Dodaj do ulubionych

Ile lat są na emeryturze?

23.02.15, 20:50
Moja sąsiadka przepracowała niecałe 30 lat. Kilka lat przed 60tką poszła na wcześniejszą emeryturę bo miała kłopoty ze zdrowiem, które uniemożliwiły jej faktycznie wykonywanie dotychczasowej pracy zawodowej. Po roku zdrowie się polepszyło ale już jej etat był zajęty, nie wróciła do pracy. Obecnie zbliża się do 90tki, jest osobą całkiem sprawną jak na swój wiek. Spokojnie jeszcze z 10 lat pożyje.
Wychodzi na to, że emeryturę pobiera dłużej niż pracowała, już minęło 30 lat i będzie więcej.
Jak do tego dorzucić wszystkich, którzy uciekli kiedyś na emerytury nie dlatego, że nie mogli pracować, ale dlatego, że mogli na wcześniejszą emeryturę iść ... to dość przerażająco wygląda to co zostanie w kasie do wypłaty gdy ja będę mogła wreszcie iść na emeryturę...
Do kompletu drugi sąsiad to były wojskowy, też już na emeryturze a jeszcze 50tki nie ma.
Moi rodzice zdążyli pobyć na emeryturach tylko po kilkanaście lat.
Obserwuj wątek
    • aniani7 Re: Ile lat są na emeryturze? 23.02.15, 20:53
      Jeszcze wierzysz w emeryturę? Przecież już dawno kazali liczyć tylko na dzieci albo mieć oszczędnościbig_grin
    • rasowa_sowa Re: Ile lat są na emeryturze? 23.02.15, 20:59
      A ja znam więcej ludzi którzy zawinęli się z tego świata tuż przed emeryturą niż takich, którzy dożyli do setki.
      GUS też tak myśli, dlatego w wyliczaniu emerytur wykorzystuje się tablice dalszego trwania życia - prawdopodobieństwo tego że dożyjesz danego wieku.
      System nie rozpadnie się przez twoją sąsiadkę, tylko przez piramidę wieku (wyż demograficzny się zestarzeje, a dzieci nie ma).
      • kkalipso Re: Ile lat są na emeryturze? 23.02.15, 21:02
        Gdyby była praca z godziwym wynagrodzeniem to i dzieci by były.
        • pe.tronela Re: Ile lat są na emeryturze? 23.02.15, 21:06
          > Gdyby była praca z godziwym wynagrodzeniem to i dzieci by były.

kkalipso, tak bez zadnych podtekstow, z ciekawosci pytam (nie mam zamiaru ciagnac tu dyskusji):

Gdyby Twoj maz dostal jutro 2,5 tys zl podwyzki - zdecydowalabys sie wtedy na drugie dziecko?
          • kkalipso Re: Ile lat są na emeryturze? 23.02.15, 21:59
            Gdybym mogła cofnąć czas tak o pięć lat to tak zdecydowałabym się - ale wracamy do punktu wyjścia. Gdybyśmy żyli w świecie w którym nie boisz się o jutro to owszem pierwsze dziecko byłoby wcześniej a co za tym idzie pewnie i drugie. Teraz to już mi się tak nie chce chociaż mogłabym i bez tej podwyżki.
            • pe.tronela Re: Ile lat są na emeryturze? 24.02.15, 08:46
              > Gdybym mogła cofnąć czas tak o pięć lat to tak zdecydowałabym się

Tylko widzisz, tak naprawde Ty jestes w stanie odpowiedziec tylko za siebie TERAZ. Tylko z takiej odpowiedzi mozna wyciagnac jakies wnioski. Nie mozesz wiedziec co bys czula, myslala, chciala, gdybys byla 5 lat mlodsza. Moze uznalabyc, ze te nadwyzke, to Ty przeznaczysz na studia na Harvardzie dla corki albo podroz dookola swiata? Bo to jednak za mala podwyzka.
        • rasowa_sowa Re: Ile lat są na emeryturze? 23.02.15, 21:13
          kkalipso napisała:

> Gdyby była praca z godziwym wynagrodzeniem to i dzieci by były.
          >

Bzdura.
          Tacy Niemcy to muszą przymierać głodem, właściwie cała Europa ledwo zipie na tych swoich miernych zarobkach.

Muszą ratować swoje piramidy wieku biednymi imigrantami z króliczymi zapędami.
          • lauren6 Re: Ile lat są na emeryturze? 24.02.15, 11:27
            Akurat nie ma co porównywać Polaków z Niemcami, bo to kompletnie inna mentalność i wizja na rodzinę. Polka wyjedzie do UK i ma 3 dzieci, zostanie w PL i ma 1. I to jest problem.

Ale nie dramatyzuje, nas tez uratuja emigranci z Ukrainy, Wietnamu itd. Po prostu trzeba przygotować się psychicznie na zmianę naszego społeczeństwa i nadejście multi kulti.
            • riki_i Re: Ile lat są na emeryturze? 24.02.15, 11:53
              Po moim trupie. Ukraincy ok, ale jakby ktos chcial nam tu zrobic prawdziwe multi-kulti to pierwszy zapisze sie do Ruchu Narodowego i pojde na barykady.
      • mokotowianka1 Re: Ile lat są na emeryturze? 24.02.15, 08:47
        Jednak się mylisz. System rozpadnie się głównie przez długotrwałe pobieranie emerytury. W 1950 r. przeciętna długość trwania życia mężczyzn wynosiła nieco ponad 56 lat, a kobiet - 62 lata. Dziś mężczyźni żyją 15 lat dłużej, a kobiety niemal 20.
        Żeby wyrównać finansowo tę długowieczność każda kobieta musiałaby mieć średnio sześcioro czy ośmioro dzieci. Średnio! a więc ktoś musiałby urodzić dzieci za zakonnice, lesbijki, pechowe w miłości, niepłodne itp.
        • rasowa_sowa Re: Ile lat są na emeryturze? 24.02.15, 09:33
          mokotowianka1 napisała:

> Jednak się mylisz. System rozpadnie się głównie przez długotrwałe pobieranie em
          > erytury. W 1950 r. przeciętna długość trwania życia mężczyzn wynosiła nieco pon
          > ad 56 lat, a kobiet - 62 lata. Dziś mężczyźni żyją 15 lat dłużej, a kobiety nie
          > mal 20.

Nieprawda, średni wiek nie ma nic wspólnego z emeryturami, bo np. zgony dzieci drastycznie go zaniżają.
          Dalsze trwanie życia w 1950: 14,5 lat (M); 17 lat (K).
          Dalsze trwanie życia w 2012: 18,6 lat (M); 23,7 lat (K).

To nie jest wzrost o 20 lat. I wcale nie potrzeba 8 dzieci w rodzinach żeby to udźwignąć. Ale o czym my w ogóle mówimy, kiedy obecnie nie ma nawet zastępowalności pokoleń.
          • rasowa_sowa Re: Ile lat są na emeryturze? 24.02.15, 09:34
            Dalsze trwanie życia odoby w wieku 60 lat, bo tego nie napisałam.
    • jakw Re: Ile lat są na emeryturze? 23.02.15, 21:03
      No widzisz, a moja znajoma z pracy emerytury nie dożyła. A płaciła te składki chyba przeszło 30 lat.
    • agnieszka77_11 Re: Ile lat są na emeryturze? 23.02.15, 21:18
      Dlatego ten system emerytalny w końcu runie. Nie da się wyciągnąć więcej niż się wsadzi. Nie na długą metę takie rozwiązanie.
      • 3-mamuska Re: Ile lat są na emeryturze? 23.02.15, 21:26
        Moj tato pracował 20 lat, był rok z kawałkiem na wojskowej emeryturze i umarł.
        Moja mama pracowała odkąd skończyła kat 16, w wieku 42 zachorowała i od tamtej pory nie pracuje, teraz ma 66 i jest na emeryturze po zmarłym mężu.
    • klubgogo Re: Ile lat są na emeryturze? 23.02.15, 21:39
      Moja mama poszła na emeryturę po 30 latach pracy, mając niewiele ponad 50 lat, dostaje ją już kilka lat.
      Mój tata zmarł wkrótce po 40-ce, więc nigdy jej nie pobrał.
      Ja pójdę na emeryturę w wieku 67 lat po ponad 40 latach pracy i może ze 3 lata ją pobiorę i zejdę z wycieńczenia i chorób cywilizacyjnych.
      Dziękuję za rachunek.
    • kamunyak Re: Ile lat są na emeryturze? 23.02.15, 21:53
      natomiast u mnie w pracy wiele jest osób, które zmarły w okolicach 50, po 50 -tce.
      Czyli składki placiły wiele lat a emerytura przepadła.
      Czy nie na tum ten system polegał?
      Polegał bo teraz ile sobie odłozysz tyle dostaniesz.
      Zreszta, sama piszesz, że twoi rodzice krotko pobierali emeryturę. Czyli średnia wychodzi prawidlowa więc wlaściwie o co ci chodzi? Może jakies obozy dla ludzi przekraczjących np. 70 tke? nawet budować nie trzeba, juz są.
      • najkana Re: Ile lat są na emeryturze? 23.02.15, 22:03
        chodzi o zwyklą matematykę, składka emerytalna to niecałe 20 procent pensji, jeśli przez 30 lat odkładasz 20% pensji to nie ma siły, żeby przez kolejne 40lat pobierać twoje odłożone pieniądze, bo nawet emerytura znacznie niższa od pensji nie ma szans na to wystarczyć.
        • kamunyak Re: Ile lat są na emeryturze? 23.02.15, 23:58
          >chodzi o zwyklą matematykę,

ale cała reszta to wlaśnie średnia. Jedni nie dożywają tych załozonych lat życia, inni żyją dłużej. Jest tak skalkulaowane (statystyki) żeby średnia wychodzila na 0, myślę. Szczególnie, że nie ma dziedziczenia niewykorzystanej emerytury. Chyba właśnie dlatego?
          • mokotowianka1 Re: Ile lat są na emeryturze? 24.02.15, 08:51
            Średnia i tak nie wychodzi na zero - budżet państwa dopłaca nawet do zwykłych zusowców, nie mówiąc już o tych z KRUS czy mundurowych.
    • gogologog Re: Ile lat są na emeryturze? 23.02.15, 22:04
      Jestes z zespolu PR kopaczki urabiajacej ze wczesniejsza emerytura w wieku 75 lat?
      Standardowo 95 czy 98?
    • default Re: Ile lat są na emeryturze? 24.02.15, 08:25
      Moja mama poszła na rentę inwalidzką (cholera wie dlaczego, bo nie ma żadnego inwalidztwa, ani nawet przewlekłej choroby) w wieku 50 lat, a kilka lat później osiągnęła wiek uprawniający do wcześniejszej emerytury i stała się emerytką. W tym roku skończy 90 lat, czyli od 35 lat pobiera emeryturę, co prawda dziadowską, ale nigdy na emeryturze nie pracowała, nie dorabiała.
      Kiedy miałam 10 czy 15 lat i słyszałam od matki dramatyczne "BO JA 30 LAT PRZEPRACOWAŁAM !!!" to wydawało mi się to prawdziwym bohaterstwem, jezusmaria tyle lat pracować, ojacie. Teraz śmiać mi się z tego chce. Mnie obecnie do 30 lat pracy brakuje raptem dwóch, a do emerytury - trzynastu, więc w sumie (o ile nie padnę trupem) będę miała przepracowane 42 lata.
      I szczerze powiedziawszy, nie zazdroszczę mojej mamie tych 35 lat nicnierobienia...
      • najkana Re: Ile lat są na emeryturze? 24.02.15, 09:27
        O, dokładnie o to mi chodzismile Też znam takie starsze panie które się tyyyyle napracowały że klękajcie narody. A okazuje się, że dłużej nic nie robią niż robiły. Ta moja sąsiadka przynajmniej sobie dorabiała jeszcze jakiś czas w domu na początku emerytury, z tym że na czarno, szyciem dla znajomych. Kiedyś na rehabilitacji spotkalam panią w średnim wieku, zadowoloną z siebie, wypoczętą, żwawą, w dużo lepszej kondycji niż ja. Zaczęłyśmy rozmawiać i pani opowiada jak wyjeżdża sobie z grupą podobnych znajomych na wycieczki kilka razy do roku, działają sobie w klubie osiedlowym więc cały dzień wypełniony, że tutaj przychodzi na zabiegi bo dlaczego nie skorzystać jak są, choć właściwie nic poważnego jej nie dolega, zawsze sobie rejestruje miejsce na cały rok z góry żeby kto inny nie zajął, w tygodniu pozajmuje się wnukami lub jeździ na działkę...Ja tak słucham, kobieta młoda, na oko niewiele ponad 50 lat i naprawdę zdrowa jak ryba, kwitnąca, pytam kiedy chodzi do pracy (bo ja na konieczne zabiegi wpadalam w biegu żeby zdążyć dojechac do pracy) a ona, że nie pracuje bo już jest na emeryturze. Widząc moje zdziwienie wyjaśnila że miała możliwośc to poszła i jest bardzo zadowolona. A mnie te moje przyszłe 67 lat stanęlo przed oczami... w jakiej ja będą wtedy kondycji(jeszcze dłuuuugo muszę pracować), jeśli teraz jestem w gorszej niż obecni emeryci..
        • anusia_magda Re: Ile lat są na emeryturze? 24.02.15, 09:54
          Co do długości zycia to ja z obserwacji raczej widzę że w otoczeniu umieraja ludzie, którzy byli albo krotko na emeryturze lub wcale . Mój tato był może z 6 lat mama trochę dłużej, ciocia ze 2 lata. Z pokolenia ich znajomych tez większość poumierała przed 70tką. Ale już z pokolenia przedwojennego faktycznie trafia sie więcej długowiecznych. Moja babcia dozyła 92 lat, ale ona do 70tki pracowała, głownie dlatego że chciała. Ja natomiast widuje dużo kobiet w mojej miejscowości, które własnie korzystaja z życia ( ogródek, wyjazdy , rower bądź opieka nad wnukami ) i mam takie wrażenie że one mogłyby jeszcze spokojnie pracować, ale pewnie mając możliwość pójścia na emeryture i przez to że brakuje lub likwidowano miejsca pracy to jednak dążyły za wszelką cenę do tej emerytury. W ogóle u nas w mieście to sami emeryci i berobotni, maskara.
        • anestezjolog72 Re: Ile lat są na emeryturze? 24.02.15, 19:38
          Może ma zamożnego męża? Nie Twój interes skąd ma pieniądze, Ja tez chodze na rehabilitację, tez rejestruję się na rok z góry, tez jeżdżę po świecie- nie płacisz za mnie.
        • kamunyak Re: Ile lat są na emeryturze? 24.02.15, 22:33
          > O, dokładnie o to mi chodzismile ...

powiem tylko, że państwo z cała premmedytacją pozbywa się takich wczesnych emerytów. U mnie w pracy to tylko ktos osiagnie wiek emerytalny, jeszcze z tych wcześniejeszych, to od razu jest do zwolnienia. Dyrektor/kierownik nawet na oczy delkiwenta nie widzi. Komputer "widzi".
          Nikt nie pyta, czy chce pracowac, czy nie. Do zwolnienia i juz.
          Tak, ze to nie tylko wina emerytów.
          Musza zrobic miejsce dla mlodszych/znajomych królika.
          • najkana Re: Ile lat są na emeryturze? 25.02.15, 08:47
            To jest właśnie chore. Na emerytury wypycha są ludzi ktorzy by jeszcze mogli pracować, po to, żeby teoretycznie zwolnić miejsce dla mlodych, którzy i tak narzekają, że nie ma dla nich pracy..
            A jeśli pracujesz w instytucji publicznej to wlaśnie tak się to odbywa.... wywalić zdrowych sprawnych 60latków by teraz dać pewną posadę swojemu synowi/kuzynce/siostrzenicy...
      • grrrrw Re: Ile lat są na emeryturze? 24.02.15, 10:45
        W drugiej połowie lat 70, za późnego Gierka, przyznawali lekka rączka renty za byle co, emerytury kombatanckie i branzowe.
        Po co ?
        Zeby zwolnic miejsca pracy dla rocznikow lat 50, bardzo licznych.

Dzisiaj powinno sie zabronic rencistom i emerytom zatrudniania sie i blokowania etatow mlodym.

Jesli emeryt lub recista moze nie traca prawa do swiadczen dorobic 2.583,30 zł czyli (70% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia), to uwazam to za skandal.
        • anestezjolog72 Re: Ile lat są na emeryturze? 24.02.15, 19:41
          Powiedz to matkom, które nie są wstanie dostać się do pediatry. Gdyby nie koleżanki-emerytki przyjmujące dzieci i dyżurujące na oddziałach pediatrycznych to czas oczekiwania na SOR-ach trwałby nie kilka godzin a kilka dni, a w przychodniach czekałoby sie na wizyte miesiąc. Nawet zmuszając ( bezprawnie) lekarzy pediatrów do porzucenia prywatnych praktyk.
          A więc pediatrzy-emeryci do domów i czekam na dalsze posty.
        • kamunyak Re: Ile lat są na emeryturze? 24.02.15, 22:38
          > Zeby zwolnic miejsca pracy dla rocznikow lat 50, bardzo licznych.

No ja cie przepraszam, ale ci ludzie to już dawno ziemie gryzą albo raczej pracować nie moga na pewno. Ja jestem z tego "bardzo licznego" rocznika i moja mama, oraz wszyscy moi wujkowie ciotki, od kilku dobrych lat nie zyją.
          Tak, że przyklad troche od czapy.
          • effka454 Re: Ile lat są na emeryturze? 25.02.15, 09:23
            To ile lat miała Twoja mama, kiedy Cię urodziła, że jesteście z jednego rocznika? Wujków i ciotek się nie czepiam, bo zdarzają się duże różnice wieku między rodzeństwem, czego wynikiem jest np. siostrzenica starsza od wujka smile
          • grrrrw troche matematyki 25.02.15, 10:34
            W 1999 nowe zasady objęły własnie osoby urodzone od 1950.

Dopiero roczniki 1950- 1953 (kobiety) przeszły na emerytury, mężczyzna urodzony w 1950 wg starego systemu miałby przejść od tego roku. Sukcesywie co kwartal bedzie przechodzil później.

Roczniki 1950-1959 te sa bardzo liczne 600-800 tys urodzen rocznie w latach 1950-1956 (od 1956 iej wprowdzono ustawę dopuszczająca aborcje) bylo nieco mniej.

Jesli mezczyzna urodzil sie w styczniu 1950 dopiero jesienia tego roku dostanie emeryture. Emerytre dostaly kobiety urodzone w 1950-1953 i połowa rocznika 1954.

Te okolo 4 milonow ludzi ziemi z cała pewnością jeszcze nie gryzie, szykuja sie dopiero na emeryture, moga pozyć sporo. I dostana te swoje emerytury.

Slusznie, ze dostana.

Ale nie powinni miec prawa do dorabiania bez utraty swiadczen ZUS do 70 % przecietnej pensji !! W sytuacji gdy 2 miliony ludzi jest bez pracy.

Zatrudniac na panstwowych posadach i stanowiskach oplacahych z kasy funduszu zdrowia powinno sie emerytow tylko wtedy, gdy nie ma naprawde nikogo na konkretne stanowisko. To do tematu lekarzy-emerytow.

Niemozliwe, zebys i ty i twoja mama byly z rocznikow 1950-1959.
    • myfaith Re: Ile lat są na emeryturze? 24.02.15, 10:31
      Ja bym dodała jeszcze jedna sprawę - cześć osob wybrała ( kiedy mogła wybrać) wcześniejsza emeryturę. Z obawy ze zostaną " zrestrukturyzowane"
      Z praca w ogóle jest trudno ale spróbujcie wyślą cv jak macie ponad 50 lat i dostać prace.
      Rozmawiałam z taka panią po 50 co straciła prace i opowiadala o swoich poszukiwaniach.
      • najkana Re: Ile lat są na emeryturze? 24.02.15, 10:36
        Tylko widzisz, za chwilę my też będziemy mieć 50+, i gdzie będziemy mieć pracę do 67rż? Sektor prywatny się nie cacka z niewydolnymi pracownikami. Moje znajome po 40tce rzuciły się do obsadzenia (po znajomości wszystko) etatów w urzędach i rożnych jednostkach publicznych. Właśnie dlatego, by się zabezpieczyć przed brakiem pracy po 50tce. Bo stamtąd ich nie zwolnią. A cała reszta?
        • myfaith Re: Ile lat są na emeryturze? 24.02.15, 10:47
          No właśnie - państwo skoro wydłużyło wiek powinno popracować nad zmiana mentalności - choć osobiście uważam ze zycie zmieni te mentalność ( wątpliwe żebym sie na te zmianę załapała) jak więcej na rynku bedzie pracownikow 40+ Niz 20+
          W międzyczasie jednak przez następne kilkadziesiąt lat państwo bedzie musiało utrzymać ludzi bez pracy i bez emerytury.

Moj maz często ma do czynienia z pracownikami ( niemieckimi) gdzie 55+ to żadna sprawa podczas gdy w tej branży w Polsce dominuje pogląd ( przekonanie) ze dobry pracownik to młody ( tak do 40) pracownik a starzy sie nie nadają.
          • jagienka75 Re: Ile lat są na emeryturze? 24.02.15, 11:17
            w Polsce dominuje pogląd ( przekonanie) ze dob
            > ry pracownik to młody ( tak do 40) pracownik a starzy sie nie nadają.

jedna z moich koleżanek nie dostała pracy m.in z tego powodu, że ma aż 37 lat.
            praca przy komputerze, przyjmowanie zamówień od klientów.
            szefostwo z tych, co wolą młodszych pracowników.
      • agaja5b Re: Ile lat są na emeryturze? 24.02.15, 14:55
        Dokładnie , moja matka w wieku 48 lat, poszła na rozmowę o pracę to ja od razu spytali "ale w sprawie pracy dla córki?" W powiatowym mieście to było. Dlatego kto ma mozliwość ten bierze nogi za pas i woli jakieś świadczenie nabyc niz zostac bez niczego po 30 latach pracy, bo w takiej sytuacji znalazła sie min jej kolezanka z biura, która ma wymagane lata pracy, ma wymagany wiek emerytalny ale nie ma skąd odejść.
    • agaja5b Re: Ile lat są na emeryturze? 24.02.15, 14:49
      A mój ojciec jak dozyje emerytury, a kilka lat mu jeszcze zostało to bedzie mial ponad 50 lat pracy (od 16 roku zycia pracuje) i co myslisz ze nastepne 50 na tej emeryturze pozyje jak przejdzie w wieku 67 lat? Więcej znam takich co nie dozyło albo krótko na emeryturze pozyło, niz korzystających pełną piersią z dobrodziejstw emerytury. To tak nie działa, ze jest sprawiedliwie, no chyba że się wprowadzi przymusową eutanazje po przekroczeniu przepisowego czasu pobierania swiadczenia, a tak to jeden się narobi a nie dozyje a drugi sie nie przerobi a pozyje.
    • asia_i_p Re: Ile lat są na emeryturze? 24.02.15, 15:26
      Moja mama umarła w wieku 42 lat. Tato wciąż pracuje. Podobnie większość jego rodzeństwa - na emeryturze są tylko najstarsze siostry - 68 i 66 lat, z tym, że ta 66 letnia wciąż jeszcze pracuje na umowę zlecenie. Siostra mamy za to - wczesna emerytka (miała około 50 lat, kiedy przeszła na emeryturę).
      Po stronie teściów gorzej, teściowa przeszła na emeryturę w wieku około 55 lat, teść też.
    • fomica Re: Ile lat są na emeryturze? 24.02.15, 16:29
      W mojej rodzinie jest nadreprezentacja nauczycieli, więc pracujący w wieku 55+ to jakieś dziwo, większość powyżej tego wieku już jest emerytami. Biorąc pod uwage lata studiów, ewentualne urlopy wychowawcze i fakt, że to ludzie w pełni zdrowia, nie styrani w kopalni, więc jeszcze trochę pożyją, przewiduję że mogą znacznie dłużej pobierac niż odkładali.
    • anestezjolog72 Re: Ile lat są na emeryturze? 24.02.15, 19:32
      Bardzo dobrze, zyczę starszej pani stu lat zycia w zdrowiu. A Twój post jest wstrętny. To, ze Twoi rodzice nie zyja nie oznacza, ze innym ma sie poderżnąć gardziołka.
      Bliska mi osoba ma 95 lat, mam nadzieję, że dociągnie setki ( dobre geny i nie najgorsze zdrowie). Po pobycie w Oświęcimiu ( takie sanatorium dla niepokornych) otrzymała w wieku 56 lat 3 grupe inwalidzką. Przez wiele lat pobierała rentę a po przejściu na emeryturę ( dobrze po 70 urodzinach) pół renty i emeryturę. I tak jest od cwierć wieku. Zazdrościsz?
      • najkana Re: Ile lat są na emeryturze? 25.02.15, 08:41
        Aleś ty głupia. Nawet nie zauważyłaś, że renta zdrowotna to nie to samo co emerytura.
        Użyj czasem mózgownicy zanim coś napiszesz.
    • heca7 Re: Ile lat są na emeryturze? 25.02.15, 08:59
      Kiedyś u moich rodziców pracowało takie młode dziewczę z małej wioski w lubelskim. I ona powiedziała, że w tej okolicy starsi mówią- sprzedaj krowę, kup rentę. Tam połowa wsi była na rencie. A chlali ... ło jesooo. Jakoś im te choroby nie przeszkadzały wink
      • najkana Re: Ile lat są na emeryturze? 25.02.15, 09:09
        Dawniej tak było. Teraz Zus robi czystki i zdarza się, że cudownie ulecza nawet inwalidow.
        Choć nie wątpię, że ciągle jest spory zakres wyłudzeń.
        Do tego alkoholicy mają fory wszędzie... może dlatego, że opłacili się państwu z akcyzy kupując wódę więc dlatego państwo tak chętnie pijaków sponsoruje..
    • ruda_owca Re: Ile lat są na emeryturze? 25.02.15, 14:40
      > .. to dość przerażająco wygląda to co zostanie w kasie do wypłaty gdy ja będę m
      > ogła wreszcie iść na emeryturę...

Mozesz juz teraz bezpiecznie zalozyc, ze nic nie zostanie, i ze musisz zabezpieczyc sie sama.
    • gaskama Re: Ile lat są na emeryturze? 25.02.15, 14:49
      No to już wiesz, czemu system się wali i czemu nie należy liczyć na emeryturę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka