Dodaj do ulubionych

slub porod itepe

05.03.15, 16:15
Ocencie sytuacje:
Rodze dziecko na poczatku maja. W mojej niewielkiej rodzinie (moi rodzice + siostra mamy z mezem z moimi 2 mlodszymi bracmi ciotecznymi) wywolalo to ekscytacje. Dawno zadnego dziecka nie bylo, a ja wiekowo juz 'zaawansowana' .
Ja od studiow, czyli juz 13 lat, mieszkam w innym miescie, a moi rodzice badzo mocno wzieli pod opieke brata ciotecznego bo przyjechal na studia do ich miasta. Mam na mysli pomoc w mieszkaniu (pierwsze pol roku w moim starym pokoju u rodzicow), obiady, praca (w firmie mojej mamy), rowniez pomoc finansowa, ojciec bratu oddal swoje stare auto itd. Nie pisze tego z zawisci, bo ciesze sie, ze rodzice mu pomagaja. Mi na pewno pomogli wiecej. A dzieki temu, ze moga mu pomagac na pewno sa zadowoleni, takie maja charaktery.

Wracajac do sedna sprawy: jako ze junior w rodzinie sie pojawi, zaplanowalismy w zeszlym roku jeszcze, ze rodzina przyjedzie do mnie w maju. Zaklepalam dla nich mieszkanie, ktore wynajmujemy turystom, mieli wziac urlop i przyjechac, rowniez zeby troche mi pomoc. I mama i ciocia byly zachwycone, bo jak juz pisalam oczekuja tego dziecka chyba bardziej niz ja.

No i w zeszlym mcu mamy kolejny news: smile dziewczyna brata ciotecznego w ciazy! Wszyscy w szoku, nikt sie nie spodziewal. Znajomosc swieza (6mc), ona mieszka z rodzicami, on na stancji... no ale fajnie! 2 kuzynow bedzie w tym samym roku smile ciocia troche w szoku bo jej rodzina religijna a tu taka wpadka smile poza tym martwi sie o brata, bo ani pracy na stale, ani mieszkania nie ma... Tlmaczylam zeby sie nie martwila bo moi rodzice na pewno pomoga itd.

No i w zeszlym tygodniu dowiedzialam sie ze para mloda planuje slub na MAJ. Przy pelnej aprobacie rodzicow (cioci i jej meza).
I cholernie przykro mi sie zrobilo, bo na slubie/ weselu nie bede. Moi rodzice pewnie tez nie, bo beda wnuka u mnie ogladac...

czy mam prawo czuc sie 'olana'? Dodam ze rodzine mamy naprawde mala. Nie ma juz zadnych babc, dziadkow. Kilka osob ze strony meza cioci.

ja na pewno bralabym pod uwage przy planach slubnoweselnych wczesniej zaplanowane wydarzenia w rodzinie. ;-( nie zorganizowalabym wlasnego wesela gdybym wiedziala ze w danym terminie pol mojej rodziny nie bedzie raczej mogła uczestniczyc...
Obserwuj wątek
    • kremka2014 Re: slub porod itepe 05.03.15, 16:23
      Ja bym się czuła olana. Przy tak malej rodzinie na pewno.
    • martishia7 Re: slub porod itepe 05.03.15, 16:40
      Ja to jestem jednak miękka jestem jak kaczuszka. Ślub na przyszłą wiosnę zaplanowałam, bo mi świadkowa zaciążyła i rodzi w październiku big_grin No dobra, trochę mi o też na rękę, bo nie chce mi się za to brać kompletnie. Tym niemniej.
      Myślę, że ślub jest na gwałt - żeby brzucha nie było widać wink Więc to nie Twoja wina, ale wiesz, co ludzie powiedzą niestety ważniejsze. Rozumiem rozgoryczenie, ale z ich perspektywy to chyba siła wyższa.
      • arwena_11 Re: slub porod itepe 05.03.15, 17:10
        ale jak teraz dziewczyna jest w 6 miesiącu to w maju nie bedzie rodzić? czy jakaś pomyłka z miesiacami?
        • arwena_11 Re: slub porod itepe 05.03.15, 17:11
          a źle doczytałam to 6 miesięcy są razem. Więc pewnie rzeczywiście żeby brzucha nie było widać.
    • joaaa83 Re: slub porod itepe 05.03.15, 16:42
      Może ten termin wyszedł od strony tej dziewczyny i jej rodziny. Zorganizować wesele w tak krótkim czasie jest dosyć trudne, a nie piszesz ile ma być proszonych gości. Może jedyny wolny termin przed urodzeniem dziecka (lub 8-9 m-cem) to właśnie maj, a jak ciotka religijna, to chce jak najszybciej "załatwić" sprawę, więc nie protestowała, nawet kosztem Waszej nieobecności.

A Twoi rodzice mogą chyba na ten jeden weekend pojechać na uroczystość.
    • solaris31 Re: slub porod itepe 05.03.15, 16:50
      spieszą się, bo dziewczyna jest w ciąży, pewnie dlatego taki termin. rozumiem, że Ci przykro, ale troszkę moim zdaniem przesadzasz.
    • ichi51e Re: slub porod itepe 05.03.15, 16:50
      Czyli ty rodzisz w maju a oni w lato? Czerwiec? Lipiec? Pewnie chca wziac slub przed narodzinami dziecka i maj pierwszy miesiac z w miare ok pogoda... Nie bralabym tego osobiscie w kazdym razie - raczej nie pomysleli... Jak to sie dokladnie czasowo rozklada?
    • nangaparbat3 Re: slub porod itepe 05.03.15, 16:51
      Pewnie skupili sie na tym, by ślub byl w możliwie najbliższym terminie, skoro panna mloda w ciąży - myslę, że to im przeslonilo wszystko inne. Nie patrzylabym na to jak na lekceważenie mnie, ale jak na stan wyższej konieczności.
      • bang_bang30 Re: slub porod itepe 05.03.15, 17:08
        Dla mnie stan najwyzszej koniecznosci bylby wtedy gdyby babcia/ mama byla umierająca a jej najwiekszum marzeniem byloby obejrzec corke w sukni slubnej.
        a nie chec ukrycia ciazy w bialej sukience.
        oni termin porodu maja na pazdziernik bodajze
        • arwena_11 Re: slub porod itepe 05.03.15, 17:13
          ale dla nich jest to stan wyższej konieczności. Pewnie zwłaszcza dla wierzącej ciotki, żeby jak najszybciej zalegalizowali związek
          • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: slub porod itepe 05.03.15, 17:23
            > ale dla nich jest to stan wyższej konieczności.

big_grin
            szczyt hipokryzji
            • a1ma Re: slub porod itepe 05.03.15, 17:28
              Dlaczego? Czerwiec, lipiec i sierpień to bardzo oblegane terminy. Wrzesień to już późn, nie chciałabym brac ślubu w 8/9 miesiącu ciąży, wtedy człowiek może juz nie mieć siły. Z tej perspektywy maj to jedyny sensowny wybór.
              • anusia_magda Re: slub porod itepe 06.03.15, 10:37
                Ja miałam termin na październik i w sumie jeszcze w maju czułam się dobrze a od lipca miałam jazdy z przedwczesnymi skurczami, musiałam sie mocno oszczędzać, brać leki, więc nie dziwię się że chcą szybszego ślubu bo dla niektórych kobiet ciąża to jednak nie fraszka smile
            • arwena_11 Re: slub porod itepe 05.03.15, 17:42
              dlaczego? chcą ślub to jaki problem wziąć go jak najszybciej zamiast później? Ślub w lato w upał z dużym brzuchem to koszmar dla młodej, ale nie w sensie wstydu tylko dlatego że ciąża w upał jest koszmarna
              • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: slub porod itepe 05.03.15, 17:47
                ślub bo dziecko jest ważny przed Bogiem?
                • arwena_11 Re: slub porod itepe 05.03.15, 17:54
                  a chyba nie rozumiem? Czegoś mi w zdaniu zabrakło wink
                • nangaparbat3 Re: slub porod itepe 05.03.15, 18:20
                  Myślę, że dla Boga to bardzo dobry powód. Serio serio.
                • arwena_11 Re: slub porod itepe 05.03.15, 18:26
                  a skąd wiesz że dlatego że biorą ślub bo dziecko? Może wcześniej planowali? a teraz tylko przyspieszają?
                  Ja tak miałam. Zaręczyliśmy się w sylwestra, termin ślubu mieliśmy w październiku. Nie wytrzymaliśmy do ślubu i koniec lutego brałam zaszłam w ciążę. Ślub koniec kwietnia. I co ciekawe to nie ja chciałam tak szybko, tylko mąż. Ja nawet myślałam o grudniu po urodzeniu, bo rzygałam dalej niż widziałam przez pierwsze 5 miesięcy. Mąż się uparł żebym się nie rozmyśliła.
                  Teściowie dowiedzieli się o wszystkim koniec marca? Taka była decyzja męża, chyba dobrze znał rodziców i najchętniej nic by im nie mówił. Moi rodzice od zaręczyn znali wszystkie nasze plany.

Jak ślub wymuszony ciążą, to wtedy można się chyba ubiegać o unieważnienie ślubu.
                  • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: slub porod itepe 05.03.15, 18:39
                    A katolicy nie powinni byc wstrzemiezliwi do slubu? I tak, na pewno po 6mcach planowali slub.
                    • arwena_11 Re: slub porod itepe 05.03.15, 18:43
                      No powinnismile ale nie zawsze się uda, człowiek w końcu słaby jestsmile

Ja zaręczyłam się po 3smile bo tyle się spotykaliśmy. Co prawda znaliśmy się dużo wcześniej ale jednak to co innego.
                      • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: slub porod itepe 05.03.15, 18:45
                        I tez nie mieliscie pracy ani mieszkania jak sie zareczaliscie?
                        • arwena_11 Re: slub porod itepe 05.03.15, 18:50
                          a nie, mąż pracował i miał całkiem nieźle płatną pracę jak na pierwszą, ja też wtedy pracowałam ale miałam mieszkanie. Ale młodzi byliśmy zaraz po studiachsmile
                          • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: slub porod itepe 05.03.15, 18:58
                            No, tu jest jednak trochę inna sytuacja.
                    • rasowa_sowa Re: slub porod itepe 05.03.15, 19:23
                      Nie ma to jak opinia o cudzej ciąży i ślubie wygłoszona przez przeciwniczkę ślubów i ciąż.
                      A, i jeszcze to rozliczanie z cudzego sumienia smile
                      • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: slub porod itepe 05.03.15, 19:46
                        Nie lubie hipokryzji (religijnej szczegolnie), czy to takie dziwne?
                        • rasowa_sowa Re: slub porod itepe 05.03.15, 19:50
                          Nie dziwne, raczej typowe. Rozliczanie katolików z przestrzegania ich zasad to bardzo częsta rozrywka ludzi którzy sami lubią zmieniać zdanie.
                          • nangaparbat3 Re: slub porod itepe 05.03.15, 19:55
                            Zmieniać że co? Raz czerw, raz spaghetti? Oj!
                          • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: slub porod itepe 05.03.15, 19:59
                            Zmienianie zdania to nie hipokryzja. Slub katolikow bo dziecko w drodze hi0okryzja jest.
                            • rasowa_sowa Re: slub porod itepe 05.03.15, 20:03
                              Albo chęć wyjścia z grzechu. Zdaje się że katolicy mają możliwość poprawy, nie muszą popełniać harakiri po pierwszym popełnionym grzechu.
                              A czemu cię to tak boli?
                              • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: slub porod itepe 05.03.15, 20:10
                                Nie boli, tylko smieszy i zenuje. I wrwia, bo przez takich pseudokatolikow pozycja kleru w ttm kraju jest taka jaka jest. A postanowienie poprawy musi byc szczere wraz z zalem za grzech (hahaha, juz to widze). Sama mialas wpadkowy slub, ze sie tak bulwersujesz?
                                • rasowa_sowa Re: slub porod itepe 05.03.15, 20:17
                                  Nie, po prostu wyznaję zasadę żyj i pozwól żyć innym i irytuje mnie takie swietoszkowate mieszanie się w cudze sprawy. W dodatku są to sprawy które nigdy cię nie będą dotyczyły, jeśli wierzyć w twoje energiczne zapewnienia.
                                  • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: slub porod itepe 05.03.15, 20:21
                                    Jesli katolicy przestana sie wtracac w moje a Polska stanie sie krajem swieckim odwdziecze sie tym samym.
                                    • rasowa_sowa Re: slub porod itepe 05.03.15, 20:23
                                      Masz jakieś podejrzenia, że ten kuzyn ze swoją dziewczyną wtrącają się w twoje życie? Bo ty w ich tak.
                                      • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: slub porod itepe 05.03.15, 20:31
                                        A konkretnie to jak się wtrącam w ich życie t.d.? Wyrażanie opinii nie jest ingerencją.
                                        • rasowa_sowa Re: slub porod itepe 05.03.15, 20:34
                                          T.d.? co jest, wstydzisz się swojego własnego chamstwa big_grin
                                          • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: slub porod itepe 05.03.15, 20:42
                                            Nie wstydzę. Noe chciałam zostać wycięta.
                                            • rasowa_sowa Re: slub porod itepe 05.03.15, 21:51
                                              Wystarczy nie bluzgać, wulgarna babo, to cię nikt nie będzie wycinał.
                            • mandolinka.bramborova Re: slub porod itepe 06.03.15, 08:57
                              Może czegoś nie doczytałam, ale skąd pewność, że chodzi o ślub kościelny?

Może biorą cywilny - wbrew pozorom jest całe multum przypadków, gdy w trakcie nie do końca planowanej ciąży bierze się skromny cywilny, żeby mieć zalegalizowany związek, to samo nazwisko, dla niektórych kobiet to jest zabezpieczenie socjalno-finansowe, a jeszcze inni twierdzą, że bez ślubu tatuś będzie miał kłopoty na porodówce (że niby nie będzie mół uzyskać informacji o zdrowiu i życiu matki i dziecka w razie jakichś komplikacji - nie wiem, czy to prawda).
                              A huczne weselisko wraz ze ślubem kościelnym, o ile w ogóle, to dopiero po urodzeniu dziecka.
                              • aneta-skarpeta Re: slub porod itepe 06.03.15, 10:20
                                wwc jest nadwornym sumieniem ludu

u mnie w rodzinie- mega religijnej, ale nie takiej co po cichu leje się żonę, tylko bardzo pobożnej, uczciwej etc- nastąpiła w młodym pokoleniu wpadka u 17latka

rodzice nie wyobrazali sobie inaczej niz zeby syn wzial odpowiedzialnosc za sytuacje- przy czym obie strony wyrazaly chęć pomocy mlodym do skonczenia szkoly

i ta religijna rodzina tez najpierw na szybko zrobila slub cywilny
              • mag1_k Re: slub porod itepe 05.03.15, 19:56
                w lecie lub latem, nie w lato...
        • joaaa83 Re: slub porod itepe 05.03.15, 17:14
          To dla Ciebie, a dla matki chłopaka może być inaczej. Wyobraź sobie, jak rodzice tejże dziewczyny zwracają się do rodziców chłopaka "Wasz syn zrobił naszej Kasiuni dziecko i co teraz?" No co ta biedna, religijna ciotka miała odpowiedzieć? Taka plama na honorze rodzinny byłaby, gdyby jej jedyny wnuczek był nieślubny...

Dla mnie, podobnie jak dla Ciebie i wielu innych, to nic takiego w dzisiejszych czasach, ale wierzę że rodzice chłopaka podeszli do sprawy w ich mniemaniu honorowo, czyli musi być ślub jak najszybciej.
        • azile.oli Re: no dobra... 06.03.15, 11:06
          Owszem, to może być chęć ukrycia brzucha, ale niekoniecznie.
          Jeśli chcą brać ślub przed narodzinami dziecka, to być może nie chcą czekać na końcówkę ciąży, czyli np wrzesień. Bo kobieta rzadko w tak zaawansowanej ciąży czuje się rewelacyjnie.
          impreza załatwiana na szybko, zdajesz sobie sprawę, że od czerwca do sierpnia wszelkie sale są zazwyczaj rezerwowane dużo wcześniej.
          No i weź też pod uwagę, że nie tylko Twój kuzyn i jego rodzina, ale też jego narzeczona i jej rodzina mają w sprawie terminu coś do powiedzenia.
          Weź na luz, trudno, ona też jest w ciąży i myśli zapewne o tym, żeby to jak najwygodniej dla siebie rozwiązać.
          Rodzice mogą przyjechać do Ciebie, a na wesele po prostu pojechać i wrócić.
          Co do Twojej obecności na weselu - być może , że przy maleńkim dziecku wcale byś się jednak na ślub/wesele nie wybierała. Teraz myślisz inaczej, bo jeszcze nie urodziłaś.
        • attiya Re: slub porod itepe 06.03.15, 19:40
          no to widocznie dziewczyna chce uczestniczyć w ślubie nie mając jeszcze brzucha - naprawdę nie łapiesz tego?
          ma zmieniać plany, bo ty chcesz łaskawie swą nobliwą osobą uczynić im wielki zaszczyt? suspicious
    • a1ma Re: slub porod itepe 05.03.15, 17:26
      Może jeszcze nie urodzisz i dasz rade być na weselu? Ja byłam 10 dni przed porodem. A Twoi rodzice na serio nie będą mogli się wyrwać na ten weekend od Ciebie? To już z Waszej strony niezbyt fajnie. No chyba ze dzieła Was tysiące kilometrów?
      • bang_bang30 Re: slub porod itepe 05.03.15, 17:32
        Na pewno bede ich namawiac zeby pojechali. Moja mama niestety rowniez poczula sie urazona, ze mojego stanu nie uwzgledniono w planowaniu.
        zreszta dokladna data slubu nie jest znana jeszcze a ja moge urodzic zarowno 1ego jak i 14ego smile
        • nangaparbat3 Re: slub porod itepe 05.03.15, 17:36
          Miałam termin 29, urodzilam 16 następnego miesiąca. Trudno cos planować.
        • ichi51e Re: slub porod itepe 05.03.15, 18:48
          Ja mialam na 4 urodzilam 16ego... A od 34 tygodnia lekarz mnie straszyl ze to juz...
    • triss_merigold6 Re: slub porod itepe 05.03.15, 17:28
      Tam laska jest w ciąży i termin wybrano ze względu na nią, a nie złosliwie.
      • bang_bang30 Re: slub porod itepe 05.03.15, 18:15
        Rozumiem ze planujac swoj slub i wiedzac ze Twoja siostra ma w danym mcu termin porodu, nie ogladalabys sie na to i wybieralabys date pod siebie, mimo, ze oznaczaloby to ze 1/2 Twojej rodziny moze byc nieobecna?
        • ichi51e Re: slub porod itepe 05.03.15, 19:12
          A jak daleko ten slub? Jest szansa na dojazd?
        • araceli Re: slub porod itepe 05.03.15, 20:21
          bang_bang30 napisał(a):
          > Rozumiem ze planujac swoj slub i wiedzac ze Twoja siostra ma w danym mcu termin
          > porodu, nie ogladalabys sie na to i wybieralabys date pod siebie, mimo, ze ozn
          > aczaloby to ze 1/2 Twojej rodziny moze byc nieobecna?

Dziewczyna jest w ciąży, to chyba rozumiesz? Ona ma ograniczone możliwości 'wyboru' daty - w tym przypadku jesteś gdzieś na szarym końcu w braniu pod uwagę czynników w planowaniu. Czego byś oczekiwała - że wyznaczy datę na swój 8-9miesiąc, żeby Tobie 'zrobić miejsce'?
        • tatrofanka Re: slub porod itepe 05.03.15, 20:36
          Serio pol rodziny jest nieobecne na weselu gdy ktos ma rodzic? Tzn urodzi.
          Pol rodziny bedzie Ci dziecka pilnować.?
          To niezdrowe. Dla dziecka.

Ty na ich miejscu przesunelabys i szla do slubu w 8 m-cu..?

A jesli przesunąć a Ty zachorujesz i i tsk nie pojedziesz.?AAlbo noge zlamiesz?
          Bez sensu.
          Ona ma sie mordowac ze slubem w zaawansowanej ciazy bo ty nie dasz rady byc.
          Przesada
          • rasowa_sowa Re: slub porod itepe 05.03.15, 20:39
            to dziwne że rodzice chcą być przy córce w okolicach porodu? Przypominam że ślub planowany jest w okolicach rozwiązania, a odległości nie znamy.
            • zuleyka.z.talgaru Re: slub porod itepe 05.03.15, 20:41
              Jak planują rodzinny poród to pewnie nie dziwne big_grin
              • rasowa_sowa Re: slub porod itepe 05.03.15, 21:05
                zuleyka.z.talgaru napisała:

> Jak planują rodzinny poród to pewnie nie dziwne big_grin

To rzeczywiście bardzo dziwne, że matka będzie przy porodzie córki, albo pomoże jej pierwszego dnia w domu. Kosmos wręcz. Wyśmiać w te pędy!
                • zuleyka.z.talgaru Re: slub porod itepe 05.03.15, 21:55
                  No bardzo. Szczególnie na tym forum, gdzie brak ojca dziecka przy porodzie jest traktowany jak zbrodnia.
                  • rasowa_sowa Re: slub porod itepe 05.03.15, 21:59
                    Już pisałam, że nie odpowiadam swoją prywatną głową za wszystko co zostało napisane na "tym forum".

Mnie to w każdym razie nie dziwi, moja matka też się zapowiedziała z pomocą po porodzie i bardzo się z tego cieszę.
            • tatrofanka Re: slub porod itepe 05.03.15, 20:47
              No dziwne ze dorosla kobieta po porodzie nie zostanie z dzieckiem i mezem i na ten jeden weekend dziadziu i babcia nie beda mogli pojechac na wesele.
              • rasowa_sowa Re: slub porod itepe 05.03.15, 21:04
                tatrofanka napisał(a):

> No dziwne ze dorosla kobieta po porodzie nie zostanie z dzieckiem i mezem i na
                > ten jeden weekend dziadziu i babcia nie beda mogli pojechac na wesele.

Ale jakie po porodzie? Termin zbiega się z porodem. Mają zostawić córkę i przyjście na świat pierwszego wnuka bo kuzyniątko (odpowiednik śmiesznego "dziadzia") się znienacka hajta?

I skąd wiesz czy to nie jest 1000 km? Jeśli autorka napisała że nie będą mogli być na ślubie to chyba tak jest, nie?
                • tatrofanka Re: slub porod itepe 05.03.15, 23:06
                  Proszę Cię.
                  Termin slubu zbiega sie z porodem.
                  I dziadzio z babcią muszą w tym okresie nie odstepowac cory na krok bo rodzic ma.

Moja kuzynka miala termin na 7.04. Mieszka w UK.
                  Jej matka tez miala do niej jechac w terminie porodu.
                  zakupila bilet a tu psikus i kuzynka urodzila 30 marca.
                  I co?
                  NNic. Ciotka poleciala tego 8.04.
                  No ale moja kuzynks dorosla jest. Wytrzymala bez mamy.Dziecko ma sie dobrze
                  • rasowa_sowa Re: slub porod itepe 05.03.15, 23:20
                    tatrofanka napisał(a):

> Proszę Cię.
                    > Termin slubu zbiega sie z porodem.
                    > I dziadzio z babcią muszą w tym okresie nie odstepowac cory na krok bo rodzic
                    > ma.
                    >
                    > Moja kuzynka miala termin na 7.04. Mieszka w UK.
                    > Jej matka tez miala do niej jechac w terminie porodu.
                    > zakupila bilet a tu psikus i kuzynka urodzila 30 marca.
                    > I co?
                    > NNic. Ciotka poleciala tego 8.04.
                    > No ale moja kuzynks dorosla jest. Wytrzymala bez mamy.Dziecko ma sie dobrze

Nie rozumiem kpiącego tonu. To takie dziwne że ludzie wolą uczestniczyć w pierwszych dniach życia wnuka niż być na ślubie nawet bardzo bliskiej rodziny?
                    • tatrofanka Re: slub porod itepe 06.03.15, 09:18
                      No skoro wola wnuka to w ogole niemoznosc pójścia na wesele powinna po nich splynac.A zal taki ze masakra.

Czy to tak dziwne ze mloda para wola mieć slub gdy im pasuje a nie wtedy gdy pasuje ciotce czy kuzynce?
              • aneta-skarpeta Re: slub porod itepe 06.03.15, 10:24
                ale to nawet nie musi byc weekend- slub moze odbedzie sie popoludniu i w nocy rodzice np wróca

ja w zaleznosci od tego dzie ten slub brałabym pod uwagę takze swoje przybycie chocby na godzinkę- dziecko może wtedy byc jeszcze w brzuchu byc tuz po narodzinach ( wtedy odpada) lub miec ze 3 tygodnie, a nawet miesiac i przy łądnej pogodzie, dobrym samopoczuciu i małym soptkaniu bym się z dzieckiem wybrała i meżem chocby na chwilę

a jak nie to nie
        • kitka05 Re: slub porod itepe 06.03.15, 08:53
          Czy ty jesteś pępkiem świata, że wszyscy muszą dostosowywać się do twojego porodu? Przytrafiła im się sytuacja, w której szukają najlepszego rozwiązania i twój poród nie jest w tej chwili dla nich sprawą priorytetową. W ogóle o co się tak nadymasz?
          • tatrofanka Re: slub porod itepe 06.03.15, 09:19
            I to jest sedno.

Pepus swiata.
            Za chwile sie poryczy ze dla jej ciotki wlasny wnuk będzie większym wydarzeniem niz jej dzieciak.
            Takim tonem mi to pobrzmiewa
        • anusia_magda Re: slub porod itepe 06.03.15, 10:40
          ale jak Ty urodzisz to chyba rodzice mogą się wyrwać na jeden dzień na ten ślub czy juz muszą z Tobą siedzieć dwa tyg. przed i dwa tyg. po?
    • yotsukaido Re: slub porod itepe 05.03.15, 18:20
      Nie przejmuj się aż tak. Po pierwsze dziewczyna w ciąży, pewnie chcą wziąć ślub kiedy nie będzie jeszcze się czuła jak słonica nelly. Po drugie rezerwowanie sali na przyjecie, jakiś fotografów i innych tym podobnych to nie takie hop siup - często pary robią to z dużym wyprzedzeniem, a ci którzy decydują się w ostatniej chwili nie maja zbyt dużego wyboru. Podejdź do tego pozytywnie, chyba macie ze sobą dobre relacje skoro trzymacie się razem i sobie pomagacie - może będziesz uczestniczyła w tej uroczystości, a może i z dzidziusiem.Różnie się to przecież może poukładać. A nawet jeśli nie to, skoro sama piszesz, ze nie macie dużej rodziny, to ciesz się, ze się powiększy. A najlepiej to zadzwoń do tego brata, pogratuluj. No chyba, ze uważasz, ze specjalnie na złość robią. Ale tak parząc z boku na to co opisałaś, to wydaje się to byc mało prawdopodobne.
    • mejerewa Re: slub porod itepe 05.03.15, 18:24
      > I cholernie przykro mi sie zrobilo, bo na slubie/ weselu nie bede. Moi rodzice pewnie tez nie, bo beda wnuka u mnie ogladac...

Rodzice na jeden dzień nie mogą od ciebie wyjechać na wesele? Muszą oglądać wnuka dzień w dzień, kilka godzin dziennie?
      Co do Ciebie, to faktycznie możesz się nie załapać na wesele, bo świeżo po porodzie nie da rady, a tuż przed samym też niebezpiecznie jechac do innego miasta. Może porozmawiaj, czy dadzą radę w kwietniu zorganizować ślub, bo chciałabyś być.
      • bang_bang30 Re: slub porod itepe 05.03.15, 21:14
        Rodzice przyjada do mnie kilkaset km (ok 500). Ja na pewno nie zaryzukuje takiej podrozy w 9 mcu ciazy. A oni - jesli terminy sie nie naloza - beda decydowac sami czy wracaja czy nie. Jesli terminy beda zbiezne, nie mam watpliwosci ze wybiora pobyt u mnie.

Bratu gratulowalam juz serdecznie od razu po uslyszeniu nowin, dalam mu kilka wskazowek, zeby presji nie ulegal (wtedy jeszcze mowy o jego slubie nie bylo w ogole), bo u nas jak sie ciaza pojawila to tez byl temat slubu przez rodzicow walkowany (szybko go ucielismy), ale my troche starsi i bardziej samodzielni jestesmy.
        Podejrzewam, ze chlopak zostal troche przymuszony do slubu, ale to nie moja sprawa, dorosly jrst i wie co robi.
        p.s. przyszlej szwagierki nie znam. Tak jak pisalam zwiazek jest dosc swiezy. Dopiero w ostatnich dniach rodzice sie zapoznali pary mlodej.

szkoda wielka zwlaszcza ze to naprawde bedzie pierwszy i ostatni slub na wieeele lat w naszej jak juz pisalam mikrej rodzinie. Ja nie planuje z powodow ideologicznych, drugi brat cioteczny jest z kolei gejem wink wiec chocby chcial to nie da rady...

jedyna nadzieja w tym ze junior urodzi sie szybciej i bedzie bezproblemowy. Moze pojedziemy wtedy na te uroczystosc.
        • maugrim Re: slub porod itepe 06.03.15, 09:49
          Skoro z powodów ideologicznych Ty nie wzięłaś ślubu i brać nie masz zamiaru, to czemu Ci zależy na tym by na ten pojechać i żałujesz, że więcej ślubów w rodzinie nie będzie?
          • gaga-sie Re: slub porod itepe 06.03.15, 11:36
            Trafne.
            • mejerewa Re: slub porod itepe 07.03.15, 18:47
              Bo śluby są fajne, wesela też. Jak ktoś inny organizuje i płaci. Samemu lepiej i taniej być nowoczesnym smile
    • ginger.ale Re: slub porod itepe 05.03.15, 18:31
      rozumiem, że Tobie i Twoim rodzicom, którzy po trosze "usynowili" kuzyna jest przykro, zwłaszcza, że biorąc pod uwagę ich stosunek do chłopaka można patrzeć na niego jak na Twojego brata

myślę jednak, że można trochę usprawiedliwić narzeczonych - ciąża, szok w rodzinie wink może to nie do końca od kuzyna zależał termin ( szukanie sali na krótko przed terminem + wola narzeczonej i jej rodziny, brak ich wiedzy o waszych relacjach ze wzgl na krótką znajomość etc)

uszy do góry, w maju będziesz żyła czym innym, wierz mi
    • tatrofanka Re: slub porod itepe 05.03.15, 18:47
      Wydaje mi się ze patrzysz nie od tej strony wink troche.
      Juz tłumacze.

Twoja Mama, Ciocia, Ty i kuzyni jesteście zzyte.
      Przyszla zona kuzyna- zna Cie albo słabo albo wcale.

Przyszła żona kuzyna ma tez swoją rodzine,rodziców plany, marzenia, priorytety.

A to slub młodych jednak, nie twej cioci.

Dziewczyna ma prawo chcięc iść do slubu bez widocznego brzucha.
      Moze to dla niej wazne.

A po drugie- załóżmy ze uwzględnią twoj rozród w swoich planach i przesuna ślub. A tymczasem zaraz zaciązy Jej siostra/bratowa/kuzynka i co ?? Też maja przesuwac?
      A potem ktoś umrze i przesuna z powodu żałoby???

• rasowa_sowa Re: slub porod itepe 05.03.15, 19:25
        Ślub jest nie tylko tej dziewczyny, ale też kuzyna. Jemu też przecież mogłoby zależeć na obecności najbliższych.
        • araceli Re: slub porod itepe 05.03.15, 20:23
          rasowa_sowa napisała:
          > Ślub jest nie tylko tej dziewczyny, ale też kuzyna. Jemu też przecież mogłoby
          > zależeć na obecności najbliższych.

I w związku z tym ma brać ślub jak przyszła żona będzie rodzić czy jak? Ślub to 1 dzień (JEDEN!) - naprawdę da się wyskoczyć.
          • rasowa_sowa Re: slub porod itepe 05.03.15, 20:26
            Tak, bo przecież są do wyboru te dwa terminy: poród jednej albo drugiej..
          • wioskowy_glupek Re: slub porod itepe 05.03.15, 21:47
            to jest 500 km myśl trochę...
        • tatrofanka Re: slub porod itepe 05.03.15, 20:27
          Moze zalezy mu bardziej na dziewczynie.
          I tak jest zdrowo.
          Ile razy na emamie czytalam ze facet prawdziwy i kochający ma miec w d.... swoja rodzinę bo liczy sie jego kobieta.Li i jedynie.
          • tatrofanka Re: slub porod itepe 05.03.15, 20:30
            Jeszcze jedno.
            Autorka wątku nie mieszka blisko kuzyna 13 lat.MMoże tylko w Jej mniemaniu sa sobie tacy bliscy?
          • rasowa_sowa Re: slub porod itepe 05.03.15, 20:31
            Nie wiem dlaczego miałabym odpowiadać głową za każdy post na emamie smile

Ja tam uważam, że jak ma się fajną rodzinę, która poratuje w biedzie (mieszkaniem i samochodem) to można zrobić ustępstwo żeby mogli być na naszym ślubie.
            • tatrofanka Re: slub porod itepe 05.03.15, 20:44
              Ok.
              Ale popatrz.Przesuna o 3 mce.Pani młoda będzie w 6-7?
              Przecież niektore na tym etapie juz ledwo laza.

A moze ma przesunąć na po porodzie.
              I kto zostanie im z miesięcznym bobasem?
              Kuzynka..? Wątpię.
              No to niech wezmą bobasa na wesele i poproszę kuzynke zeby się nim zajęła.
              Na pewno sie zgodzi skoro slub w tym terminie ustalono zeby mogla byc.byc.Tez zle?

To niech przesuna z uwagi na kuzynke o 2 lata.
              A tu pech -kuzynki bobas złapie ospe i nie przyjada. Albo kuzynki mąż pochowa kogoś bliskiego.
              Wg mnie takie przesuwanie nie daje gwarancji ze w NOWYM terminie rodzinie nie wypadnie inna przeszkodą
              • rasowa_sowa Re: slub porod itepe 05.03.15, 21:01
                3 miesiące? 2 lata?
                A 3 tygodnie nie wchodzą w grę?
                Zresztą nie mówię że mają taki obowiązek, nie znam też innych okoliczności. Moim zdaniem byłoby po prostu miło gdyby w planach uwzględnili także jego rodzinę. Ja bym tak zrobiła po prostu.
                • zuleyka.z.talgaru Re: slub porod itepe 05.03.15, 21:33
                  A ja krowiszcze nie uwzględniłam ślubu męża siostry i w jej mniemaniu perfidnie zaszłam w ciążę AKURAT tak, żeby jej porodem popsuć dzień. Bosz..pewnych rzeczy się po prostu NIE DA zaplanować.
                  • rasowa_sowa Re: slub porod itepe 05.03.15, 21:50
                    A w którym miejscu to jest porównywalna sytuacja?
                    • zuleyka.z.talgaru Re: slub porod itepe 05.03.15, 21:56
                      W ciąży dziewczyny kuzyna. Z pewnością specjalnie zaszli w ciążę, żeby specjalnie zrobić ślub specjalnie w okresie okołoporodowym autorki wątku.
                      • rasowa_sowa Re: slub porod itepe 05.03.15, 21:59
                        Różne wątki widać czytamy.
                  • premeda Re: slub porod itepe 06.03.15, 14:39
                    > A ja krowiszcze nie uwzględniłam ślubu męża siostry
                    ??? Ja jednak poproszę po polsku wink
                    • zuleyka.z.talgaru Re: slub porod itepe 06.03.15, 14:43
                      Odniosłam się do postu sowy, że należy plany rozrodcze i ślubne planować tak, żeby sobie nie przeszkadzać. Siostra mojego męża wychodzi za mąż na koniec czerwca, ja wówczas będę w 39tc i wg owej siostry SPECJALNIE zaszłam w ciążę, żeby popsuć JEJ dzień. Dokładnie to samo usłyszała kuzynka męża, która ma termin dzień przede mną - "rodzina jest mala a tu jeszcze TYLE osób wypadnie, co ja zrobię co ja zrobię". smile
                • tatrofanka Re: slub porod itepe 05.03.15, 23:15
                  Moze 3 tygodnie później nie ma terminu.
                  Jest marzec. Raczej nie maja w czym wybierac.
                  Wezma wolny termin zapewne bo w kolejnych miesiącach to raczej wiecej chetnych na takie imprezy.

Zreszta nie znamy calej syt.
                  Moze np. W tym terminie moze przyjechac siostra p. młodej z Australii wink
                  I wola zeby byla siostra niz ciocia i wujek.
                  • rasowa_sowa Re: slub porod itepe 05.03.15, 23:32
                    > Moze 3 tygodnie później nie ma terminu.
                    > Jest marzec. Raczej nie maja w czym wybierac.
                    > Wezma wolny termin zapewne bo w kolejnych miesiącach to raczej wiecej chetnych
                    > na takie imprezy.
                    >

A może jest. A może nikt nie sprawdził, bo o tym nie pomyśleli nawet, tylko oznajmili że będzie maj a jak rodzina będzie mogła wpaść to wpadnie a jak nie to nie.
                    Od pierwszego postu polecałam rozmowę, to by wszystko wyjaśniło. Jeśli istnieją obiektywne powody dla których to musi być maj to przecież nikt się nie będzie na nich obrażał że nie biorą ślubu za 2 lata, jak sugerujesz. Przynajmniej nikt normalny.

> Zreszta nie znamy calej syt.
                    > Moze np. W tym terminie moze przyjechac siostra p. młodej z Australii wink
                    > I wola zeby byla siostra niz ciocia i wujek.

O właśnie, ciekawe jakby siostra panny młodej miała termin porodu w maju, to czy ślub też byłby na maj zaplanowany. Jak już tak sobie gdybamy smile
                    • tatrofanka Re: slub porod itepe 06.03.15, 07:43
                      No, moze z powodu ciąży siostry panny mlodej by przelozyli.
                      Wszak siostra to ktoś ważniejszy niz kuzynka.

Moze dla brata ciotecznego autorka nie jest taka ważna i może niech rzeczywiście z nim porozmawia jak koniecznie chce to usłyszeć w oczy.

A jak tak gdybym y , to ciekawe czy autorka by przełożyła swoj ślub z powodu ciąży dziewczyny kuzyna.
                      Nie sądzę
                      • rasowa_sowa Re: slub porod itepe 06.03.15, 09:51
                        tatrofanka napisał(a):

> No, moze z powodu ciąży siostry panny mlodej by przelozyli.
                        > Wszak siostra to ktoś ważniejszy niz kuzynka.
                        >

No i zaczynasz rozumieć. Autorce żal bo miała nadzieję (i jej rodzice też) , że jest równie ważna. Kropka.

> Moze dla brata ciotecznego autorka nie jest taka ważna i może niech rzeczywiści
                        > e z nim porozmawia jak koniecznie chce to usłyszeć w oczy.
                        >
                        > A jak tak gdybym y , to ciekawe czy autorka by przełożyła swoj ślub z powodu ci
                        > ąży dziewczyny kuzyna.
                        > Nie sądzę

A ja sądzę, że tak. Bo to nie tylko o dziewczynę kuzyna chodzi, ale też o kuzyna , ciocię i wujka - czyli całą praktycznie rodzinę autorki. Nie wiem dlaczego zarzucasz jej hipokryzję. Mierzysz swoją miarą?
                        • arwena_11 Re: slub porod itepe 06.03.15, 09:58
                          Tyle że pewnie w tym przypadku dziewczyna kuzyna ma decydujące zdanie w sprawie swojego ślubu. To ona jest w ciąży i wie jak się czuje, chce pewnie jeszcze dobrze wyglądać, założyć wymarzoną kieckę itd. Kuzynowi pewnie wszystko jedno, ale zależy mu na dobrym samopoczuciu dziewczyny.

A autorka dla dziewczyny jest na razie jakąś nieznaną kuzynką narzeczonego czyli w sumie nikim na tyle ważnym, żeby brać po uwagę jej stan, ustalając datę slubu
                          • rasowa_sowa Re: slub porod itepe 06.03.15, 10:04
                            No ale kuzyn mógłby to chyba wyjaśnić, zwłaszcza że z tego co rozumiem nadal mieszka u wujostwa. Myślę że nie byłoby żalu gdyby powiedział, że będzie ślub w maju, bo wtedy przyszła żona będzie się najlepiej czuła, próbowali na początku czerwca (żeby jeszcze ciocia z wujkiem i kuzynką mogli też być) ale nie dało się bo cośtam.

Pytanie czy to w ogóle jest jakikolwiek argument dla niego. I myślę że o to jest głównie żal, a zresztą niech autorka napisze.
                        • tatrofanka Re: slub porod itepe 06.03.15, 10:24
                          No nie rozumiem jak ktos może sie uwazac za taki pepek swiata jak autorka watku.
                          Moj kuzyn bral slub 20 września.Zapraszal chrzestna. Jej corka miała termin na 21.09

Chrzestna nie histeryzowala jak tutaj autorka.
                          Jej cora również. Moze dlatego ze dojrzali sa.

Nie, nie mierze swoja miarą.
                          Jestem dorosla-w takiej syt.powiedziałabym
                          rodzicom, zeby spokojnie poszli na slub i dojechali do mnie troche pozniej.
                          No ale ja tez dorosla jestem.

Kilka dni po porodzie moim -niedlugo- mamy w bliskiej rodzinie komunie.
                          Na pewno nie bede mogla pojsc z takim maluszkiem.
                          Pojdzie maz z synem.

Moj tata tez pójdzie.
                          Moze przezyjemy jakos.

Autorce zycze zeby sie cieszyla swoim ważnym wydarzeniem. A tobie zrozumienia bo nie dajesz rady.

• rasowa_sowa Re: slub porod itepe 06.03.15, 10:36
                            Yessss! Nareszcie jest "Nie zgadzasz się ze mną? To czytaj ze zrozumieniem!" big_grin

Ja myślę że w tym wątku o wiele bardziej histeryzują komentujący niż autorka, która zresztą stwierdziła że ma nadzieję, że dziecko się szybciej urodzi i będzie mogła pojechać. No rzeczywiście księżniczka i pępek świata smile
                            A poza tym, to w poście poniżej wyczerpałam swoje zdanie na ten temat.
                            • tatrofanka Re: slub porod itepe 06.03.15, 11:06
                              Yessss! Nareszcie jest "Nie zgadzasz się ze mną? To czytaj ze zrozumieniem!" big_grin

No, wczesniej było:
                              Nie zgadzasz się ze mną i zadajesz oczywiste pytania to oskarżasz o hipokryzje autorke i mierzysz swoja miara.
                              Tylko że u mnie bez Yessssss. Ja się tym aż tak nie jaram smile

No rzeczywiście księżniczka i pępek świata :

No, jak ktos az wątek na temat ta tragicznego splotu okoliczności MUSI założyć, to chyba EGO ma wielkie
                            • tatrofanka Re: slub porod itepe 06.03.15, 11:07
                              Ja myślę że w tym wątku o wiele bardziej histeryzują komentujący niż autorka

Zwłaszcza ty smile
    • bachtin Re: slub porod itepe 05.03.15, 19:11
      Mocno przesadzasz. Chcą wziąć ślub przed porodem, to wygodne (sprawy dzieciowe i okołoszpitalne). Nie chcą męczyć dziewczyny w zaawansowanej ciąży ślubnym cyrkiem. W maju odrobinę łatwiej o termin, bo to "pechowy miesiąc na ślub". W ślubie najważniejszy jest ślub, a nie to czy jakaś kuzynka będzie. A twoi rodzice mogą jechać przecież, ty sobie poradzisz, a wnuczę nie ucieknie.
    • rasowa_sowa Re: slub porod itepe 05.03.15, 19:18
      Myślę że w tak wąskim gronie można było lepiej wybrać termin, nawet biorąc pod uwagę ciążę panny młodej. Oczywiście takiego obowiązku nie ma, ale byłoby miło.
      Jeśli jesteście blisko, to ja bym otwarcie pogała z kuzynem. Sytuacja trąci potencjalnym kwasem.
      • arwena_11 Re: slub porod itepe 05.03.15, 20:13
        Przypuszczam, że skoro robią weselę, to dopasowywali się też do wolnego terminu na sali.
        • rasowa_sowa Re: slub porod itepe 05.03.15, 20:18
          Autorka pisze że konkretnego terminu jeszcze nie ma, więc to chyba nie chodzi o salę.
          • zuleyka.z.talgaru Re: slub porod itepe 05.03.15, 20:42
            Skoro nie ma konkretnego terminu to po co się piekli. Może zrobią 30 maja i będzie git. (zdąży urodzić i nawet pojechać na ten ślub i wesele)
            • rasowa_sowa Re: slub porod itepe 05.03.15, 21:50
              Nie wiem gdzie się piekli.
              • nutella_fan Re: slub porod itepe 05.03.15, 21:57
                Nie piekli ale szuka podstepu i dziury w calym.
                • mandolinka.bramborova Re: slub porod itepe 06.03.15, 09:07
                  ja tu widzę raczej żal, bo się poczuła olana, ale każdy sądzi swoją miarą...
                  • rasowa_sowa Re: slub porod itepe 06.03.15, 09:49
                    mandolinka.bramborova napisała:

> ja tu widzę raczej żal, bo się poczuła olana, ale każdy sądzi swoją miarą...
                    >

O właśnie, napisała że jej przykro, a tu forum już zjechało za: fochy, jątrzenie, księżniczkowanie, niedojrzałość (bo sama se dziecka nie urodzi, tylko ciąga rodziców)...
                    Mam wrażenie, że niektórzy nie potrafią dyskutować dopóki nie doprowadzą tematu do jakiejś skrajności i dopiero wtedy wiedzą w jakiej szufladce jest autorka.
    • zuleyka.z.talgaru Re: slub porod itepe 05.03.15, 19:30
      Może urodzisz tak, że będziesz mogła być na tym ślubie, albo jeszcze nie urodzisz i też będziesz mogła pojechać
      Ja idę na ślub i wesele a będę w 39tc. I korona mi z głowy nie spada. Jak urodzę zanim będzie ślub to trudno, ale jeśli nie urodzę to nie widzę powodu dla którego miałoby mnie tam nie był (poza bezwzględnym leżeniem).
      • mandolinka.bramborova Re: slub porod itepe 06.03.15, 09:10
        Kluczowa jest kwestia, gdzie odbywa się ślub. Jeśli ma wybrany szpital, położną, lekarza czy coś jeszcze, to raczej nie będzie ryzykowała 500 km podróży, bo jak ją weźmie gdzieś w trasie i przyjdzie im szukać szpitala po bezdrożach?
    • nutella_fan Re: slub porod itepe 05.03.15, 19:43
      Ja pierdziele, ale schiza smile ja mysle ze na zlosc tobie w ciaze zaszla smile Co te hormony ciazowe z mozgu robia.....
    • katrinaaa81 Re: slub porod itepe 05.03.15, 19:50
      Dziewczyny mają rację. Tamta dziewczyna jest w nieplanowanej ciąży, oboje nie mają pracy, nie mają mieszkania. Raczej nie są teraz najszczęśliwszą parą na świecie. To chociaż chcą się pobrać przed porodem, żeby przynajmniej jeden element był "poprawny". A patrząc z ich perspektywy maj jest najlepszy. Od czerwca do sierpnia wszystko zarezerwowane. Kwiecień to już za chwilę, a do tego Wielkanoc. No to zostaje tylko maj. To nie na złość Tobie, tylko jedyne optymalne rozwiązanie. No i którego maja jest twój poród, a którego ślub?
      • wioskowy_glupek Re: slub porod itepe 05.03.15, 21:49
        Ty się nie zdziw jak rodzice wybiorą ślub kuzyna zamiast wnuka sad tak też bywa. Rozumiem że i tobie i rodzicom przykro, mnie też by było i czułabym się olana.
        • zuleyka.z.talgaru Re: slub porod itepe 05.03.15, 21:58
          Nie znamy ani daty porodu (no bo sie nie da) ani daty ślubu. Więc teraz ten wątek to jest jedno wielkie gdybanie.
      • premeda Re: slub porod itepe 06.03.15, 14:49
        Eeee maj z tymi wszystkimi komuniami, ma być wygodny? Już widzę problem z salą, z księdzem, z fotografem, z kwiaciarniami i setkę innych upierdliwości. Ten maj to pewnie dlatego żeby młodej brzucha nie było widać, bo przecież zaproszenia też muszą być rozesłane wcześniej choć minimalnie. Cóż rodzice autorki jak najbardziej mogą mieć żal, że hipokryzja jednak jest ważniejsza od związków rodzinnych, zwłaszcza że bardzo wiele młodemu pomogli.
        • arwena_11 Re: slub porod itepe 06.03.15, 16:26
          ale komunie są w niedzielę a nie w sobotę. Wesela raczej w soboty.
        • azile.oli Re: to miejmy nadzieję... 06.03.15, 18:23
          Skoro rodzice autorki pomogli chłopakowi, to miejmy nadzieję, że też im pomoże, gdy będą w potrzebie. A ślub weźmie wtedy, gdy chce on i przyszła żona, a nie wujek, ciocia i kuzynka.
          Maj jest bardzo dobrym miesiącem na takie przyspieszone śluby, bo to jest miesiąc komunijny, a nie ślubny, a komunie są w niedzielę, nie w soboty.
          Nie hipokryzja ważniejsza pod związków rodzinnych, tylko nowy związek ważny. Ta dziewczyna będzie wkrótce żoną kuzyna, a nie doczepką do reszty rodziny.
          Jeśli młodzi chcą się pobrać przed narodzinami dziecka, to najwcześniejszy możliwy termin jest najlepszy, choćby z racji tego, że nigdy nie wiadomo, jak się przyszła mama będzie czuła.
    • klamkas Re: slub porod itepe 06.03.15, 10:14
      A jaki termin byłby dobry? Kwiecień nie, bo będziesz w 9 miesiącu i nie pojedziesz 500km. Maj nie, bo rodzisz. Czerwiec nie, bo z miesięczniakiem nie pojedziesz 500 km ani nie zostawisz go z kimś. W grę wchodzi lipiec i to pewnie koniec (dzieciak będzie dobijał do 3 miesiąca), czyli czas, kiedy panna młoda już będzie mieć brzuszek. Czyli wychodzi na to, że ona powinna dobrać termin ślubu tak, żeby tobie było dobrze, kosztem swojego komfortu i samopoczucia na WŁASNYM ślubie. I na JEJ ślubie ważniejsza powinna być kuzynka niż ona sama.

Z jednej strony rozumiem to, że ci smutno, że okazja cię ominie, z drugiej w tej sytuacji nie ma dobrego dla nich rozwiązania, które zadowoliłoby ciebie. I powinnaś rozumieć, że dla kuzyna przyszła żona i jej komfort jest w tak ważnym dniu ważniejsza niż ty.
      • klamkas Re: slub porod itepe 06.03.15, 10:15
        Aaaa, już wiem! Powinni zrobić ślub w kwietniu, ale u was, żebyś nie musiała się męczyć podróżą i ponosić ryzyka wink.
    • anusia_magda Re: slub porod itepe 06.03.15, 10:49
      Moja ocena:
      -wyszło jak wyszło, nic tylko sie cieszyć że są to jednak dwa radosne wydarzenia w historii rodziny
      -myslę że może jednak los ułozy sie tak że Twoi rodzice będą mogli być chociaż w dniu ślubu, naprawdę jak pisałam wczesniej, nie muszą kurczowo siedziec przy Tobie dw tyg. przed porodem i dwa tyg. po, poradzisz sobie
      - decyzja co do terminu ślubu należy do młodych i skoro rozważyli za i przeciw to nie ma co sie wtrącać
    • nowi-jka Re: slub porod itepe 06.03.15, 11:24
      w twoim stanie czyli na koncowce ciazy to normalne ze robi ci sie przykro bez powodu nie przejmuj się minie ci to 1-2 miesiace po porodzie jak sie hormony uspokoją,
      rodzicom udziel dyspensy(wolnego) na ten wieczór niech jada na wesele
      do opieki nad dzieckiem naprawde wystarcza rodzice dziecka nie potrzeba dodatkowych dwóch osób 24/7
      pomoc mile widziana ale wesele trwa tylko kilka godzin
      • kozica111 Re: slub porod itepe 06.03.15, 12:43
        Trochę wygląda to tak że "obca" ukradła ci wydarzenie roku wink
      • azile.oli Re: slub porod itepe 06.03.15, 12:44
        Może Ci być przykro, że nie będziesz na ślubie kuzyna. Może być przykro twoim rodzicom, że na tym ślubie nie będą.
        Natomiast moim zdaniem nie powinnaś czuć się olana, bo tamta dziewczyna też jest w ciąży i dopasowują termin do tego, a nie do Ciebie.
        Jak dziewczyna ma termin na październik, to maj jest najlepszym terminem dla nich.
        Nie brałaś ślubu, więc możesz być mało zorientowana - bardzo ciężko jest zarezerwować w ostatniej chwili salę na termin czerwiec - sierpień.
        We wrześniu to ta dziewczyna przecież już przed porodem będzie.
        Wrzuć na luz - oni nie robią tego, bo są bezduszni, czy złośliwi. Zakładają nową rodzinę, która teraz będzie dla nich priorytetem. Biorą zapewne pod uwagę również samopoczucie dziewczyny w ciąży.
        Sama wkrótce zostaniesz matką. To dziecko będzie dla Ciebie najważniejsze, tak jak Ty jesteś ważna dla swoich rodziców i dlatego przyjeżdżają do Ciebie.
        Dla tamtej dwójki młodych najważniejsze jest teraz ogarnięcie jakoś wspólnej przyszłości.
        Poza tym, jak już tu dziewczyny pisały - tamta dziewczyna Cię nie zna, nie jest jakoś zżyta z Tobą - normalne, że wybiera najbardziej dogodny dla siebie termin.
        Kuzynowi może byłoby wszystko jedno, wszak on w ciąży nie jest, natomiast to normalne, że w tej sytuacji przyszła żona ma pierwszeństwo przed kuzynką. To jest normalna i zdrowa postawa, wcale nie oznaczająca, że kuzyn olewa Ciebie i Twoich rodziców, tylko mu się teraz priorytety przestawiają, bo wkrótce zostanie mężem i ojcem.
    • tin_t Re: slub porod itepe 06.03.15, 16:43
      Gdybym była w nieplanowanej ciąży i planowała ślub, to raczej byłoby mi naprawdę obojętne, że kuzynka przyszłego męża ma termin na ten sam miesiąc. Cały miesiąc będziesz całą rodzinę angażować? Naprawdę? Nie dasz im na ten ślub się wybrać?
    • attiya Re: slub porod itepe 06.03.15, 19:38
      no ale skoro dziewczyna w ciąży, to jak wg ciebie można inaczej zaplanować ów ślub?
      zapewne będzie się on odbywał wtedy, gdy dziewczę jeszcze da razy w takowej imprezie brać udział
      skoro to wpadka, to trudno też i cokolwiek planować
      nie, nie masz prawa czuć się olana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka