Dodaj do ulubionych

czy da się / czy się opłaca

08.03.15, 20:52
Wymienić same fugi w podłodze z gresu? Plytki są ok, niestety fugi zapuszczone na maxa (nie ja tam mieszkam). I nie chciałabym wymieniać calej podłogi, tylko pomyślała o wydłubaniu fug i polozeniu nowych.
Pytanie jeszcze czy da sie fugi usunąć samemu (polozyc nowe umiem), czy trzeba fachowca? S jesli fachowca to moze ktos się orientuje jakiego rzędu jest to koszt?
Obserwuj wątek
    • arwena_11 Re: czy da się / czy się opłaca 08.03.15, 20:58
      da się, tylko zależy czy bardzo silnie siedzą, są takie maszyny do wujmownia fug, ale bo dłubanikasmile
      A nie próbowałaś takiego do fug środka z lidla ( rzadko się pojawia i znika szybko ). Na basie chloru chyba bo taś śmierdzi. Ale czyści piękniesmile
      • melancho_lia Re: czy da się / czy się opłaca 08.03.15, 21:06
        Nie mam możliwości regularnego dbania o te fugi bo to mieszkanie jest wynajęte. Nie mam pojecia czy ten brud puści (obecnie te fugi sa czarne, byly bezowe), wiadomo ze najpierw spróbuję czyszczenia jakby co.
        Ale musze sie liczyć z koniecznością ich wydlubania i położenia nowych w jakiejś tam przyszlosci.
    • agusia79-dwa Re: czy da się / czy się opłaca 08.03.15, 21:01
      ja moje beżowe fugi, czyszczę od czasu do czasu tym:
      https://www.bangla.pl/foto/prod//0022/d/548_01_9596.jpg
      • asia-loi Re: czy da się / czy się opłaca 08.03.15, 21:04
        A może da się je pomalować. Ja mam pomalowane fugi na ścianach. Te pomalowane są bielutkie od 15 lat i nic się z nimi nie dzieje. Były malowane jakimś renowatorem, do kupienia w sklepach budowlanych lub z płytkami.
        • melancho_lia Re: czy da się / czy się opłaca 08.03.15, 21:08
          Raczej odpada. One sa bardzo mocno zabrudzone m.in. Tluszczem zapewne, nie mam możliwości na chwile obecna sprawdzenia czy ten brud puści. Biorę wiec pod uwagę gorsza opcje.
        • ma2ma Re: czy da się / czy się opłaca 08.03.15, 21:12
          A dlaczego chcesz je wymieniać? Sa brudne? Czy zniszczone, wykruszone?
          Jezeli brudne to wyczysc po prostu. Ja ostatnio czyscilam białe fugi, tzn. Kiedys były białe, gdy je zobaczylam były czarne dosłownie. Najpierw sprobowalam soda oczyszczona(uwazaj i uzyj tyko takiej) ,wymieszalam ja z woda na pastę, nalozylam na fuge i szorowalm szczotka. Wszystko zeszło, fugi pięknie białe. Jednak ze miałam tego 30 metrów, to kupilam odkamieniacz w rosmanie domol (niebieska butelka ze spryskiwaczem), pryskalam, czekalam i szorowalam. Szybciej i ten sam efekt. Sprobuj, poecam i nie trzeba wymienic

• melancho_lia Re: czy da się / czy się opłaca 08.03.15, 21:13
            Najpierw wyczyścić spróbuję, ale wole założyć gorszy scenariusz.
            Tak sobie gdybam przy niedzieli.
            • aurinko Re: czy da się / czy się opłaca 08.03.15, 21:28
              A może masz możliwość wypożyczyć myjkę parową karchera? Doczyściłabyś bez wysiłku.
              • melancho_lia Re: czy da się / czy się opłaca 08.03.15, 21:32
                Tego nie ruszy. Próbowałam jakiś czas temu.
          • kota_marcowa Re: czy da się / czy się opłaca 08.03.15, 21:17
            A przy odkamieniaczach gresu szlag nie trafi?
    • iziula1 Re: czy da się / czy się opłaca 08.03.15, 21:30
      Kup to:

mellerud.com.pl/sklep/kuchnia/14-intensywny-srodek-do-czyszczenia-2059000301.html
      polewasz fugi bez rozcieńczania, zresztą każdą silnie zabrudzoną powierzchnie. Potem ścierasz i wietrzysz pomieszczenie.
      Rozcieńczonym myjesz podłogi.
      Wypróbowałam na fugach klatki schodowej-rewelacja.
      • iziula1 Re: czy da się / czy się opłaca 08.03.15, 21:31
        Zapomniałam napisać,że kupisz w Leroy M.
        • melancho_lia Re: czy da się / czy się opłaca 08.03.15, 21:34
          Dzięki, zanotowalam sobie.
          • marina2 Re: czy da się / czy się opłaca 08.03.15, 21:46
            1/da się wymienić fug: kolega wymieniał,bo w znacznej części wykruszały mu się/ogrzewanie podłogowe ,salonplus kuchnia chyba z 70-80m2/
            wynajął człowieka ,który specjalnym sprzętem mu je wyjął i włożył nową
            2/chemia-budowlana-sklep.pl/qmar-zmywacz-wykwitow-pl.html
            tym srodkiem-odkrycie przypadkowe zmywałam kiedyś fugi -fugi przeżyły i były idealnie czyste
            śmierdzi jak nieszczęście ,pieni się chwilę po polaniu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka