Dodaj do ulubionych

Kamica nerek

09.03.15, 10:05
Co robić, żeby usunąć kamienie wielkości 4-6 mm? Jakieś polecane leki , zioła, potrawy? Nie wiadomo, jakie to kamienie. W ostatnim badaniu moczu nie było osadu. Czy , jeśli uda się na niego trafić w kolejnym badaniu, to będzie można określić rodzaj kamieni (n. osad moczanowy- to moczany?), czy to raczej wróżenie z fusów?
Obserwuj wątek
    • alfa36 Re: Kamica nerek 09.03.15, 11:50
      Debelizynę ktoś pił? Jest to do przyłknięcia?
      • peonka Re: Kamica nerek 11.03.15, 21:12
        Fitolizyna, jest w kapsułkach wink
    • alfa36 Re: Kamica nerek 10.03.15, 10:11
      up
      • joa66 Re: Kamica nerek 10.03.15, 10:23
        Moja mama piła wodę leczniczą "Jan"
    • daisy Re: Kamica nerek 10.03.15, 13:08
      Charakter kamieni z pewnym przybliżeniem można określić wykonując tzw. dobową zbiórkę moczu. Nie jest to skomplikowane badanie. W zwykłym badaniu moczu raczej się nie da.
      Był kiedyś w Pl dostępny lek o nazwie Ginjal, ale niestety od paru lat już go nie ma. Można ponoć sprowadzić z Ukrainy. Był skuteczny przy mniejszych złogach w nerkach (przy większych nie próbowaliśmy). Poza tym trzeba dużo pić - dzień zaczynać od szklanki wody na przykład.
    • ruscello Re: Kamica nerek 10.03.15, 13:46
      Bralam Rowatinex. Pije ok.4 l wody, jemu duzo pietruszki i selera. Sok z brzozy podobno dziala.

Podstawa jest tak naprawde dieta zalezna od rodzaju kamicy, wiec bez rozpoznania moze byc trudniej z pozbyciem sie kamieni.
    • alfa36 Re: Kamica nerek 11.03.15, 11:04
      Dzięki. Trochę poczytałam i będą działała. Do tej pory kamyki 3-6 mm nie dawały objawów, ale ten czas się skończył. Wygląda na to, że temu 6mm umieszczonemu w dolnym kielichu nie jest tam dobrze. Tylko, czy z dolnego kielicha w ogóle się ruszy?
      • doral2 Re: Kamica nerek 11.03.15, 20:21
        duuuużo pić.
        wit. B oraz no-spa
        warto zrobić seans pt. "piwo+gorąca kąpiel w wannie", tylko trzeba żeby ktoś był w domu, bo jednym piwem urżniesz się w drzazgi i mogą być problemy z wyjściem z wanny.
        dużo pić.
        dużo pić.
        dużo pić.
        i uzupełniać minerały, bo dużo pić powoduje ich wypłukanie.
        prędzej czy później dziady wyjdą, ale do przyjemności to nie należy uncertain
        jak się dziady ruszą, to biegiem na sor.
    • kawka74 Re: Kamica nerek 11.03.15, 21:29
      Rovatinex jest niezły. Dużo wody, no-spa w wypadku kolki.
      Poza tym - jakkolwiek śmiesznie by to nie brzmiało - wiele osób wspomina o piciu wody pozostałej z gotowania obierzyn ziemniaków, podobno skuteczne. Nie sprawdziłam jeszcze skuteczności na sobie, ale to cholerstwo czasem tak boli, że jestem gotowa wypić nie tylko tę wodę.
    • koralowa99 Re: Kamica nerek 31.03.18, 20:44
      U mnie przy niewielkim kamieniu dobrze sprawdziły się leki rozkurczowe, przeciwbólowe i fitolizyna, działająca moczopędnie. Dzięki temu powoli, trochę bólu, ale kamień zszedł. Teraz fitolizynę stosuję profilaktycznie, by złogi z nerek były skutecznie wypłukiwane i znów nie dopadła mnie kolka nerkowa.
      • alfa36 Re: Kamica nerek 31.03.18, 23:21
        To mój stary wątek... Nie pozbyłam się kamieni, natomiast od ponad roku mam problem z pęcherzem. Podejrzewam nawracającą bakterię,(ni zawsze miałam robiony posiew), natomiast lekarka sugeruje, że może to być schodzący z nerek piasek. Póki co ostatnie dwie infekcje zwalczyłam demanozą i zamierzam ją brać systematycznie.
        • verdana Re: Kamica nerek 01.04.18, 10:31
          Idź też do ginekologa. Moja córka parę lat się męczyła z nawracającymi infekcjami, dopiero jak przeleczył ją też ginekolog, to minęło. A była wtedy dzieckiem.
    • amsterdama Re: Kamica nerek 01.04.18, 15:49
      Kamica jest czynnikiem ryzyka nawracających zakażeń układu moczowego. Należy się udać do urologa, w celu rozważenia możliwości usunięcia złogów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka