Dodaj do ulubionych

Ciężarny sześciopak

09.03.15, 23:15
Sarah Stage na pierwszy rzut oka wygląda jak każda wysportowana modelka. Po dłuższej chwili można dostrzec, że spodziewa się dziecka. Jeszcze większym zaskoczeniem jest fakt, że do rozwiązania zostało już tylko pół miesiąca. Nie u wszystkich umięśniona sylwetka ciężarnej modelki wzbudza zachwyt, zdecydowanie przeważają głosy krytyczne. Te kontrowersje sprawiły, że o Stage piszą portale na całym świecie. No to chyba dobrze że jest zdrowa. Zdrowa matka do zdrowe dziecko.
Obserwuj wątek
    • 3-mamuska Re: Ciężarny sześciopak 09.03.15, 23:52
      Ja dopiero wczoraj czytała podpisy pod tymi zdjęciami ze jest w 6 miesiącu ciąży na nie w 8.5 miesiąca. Wiec nie wiem na ile czas tych zdjeć jest prawdziwy.
    • kill.emall Re: Ciężarny sześciopak 10.03.15, 09:57
      O, dwa dni temu tu na forum był wątek że jest w ósmym (a to jest jakby nie było dwa do miesiąca przed rozwiązaniem), potem gdzieś na kwejku czy na wp była mowa o piątym, to jak w końcu?
      IMO to jest jakiś trolling, babka W OGÓLE może nie być w ciąży, a chodzi o to, żeby sobie trolle na forach poszalały z komentarzami "widzicie, nie trzeba wcale tyć w ciąży" i żeby klikalność w reklamy wzrosła smile
      • dziennik-niecodziennik Re: Ciężarny sześciopak 10.03.15, 10:28
        nie no, jakos tam w ciązy jest, troche ten brzuch pod tym szesciopakiem wygląda na podniesiony. ale żeby to był ósmy miesiąć? szósty tak, ale ósmy, połowa dziewiątego własciwie, skoro do rozwiązania pół miesiąca? to jakis mikrobrzuszek, nawet biorąc pod uwagę brak otłuszczenia. no i dziecko ważące 2,3kg dwa tygodnie przez urodzeniem? to cos nie halo, jakis hipotrofik sie zapowiada.
        ale generalnie to - popieram, neich sobie bedzie fit i szczupła ile chcąc, O ILE nie szkodzi to dziecku.
      • gazeta_mi_placi Re: Ciężarny sześciopak 10.03.15, 10:33
        A ja dalej nie rozumiem, że dlaczego kobiety tyją w ciąży 20 kg mimo, że płód/dziecko (co kto woli) waży w najdrastyczniejszych przypadkach maksymalnie 5 kg.
        • hallo.ween Re: Ciężarny sześciopak 10.03.15, 11:07
          po nie sam plod sie liczy
          jest jeszcze lozysko, wody, powiekszona macica, powiekszone piersi, wieksza objetosc krazacej krwi - to wszystko dodatkowe kilka kg
          takze 10 spokojnie trzeba liczyc
          ale 20 kg to faktycznie przesada i to duza
          • jolie Re: Ciężarny sześciopak 10.03.15, 12:49
            Moim zdaniem WSZYSTKO zależy od organizmu i indywidualnych predyspozycji kobiety. W 1. ciąży przytyłam 10 kg (obiektywnie w normie), ale subiektywnie - to było dla mnie za dużo (jestem drobna i niewysoka). Oceniam to oczywiście z perspektywy czasu i 2. ciąży. Te kosmiczne liczby kilogramów to najczęściej jednak objadanie się i/lub wzmożone zatrzymywanie wody przez hormony.
        • kill.emall Re: Ciężarny sześciopak 10.03.15, 11:20
          Czasem faktycznie ciężarne jedzą za dużo i za tłusto (zwłaszcza jeśli dadzą się ponieść filozofii babć "jedz za dwoje"). Ale trzeba brać pod uwagę, że w ciąży działają hormony i to w dużo większym stopniu niż zazwyczaj, a hormony potrafią zaburzyć przemianę materii - stąd też np. niektóre kobiety tyją na tabletkach anty, mimo że jedzą rozsądnie i ćwiczą. A inne z kolei będą szczuplutkie jak ptaszek i będą miały tylko małą piłeczkę z przodu - kwestia genów, osobistych skłonności.
          Aha, dziecko waży 3,5 - 5 kg, ale do tego dolicz: 1.5 l krwi więcej płynącej w organizmie, 1 l płynu owodniowego, 1 kg łożyska, 1 kg macicy (mam na myśli 8-9 miesiąc), oraz min. 2 kg tkanki tłuszczowej zmagazynowanej dzięki hormonom na czas laktacji.
          • gazeta_mi_placi Re: Ciężarny sześciopak 10.03.15, 11:30
            I w przypadku gdy dziecko waży 3,5 kg wyszło mi 11 kg, więc po porodzie powinno zostać najwyżej 4-5 kg więcej niż przed ciążą, w przypadku większych dzieci maksymalnie do 7 kg ( odjąłem masę dziecka, łożyska którego się pozbywa w czasie porodu i płyn owodniowy).
            • kill.emall Re: Ciężarny sześciopak 10.03.15, 11:39
              Zgadzam się. Niektórzy podają też ile powinna "przytyć" kobieta w ciąży w zależności od BMI przed ciążą (szczupłe mogą przybrać więcej, te z nadwaga powinny mniej). Ale różnie bywa. Czasem jest takie szaleństwo hormonów, takie napady wilczego głodu, że ciężko nie jeść. A czasem w I trymestrze z powodu ciągłego rzygania wręcz się chudnie, ale potem nadrabia. Oglądałam na jednym forum różne brzuszki dziewczyn w podobnym momencie ciąży - w jednych było widać dodatkowe wałeczki tłuszczu mimo że dziewczyna deklarowała, że ćwiczy codziennie i je racjonalnie, a inna jadła co chciała, nie ćwiczyła i miała tylko napiętą skórę na brzuchu.
            • lauren6 Re: Ciężarny sześciopak 10.03.15, 11:42
              Skąd to zainteresowanie wagą ciężarnych? Nie masz wiekszych problemów? Lepiej napisz, dlaczego w ostatnich badaniach wyszlo, ze średnia długość członka to tylko 13 cm.
              • gazeta_mi_placi Re: Ciężarny sześciopak 10.03.15, 12:00
                Jak Ci mało to czarnoskórzy mają większe, a są dość chętni na Polki, więc na co czekasz? big_grin
            • a1ma Re: Ciężarny sześciopak 10.03.15, 23:06
              Jest jeszcze woda zatrzymywana w organizmie, to nie mit. Ja przytyłam 10 kg, do wagi przed porodem wróciłam w 12 DNI. Gdyby to był tłuszcz, to przecież by nie wyparował, nie?
              • a1ma Re: Ciężarny sześciopak 10.03.15, 23:06
                *13 kg, nie 10, zasugerowałam się wcześniejszą wypowiedzią
            • zabka141 Re: Ciężarny sześciopak 11.03.15, 11:48
              Tak, i to 4-5 kg ginie podczas 2-3 miesiecy karmienia piersia. Wiec juz sie tak nie jaraj ta waga.

Sama przytylam wiecej niz te 10-12 kg zalecane dla kobiet normalnej wagi i dwa miesiace po porodzie wazylam tyle ile przed - zasluga karmienia piersia.
        • asia_i_p Re: Ciężarny sześciopak 10.03.15, 23:00
          Jak są drobne na starcie, to mogą tyle przytyć, chociaż to nie jest norma (norma to chyba około 8-12 kg), jak mają nadwagę jak ja, mogą nie przytyć w ogóle (moja pierwsza ciąża) lub schudnąć (moja druga ciąża). Wszystko to jest OK, jeżeli matka i dziecko są po tym zdrowi, a naprawdę ciężko jest przewidzieć, jak się organizm w ciąży zachowa.
    • mamasiasiulki Re: Ciężarny sześciopak 10.03.15, 11:51
      Szaściopakiem wprawdzie nie byłam, ale ze względu na długoletnie uprawianie sportu i bardzo mocny gorset mięśniowy w 1-wszej ciąży wyglądałam podobnie, choć odżywiałam się bardzo prawidłowo i bardzo o siebie dbałam. Dziecko urodziło się trzykilowe, zdrowe, o czasie. W dniu porodu miałam w pępku 90 cm, mam 170 cm. Kosztem jest to, że mięśnie się rozeszły: kiedy się kładę na plecach, robię brzuszki i tp. mięśnie napinają się po bokach, a na środku powstaje taki "czubek" - jakby trójkąt (zaczęło się tworzyć już w II połowie ciąży).
    • chipsi Re: Ciężarny sześciopak 10.03.15, 11:54
      Ta modelka to akurat nieczęsty przypadek. Znam jednak kobiety, które tak usilnie bały się przytyć w ciąży że głodowały. Do tego miały dziwne koleżanki, które je dodatkowo stresowały że już są za grube (czyżby gazeta? ) Niestety w kilku przypadkach kończyło się poronieniem. I dramat, bo przecież ona tak dbała o siebie... Generalnie chodzi mi o to że przesada w żadną stronę nie jest dobra.
    • nihiru Re: Ciężarny sześciopak 10.03.15, 12:00
      Eee tam. Po prostu nie wierzę że to 8 miesiąc.
      Dieta czy nie dieta, ćwiczenia czy nie ćwiczenia - 3kilowe dziecko w takim brzuszku się nie zmieści.
      • mary_lu Re: Ciężarny sześciopak 10.03.15, 12:59
        Są przypadki, że dziecko ułoży się tak, że brzuch prawie nie sterczy. U tej kobiety jeszcze dodatkowo mięśnie go trzymają.

Moja średniej budowy mama taką mało widoczną ciążę miała czwartą z kolei, poprzednie były typowe. Nie miała sześciopaku, ale w 41 tygodniu pod luźną kiecką nie było niemal wcale widać brzucha. W bieliźnie wygladała na "fit" szósty miesiąc maksymalnie. Brat urodził się zdrowy, ważył 3800.
      • fin-dus Re: Ciężarny sześciopak 10.03.15, 13:31
        Gdybym nie widziała na własne oczy, to nigdy bym nie uwierzyła.
        Leżałam na patologii ciąży z dziewczyną, która w ogóle nie wyglądała, jakby była w ciąży. Myślałam, że może jakieś problemy miała i dlatego ją do szpitala wpakowali. A ona czekała już na cc. 39 tc skończony, a dziewczyna była płaska. Dziecko tak nieszczęśliwie ułożone, że lekarze nie byli w stanie określić płci i dokonać prawidłowych pomiarów. Poród naturalny wykluczony. Dziewczyna szczupła, w ciąży przytyła ok. 7 kg i to absolutnie nie z powodu diety. Jadła podobno za dwoje, zresztą to była taka swojska fajna laska, która marzyła o wielkim brzuchu. Różnie więc bywa, jednak często absolutnie nie zależy to od chciejstwa kobiety. Gdyby zależało, to Kim Kardashian wyglądałaby w ciąży zupełnie inaczej, prawda? Toż ona żyje ze swojego wyglądu.
    • run_away83 Re: Ciężarny sześciopak 10.03.15, 13:08
      Nie, ta pani nie jest zdrowa i jej dziecko też ma spore szanse na problemy zdrowotne. Tovsię nazywa pregoreksja, u matki może doprowadzić do poważnej anemii, niedoborów wapnia i wit D skutkujacych galopującą osteoporozą, nadciśnienia tętniczego, zaburzeń hormonalnych i problemów z karmieniem piersią. Dziecku grozi poród przedwczesny, a zatem wcześniactwo i wszystkie związane z nim powikłania, hipotrofia, problemy z oddychaniem oraz różnego rodzaju wrodzone deformacje (w macicy ściśniętej tym ślicznym szescipakiem dziecko nie ma miejsca żeby rosnąć), zaburzenia wzrostu oraz zaburzenia rozwoju motorycznego i intelektualnego.

Sport w ciąży jest zdrowy - owszem ale nie każdy (odpadają wszystkie urazowe) i tylko pod warunkiem że jest uprawiany rekreacyjnie a nie wyczynowo.

Dieta - powinna być zbilansowana pod kątem zapotrzebowania matki i dziecka na wszystkie składniki odżywcze oraz mikro- i makro elementy; a nie pod kątem "nieprzytycia".
      --
      doradca po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule ® Dresden
      www.trageschule-dresden.de
      • mamasiasiulki Re: Ciężarny sześciopak 10.03.15, 15:01
        Run, niekoniecznie musisz mieć rację. Ja w okolicy 8-mego miesiąca pierwszej ciąży wyglądałam podobnie. W szóstym nie było ŚLADU, że jestem w ciąży. A jadłam normalnie, ruszałam się z umiarem, nie miałam żadnej anemii, choć z farmaceutyków brałam tylko jodit i kwas foliowy. Fakt, pregoreksja istnieje, ale stwierdzenie, że pani i jej dziecko nie są zdrowi może być krzywdzące.
      • mamasiasiulki Re: Ciężarny sześciopak 10.03.15, 15:09
        run_away83 napisała:

> niedoborów wapnia i wit D skutkujacych galopującą osteoporozą,

To akurat bardziej prawdopodobne przy deficycie ruchu na świeżym powietrzu wink

> nadciśnienia tęt
        > niczego

To bardziej prawdopodobne przy wysokiej masie ciała wink

> zaburzeń hormonalnych i problemów z karmieniem piersią.

Poza stanami ewidentnego niedożywienia ilość jedzenia nie ma wpływu na karmienie.

> Dziecku grozi
        > poród przedwczesny, a zatem wcześniactwo i wszystkie związane z nim powikłania,
        > hipotrofia, problemy z oddychaniem

Ponownie: przy ewidentnym niedożywieniu, a ta pani na niedożywioną nie wygląda. Przy nadwadze ryzyko jest równie wysokie.

> oraz różnego rodzaju wrodzone deformacje (w
        > macicy ściśniętej tym ślicznym szescipakiem dziecko nie ma miejsca żeby rosnąć
        > )

A to już bzdura na kiju do kwadratu. Jaka macica ściśnięta sześciopakiem? Trochę Cię poniosło...

> zaburzenia wzrostu oraz zaburzenia rozwoju motorycznego i intelektualnego.

> Sport w ciąży jest zdrowy - owszem ale nie każdy (odpadają wszystkie urazowe) i
        > tylko pod warunkiem że jest uprawiany rekreacyjnie a nie wyczynowo.

Dla osoby, która całe życie go uprawia pięciokilometrowy bieg codziennie jest rekreacją smile Zalecenia odnośnie sportu są różne w zależności od dotychczasowych nawyków ciężarnej - urazowe oczywiście odpadają.

> Dieta - powinna być zbilansowana pod kątem zapotrzebowania matki i dziecka na w
        > szystkie składniki odżywcze oraz mikro- i makro elementy; a nie pod kątem "niep
        > rzytycia".

A to oznacza, że w pierwszych dwóch trymestrach zapewnia się zapotrzebowanie energetyczne o ok. 100 kcal wyższe od tego sprzed ciąży, zaś w trzecim - 300 kcal więcej...
        • run_away83 Re: Ciężarny sześciopak 10.03.15, 22:31
          Po pierwsze: To co napisałam powyżej to nie moje wymysły tylko obserwacje poczynione przez lekarzy - w USA aktualnie co trzecia ciężarna ma pie...a na punkcie wagi, je za mało i zbyt intensywnie ćwiczy. I bardzo wiele z tych kobiet ma problem z donoszeniem ciąży. Jak nie wierzysz, to wrzuć w google "pregorexia" i poczytaj sobie artykuły.

Po drugie: Nigdzie nie napisałm, że w ciąży trzeba żreć za dwoje i nie wolno się ruszać - to równie niebezpieczna skrajność jak głodzenie się i wyczerpujące treningi na siłowni. Najlepszy jest tzw. złoty środek. Ale ciężarna trzymająca się złotego środka nie będzie miała w ósmym miesiącu ledwo widocznego brzuszka ozdobionego sześciopakiem. Może mieć mały brzuch i być szczupła, ale nie będzie wyglądać jak kulturystyka w przeddzień zawodów.
          • kill.emall Modelka w ciąży tak naprawdę 10.03.15, 23:26
            wygląda tak:

https://www.comparestoreprices.co.uk/images/ho/hotmilk-decadent-maternity-nursing-bra-by-hotmilk.jpg
            • kkalipso Re: Modelka w ciąży tak naprawdę 10.03.15, 23:40
              No i fajnie jak większość kobiet w końcowej ciąży. Gdzieś Ty to znalazła?
              • kill.emall Re: Modelka w ciąży tak naprawdę 11.03.15, 00:28
                Szukałam zdjęć kolekcji bielizny ciążowej w google grafika wink
            • a1ma Re: Modelka w ciąży tak naprawdę 10.03.15, 23:56
              Musi jej być strasznie ciężko nosić na sobie tyle fotoszopa uncertain
              • 3-mamuska Re: Modelka w ciąży tak naprawdę 11.03.15, 00:15
                Szaściopakiem wprawdzie nie byłam, ale ze względu na długoletnie uprawianie sportu i bardzo mocny gorset mięśniowy w 1-wszej ciąży wyglądałam podobnie, choć odżywiałam się bardzo prawidłowo i bardzo o siebie dbałam. Dziecko urodziło się trzykilowe, zdrowe, o czasie. W dniu porodu miałam w pępku 90 cm, mam 170 cm.

Ponoć ,gdzieś słyszałam ze kobiety wysokie maja większa szanse donosić ciąże bliźniacza, bo maja wiecej miejsc, niz np. Taka 155, wiec mozliwe ze dziecko u ciebie ułożyło sie wlasnie bardzie we wnętrz twojego ciała, nie do przodu.

Moja bratowa urodziła młodo dziecko, była w ostatniej klasie liceum i w kwietniu jeszcze chodziła na szkolny basen i nikt sie nie zorientował ze ciężarna, dziecko urodziła w czerwcu. A drobna i szczupła, 43kg przed ciaza.
                Po wyjściu ze szpitala 45 kg 10 dni po porodzie.

Moja siostra w kilka dni po urodzeniu dziecka założyła krótkie spodenki sprzed ciąży.
                49 kg trzyma wage od lat ,odkąd jako 18 letnia dziewczyna schudła.
                Mała brzuch jakby połknęła piłkę do koszykówki.

Wiec wydaje mi sie ze nie ma tu nic do rzeczy , zależy tylko i wyłącznie od ułożenia dziecka, jego wielkości rozmieszczenia.

A waga w ciąży np. Ja przytyłam 4 kg w tydzien, w ostatnim tygodniu przed porodem, i to na szpitalnej dietetycznej kuchni (dieta wątrobowa) zero smażonego itp. A porcje w szpitalu same wieciewink
          • ichi51e Re: Ciężarny sześciopak 11.03.15, 07:08
            Intensywny ruch w zdrowej odzywionej ciazy nie ma znaczenia na rozwoj plodu - sa na ten temat badania (Np exercising through your pregnancy www.amazon.com/gp/aw/d/1886039593/ref=mp_s_a_1_2?qid=1426053977&sr=8-2&keywords=james+f+clapp&pi=AC_SY200_QL40&dpPl=1&dpID=513ALUexGWL&ref=plSrch#productDescription_secondary_view_pageState_1426054011352) a nie jedna baba drugiej babie mity powtarza a lekarze bija na alarm...
            • run_away83 Re: Ciężarny sześciopak 11.03.15, 08:47
              Tylko że "intensywny ruch" to nie to samo co wyczerpujące treningi i dieta ukierunkowane na rzeźbienie sylwetki, zachowanie płaskiego brzucha i zminimalizowanie przyrostu masy ciała w czasie ciąży. Ta granica nie jest wyraźna, bo zależy m.in. od trybu życia przed ciążą. Ale nikt mi nie wmówi, że kobieta która całą ciążę pakuje na siłowni, żeby jeszcze na kilka tygodni przed porodem broń boże nie było nie widac brzucha, urodzi donoszone dziecko o normalnej wadze urodzeniowej.
              • jolie Re: Ciężarny sześciopak 11.03.15, 09:11
                Ja mam pytanie: czy jesteś praktykującym ginekologiem - położnikiem?
                • mamasiasiulki ;-) 11.03.15, 11:37
                  Lepiej leżeć i wołać o kolejnego pączka. Przynajmniej się żadna ematka nie przyczepi, że się niezdrowo odżywiasz...
                  • jolie Re: ;-) 11.03.15, 11:47
                    Mamasiasiulki to do mnie?

Ja moje pytanie kierowałam do run_away83.
                    • run_away83 Re: ;-) 11.03.15, 12:16
                      Nie, nie jestem praktykującym położnikiem. Po prostu mam za sobą trzy ciąże, w tym dwie z ciężkimi przebojami, należałam się na patologii ciąży i napatrzyłam na najróżniejsze dramaty. Poza tym zawodowo zetknęłam się z dziećmi dotkniętymi wcześniactwem i napatrzylam się na ich cierpienie i walkę rodziców o ich zdrowie i w miarę normalne funkcjonowanie. I nie pojmuje jak trzeba mieć nasrane we łbie, żeby się zafiksować na zachowaniu szczuplej sylwetki i skóry bez rozstępów kosztem zdrowia dziecka.
                      • mozambique Re: ;-) 11.03.15, 12:25
                        I nie pojmuje jak trzeba mieć nasrane we łbie, żeby się zafiksować na zachowaniu szczuplej sylwetki i skóry bez rozstępów kosztem zdrowia dziecka. "

wystarczy posluchac troche e-matek smile
                      • jolie Re: ;-) 11.03.15, 12:42
                        Zapytałam Cię, bo w moim odczuciu wypowiadasz się bardzo autorytarnie w kwestiach ciąży czy laktacji.
                        • run_away83 Re: ;-) 11.03.15, 13:01
                          Co do ciąży, to doświadczenie i wiedza pierwszego z brzegu położnika zapewne przewyższa moje; natomiast w temacie karmienia piersią nie spotkałam jeszcze lekarza, który wiedziałby na ten temat przy najmniej tyle co ja, a większość, za przeproszeniem, gó... wie i gada bzdury. Wiedza o laktacji jest obecna w programie studiów medycznych w szczątkowej ilości i opiera się na przestarzałych źródłach.
                          • jolie Re: ;-) 11.03.15, 13:51
                            A ja nadal uważam, że ekspertem możesz być co najwyżej od TWOICH trzech ciąż i trójki TWOICH dzieci karmionych piersią. I niekoniecznie to, co piszesz o sobie sprawdza się u innych kobiet.
                            A diagnozowanie u jakiejś modelki zaburzeń i potencjalnej hipotrofii płodu na podstawie zdjęcia w necie jest naprawdę śmieszne.
                      • ichi51e Re: ;-) 11.03.15, 13:18
                        Ale co wczesniactwo i patologia ma wspolnego z intensywnym uprawieniem sportu w zdrowej ciazy? Ja ceiczylam po 15 godzin normalnego sportu do 39 tygodnia (plus silka) i jakos urodzilam w 41 3200 i 59cm. Obecnie 102 16kg i nad wiek rozwiniety fizycznie.
                        Zdrowa odzywiona ciaza i sport ida w parze - zwlaszcza dla babek ktore wczesniej cwiczyly intensywnie. Nie jest to okres zeby sie odchudzac i brac sie za robienie formy ale jak ktos biegal przed maratony co tydzien to przeciez nie jest tak ze moze z dnia na dzien przestac... Czlowiek jest stworzony do ruchu i aktywnosci
                        • run_away83 Re: ;-) 11.03.15, 14:24
                          Pierwsza sprawa - O ile wysiłek jest dostosowany do wydolności organizmu, wszystko jest ok. Ale już wyczerpujący trening prowadzący do niedotlenienia mięśni szkieletowych naraża na niedotlenienie także rosnące w brzuchu dziecko - > hipotrofia, problemy neurologiczne.

Druga - intensywnemu treningowi towarzyszy utrata elektrolitów, które trzeba starannie i na bieżąco uzupełniać; w ciąży zaburzenia elektrolitowe są podstępne, niedobór magnezu i potasu może doprowadzić do przedwczesnego porodu zanim ciężarną zauważy jakiekolwiek objawy tego niedoboru -> wcześniactwo

Trzecia - jeżeli intensywnemu treningowi towarzyszy restrykcyjna dieta, ukierunkowana na zachowanie szczyplej sylwetki i niedostatecznie obfita w substancje odżywcze, a matka nie ma zapasu tkanki tłuszczowej, to dziecko w jej brzuchu nie dostaje wystarczającej ilosci substancji odżywczych i nie może rosnąć i prawidłowo się rozwijać -> hipotrofia, hipoglikemia u noworodka, większe ryzyko patologicznej żółtaczki, problemy z termoregulacji

Czwarta - restrykcyjna dieta prowadzi zwykle także do niedoboru mikro i mikroelementów. Niedobór dwóch najważniejszych - żelaza i wapnia - prowadzi do anemii u matki, która sama w sobie jest kolejnym czynnikiem zwiększającym ryzyko przedwczesnego porodu, niedobór wapnia powoduje, że organizm "kradnie" go z zębów i kości, co zwykle przekłada się na atak próchnicy i osteoporozę.

Babka z zalinkowanego artykułu robi wszystko, żeby wyglądać jakby wcale nie była w ciąży, a to raczej nie wróży dobrze ani jej ani dziecku. Gabaryty brzucha ewidentnie sugerują hypotroficznego noworodka - pod tym szesciopakiem większe niż dwukilogramowe raczej się nie zmieści
                          • ichi51e Re: ;-) 11.03.15, 14:44
                            Bzdury piszesz. Widac ze jestes sportowym laikiem. Restrykcyjna doeta sportowca to nie jest restrykcyjna dieta pani z warzywniaka - takich efektow sie nie ma niedojadajac mowiac w skrocie. Pani pewnie liczy co do grama ile tluszczu bialka cukru i blonnika spozywa a supli bierze wiadro. O piciu nawet szkoda gadac - na 100% osoby intensywnie cwiczace nie zapominaja o nawadnianiu to podstawa podstaw zapomnienie o piciu zdaza sie niedzielnym sportowcom.
                            Po drugie co masz na mysli piszac o intesnsywnym treningu prowadzacym do niedotlenienia? Jesli powtarzasz mit pt nie wolno ceiczyc tak zeby miec tentno powyzej 140 to juz tak z 10 lat temu zostalo udowodnione ze jest to nieprawda i jest wrecz na odwrot - tzn te dzieci sa lepiej dotlenione bo lozysko pracuje wydajniej.

Gratuluje tez oka ktore z zdjecia 2D ocenia wage dziecka - nie myslalas zeby z takim roentgenem w oczach zatrudnic sie gdzies?
                            • mozambique Re: ;-) 11.03.15, 14:48
                              a co? - niby super- hiper urzadzenia 3d są lpesze ?

mialam usg na takim 3 dni przed porodem - "pomyliło" sie w ocenie wagi płodu tylko jakies - bagatela 35%
                              • ichi51e Re: ;-) 11.03.15, 14:59
                                No mysle ze sa nieco lepsze niz ocena z 2d zdjecia modelki jak powyzej. Ale oczywiscie irydologia tez jest nauka big_grinDD
                            • ichi51e Re: ;-) 11.03.15, 14:49
                              Tu pani w 38 tygodniu ciazy au.news.yahoo.com/vic/a/25309672/melbourne-student-finds-out-she-is-38-weeks-pregnant-on-trip-of-a-lifetime/?cmp=fb nie sportowiec. Czasem dziecko sie tak ulozy i juz.
                              • ichi51e Re: ;-) 11.03.15, 14:59
                                "Bump size also depends on how many babies are in there, how much fluid you've got inside and the way your baby is lying. It might also depend on your stature and posture. If you're very slim and upright, for example, you might not have a big bump but you might have a big baby as there's more room for your baby to hide.' - See more at: www.madeformums.com/pregnancy/does-your-bump-size-matter/33168.html#sthash.eHTeLj2t.dpuf
                            • kill.emall Re: ;-) 11.03.15, 14:59
                              Sorry ale jak Was czytam to run brzmi wiarygodnie, podaje konkretne faktyi i liczby, a ty ichi żadnych konkretow, tylko emocje nawiedzonej bigorektyczki.
                              • ichi51e Re: ;-) 11.03.15, 15:09
                                (Facepalm) no coz nie czuje sie na silach waczyc z wiatrakami.

Badania naukowe (np z ksiazki o ktorej pisalam wyzej) pokazuja ze intensywne cwiczenie w zdrowej ciazy nie szkodzi dziecku. Ale w sumie co sie ci naukowcy znaja - wysle moze linka bo skoro run twierdzi ze szkodzi to na pewno szkodzi i moze jakis aneks trzeba dopisac big_grinDD
                                • run_away83 Re: ;-) 11.03.15, 15:29
                                  No trudno, nie zgodzimy się, bywa.

A jeszcze w temacie - ta babka nie jest zawodowym sportowcem tylko modelką. Modelki raczej nie słyną ze zdrowego trybu życia i prawidłowego odżywiania, tylko z walki o szczupłą sylwetkę za wszelką cenę. Przyznaję, że ta informacja zdecydowanie ma wpływ na mój odbiórbtego artykułu.

A i kobietom zawodowo uprawiającym sport zdarza się, że niestety wysiłek w ciąży robi im kuku (vide Justyna Kowalczyk).
                                  • mozambique Re: ;-) 11.03.15, 15:34
                                    ja bym jescze dodała tylko , ze zawodowi sportowcy tez robią rózne rzeczy w celu osiagniecia wyniku ale na pewno nie jest to zdrowa dieta i prawidłowy tryb zycia
                                  • kill.emall Re: ;-) 11.03.15, 15:58
                                    I często z zażywania pochodnych amfetaminy, które obniżają łaknienie.
                  • kill.emall Re: ;-) 11.03.15, 11:47
                    Ja chciałam być bardzo fit i spacerowałam codziennie godzinkę. To mi wczoraj lekarka kazała leżeć, bo szyjka się skraca tongue_out
                    Jeszcze raz dodam, dla mnie ta cała akcja z panią S.Stage to jakiś fake - albo nabiera internautów w sprawie terminu porodu, albo w ogóle nie jest w ciąży.
                  • run_away83 Re: ;-) 11.03.15, 12:07
                    Twoim zdaniem istnieją tylko dwie skrajne opcje i nie da się po prostu zachować zdrowej, urozmaiconej diety i prowadzić aktywnego, ale nie wyczerpującego trybu życia? Tok myślenia typowy dla osób z zaburzeniami odżywiania.
                    • ichi51e Re: ;-) 11.03.15, 13:25
                      Nie to sa osoby ktore przed zajsciem w ciaze ceiczyly intensywnie dobrze ciaze znosza i nie widza powodu dlaczego mialyby zmieniac swoj tryb zycia jesli czuja sie z tym dobrze. Bezsensem jest za to stawianie ich za wzor pod transparentem "kazdy moze" no nie kazdy moze tylko ten kto juz bral udzial w tym sporcie niejako.
                  • lafiorka2 Re: ;-) 11.03.15, 18:23
                    mamasiasiulki napisał(a):

> Lepiej leżeć i wołać o kolejnego pączka. Przynajmniej się żadna ematka nie przy
                    > czepi, że się niezdrowo odżywiasz...

hm? czyli albo pączki, albo treningi??? nie ma nic po srodku.? big_grin
                    • ichi51e Re: ;-) 11.03.15, 18:26
                      Jest jeszcze amfetamina ktora zapewne ta babka bierze suspicious
              • nadia000 Re: Ciężarny sześciopak 11.03.15, 11:52
                Wczoraj na temat tej modelki wypowiadał się w tvn znany ginekolog. Mówił ,że taki wygląd jest jak najbardziej możliwy w przypadku wysportowanej osoby i absolutnie nie świadczy o tym, że dziecko ma się źle a mamusia ma fiu bździu na punkcie wyglądu i szkodzi dziecku. Wg niego wszystko jest ok i można pozazdrościć i życzyć sobie, żeby każda kobieta w ciąży tak wyglądała. Oczywiście przestrzegał przed intensywnym wysiłkiem w ciąży kobiety które nagle się obudziły a do tej pory prowadziły kanapowy tryb życia. No ale tej pani to nie dotyczy. Także zazdrośćcie big_grin
                • kill.emall Re: Ciężarny sześciopak 11.03.15, 12:01
                  Ja nie zazdroszczę. Zawsze marzyłam o wypukłym ciążowym brzuszku i rajcowała mnie możliwość noszenia spodni z panelem, zakupiłam trzy pary takich już w I trymestrze, mimo że założyć mogłam dopiero dwa, trzy miesiące później smile uważam, że z wypukłym brzuszkiem wygląda się super i megakobieco. Oczywiście pod warunkiem, że ten brzuszek wyraźnie odznacza się z harmonijnej sylwetki smile
                • jolie Re: Ciężarny sześciopak 11.03.15, 12:08
                  Dokładnie to samo mówił mój ginekolog i zawsze dodawał, że skutki objadania się i szybkiego przyrostu wagi u ciężarnej są GORSZE i dla dziecka, i dla kobiety niż nawet niedojadanie. Pomijam już zupełnie kwestie, że czasami reżim dietetyczny musi być wprowadzony - np. w przypadku cukrzycy ciążowej.
                  • mozambique Re: Ciężarny sześciopak 11.03.15, 12:30
                    mialam cukrzyce ciąziową i restrykcyjna dietę
                    jendosczesnie problemy ze spojeniem i zakaz chodzenia

efekt - 23 kg na plusie na dzien przed porodem i monstrulany brzuch

ciąza ma to do siebei ze ksiażek ani forów nie czyta i roziwja sie calkowicie fanaberyjnie
                    • gazeta_mi_placi Re: Ciężarny sześciopak 11.03.15, 12:32
                      Moje dwie koleżanki też miały cukrzycę ciążową (u jednej niestety utrzymała się do chwili obecnej, jest na insulinie), żadna z nich nie była spasiona jak tuczna krowa, a jedna była wręcz filigranowa.
                      • run_away83 Re: Ciężarny sześciopak 11.03.15, 12:52
                        Bo na diecie cukrzycowej ciężko utyć. Za to bardzo łatwo przytyć jeśli w ogóle nie można się ruszać, choćby się jadło niezbędne minimum.

Ja nie miałam cukrzycy, za to całą druga ciążę przeleżałam plackiem (wolno mi było wstawać tylko do łazienki, poza tym leżałm jak kłoda). Efekt: przytyłam ponad 20 kg. Za to brzuch o dziwo miałam mały. Zgubilam te 20 kilo w pól roku, bez specjalnego wysiłku.

W pierwszej i drugiej ciąży nie byłam unieruchomiona i przytyłam za każdym razem w granicach 10-12 kg, ale w pierwszej ciąży brzuch miałam stosunkowo mały, a w trzeciej monstrualny. W jednym i drugim przypadku wyszłam ze szpitala w dżinsach sprzed ciąży i pozostałe po porodzie nadmiarowe kilogramy zgubiłam w ok dwa miesiące.

Aktualnie, po trzech ciążach, w tym jednej "utuczonej", ważę z grubsza tyle ile ważyłam jako nastolatka.

Ciąża to nie czas na dbanie o figurę. O to można się zatroszczyć po porodzie. W ciąży wypada zatroszczyć się przede wszystkim o zdrowie swoje i dziecka.
                        • nadia000 Re: Ciężarny sześciopak 11.03.15, 17:16
                          No i właśnie ten ginekolog mówił, że to jak wygląda ta modelka to jest efekt tego co sobie wypracowała przed ciążą i jest to całkowicie naturalne w przypadku kobiet , które przed ciążą były tak wysportowane jak ona . Chyba nie sądzisz, że ten kaloryfer to sobie wyrobiła w czasie ciąży , jednocześnie głodząc się i zażywając amfę na zmniejszenie łaknienia. ? Ale oczywiście ty wiesz lepiej niż jakiś tam ginekolog. Aż żal czytać jakie bzdury wypisujesz tonem wszystkowiedzącej sad A oskarżanie jej ,że nie dba o dziecko i myśli tylko o wyglądzie jest chamskie i niesmaczne.
                          • kill.emall Re: Ciężarny sześciopak 11.03.15, 17:31
                            Proszę bardzo,
                            Ciężarna Cindy Crawford
                            Nikt nie może powiedzieć, że ona nie ćwiczyła - ćwiczyła i to intensywnie, nawet wydawała przeciez kasety i płyty z zestawami ćwiczeń (sama miałam i do nich ćwiczyłam).
                            Ale w ciąży wygląda NORMALNIE.
                            i1.cdnds.net/12/13/618x846/1331155048_cindy-crawford-lg.jpg

Kolejna modelka w ciąży, Heidi Klum.
                            NORMALNY brzuch:
                            img.interia.pl/rozrywka/nimg/q/f/Heidi_Klum_ciazy_3567492.jpg

Sarah Stage NIE JEST normalna. Jej brzuch to nie jest NORMALNY brzuch w ósmym miesiącu ciąży. No way.
                            • ichi51e Re: Ciężarny sześciopak 11.03.15, 18:21
                              Nikt nie twierdzi ze jest to czeste i normalne. Za to dalej sie upieram ze mozliwe bez amfetaminy i zaglodzenia dziecka. To ze te babki mialy "normalne" brzuchy nie ma zadnego zwiazku z brzuchem tej laski ktora jak rozumiem jest modelka fitness?
                              A Heidi Klum to ktora ciaza? Bo raczej to nie jest brzuch pierwszociazowy
                    • jolie Re: Ciężarny sześciopak 11.03.15, 12:46
                      mozambique napisała:

<ciąza ma to do siebei ze ksiażek ani forów nie czyta i roziwja sie calkowicie fanaberyjnie

Zgadzam się z tym całkowicie.

Uważam też, że generalizowanie i robienie z własnych doświadczeń normy to częstsze zjawisko na ematce niż promowanie szczupłej sylwetki w ciąży.
    • kopiko-lol Re: Ciężarny sześciopak 11.03.15, 12:51
      Jak bylam w szpitalu przed porodem, to leżała ze mna dziewcYna w końcówce ciąży. Byla bardzo drobna i brzuch miala tycke większy od tego na zdjęciu. Rodzila przez cc ale nie wiem jak duze bylo dziecko.
      • mozambique Re: Ciężarny sześciopak 11.03.15, 12:56
        www.google.pl/search?q=milla+jovovich+w+ci%C4%85zy&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=-CwAVbWCE4bkUtmkgcgK&ved=0CCMQsAQ&biw=1255&bih=754#imgdii=_&imgrc=KOEaDzVX6ezvVM%253A%3BO--I_fnUdR8-2M%3Bhttp%253A%252F%252Fe.lansik.pl%252Fla435%252F7026536c0025657246f92973%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.lansik.pl%252F2214%252Fmilla-kroluje-w-usa%252F%3B400%3B600
        a tu mamy jedna z najchudszych i najdorbniejszych aktorek szołbiznesu w koncowce ciązy
        jak powiadam - dzieki bogu ciąza telewizji nie oglada i wszechwiedzących forumek nie czyta , biegnie sobei calkeim po swojemu
    • antyk-acap Re: Ciężarny sześciopak 16.04.15, 20:46
      www.plotek.pl/plotek/1,78649,17761742,Modelka_z_szesciopakiem_URODZILA__Syn_wazy____To_chyba.html#Prze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka