Dodaj do ulubionych

Mowa służbowa

14.03.15, 11:22
Wątek zakładam pod wpływem chwili.

W TV leciała przed momentem migawka o wypadku samochodowym w Częstochowie. Wypowiadał się strażak i powiedział:
"Zostaliśmy zadysponowani przez PSP Częstochowa do zdarzenia..."
"...został poszkodowany mężczyzna lat około 38, który poniósł śmierć na miejscu."
oraz:
"Na miejscu zdarzenia zabezpieczaliśmy miejsce zdarzenia" big_grin

Czy mundurowych uczą w szkołach/na szkoleniach tego dziwnego języka?
Obserwuj wątek
    • fin-dus Re: Mowa służbowa 14.03.15, 11:28
      Tak. To jest mowa raportowa. Po wypelnieniu setki raportow tez zaczęłabyś tak mówić przed kamerami.
      • stasiowa-marynia Re: Mowa służbowa 14.03.15, 11:30
        dokładnie.
        ja w pracy też posługuję się fachowym i często niezrozumiałym językiem, czasami łamiącym podstawowe reguły logiczne.
    • b.bujak Re: Mowa służbowa 14.03.15, 15:18
      jeśli wejdziesz między wrony musisz krakać tak, jak one...

moja codzienna mowa służbowa też jest daleka od pięknej polszczyzny, nad czym szczerze ubolewam
      • lafiorka2 Re: Mowa służbowa 14.03.15, 17:10
        hahaha pamietam jak skłądałam zeznanie na policji i mówiłam normalnie, a pan spisujący mnie poprawiał "po swojemu" big_grin
        Ja do niego" jak byłam blisko zauważyłam że..." a on pisząc na klawiaturze mówiła głośno" będąc w pobliżu miejsca zdarzenia..." itp tid.
        • miliwati Re: Mowa służbowa 14.03.15, 21:19
          lafiorka2 napisała:

> hahaha pamietam jak skłądałam zeznanie na policji i mówiłam normalnie, a pan sp
          > isujący mnie poprawiał "po swojemu" big_grin
          > Ja do niego" jak byłam blisko zauważyłam że..." a on pisząc na klawiaturze mówi
          > ła głośno" będąc w pobliżu miejsca zdarzenia..." itp tid.

No i bardzo słusznie, bo dzięki temu zeznanie jest językowo jednoznaczne i sąd się nie musi zastanawiać co zeznający miał na myśli. A jeżeli w trakcie tego "redagowania" coś się zeznającemu nie będzie zgadzało, to przecież może skorygować.
          • lafiorka2 Re: Mowa służbowa 14.03.15, 21:41
            miliwati napisała:

> lafiorka2 napisała:
            >
            > > hahaha pamietam jak skłądałam zeznanie na policji i mówiłam normalnie, a
            > pan sp
            > > isujący mnie poprawiał "po swojemu" big_grin
            > > Ja do niego" jak byłam blisko zauważyłam że..." a on pisząc na klawiaturz
            > e mówi
            > > ła głośno" będąc w pobliżu miejsca zdarzenia..." itp tid.
            >
            > No i bardzo słusznie, bo dzięki temu zeznanie jest językowo jednoznaczne i sąd
            > się nie musi zastanawiać co zeznający miał na myśli. A jeżeli w trakcie tego "r
            > edagowania" coś się zeznającemu nie będzie zgadzało, to przecież może skorygowa
            > ć.

no tutaj to akurat tak palnęłam...dla przykładu.Ale nie,no wiadomo.A co sąd miał pomyśleć? No jak byłam blisko przecież...big_grin
            • miliwati Re: Mowa służbowa 14.03.15, 23:23
              lafiorka2 napisała:

> miliwati napisała:
              > > No i bardzo słusznie, bo dzięki temu zeznanie jest językowo jednoznaczne
              > i sąd
              > > się nie musi zastanawiać co zeznający miał na myśli. A jeżeli w trakcie t
              > ego "r
              > > edagowania" coś się zeznającemu nie będzie zgadzało, to przecież może sko
              > rygowa
              > > ć.
              >
              > no tutaj to akurat tak palnęłam...dla przykładu.Ale nie,no wiadomo.A co sąd mia
              > ł pomyśleć? No jak byłam blisko przecież...big_grin

To akurat jest w miarę jednoznaczne, ale tyle jest synonimów określenia "byłam blisko" że sprowadzenie ich do jednej standardowej formy też się przyda. Nie trzeba wtedy kombinować, czy to już jasne i zrozumiałe, czy jeszcze nie - wszystko się redaguje do sztampy stylistycznej i jest jasność.

(W końcu ludzie takie rzeczy potrafią językowo stworzyć że mózg staje)
    • cauliflowerpl Re: Mowa służbowa 14.03.15, 20:31
      Opowiadał mi kiedyś kumpel ze studiów, jak siedzieli z kolegą u tego kolegi w domu. W pewnym momencie wrócił ojciec kolegi - policjant. Wpadł podekscytowany do pokoju i powiedział:
      - chłopaki, w życiu nie zgadniecie, jakie zdarzenie miało dzisiaj miejsce big_grin

Powiedzonko weszło do "domowych".
    • zielona.limonka Re: Mowa służbowa 14.03.15, 20:36
      Prawnicy i lekarze mają to samo, jak tylko zaczynają o sprawach zawodowych, to już ciężko im mówić po ludzku.
      • pani.jezowa Re: Mowa służbowa 14.03.15, 20:52
        Dokładnie. Informatycy też.
        Mnóstwo zawodów ma swój własny slang, dla innych nie zawsze zrozumiały.
    • maslova Re: Mowa służbowa 14.03.15, 21:03
      Mnie z kolei zawsze zastanawia, czy dziennikarze w mowie codziennej też mają w głosie taką manierę i stosują dziwną intonację.
      • wegatka Re: Mowa służbowa 15.03.15, 01:20
        Najdziwniejszą manierę oraz intonację to mają księża big_grin
        • pani.jezowa Re: Mowa służbowa 15.03.15, 01:25
          W dodatku wszyscy jednakową, prawda?
          • wegatka Re: Mowa służbowa 15.03.15, 01:27
            Dokładnie - taką uduchowioną wink
            • pani.jezowa Re: Mowa służbowa 15.03.15, 01:35
              Myślę, że muszą mieć zajęcia z dykcji i wymowy, są na pewno tego uczeni, bo nawet intonację mają taką samą.
            • vi_san Re: Mowa służbowa 15.03.15, 12:19
              Są tego uczeni w seminariach. Ma to nawet swoją nazwę podobno, taka mowa z "akcentowaniem" w najmniej oczekiwanych miejscach, której księża używają.
    • joa66 Re: Mowa służbowa 14.03.15, 21:04
      A weź to potem przetłumacz na jakikolwiek język big_grin
    • menodo Re: Mowa służbowa 14.03.15, 21:13
      Ja się niedawno dowiedziałam, że "na dzień dzisiejszy" oraz " na chwilę obecną" to są jak najbardziej poprawne frazy, należące do stylu urzędowo-kancelaryjnego big_grin
      • cosmetic.wipes Re: Mowa służbowa 14.03.15, 21:19
        > to są jak najbardziej poprawne frazy,

Ale chyba od niedawna big_grin
      • klubgogo Re: Mowa służbowa 14.03.15, 22:01
        No proszę Cię? Od kiedy to są poprawne formy i czy RJP tak uchwaliła? Nie sądzę. To nie są poprawne formy i w moim urzędowym języku nie występują.
    • atena12345 Re: Mowa służbowa 15.03.15, 10:04
      Heh smile
      kiedyś dziennikarz, relacjonujący przebieg jakiegoś wypadku, powiedział:
      "na szczęście nic się nikomu nie stało, trzy osoby zostały ranne i trafiły do szpitala"
      Aż sobie przewinęłam, żeby sprawdzić czy mi się nie przesłyszało.

Chyba też był w szkole policyjnej wink
    • purchawkapuknieta Re: Mowa służbowa 15.03.15, 12:05
      Ja bym sie nie czepiala. W porównaniu do nowomowy korpo-biznesowej to przyjemna dla ucha polszczyzna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka