gazeta_mi_placi 18.03.15, 14:56 Tunezja, niestety naszym też się oberwało Mam nadzieję, że żyją: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114912,17589236,Zamach_w_Tunezji__Polacy_sa_ranni__terrorysci_wzieli.html#MT Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalina_lin Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 15:05 "Według nieoficjalnych informacji wśród 8 ofiar ataku w Tunezji mogło znaleźć się czterech Polaków - poinformował rzecznik MSZ Marcin Wojciechowski." Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 15:06 Trzej są ranni więc chociaż żyją Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 15:07 Teraz doczytuję że jednak czterech zabitych Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 15:14 A jeszcze niedawno był na forum watek, "z małym dzieckiem do Tunezji". Kolejne potwierdzenie, że do kebabów lepiej nie jeździć, zresztą zamachy w arabowie atrakcyjnym turystycznie były i wcześniej, tylko, że do tej pory naszym się upiekło. Pamiętam jak były zamieszki w Egipcie, to nasi radośnie jechali na wczasy do ichnich kurortów, bo jest tanio Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 15:22 A co z zamachami w Londynie, Madrycie czy Nowym Jorku? Żeby uniknąć zamachu terrorystycznego trzebaby wszystkie wakacje spędzać za stodołą u sołtysa w Pcimiu Dolnym. Bo w atrakcyjnych turystycznie miejscach, przyciągających duże grupy ludzi ryzyko jest zawsze podwyższone. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 16:58 No dlatego do Londynu czy Paryża też się raczej bym teraz nie wybrała, a na wyjazd wakacyjny jest w Europie sporo fajnych miejsc nie obleganych przez muslimów, niekoniecznie trzeba spędzać wakacje w stolicy, czy innej metropolii multi kulti. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 19:06 No, to pozostają Bieszczady. Tylko ups - blisko Ukrainy. W Londynie jestem co dwa miesiące, poczucia zagrożenia brak. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 20:19 kalina_lin napisała: > A co z zamachami w Londynie, Madrycie czy Nowym Jorku? A kto je spowodował? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 20:29 W dyskusji nie ma znaczenia, kto je spowodował, chodzi o miejsca narażone na ataki terrorystyczne. Jak mniemam, nie dociera do ciebie fakt, że atak terrorystyczny może się wydarzyć w każdym miejscu na Ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 20:41 W dyskusji chodzi o atak terrorystyczny w Tunezji. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 19.03.15, 09:53 Jednak w pewnych miejscach zdarza się częściej, w innych nie. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 15:24 Tak, to prawda były wcześniej, ale jak nie dotyczy naszych to jakoś przechodzi bez echa. Ja nie jeżdżę do miejsc "arabowych" z przyczyn światopoglądowych, źle się czuję nawet tam gdzie są oni po prostu częścią multi kulti (np. Paryż), a co dopiero gdy są gospodarzami. Przede wszystkim chodzi o ich podejście do kobiet i dziewczynek, ale także nachalność której nie cierpię. Wolę okolice gdzie ich nie ma w nadmiarze, najczęściej są to kraje i w miarę niedalekie i równie ciepłe więc po co szukać czegoś w arabowie. Chorwacja, Grecja to moje kierunki. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina4 Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 15:17 no i weź tu człowieku jedź na wakacje do Tunezji mam nadzieję, że Polacy żyją, straszne, współczuję rodzinom ofiar Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 15:25 Niestety nie brzmi to optymistycznie: "Rzecznik MSZ podkreślił, że los kilkunastu Polaków z ponad 30-osobowej wycieczki jest nadal nieznany." "- Wśród turystów zwiedzających to muzeum dzisiaj była duża grupa Polaków, 36 osób. I w czasie gdy ta grupa zwiedzała muzeum, doszło do ataku terrorystów na to muzeum - mówi rzecznik MSZ Marcin Wojciechowski" Odpowiedz Link Zgłoś
beverlyja90210 Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 15:28 no i h. W niedziele mam wylot do Tunezji....Miałam sie zrelaksować, wszystko opłacone nawet myslałam o jakims zagrożeniu ale wydawało sie, ze bedzie dobrze. Nie wiem, czekam na telefon od meza Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 15:35 Piorun raczej dwa razy nie trafia w to samo drzewo, a zwłaszcza w takim odstępie czasu, oczywiście przemyśl to, ale myślę, ze teraz, bezpośrednio po tych wydarzeniach będzie tam jeszcze bezpieczniej niż zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
beverlyja90210 Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 15:53 Niby tak ale wiecie co to będzie za odpoczynek, bedę sie co chwile zastanawiać czy nic sie nie stanie, na dodatek ma mi towarzyszyć siostra w ostrej depresji... Ona ma zakaz od lekarza ogladania tv czytania informacji ale musze do niej zadzwonić i jej powiedziec o kant dupy to wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 16:10 Współczuję, czy w takich zupełnie losowych nie przewidywalnych sytuacjach biuro podróży zwraca wszystkie pieniądze? Może uda się szybko znaleźć jakiś inny kierunek. Odpowiedz Link Zgłoś
beverlyja90210 Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 16:19 Nie mam pojęcia , wyjazd dostałyśmy od mojego męża na dzień kobiet. Organizatorem jest niemieckie biuro maż musi sie wszystkiego dowiedzieć teraz Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 16:34 Niekoniecznie. Temat był poruszany przy okazji sytuacji w Egipcie. Niektóre biura wysyłały turystów, niektóre zamieniały wycieczki. Żadne biuro nie zwróci Ci pieniędzy za wyjazd, bo odpowiednia klauzulka w polisie o tym mówi. Biura ratowały się zamianami kierunków lub wysyłały udając, że nic się nie stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 17:10 Szkoda, niżej pisze, że Itaka wysyła po swoich samolot, a jak ktoś (teoretycznie) chce mimo wszystko zostać bo zostało mu np. jeszcze 5 dni opłaconego pobytu to oczywiście wysyłają drugi samolot - ten co przed tymi wydarzeniami miał być właśnie za owe 5 dni?Tak tylko pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 20:33 Nie wiem i nie chcę gdybać. Szkoda ludzi. Tych, którzy przeszli całe to zamieszanie i tych, którzy zginęli. I druga taka rzecz, niby nieistotna w tym momencie, ale... To był zamach a w tym przypadku nie działają polisy, zwłaszcza te na wypadek śmierci ubezpieczonego. Mnie tylko ch.lera trafia, bo pojechali pomimo ostrzeżeń. Czyli niejako na własne życzenie. Pojechali, bo tanio, bo niby bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 19.03.15, 09:55 Polisa nie działa w przypadku zamachu? Przykre Ciekawe co na to Lola, ona zawsze jest na wszystko ubezpieczona. Nie wiedziałam, że odnośnie Tunezji też były ostrzeżenia. Z drugiej strony jeśli biuro podróży zapewniało, że jest niby bezpiecznie powinno za to beknąć i wypłacić odszkodowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 17:00 Niby nie trafia, ale ja bym raczej z hotelu nie wyłaziła. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 17:06 Ja zawsze na wakacjach oblegam tylko hotelowy basen lub plażę, muzea nie dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 15:43 Pewnie na jakiś czas zawieszą wyjazdy na fakultety do Tunisu i wzmocnią ochronę policyjną w kurortach. Paradoksalnie może być dużo bezpieczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 15:34 Wszyscy zakładnicy uwolnieni. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 15:51 Nie żyje 11 osób, w tym 7 zagranicznych turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 16:07 Nie żyje 19, w tym 17 zagranicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 16:09 Ciągle się aktualizuje Oby to był już koniec tych aktualizacji Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 16:33 Zabili 17 turystów, prawdopodobnie 4 z nuch to Polacy Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 17:01 Właśnie Itaka zawiesiła do odwołania wycieczki do Tunezji. Jutro wysyła samolot po tych, którzy właśnie są na miejscu. Pięć minut temu przedstawiciel Itaki oświadczył to w TVN24. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 16:59 Od kilku lat strach wyjeżdżać poza Europę do bliskich popularnych krajów strefy turystyczno plażowej, a teraz nawet strach jechać do większych europejskich stolic. Pozostają nam kraje typu Węgry, Portugalia, Grecja, Włochy, Chorwacja na letni wypoczynek i oczywiście Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 17:01 > Pozostają nam kraje typu Węgry, Portugalia, Grecja, Włochy, Chorwacja Równie atrakcyjne plażowo, a przyjemniejsze niż ciapatowo. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 17:03 Tyle, że droższe. Nie oszukujmy się, większość jeździ do Tunezji czy Egiptowa, bo jest tanio. A no i ręcznikowego można wyrwać. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 17:09 A o piramidach kiedyś słyszałaś? O Abu Simbel? Bo ręcznikowego można wyrwać w każdym kurocie, koleżanka wyrwała na Sycylii. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 20:25 kalina_lin napisała: > A o piramidach kiedyś słyszałaś? O Abu Simbel? > Bo ręcznikowego można wyrwać w każdym kurocie, koleżanka wyrwała na Sycylii. Kupa z tych co jeżdżą do Egiptu to nigdy piramid nie widziała. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 20:27 agnieszka77_11 napisała: > > Kupa z tych co jeżdżą do Egiptu to nigdy piramid nie widziała. Byłaś w tej kupie, że wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 20:43 rosapulchra-0 napisała: > agnieszka77_11 napisała: > > > > Kupa z tych co jeżdżą do Egiptu to nigdy piramid nie widziała. > > Byłaś w tej kupie, że wiesz? Wystarczy, że widzę zdjęcia tych co w Egipcie byli. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 20:52 agnieszka77_11 napisała: > Wystarczy, że widzę zdjęcia tych co w Egipcie byli. Jak duża jest ta twoja próbka statystyczna? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 20:58 Widziałaś piramidy? Jak tak to po co się burzysz? Masa ludzi nie jeździ tam jednak dla piramid tylko dlatego, że jest tam tanio i ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 21:02 Nie osądzaj wszystkich swoją miarką, bo obrażasz ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 20:31 > Kupa z tych co jeżdżą do Egiptu to nigdy piramid nie widziała. W wiadomosciach mowili ze ci Polacy wcale w muzeum nie byli, tylko terrorysci po prostu strzelali do autokaru ktory stal na ulicy..... Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 20:46 A czy ofiary to tylko dorośli? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 20:38 kota_marcowa napisała: > Tyle, że droższe. Nie oszukujmy się, większość jeździ do Tunezji czy Egiptowa, > bo jest tanio. A no i ręcznikowego można wyrwać. Tanio + pewne słońce nadal są wabikiem. Nie wszystkich stać chociażby na Costa Brava. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 19.03.15, 09:56 W Grecji masz pewne słońce nawet do połowy września. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 19.03.15, 10:01 To strasznie krótko, we wrześniu to i w Polsce potrafi być słonecznie. Ja najbardziej lubiłam Egipt na przełomie października i listopada. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 19.03.15, 11:12 Do połowy września upalnie jak u nas w pełnię lata, potem może być nieco chłodnie niż pełnia lataj, ale i tak cieplej niż o tej samej porze w Polsce. W ostatnim tygodniu września morze było wieczorem ciepłe jak zupa, codziennie słońce, codziennie możliwość opalania się, chodzenia w szortach. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 17:05 Przerażająco brzmi, że ci terroryści, zabijając przypadkowych turystów, krzyczeli do nich " krzyżowcy". Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 17:08 Mam nadzieję, że ludzie oleją ich turystykę i będą się kisić we własnym sosie. Ja sama nie korzystałam nigdy z kierunków "arabowych", wolę spokojną Grecję lub Chorwację. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 17:16 Ale oni zawsze cos krzycza .... Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 17:38 Znowu uaktualnienie. Ofiar niestety jest więcej. m.wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,117915,17589236,Zamach_w_Tunezji__Zginelo_co_najmniej_21_osob_w_tym,,,1464979.html Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 18:21 > Od kilku lat strach wyjeżdżać poza Europę do bliskich popularnych krajów strefy > turystyczno plażowej, a teraz nawet strach jechać do większych europejskich st > olic. > Pozostają nam kraje typu Węgry, Portugalia, Grecja, Włochy, Chorwacja na letni > wypoczynek i oczywiście Polska. No bez przesady, strach nie będzie mi dyktował, gdzie mam jeździć a gdzie nie. Równie dobrze mogę zginąć pod własnym domem od urwanej dachówki albo w wypadku samochodowym przy dojeździe do pracy. Trzeba po prostu zachować środki ostrożności. Zresztą ja i tak wierzę w przeznaczenie, więc co ma wisieć, nie utonie. Chociaż zastanowię się, czy nie zrezygnować z Kenii na rzecz Zanzibaru latem. Tam powinno być bezpieczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 18:33 No to jedź, ja sie tam nie wybieralam i nie wybieram. Na wakacjach wole spokoj, nawet w pl omijam duze skupiska ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
beverlyja90210 Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 18:38 Nie jedziemy, jednak. Ja wczoraj zrobiłam już zakupy ciuszków sobie nakupiłam, sama moze i bym pojechała ale siostra definitywnie nie pojedzie Tearz szukamy jakiegoś fajnego SPA nad Polskim Morzem Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 18:55 Bardzo przykre, ludzie pojechali odpocząć, pozwiedzać...współczuję im i ich bliskim Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 19:47 Co za dramat, mowi sie o juz 7 polskich ofiarach, wspolczuję rodzinom Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 19:24 Dziwi mnie, że ludzie nadal są chętni aby jeździć do takich krajów jak Tunezja czy Egipt. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 19:28 A że do USA latają, albo przeprowadzają się do UK, już się nie dziwisz? Tam było więcej ofiar. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 19:38 Tylko w USA i UK nie ma turystycznego getta jakie jest chociażby w Egipcie. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 19:47 Wiesz, użycie słowa "getto" w takim kontekście jest moim zdaniem nie na miejscu.. I w sumie nie mam pojęcia co miałaś zamiar przekazać? Uważasz, że to potęguje zagrożenie? WTC nie było skupiskiem turystycznym, a bilans miało tragiczny. Już pomijam fakt, że regujesz dokładnie po myśli terrostystów. Osiągneli swój cel w 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 19:52 Strach się samemu poruszać poza wyznaczonym ogrodzonym obszarze. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 19:56 Tak, Żydzi nie wychodzili z getta, bo się bali. Stuknij się. A w Egipcie poruszałam się poza terenem hotelu i dzielnicy hotelowej. Bez strachu. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 19:58 Jak sobie chcesz ich wspierać, to wspieraj. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 20:02 Argumenty się skończyły? Kogo niby chcę wspierać? Ale muszę Ci pogratulować - nazwanie "gettem" skupiska komfortowych hoteli, plaż i restauracji do którego ludzie przylatują dobrowolnie, w celu wypoczynku - to przekroczyło wszelkie granice absurdu. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 20:06 Nie mam ochoty z Tobą dyskutować. Dla mnie możesz jeździć do Egiptu i moje zdziwienie w tym nie powinno Tobie przeszkadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 20:10 Ja się tylko dziwię, że Twoje zdziwienie jest ograniczone do tych dwóch krajów. Czy dasz mi gwarancję, że nigdzie indziej nie stanę się ofiarą zamachu terrorystycznego? Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 20:14 MSZ ostrzega przed wyjazdami do Tunezji. Dziś ustami Rzecznika MSZ i Pani Premier rząd to powtórzył. Nie jeździć jeśli nie jest to konieczne. Ematka wie lepiej.... Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 20:23 Ale ja nie zachęcam do jeżdżenia obecnie do Tunezji. Czy gdzieś to napisałam? Poproszę o cytat. Ja się tylko dziwię, że inne kraje gdzie miały miejsce dużo bardziej tragiczne zamachy nie są przez Was postrzegane jako te, których warto unikać. Wydaje mi się to irracjonalne. Dlaczego wyjazd do Hurghady jest postrzegany jako ryzykowny, a objazdówka po europejskich stolicach nie? Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 20:29 Ale przeciez zabili tych terrorystow...Pani Premier po prostu chce miec swiety spokoj, najlepiej zeby polacy pozostali w mieszkaniach, no szkoda ze nie wprowadzila stanu wojennego... Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock I co w tego? 18.03.15, 20:43 MSZ ostrzega takze przed wyjazdami do Iranu, Algierii, Kurdystanu i tysiaca innych miejsc. Jakbym chociaz polowe tych ostrzezen brala na serio, to musialabym tylka z domu nie ruszac. Z kolei w 2011 nie oublikowal zadnych ostrzezen o Maroku, a na Jemmaa el Fnaa w zamachu zginelo ponad 20 osob. I pomuslec, ze pojechalam i bylam tam w tym momencie, bo przeciew Maroko jako jedyne nie zostalo objete arabska wiosna i ostrzezeniami MSZ ... strzezonego ... Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: I co w tego? 18.03.15, 20:59 Iran, Algieria, Kurdystan... Dołóż jeszcze Libię, Irak i Syrię. Wymarzone miejsca na urlop. Bo przecież w MSZ pracują same przygłupy, które losowo wybierają kraje i wystosowują ostrzeżenia o kolejnych poziomach zagrożenia (Tunezja ma w tej chwili chyba czwarty). Polak wie lepiej. Co mu tam władza będzie doradzać. A potem płacz i zgrzytanie zębów. Że odwołali, że zaliczka, że rząd nie pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: I co w tego? 18.03.15, 21:02 owszem. Bylam w niektorych - naprawde niezapomniane miejsca ... Trzeba tylko wiedziec, jaksie tam zachowac i gdzie bywac. Bezpieczniejszego kraju od Iranu nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: I co w tego? 18.03.15, 21:22 "Trochę" się w życiu posnułam po świecie. Przeżyłam i pilną ewakuację medyczną z Palawanu, (gdzie szpital dysponował wielorazowymi kroplówkami, przedpotopowym usg i workami po pomocy humanitarnej pełniącymi rolę poduszek, a ja akurat potrzebowałam ratującej życie operacji) i trudną sytuację w głębokim interiorze Papui Nowej Gwinei, gdzie pijany/naćpany JEDYNY pracownik lokalnego lotniska nie potrafił poradzić sobie z moim (słowiańskim) nazwiskiem i odmówił mi karty pokładowej i nie było NIKOGO do kogo można by było się odwołać (państwo jako organizm po prostu tam nie działa) i zamieszki w faweli i jeszcze kilka ekstremalnych sytuacji. Ale ja wiedziałam gdzie i po co jadę. Kalkulowałam ryzyko. Nie sądzę, by robili to masowi turyści jadący do Tunezji. Ja w życiu nie zabrałabym w region Maghrebu moich dzieci. Zie zabrałabym ich też do Iranu, ani do Pakistanu, ani do Kurdystanu (rozumiem że o turecką część chodzi). Może wraz z wiekiem spada zapotrzebowanie na adrenalinę a wzrasta popyt na święty spokój.... Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: I co w tego? 19.03.15, 09:59 Nie wiem po co się dobrowolnie pchać w takie miejsca, szukanie kłopotów. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: I co w tego? 19.03.15, 10:36 Ja w życiu nie zabrałabym w region Maghrebu moich dzieci. Zie zabrałabym ich też do Iranu, ani do Pakistanu, ani do Kurdystanu (rozumiem że o turecką część chodzi). > a dlaczego nie? Wiesz cos w ogole o tych krajach? Ja w Iranie bylam wlasnie z dziecmi i poki co byl to najwspanialszy kraj, jaki udalo mi sie odwiedzic w zyciu. Ludzie pomocni, zyczliwi i na poziomie. Dumni ze swojej historii, kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: I co w tego? 19.03.15, 12:53 o, ja też byłam w iranie z dziećmi, miały wtedy 7 i 9 lat. fajna wyprawa, zero zagrożenia - chociaż daliśmy cynk do ambasady, że się poruszamy po kraju, w razie czego niech nas nie zapomną powiadomić o rychłej ewakuacji Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: I co w tego? 18.03.15, 21:17 zawsze-w-drodze napisała: > Polak wie lepiej. Polak często nie ma wyboru, więc się tłumaczy i usprawiedliwia. Albo pojedzie nad Bałtyk z niepewną pogodą albo ma upały w Tunezji czy Egipcie. Do wakacji wielu rodaków zapomni już o zamachu w Tunezji i wesprą tunezyjską turystykę. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: I co w tego? 18.03.15, 21:25 nie. Nie wespra bo osobiscie nie podobaja mi sie hotele-molochy budowane od sztampy i wytrzebienie lokalnej kultury i dlatego wlasnie wole nieturystyczna Algierie czy wschodnia gorzysta Turcje. Nie wiem natomiast za co konkretnie chcesz karac Tunezyjczykow. Czym oni tu zawinili? Ze maja nieszczelne granice? A Polska niby ma takie szczelne? Przyganial kociol ... Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 20:14 Gwarancji nie masz. Ale chodzi o ogólne zasady, traktowanie kobiet (o którym wspomniała Gazeta), a nie pojedyncze przypadki agresji. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 20:15 Po prostu nie wspieram ichniej turystyki. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 18.03.15, 20:42 To ja na pierwszym miejscu krajów, których turystyki nie wspieram ze względu na stosunek do kobiet wymieniiłabym Indie. I ZEA (jakże modny Dubaj). Tunezja jednak się modernizowała w ostatnich latach. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Kolejny zamach miłujących pokój. 19.03.15, 10:00 Indie również. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Getto 18.03.15, 20:55 sjp.pl/getto 2. miejsce, środowisko lub grupa społeczna izolująca się od otoczenia Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Getto 18.03.15, 21:06 Jak zupełnie inaczej wyglądała dyskusja ematek po ataku na Charlie Hebdo w kontekście wyjechać/nie wyjechać w wakacje do Paryża .... Odpowiedz Link Zgłoś