Dodaj do ulubionych

Trzynastolatek waży 230 kg

27.03.15, 12:32
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,138764,17665749,Trzynastolatek__ktory_wazy_230_kg__Trzeba_go_ratowac.html?lokale=local#BoxNewsImg
I co teraz? Trudna sytuacja. Z jednej strony ewidentnie matka i babcia nie dają rady, ale co właściwie można zrobić? Zabrać dziecko i odseparować od rodziny?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 12:34
      Rodzinie - kurator, na początek
      W razie niepodjęcia skutecznego leczenia dziecka - ograniczenie praw rodzicielskich.
      Dziecko na oddział do szpitala, potem sanatorium, byle w izolacji od stałego wpływu matki i babci.
      • rosapulchra-0 Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 13:33
        Tu masz odpowiedź kuratora:
        [quote]alexx42 przed chwilą 0
        jestem kuratorem, więc zapytam się z ciekawości: co kurator może zrobić, czego nie zrobił MOPS? Może doradzić, owszem, ale większą wiedzę w temacie ma MOPS. Zamiast mnożyć papierologię, zajmijcie się chłopakiem. Poza tym co się dzieje, dzieciak waży 230 kg, a gdzie jest szkoła, inne instytucje z którymi rodzina styka się na codzień?? Nikt nie zauważył 230 kg?? No sorry...[quote]
        • akniwlam Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 13:48
          No akurat szkoła próbowała coś zrobić, załatwiła dziecku turnus rehabilitacyjny i oferowała matce spotkania dot. zdrowego żywienia, ani z jednego, ani z drugiego matka nie skorzystała. Kurator, o ile się nie mylę, mógłby kontrolować zawartość lodówki, przestrzeganie diety, pilnować zaleceń dot. leczenia i w ogóle regularnie kontaktować się z poradnią (żeby sprawdzić czy dziecko jest leczone). Nauczyciel nawet na zajęciach indywidualnych czy wizycie w celu ustalenia warunków w domu ucznia nie ma uprawnień, żeby w lodówce grzebać czy wypytywać o dietę.
        • koronka2012 Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 19:46
          Szkoła ma pilnować diety chłopaka??? hellooooo.....
          • kill.emall Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 19:59
            Szkoła zawsze jest zła i wszystkiemu złu winna, wg tego forum.
          • akniwlam Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 21:02
            No toż właśnie piszę, że szkoła nie może pilnować diety, tylko kurator, który ma do tego uprawnienia. Odniosłam się do wypowiedzi kuratora, przytoczonej przez Rosapulchrę, który właśnie jakieś dziwne ma wymagania względem szkoły. Szkoła może nauczać uczniów np. w temacie zdrowego odżywiania, może go z tego przemaglować i wystawić ocenę, ale nie pilnować, ile ma kanapek w tornistrze.
            Tym niemniej szkoła jeśli ma sygnały, że uczeń jest zaniedbywany, to powinna te sygnały sprawdzać (o ile to możliwe) i zgłaszać uzasadnione podejrzenia odpowiednim instytucjom, np. sądom rodzinnym. Tu jakby się z tego nie wywiązała (albo autor artykułu o tym nie wspomina), a rosnąca waga dziecka plus niechęć matki do prób pomocy chyba powinna rodzić jakieś podejrzenia.
          • croyance Re: Trzynastolatek waży 230 kg 28.03.15, 02:09
            www.nbcnews.com/id/6124732/ns/health-childrens_health/t/singapore-takes-strict-steps-against-obesity/#.VRX_MvmsWSo
            W Singapurze pilnuje ...
    • marzeka1 Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 12:53
      Babcia mówi , jak to kupuje zdrową żywność, jak pilnuje wnusia, ale nauczycielka w szkole zauważa:

"Wiele razy widziałam, jak po wyjściu z basenu zajada się batonikami lub czipsami - opowiada nam jedna z nauczycielek. "- czyli co? Ktoś daje takiemu dziecku pieniądze, które wiadomo, że przeznaczy na śmieci do jedzenia, bo do śmieci jedzeniowych jest przyzwyczajony. I taka waga jest straszna, bo zwyczajnie wyniszcza dzieciaka, jeszcze dzieciaka.
      • jowita771 Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 14:55
        Babcia ściemnia. Jakby jadł tak, jak ona mówi, to by nie ważył 230 kg.
        Miałam koleżanką naprawdę grubą i ona twierdziła, że nie wie, skąd jest taka, bo przecież naprawdę mało je. Jak zobaczyłam, ile to jest mało, według niej, to mi szczęka opadła, ciężko pracujący chłop miałby na trzy dni to, co ona pochłaniała w ciągu jednego dnia.
    • jdylag75 Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 13:03
      On tak niepostrzeżenie przytył do 230 kg? To musiał być moment.
      To u dorosłej osoby jest o 150 za dużo, nie wiem gdzie trzeba mieć oczy żeby nie zauważyć, że dziecko wagowo przekroczyło setkę a co dopiero dwie.
      Biedna ofiara głupoty dorosłych.
      • falundafa Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 13:11
        >>Biedna ofiara głupoty dorosłych.

warto poszerzyć horyzonty o wiedzę na temat zaburzeń genetycznych polegających na braku sygnału sytości i dopiero ferować wyroki
        • alexa0000 Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 13:11
          Tez myslę, że jest chory.
          • akniwlam Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 13:39
            Chory to on jest z całą pewnością, ale czy ma to związek z zaburzeniem poczucia sytości?
            Zauważyłyście, że tam nie ma żadnej wypowiedzi lekarza ani nikt się na zalecenia lekarza nie powołuje, nawet babcia? Tak jakby to dziecko w ogóle nie było leczone! Nie pada w ogóle żadna wzmianka o tym, żeby dziecko było zdiagnozowane, pod stałą opieką lekarza, żeby miało ułożoną dietę, tyle że było KIEDYŚ w szpitalu i schudło 10 kg, a zaraz potem utyło o 20 (ciekawe czemu). Babcia tylko opowiada rzewny kawałek o tym, jak to kupuje zdrową żywność.
            Sorry, ale mi to wygląda na totalny rozjazd z rzeczywistością, zaniedbanie i skrajną nieodpowiedzialność matki chłopca, zwłaszcza że nawet nie skorzystała z załatwionego przez szkołę turnusu rehabilitacyjnego. Oczywiście sytuacja jest pewnie bardziej skomplikowana, niż to co opisano w artykule, ale ja nie mogę uwierzyć, żeby dziecko było tak potwornie grube gdyby było leczone. Ktoś musiał zaniechać leczenia, ktoś je musi w domu karmić i ktoś mu musi dawać pieniądze na te chipsy, nieprawdaż?
            Moim zdaniem konieczny jest kurator, dofinansowanie czegokolwiek TYLKO pod warunkiem podjęcia leczenia, zmiany diety i udziału w turnusach rehabilitacyjnych, a w przypadku braku współpracy niestety ograniczenie praw rodzicielskich. Bo to mama z babcią dzieciaka do tego stanu doprowadziły sad Strasznie mi żal chłopca, jak pomyślę o wszystkich jego aktualnych i przyszłych nieuniknionych problemach ze zdrowiem i z życiem w społeczeństwie, to jego sytuacja nie wygląda specjalnie optymistycznie...
          • 3-mamuska Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 13:40
            Odpowiadasz na:
            alexa0000 napisała:

> Tez myslę, że jest chory.

A ja nie wierze w choroby.
            Gdyby miał problem to jadłby duzo wiecej niz te 2 kanapeczki, matka i babcia musiałby zauważyć ze dziecko je i nie moze sie najeść.

Zjada 2 kanapki, a co pije gazowane napoje czy herbatę z 4 łyżeczkami cukru.
            Do tego te batony.

Nie wierze tez babci ze szuka zdrowej żywności, bo jakis na zdrowej żywności nie utył by do takiej wagi.
            Mysle ze zdrowa żywność jest od niedawna.

Zreszta był w szpitalu i schudl i jakis lekarze nie dopatrzyli sie choroby.

Powinno sie go zabrać z domu, wysłać do jakiegoś ośrodka zamkniętego, zeby nie mogl kupic sobie nic z zewnątrz. Edukować , pokazać mu jak jego wnetrze wyglada, zdrowo karmić odchudzić i trzymac przynajmniej rok.

W tym samym czasie prowadzić terapie dla matki i babki, zeby wybić z głowy ze milosc =dawaniu jedzenia.
            • echtom Re: Trzynastolatek waży 230 kg 28.03.15, 00:24
              > A ja nie wierze w choroby.

> Zjada 2 kanapki, a co pije gazowane napoje czy herbatę z 4 łyżeczkami cukru Do tego te batony.

A ja wierzę - na takiej diecie zdrowy dzieciak miałby maks. 20-30 kg nadwagi, nie prawie 200.
              • pulower8 Re: Trzynastolatek waży 230 kg 28.03.15, 08:02
                2 kanapki to on teoretycznie w szkole zjada. Nie ma w artykule ani słowa o tym co chłopak je przed szkołą ani po szkole.
                • echtom Re: Trzynastolatek waży 230 kg 28.03.15, 15:51
                  Przecież piszę - nawet z tymi batonami i innym paskudztwem nie miałby szans na osiągnięcie takiej wagi w tak młodym wieku. 100 kg to już byłoby ekstremalnie dużo.
                  • kira02 Re: Trzynastolatek waży 230 kg 28.03.15, 19:37
                    Chyba nie wierzysz w te głodne kawałki o dwóch skromnych kanapeczkach?
                    • echtom Re: Trzynastolatek waży 230 kg 28.03.15, 19:43
                      Choćby zjadł cały bochen, przy prawidłowej przemianie materii miałby 20 kg nadwagi, nie 200. Cały czas o tym piszę - problem jest głębszy niż pospolite przekarmianie. Nie wiem, czy i jak to się leczy.
                      • aneta-skarpeta Re: Trzynastolatek waży 230 kg 01.04.15, 09:48
                        problem jest taki, ze nawet jesli on jest chory to matka nie widzi problemu i odrzuca wszelkie formy pomocy

jakby moje dziecko bylo chore na brak poczucia sytosci to bym zaczela o jego zdrowie walczyc- a przeiez sa moziwosci i zatrzymac wage np na poziomie 100 kg czy mniej

mona tez takie dziecko karmic warzywami i owocami, albo tlusta kuchnia, slodyczami i chipsami-patrz historia z basenu

w tym przypadku widze spora patologie w rodzinie wiec powinien wkroczyc sad tymbardziej ze chopak juz dawno powinien byc w szpitalu a nie w domu
                        • echtom Re: Trzynastolatek waży 230 kg 01.04.15, 10:11
                          Zgadzam się, że powinien wkroczyć sąd - tylko że w tej sytuacji trzeba by na czas leczenia zupełnie odizolować dzieciaka od rodziny, żeby nie podkarmiała.
        • ashraf Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 13:17
          To sie leczy, a nigdzie nie widzialam chocby zdania o tym, ze chlopiec jest poddawany leczenizu.
        • incubus_0 Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 13:19
          Ale to jest rolą dorosłych, żeby pilnować sytuacji.
        • cosmetic.wipes Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 13:27
          Myślisz, że zaburzenia genetyczne objawiają się wagą 230 kg, a przy 180 to jeszcze norma dla 13-latka? Czy może przytył w ciagu jednej nocy o dwa kwintale?
        • jdylag75 Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 13:29
          Nigdzie nie napisałam że nie jest chory wiec z poszerzaniem wiedzy wyskakiwać nie musisz.
          Rozumiem, że wzrost wagi nastąpił znienacka i nikt jeszcze badań nie zrobił bo nie zdążył, niestety z artykułu to nie wynika, nei wynika że nastąpił gwałtowny niewyjaśniony wzrost wagi, lub że dziecko od lat jest pod opieką lekarza. Być może chłopak ma zaburzenia metabolizmu, ale przez głupotę/opieszałość/nie wiem co jeszcze dorosłych został doprowadzony do kalectwa.
          Szczerze mówiąc gdyby którekolwiek z moich dzieci miało na jakimkolwiek etapie życia nadwagę na pewno sprawdziłabym przyczyny, nie czekając aż osiągnie 100 kg żywej wagi.
          • falundafa Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 13:41
            >>z poszerzaniem wiedzy wyskakiwać nie musisz.... gdyby którekolwiek z moich dzieci miało na jakimkolwiek etapie życia nadwagę na pewno sprawdziłabym przyczyny, nie czekając aż osiągnie 100 kg żywej wagi.

Ty spróbuj może chociaż z poszerzeniem wyobraźni. Sprawdziłabyś dziecko 150kg wcześniej a i tak znalazłaby się taka co by nazwała je ofiarą twojej głupoty.
            • jdylag75 Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 13:46
              Nie narzekam na brak wyobraźni, ani niespecjalnie obchodzi mnie czy ktoś postronny nazywa mnie głupią.
              Natomiast gdybym diagnozowała i leczyła konsekwentnie dziecko nawet 500 kg to nikt by takich artykułów o mnie nie pisał.
              • falundafa Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 13:56
                No widzisz ale mnie obchodzi jeśli ktoś określa "głupotą rodziców" problem, który jednak wybiega znacznie szerzej niż to określenie tym bardziej, że samemu się dziecka nie zdiagnozuje, a bywa, że i medycznie jest z tym problem.
                W jednym się zgadzamy - biedne dziecko
                • ashraf Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 13:57
                  Glupota rodzicow jest to, ze nic nie robia z chorym dzieckiem, odrzucaja zaoferowana pomoc i tucza otylego chlopca batonikami. To malo?
                  • aneta-skarpeta Re: Trzynastolatek waży 230 kg 01.04.15, 09:50
                    szkola i otoczenie od dawna probowalo pomoc i walczyc o zdrowie chlopca. matka odrzuca wszelkie formy pomocy od bardzo dawna- nie jest zainteresowana. w tej sytuacj powinien kroczyc sad
                • lilly_about Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 13:59
                  Rodzice są pierwszymi, ktorzy powinni ten problem dostrzec, czy ci sie to podoba, czy nie.
                • cosmetic.wipes Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 14:01
                  Ale rodzice są głupi.
                  Czy nazwałabyś mądrymi tych, którzy mając w odwłoku cukrzycę dziecka doprowadzaja je do śpiączki?
                • jdylag75 Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 14:11
                  Niezapewnienie diagnozowania i leczenia dziecku jest głupotą, no co poradzę.
        • princess_yo_yo Re: Trzynastolatek waży 230 kg 01.04.15, 10:29
          sugerujesz ze chlopak ma prader willi syndrome? bardzo odwazne stwierdzenie, dokladnie tak samo jak niedoczynnosc tarczycy albo PSCO manifestujace sie tylko i wylacznie otyloscia big_grin
    • ashraf Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 13:05
      Wszystko, byle ratowac to dziecko. Co mu po matce i babci, jak nie dozyje 15 rz?
    • sadosia75 Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 13:16
      Były też dodatkowe zajęcia, podczas których rozmawialiśmy o diecie i zdrowym odżywianiu. Jednak mama chłopca zrezygnowała z tych spotkań

Znalazłyśmy sponsora, który zafundował mu turnus rehabilitacyjny, ale nie pojechał.

No cóż.
      Tam ktoś powinien być przy tej rodzinie, nadzorować to co robi matka z babcią i jeśli nadal będą "zatuczać" dziecko to dziecko zabrać i zacząć o nie dbać.
      • aneta-skarpeta Re: Trzynastolatek waży 230 kg 01.04.15, 09:53
        dawno temu widzialam reportaz o duzo szczuplejszym chlopcu

otoz babcia i mama zostaly po dlugich próbach namowione na nauke zdrowego zywienia i poddania chlopca leczeniu szpitalnemu
        chlopiec bardzo sie staral i w szpitalu byl zdeterminowany do walki o wage... babcia i mama potajemnie przynosily mu batony, a on pekał

przyparte do muru przez lekarzy wypieraly sie ze to nie one
    • lilly_about Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 13:22
      Kuratora dac na pewno. Turnus rehabilitacyjny, sanatorium, cokolwiek, żeby zaczął sie zdrowo odzywiać i ruszac z dala od rodziny. No sorry, ale on nie przytył w kilka tygodniu. Czy ta rodzina była ślepa?
    • asia_i_p Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 13:26
      Zagrozić odebraniem dziecka, żeby wymusić kontynuowanie spotkań z dietetykiem. Ograniczyć władzę rodzicielską, pozwalając na dalsze zamieszkanie z rodziną, ale wymuszając kontrolę i opiekę lekarską w kwestiach diety. Na szczęście to nie jest decyzja zerojedynkowa - zabrać dziecko/ odpuścić całkowicie. Byleby opiece społecznej starczyło determinacji.
    • lelija05 Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 13:42
      Kiedyś był artykuł o chłopcu, który miał bardzo duży problem z nadwagą - wynikała ona z choroby, chłopak nie czuje, że jest najedzony, czuje ciągły głód i to do tego stopnia, że rodzice musieli przed nim zamykać lodówkę.
      Pamiętam, że dochodziło nawet do tego, że wyjadał resztki jedzenia z kosza na śmieci.
      Może to ten sam? Albo podobny przypadek?
      Z tego co kojarzę, to lekarze byli bezradni - to nieuleczalne.
      • 3-mamuska Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 13:54
        No ale tu nie ma tego ze chłopak ciagle je.
        2 kanapki to nic przy takiej wadze.
        Gdyby tak było ktos by sie domyślił ze on chory, przeciez z matka i babcia rozmawiają.
        • marzeka1 Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 14:01
          Ale ten chłopak kupuje w szkolnym sklepie chipsy i słodycze, czyli karmi się rzeczami, które tuczą. Przecież to nie jest tak,że tak nagle z jedzenia 2 zdrowych kanapek wskoczył na 230 kg.
          • akniwlam Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 14:42
            Nawiasem mówiąc to chyba miały wejść w życie jakieś regulacje dotyczące tego, co może być w sprzedaży w sklepikach szkolnych?
            Ale tu niekoniecznie o sam sklepik szkolny chodzi, skoro dziecko ma nauczanie indywidualne, to pewnie przynajmniej część lekcji ma w domu, a przy tym babcia mówi, że dziecko wychodzi na zajęcia z matką, czyli jest ciągle pod opieką dorosłej osoby, która powinna mu uniemożliwić kupowanie chipsów.
      • akniwlam Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 13:58
        Nawet jeśli to ten sam czy podobny przypadek, to chyba jednak ktoś musi temu dziecku zapewniać dostęp do wałówki i pieniędzy na te batony i chipsy, czyli umożliwiać i wspierać dalszy rozwój choroby. Nawet jeśli zaburzenie jest nieuleczalne, to można chyba dziecko żywić w taki sposób, żeby nie mogło aż tak tyć. 13-latek to już całkiem rozumne i świadome dziecko, 13-latek z cukrzycą czy inną poważną chorobą wymagającą stosowania diety na ogół sam umie (bo go tego nauczono) kontrolować swoje zachowanie, chodzi do zwykłej szkoły i nie korzysta z licznych okazji do zjedzenia czegoś niezdrowego w sklepiku szkolnym czy po drodze do szkoły - a tutaj dziecko ma nauczanie indywidualne czyli mniej pokus i da się nad nim roztoczyć całkiem ścisłą kontrolę... A dieta najwyraźniej leży.
      • croyance Re: Trzynastolatek waży 230 kg 28.03.15, 02:12
        pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_Pradera-Williego
        Zespol Pradera-Williego
        • akniwlam Re: Trzynastolatek waży 230 kg 28.03.15, 07:52
          To faktycznie może być to zaburzenie, ale dziwne mi się wydaje:
          że nikt o chorobie jako przyczynie stanu chłopca się nie zająknął
          że nikt się nie powołał na zalecenia lekarza i dietetyka,
          że matka odmówiła turnusu rehabilitacyjnego,
          że nauczyciele widują chłopca z chipsami i batonikami
          i że sprawa wyszła na jaw przypadkiem (tzn. przypadkiem trafiła do MOPSu)
          i to niepokojąco wygląda, jakby rodzina zaniedbywała leczenie dziecka, prawidłową dietę, rehabilitację, wreszcie - jakby odpuściła kontrolę nad tym, co on je (skoro w czasie zajęć towarzyszy mu matka, a mimo to je wtedy słodycze). Na ewentualną aberrację chromosomalną nikt wpływu nie miał, ale za leczenie dziecka i jego dietę odpowiadają dorośli. Dziecko z zespołem Pradera-Willego prawidłowo leczone nie będzie zapewne mimo to szczupłe, ale nie aż tak otyłe, żeby to zagrażało jego zdrowiu i życiu.
    • krejzimama Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 13:50
      Przynajmniej jest najedzony.
      A te wszystkie powyżej pełni głodne po twarożku albo tofu to się wściekają i chcę odbierać dzieciaka rodzinie. Dlaczego chcecie się wtrącać do wagi tego gó...arza? Do waszej glupoty ktoś się wtrąca?
      • leann32 Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 13:54
        A jakby go katowali łopata, to też byś uważała że to ich głupota i ich sprawa? Jak nie odbiorą tym babom dzieciaka, to mu za dwa lata będą mogły co najwyżej znicz zapalić na płycie.
        On ma tylko 13 lat i jest uzalezniony od jedzenia i będzie jadł choćby miał pęknąć jak balon. Jak się go nie uratuje i nie odseparuje na minimim rocznej terapii to będzie po dziecku.
        • kanga_roo Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 14:01
          przecież nie każde przekarmiane przez mamę i babcię dziecko osiągnie wagę 230 kg. tutaj, tj na tym etapie nie ma co się bawić w zdrową żywność, dwie kanapeczki czy pogadanki o odżywianiu, ani komentować czipsów, tylko dzieciaka przebadać i leczyć. ma 13 lat, szkoła dotąd też nic nie zauważyła?
        • krejzimama Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 14:05
          Znicz w ksztalcie Big Maca.
    • kozica111 Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 14:10
      Obowiązkowa izolacja i leczenie zamknięte.
      Sporo teraz filmów dokumentalnych o ludziach tak otyłych ze tylko leża, nie są w stanie nawet sami sie przekręcić na bok.Mimo to jedzenie w ilościach uniemożliwiających schudniecie jakoś do nich dociera....dla mnie jest to zdecydowanie problem całej rodziny.
    • apara-jita Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 14:15
      Po pierwsze :wyznaczyćmatce kuratora,pogonic ja na przymusowe przeszkolenie z zasad żywienia i pociągnąć pindę do odpowiedzialności za dopuszczenie do tak potwornego obzarstwa. Nie trzeba być dietetykiem,by wiedzieć ile jedzenia znaczy dużo,jakie jest kaloryczne. Szkoda dzieciątka,ponieważ prze, zlewke matki będzie miał problemy ze zdrowiem do końca życia.matce należy przydzielić kuratora na kilka lat,by pilnował czy pinfa przestrzega prawidłowej diety i leczenia dziecka.
      Skutki kubusiow,pakowanych rogalikow ....
      • kota_marcowa Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 14:23
        Do końca bardzo krótkiego życia, powinnaś dodać, przecież on przy obecnych warunkach dwudziestki nie dociągnie.
    • kota_marcowa Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 14:22
      OJP powinni matce odebrać prawa rodzicielskie i dzieciaka NATYCHMIAST odizolować, póki jeszcze żyje.
    • kill.emall Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 14:26
      No proszę, ta wstrętna szkoła, ci niedobrzy nauczyciele, a jednak to oni najbardziej próbowali pomóc chłopcu. Tylko że co z tego, skoro ewidentnie matka z babcią durne.
      • akniwlam Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 14:38
        Co do matki z babcią zgoda pełna, co do szkoły - częściowa.
        Szkoła nie zmusi matki do przyjęcia pomocy (chwała za to, że tę pomoc oferowała), ale może poinformować instytucje, które dysponują odpowiednimi środkami przymusu, że zdrowie dziecka jest zagrożone wskutek niewłaściwej opieki w domu rodzinnym. I to jest obowiązek szkoły. To samo dotyczy lekarza pediatry, który to dziecko chyba musi co jakiś czas widywać na szczepieniu czy bilansie. A tu sprawa wyszła na jaw chyba tylko dlatego, że mamunia wystąpiła o dofinansowanie do specjalnego łóżka dla dziecka.
    • jdylag75 Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 14:57
      Mam w dalszej rodzinie przypadek teraz już dorosłej dziewczyny z silna skłonnością do tycia, która porządnie pilnowana w domu dojadała u "kochającej" babci, niestety babcia mieszkała po sąsiedzku i miała wiele okazji by nad dziewczynką się litować. Dziewczyna jest zakwalifikowana do operacji zmniejszenia żołądka. Na pewno miała od razu problemy metaboliczne, ale być może gdyby nie głupota babci aż tak daleko sprawy by nie zaszły.
      • akniwlam Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 15:07
        A rodzice nic a nic nie wiedzieli i się nie mogli spodziewać, kto im dziecko tuczy? Babcie latające za wnusiem i podtykające mu w kółko coś do jedzenia chyba nie były wcale innymi matkami dla swoich dzieci... To jest nawyk, właściwie na ogół cały zestaw nawyków, to się nie pojawia znienacka u kogoś, kto zawsze zdrowo się odżywiał.
        • jdylag75 Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 15:14
          Wiesz, ta babcia to moja ciotka kobieta stacjonarna z dużą nadwaga, a uwagę zwracała jej wredna synowa, babcia chwaliła się jaka jest sprytna i jak dobrze robi.
          • akniwlam Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 15:27
            Straszne są takie babcie sad
            Ale rodzice dziewczyny moim zdaniem chyba mogli się domyślić co się święci i ukrócić wizyty u babuni...
            • jdylag75 Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 15:41
              NIe wnikam jak było, o ile można pilnować kilkulatka to ciężko upilnować dziecko szkolne, szczególnie kiedy się pracuje.
    • krejzimama Może się odnajdzie 27.03.15, 15:07
      w kadrze sumo?
      • akniwlam Re: Może się odnajdzie 27.03.15, 15:13
        To miało być dowcipne? Żal, naprawdę żal.
        W kadrze sumo ani nawet w konkursie jedzenia hot-dogów na czas się raczej nie odnajdzie, bo jego już teraz byle wysiłek pewnie mógłby zabić. Zawodnik sumo to nie jest, jak to się potocznie wydaje, góra tłuszczu, ale i mięśnie, wyrobione poprzez regularne treningi. To biedne dziecko nawet po schodach wejść nie może na 1 piętro, musi odpoczywać na półpiętrze. Nabijasz się z ciężko chorego człowieka, w dodatku dziecka jeszcze. Naprawdę żałosne jest Twoje poczucie humoru.
      • leann32 Re: Może się odnajdzie 27.03.15, 15:20
        krejzi przestań bo zachowujesz się jakbyś zamiast mózgu miała kotlet mielony.
        • krejzimama Re: Może się odnajdzie 27.03.15, 15:30
          Burgerka z serem i plackiem ziemniaczanym.
          Kotlet mielony to mają te kretynki, które chca na ta rodzinę nasłać CIA, KGB i Specnaz.
          A najlepiej to zabrać dziecko z rodzinnego domu.
          • akniwlam Re: Może się odnajdzie 27.03.15, 16:05
            Lepiej żeby w tym rodzinnym domu umarło z powodu niewydolności organizmu i otłuszczenia, tak?
            I żebyś miała powód do natrząsania się z cudzej tragedii.
          • kira02 Re: Może się odnajdzie 28.03.15, 19:52
            w tym domu rodzinnym nie dożyje do 20. roku życia. \Ale co tam, lepiej rzucać żałosnymi "żartami" o karierze sumo i zniczu z big maca.
    • rosapulchra-0 Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 15:07
      Nie wiem, jak ten dzieciak sobie radzi, ale pamiętam, gdy sama ważyłam 150 kg i przez 6 miesięcy nie wychodziłam z domu, bo moje nogi nie wytrzymywały.. Bardzo współczuję i uważam, że chłopiec powinien być od razu skierowany do szpitala na leczenie otyłości. Jeszcze jest młody i ma szansę na wyzdrowienie.
      • akniwlam Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 15:24
        Naprawdę widzisz jakąś nadzieję dla chłopaka na wyzdrowienie? Bo mi się w to chyba nie chce wierzyć. Konieczna by była przez długie lata restrykcyjna dieta (i ktoś, kto by tej diety pilnował), poza tym operacyjne zmniejszanie żołądka (i pewnie jeszcze inne zabiegi i operacje, bo nie tylko żołądek może nawalać), ćwiczenia... no i motywacja do tych wszystkich diet i ćwiczeń. Dzieciak zapewne jest już strasznie odizolowany od rówieśników i w ogóle od otoczenia (nawet ma nauczanie indywidualne), kto go zmotywuje, mama z babcią, które do całej tej sytuacji doprowadziły i mu pewnie te batoniki po cichu podtykają? Ośrodek terapeutyczny może coś zdziałać, ale on musi z tego ośrodka kiedyś wyjść i wrócić do rodziny - i tak samo jak wyszedł ze szpitala do domu, od razu utył jeszcze bardziej sad
        • kota_marcowa Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 15:45
          Ja widzę, ale po definitywnym odebraniu i całkowitym odseparowaniu od rodziny biologicznej.
        • rosapulchra-0 Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 17:14
          Tak, widzę. Znam osoby ważące powyżej 250 kg, które wyszły z olbrzymiej otyłości i dziś ich waga oscyluje w okolicach setki i mają się świetnie, więc podobnie może być z tym chłopcem, byleby tylko on i jego rodzina chciały współpracować z lekarzami, dietetykami i psychologami.
          • akniwlam Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 21:22
            Ja na to dość pesymistycznie patrzę właśnie dlatego, że jest taki młody. Ma tak a nie inaczej od maleńkości ukształtowane nawyki żywieniowe. Prawdopodobnie ma potężne problemy zdrowotne i jest zagrożony jeszcze gorszymi (zwłaszcza jeśli chodzi o ukł. krwionośny). Jedzenie jest dla niego prawdopodobnie jedną z największych przyjemności i nagród, bo on nie ma siły na przyjemność płynącą np. z aktywnej zabawy, a kontaktu z rówieśnikami nie ma (no i może to nawet dla niego dobrze, bo wszyscy wiemy, jak okrutne potrafią być dzieci!) Jest odizolowany od otoczenia. Może być trudno go zmotywować do zmiany.
            Osobie dorosłej i świadomej siebie łatwiej jest chyba walczyć ze złymi nawykami, wychodzić do ludzi, szukać nowych przyjemności. Jest mniej zależna od rodziny, od tego co powiedzą mama z babcią. No i uświadamia sobie negatywne konsekwencje otyłości (bo ma już bardziej rozwinięte myślenie abstrakcyjne niż 13-latek). Od razu zaznaczam, że bardzo podziwiam ludzi, którzy się na takie radykalne odchudzanie zdobyli i w nim wytrwali, szczerze i z całego serca podziwiam.
            Po prostu nie dowierzam, że tak zaburzony układ (bo tu moim zdaniem cała rodzina chyba jest zaburzona) da się szybko "naprawić". A w przypadku tego dziecka czas się liczy, bo go ta waga fizycznie wyniszcza.
        • pulower8 Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 19:43
          Ja też widzę dla chłopaka nadzieję. On ma dopiero 13 lat, jest młodziutki. Założę się że po wdrożeniu diety (co przyznaję, pewnie musiałoby się z odseparowaniem od dokarmiającej mamy i babci) zacząłby gubić kilogramy jak złoto. Do tego trening siłowy, zazwyczaj o wiele ciekawszy dla młodego chłopaka niż latanie po bieżni.
    • przeciwcialo Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 15:21
      Szczaw i mirabelki załatwią sprawę.
      Swoja droga nie szkoda mi żadnego z tych ludzi.
      • incubus_0 Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 17:25
        Kogo Ci nie szkoda?
    • a.va Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 15:41
      Wydaje mi się, że jedyna możliwość to odseparować go od mamy i babci. Przypomniał mi się taki odcinek serialu o monstrualnie otyłych ludziach na TVN Style - dziewczyna ważyła ponad 200 kg, była przygotowywana do operacji bariatrycznej, dostała nakaz schudnięcia przez operacją bodajże 10 kg. Była naprawdę zmotywowana, widać było, że jej zależy, dostała rozpisaną dietę i naprawdę się starała, co z tego, jak rodzina ciągle zażerała się przy niej chipsami i pizzą. Efekt był taki, że dziewczyna jeszcze przytyła 8 kg. Lekarz zdecydował, że w tej sytuacji weźmie ją do szpitala i tam odchudzi. I wiecie, jak zachowała się rodzinka? Zaczęli jej przynosić hamburgery do szpitala, bo ona na pewno taka biedna głodna, więc trzeba jej pomóc.
      • kota_marcowa Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 15:43
        No w takim przypadku, to w ogóle nie ma sensu operacji robić sad
      • aurita Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 16:04
        Widzialam ten odcinek , lekarz nazywal rodzine "przyzwalaczami"- moja mam tez sie tak zachowywala uncertain

Moze nie zabierac dzieciaka ale rodzine uswiadomic, ze maly umrze szybko w takim stanie
        • kota_marcowa Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 16:05
          Myślisz, że nie wiedzą? Matka konsekwentnie odmawiała współpracy.
          • akniwlam Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 21:45
            To nie o samą wiedzę chodzi, tylko może o jakieś strasznie spaczone widzenie świata i tego dziecka przez obie panie z rodziny i ich popaprane emocje. Może tak jak anorektyczki i bulimiczki patrząc w lustro widzą kompletnie inną dziewczynę, niż reszta świata, to członkowie takich zaburzonych rodzin też patrząc na otyłe (czy w inny sposób zaniedbane) dzieci widzą kogoś innego niż reszta świata? Może dla nich otyłość jest oznaką zdrowia i siły, a przekarmianie - wyrazem miłości i troski? Jak u wspominanej wyżej rodzinki dziewczyny w szpitalu czy upiornej babuni dziewczynki z zaburzeniami metabolizmu? Przecież tacy ludzie właśnie karmią z miłości. Uczucia motywują znacznie silniej niż jakakolwiek wiedza. Nie wiem, co mogłoby w niej wzbudzić uczucia wystarczająco silne, żeby matka zrozumiała, że przekarmianiem robi dziecku krzywdę - skoro nie wystarczy sam fakt, że chłopak nie może wejść na pierwsze piętro, nie może się bawić z rówieśnikami, chodzić do zwykłej szkoły itd. (Wszystko przy założeniu, że artykuł jest w miarę rzetelny i stanu chłopca nie powoduje jakaś nagła, nieznana nauce choroba - nie chcę rzucać kamieniem w tamtą matkę, ale nie umiem znaleźć innego racjonalnego wytłumaczenia, jak można doprowadzić do takiego stanu własne dziecko.)
    • kropkacom Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 17:25
      Zabierać nie, ale wprowadzić nadzór i leczenie.
    • piepe Re: Trzynastolatek waży 230 kg 27.03.15, 23:37
      Niewiele o matce, są dwie opcje:
      - matka niewydolna, opiekę przejęła babcia
      - matka zapracowana
      Z chęcią przyjęłabym opcję 2, ale nie mozna byc az tak zapracowanym, by nie widziec choroby dziecka.
      Przypuszczam, ze za sytuacje odpowiedzialna jest babcia - typowa babcia gastronomiczna. Opiekuje się innymi poprzez zywienie ich i nie moze przestac, bo stałaby sie bezuzyteczna. Jesli np. matka korzysta z emerytury babki lub jest w inny sposób uzalezniona od niej, to ma małe pole manewru. Dietetyk oczywiscie odpada - dietetyk potrzebny jest nie dziecku, a osobie, która go karmi, a babka pewnie nie widzi problemu. Typowe i prawdopodobne.
      • echtom Re: Trzynastolatek waży 230 kg 28.03.15, 00:33
        > typowa babcia gastronomiczna.

Moja teściowa jest typową babcią gastronomiczną, która się spełnia, karmiąc cały świat, ale na jej wikcie nikt się nie roztył. Pewnie dlatego, że własnej roboty, nie fastfood.
        • pani.jezowa Re: Trzynastolatek waży 230 kg 28.03.15, 01:58
          Na jedzeniu domowej roboty można się dorobić tak samo dużej otyłości jak na jedzeniu fastfood-u.
        • yuka12 Re: Trzynastolatek waży 230 kg 28.03.15, 13:29
          Echtom zalezy jeszcze, co sie gotuje i w jakich ilosciach. Na mojej mamy wikcie tato sezonowo tyje, ale glownie dlatego ze sie w okresie jesienno-zimowym malo rusza ( bardzo malo- glownie spi). Nie ma grzybow, jagod i dzialki do obrobienia. Chudnie z wiosna i w lecie. Ale tez mama nie gotuje tlusto, malo smazonego, duzo warzyw, po obiedzie jest owszem jakichs deser ale juz kolacje rzadko. Najczesciej po 17 mama nic nie je, tata tylko robi dla siebie. Mama od ponad 40 lat ma ta sama wage i nie ma nadwagi. U tesciow tez sa dwudaniowe obiady. Ale czesto-gesto smazone i poprzedzone roznymi smakolykami. Potem tez sa przekaski, kanapki, jedna goraca kolacja i jeszcze jedna w okolicach 21:00. W zasadzie miedzy jedzeniem sa najwyzej 2h przerwy. Wszyscy mescy czlonkowie rodziny maja tendencje do tycia, ale ci ktorzy nie mieszkaja w domu rodzinnym nadwage maja mala, tesc i jeden z synow, ktory dlugo pozostawal pod dachem rodzicow- ogromna. Tesciowa w sumie wszystko wie na temat odzywiania, czyta o zdrowych daniach itp., ale przyzwyczajenia sa silniejsze od rozumu. Dla niej zywienie to sprawa zycia i sposob okazywania milosci. I tez wszystko jest domowe i wlasnej roboty.
          • kill.emall Re: Trzynastolatek waży 230 kg 28.03.15, 15:40
            I zależy, czy się spala to, co się wchłania.
            Moja teściowa gotuje wspaniale, ale nietłusto (teść wegetarianin i uważa na cholesterol dodatkowo). Jednakże mieszkają w miejscowości, w której jest o wiele lepsze powietrze niż w moim mieście. Zawsze mam u nich lepszy apetyt, a jeśli dodatkowo nie chodzę na spacery tylko wyłącznie się relaksuję, niestety o utrzymanie wagi trudno uncertain
            • yuka12 Re: Trzynastolatek waży 230 kg 28.03.15, 22:33
              Fakt smile. Dlatego wspomnialam o tacie, ktory zima wegetuje i tyje, a wraz z nadejsciem wiosny wraca do normy, bo zaczyna sie ruszac. Mysle, ze u tesciowej dziala tez zakorzeniony mechanizm, ze mezczyzni duzo jedza, bo ciezko pracuja i sie nie przestawila na zmany. A teraz tesc rusza sie malo, bo wiek, zdrowie i tusza nie pozwalaja, synowie nie pracuja na roli tylko w pomieszczeniach i apetytow wilczych tez nie maja. Tesciowa wiec WMUSZA jedzenie, bo inaczej kilogramy zywnosci wedrowalyby do kosza. A nie ugotuje c\y kupi mniej, bo wtedy mialaby wrazenie, ze nie dba o rodzine wystarczajaco, albo ktos pomyslaby, ze za malo kocha i kolo sie zamyka. W ten sposob tez czuje sie potrzebna i wazna. Bo co innego moze w domu robic?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka