Dodaj do ulubionych

ile % licealistów chodzi na religię?

03.04.15, 15:02
jak w pytaniu- pytanie o doświadczenia, a nie teoretyczne big_grin
Obserwuj wątek
    • zuleyka.z.talgaru Re: ile % licealistów chodzi na religię? 03.04.15, 15:07
      U mojego brata w klasie chodzą 3 osoby. Reszta chodzi na etykę (prowadzoną przez historyka). Nie wiem jak to się rozkłada na całą szkołę, ale chyba szału nie ma.
      • hemp_plant Re: ile % licealistów chodzi na religię? 03.04.15, 15:15
        i lda tych 3 osób w klasie jest religia? a etyka musi byc jak jest 7 w szkole!
        • zuleyka.z.talgaru Re: ile % licealistów chodzi na religię? 03.04.15, 15:29
          Widocznie jest. KK dba o duszyczki.
        • a.va Re: ile % licealistów chodzi na religię? 03.04.15, 15:39
          Nieprawda, do etyki wystarczy tylko jedna osoba.
      • nie_pamietam2 Re: ile % licealistów chodzi na religię? 03.04.15, 15:35
        U mojego dziecka, które jest nauczycielem religii jest odwrotnie niż u zuleyki. Uczy w liceum.
        • damakama Re: ile % licealistów chodzi na religię? 03.04.15, 16:23
          W moim liceum na około 400 uczniów na religię nie chodzi 30 (z nich tylko 18 uczestniczy w zajęciach z etyki - co mnie osobiście dziwi, bo prowadzone są przez świetnego nauczyciela). Odsetek nie chodzących na religię jest znacznie większy w naszym gimnazjum.
    • 0ldjoanna Re: ile % licealistów chodzi na religię? 03.04.15, 16:45
      W LO, w którym pracowałam chodziło jakieś 90%, tak na oko. W klasie siostrzenicy chodzą wszyscy, nie iwem jak w innych klasach w tej szkole.
    • bulzemba Re: ile % licealistów chodzi na religię? 03.04.15, 17:06
      Powiedzieć wam dobry żart? Liceum skończyłam już lata temu (jeszcze w systemie 8+4). Na katechezę chodziło tak około 30% klasy (w tym ja) a teraz do kościoła trochę mi pod górkę, za to moja koleżanka która nie chodziła - raz ją katecheta wywalił jak próbowała posiedzieć jako wolny słuchacz teraz zagląda tam częściej. Więc jest jeszcze nadzieja dla tych młodocianych bezbożników big_grin
      • jowita771 Re: ile % licealistów chodzi na religię? 04.04.15, 15:34
        Ja na odwrót - kiedyś chodziłam na msze cztery razy w tygodniu, działałam przy parafii, a teraz mam nieochrzczone dzieci i do kościoła nie chodzę wcale.
        Jak widać nie tylko dla młodocianych bezbożników jest nadzieja, dla tych z przeciwnej strony tez.
    • bei Re: ile % licealistów chodzi na religię? 03.04.15, 17:12
      U nas na trzech chodzilo dwoch.
      Ja sama w liceum chodziłam dopiero od drugiej klasy.
    • morekac Re: ile % licealistów chodzi na religię? 03.04.15, 20:48
      W klasie córki nikt nie chodzi na religię.
    • ivaz Re: ile % licealistów chodzi na religię? 03.04.15, 21:17
      u mojego syna z 5-ciu klas maturalnych na religię nie chodzi dosłownie nikt, nawet na Librusie w planach lekcji nie ma takiego przedmiotu.
      • hemp_plant Re: ile % licealistów chodzi na religię? 03.04.15, 21:21
        ooo, ja też chcę taka szkołe!
        • morekac Re: ile % licealistów chodzi na religię? 03.04.15, 23:40
          Mojej też skasowali z planu.
    • tmk123 Re: ile % licealistów chodzi na religię? 03.04.15, 22:50
      jedno z elitarnych Lo w Krakowie. Na pocztku na religie nie chodziło 3-4 osoby. Potem w klasie maturalnej 17 osób
    • zona_mi Re: ile % licealistów chodzi na religię? 03.04.15, 23:26
      W klasie mojej córki chodzi 21 na 26 uczniów.
    • alpenne Re: ile % licealistów chodzi na religię? 04.04.15, 15:30
      U córki 3 klasa technikum nikt nie chodzi.
    • best_bej Re: ile % licealistów chodzi na religię? 04.04.15, 15:36
      u mnie w luceum bylam jedyna osoba z klasy która nie chodzi na religię. Reszta chodzila bo dzieki temu mieli zaliczone nauki przedmalzenskie.
      • andaba Re: ile % licealistów chodzi na religię? 04.04.15, 22:38
        Gdy ja chodziłam- 100%.
        U starszego syna nie chodzi 1/36, u drugiego chodzą wszyscy 37/37.
    • misterni Re: ile % licealistów chodzi na religię? 04.04.15, 22:37
      Moja starsza córka chodziła do liceum katolickiego, więc siłą rzeczy frekwencja na religii była 100%, natomiast druga córka, uczennica podstawówki, deklaruje się jako niewierząca i na religię nie chodzi. W jej klasie nie chodzi jeszcze troje dzieci, w równoległej dwoje.
      • grrrrw eKAI 05.04.15, 19:36
        Na lekcje religii uczęszcza 98 proc. uczniów szkół podstawowych, 96 proc. gimnazjalistów oraz 91 proc. licealistów – wynika ze statystyk opracowanych na początku 2010 r. przez Komisję Episkopatu Polski ds. Wychowania Katolickiego.

Udział w lekcjach religii spada wraz z wiekiem, ale wciąż jest on bardzo wysoki. Katechizację w szkołach prowadzi ok. 33,5 tys. katechetów w 34,3 tys. placówkach oświatowych. Spośród 2 mln 248 tys. uczniów szkół podstawowych, aż 98 proc. z nich uczestniczy w lekcjach religii (czyli ponad 2 mln 198 tys.). Spośród niespełna 1 mln 312 tys. polskich gimnazjalistów na katechezę przychodzi 96 proc. z nich, czyli 1 mln 264 tys. Natomiast jeśli chodzi o licealistów, z 1 mln 193 tys. w lekcjach religii uczestniczy 91 proc. czyli 1 mln 87 tys. uczniów liceów.

ekai.pl/wydarzenia/temat_dnia/x45389/uczniowie-chca-lekcji-religii/
        • triss_merigold6 Re: eKAI 05.04.15, 19:40
          Nie wierzę, że w wypadku wielkomiejskich liceów dane z 2010 r. są aktualne.
          • grrrrw Re: eKAI 05.04.15, 19:49
            To sa dane usrenione na caly kraj.
            W poszczegolnych diecezjach frekwencj naa lekcjach religii jest pochodna wskaznika dominicantes i communicantes.

pl.wikipedia.org/wiki/Dominicantes_i_communicantes_w_Polsce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka