mynia_pynia Re: problem w domu 08.04.15, 16:45 A jakiego wyznania? Baptysta i jedziecie do USA czy muzułmanin i jedziecie do Pakistanu, bo to zasadnicza różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: problem w domu 08.04.15, 18:17 eeee, jechałabym, jakby mi pasował taki model rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: problem w domu 08.04.15, 19:17 Czytałam, co napisaliśmy ci wcześniej? Czytałas o historiach obcokrajowców w Izraelu na blogu Eli Sidi? Ja cie nie chce zniechęcać, Izrael to wspaniały kraj, ale trudny i trzeba tam być o wiele bardziej ostrożna niz gdziekolwiek indziej. Ty planując dziecko bez pracy i znajomości języka nie wydajesz się ostrożna w ogóle. Jakoś to będzie, bo się kochamy, tak? Może napisz, jakie to "pewne rozwiazania" które macie, i zastanów się, co będzie Z TOBĄ, jeśli Twój chłopak zmieni zdanie co do Ciebie i Cię zostawi. Z dzieckiem. Lub dziecko zostanie z nim. Niestety, trzeba mieć nadzieję na najlepsze ale być gotowym na najgorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: problem w domu 08.04.15, 20:30 Przecież jak on żydowskie nasienie przekaże i spłodzi dziecko to w życiu jej nie zostawi dzieciaka - chyba, że z dzieckiem będzie coś nie tak. Ale zdrowego potomka izraelity nie wyzbędzie się bankowo. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia191273 Re: problem w domu 08.04.15, 23:36 zuleyka.z.talgaru napisała: > Przecież jak on żydowskie nasienie przekaże i spłodzi dziecko to w życiu jej ni > e zostawi dzieciaka - chyba, że z dzieckiem będzie coś nie tak. Ale zdrowego po > tomka izraelity nie wyzbędzie się bankowo. czy to oznacza, że Żydzi nigdy, przenigdy nie porzucają swoich dzieci? nie odchodzą od matki zostawiając jej dzieci na głowie? Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: problem w domu 09.04.15, 00:13 ale "żydostwo" (z całym szacunkiem!) bierze sie po matce. żeby dziecko było Żydem to matka musi byc Żydówką. wiec o ile ona sie nie przechrzci, to dziecko Żydem nie bedzie. a nawet jesli sie przechrzci, to i tak bardziej ortodoksyjne grupy mogą jej (i ich dziecka) nie uznawac za Żydów. Odpowiedz Link Zgłoś
kosc_ksiezyca Re: problem w domu 08.04.15, 23:10 "Obcokrajowcem". W toku dyskusji na emamie pan stracił swoją narodowość? Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: problem w domu 09.04.15, 00:09 Nie, już w pierwszym wątku był "obywatelem Izraela" chyba jest jakiś problem z określeniem go Żydem... Odpowiedz Link Zgłoś
kosc_ksiezyca Re: problem w domu 09.04.15, 09:55 A w tym jest już tylko "obcokrajowiec" Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: problem w domu 09.04.15, 00:30 Problem to będziesz miała, jeśli spełnią się czarne sny twojej mamy. Wybierasz się na emigrację do innego kraju, zamierzasz wyjść za mąż za cudzoziemca , nie znasz języka (znasz chociaż biegle angielski? ), nie masz pracy i zamierzasz sobie od razu strzelić dzidzię? Twoja mama słusznie wpada w panikę: jako niepracująca cudzoziemka, nieznająca języka, będziesz zdana na łaskę męża, zaś wsparcie możesz mieć jedynie ze strony teściowej. 😉 Może jednak poczekaj z dzidzią zanim trochę razem nie pomieszkacie w jego kraju? Miłość to piękna rzecz, ale w tej sytuacji wskazane jest trochę więcej rozsądku niż zwykle. Obcy kraj, język, kultura, inna religia i obyczaje - naprawdę jest wystarczająco dużo punktów mogących wywołać potencjalny kryzys, nie ma chyba potrzeby dokładania do tego od razu niemowlaka. Odpowiedz Link Zgłoś
pulower8 Re: problem w domu 09.04.15, 02:06 Ja mam taką teorię dlaczego potencjalni teściowie autorki wydają się tak chętni do zaakceptowania synowej gojki (co dla żydowskich rodzin z Izraela - nawet tych nieortodoksyjnych - jednak normą nie jest). W którymś ze swoich licznych wątków autorka wspomniała, że rodzice/dziadkowie wybranka wyemigrowali z Rosji do Izraela. W Izraelu istnieje taki stereotyp - być może w pewnym stopniu prawdziwy - że spory procent imigrantów z Rosji nie miało tak naprawdę żydowskiego pochodzenia albo miało w stopniu nikłym a papiery załatwiło sobie na lewo bo była to dla nich jedyna realna szansa na emigrację za chlebem do lepszej ojczyzny. Generalnie tacy kryptogoje. Zakładając że stereotyp w tym przypadku się sprawdził, to się wyjaśnia czemu teściowie nie mają nic przeciwko temu mariażowi mimo faktu, że przyszła synowa nie jest Żydówką a ich ewentualne wnuki też nie będą Żydam, co spowoduje w ciul problemów w religijnym państwie żydowskim jakim jest Izrael. Moim zdaniem: a) nie mają powodu do oburzenia na synową nieżydówkę bo sami są "malowanymi" Żydami b) ufnie wierzą że autorka nie jest głupia i załatwi sobie lewy papier na żydostwo, tak jak oni albo ich rodzice sobie załatwili przed przyjazdem do Izraela. PS. Autorko przysiądź nad rosyjskim, zadzwoń na skajpie do przyszłych teściów i wypytaj ich o te papiery. Bo wierz mi - normalna żydowska izraelska rodzina nie przełknęła by tak łatwo twojego nieżydostwa PS2 albo to Arab Odpowiedz Link Zgłoś
valtho Re: problem w domu 09.04.15, 08:48 PS2 - Arab z Rosji w Izraelu? Nie sądzę . Za to wersja pierwsza bardzo prawdopodobna. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: problem w domu 09.04.15, 10:01 Skoro nawet zdobyli te papieryna lewo to chyba maja status zydow, nie sadzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
dzikka Re: problem w domu 09.04.15, 10:19 Nie wierzę że to ortodoksi. Nigdy nie zaakceptowaliby synowej gojki, nie mówiąc już o tym,że wnuk nie byłby żydem. wg Wikipedii: Wyznaniem dominującym w Izraelu jest judaizm. Istnieje jednak duże zróżnicowanie religijne izraelskich żydów: 55% przestrzega tradycji, 20% jest świeckich, 17% jest ortodoksyjnych i 8% ultraortodoksyjnych. Nie zmienia to faktu, że pakowanie się do takiego kraju jak Izrael, bez znajomości języka i w sumie pana męża, planowanie dziecka...słuchaj matki dziewczyno Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: problem w domu 09.04.15, 10:25 Zazdrosnice, moze akurat nie spelnia sie wasze czarne scenariusze? A jesli nawet to dziewczyna po jakichs tam perypetiach napisze ksiazke/ scenariusz do filmu i bedzie slawna....malo juz bylo takich przypadkow? Odpowiedz Link Zgłoś
pepitka_cb Re: problem w domu 09.04.15, 11:28 > A jesli nawet to dziewczyna po jakichs tam perypetiach napisze ksiazke/ scenariusz do filmu i bedzie slawna.... OJP, ale masz zryty mózg... Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: problem w domu 09.04.15, 11:52 A jesli nawe > t to dziewczyna po jakichs tam perypetiach napisze ksiazke/ scenariusz do filmu > i bedzie slawna I Nobla dostanie i w alei zasłużonych na Powązkach spocznie i dzieci bedą się o niej uczyć w szkołach... Odpowiedz Link Zgłoś
pulower8 Re: problem w domu 09.04.15, 13:31 Jeśli moja teoria się sprawdzi to ja sobie życzę mieć swój wątek w filmie!!1! Ps. Może mnie zagrać Jennifer Lawrence Odpowiedz Link Zgłoś
beverly1985 Re: problem w domu 09.04.15, 10:32 Poczekaj z dzieckiem choć 2-3 lata. Co z tego, ze teraz jesteście gotowi, za kilka lat tracisz płodność czy jak? Rozumiem, ze hormony buzuja, ale nie musimy ich zawsze sluchac. Najlepiej jakbys do niego przyjezdzala na wakacje przez nastepny rok czy dwa, jesli on koniecznie musi wracac do Izraela. A nie od razu na stale i w ciazy. Btw., pomysl, ze on bedzie studiowal i rownoczesnie pracowal na 2 etaty swiadczy o twoim oderwaniu od rzeczywistosci i poczucia czasu. Jak bedzie pracowal na pol etatu to bedzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: problem w domu 09.04.15, 10:36 Zydzi sa bardzo inteligentni i zdolni, tak wiec da rade Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: problem w domu 09.04.15, 10:56 Zmieniacz czasu też już opatentowali? Odpowiedz Link Zgłoś
pepitka_cb Re: problem w domu 09.04.15, 12:09 A ja właśnie dostałam propozycje na gg od nieznajomego żołnierza z Afganistanu: Cześć Ja jestem Pan William Smith Od Kalifornia Stany Zjednoczone Ameryki. Byłem wprowadzić do tej strony przez znajomego, który nie poznał swoją bratnią duszę, a ja wierzył i dostanie moje również tutaj. Jestem miły i szczery człowiek, otwarci i szczerzy, czuły. Jestem również prosty, łatwy w prowadzeniu i opiekuńczy osobę. Jestem równie szczęśliwy oglądając promienie świtu szukać na jawie świat lub korzystających piękny brandy, lubię podróże pomysły akcja z przyjaciółmi. Kocham się śmiać i umieścić uśmiech na twarzy ludzi wokół mnie. Szukam dobrego i rodzaj kobiety, wierny, opiekuńczy, przemyślany, twórczej, współczujący, wyobraźni, poważne, zmysłowej i namiętnej kobiety ...... Ale lubię, którzy kłamią, oszukują, nieuczciwi, brak szacunku, a kto tylko figle , Jestem nowy i nie zawsze w tym miejscu ze względu na charakter mojej work.I jestem oficerem USA w Afganistanie. Jestem nowy na tej stronie i dlatego ja nie wiem nic o tym miejscu zna. Chciałbym wiedzieć o tobie więcej. jeśli nie masz nic przeciwko, możesz skontaktować się ze mną bezpośrednio na mój prywatny adres e-mail (William Smith 1919@hotmail.com), więc można powiedzieć więcej o mojej własnej, a także wysłać Ci moje zdjęcia do Ciebie. pocałunki ... Bill .Smith Jak myślicie, odpisać?? Taka szansa może się więcej nie powtórzyć, jeśli jakaś inna babka sprzątnie mi go sprzed nosa... Urzekła mnie szczególnie "piękna brandy"... Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: problem w domu 09.04.15, 12:11 Bierz!!! Koniecznie. Takie love dwa razy się nie zdarza!! Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: problem w domu 09.04.15, 12:12 kurde, na tym gg to ostatnio jakiś zmasowany atak, boję się uruchomić program aż sprawdzę czy do mnie też pisać.. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: problem w domu 09.04.15, 12:54 a co George Donald C Nazywam się George Donald C, szukałem starego kolegi i widziałem swój profil, postanowiłem wysłać zaproszenie, więc możemy być przyjaciółmi, bo uważam, że jesteś miły i uczciwą kobietą Jak masz na imię? Nazywam się George Donald C, szukałem starego kolegi i widziałem swój profil, postanowiłem wysłać zaproszenie, więc możemy być przyjaciółmi, bo uważam, że jesteś miły i uczciwą kobietą Jak masz na imię? rany, ten to chyba od malinycytryny stewe61 czesc Stefano mam na imie jestem wlochem ale mieszkam szwajcari ... moja byla zona jest polka ...dlatego znam troche pisac po polsku...chcesz pisac ze mna ...mozesz widac mnie na facebook pod stefano luisetto ....z motorem na zdiecia Cześć Ja jestem Pan Bill Smith Od Kalifornia Stany Zjednoczone Ameryki. Jestem miły i szczery człowiek, otwarci i szczerzy, kochający. Jestem również prosty, łatwy w prowadzeniu i opiekuńczy człowiek. Jestem równie szczęśliwy oglądając promienie świtu szukać na jawie świat lub korzystających piękny brandy, lubię podróże idei dzielenia się z przyjaciółmi. Kocham się śmiać i umieścić uśmiech na twarzy ludzi wokół mnie. Szukam dobrej i rodzaju kobieta, wierny, opiekuńczy, przemyślany, kreatywny, współczucia, wyobraźni, poważne, zmysłowy i namiętny ...... Ale nie lubią kobiet, które kłamią, oszukują, nieuczciwi, Disrespectful, i którzy tylko figle. Jestem nowy i nie zawsze w tym miejscu ze względu na charakter mojej work.I jestem oficerem USA w Afganistanie. Jestem nowy na tej stronie i dlatego, że nie wiem nic o tym miejscu wiedzieć. Ja chciałbym wiedzieć więcej o Tobie. jeśli nie masz nic przeciwko, możesz skontaktować się ze mną bezpośrednio na mój prywatny adres e-mail ([xxxxx]) więc mogę powiedzieć więcej o mojej własnej, a także wysłać Ci moje zdjęcia do Ciebie. Bill Smith pocałunki ... to taki mały wycinek propozycji... Dzień dobry przyjacielu Jestem pułkownik Peters Wright maccain po imieniu i jestem wdowcem prosimy możemy być przyjaciółmi ' Odpowiedz Link Zgłoś
pepitka_cb Re: problem w domu 09.04.15, 13:05 Moment, moment, ale Pana Billa Simtha ja już zaklepałam... Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: problem w domu 09.04.15, 13:17 ale do mnie napisać dużo wcześniej.... Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: problem w domu 09.04.15, 12:25 Bierz. Tylko jak ci zasunie podobną stylistyką w łóżku, to nie wiem czy dasz radę zachować skupienie i kamienną twarz Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: problem w domu 09.04.15, 13:19 no i łatwy w prowadzeniu jest...nie ma się co zastanawiać Jestem również prosty, łatwy w prowadzeniu i opiekuńczy człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: problem w domu 09.04.15, 18:18 Droga Pytam sie. Twoja matka jest antysemitka, emmy zazdrosnice, ktore calymi dniami wpatruja w okno interneta, ktore tkwia w zolci po uszy. Ojciec jedynie, widac, dobry czlowiek, milujacy kazdego blizniego. Sama samolotem przelatywalam nad Izraelem i nie zuwazylam nic niepokojacego. Jedz i zyj, jak ci chuc dyktuje, bo kiedy jak nie tera? A Izraelczyk jak nie ten, to nastepny, a i w stajence tez smialo mozna rodzic, jak historia pokazuje - i sama zobacz, jaki awans spoleczny. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: problem w domu 09.04.15, 21:21 nanuk24 napisała: Sama samolotem przelatywalam nad Izraelem i nie zuwazylam nic niepokojacego. > Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.stefa Re: problem w domu 10.04.15, 12:54 Stajenką wygrywasz dziś Internety. Odpowiedz Link Zgłoś