Dodaj do ulubionych

Nowa moda na olx i allegro???

08.04.15, 11:24
Na początku mnie smieszyla, teraz zaczyna lekko irytować. Na allegro i olx wystawiam rzeczy od lat. Od jakichś kilku miesięcy jednak prawie do kazdej, kazdej aukcji dostaje wiadomość "kupie o x taniej". Targowisko. I nieważne czy wystawiam ubranka po dziecku za 10zl czy tablet za 800zl! Wystawie za 50zl stolik - mam pytanie czy sprzedam za 40zl. Wystawie za 60zl, pytają czy sprzedam za 50zl...
Ja wiem, ze każdy ma prawo zapytać o cenę i ja negocjować, ale to jakas plaga od kilku miesięcy. Tez tak macie?
Ps. Prosze bez przytyków o kredyt, darwinizm społeczny i botokssmile
Obserwuj wątek
    • mozambique Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 11:30
      czemu cie to irytuje
      wchdozisz na portal aukcyjnyw koncu wiec musisz sie liczyc z checia targowania sie

ty chcesz sprzedac drogo - oni kupic tanio

tez od wielu lat korzyztam z al. - i sama odstawalam takie zpaytanai ( czasami sie godziłam na propozycje) i sama wysyłałam takie zapytanai ( czasami sprzedawca sie zgadzal, obnizal cene bo chcial szybko sprzedac)

zwykły handel
      • evolene Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 15:07
        Mozambique, może byś w końcu zainwestowała w klawiaturę, albo chociaż trochę się skupiła podczas pisania? Ze zwykłego szacunku dla osób które czytają Twoje wpisy.
        • mozambique Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 10:55
          dlaczego mam miec do ciebie szacunek ?
          • tonik777 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 11:24
            Bo człowieka należy szanować.
    • nowi-jka Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 11:35

tez tak mam i tez tak robię tzn i pytam i jestem pytana
      zwłaszcza gry planszowe targuje, zakładam że kupie do pewnej kwoty i szukam do pewnej, pytając tych co maja 10zł drożnej czy sprzedają za taką jaką jestem skłonna dać. Mówią ze nie to nie - szukam dalej. Noz tragedia straszna odpowiedzieć ze sie nie zgadzam. Normalnie palce urywa od tego pisania.
    • gazeta_mi_placi Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 11:36
      Czasami dostaję takie maile, zawsze odpowiadam coś złośliwego, w stylu "A może jeszcze frytki do tego". Raz jakaś laska pisała, że chce daną rzecz (za darmo) dla chorej córki. Odpisałem grzecznie, że jestem tylko ubogą osobą prywatną, ale może napisać do producenta (zamożny, duży koncern typu Bosh) i wtedy dostanie? Nic nie odpowiedziała. Nie jestem instytucją charytatywną, jak chcę coś oddać za darmo to oddaję, jak coś sprzedaję to oznacza, że potrzebuję tych pieniędzy, chyba logiczne?
    • agni71 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 12:25
      a masz zanaczona opcję "do negocjacji?"
      • ofelia1982 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 14:10
        nie. gdybym miała to bym się nie plułasmile
    • lauren6 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 12:41
      Jak sprzedawałam na Allegro przed laty było to samo.

Jak nie chcesz sprzedawać taniej to olewasz takie maile.
    • joaaa83 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 12:41
      To pisz, że cena nie podlega negocjacji (DUŻYMI LITERAMI i z "!").
      Ja raczej nic nie wystawiam, ale kiedy kupuję coś od osoby prywatnej, to zawsze cenę negocjuję (no chyba, że rzeczywiście byłoby to 10zł). Większość ludzi wystawia rzeczy po cenie z zapasem. Dla mnie to normalna praktyka handlowa.
      • ofelia1982 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 14:11
        no właśnie dla mnie nie. Jesli wystawiam na OLX i zaznaczam "do negocjacji" - to ok. Ale jeśli nie, no to hm...A na allegro przecież mozna licytować więc po co te pytania?
        • lafiorka2 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 10:13
          ofelia1982 napisała:

> no właśnie dla mnie nie. Jesli wystawiam na OLX i zaznaczam "do negocjacji" - t
          > o ok. Ale jeśli nie, no to hm...A na allegro przecież mozna licytować więc po c
          > o te pytania?

handlować sie możesz nawet w sklpeie.A tam nie cen z opcją" do negocjacji".Więc nie kumam w czym rzecz???
      • lauren6 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 14:35
        > Dla mnie to normalna praktyka handlowa.

Dla mnie to dziadowanie, nigdy tak nie robię. Widać mamy społeczeństwo dziadów.
        • gazeta_mi_placi Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 15:00
          Dokładnie. Chyba, że ktoś jest stałym klientem albo chce kupić np. większą ilość, ale najczęściej o niższą cenę pytają dziady.
        • babcia.stefa Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 15:44
          Dla mnie to też obciach. No pewnie, przy kupowaniu nowego samochodu z salonu mogę się targować, żeby coś urwać albo dostać coś jeszcze z wyposażenia w cenie, albo przy kupowaniu domu, ale przy kupowaniu książki za 3 dychy to jednak wstyd.
          • gazeta_mi_placi Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 16:15
            Książki za 30 zł? Żartujesz. U mnie dziadom nie podobała się nawet cena rzędu 15 zł.
            • pomidorpomidorowy Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 11:35
              jestes dziadem skoro wystawiasz za marne grosze.lepiej oddaj za free wiekszym dziadom od siebie big_grin
              to takie smieszne jak dziad dziada od dziadów wyzywa big_grin
            • nanuk24 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 10.04.15, 00:55
              > U mnie dziadom nie podobała się nawet cena rzędu 15 zł.

Czy to sa emigranci?
              • gazeta_mi_placi Re: Nowa moda na olx i allegro??? 10.04.15, 13:10
                Chyba nie, mam zaznaczoną na aukcjach opcję "nie wysyłam zagranicę".
        • joaaa83 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 16:44
          Ja nie czuję się dziadem pytając o rabat, targując się. Może to wynika z doświadczenia zawodowego, bo między firmami cena zazwyczaj jest do negocjacji, ale też i kwoty wyższe. Tutaj mamy dwie osoby prywatne i trudno odnaleźć ten pułap, gdzie można negocjować. Jeśli ktoś myśli, że przy zakupie samochodu się nie targuje, to wiadomo że jest naiwniakiem, bo samochód wystawia się z wyższą ceną. Dlaczego nie zawyżyć ceny czegoś co kosztuje 200, czy 300 zł? Oczywiście przy takich kwotach nie mówię, żeby mi zeszli 20 zł, ale pytam czy przesyłka będzie gratis. Chyba mam wyczucie, skoro ludzie często przystają na moją propozycję.

Poza tym mówicie o dziadowaniu, a przecież nie wiecie kto siedzi po drugiej stronie. Może skupuje używane książki jak najtaniej, a potem odsprzedaje drożej. Wtedy to miałby smykałkę do interesów? 10 rabatów po 5 zł, daje mu już 50.

No nie wiem, ale ja wolę myśleć o negocjacjach z punktu widzenia ekonomii i opłacalności, a nie w kategoriach cech charakteru osoby pod drugiej stronie kompa.

• wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 17:21
            Może i się nie czujesz (typowe), ale jesteś pospolitym dziadem.
            • joaaa83 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 17:40
              Z pewnością nie jestem. Nie znasz mnie wcale. Za to Ty pospolitą chamówą na pewno.
              • gazeta_mi_placi Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 17:44
                Nie znam dziada który siebie samego uważa za dziada.
                • joaaa83 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 17:48
                  Miało być zabawne, czy jak?
                  Nie wyprowadzą mnie z równowagi takie przytyki.
          • gazeta_mi_placi Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 17:36
            Tym bardziej dla handlarzy allegrowych skupujących stare książki nie opuszczę ani złotówki.
          • rasowa_sowa Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 23:17
            Ja też nie rozumiem dlaczego pytanie o niższą cenę miałoby być dziadowaniem. Zapłacenie więcej żeby pokazać że mnie stać (i żeby ludzie nie pomyśleli że jest inaczej!) to dopiero słoma z butów..
            • lauren6 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 23:46
              Jakby chciała sprzedać 10 zł taniej to by wystawiła za 10 zł mniej.
              Wielu sprzedających na allegro i olx to jak autorka wątku osoby prywatne, dla których sprzedaż jest dodatkowym zajęciem, a nie głównym źródłem dochodu. Spamowanie o obniżkę to dziadowanie i zawracanie 4 liter.
              • gazeta_mi_placi Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 08:04
                A czy według regulaminy Allegro takie pytania podpadają pod spam? Za spamowanie na Allegro można dostać ostrzeżenie. Jeżeli takie pytania podpadają pod spam to następnym razem chętnie zgłoszę do Allegro takiego dziada, jak dostanie raz i drugi za dziadowanie ostrzeżenie zablokują mu konto i będzie spokój.
              • rasowa_sowa Re: Nowa moda na olx i allegro??? 10.04.15, 00:11
                lauren6 napisała:

> Jakby chciała sprzedać 10 zł taniej to by wystawiła za 10 zł mniej.
                > Wielu sprzedających na allegro i olx to jak autorka wątku osoby prywatne, dla k
                > tórych sprzedaż jest dodatkowym zajęciem, a nie głównym źródłem dochodu. Spamo
                > wanie o obniżkę to dziadowanie i zawracanie 4 liter.

No przecież można olać spam.
                Nie to żebym pytała kogoś kiedyś o obniżoną cenę - jeśli cena jest za wysoka to po prostu nie kupuję, bo mi też się nie chce bawić w maile na ten temat, ale naprawdę nie rozumiem tego argumentu że to DZIADOWANIE. To brzmi jak "co ludzie powiedzo? że mnie nie stać? mnie?".
                • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Nowa moda na olx i allegro??? 10.04.15, 10:09
                  Jak cena wysoka to kupuje u kogos innego lub wcale. Nie wyobrazam sobie dziadowania pt. wysylania maili: obniz o 50 zl i bierę.
                  • rasowa_sowa Re: Nowa moda na olx i allegro??? 10.04.15, 10:15
                    Ale ja nie pytałam o twoje zwyczaje. Zresztą twoja odpowiedź jest zupełnie nie na temat, chyba się źle podpięłaś
    • 3kolorniebieski Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 12:44
      Polskie spoleczenstwo niestety jest biedne,wiec skad u ciebie zdziwienie ,ze ludzie chcą tanie.niż cena wskazuje ?
      • gazeta_mi_placi Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 15:01
        Jest biedne, przeciętne i bogate, jak wszędzie. I jak wszędzie (może poza krajami afrykańskimi) najwięcej jest po prostu przeciętnych.
    • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 13:25
      Targowanie się jest wysoce żenujące.
      • joaaa83 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 16:45
        Gdzie pracujesz? Bo z takim podejściem, trudno mi sobie wyobrazić Ciebie w innej firmie niż państwowa.
        • gogologog Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 19:40
          Moze tak byc.
          Jest budzet do wydania i moze byc problem gdyby oferta byla zbyt tania.
          • gazeta_mi_placi Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 20:09
            Osoby sprzedające na Allegro też mają różną sytuację finansową i 10 zł mniej to mniej jedzenia dla ich dziecka czy brak gotówki na leki. Dlatego nie cierpię takich dziadów jak Joa, Nie masz kasy, nie zawracaj głowy. Masz cenę, chcesz kupuj, nie chcesz nie zawracaj głowy i nie dziaduj.
            • joaaa83 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 20:52
              Nie nazywaj mnie dziadem, bo nim nie jestem. Nie targuję się dlatego, że nie mam pieniędzy, ale dlatego że przyjmuję iż cenę podaje się wyższą aniżeli ta za którą chce się sprzedać. Handel polega na jej uzgodnieniu. Dla mnie to normalna praktyka handlowa. Chyba tylko na e-matce można było się spodziewać opinii, że to podchodzi pod dziadowanie.

Ciśnie mi się na usta jedno - W d.pie byłyście i g.wno widziałyście. Stąd takie opinie.
              • saszanasza Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 23:02
                joaaa83 napisała:

> Nie nazywaj mnie dziadem, bo nim nie jestem. Nie targuję się dlatego, że nie ma
                > m pieniędzy, ale dlatego że przyjmuję iż cenę podaje się wyższą aniżeli ta za k
                > tórą chce się sprzedać. Handel polega na jej uzgodnieniu

a wiesz co oznacza wyrażenie "cena minimalna"? wydaje mi się że nie jest to cena uwzględniająca "nadwyżkę do obniżenia"big_grin
                • joaaa83 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 08:29
                  JA nie piszę o licytacjach!
                  Tylko o allegro i "kup teraz".
                  • saszanasza Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 11:43
                    A co to za róźnica. sprzedający chce sprzedać za konkretną cenę (w opcji kup teraz), lub za cenę minimalną (w opcji licytacji). Tak czy siak jego oczekiwania są wiadome.
                    W sklepach stacjonarnych czy sieciówkach też się targujesz? Kupując wędlinę w mięsnym również? Czym różni się sprzedaż na allegro od sprzedaży w empiku czy h&m? I niempisz, że tym, że na all sprzedaje się rzeczy używane, bo cena również nie jest sklepowa.
                    • joaaa83 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 12:36
                      Pisałam niżej, że targuję się z osobami prywatnymi i to jest dla mnie zasadnicza różnica między np. sieciówkami, gdzie skala działalności jest nieporównywalna. Dla dużego sprzedawca mój zakup nie jest istotny i stanowi promil jego przychodu ze sprzedaży. Dla osoby prywatnej chcącej sprzedać rower (ma pewnie na stanie 1,2 może 4) moje zainteresowanie ma znaczenie i opuści coś niemal na pewno.

Kiedyś sprzedawałam suknię ślubną. Ktoś zadzwonił, zapytał, dalej cisza i tak chyba ze 2-3 tygodnie. Sprzedałam pierwszej osobie, która zapytała o mój adres i oczywiście z rabatem, bo jego już wliczyłam w cenę po jakiej wystawiłam suknię. I tak myślałam, że sprzedam jeszcze taniej, bo osoba będzie z końca województwa i będzie nalegała na jej obniżenie w związku z dojazdem, a w rzeczywistości kupująca mieszkała niedaleko.

W ogóle nie chciałam pisać o rzeczach używanych.
                      • lauren6 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 12:52
                        Czyli innymi słowy jesteś jak przekupa, która gdy wywęszy okazję to nie popuści.
                        Szukasz osoby, która jest w potrzebie finansowej by szybko upłynnić towar i próbujesz wycisnąć z niej ostatnie grosze, byle tylko samej zapłacić mniej.
                        Do dużych firm wstydzisz się startować z tą swoją "negocjacją cen".
                        Czyli sama zdajesz sobie sprawę, że twoje zachowanie to nie jest norma w handlu, tylko zwykłe dziadowanie i wykorzystywanie uboższych sprzedających.
                        • joaaa83 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 13:14
                          To odczytałaś z mojej wypowiedzi?
                          Nie chcę Ci dogryzać, ale po Twoich postach widzę, że kiedyś Ci bieda zajrzała w oczy i teraz masz wrażenie że wszyscy chcą z Ciebie wycisnąć ile się da. Ja zakładam, że sprzedaje się rzeczy, które nie są już potrzebne jak wspomniany rower, czy suknia ślubna.

Kupuję sporadycznie od osób prywatnych, ale prawie zawsze pytam o obniżkę, jeśli nie jest to towar za 10 zł.. Nie siedzę i nie śledzę, co się dzieje na allegro i co jest do "wyrwania". Nie rozkiminam, kto jest z drugiej strony i co się u niego dzieje, że zdecydował się sprzedać.

Nie wstydzę się startować do dużych firm, ale nie startuję. Tu nie chodzi o to, że JA jestem mała, ale o to ile mój potencjalny zakup jest dla nich warty i jakie mam szanse. Jak wiem, że nie mam, to po co sobie język strzępić.
                  • arwena_11 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 11:48
                    no ale chyba jak masz licytację i opcje kup teraz, to licytujesz i czekasz na efekt, albo jak chcesz szybko to kup teraz. Cena do licytacji jest najniższą, za jakąś ktoś chce sprzedać. Proste. Co tu kombinować.

Jak masz opcje do negocjacji to ok, ale bez tej opcji średnio rozgarnięty człowiek wie, że to cena minimalna
                    • joaaa83 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 12:28
                      A ja piszę nie o licytacjach, tylko opcji "kup teraz" bez licytacji.

Jak masz opcję "kup teraz" to licytacja trwa określona ilość czasu np. tydzień, a ja mogę wysłać maila lub zadzwonić kilka dni przed końce licytacji, czy sprzeda mi za tyle i tyle.

Jak cena w "kup teraz" może być minimalna? Przecież to absurd. To może być jedynie cena maksymalna, bo nikt nie zadzwoni i nie poprosi o podwyższenie ceny.
                      • joaaa83 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 12:46
                        *Jak masz opcję "kup teraz" to AUKCJA trwa określona ilość czasu
                      • arwena_11 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 15:02
                        Możesz mieć cenę do licytacji np 20 zł i opcję kup teraz 40. W momencie kiedy ktoś zaczyna licytować znika opcja kup teraz, tak jest na allegro.
                        To 20 zł to minimalna cena za jakąś ktoś chce sprzedać. Jakby ktoś był gotowy sprzedać za 10-15 zł to by taką cenę dał do aukcji.
                        Jak chcesz mieć pewność że kupisz bierzesz opcję kup teraz,
                        • joaaa83 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 15:31
                          No to Ci tłumaczę, że nie piszę o takiej sytuacji. Piszę o opcji "kup teraz", np.
                          allegro.pl/rower-damski-miejski-checker-pig-jak-nowy-i5221456573.html

Ten rower nie podlegał licytacji. Facet dał numer telefonu. Nic nie napisał, że cena nie podlega negocjacji. Dlaczego mam zakładać, że nie sprzeda go za 750 zł.

Skąd Ci w ogóle do głowy przyszło, że dzwonię aby się targować poniżej ceny minimalnej, za którą wystawiony jest przedmiot do licytacji?
                          • arwena_11 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 15:36
                            No zastanówmy się ? Nie ma napisanego że cena podlega negocjacji, to że ktoś dał nr telefonu tonie znaczy, że po to aby negocjować.
                            Jest opcja kup teraz 800 zł. Gdyby chciał sprzedać za 750 to za tyle by wystawił, nie dokładałby. Prowizja naliczana jest od 800.
                            • joaaa83 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 15:44
                              "Jest opcja kup teraz 800 zł. Gdyby chciał sprzedać za 750 to za tyle by wystawił, nie dokładałby."

I z tym się nie zgadzam. Może tak być, ale często jest inaczej.

Może on go wystawi jeszcze raz za 750, albo jeśli nie zależy mu na pozytywnych komentarzach to dogadamy się poza allegro.

Wydaje Ci się, że kłamię? Że ludzie nie schodzą poniżej tych cen? Myślałam, że to jest oczywiste i teraz widzę jak bardzo się myliłam. Ludzie zawyżają ceny nie tylko samochodów (z tego to chyba zdajesz sobie sprawę). Ja nie wiem, ile on zawyżył. Zgaduję i na tym polega targowanie się.

• wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 16:09
                                Skoncz sie pograzac dziadzie.
                                • rasowa_sowa Re: Nowa moda na olx i allegro??? 10.04.15, 00:20
                                  WWC widzę jak zwykle zaszczyciła wątek odrobiną kultury smile
                            • lafiorka2 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 10.04.15, 10:26
                              arwena_11 napisała:

> Jest opcja kup teraz 800 zł. Gdyby chciał sprzedać za 750 to za tyle by wystawi
                              > ł, nie dokładałby. Prowizja naliczana jest od 800.
                              >
                              jak sprzeda ten rower za 800zl to będe mu szczerze gratulowac big_grin tak BTW
              • lauren6 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 23:51
                Skoro ty taka światowa i obeznana w temacie to przejdź się na forum oszczedzamy, gdzie o handlu na allegro piszą osoby biedne. Bezrobotne matki dla których te 100 zl za ubranka to miesięczne źródło dochodu. Dla ciebie to normalna praktyka handlowa, dla mnie ograbianie tych kobiet z pieniędzy na życie.

Chyba mi nie napiszesz, że wszyscy sprzedawcy, u których dziadowalas niższą cenę to bogacze?
                • joaaa83 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 08:32
                  "dla mnie ograbianie tych kobiet z pieniędzy na życie"

Po pierwsze nie kupuję używanych ubranek (??), w dodatku dziecięcych, a po drugie przecież nikt nie ma obowiązku mi tego sprzedawać!
                  Ja wiem, czemu to dla Was jest dziadowanie. Same na co dzień dziadujecie i patrzycie przez pryzmat samych siebie.
                  • gazeta_mi_placi Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 10:07
                    A skąd wiesz czy osoba prywatna u której się targujesz jest w dużo lepszej sytuacji finansowej niż samotna matka? A może to też jakaś uboga matka, która wystawia inne rzeczy niż dziecięce.
                • lafiorka2 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 10:18
                  lauren6 napisała:

> Skoro ty taka światowa i obeznana w temacie to przejdź się na forum oszczedzamy
                  > , gdzie o handlu na allegro piszą osoby biedne. Bezrobotne matki dla których te
                  > 100 zl za ubranka to miesięczne źródło dochodu. Dla ciebie to normalna praktyk
                  > a handlowa, dla mnie ograbianie tych kobiet z pieniędzy na życie.
                  >
                  > Chyba mi nie napiszesz, że wszyscy sprzedawcy, u których dziadowalas niższą cen
                  > ę to bogacze?

hahaha ematka jednak nadal zaskakuje...taaak,taaakk.... ze skrajności w skrajność...Teraz juz te 10zł utargowna przez dziada, to zabranie dzieciom jedzeniabig_grin OJP.... nie mogę... cytując klasyka" you made my day" big_grin big_grin big_grin
                  • gazeta_mi_placi Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 10:21
                    Tak, bo prywatne osoby sprzedające rzeczy używane na Allegro to zakamuflowane Kulczyki lub inna wyższa klasa.
                    • lauren6 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 10:37
                      Wiadomo, jeśli ktoś wyprzedaje rodzinną biblioteczkę lub używane ubrania to bogacz, którego trzeba skubnąć choćby na te koszty przesyłki. Inaczej jest się frajerem, który nie potrafi handlować.
              • cosmetic.wipes Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 11:02
                Dlaczego chcesz uzgadniać cenę ze sprzedawcą na all, skoro nie ma informacji o mozliwości negocjacji, a nie próbujesz tego samego w hipermarkecie, kiosku czy na stacji benzynowej?
                • gazeta_mi_placi Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 11:05
                  Skąd wiesz czy nie próbuje w kiosku kupić taniej gazet lub papierosów? A gdy cena za ogólne zakupy w Biedronce wyniesie 125 zł nie próbuje utargować 10 zł, albo 5 zł?
                  • cosmetic.wipes Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 11:08
                    Próbować zawsze może, z tym, że nie wróżę jej sukcesu.

Spróbuję dziś taki numer zrobić przy tankowaniu. Jak się uda, to odszczekam big_grin
                    • joaaa83 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 11:29
                      A tak w ogóle, to tankuję zazwyczaj na jednej stacji benzynowej w drodze do pracy i mam rabat, nawet nie wytargowany, tylko dają indywidualnym ot tak - chyba 10 gr/l. Ty byś pewnie nie przyjęła i kazała liczyć drożej, nie?

Wy naprawdę "W d.pie byłyście, g.wno widziałyście", skoro cosmetic nie zdaje sobie sprawy, że dają rabaty na stacjach.
                      • cosmetic.wipes Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 11:44
                        Jakoś nie doczytałam, że dyskusja jest o rabatach, zdawało mi się, że o "negocjowaniu" cen.
                        Jeśli nie wiesz jaka jest między nimi róznica, to jedź do tej swojej d..py i się dowiedz.
                        • joaaa83 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 11:50
                          Hahah. A rabat to co Twoim zdaniem? Niższa cena pokazana w procentach. Rabat również można wynegocjować, niekoniecznie musi być stały. Nie kompromituj się.

Cosmpetic przyjmijmy, że nie jesteś specjalistką w handlu. Z resztą ja też nigdy się za taką nie uważałam, ale na pewno jestem wyższy poziom od Ciebie.
                          • cosmetic.wipes Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 11:57
                            Nienegocjowany rabat dla wszystkich to nie jest niższa cena, tylko cena regularna z "bonusem" motywującym dla jelonków, specjalistko od handlu tongue_out
                            • joaaa83 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 12:44
                              A gdzie ja napisałam,że rabat na stacji benzynowej jest dla wszystkich indywidualnych??? Rabat jest dla stałych klientów. Przyjeżdżałam często, to mi dali rabat, bo nie chciałam ich choineczek zapachowych.

A Tobie się chyba rabat z promocją pomylił, specjalistko od handlu.
                              • cosmetic.wipes Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 13:07
                                Czuj się zatem wyjątkowo, stała klientko. Na tym właśnie polega golenie łosiów big_grin
                                • joaaa83 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 13:20
                                  A z czym mieliby mnie golić? Jadę do pracy, mam po drodze jedną niewielką stację benzynową, więc zajeżdżam. Jakby mi nie dali tego rabatu, to pewnie też bym tam jeździła. Wcześniej próbowali obsypywać mnie choinkami, ale ja grzecznie odmawiałam, więc zaczęli liczyć trochę taniej. Taką mają politykę i już.
                • joaaa83 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 11:15
                  Pisałam wyżej, że targuję się z osobami prywatnymi, a nie prowadzącymi działalność. Czytać nie potrafisz?

Poza tym przyjmuję, że na allegro jest możliwość negocjacji, jeśli sprzedawca wyraźnie nie zaznaczył, że jej nie ma. Nie zagłębiam się w regulaminy allegro, co sugeruje gazeta. A skoro sprzedający są skłonni dawać rabaty, to widać że się nie mylę.
                  • gazeta_mi_placi Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 11:30
                    A dlaczego nie targujesz się z osobami prowadzącymi działalność? Sugerujesz, że właściciele firm są w gorszej sytuacji niż człowiek wyprzedający z domu używane graty i nie wypada się z nimi targować?
                    • joaaa83 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 11:35
                      Bo sama nie prowadzę działalności i nie zamawiam ilości hurtowych. Jakby tak było, to pewnie bym się targowała.
                      I koniec rozmowy.
                      • gazeta_mi_placi Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 11:39
                        Czyli targujesz się u osób prywatnych tylko gdy kupujesz od nich hurtowe ilości?
                        • joaaa83 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 11:45
                          Liczy się skala działalności, ale chyba za tępa jesteś, aby na to wpaść. Ogarnij się już.
                    • lafiorka2 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 16:55
                      gazeta_mi_placi napisała:

> A dlaczego nie targujesz się z osobami prowadzącymi działalność? Sugerujesz, że
                      > właściciele firm są w gorszej sytuacji niż człowiek wyprzedający z domu używan
                      > e graty i nie wypada się z nimi targować?
                      >

rozumiem jak ci malarz powie że za pomalowanie 5m2 masz zapłacić 500zl to płacisz bez mrugnięcia okiem ? big_grin

ematka jest "bossska"....taka mądra ,że az głupia big_grin
                      • gazeta_mi_placi Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 19:09
                        Od kiedy malarze pokojowi wystawiają się na Allegro? Temat wątku jest o prywatnych osobach wystawiających swoje rzeczy na Allegro i dawnej Tablicy, a nie usługach.
                        • lafiorka2 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 10.04.15, 10:35
                          gazeta_mi_placi napisała:

> Od kiedy malarze pokojowi wystawiają się na Allegro? Temat wątku jest o prywatn
                          > ych osobach wystawiających swoje rzeczy na Allegro i dawnej Tablicy, a nie usłu
                          > gach.
                          >

odrobinke zeszłam z tematu.Toz to zbrodnia... no faktycznie.
                          Dałam przykład targowanie sie.Ale spoczko... możesz nie ogarniac.
                • aneta-skarpeta Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 13:05
                  Ja np targu je się jak kupuje więcej rzeczy np pytam o dostawę gratis. Tak samo np robiłam kupując na Targu w większej ilości czy jak kupowałam dużo drewna ba dwa domy i dostałam rabat 50 zł. Nie sepie tylko się pytam. Dużo osób daje rabat
                  • gazeta_mi_placi Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 19:08
                    Ja nie sprzedaję na Allegro hurtowo (zresztą żaden prywatny użytkownik nie może legalnie sprzedawać w hurtowych ilościach na Allegro bo to podpada pod działalność gospodarczą i ktoś może na Ciebie donieść), a pytania o rabat miałem przy używanych książkach (pojedyncze sztuki i osoby chcące kupić tylko ten jeden tytuł) za 10-15 zł. Albo o używany, choć markowy ciuch za 20 zł (pojedynczy oczywiście) lub o torbę na laptopa za 30 zł.
                    Jak to nie dziadowanie to co? Co innego wózek za prawie 1000 zł czy samochód albo jak ktoś chce kupić z 10 aukcji, a co innego dziad który dziaduje na książkach za niecałe 20 czy 30 zł.
                    • joaaa83 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 20:28
                      No i kto tu dziaduje? smile
                      Ksiązki za 15, czy ciuchy za 20 zł? Żart jakiś? Ja wyraźnie pisałam, że w takich akcjach nawet się nie targuję, bo co mogę wytargować? Dla mnie marne grosze.

Więc nie próbuj do mnie pisać o dziadowaniu.
    • mynia_pynia Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 18:56
      Wrzucam licytacje od 1-3 zł i mam spokój, bez minimum.
      Jak wartościowa rzecz a dobrze umieścisz aukcję i opiszesz i dasz czas zakończenia w okolicach 21h to nie ma bata żeby sprzedała się po niskiej cenie.
      • wioskowy_glupek Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 20:38
        Ja się nie szczypię tylko zawsze wystawiam trochę drożej. Pytania zawsze o rabat są - mogę spokojnie się w tedy potargować wink
        • wilowka Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 20:45
          U mnie ostatnio ktoś pytał czy cena 7 zł za książkę na olx (którą chciałam szybko sprzedać, a stan idealny i spokojne za 12 zł by poszła) jest ostateczna. I czy mogłabym ją podrzucić gdzieś tam. big_grin smile
          • lauren6 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 23:53
            Ale to wcale dziadowanie nie jest. Normalka w handlu big_grin
            • joaaa83 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 08:49
              Pisałam wyżej, że nie targuję się gdy coś kosztuje 10 zł, bo to bez sensu, więc nie zmyślaj sobie.
              • gazeta_mi_placi Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 09:46
                Ale targujesz się o koszt wysyłki, a ten najczęściej wynosi w granicach 10-15 zł, czyli targujesz się o 10 zł big_grin
                • joaaa83 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 09:50
                  OJP.
                  Nauczyć się czytać. Nie targuję się, gdy coś kosztuje 10 zł. To co innego niż targować się o 10 zł.
                  Nawet nie byłabyś zdolna do targowania się.
                  • gazeta_mi_placi Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 09:57
                    Allegro to nie salon BMW ani arabski bazar, tu ceny są ustalone z góry. Pasuje Ci kupujesz, nie pasuje - nie kupujesz. Dodam, że od ceny widocznej na Allegro (a nie tej którą łaskawie chcesz zapłacić) sprzedawca (także prywatny) płaci prowizję, więc chcąc obniżyć cenę towaru de facto okradasz go o więcej niż stargowane 10 zł bo o koszta prowizji.
                    • joaaa83 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 10:04
                      Lauren pisała, że ograbiam biedne matki, a Ty o okradaniu. Przekroczyłyście granice absurdu. Rozbawiłoby mnie to, gdyby nie fakt że zdaję sobie sprawę, iż tylko trollujesz. Dlatego kończę rozmowę. Pozdrawiam. Buziaki.
                  • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 10:39
                    Przenieś się na arabski bazar, tam twoje miejsce. smile
                    • joaaa83 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 10:50
                      A Ty myślałaś, że allegro to butik internetowy, czy elitarny sklep w sieci? Dla mnie allegro to bazar. Nie arabski, ale bazar, więc może Ty jesteś w niewłaściwym miejscu.

Chamówy ogólnie powinny mieć ograniczony dostęp.
                      • gazeta_mi_placi Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 10:54
                        Regulamin Allegro nie uwzględnia opcji "cena do negocjacji" (chyba za wyjątkiem działu samochody i nieruchomości), jest określona z góry cena (od której potem sprzedawca płaci prowizję, im wyższa cena tym wyższa prowizja) i tyle. Może na OLX panują inne zasady (tam rzadko bywam, ostatnio jak jeszcze była Tablicą), piszę o Allegro.
    • thea19 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 22:26
      ja po dziecku sprzedalam sporo rzeczy na olx. targujacy byli, a jakze. wystawiam wozek za 600 a tu wiadomosc: za 250 wezme. odpisalam: ja tez. generalnie olewam propozycje i na samym poczatku ogloszenia informuje: cena nie podlega negocjacjom. wystawilam tez budke za 100zl do wozka znanej i drogiej firmy. dostaje telefony z idiotycznym pytaniem, kiedy moga odebrac wozek (sprzedalam go juz dawno za 1,5tys). do tej pory wszystko sprzedalam za wystawiona cene.
      • aneta-skarpeta Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 13:08
        A widzisz ja kupowałam wózek. Wystawiony za 750. Spytałam czy 700 zł by ich satysfakcjonujące. Zgodzili się bez namysłu. Zmienili cenę na allegro i kupiłam.
        • joaaa83 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 13:23
          Ja mam identyczne doświadczenia, a wczoraj dowiedziałam się, że to jest dziadowanie.
    • saszanasza Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 22:59
      Niestety dla mnie takie praktyki to również dziadowanie. Albo godzę sie na cenę wyjściową/kup teraz albo nie. Nikt nie zmusza mnie do kupienia. Wstyd by mi było pisać maile z prosząc czy sugerując obniżenie ceny i jeszcze się jarać, ze negocjuję.
      Dopuszczam taką praktykę wyłącznie w sytuacji, kiedy interesująca mnie rzecz nie została sprzedana, choć również takich maili nie wysyłałam, ale takie zdarzało mi się dostać.
      • gaga-sie Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 23:11
        Takie pytania dopuszczam, jeśli są sformułowane grzecznie, na tego typu- "czy da rade za x zł " nie odpowiadam. Ostatnio sprzedawałam za grosze buty po dziecku, dobrej firmy, niewiele używane. Zamieściłam wyraźne zdjęcia wkładek, podeszw, itp. Osłabił mnie mail z prośbą o filmik butów-"bo chce wiedzieć, co kupuję!!"
      • ha-ya Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 00:05
        Bez jaj z tym dziadowaniem. Widze co sie dzieje na irlandzkich portalach- cena 100? a oferty zaczynaja sie od 50?. Nie widzialam zeby ktos zaplacil asking price. Targuja sie owszyscy i o wszystko. I jak uda im sie cos wynegocjowac to raczej powod do dumy ( bo tanio no i zdolmosci negocjacyjne mam wink. I nikt tego nie nazywa dziadowaniem surprised Jak sprzedawca nie jest zaswolony to raczej odpisuje, " nie dziekuje, ale sadze, ze jest warte wiecej" . I tyle. Zaden wysilek a jest milo ??
        • gazeta_mi_placi Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 08:07
          Widocznie wśród Irlandczyków są też dziady, nie rozumiem tego argumentu, jak daną rzecz robi Irlandczyk, Amerykanin czy Szwajcar to automatycznie staje się mniej buraczana czy jak? To jakaś rasa nadludzi z których my Polaczki musimy zawsze brać przykład we wszystkim?
          • ha-ya Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 17:18
            Gazeta, ja mowie tylko, ze ludzie targuja sie wszedzie, nie tylko w Polsce. I nikt tego za buractwo nie uwaza. A tu od razu o dzaidowaniu itd. W normalnych sklepach mozesz zapytac o rabat i czesto go dostaniesz. I o Polsce tu pisze. Ja nie widze w tym nic zlego
            • gazeta_mi_placi Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 19:02
              Wcale nie tak często, chyba że kupujesz naprawdę wielką ilość lub jesteś naprawdę bardzo stałym klientem.
            • gazeta_mi_placi Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 19:02
              Wcale nie tak często, chyba że kupujesz naprawdę wielką ilość lub jesteś naprawdę bardzo stałym klientem.
    • buuenos Re: Nowa moda na olx i allegro??? 08.04.15, 23:18
      ja wysylam tylko i wylacznie ubezpieczona paczka,ale na odpowiedzialnosc kupujacego wysle tez nieubezpieczonym listem.Plagi nie widze,ale widze w komentarzach,ze pewna,ubezpieczona przesylka boli.Ale kiedy tylko przesylka ginie to placz i oskarzanie mnie o nieuczciwosc.Ludziom nie dogodziszsmile
    • lafiorka2 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 10:04
      nie zauważyłam.

Mnie tam najbardziej wk..rza maile typu" daję 10 zl i jestem"

ku..de o co kaman?!
    • na_pustyni Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 11:27
      Nie odpowiadam na takie maile.
    • iwoniaw W ogóle nie reaguję na takie maile 09.04.15, 13:40
      Jeśli coś wystawiam za x, to oznacza, że jest to minimalna satysfakcjonująca mnie cena, jak komuś nie pasuje, to przymusu kupna/licytacji nie ma. Gdybym chciała sprzedać 10/100/1000 zł taniej, to bym wystawiła za tyle, gdybym chciała oddać za darmo, też bym sobie głowy aukcją nie zawracała, lecz dała komuś w bezpośrednim otoczeniu/wystawiła obok śmietnika. Czego tu nie można zrozumieć?
      • lafiorka2 Re: W ogóle nie reaguję na takie maile 09.04.15, 17:02
        a ja sobie myślę, że wystawiam np ten wó alezek za 1000, stoi i zero zainteresowania, albo nikle przez mc.I ktos tam zapyta czy za 900zł da radę, to dlaczego mam nie opuścić???
        • oteczka Re: W ogóle nie reaguję na takie maile 09.04.15, 17:40
          ok wystawiam coś za 30 zł + kw i ktoś spyta a da się za 25 + kw już płacę i dobrze niech kupuje może nikt więcej się nie trafi ,ale jak debil pisze dam 20 zł z wysyłką i jeszcze się dziwi że co nie chcę sprzedać ? to niech spada bo to jest dziadowanie
          • gazeta_mi_placi Re: W ogóle nie reaguję na takie maile 09.04.15, 19:10
            Oteczko, nie obniżaj nigdy po takich mailach ceny bo takie postępowanie tylko bardziej rozpuszcza tych dziadów. Gdyby wszyscy sprzedawcy z Allegro im odmawiali obniżki przestali by wysyłać maili z prośbą o żenujące rabaty.
          • lafiorka2 Re: W ogóle nie reaguję na takie maile 09.04.15, 21:13
            oteczka napisała:

> ok wystawiam coś za 30 zł + kw i ktoś spyta a da się za 25 + kw już płacę i do
            > brze niech kupuje może nikt więcej się nie trafi ,ale jak debil pisze dam 20 zł
            > z wysyłką i jeszcze się dziwi że co nie chcę sprzedać ? to niech spada bo to j
            > est dziadowanie

a tam "dziadowanie" czy nie.... jak pisze czy za 20 sprzedam i się dziwi że nie to zlewam gościa po prostu.
    • malowanka06 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 19:13
      Wystawiam buty firmowe za 90 zł. Normalnie kosztują ok 150 zł: dostałam n propozycji sprzedaży taniej typu: kupię od ręki za 50 zł, ile taniej, dam 60 zł. Zero zwrotów grzecznościowych, miłych pytań, sama stwierdzenia.
      • pulcino3 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 21:14
        Nie ruszają mnie tego typu "zapytania" big_grin . Dla mnie to kompletne prostactwo. Rozumiem negocjacje- ale szukanie frajera.
        Jeśli ktoś wychodzi z sensownym "obniżeniem ceny" czy tam kosztów to zazwyczaj się zgadzam, gdyż najczęściej nawiązką dla mnie wtedy jest pozbycie się rzeczy, którą po prostu szkoda "magazynować".
        • pulcino3 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 09.04.15, 21:15
          *ale nie szukanie frajera (errata)
      • malinkowa81 Re: Nowa moda na olx i allegro??? 10.04.15, 10:31
        Mnie denerwuje bardziej niż brak zwrotów grzecznościowych ton w stylu: "wezmę od ręki za 50, to i tak nie jest więcej warte", "kupię za 50, więcej nie dostaniesz za to" (za coś co realnie warte jest kilka razy tyle..).
        Nie wiem czy szukają naiwnego, który nie wie co sprzedaje w ogóle czy tym tonem chcą jakiś efekt osiągnąć? Masakra.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka