magda.tyl 09.04.15, 10:09 Jak przyrządzacie różnego rodzaju kasze do obiadu? Ja na sypko tylko z solą, proszę podzielcie się fajnymi pomysłami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziennik-niecodziennik Re: Kasze na obiad 09.04.15, 10:28 nie gotowane na sypko, najczesciej do jakiegos dania z sosem, mniam mniam. czasami kaszotta Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Kasze na obiad 09.04.15, 10:29 Jęczmienną, kukurydzianą z mięsem i sosem, gryczaną ze skwarkami z boczku i jogurtem, jaglaną z owocami, albo z warzywami smażonymi z patelni. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Kasze na obiad 09.04.15, 10:30 Bardzo lubię sałatkę z kuskusu albo jaglanej - z jaglanej zdrowiej, wiadomo. DO ugotowanej na sypko kaszy daję pomidorki, ogórka, szczypiorek, oliwki, ewentualnie pietruszkę jak mam. W zasadzie według uznania, można dać jeszcze np. paprykę (ja nie jadam surowej więc nie daję), mogą być suszone pomidory. Do tego robię winegret z limonką, który odrobinę zwilży towarzystwo. Pycha jako dodatek to wakacyjnych ryb i grillowanych mięs, ale też dobra do jedzenia solo, zwłaszcza jak dodasz fety. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Kasze na obiad 09.04.15, 10:33 A zapomniałam. Czasami "wczorajszą" jaglaną przesmażam na patelni z czosnkiem i cebulą, wrzucam w to jarmuż (myślę, że szpinak też by był dobry), a w dołki w kaszy wbijam jajo na sadzone. Nic specjalnego, a smakuje mi bardzo - danie z resztek w 15 minut, z kwestii smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
joaaa83 Re: Kasze na obiad 09.04.15, 10:37 Z sosami warzywnymi lub z warzywami. I jeszcze lubię kuskus ze smażonymi pieczarkami. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Kasze na obiad 09.04.15, 10:59 Robie pasztet z soczewicy i jaglanej/orkiszu. Tabulleh z taka kasza jak mam pod reka (na cieplo i zimno) i ryzulki z kaszy ale to trzeba umiec ugotowac kasze na lepko Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Kasze na obiad 09.04.15, 11:19 Ryzulki sg.sushiandsake.net/img/special/food/detail/onigiri_5.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Kasze na obiad 09.04.15, 11:05 Ja uwielbiam kaszotto: najpierw konfituję na maśle warzywa korzeniowe, potem osmazam suchą kaszę i mieszając powoli podlewam bulionem pod koniec dodając starty "parmezan". Robię w ten sposób kaszę jęczmienną. Odpowiedz Link Zgłoś
wilowka Re: Kasze na obiad 09.04.15, 22:07 Wczoraj zrobiłam kaszotto pęczakowe. Cebulka, warzywa korzeniowe i kalarepka, przyprawy, potem bulion i masło. Wzięłam do pracy - znajoma zjadła mi całe na zimno Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: Kasze na obiad 10.04.15, 08:28 znaczy jakie korzeniowe? i tylko je przysmazylaś plus ugotowałas? Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Kasze na obiad 09.04.15, 13:13 Objętościowo dwa razy więcej wody niż kaszy, gotuję kulka minut, po czym wsadzam garnek pod kocyk, żeby kasza doszła. Ryże traktuję tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Kasze na obiad 09.04.15, 13:29 Zapiekanka z kaszy jaglanej ze szpinakiem na ostro. Gołabki z miesem i kasza jeczmienna. Zrazy z kaszy jeczmiennej w grzybowym sosie. Na sypko z sosami. Odpowiedz Link Zgłoś
liliawodna222 Re: Kasze na obiad 09.04.15, 14:43 Uwielbiam pęczak i gryczaną. Rodzina mniej, ale konsumują, bo to dla ich zdrowia Gryczaną najczęściej robię z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym, a pęczak z jakimś mięchem i sosami typu grzybowy. Zawsze obowiązkowo surówka. Krupniku nienawidzę i nigdy nie ugotowałam. I nigdy już nie zjem Odpowiedz Link Zgłoś
azja-od-kuchni Re: Kasze na obiad 09.04.15, 15:05 Jestem kaszomaniaczką .... jęczmienna, gryczna, jaglana, kus kus i bulgur zawsze wszędzie i ze wszystkim.... Tu przepis na jedną z moich ulubionych sałatek ....www.wielkiezarcie.com/recipes/30069863 Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Kasze na obiad 09.04.15, 17:25 Za krupnikiem nie przepadalam, az zaczelam gotowac go sama. Dobry miesny wywar, na masle podsmazone warzywa, kasza jeczmienna, troche jaglanej.Duzo natki pietruszki.Pyszna. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: Kasze na obiad 09.04.15, 17:09 zapiekanka, jak z makaronem, tylko z kaszy ja jadam kasze na zimno- w pudełeczkach tzn kasza + warzywa (jakie mam, czesto tez gotowane) oliwa, harissa, ser polecam budyn z jaglanej- pychotka, tylko straaaasznie napełniająca Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Kasze na obiad 09.04.15, 17:55 Z warzywami albo ze smażoną cebulką, pieczarkami i sosem pieczarkowym. Najlepiej gryczana lub jęczmienna, ale jaglana też jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Kasze na obiad 09.04.15, 19:19 dowolna kasza pół na pól z mięsem mielonym do wydrązonej papryki i do pieca. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Kasze na obiad 09.04.15, 20:51 zjadamy bardzo dużo kasz, różnych, i pod rózną postacią. chyba poza kuskusem, za którym nie przepadam. najczęściej jęczmienna, pęczak, gryczana, jaglana itd- RÓŻNIE a najprostrzy sposób przyrządzenia to np tak: gotuję kasze gryczaną na sypko. na patelni na maśle przesmażam pora, wrzucam kaszę, sól, pieprz i sporo cytryny. delikatnie mieszam. nadaje się do gulaszu, lub każdego mięsa w sosie. (tak podałam na wielkanocny, świąteczny obiad, i rodzinka była zachwycona!) Odpowiedz Link Zgłoś
go-jab Re: Kasze na obiad 10.04.15, 00:56 Kuskus to bardziej makaron... Na pewno nie kasza Odpowiedz Link Zgłoś