Dodaj do ulubionych

Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie???

13.04.15, 13:23
Bylam dzis u ginekologa. Mam problemy z cystami na jajnikach i najprawdopodobniej skonczy sie na laparoskopii. Narzekalam mu tez ze zle znosze antykoncepcje, ktora obecnie stosuje. Na to on, czy nie chcialabym przy okazji operacji zrobic sterylizacji ?....
Przyznam, ze zdebialam. Dzieci na 200 % juz wiecej nie chce, poza tym to wygoda, brak koniecznosci trucia sie hormonami, kiedy biore srodki antykoncepcyjne; oszczednosc....
No ale jakos psychicznie nie jestem na to gotowa, a co wy byscie zrobily na moim miejscu?
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 13:27
      Moja znajoma ma 3 dzieci, urodziła je przez cesarkę i umówiła się, że lekarze przy urodzeniu 3 dziecka, że zrobi sterylizację i zrobił. Najmłodsze dziecko ma już 12 lat. Nie mogła też brać hormonów ze względów zdrowotnych.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 13:27
      W sumie ciężki temat. Zależy ile bym miała lat. Bo teraz to nie, ale taki prezeny na 40ste urodziny to bym sobie nawet zrobiła.
    • solaris31 Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 13:32
      jestem w takim wieku, że z przyjemnością bym się zgodziła wink szkoda, że nie mam takiej opcji.

decyzję co do swojego ciała musisz jednak podjąć sama.
    • brak.polskich.liter Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 13:37
      Skoro "psychicznie nie jestes gotowa" to znaczy, ze decyzje podjelas, wiec co za roznica, co w tej sytuacji zrobilaby jakas inna kobieta?
      • czarna_kita Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 13:52
        Ja bym na to poszla. Ale to ja. Dla mnie rozwiązanie super.
      • 12polskichznakow Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 14:35
        No wlasnie nie podjelam, bardzo mnie lekarz zaskoczyl ta propozycja. Zupelnie nie wiem co mam zrobic, i z zadnej decyzji nie bede zadowolona.
    • kai_30 Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 13:48
      Mam troje dzieci i czterdzieści lat, oczywiście, że bym się zgodziła.
      • aqua48 Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 14:32
        Ja jestem wysterylizowana z powodów zdrowotnych - mięśniaki. I jestem bardzo, ale to bardzo zadowolona z tego stanu rzeczy.
        • gazeta_mi_placi Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 19:36
          Smutne.
    • majenkir Re: 13.04.15, 13:56
      12polskichznakow napisał(a):
      > Przyznam, ze zdebialam. Dzieci na 200 % juz wiecej nie chce

No to nie rozumiem dylematu.
      • 12polskichznakow Re: 13.04.15, 14:40
        >
        > No to nie rozumiem dylematu

Mam jakies opory, chodzi tez o reakcje meza- byl bardzo zaskoczony i stwierdzil: "ale to przeciez nieodwracalne".... a dzieci juz przeciez nie planujemy.....
        • przeciwcialo Re: 13.04.15, 15:28
          A co mąż robi w kwestii antykoncepcji poza korzystaniem z tego że lykasz hormony?
          • wioskowy_glupek Re: 13.04.15, 17:02
            Szybko wyciąga i nie do końca wkłada - uncertain
            • marychna31 jestes kochanką jej męża? nt 13.04.15, 20:21

• lauren6 Re: 13.04.15, 17:07
          Po podwiazaniu jajowodow nadal możecie mieć planowane dziecko - in vitro. Ale skoro nie planujecie to w czym problem?
        • aka10 Re: 13.04.15, 21:04

> >
          > > No to nie rozumiem dylematu
          >
          > Mam jakies opory, chodzi tez o reakcje meza- byl bardzo zaskoczony i stwierdzil
          > : "ale to przeciez nieodwracalne".... a dzieci juz przeciez nie planujemy.....
          Wg. mnie, to Twoje cialo i Twoja decyzja. Dzieci wiecej nie planujecie, czyli to definitywnie Twoja decyzja. Na nic innego to nie wplywa, na meza, to juz w ogole. W otoczeniu mam mam i wysterylizowane kobiety, ktore sobie bardzo chwala tez stan rzeczy, mam i mezczyzn, ktorzy swoja plodnosc zakonczyli na dzieciach, ktore chcieli miec. Tez zadowoleni.
          • 12polskichznakow Re: 13.04.15, 21:15

> Wg. mnie, to Twoje cialo i Twoja decyzja. Dzieci wiecej nie planujecie, czyli t
            > o definitywnie Twoja decyzja

Wiem wiem, no ale spadlo to na mnie dzisiaj jak grom z jasnego nieba, wiec jestem w szoku, to miala byc normalna kontrolna wizyta ws. cyst na jajnikach.....
    • iziula1 Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 13:59
      Tak, zabieg jest w 90% odwracalny - gdybyś zmieniła zdanie wink
      Zakłada się specjalne klamry na jajowody. Z tym,że u kobiety zabieg w narkozie i trwa ok 5 godzin.
      Do wykonania w Warszawie. I drogo wink
      • 12polskichznakow Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 14:37
        iziula1 napisała:

> Tak, zabieg jest w 90% odwracalny - gdybyś zmieniła zdanie wink
        > Zakłada się specjalne klamry na jajowody

Jak to odwracalny? Wlasnie chodzi o takie klamry, no ale lekarz powiedzial ze to raz na zawsze.
        • wioskowy_glupek Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 17:03
          Nie jest, ten zabieg jest odwracalny
          • kalina_lin Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 18:55
            Tak, tylko to nie jest odwracalność ot tak, po prostu. Konieczny jest kolejny zabieg operacyjny, dość kosztowny i nie zawsze przynoszący pożądany efekt. Niedrożny jajowód wcale nie tak łatwo udrożnić, ostatecznie jest to jedno z częstszych wskazań do IVF.
            staraniowy.pl/czy-podwiazanie-jajowodow-jest-odwracalne/
            • aankaa Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 18:58
              ale założycielka (i jej mąż) nie planuje więcej dzieci więc po co te rozważania nt ew. odwracalności ?
              • kalina_lin Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 19:17
                Założycielka bardzo się zdziwiła czytając o odwracalności, więc wiedza jak to wygląda w praktyce jej się przyda przy podejmowaniu decyzji. A co do planowania większej ilości dzieci to wiesz, wszystkie kobiety podchodzące do sterylizacji są pewne, że więcej dzieci nie planują...Ciekawe skąd więc coraz lepiej dopracowane metody przywracania płodności po zabiegu.
                • 12polskichznakow Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 19:26
                  kalina_lin napisała:

> Założycielka bardzo się zdziwiła czytając o odwracalności, więc wiedza jak to w
                  > ygląda w praktyce jej się przyda przy podejmowaniu decyzji.

To wytlumaczcie mi dlaczego lekarz stwiedzil, ze to nieodwracalne? Specjalnie o to zapytalam.....

A co do planowania
                  > większej ilości dzieci to wiesz, wszystkie kobiety podchodzące do sterylizacji
                  > są pewne, że więcej dzieci nie planują...Ciekawe skąd więc coraz lepiej dopraco
                  > wane metody przywracania płodności po zabiegu.

Ludzie sie zmieniaja i zycie tez, trudno przewidziec w jakiej sie bedzie sytuacji za 20 lat...
                  • kalina_lin Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 19:30
                    Bo tak jak pisałam - z tą odwracalnością nie jest tak łatwo, nie u każdego uda się przywrócić płodność. Lepiej z góry założyć, że to zabieg na zawsze.
                  • zuleyka.z.talgaru Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 21:17
                    Masz 20 lat?
                  • pepitka_cb Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 14.04.15, 00:27
                    Sądzisz, że za 20 lat autorka wątku będzie jeszcze w stanie zajść w ciążę (nawet bez sterylizacji) ??
              • 12polskichznakow Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 19:23
                aankaa napisała:

> ale założycielka (i jej mąż) nie planuje więcej dzieci więc po co te rozważania
                > nt ew. odwracalności ?

No wlasnie absolutnie nie planujemy, ale po prostu martwi mnie ta nieodwracalnosc tylko z takiego powodu, ze nie wiem co bedzie za 10-15 lat. Jestem kolo 40stki, no ale co jak na 65 urodziny (jak w sasiednim watku) odbije mi i zechce miec kolejne dzieci i stanie sie to moja obsesja. Wiem, to glupie i nieprawdopodobne, ale inna bylaby sytuacja gdyby lekarz powiedzial, ze musimy zrobic sterylizacje ze wzgledow medycznych a nie dla mojego widzimisie....
                • kalina_lin Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 19:28
                  W 65 roku życia to i tak niezbędne jest IVF z komórką jajową od dawczyni, więc jajowody nie będą Ci potrzebne wink
                • zuleyka.z.talgaru Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 21:18
                  Po menopauzie to i tak tylko IVF...
                • pepitka_cb Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 14.04.15, 00:32
                  > no ale co jak na 65 urodziny (jak w sasiednim watku) odbije mi i zechce mie
                  > c kolejne dzieci i stanie sie to moja obsesja.

Pogięło Cię??
        • aka10 Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 21:05

>
          > Jak to odwracalny? Wlasnie chodzi o takie klamry, no ale lekarz powiedzial ze t
          > o raz na zawsze.
          Ale przeciez dzieci wiecej miec nie chcesz...
      • berber_rock jakie 5 godzin? Co to za bzdury? 13.04.15, 14:48
        mam umowiony taki zabieg na za dwa tygodnie - 20 minut pod narkoza, dwie niewielekie blizny na brzuchu.
      • minor.revisions Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 15:24
        Jeżeli zabieg może być wykonany podczas cesarski, bez pełnej narkozy i zajmuje włącznie z wyjęciem dziecka coś koło godziny, plus godzina na przygotowanie to dlaczego bez cesarski ma być bardziej skomplikowany i dłuższy?
      • princess_yo_yo Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 15:33
        piec godzin w narkozie to trwaja powazne operacje a nie pierd pt podwiazanie jajnikow.
    • mejerewa Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 14:37
      Próbowałam to zrobić kilka lat temu przy okazji operacji, okazało się wtedy, że w Polsce legalnie nie jest to możliwe, nawet mając problemy medyczne z antykoncepcją. Komisja odmówiła.
      Żałuję, że nie ugięłam się i nie załatwiłam tego "inaczej".
    • dag_dag Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 14:49
      Zrobiono mi podczas trzeciej cesarki, na życzenie. Kolejna ciąża to zagrożenie dla mnie, więc na pewno nie zdecydowalibyśmy się. Nie mam z tym żadnych problemów, wręcz jest bardzo komfortowo, polecam.
    • cauliflowerpl Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 14:58
      Zaproponowano mi ostatnio jako forme antykoncepcji, po prostu. Nie pisze sie ze wzgledu na moj strach przed narkoza. Gdyby bylo w znieczuleniu miejscowym, nie wahalabym sie ani chwili.
      • minor.revisions Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 15:25
        Nie musi być w pełnej narkozie.
        • cauliflowerpl Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 15:30
          Gin mi mowila, ze na ubezpieczenie robie niestety w pelnej narkozie.
          W takim razie poszukam, moze prywatnie robia w miejscowym, bo sprawa jest kuszaca.
      • pepitka_cb Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 17:11
        Mieszkasz w Polsce? Pytam, bo z tego, co wiem, to bez szczególnych wskazań nie można dokonywać sterylizacji. A ja nie ukrywam, że chętnie skorzystałabym z tego rozwiązania.
        • cauliflowerpl Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 18:05
          Nie, w Hiszpanii.
        • 12polskichznakow Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 19:18
          pepitka_cb napisał(a):

> Mieszkasz w Polsce? Pytam, bo z tego, co wiem, to bez szczególnych wskazań nie
          > można dokonywać sterylizacji. A ja nie ukrywam, że chętnie skorzystałabym z teg
          > o rozwiązania.

Wlasnie mi uswiadomilyscie, ze moj szok wynika chyba z tego, ze od niedawna nie mieszkam w Polsce ( sytuacja miala miejsce za granica) i patrze na sprawe z polskiego punktu widzenia, gdzie chyba zaden lekarz by tak nie rzucil po prostu do kobiety, " jesli nie chcesz juz miec dzieci, to po prostu skorzystajmy z takiej metody antykoncepcji". Pamietam, ze raczej w Polsce zainteresowanie komfortem zycia kobiety jest bliskie zeru, niestety.
          • cauliflowerpl Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 20:52
            Dokładnie, tak samo to odczułam smile Zszokowana byłam solidnie, wprawdzie pigułki od kilku lat kupuję bez recepty, ale wciąż pamiętam, że w wieku młodym chodziłam do gina prywatnie, bo ten nie patrzył krzywo gdy prosiłam o receptę (no takie doświadczenia, po prostu), a tu masz - nie chcesz mieć dzieci - jest taka opcja i możesz skorzystać.
    • jdylag75 Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 14:59
      Ja chętnie, super wygodne rozwiązanie i wcale nie tak rzadkie jakby się mogło wydawać, znam co najmniej kilka kobiet, które po urodzeniu planowanych dzieci zdecydowało się na podwiązanie jajowodów.
      • myelegans Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 15:21
        Zdecydowanie latwiejsze u chlopakow wink
        Moze maz sie podetnie?
        • jdylag75 Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 15:57
          hehe wiemy że łatwiejsze
    • damajah Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 15:41
      Nie zgodziłabym się. Biorąc pod uwagę fakt że moja mama menopauzę zaczęła dopiero przed 50 - a ja mam 37 lat, to nie chciałabym na własne życzenie w tą menopauzę wchodzić tak wcześnie.

Ja też nie mogłam stosować tabletek anty, znosiłam je fatalnie, wiele różnych prób antykoncepcji hormonalnej mam za sobą - wszystkie nieudane.

Dlatego kiedy urodziłam trzecie dziecko (nieplanowane totalnie ale bardzo chciane) oboje z mężem zgodziliśmy się że najlepiej będzie jeśli to on zastosuje trwałą antykoncepcję. Ja wiem że więcej dzieci nie chcę mieć. On ma jeszcze jedno więcej niż ja (4) więc był absolutnie pewny. Przyznam że było to najlepiej wydane 2000 w zyciu smile Absolutnie zero problemu. Dla niego nie ma to żadnych skutków ubocznych, ale to żadnych - a wreszcie nie musimy się martwić o zabezpieczenie i możemy się cieszyć spontanicznym seksem smile
      • princess_yo_yo Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 15:44
        podwiazanie jajnikow nie prowadzi do menopauzy! ale nie zmienia to faktu ze sterylizacja mezczyzny jest zabiegiem duzo prostszym i dlatego preferowalnym.
      • kalina_lin Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 15:48
        >nie chciałabym na własne życzenie w tą menopauzę wchodzić tak wcześnie

A co ma podwiązanie jajowodów do menopauzy?
      • myelegans Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 15:58
        ale podwiazanie jajowodow nie prowadzi do zadnej wczesniejszej menopauzy, to tylko mechaniczne odciecie drogi, niczego hormonalnego sie nie rusza
    • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 16:19
      Pewnie. Mogłabym uprawiać seks bez strachu, że zajdę w ciążę i nie musiałabym się bawić w spirale, tak jak do tej pory.
    • lauren6 Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 16:53
      Jeśli nie planujesz więcej dzieci to świetna opcja.
    • kota_marcowa Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 17:14
      Jeżeli nie chciałabym mieć więcej dzieci, to byłoby mi to bardzo na rękę
    • lily-evans01 Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 17:20
      Byłabym zachwycona 100% pewną antykoncepcją, nie wymagającą trucia wątroby hormonami wink.
      • gazeta_mi_placi Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 19:37
        Ty akurat nie potrzebujesz żadnej smile
    • aankaa Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 18:17
      zaproponuj mężowi wspólne wyjście - niech każde podda się takiemu zabiegowi
    • klubgogo Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 19:22
      Biegnę pierwsza, gdyby mi ktoś zaproponował, natychmiast!
    • aurinko Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 19:29
      Ja bym chciała.
    • atena12345 Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 21:21
      nie miałabym żadnych oporów
      • slonko1335 Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 21:28
        ja podobnie
    • ashraf Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 13.04.15, 21:58
      Oczywiście, mam już umówioną z lekarzem przy 2 cc (na przyszłość).
    • stasiowa-marynia Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 14.04.15, 08:16
      Bez zastanowienia
    • wuika Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 14.04.15, 09:41
      To jednak nastawienie psychiczne odgrywa główną rolę. Zdaje się, że jesteś na nie. I po sprawie.
    • attiya Re: Propozycja sterylizacji- zgodzilybyscie sie?? 14.04.15, 10:16
      a mąż nie może stosować antykoncepcji?
      w końcu to dotyczy obydwojga partnerów a nie tylko kobiety

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka