Dodaj do ulubionych

Urlop bez dziecka

24.04.15, 15:15
Czy zostawiłybyście 1,5 roczne dziecko z babcią, a same wyjechały na 2 tygodniowy urlop za granicę? Dodam, że dziecko ma rzadki kontakt z babcią.

Obserwuj wątek
    • april25 Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 15:16
      sorry "zagranicę"
      • 3-mamuska Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 15:20
        Nie, za daleko ,za długo i slaby wcześniejszy kontakt z babcia.
      • aankaa Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 15:26
        za granicę !!
    • jehanette Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 15:28
      Nie. Zdecydowałam się na dziecko by mieć rodzinę w której jest dziecko, więc chcę się nim nacieszyć póki jest dzieckiem. Bez dziecka się najeździłam i najeżdżę jak będzie mieć już swoje plany.
    • mag1982 Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 15:28
      Nie.
    • wegatka Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 15:30
      Gdyby dziecko było z babcią mocno zżyte, to tak, ale w tej sytuacji absolutnie nie.
    • edelstein Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 15:30
      Od 3roku zycia tak,sama praktykuje.
    • zebra12 Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 15:30
      Nigdy nie wyjeżdżałam i nie wyjeżdżam bez dzieci. Nieważne czy to odpoczynek w kraju czy za granicą.
      Zostawić to można psa, kota - jak się ma z kim. Choć ja i tak psa biorę zwykle na wakacje. Ale dziecko? Chcę, by moje dzieci uczestniczyły w tym, co ja i przeżywały fajne chwile ze mną.
      Potem ma się wspólne wspomnienia, snuje się wspólne plany na kolejne wypady.
      Nas też rodzice zawsze brali na wakacje.
      • an.16 Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 15:36
        Ja nie. Ale ja pracuję i wakacje sa tez po to abysmy sie mogli nacieszyć swoja obecnością. Nigdy nie miałam potrzeby "odpoczecia" od dziecka. Przeciwnie. Pewno jest inaczej jak sie spędza z dzieckiem dzień za dniem i godzine po godzinie. Nie wiem jaka jest twoja sytuacja. Weekendowy wypad - owszem. Ale gdy dziecko jest starsze i zostaje z tatą.
      • katnip Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 15:37
        Jak moje dziecko miało 1,5 roku, to pojechałam na dwa tygodnie do Nowego Jorku. Moje dziecko pewnie mi nie wybaczy, że nie łaziło ze mną wiele godzin po Metropolitan Museum of Art i nie ciągnęłam go trzy dni z rzędu na zakupy w Macy's (to ostatnie ledwo wybaczył mi mój mąż).
        Są różne formy spędzania wakacji i podróżowania i nie każda nadaje się dla małego dziecka.
        Ale moje dziecko jest akurat bardzo zżyte z babciami i dziadkami i bez wahania wybrałoby ich towarzystwo niż jakiś tam Nowy Jork z matką (oczywiście mówię o małym dziecku).
        • zebra12 Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 15:53
          Właśnie o to chodzi, że nie wybieram form odpoczynku nieodpowiednich dla dziecka, skoro mam dzieci. Dla mnie to logiczne.
      • edelstein Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 19:17
        Zdaje sie,ze ty faceta nie masz.
        • zebra12 Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 20:09
          Nie wiem czy to do mnie, ale facet nie ma tu nic do tego. Jak się człowiek zdecydował na założenie rodziny, posiadanie dzieci to chyba po to by razem być, wypoczywać, wyjeżdżać, przezywać przygody. W każdym razie ja miałam takie założenie. Czułabym się źle, gdyby moi rodzice jechali sobie gdzieś bez nas. Czułabym się mniej ważna niż ich potrzeby.
          • klamkas Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 20:40
            Albo nauczyłabyś się, że rodzic może wyjechać bez ciebie i to nie znaczy, że jesteś dla niego mniej ważna niż coś tam. Ty zawsze wyjeżdżałaś tylko z rodzicami? A może byłaś na wycieczce szkolnej, koloniach, obozach? Na feriach u babci? Nie czułaś jadąc, że krzywdzisz rodziców?
          • edelstein Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 08:02
            Ma b.duzo.Dorosli ludzie wyjezdzaja tez sami,bez dzieci.Ty po prostu nie masz z kim wyjechac.
    • ludborka Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 15:35
      z babcia, z którą ma słaby kontakt, nie. natomiast zostawiłam z dwiema bliskimi babciami na tydzień, mniej wiecej w tym wieku własnie. wszyscy byli zadowoleni.
      • lafiorka2 Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 16:01
        raz byłam na tygodniowych wakacjach bez dzieci.Miały 3 i 6 lat.Z babcią zżyte.
        Jakoś nic im sie nie stało a i ja nie mam wyrzutów.Z tym że my co roku w wakacje mamy ok 3 czy 4 wspólnych wyjazdów.

Ale na 2 tyg 1,5 roczniaka z babcią ze słabymi kontaktami bym nie zostawiała.
    • flo-bo Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 16:22
      Nie. Bez względu na to ile czadu codziennie spedzam z dziećmi, nie muszę od nich odpoczywać. A dziecko za male i za słaby kontrakt z babcią.
    • aguar Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 16:28
      Absolutnie.
    • majarzeszow Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 16:35
      w takiej sytuacji nigdy. Dziecko za male, slaby kontakt z babcia no i te 2 tygodnie to zdecydowanie za dlugo.

Ja parę dni temu wrocilam z Dubaju, pierwszy raz sami bez dzieci i to tylko na 6 dni. A dzieci juz duże, 11 i 7,5 lat. Tesknilam i zalowalam, ze np. nie poplywaly w cudownie cieplym morzu, ale chwile spedzone sam na sam z mezem to znaczy dla zwiazku bardzo wiele.
    • fomica Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 16:39
      Kluczowe jest to: "dziecko ma rzadki kontakt z babcią". W takim przypadku uważam że to za wcześnie. Gdyby babcia była częstym gościem, czy wręcz codziennym opiekunem, wtedy bez problemu.
    • fadilla Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 16:45
      Nie, nigdy. Do pracy może tak, ale wtedy to przymus.
    • 18lipcowa3 Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 18:15
      april25 napisała:

> Czy zostawiłybyście 1,5 roczne dziecko z babcią, a same wyjechały na 2 tygodnio
      > wy urlop za granicę? Dodam, że dziecko ma rzadki kontakt z babcią.
      >

Nie zostawiłabym
      - 1,5 rocznego
      - na AŻ 2 tygodnie
      - z babcią którą rzadko widzi.

Skoro cchesz jechać bez tak małego dziecka na URLOP 2 TYGODNIOWY ZA GRANICE i chcesz je zostawić z babcią którą rzadko widzi - PO CO CI BYŁO DZIECKO????????????????
      • aankaa Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 18:19
        lipcowa, nie nakręcaj się. Rok ma 56 tygodni, zdąży się nacieszyć dzieckiem
        • 3-mamuska Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 18:45
          Rok ma 52 tygodnie.
          I ja tez uważam ze odpoczywanie od dziecka jest chore, po co było dziecko w takim razie.
          Rozumiem weekend 3/4 dni gdy dziecko jest starsze , dobrze czyje sie w obecności babci czy cioci z ktora zostaje.
          I blisko odleglosci w razie czego w ciagu 1-2 godzin autem wrocic do domu.

A nie wyjechać beztrosko na 2 tygodnie za granice i a dziecko pod opieka osoby której nie zna. Dziecko to nie worek kartofli, tez ma uczucia.

Jeszcze co innego wyjazd matki gdy dziecko zostaje z ojcem lub odwrotnie.
        • 18lipcowa3 Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 23:20
          aankaa napisała:

> lipcowa, nie nakręcaj się. Rok ma 56 tygodni, zdąży się nacieszyć dzieckiem

Spoko ale nie 1,5 roczniaka w babcią ktora rzadko widzi na 2 tygodnie,
          Nie wyszalalas sie przed dzieckiem?
          • ichi51e Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 03:12
            Mi sie wydaje ze to kwestia tego ile sie siedzi z tym dzieckiem. Jak 24/7 to jakis tam odpoczynek by sie przydal. Chociazby na weekend.
            Mowie to z perspektywy matki 2.8latka ktora nie miala jednego dnia wolnego od dziecka. Coz nikt sie nie pchal ze da mi wolne uncertain
            • lily-evans01 Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 11:04
              Zawsze możesz iść do pracy i widzieć dziecko w przedziale 6:30-7:30, a potem 17:30-20:00.
              Na brak wrażeń pozadzieciowych też nie będziesz narzekać tongue_out.
              • ichi51e Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 13:26
                Tylko kto by sie wtedy dieckiem zajal? A zlobek! Nie dziekuje.
                • 18lipcowa3 Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 15:34
                  ichi51e napisała:

> Tylko kto by sie wtedy dieckiem zajal? A zlobek! Nie dziekuje.

Niania albo żłobek. Jak u milionów innych pracujących ludzi.
                  • zuleyka.z.talgaru Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 16:04
                    Koleżanka już pisała, że praca jest dla plebsu a nie dla niej.
                    • ichi51e Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 17:16
                      ha ha ha ha
    • zuleyka.z.talgaru Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 18:50
      Nie. Ale tylko przez ten rzadki kontakt z babcią. Gdyby kontakty były częste i zażyłe - pewnie, że tak.
      • gulcia77 Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 19:16
        Mam dokładnie to samo zdanie. A może przed urlopem dałoby się ten kontakt zacieśnić? Wtedy bez problemu. Nie uważam, że przyspawanie dziecka do matki jest koniecznie niezbędne do rozwoju tegoż dziecka i teksty "po co ci było dziecko" świadczą, wg mnie, o jakimś niedorozwoju umysłowo-emocjonalnym smile
        • aneta-skarpeta Re: Urlop bez dziecka 26.04.15, 02:40
          a dlaczego mowisz o przyspadawniu do matki, a nie przyspawaniu do rodzicow?

ja uwazam ze jesli ktos rozkminia zostawienie na 2 tygodnie 1,5 roczniaka z babcia ktora slabo zna, a ona dziecko zeby wyjechac na wakacje to ma cos z glowa
    • memphis90 Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 18:53
      Nie. 1.5 roku to naprawdę małe dziecko, będzie jeszcze czas na długie, samotne wyjazdy.
    • bella_roza Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 20:46
      nie. mimo że nie uważam odpoczywania od dziecka za zbrodnię. za małe dziecko + za długo.
    • shell.erka Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 21:24
      Nie. Zostawilam tak trzylatka. Jak wrocilismy zaczal sie moczyc - taki to byl dla niego stres. A babcie wczesniej widywal raz w tygodniu i byl z nia zzyty.
      • edelstein Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 08:05
        Z tego co pisalas twoje dziecko jest specyficzne.U mojego syna nie stwierdzilam zadnych szkod zwiazany ch z moim wyjazdami
    • ashraf Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 21:47
      Nie, z dwóch powodów. Po pierwsze skoro jest słabo zżyty z babcią, to byłby to dla niego duży stres. Po drugie nie spędziłabym 2/5 rocznego urlopu z dala od dziecka, za którym tęsknię, gdy pracuję. Przecież to właśnie największa frajda, długi urlop spędzony we trójkę, bez pośpiechu, wstawania, terminów, laptopów itd. Co innego weekend we dwoje i opieka osoby, którą dziecko zna i akceptuje.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 22:02
        Wszystko zależy kto ma ile urlopu.
        • ashraf Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 22:07
          To prawda. Ale ja akurat piszę o sobie, mam 25 dni urlopu (zalety pracy w amerykańskiej korporacji), co i tak jest szaleństwem, bo w Szwajcarii ustawowo należy się 20 uncertain Więc dla mnie 2 tyg. bez syna to tylko 3 tyg. w roku z nim poza domem, zdecydowanie za mało jak na nasze potrzeby. Mój mąż ma 12 tyg. rocznie i nie mam problemu z tym, żeby wyjeżdżał np. do Polski bez nas, ma dla nas poza tym wystarczająco dużo czasu... ale on i tak jedzie max. na parę dni i jęczy, że to za długo i że tęskni, o wiele chętniej wyjeżdża we 2 z młodym wink
          • zuleyka.z.talgaru Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 22:10
            Prawda. Jak się ma kodeksowo to raczej takiego małego dziecka bym nie zostawiła.
    • april25 Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 21:59
      Dziękuję za wszystkie opinię,ja mam takie samo zdanie jak większość.
      Dziecko jest nie moje, a znajomej z pracy, która taki urlop planuje, próbowałam ją delikatnie przekonać, że to nie jest dobry pomysł ani ze względu na dziecko, a ni na babcię (mamę znajomej), która ma 80 lat, i cięzko jej będzie ogarnąć tak małe dziecko, którego praktycznie nie zna, ze względu na odległość widzi kilka razy w roku.
      • czar_bajry Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 22:10
        Z 80 letnią kobietą nie zostawiłabym dziecka, ostatnio z moim 11 letnim synem była moja 80 letnia mama, była 2 dni z nim sama- masakrasmile obie strony nadętetongue_out
        • zuleyka.z.talgaru Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 22:14
          A moja 82 letnia babcia (czyli prababcia moich dzieci) jest pełna wigoru i powierzyłabym jej spokojnie swojego syna. (może nie noworodka, bo cycem nie nakarmi).
          • aneta-skarpeta Re: Urlop bez dziecka 26.04.15, 02:46
            ja tez znam aktywne 80latki- ale nawej najżywszej babci w tym wieku nie zostawilabym dziecka w tym wieku na 2 tygodnie jadac za granice- pomijam dziecko- mam odrobine sumienia dla babci

nawet dla najaktywniejszej i najbardziej żywiolowej babci 80letniej taka opieka jest zbyt absorbująca i męcząca

choc mam kuzynkę, któa uwaza, ze jej aktywna 78letnia babcia z checią zajmuje sie jej malymi dziecmi i nie sprawiają jej klopotu. a jak sie okazuje- babcia kocha wnuki i nie umie odmówic, ale mimo wigoru po prostu już ją meczy bieganie cały dzien za dziecmi

poza tym 82 latkę moze spotkac wszystko- nawet aktywną
      • ichi51e Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 07:15
        Co cie dziecko kolezanki obchodzi? I jakie ma znaczenie ze wiekszosc matek wyzej by zostawila badz nie swoje dzieci? Jaki fi ma byc argument?
      • kropkacom Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 07:18
        Tak myślałam, że to o mityczną koleżankę chodzi (chociaż stawiałam jeszcze na bratową). smile

Czym ty się martwisz? Nie twoje dziecko, nie twoja babka. Nie musisz też wiedzieć i rozumieć wszystkiego.

PS. Ja nie muszę gdybać. Nie byłam na takim urlopie.
      • mlodyniedowziecia Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 14:16
        Pomysł z czapy.
        Jak się ma małe dzieci to się planuje długi urlop z nimi. Co innego wyjazd do pracy i z musu. Jeżeli dziecko ma ojca to zazwyczaj on może zostać. 80 letnia babcia to słaba opiekunka dla półtoraroczniaka, bo nie ma już siły np. dzwignąć, bawić się na podłodze nawet jak jest w miarę sprawna.
        Moja refleksja jest taka, żeby korzystać dopóki dzieci chcą wyjeżdżać z dorosłymi. Licealista już niekoniecznie.
    • hermenegilda_zenia Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 22:37
      Nie zostawiłabym dziecka z osobą, która nie jest dla malucha żadnym punktem odniesienia. Poza tym 1.5 roczne dziecko to zbyt wcześnie moim zdaniem, taki maluch jest jeszcze silnie uzależniony od matki. Jeżeli koniecznie chciałabym wyjechać, to tylko zostawiając dziecko z ojcem, ewentualnie dziadkami, z którymi dziecko jest zżyte. W takiej sytuacji absolutnie nie. I piszę to ja, osoba, która wyjeżdża bez dziecka - czasami na weekend, a właśnie wróciłam z 2 tygodniowego wyjazdu na inny kontynent, ale dziecko ma ojca na co dzień i dziadków za ścianą w razie "W".
      • wioskowy_glupek Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 23:07
        Nie
    • triss_merigold6 Re: Urlop bez dziecka 24.04.15, 23:26
      Nie. Za długi wyjazd, za rzadki kontakt z babcią.
    • akniwlam Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 00:20
      Absolutnie nie. Urlop to nie nagła operacja i pobyt w szpitalu, żeby trzeba było tak małe dziecko powierzać w opiekę słabo mu znanej osobie.
      • bi_scotti Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 03:55
        Gdy moja Najstarsza miala troszke ponad 1.5 roku przylecieli do nas z PL moi tesciowie z wizyta, zostawilismy mloda z nimi na prawie 3 tygodnie (widziala ich pierwszy raz w zyciu) i pojechalismy na canoe. Bylo CUDOWNIE. Wreszcie poczulismy sie jak wolni, naprawde wolni ludzie. Jedynym problemem byly komary wink Zarowno dziwczynka jak i jej dziadkowie przezyli bez uszczerbkow na cialach i duchach ... nam zostaly zdjecia, wspomnienia i nigdy nie odplacona wdziecznosc wobec babci i dziadka smile Dorosly czlowiek to tez czlowiek - jesli potrzebuje czasu bez dziecka/dzieci to dobrze gdy moze sobie taki czas zorganizowac. A zbiorowe, forumowe wtlaczanie kobiet w role Matek-Polek, ktore to "powinny" forever z dziecieciem i nigdy boze bron nic dla wlasnej przyjemnosci jest po prostu nieetyczne! Tak dlugo jak dziecko jest pod dobra, zaufana opieka, rodzicom jak najbardziej naleza sie wakacje. Szczegolnie gdy dzieci sa male i potrzebuja przede wszystkim wygody, spokoju, rutyny, cieplych ramion i kolysanki na dobranoc. Jedz, autorko watku, i baw sie wysmienicie! Cheers.
        • shell.erka Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 05:40
          Między "forever never" a dwoma tygodniami sa chocby weekendy... Ktore swietnie robia Wiazkowi i bliskosci (oraz seksowi) a nie sa takim stresem dla dziecka.
          1,5 latek nie zrozumie ze mama wroci.
          Tzw lęki separacyjne w tym okresie występują.,
          Wiekszosc dzieci w tym wieku ma poczucie ze jak mama wychodzi rano do pracy, to juz nie wroci.
          • ichi51e Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 07:20
            Pieprzenie. Nie maja ponoc tez poczucia czasu wiec czy jeden dzien czy 2 tygodnie nie robi im znaczenia
            • aneta-skarpeta Re: Urlop bez dziecka 26.04.15, 02:48
              ponoc, ponoc
          • zuleyka.z.talgaru Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 10:05
            Spoko. Moje dzieci miały przy porodzie odciętą pępowinę big_grin
          • rasowa_sowa Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 11:17
            shell.erka napisała:

> Tzw lęki separacyjne w tym okresie występują.,
            > Wiekszosc dzieci w tym wieku ma poczucie ze jak mama wychodzi rano do pracy, to
            > juz nie wroci.

a na siku można skoczyć?
            • zuleyka.z.talgaru Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 17:23
              Nie można. Nie czytałaś tych wątków, o mamusiach które kupę robią przy otwartych drzwiach od toalety albo razem z dzieckiem siedzą w toalecie, zeby przypadkiem nie doznały traumy?
        • zebra12 Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 07:56
          Tu nie chodzi o wtłaczanie w rolę, ale o to, co kto lubi. Chciałam mieć dzieci, decyzja o nich była w pełni świadoma i naprawdę lubię spędzać z nimi czas. Nie muszę od nich uciekać, odpoczywać, czy w inny sposób się odreagowywać. A one czują się częścią rodziny obecną w każdym aspekcie jej życia, także/zwłaszcza odpoczynowo-relaksacyjnym. Wakacje bez dzieci nie dawałyby mi radości.Wciąż bym myślała: ale by się jej to podobało, ciekawe jak by zareagowała, pewnie by ....
          Po co, jak możemy być razem i wspólnie doświadczać tego wszystkiego.
          Dodam, że czasem biorę na wakacje koleżanki moich córek i czasem bywa, że mam 8 dzieci ze sobą smile Ja to po prostu lubię.
          Raz wybrałam się sama z psem nad wodę. Podszedł do mnie chłopak około 13 letni, czy mogę mu pomóc odplątać żyłkę wędkarską. I od słowa do słowa, zaczęliśmy nawlekać robaki, odhaczać rybki i zaraz miałam wokół siebie grupkę gimnazjalistów łowiących ryby i miło konwersujących. Po południu wróciłam tam z moimi dziećmi i tym razem miałam koło siebie grupkę 12 osobową smile Już do końca turnusu razem spędzaliśmy czas.
          Bez dzieci to nie wakacje. Żałuję czasem, że psa ze mną nie ma wszędzie gdzie jadę.

Z drugiej strony dzieci naprawdę nie czują się dobrze zostawiane, bo rodzice muszą...
          Wyobraźcie sobie sytuację, że mąż wyjeżdża sobie na wakacje do Kanady np na 2 tygodnie, żeby odpocząć od rodziny. Jak czułaby się żona, jak dzieci?
          Jesteśmy rodziną, jeździmy razem lub odpuszczamy, ale jesteśmy razem.
          • edelstein Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 08:14
            Ojp jaka idiotyczna teoria dorobiona :uciekac,odpoczywac od...
            Po prostu niektore formy wypoczynku nie nadaja sie dla dzieci,a rodzice nie musza rezygnowax z calego zycia,bo dzieci.
            My wyjezdzamy bez dziecka i jakos wielkiej traumy nikt z tego powodu nie ma.W tym roku tez pojedziemy.
            • feniks_z_popiolu Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 08:18
              Edelstein masz chyba dwukrotnie starsze dziecko.
              • edelstein Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 08:31
                Na 2tyg. zostal pierwszy raz majac 3lata.Wczesniej zostawal na krocej.
            • zebra12 Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 08:32
              A Ty nie rozumiesz, że część osób mających dzieci nie chce spędzać czasu bez nich, bo ma radość ze spędzania czasu z rodziną. Proste.
              Co do uciekania: poczytaj sobie wątki na emamie o potrzebie wyjazdu bez dzieci, w celu odpoczynku. Nie wymyśliłam tego. Czytałam o tym tutaj niejednokrotnie. Każdy ma inne priorytety.
              • edelstein Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 10:25
                Jak dla mnie mozesz sie przykleic do dzieci na kropelke.Rodzina to nie tylko dzieci,z facetem tez sie wyjezdza.Pieprzenie,ze ktos ucieka nijak ma sie do rzeczywistosci.
                • zuleyka.z.talgaru Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 10:26
                  Dokładnie. Na dzieciach świat się nie kończy. Na szczęście.
                  • zebra12 Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 17:36
                    Podobnie jak i na facecie.
                    • zuleyka.z.talgaru Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 17:39
                      Nie wiem, ja wyjeżdżam z mężem a nie facetem. Szczęśliwie pępowinę u nas w szpitalu przecinają.
                      • zebra12 Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 18:11
                        A ja myślałam, że Twój mąż jest facetem. Wiem, wiem teraz to różnie bywa smile
                        Pępowina to jedno, a spędzanie czasu z własnym potomstwem to drugie.
                        Moje dzieci są już prawie dorosłe i jakoś nie widzę pępowiny. Są samodzielne, dużo SAME podróżują, ale jak ja gdzieś wyjeżdżam to jedziemy razem, bo cieszy nas wspólne spędzanie czasu. Tyle. To takie dziwne?
                        • zuleyka.z.talgaru Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 19:19
                          Nie nie dziwne. Ale dziwne, że dla Ciebie dziwne, że ktoś może część urlopu spędzić BEZ dzieci.
    • feniks_z_popiolu Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 07:46
      Nie. Jeśli jest słaby kontakt z babcią to byłoby mi szkoda dziecka, za małe. 2-3 dni i owszem i tylko w kraju z opcją szybkiego powrotu do domu. Wkurza mnie szermowamie dwoma stereotypami matka-polka i kobieta wyzwolona. Oba IMO nieprawdziwe.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 10:06
        Prawdziwe. Szczególnie na tym forum, jak lekarz odetnie pępowine przy porodzie - trauma dla dziecka do końca życia.
        • aneta-skarpeta Re: Urlop bez dziecka 26.04.15, 02:53
          czym blizej porodu tym wieksze farmazony gadas
    • joaaa83 Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 08:26
      Nie, dlatego że:
      - dziecko jest za małe,
      - 2 tygodnie to bardzo długo dla takiego brzdąca,
      - skoro babcia ma rzadki kontakt i nie zna dobrze dziecka, to jemu może być jeszcze trudniej,
      - po kilku dniach nie odczuwałabym już satysfakcji z wyjazdu, bo stęskniłabym się za dzieckiem,

Na razie planuję wakacje pod kątem dziecka. Kiedyś przecież podrośnie.
      • jadis76 Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 09:28
        nie, na wakacje i wszystkie inne wyjazdy jeżdżę z całą rodziną
        i nie rozumiem potrzeby wyjazdu na wakacje bez dzieci, chyba, że nie są to typowe wakacje tylko np. wyjazd związany z jakaś pasją/hobby i dzieci nie mogłyby w tym uczestniczyć
        wychodzę z mężem do teatru, jeździmy na koncerty i zdarzył nam się i trzydniowy wyjazd na koncert w Londynie bez dzieci
        ale wakacje to dla mnie czas dla rodziny
        a już zostawienie z mało znaną babcią uważam za kompletnie abstrakcyjne
        • hermenegilda_zenia Re: Urlop bez dziecka 25.04.15, 21:28
          Czasami wyjeżdża się lub chce się wyjechać w miejsce, gdzie zabieranie dziecka może być dla niego z różnych względów: kulinarnych, sanitarnych i epidemiologicznych niebezpieczne. Tak trudno to zrozumieć, że nie ma po co wtedy pchać się tam z dzieciakiem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka