Dodaj do ulubionych

Książeczka zdrowia dziecka

28.04.15, 19:21
Czytam sobie właśnie wątek o kradzionej torebce i książeczce zdrowia dziecka.

No dobra, książeczka............ a ja nie mam żadnej książeczki. Dziecko posiadam, szczepione normalnie, do lekarze chodzi normalnie, ale książeczki nie posiadam i nigdy nie miałam. O co chodzi, czy ja coś przeoczyłam? Nigdy nikt nie wymagał takiej książeczki, dodam że dziecko rodzone nie w Polsce.
Obserwuj wątek
    • mary_lu Re: Książeczka zdrowia dziecka 28.04.15, 19:27
      W naszej książeczce są po prostu kopie waźniejszych kart z przychodni, potwierdzone podpisami i pieczątkami.

Przepisane wyniki z porodówki, kopia karty szczepień, wyniki z okresowych bilansów.

Da się bez tego funkcjonować, bo zawsze moźna poprosić o dokumentację z przychodni, ale to wygodne.
    • ichi51e Re: Książeczka zdrowia dziecka 28.04.15, 19:29
      Jak nie rodzilas w pl to nie masz - ksiazeczki wydaja na oddzialach noworodkowych i nie ma opcji zeby ja zdobyc po za nim. Przydatne - bo historia leczenia dziecka w jednym miejscu ale bez histerii
      • antyideal Re: Książeczka zdrowia dziecka 28.04.15, 19:32
        No przydatne, bo ja juz np.karte szczepienia dziecka zdazyłam zgubic uncertain
        ale na szczescie szczepienia wpisywane byly takze w ksiazeczke, wiec strzege jej
        teraz jak oka w glowie.
      • joxanna1 Re: Książeczka zdrowia dziecka 29.04.15, 08:22
        a mi się niedawno przydała książeczka zdrowia!
        musiałam wypełnić kartę na kolonie zuchowe i były pytania o szczepienia - są wpisane w książeczce. bardzo się przydało
        • ichi51e Re: Książeczka zdrowia dziecka 29.04.15, 08:41
          Wiekszosc ludzi nie ma karty w domu wiec ksiazeczka jest czasem jedynym zrodlem informacji. Tym bardziej ze w ksiazeczke nic specjalnie nie wpisuja (no wage wzroat i centyl w pierwszym roku i z bilansow) ja wklejam wszystkie kartki jakie dostane od lekarzy (skierowania i podsumowania wizyt) i moja ksiazeczka jak skoroszyt wyglada. Ale to ja ja prowadze...
    • slonko1335 Re: Książeczka zdrowia dziecka 28.04.15, 21:24
      Nic nie straciłaś, ja mam i niepotrzebne mi toto do niczego ani nikt tam nie zagląda ani nei wpisuje, jeszcze przy córce jak była niemowlakiem tak ale od kilku lat nikt się nią w najmniejszym stopniu nie zainteresował...
      • czarna_kita Re: Książeczka zdrowia dziecka 29.04.15, 07:55
        Do niczego Ci to. My mamy takie książeczki i są w niej wpisane pierwsze dwa lata życia dziecka a potem juz nic i nikt tego nie wymaga zeby byla. Czyli same szczepienia i bilans 2latka. Teraz leżą w szufladzie i czekają aż moje dzieci dorosną to im to dam na pamiątkę tongue_out
        • q_fla Re: Książeczka zdrowia dziecka 29.04.15, 08:11
          U nas książeczka zdrowia jest prowadzona na bieżąco i dokładnie, córka ma 10 lat: wszystkie szczepienia, przebyte choroby zakaźne, bilanse, ewentualne badania i wyniki.
          • aurinko Re: Książeczka zdrowia dziecka 29.04.15, 08:24
            q_fla napisała:

> U nas książeczka zdrowia jest prowadzona na bieżąco i dokładnie, córka ma 10 la
            > t: wszystkie szczepienia, przebyte choroby zakaźne, bilanse, ewentualne badania
            > i wyniki.

U mnie tak samo, przy całej trójce.
          • slonko1335 Re: Książeczka zdrowia dziecka 29.04.15, 08:49
            U mnie każdy bilans jest drukowany na specjalnym druku-ja to wklejam do książeczki coby się do czegoś przydaławink
    • mea8 Re: Książeczka zdrowia dziecka 29.04.15, 08:26
      Mi sie przydaje w zasadzie tylko przy uzupelnianiu kart kolonijnych. Bo zawsze chca wpis o szczepieniach. Normalnie musialabym jechac do przychodni do punktu szczepien. A tak biore ksiazeczke (mam w niej kopie karty szczepien) ide do pielegniarki szkolnej i ta mi przepisuje i sie podbija.
      • slonko1335 Re: Książeczka zdrowia dziecka 29.04.15, 08:48
        Ja mam osobną książeczkę szczepien i ta jest prowadzona jak najbardziej.
    • dziennik-niecodziennik Re: Książeczka zdrowia dziecka 29.04.15, 08:59
      jak masz dziecko ogolnie zdrowe to ksiazeczka niepotrzebna. gdybyś nie daj Bóg miała jakies problemowe to książeczka jest po prostu wygodna - z moją wczesniaczka przez pierwszy rok sie nalatalam po kontrolach i wszystkie wyniki mi wpisywali w ksiazeczkę, co bylo bardzo wygodne. lekarka wypełnia bilansy, wpisuje informacje o szczepieniach, ja wklejam wypisy jakies dodatkowe, mam w okładce taką kieszonkę gdzie trzymam wyniki badań krwi, mam wklejone badanie słuchu itd. Chyba jedyne czego mi tam nie wpisują to historii prostych i codziennych, typu jakies przeziębienia.
      generalnie pożyteczna rzecz, ale na pewno nie niezbędna smile
    • mozambique Re: Książeczka zdrowia dziecka 29.04.15, 10:05
      dziwne - ode mnie zawsze , od pierwszej wizyty, wszedzie żądano książeczki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka