Dodaj do ulubionych

Wczesnonastolatkowy dresscode

15.05.15, 11:22
Kiedy mieszkałyśmy w Rosji, łatwo było znaleźć przykłady: ubierz się jak na co dzień do szkoły (business smartl), ubierz się galowo (business attire), ubierz się do teatru (business casual), ubierz się na dwór (casual), ubierz się w gości (smart casual). WSZYSCY się tak ubierali, więc było wiadomo, co jest przyjęte, a co nie, i co do którego stylu należy.
A teraz padają pytania, czym się różnią dżinsy, które ja uznaję za "smart" od tych, które nie są "smart". Wymagania odzieżowe są znacznie luźniejsze, ale ja bym chciała wdrukować Młodej, że do szkoły ubieramy się inaczej, niż na dwór - niech to nie będzie business smart, tylko smart casual, ale niech będzie schludnie.

Czy jest jakaś strona z nastolatkową modą, na której mogę POKAZAĆ, czym się te style różnią?
Obserwuj wątek
    • wtop.ek Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 11:24
      w Polsce ubieramy się w języku polskim

to tak na początek...
    • mary_lu Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 11:28
      A nie lepiej jej odpuścić? Jest dzieciakiem, niech ubiera się jak chce, szuka swojego stylu, zalicza wtopy.

W życiu nie chciałabym mieć takiego du.ościsku ubraniowego jak Rosjanki, samo patrzenie na nie mnie męczy. Jakby od butów miało ich życie zależeć.
      • dyzurny_troll_forum Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 11:33
        mary_lu napisała:

> W życiu nie chciałabym mieć takiego du.ościsku ubraniowego jak Rosjanki, samo p
        > atrzenie na nie mnie męczy. Jakby od butów miało ich życie zależeć.

A i tak wychodzi "wieś tańczy, wieś śpiewa"...
        • lily-evans01 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:21
          Oj, z niejednej wyfiokowanej Polki też wink.
    • bergamotka77 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 11:28
      jezu kocianna ty masz naprawde cos z glowa? Dress code w szkole?
      Raczej niech corka zaobserwuje co sie nosi, moze nie ma gustu? Moze ma taka figure ze nic nawet najmodniejszego nie wyglada dobrze? Podaj ajkie ma gabaryty to cos doradzimy bo rozumiem ze chcesz malej podniesc notowania u rowiesnikow i zwiekszyc samoocene?
      btw moze brak akceptacji dla niej boezre sie z faktu przebywania we "wrogim" kraju kilka lat? Z tego co wiem u mojego syna w szkole notowania Rosjan nie sa zbyt wysokie choc ja mu tlumacze zeby nie patrzyl na narodowosc czy polityke panstwa tylko konkretnego czlowieka.
      • cosmetic.wipes Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 14:17
        > moze nie ma gustu

Nie mozna nie mieć gustu, natomiast jak widać po twoim wpisie, mozna nie mieć mózgu.
        • bergamotka77 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 14:18
          cosmetic
          nikt bardziej nie skarzy sie na jego brak niz ty!
          • cosmetic.wipes Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 14:35
            Trudno żebys się ty skarżyła, skoro nie masz narzędzia służącego do uświadomienia sobie wiadomego braku ;-p
    • iwoniaw Żartujesz - w Rosji widziała różnicę, a w Polsce 15.05.15, 11:29
      magicznie jej percepcja siadła? Pokazać, to Twoja panna ci pokazuje nieustannie, jak bardzo potrzebuje, by ktoś jej wreszcie COKOLWIEK nakazał i zakreślił granice bez tłumaczenia się i uzasadniania na piśmie, z załącznikiem multimedialnym i potwierdzeniem z Ministerstwa Magii.
      • triss_merigold6 Re: Żartujesz - w Rosji widziała różnicę, a w Pol 15.05.15, 11:31
        Piszę o tym od kilku lat.
        Biedne, biedne dziecko, które w otoczeniu nie ma nikogo dorosłego.

Ja się nie szczypię, tylko ewentualnie mówię starszakowi rano "zdejmij to i włóż inne", jeśli synuś nie zauważy, że bluza usyfiona czy spodnie akurat się wzięły i podarły na kolanie.
        • iwoniaw Re: Żartujesz - w Rosji widziała różnicę, a w Pol 15.05.15, 11:45
          Cytat Ja się nie szczypię, tylko ewentualnie mówię starszakowi rano "zdejmij to i włó
          > ż inne", jeśli synuś nie zauważy, że bluza usyfiona czy spodnie akurat się wzię
          > ły i podarły na kolanie.

Otóż to. I generalnie dziecko w wieku 10+ nie ma problemu z ogarnięciem, że wychodząc do szkoły pobieramy z szafy czyste rzeczy stosowne do pogody, a w dzień pt. "strój galowy" jest to koszula i materiałowe spodnie, a nie wytarte dżinsy i dresowa bluza. Takie rzeczy to się tłumaczy przedszkolakowi, dziecko w wieku szkolnym po prostu wie, że są różne okazje i różne stroje. I córka autorki wątku też to świetnie wie i nawet przez 10 lat nie miała z tym żadnego problemu - a nagle matka ma jej uzasadniać na piśmie, dlaczego wyświechtane i wystrzępione dżinsy nie są zastępnikiem portek "smart casual"?
          Dla mnie to wołanie "no każ mi coś wreszcie, zabroń - bądź dorosłym i daj być dzieckiem" - bo przecież nie brak umiejętności odróżniania dresu od sukienki wieczorowej.
          • triss_merigold6 Re: Żartujesz - w Rosji widziała różnicę, a w Pol 15.05.15, 12:15
            Dokładnie. Moja mało sukienkowa czterolatka bez problemu przyjmuje, że do teatru jest ubierana w sukienkę, "kościółkowe" rajstopki i nie-sportowe buty. To samo dotyczy uroczystości przedszkolnych. Ba, żłobkowych okazji też dotyczyło.

Mówisz, nie dziecko, nie włożysz wytartych i dziurawych spodni na uroczysty apel/zakończenie roku i koniec, nie dyskutujemy, do widzenia, idź się przebrać.
            • morekac Re: Żartujesz - w Rosji widziała różnicę, a w Pol 15.05.15, 12:26
              > Moja mało sukienkowa czterolatka bez problemu przyjmuje, że do teatru jest ubierana w sukienkę, "kościółkowe" rajstopki i nie-sportowe buty. To samo dotyczy uroczystości przedszkolnych. Ba, żłobkowych okazji też dotyczyło.

Jesteś pewna, że to samo napiszesz za lat 10? wink

-------------------------------------------------------------
              "a przecież można pozostać człowiekiem nawet jeśli jest się nauczycielem" by Grave_digger
              • triss_merigold6 Re: Żartujesz - w Rosji widziała różnicę, a w Pol 15.05.15, 12:32
                Córka Kocianny ma 10 lat, a nie 14 i chodzi do podstawówki, a nie do gimnazjum.

Mam znajomych z dziećmi w wieku gimnazjalnym, bardzo fajnymi, mądrymi, dobrze wychowanymi dziećmi. Te dzieci ubierają się normalnie i odróżniają co i z jakiej okazji.
                • morekac Re: Żartujesz - w Rosji widziała różnicę, a w Pol 15.05.15, 21:26
                  Pożyjemy , zobaczymy... 😄
                  Nie oczekujesz, że 14 latka (i to twoja) da się włoczyć w kościółkowe rajstopki i inne takie ? Będą glany, jakaś bluza dobra zdaniem dziewczątka na każdą okazję 😉 i takież same portki. Albo będzie wkładała coś ,co twoim zdaniem jest bluzką i zdziwiona twoim pytaniem, gdzie podziała spódnicę , oznajmi, że przecież włożyła sukienkę.
                  • triss_merigold6 Re: Żartujesz - w Rosji widziała różnicę, a w Pol 15.05.15, 21:36
                    Jezusicku... Miałam 14 lat, nie mam sklerozy.
                    Piszę przeciez, że mam znajomych z nastoletnimi gimnazjalnymi dziećmi i te dzieci (dziewczynki też) nie mają szczególnych szajb ubraniowych. W każdym razie rodzice się nie skarżą, nie walczą z dziećmi, te im obciachu nie robią.
                    • morekac Re: Żartujesz - w Rosji widziała różnicę, a w Pol 16.05.15, 07:22
                      >W każdym razie rodzice się nie skarżą, nie walczą z dziećmi, te im obciachu nie robią.

Albowiem problem zostaje rozwiązany w domowych progach. smile
                      -------------------------------------------------------------
                      "a przecież można pozostać człowiekiem nawet jeśli jest się nauczycielem" by Grave_digger
            • morekac Re: Żartujesz - w Rosji widziała różnicę, a w Pol 15.05.15, 12:28
              Przejrzyj po prostu szafę i ustalcie, co się nadaje do szkoły, a co nie.
    • triss_merigold6 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 11:29
      Niech punktem odniesienia będzie środowisko rówieśnicze i tyle. O ile dzieciak nie tarza się w piachu i na pajęczynach, to nie ma sensu rozdzielać ciuchów do szkoły i na dwór. Ważne, żeby córka potrafiła zidentyfikować swój strój galowy.
      Poza tym, szkoła powinna w regulaminie określać, jaki wygląd jest ok, a jaki nie ok.
      • blaszany_dzwoneczek Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 11:40
        Ja to nie wiem, ale w szkole dzieci mojej córki wychodzą prawie codziennie na dwór, gdzie nie spacerują grzecznie w strojach smart casual, tylko na ogół grają w piłkę, tarzają się w piachu, ganiają jak oszalałe, skaczą na skakance, ćwiczą gwiazdy, smarują chodnik kredą całe w kredowym pyle itp. Spodnie, legginsy, koszulka, czasem z rzadka spódniczka, sukienka jak wygodne i nie ograniczają ruchów - taki u nas dresscode.
        • blaszany_dzwoneczek Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 11:41
          * w szkole mojej córki dzieci wychodzą - tak powinno być
          • kocianna Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 11:44
            W rosyjskiej szkole moja córka tarzała się po trawie i jeździła na łyżwach - w odpowiednim stroju. Po lekcjach. Dzieci się przebierały.
            Co do gustu Rosjanek, to radziłabym nie generalizować. Większość Polaków niewiele wie o Rosji.
            • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 11:51
              A ja byłam w Rosji i widziałam wszędzie Rosjanki w pełnym makijażu i na szpilach.
              "Angielskich dzieci nie ma się co obawiać, ja bym raczej mocno przyglądała się małym Polakom, szczególnie już zadomowionym w brytyjskich realiach."- by rosapulchra-0
            • bergamotka77 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:22
              nie generalizuje - Rosjanie slyna ze zlego gustu i przerostu formy nad trescia
              • majenkir Re: 15.05.15, 14:14
                bergamotka77 napisała:
                > Rosjanie slyna ze zlego gustu i przerostu formy nad trescia

Fakt. Ma to jednak swoj urok IMO smile.
          • triss_merigold6 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 11:45
            Zależy w jakim są wieku. Córka Kocianny jest w IV klasie, jak obserwuję dziewczynki w tym wieku, to jednak coraz bardziej zalezy im na tym żeby w szkole dobrze wyglądać niż żeby się swobodnie tarzać.
      • bergamotka77 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 11:41
        No wiesz Rosjanki nie slyna z dobrego gustu delikatnie mowiac wiec trudno sie dziwic ze nie wie co sie nosi. Ale sorry jestescie w PL juz jakis czas i nagle teraz ma z tym problem?
    • kocianna Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 11:41
      Zależy mi na tym - to jest dla mnie ważne - żeby ubierać się stosownie do okazji. Nie obchodzi mnie, że w PL do gimnazjum chodzi się w mini odsłaniającej majtki i biustonoszu sportowym zamiast bluzki. Nie życzę sobie, żeby moje dziecko tak chodziło, więc nie będzie ubierać się na podstawie tego, co będą nosiły jej koleżanki.
      Nie zamierzam wysyłać dziecka do szkoły w mundurku, ale do tej pory znała jedną skalę dress-codu - tę bardziej formalną, niestosowaną w Polsce przez ludzi w jej wieku. Chcę jej pokazać drugą. Na obrazkach. Bo dżinsy były do tej pory w ogóle BE - nie zakładało się dżinsów do szkoły. Tutaj mogą być elementem stroju galowego. Ale przecież nie każde dżinsy! A różnica między rodzajami dżinsów na razie jest dla niej niezrozumiała.

Ma gust i wybiera sobie fajne ciuchy, dobrane kolorystycznie i stylowo i do figury. Wyjątkowo nie proszę o poradę wychowawczą, proszę o poradę internetowo-modową.
      • bergamotka77 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 11:46
        No to chce ci doradzic modowo. Kobieto dzisny sie do szkoly nie nadają? Wymieklam, serio. To w co sie ubiera twoja corka?
      • iwoniaw Acha, mamy nie generalizować gustów Rosjanek :-D 15.05.15, 11:48
        CytatNie obchodzi mnie, że w PL do gimnazjum chodzi się w mini odsłaniającej majt
        > ki i biustonoszu sportowym zamiast bluzki.

Dobre, doprawdy dobre - i ty radzisz "nie generalizować" w kwestii looku Rosjanek big_grin

Cytat Ma gust i wybiera sobie fajne ciuchy, dobrane kolorystycznie i stylowo i do fig
        > ury. Wyjątkowo nie proszę o poradę wychowawczą, proszę o poradę internetowo-mod
        > ową.

To z czym konkretnie masz problem? Skoro dziecię ma gust, a tu generalizują bez przyczyny nie wiedząc nic o stylach ubierania się innych nacji?
        big_grin
        • kocianna Re: Acha, mamy nie generalizować gustów Rosjanek 15.05.15, 11:56
          Pracowałam w gimnazjum. Dziewczynki przychodziły w takim stroju do szkoły. Oczywiście, nie wszystkie i nie codziennie, ale przychodziły.
          Dobrze, uproszę pytanie. Jak wyjaśnić różnicę między casual i smart casual, bo to o nią najbardziej chodzi. Ona odróżnia strój galowy od codziennego, wie, że w Polsce chodzi się do szkoły w dżinsach, ale nie wie, co ja mam do szortów. Przecież też są dżinsowe? Dlaczego spodnie za kolano tak, a przed kolano nie? Dlaczego czarne rurki tak, a z dziurami i przetarte (fabrycznie) nie? Dlaczego dżinsy tak, a dres nie, przecież rok temu jedno i drugie nie nadawało się do szkoły, skoro dżinsy się teraz nadają, to spodnie dresowe też powinny.
          • iwoniaw przeczytaj post lady-z-gaga raz jeszcze 15.05.15, 11:59
            a ja dodatkowo go streszczę tu:
            jeśli ona nie wie, na czym polega różnica, która dla ciebie jest kluczowa, robi tak, jak jej mówisz.

Pieczątka ministra i podpisy marszałków Sejmu nie są konieczne pod tą decyzją, naprawdę.
            • kocianna Re: przeczytaj post lady-z-gaga raz jeszcze 15.05.15, 12:02
              Ona akceptuje to, że ma się ubrać tak i tak. Ale nie chce mi się za każdym razem sprawdzać, czy wygląda OK, i kazać się przebierać. Potrzebuję zwyczajnej pomocy naukowej, nie autorytetu!
              • iwoniaw Nie chcesz spojrzeć prawdzie w oczy - Twój wybór 15.05.15, 12:06
                CytatOna akceptuje to, że ma się ubrać tak i tak. Ale nie chce mi się za każdym raze
                > m sprawdzać, czy wygląda OK, i kazać się przebierać.

Skoro akceptuje, to po co miałabyś jej kazać się przebierać? Wszak skoro zaakceptowała, że ten ciuch matka uważa za niestosowny do szkoły, to wszak go nie założyła? Jeśli akceptuje, to czemuż ach czemuż nie wystarcza określenie przez Ciebie, że ciuch 1,2 i 3 nadają się do szkoły, a 4 i 5 nie? I niby dlaczego zacznie to wystarczać, gdy pokażesz jej jakieś fotki w necie?
          • e-kasia27 Re: Acha, mamy nie generalizować gustów Rosjanek 15.05.15, 12:17
            No, ale to w regulaminie szkoły tak jest, czy to Twój prywatny regulamin?

Bo jeśli twój prywatny, to też nie rozumiem, czego Ty właściwie od dziecka chcesz.
            Też nie rozumiem dlaczego 10 latka może chodzić do szkoły w spodniach za kolano, a przed kolano nie. To jakiś wstyd kolana pokazywać, czy co?
            A może mormonką zostałaś??

Wiesz, nie dziwię się, że ciągle masz jakieś problemy z dzieckiem, skoro takimi duperelami zawracasz sobie głowę.
            I bardzo, ale to bardzo współczuję Twojemu dziecku, bo to ona ma ogromny problem z Tobą - idź do psychologa - sama ze sobą, bo zamęczysz to biedne dziecko.
          • mama-osama Re: Acha, mamy nie generalizować gustów Rosjanek 15.05.15, 13:40
            " w Polsce chodzi się do szkoły w dżinsach, ale nie wie, co ja mam do szortów. Pr> zecież też są dżinsowe? Dlaczego spodnie za kolano tak, a przed kolano nie? Dla> czego czarne rurki tak, a z dziurami i przetarte (fabrycznie) nie? Dlaczego dżi> nsy tak, a dres nie, przecież rok temu jedno i drugie nie nadawało się do szkoł> y, skoro dżinsy się teraz nadają, to spodnie dresowe też powinny."

Yyy... W Polsce chodzi się do szkoły w jeansach (przetartych też), dresach, szortach. Pełna dowolność. Oczywiście jeśli regulamin szkoły nie mówi inaczej.
          • sea.sea Re: Acha, mamy nie generalizować gustów Rosjanek 16.05.15, 11:17
            Skoro nie nosi spódnic, to bardzo proste kryterium zerojedynkowe bez pokazywania na przykładach: nie nosimy do szkoły ubrań, w których są dziury (nawet fabryczne), oraz niczego, co pokazuje kolana. I generalnie: im mniej skóry widać, tym lepiej.

Galowe dżinsy od niegalowych rozróżniamy po tym, że są ciemne i bez udziwnień w stylu: dziury, aplikacje, pięćdziesiąt kieszeni.
      • wtop.ek Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 11:50
        u nas biustonosz zamist bluzki,

u was też nieźle big_grin

www.russianworldforums.com/photos/various/school/17.jpg
        • dyzurny_troll_forum Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 11:54
          wtop.ek napisał(a):

> u nas biustonosz zamist bluzki,
          >
          > u was też nieźle big_grin
          >
          > www.russianworldforums.com/photos/various/school/17.jpg

Ale, ale, widać, że koleżanka z tyłu zdegustowana bardzo... smile

A tak na poważnie - to jest nic!
      • berdebul Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 11:51
        Nie każ jej nosić mundurka niczym w korpo, tym bardziej będzie się wyróżniać i będzie miała przegwizdane. Niech nosi to, w czym się dobrze czuje. Daj jej się wtopić, zamiast robić z niej odmieńca. Jak tyle lat wiedziała jak się ma ubrać, to ta wiedza nie zniknęła. Teraz bardziej potrzebuje wiedzy ja przetrwać i to w raczej wrogim otoczeniu, zeby uznali ją za swoją.
        • dyzurny_troll_forum Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 11:53
          berdebul napisała:

> Nie każ jej nosić mundurka niczym w korpo, tym bardziej będzie się wyróżniać i
          > będzie miała przegwizdane.

Z taką matką będzie miała przegwizdane tak czy inaczej!
      • lady-z-gaga Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 11:53
        różnica między rodzajami dżinsów na r
        > azie jest dla niej niezrozumiała.

Bywają takie przypadki, wobec tego musi Wam obu wystarczyć, ze różnica jest zrozumiała dla Ciebie. Nie masz zadnego autorytetu u dziecka i musisz podpierać się internetem? obawiam się, że nie znajdziesz tego, czego szukasz - nawet internet jest na tyle tradycyjny, że nie zakłada całkowitej samodzielności 10-cio czy 11-to latków.
      • triss_merigold6 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 11:54
        w PL do gimnazjum chodzi się w mini odsłaniającej majtki i biustonoszu sportowym zamiast bluzki
        Chyba nie zamierzasz wysyłać córki do zespołu szkół na Mińskiej czy do gimnazjum przy ośrodku socjoterapii?
        Nie, jeansy nie mogą, nie powinny być elementem stroju galowego.

pggs.pl/index.php/galeria/2013/rozpoczcie-roku-szkolnego-2012-13/inauguracja-roku-szkolnego-2012-2013-7-52
        Proszsz, dzieci ubrane na galowo.
        • kocianna Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:00
          Dla CIEBIE (i dla mnie) nie mogą. Na rozpoczęciu roku w naszej klasie WSZYSCY chłopcy byli w dżinsach. Niektórzy mieli białe t-shirty zamiast koszul. Młoda była w szoku, bo tak się w Rosji nie chodziło do szkoły nawet na co dzień. W spodniach materiałowych czuła się odmieńcem, spódnic nie nosi. Potem przywykła, i raczej nie jest overdressed, ale ciągnie ją w drugą stronę.
          • dziennik-niecodziennik Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:03
            no to wyłumacz córce ze to że inni nie umieją sie ubrac odpowiednio do okazji to nie znaczy ze ona tez musi nagle swirowac w te strone.
            • memphis90 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 16.05.15, 08:18
              Może wystarczy wytłumaczyć, że w PL (a podejrzewam, że i w Rosji poza bogatą Moskwą) są dzieci, których nie stać na spodnie galowe, spodnie business-casual, spodnie smart-casual i spodnie casual, koszule galowe, koszule smart-casual, koszulki casual, marynarki galowe, marynarki casual, marynarki smart-casual, buty galowe, buty smart casual i buty casual plus kilka kompletów odzieży sportowej stricte na boisko...

- i dlatego mają JEDNE jeansy, JEDNE buty i białą koszulkę, która musi wystarczyć za strój galowy.
          • iwoniaw Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:08
            No popatrz, a w szkole moich dzieci (publiczna podstawówka) regulamin wyraźnie określa co to jest strój galowy - i wygląda to jak na zdjęciu linkowanym przez Triss. NIKT nie przyszedłby w dzień "galowy" w dżinsach, a jeśli by się na coś takiego zdecydował, to nie dość, że wyglądałby jak głupek, to jeszcze by mu po punktach z zachowania polecieli.
            • kocianna Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:14
              W szkole Twoich dzieci określa, a w szkole mojej córki nie określa, i matki posyłają dzieci 1 września w dżinsach. To ma pomóc mi znaleźć zdjęcia tłumaczące różnicę między casual i smart casual?
              • bergamotka77 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:16
                moje dziecko chodzi w ciemnogranatowych dzinsach, bialej koszuli albo blekitnej czy w granatowa kratke i granatowej marynarce na okazje galowe
                • pade Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:21
                  W kratkę? To nie jest strój galowy. Koszula powinna być wyłącznie biała.
                  Cała się zżymam jak widzę w poczcie sztandarowym chłopaczków w koszulach w kratę, za duzych spodniach materiałowych i kolorowych adidasach, brrr.
                  • bergamotka77 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:24
                    tak, biała w delikatna kartke. Biala tez ma ale woli w kratke na mniej oficjalne okazje
                    • pade Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:26
                      Apel w szkole to oficjalna okazja. Zresztą, większość szkół ma w statutach lub regulaminach opis stroju galowego. W żadnej ze szkół moich dzieci nie było mowy o koszulach w kratę czy krateczkęsmile
              • pade Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:28
                Kocianna, a możesz mi wytłumaczyć, po co Ci podkładka? Twoje słowo to za mało?
                • kocianna Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:33
                  No jak ja mam z nią o modzie rozmawiać bez obrazków? Jak ją uczyłam robić zdjęcia - zasada złotego podziału, gorące punkty, światło - to oglądałyśmy podręczniki i albumy z dobrymi i złymi przykładami.
                  Ja czasami stosuję metodę: rozkaz, wykonać!, ale zwykle wolę, żeby dziecko rozumiało, z czego dany rozkaz wynika. Wtedy nie muszę go wydawać...
                  • pade Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:46
                    Rozumiem, więc chyba lepiej przejść się do szkoły i pooglądać dzieciaki na przerwie, potem otworzyć szafę i skomponować parę odpowiednich zestawów.
                    Obrazki mogą być żywesmile Pokazujesz córce podczas spaceru co uważasz za ok, a co nie bardzo.
          • pade Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:11
            Faktycznie, dzieci tak chodzą na apele. Podejrzewam, ze wynika to głównie z niedostatku finansów. Kupowanie raz-dwa razy do roku stroju galowego, który będzie nałożony max 3 razy jest mało ekonomiczne. Nie tłumaczę, nie oceniam, po prostu uważam, że to jest główną przyczyną.
            Moja córa chodzi na apele w białej bluzce, czarnej/granatowej spódniczce, rajstopkach i balerinkach.
            Wczoraj np. na 6 lekcji był konkurs literacki. Przyszła do mnie i spytała jak ma się ubrać. Bo uznała, że powinna na galowo, ale nie chciała się wygłupić. Poszłyśmy na kompromis i nałozyła gładkie ciemne rurki, białą bluzkę i czarny sweterek. Okazalo się, że była najschludniej ubrana.
            • agni71 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 20:40
              >Faktycznie, dzieci tak chodzą na apele. Podejrzewam, ze wynika to głównie z niedostatku finansów. >Kupowanie raz-dwa razy do roku stroju galowego, który będzie nałożony max 3 razy jest mało >ekonomiczne.

Oj, niekoniecznie, moje córki mają pełno spódniczek galowych co z tego, skoro nie cierpią rajstop i spódnicę założą tylko do gołych nóg, a nie zawsze tak się da, bo jest za zimno...

>Moja córa chodzi na apele w białej bluzce, czarnej/granatowej spódniczce, rajstopkach i balerinkach

rajstopki to wróg moich córek

a balerinki przestałam kupować faktycznie ze względów finansowych, bo jeśli udało mi sie nakłonić je do założenia, to zazwyczaj tylko raz-dwa razy w roku
          • triss_merigold6 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:17
            Chłopcy. Chłopcy!
            Niech zacznie nosić spódnice i bez histerii na tym tle. Jeśli jest za gruba, to lepiej będzie wyglądała w odpowiedniej sukience czy spódnicy niż w spodniach.
          • e-kasia27 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:29
            kocianna napisała:

> W spod
            > niach materiałowych czuła się odmieńcem, spódnic nie nosi. Potem przywykła, i r
            > aczej nie jest overdressed, ale ciągnie ją w drugą stronę.

Ale dlaczego tak Ci zależy na tym, aby Twoje dziecko czuło się odmieńcem?

Skoro chodzi do takiej szkoły, gdzie nie obowiązują żadne normy w kwestii stroju, to w jakim celu ona ma przestrzegać jakichś wymyślonych przez Ciebie norm?

Umiała przestrzegać norm w rosyjskiej szkole, to jak trafi gdzieś gdzie normy znowu będą, to się dostosuje, a teraz, skoro nie ma potrzeby przestrzegania norm, to odpuść - po co chcesz z niej robić dziwaka, z którego wszyscy będą się nabijać?
      • lacitadelle Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 11:58
        Szczerze - dla mnie dziecko w tym wieku samo już powinno decydować o stroju, szczególnie takim do szkoły. Wiadomo, że w granicach czyste, nieporwane i nieodsłaniające intymnych części ciała. Oczywiście, jak się nie dopasuje do okazji (apel, przyjęcie weselne), to można jej przedstawić ew. konsekwencje. Nie musi mieć takiego gustu jak Ty, nie musi jej zależeć na tym samym, co Tobie. Powinna się ubierać tak, żeby się sobie podobać i czuć się dobrze.
      • dziennik-niecodziennik Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:01
        ja pierwsze słysze o dzinsach jako elemencie stroju galowego. dzinsy to zawsze jest casual i tego sie trzymajcie. jak córka powie ze "inni nosza", to chyba wiesz jak wskazac różnice?
        jesli dziecko umie sie ubrac dobrze i do figury,i do okolicznosci, to w czym problem? chce sie znienacka ubierac inaczej? pyta czemu inni sie ubieraja inaczej? chce sobie poluzowac gorsecik rygorów czy jak?
      • lily-evans01 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:30
        Skąd Ty wytrzasnęłaś obrazek gimnazjalistki w gaciach i gorsecie?
        Chyba z jakiejś szkółki dla społecznie wykluczonych wink.
        Codziennie widzę dzieciaki idące do 1 gimnazjum, wysiadające z mojego tramwaju do innego - ubrania dziewczynek to najczęściej ciemne rurki bądź dżinsy, podkoszulki czy tam bluzki bez szaleństw, też raczej ciemne, z napisami/nadrukami, bluzy szare, czarne itp. Prawdopodobnie to jest ostatni krzyk mody z sieciówek. Plus nieśmiertelne trampki z gwiazdką. Mam wrażenie, że czerwone rządzą.
        W szkole u córki klasy IV-VI - podobnie, może ciutkę mniej ponuro, czasem zamiast bluz swetry z kapturem. Żadnych neonowych, skąpych szmatek, przynajmniej do szkoły. Wyglądają schludnie, sympatycznie, ale właśnie jak młodzież, a nie pańcie z korpo.
        Co do porad modowych - idziecie do pierwszej lepszej sieciówki, z której ciuchy nie rozwlekają się po pierwszym praniu,no i młoda wybiera. Doskonale będzie wiedziała, czy coś nosi się w jej klasie/szkole, czy nie.
        Aha, taki sklep na Z robi przykładowe stylizacje z własnych ciuchów na swojej stronie, ale nie wiem, czy to nie będą za dziecinne propozycje, zobacz sobie. Więcej nie napiszę, bo i tak już tu uważają, że tam pracuję (a ich ubrania po prostu wyjątkowo pasują do mojego dziecka, ot i cała tajemnica).
      • kitka20061 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 22:44
        A w którym to gimnazjum tak się ubierają? Moje dziecko co prawda jest w podstawówce, ale jest regulamin który mówi, że strój galowy dla dziewczynek to: biała bluzka koszulowa z kołnierzykiem, czarna lub granatowa spodniczka do kolana , białe lub czarne rajstopy, krawatka. Na codzień spodnie/spódniczka nie krótsza niż do kolan, dowolna bluzka z wyłączeniem tych na ramiączka i dużym dekoldem. Zabrania się noszenia krótkich spodenek. Dziwci przestrzegają regulaminu, bo inaczej maja punkty karne.
        • kitka20061 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 23:06
          Do galowego stroju zamiast spódniczki mogą być czarne spodnie materiałowe.
    • mamma_2012 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 11:45
      A moja corka, ma to akurat dobrze opanowane, ale granice sa subtelne i trudno je przekazać.
      Np. sama wie, kiedy mozna iść do szkoły w jeansach z dziurami (plus góra od mundurku ), kiedy w spódnicy, jak ubrać się na szkolne wyjście do teatru.
      Nastolatkowa moda zależy od środowiska.
      Widziałam kiedys nastolatake ze szkoły podmiejskiej idącej bardzo w stronę dresów i adidasow, ktora pojechała do szkoły warszawskiej, gdzie prawie wszyscy byli w jeansach, koszulach, młodzieżowych kapeluszach i fajnych koszulkach bez sportowego logo. Jej komntarz był krótki, " ale wieś".
    • inguszetia_2006 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 11:48
      Witam
      Moja córka, gimnazjalistka poszła dziś do szkoły w czarnych trampach, dżinsach granatowych - rurkach, do tego szary długi sweter. A... i czarny płaszczyk do tego.
      Pzdr.
      Ing
      • lily-evans01 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:31
        O, miałam rację wink.
    • triss_merigold6 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 11:58
      ninaandhertrends.blogspot.com/2012_08_01_archive.html

Blog nastolatki z przykładem stroju galowego.
      • dyzurny_troll_forum Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:04
        triss_merigold6 napisała:

> ninaandhertrends.blogspot.com/2012_08_01_archive.html
        >
        > Blog nastolatki z przykładem stroju galowego.

To na powążnie ma być? Ten frak do rozmemłanej koszuli i porcień od przewalania siana? Akurat w modzie męskiej nie ma za dużo miejsca na takie ekstrawagancje...
        • triss_merigold6 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:18
          Chyba rozmowa dotyczy stroju galowego dla dziewczynki?
          • dyzurny_troll_forum Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:20

> Chyba rozmowa dotyczy stroju galowego dla dziewczynki?

Chyba zaprezentowany strój dla chłopca śkreśla bloga w kategoriach merytorycznych?
            • triss_merigold6 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:27
              Biedaku, próbujesz być targetem bloga modowego nastolatki?

Dziewczyna wkleiła zestaw biała bluzka + szara plisowana spódnica jaki jej samej wydał się odpowiedni do szkoły na uroczyste okazje. Tylko tyle, bez dorabiania ideolo. Jedyny wniosek, jaki możesz wyciągnąć, to taki, że dziewczynka w wieku, powiedzmy 13 lat, taki zestaw uważa za galowo-szkolny i proponuje czytelniczkom bloga.
              • dyzurny_troll_forum Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:29

> Biedaku, próbujesz być targetem bloga modowego nastolatki?
                >
                > Dziewczyna wkleiła zestaw biała bluzka + szara plisowana spódnica jaki jej same
                > j wydał się odpowiedni do szkoły na uroczyste okazje. Tylko tyle, bez dorabiani
                > a ideolo. Jedyny wniosek, jaki możesz wyciągnąć, to taki, że dziewczynka w wiek
                > u, powiedzmy 13 lat, taki zestaw uważa za galowo-szkolny i proponuje czytelnicz
                > kom bloga.

Ja to nawet rozumiem. Ale po co Ty to tu wklejasz?
                • lily-evans01 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:54
                  Bo autorka łaknie materiału fotograficznego?
    • pade Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:05
      Ja nie pozwalam chodzić młodej do szkoły w jeansach z dziurami na pół kolana albo pod pośladkiem, to jest wykluczone. Natomiast moda jest teraz taka, że w większości są te przetarcia, ale od spodu podszyte. Kupuję takie, w których tych przetarć jest jak najmniejsmile
      Moja młoda męczy mnie o krótkie spodenki do szkoły. Czasem ma pomysł, żeby pójść w mini. Dla mnie jest to wykluczone. Szorty są na plażę lub podwórko, jeansowe ogrodniczki z przetarciami (nowy nabytek) też tylko na podwórko, mini może trochę później (5 klasa) i to też nie ledwo za tyłek. Młoda się wścieka, bo dzieciaki chodzą do szkoły w szortach, ale trudnosmile
      Za to doskonale wie jak ma się ubrać na urodziny, do teatru, na wycieczkę i w ogóle nie muszę sprawdzać w co jest ubrana, zawsze stosownie.
      • bergamotka77 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:10
        dziwne ja moge chodzic w dzinsach z dziura na kolanie i szpilkach nawet do pracy smile
        • pade Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:14
          a moja młoda nie możesmile
    • kocianna Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:09
      Łopatologicznie:
      Potrzebuję takiego zestawu rysunku/zdjęć, jak poniżej, przedstawiającego dzieciaka w wieku ok. 12 lat.
      https://www.thepartyguidehub.com/wp-content/uploads/2015/04/dresscode.gif
      • pade Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:14
        obawiam się, że nie znajdzieszsmile
      • morgen_stern Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:17
        Ale do czego ty tego, na Swaroga, potrzebujesz?!
        Serio, kocianna, mam wrażenie, że jesteście wszyscy głęboko zaburzeni.
      • triss_merigold6 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:19
        Idź do H@M, Kappahl, Reserved albo popatrz na ich lookbooki sezonowe - znajdziesz zestawy ubrań (ZESTAWY) dla dzieci i młodzieży na różne okazje. Na okazję rozpoczęcia roku szkolnego również.
      • sadosia75 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:20
        Nie znajdziesz chyba nic takiego rozsadnego. W większości blogów są powyciachane gacie, stanikobluzki i ten typ.
        Dziecię tez rozumiem bo było jasno wytłumaczone co do jakiej okazji, dnia, aktywności. A teraz no cóż. Może zamiast obrazków po prostu usiądź z nią i pogadaj o konkretnych ciuchach. Co do jakiej sytuacji może a czego bójsiębogaimatki! To i tak łatwiejsze będzie niż ciągle pilnowanie. Z czasem sama albo zrozumie albo pójdzie w tą głupią modę i nic na to nie poradzisz..
        Ot taki żywot matki uncertain
        A jak młoda odnajduje się po powrocie?
        • kocianna Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:26
          O, to jest myśl. Dzięki, Sadosiu.
      • cosmetic.wipes Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 14:27
        Ja pierdzielę, rozkminke na temat okolicznosci i sposobu używania podpasek też jej przedstawiłaś tabelarycznie-obrazkowo?
        • kocianna Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 14:32
          Poglądowo. Wyciągając podpaskę i pokazując, jak się ja przykleja do majtek i zawija skrzydełka, i jak następnie utylizuje zużytą. A Ty jak?
          I co, mam stanąć w szkole i pokazywać na konkretne dzieciaki, mówiąc: o, ten strój jest OK, a ten nie jest OK? Przecież prościej jest pokazać wyraźnie, o co mi chodzi, na zdjęciu. Siedząc sobie wygodnie w domu.
          OK, rozumiem, że w necie nie ma wszystkiego w jednym miejscu, w takim razie zrobię to na jej ciuchach i tyle.
          • cosmetic.wipes Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 14:37
            A nie mozesz systemu pogladowego uzyć na ciuchach, które młoda ma w domu, a potem go utrwalać w trakcie zakupów ubraniowych? Przynajmniej bedzie to wskazanie bezpośrednie, bez mozliwośći późniejszej błędnej interpretacji wink
    • mum2004 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:09
      Ja widzę, że u córki w szkole dziewczyny ubierają się bardzo różnie, według własnego stylu. Jedne bardziej sportowo, inne bardziej dziewczęco, są "chłopczyce" w bluzach i dżinsach, są dziewczynki w spódnicach i sweterkach. Niech się córka ubiera zgodnie z własnym stylem, w czym dobrze się czuje.
      • bergamotka77 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:14
        dokladnie kocianna szkola to nie biuro z adlugo bylyscie w Rosji i wam sie cos w szufladkach mozgowych pokrecilo. Dzieci w szkole ubieraja sie na sportowym luzie - dzinsy, bluzy, fajne tiszerty, swetry, trampki, spodniczki. Jakiego rozroznienia jeszcze potrzebujesz?
    • 1matka-polka Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:11
      Rosjanki na galowo:
      izismile.com/2009/05/27/how_russian_youth_celebrates_their_graduation_day_60_pics.html

Styl, szyk, skromność i elegancja biją na kilometr.
      • kocianna Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:15
        Gwarantuje Ci, że świadectw w tym stroju nie odbierają.
        • 1matka-polka Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:29
          A te na 27 zdjęciu, to gdzie siedzą, jak nie w szkole? Co one mają na innych zdjęciach napisane na szarfach? Chyba, że te wszystkie zdjęcia są z jakiś balów przebierańców...
          • lily-evans01 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:35
            Ło matko, przecież to po prostu jakaś tradycja, moim zdaniem dość zabawna i trzeba mieć sporo dystansu do siebie, żeby coś takiego założyć jako maturzystka wink.
            • 1matka-polka Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:50
              No to się pytam kocianny, jako bardziej rozeznane w tamtejszych realiach, czy to przebieranki czy na serio? Abstrahując od pań ubranych balowo, bo tamte na pewno są na serio.
              • lily-evans01 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:56
                Byłam raz na studniówce jako nauczycielka i dziewczynki też były bardzo, bardzo balowo wystrojone, wręcz sylwestrowo. Ciekawa jestem, czy ta nieszczęsna moda zmieniła się od tamtych czasów.
                I też jestem ciekawa, jak ten biały fartuszek jest traktowany w Rosji, bo przeczytałam, że to po prostu "tradycyjny strój na zakończenie szkoły"
              • kocianna Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 13:40
                Brązowa sukienka, białe podkolanówki i białe kokardy to strój obowiązujący w Rosji i ZSRR od 1834 do 1984 roku dla uczennic od 7 do 16 roku życia. Obecnie to żartobliwe nawiązanie do tradycji, obserwowane od kilku lat. Zakłada się toto po oficjalnym zakończeniu szkoły, a na apel po świadectwo idzie się tak:
                Za duży obrazek do wklejenia w treść postu.
                • bergamotka77 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 13:46
                  Jezu te kokardy to obciach straszny albo szary garnitur weselny u chłopca big_grin Mam nadzieje ze twojej córki tu nie ma?
                  • kocianna Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 13:56
                    Widziałabyś kokardy u pierwszaków...
                    • bergamotka77 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 14:11
                      te kokardy to takim komunizmem trącą. W ogole mi sie ten styl Rosjan nie podoba. Mlodzi Polacy ubieraja siez grubsza jak Anglicy, Niemcy czy Francuzi
                      • kocianna Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 14:23
                        Kokardy = szkoła. W szkole Anglicy noszą mundurki, nieprawdaż? Rosjanie albo mundurki, albo business casual. Poza szkołą ubierają się normalnie - fakt, dziewczęta zakładają obcasy wcześniej i wyższe, niż na Zachodzie.
                        Dorosłe Rosjanki są zazwyczaj lepiej zrobione i bardziej zadbane, niż Europejki, z pewną skłonnością do przesady i braku luzu (szpilki w piaskownicy czy na plaży, pełny makijaż na wyjście do sklepu), ale bizantyjskość (złoto i błyskotki) wyszła z mody na początku naszego stulecia... I mimo, że nadal niektóre Rosjanki jeżdżą w różowych porsche z kołpakami wysadzanymi Svarovskim, to nie jest to uznawane za dobry ton.
                        • bergamotka77 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 15:10
                          kocianna zrobione nie znaczy zadbane wink One sie zawsze musza wystroic jak stroz w Boze Cialo, nawet na narty. Widzialam nie raz i wyglada to groteskowo smile
                • edelstein Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 15:33
                  O pacz,zupelnie jak w Pl.
                  • bergamotka77 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 15:56
                    edel
                    nie wiem w jakich kregach sie obracasz ale wiesz masz wypaczone spojrzenie, bo Niemki akurat opinii zbyt zadbanych i kobiecych nie maja, zwlaszcza dojrzale panie z DE wygladaja w wiekszosci jak babochlopy albo lesby (bez urazy, bo nie mam nic do ludzi LGBT wink Podobnie jest z moda niemiecka - jak patrze na sieciowki niemieckie to jestem zalamana, wszystko jest takie brzydkie w dzialach damskich wink
                    • edelstein Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 20:34
                      Sieciowki niemieckie maja to samo co i polskie.Moje znajomemu sa zadbala i kobiece,co nie rowna sie jak rodem z pobocza autostrady.
                      Polki maluja sie zbyt mocno i ubieraja w Mini idac po bulkitongue_out
                      • lily-evans01 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 21:59
                        Co do mini, rzadko widuję.
                        Co do makijaży - przyznaję pełną rację.
                        W dodatku sporo młodych kobiet, które w sumie nie potrzebują aż tak poprawiać sobie urody, ma makijaż wręcz teatralny.
                        Nudzę się 2 x dziennie w komunikacji miejskiej po 20 minut, to sobie oglądam ludzi.
                        Jedno, co dobre - fryzury coraz prostsze, młode babki coraz częściej mają po prostu długie, gladko rozpuszczone włosy. Gdyby jeszcze niektóre nie farbowały się na kruczoczarno wink.
                • lily-evans01 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 18:57
                  No i miałam rację, że to humorystyczny akcent wink.
                • morekac Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 21:16
                  kocianna napisała:

> Brązowa sukienka, białe podkolanówki i białe kokardy to strój obowiązujący w Ro
                  > sji i ZSRR od 1834 do 1984 roku dla uczennic od 7 do 16 roku życia.

Aaaa... to dlatego uczennice w książkach do rosyjskiego tak wyglądały. A chłopcy byli pionierami.
        • edelstein Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:59
          Nawet jesli,to buty rodem jak z burdelu o niesmowitym guscie nosza cyca nie swiadcza.Wiekszosc wyglada tam jakby sie z pobocza urwaly.
      • bergamotka77 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:19
        jezu jaka masakra! No rzeczywiscie roznica jest spora smile
        kocianna podpatrz styl corek Lisa i Rusin oraz Lisowej to zobaczysz jak nosi sie polska mlodziez z dobrych domow wink
        • bergamotka77 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:21
          np. tu masz foty Igi Lis:

www.google.pl/search?q=iga+lis&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=d8hVVbbvHIj9ygP2poDoBg&ved=0CCAQsAQ&biw=1366&bih=631
          • pade Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:23
            no i co jest na tych fotach? dorosła dziewczyna
            Kocianna pyta o podstawówkę!
      • sadosia75 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:23
        Wystarczy pojechać do pierwszej z brzegu szkoły i zobaczyć dzieci ubrane porządnie, schludnie, uczesane a nie z potarganymi pierzami.
        No ale to trzeba być a nie tylko czytać.
        Internetom nie ma co tak wierzyć. No chyba, że lecimy tą stroną to i stereotyp o polakach się sprawdzi...
      • edelstein Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 12:33
        big_grin chlopcy w dzinsach i bialych tshirtach to przy tym szczyt elegancjibig_grin poznalam sporo rosjanek, i o zadnej nie moglam powiedziec,ze byla dobrze ubrana.
        W sumie nie wiem z czym kocianna ma znow Problem,bo szukanie przykladow "jak sie ubrac" dla 10latka jest absurdalne.Moj przedszkolak sam wyciaga rzeczy z szafy i naciaga na grzbiet.Jeszcze sie nie zdarzylo by ubrac sie niestosownie,ale on kapuje zdanie "ubierz sie ladnie".
    • iwoniaw Obrazek poglądowy: 15.05.15, 13:00
      https://myvuze.files.wordpress.com/2014/05/dress-code-poster.jpg

rozumiem, że wolałabyś coś w tym stylu:

https://media.lehighvalleylive.com/breaking-news_impact/photo/allentown-school-district-uniformsjpg-c4cd1beedd11196b.jpg

ale skoro szkoła córki nie spieszy z tego rodzaju pomocą, poprzestałabym na wskazówkach z obrazka nr 1.
    • joxanna1 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 14:20
      pokaż swojej córce 1-2 pary dżinsów, czy całych stylizacji, które uważasz za bardziej szkolne, a potem za mniej szkolne i niech ona sama zauwazy różnicę. myślę, że nazwie ją bardziej precyzyjnie, niż Ty.
      • azja-od-kuchni Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 19:24
        Z czułością wspominam singapurskie mundurki ... O rany jakie to łatwe było. Zawsze ten sam zestaw oby czysty. W amerykanskiej szkole tak łatwo nie ma... Dzieciaki niby ubieraą się jak chcą ale bluzka nie może pokazywac ramion, biustu czy brzucha ...kold musi być tak mały, że można go przykryć własną dłonią. Spódnica i spodenki mają byc do kolan nie krotsze . Zabronione są spodnie które mają krok przy kolanach i takie spod których widać bieliznę ( nie ważne czy górą czy dołem)...Długie
        włosy mają być związane, a ręce czyste i paznokcie niepomalowane. Kto się nie zastosuje może zostac odesłany ze szkoły do domu... Rodzice przy zapisie sa poinforomowani jak wolno się ubierać i dzieciak nie doniosł bo kogoś z jego znajomych odesłano ..Paznokcie wolno malować w bawach szkoły gdy jest szkolnej drużyny, na dzień narodowy czy na niebiesko w dniu autyzmu.
        A córka do szkoły chodzi w jansach i converach ( jakoś nie odstaje od reszty poza tym, że nosi bluzę , bo jej zimno) ma 1 sukienkę ktora miała ostatni raz na Wielkanoc do teatru zakłada spodnie z materiału i marynarkę podobnie jak ja ...
        • najma78 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 22:02
          azja-od-kuchni napisała:

> Z czułością wspominam singapurskie mundurki ...

prawda smile w Angli mamy uniformy, syn w primary czarne buty bez napisow itp, szade spodnie w kant, jasnoniebieski polo t-shirt z krotkim rekawem na to jumper ciemnoniebieski z logo szkoly. Gdy jest cieplo krotkie, szare spodnie. Torba na pasku ciemnoniebieska z logo szkoly, kurtka przecideszczowa ocieplana polarem z kapturem ciemnoniebieska z logo szkoly.
          Corka w secondary school, czarne spodnie w kant, czarne buty bez ozdob, czarne skarpety, polo t-shirts z logo szkoly z krotkim rekawem kolor do wyboru (wisniowy, bialy, szary albo czarny), jumper z logo szkoly kolory do wybory te same jak wyzej. Kurtka czarna z logo szkoly przeciwdeszczowa ocieplona polarem. Czarna torba na pasku. Czarne gumki do wlosow, spinki. Zakaz kolczykow, innej bizuteri. Zakaz farbowania wlosow, pomalowanych paznokci, makijazu. Zadnego problemu.
    • mama303 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 19:55
      kocianna napisała:

>ale ja bym chciała wdrukować Młodej, że do szkoły ubieramy się inaczej, niż na dwór - n
      > iech to nie będzie business smart, tylko smart casual, ale niech będzie schludn
      > ie.

schludnie to zawsze ma być, ale poza tym daj dziecku znaleźć swój własny styl. Mnie np. kompletnie nie podoba się styl jaki córka sobie ostatnio wybiera ale słowem się nie zająknę.
    • 18lipcowa3 Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 20:49
      Poważnie musisz to 10 latce tłumaczyc?
      Moja 5 latka wie co i jak. I jak ma wystep,albo teatr to sama mówi '' mama , ma byc na galowo '' i nie dyskutuje, tylko wybiera z 2-3 zestawów ktore jej proponuje.
      Ba ona na codzien wie że ma byc odprasowana, bez dziur i pod kolor.
      Serio to takie trudne??????????????
      Serio tarzanie sie jest modne? Bo moja córka już się nie tarza. Ubrania po niej sa czyste.
    • ichi51e Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 21:19
      Wpisalam w hoogle "jak sie ubrac do szkoly" filmy blogi brac przebierac
      • ichi51e Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 21:26
        Obejrzalam czesc i tragedia. Jak brzydko te dzieci sa ubrane matko boska... Niech lepiej corka ubiera sie z wasnym gustem i sumieniem nawet gdyby miala byc odmiencem
    • solejrolia Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 15.05.15, 22:58
      o mój boże...ale problemy macieindifferent

a nie lepiej po prostu spojrzeć, jak dzieciaki w klasie, na podwórku się ubierają, i tez się tak nosić? to chyba ten wiek, ze raczej chce się wyglądać jak koleżanka, a nie wyróżniać się z tłumu.

u nas dziewczyny do szkoły chodzą w dżinsach
      lub leginsach
      a ewentualnie w dresowych (ze ściągaczem, czasem z obniżonym krokiem, albo i nie)
      białe koszulki, najchętniej z jakimiś z napisami, albo jakimś fajnym rysunkiem.
      albo po prostu białe koszulki, takie jak na wf. tak chodzi córka, i tak chodzą koleżanki, które widuję- przeważnie są w białych t-shirtach.
      do tego bluzy z kapturem, rozpinane lub kangurki, polary itp.
      koszule w kratę !!!
      u nas jeszcze , poza kraciastymi koszulami, bardzo pożądane są rzeczy w moro. córka ma bojówki czarne i moro, bluzę polarową moro, t-shirty całe w moro lub z jakimiś tam nadrukami, np na rękawku, czy kieszoneczka.
      buty- jest szał na air maxy, conversy, vansy itp. jak ktoś nie ma to i chińskie trampki są ok.

na galowo- córka nie nosi spódnic, wiec ma czarne spodnie (coś jak leginsy, ale jednak bardziej spodnie) do tego biała koszula kołnierzykiem, z kieszonkami i pagonami, rękaw 3/4- nie jest stricte elegancka, ale wpisuje się w regulamin.
      do tego granatowy sweterek w białe paseczki.
      kupiłam jej czarny żakiecik, myślę, ze na koniec roku założy.
      ma czarne balerinki, ale jak zobaczyła, że wszyscy na jakąś tam okazję założyli trampki, no to stwierdziła, ze od teraz trampki będzie nosić również do galowego stroju.
      i to jest chyba ten moment, że będę musiała jej odpuścić jej te balerinki.

a na elegancko? bo idzie do cioci na imieniny, czy na urodziny do koleżanki.
      cóż- wyciąga po prostu coś co nie jest takie bardzo luzackie, czyli nie zakłada moro,
      zakłada najchętniej coś nowegowink coś czego koleżanki dotąd nie widziały wink najczęściej biały sweterek, czy koszulka biała z ładnym nadrukiem, żadnych tam cekinów, falbanek, ani nic nadmiernie ozdobnego. tak było OD ZAWSZE>i dobrze, jak tez nie lubię czegoś takiego.

generalnie to jest tak, ze jak chcę żeby coś nosiła, to jej to kupuję (albo użyczam ze swojej szafy wink ). oczywiście kupuję uwzględniając upodobania córki np do kratek, moro, czy białych koszulek.
      a jak uważam, ze w czymś ma nie chodzić, np w szortach do szkoły- to takich szortów w szafie nie ma i tyle. nie ma też ubrań wulgarnych, podartych na pupie portków, koszulek z dekoltem do pępka, albo takich rozwleczonych, czy asymetrycznych opadających na jedno ramię. to jeszcze nie ten wiek, wiec takich ciuchów w szafie córki po prostu nie ma.
      • ichi51e Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 16.05.15, 07:30
        Zauwazmy ze to nie dziecko nie wie jak sie ma ubrac tylko kocianna ktora robi inspekcje i cos jej zgrzyta ze za malo oficjalnie.
    • nick_ze_hej Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 16.05.15, 08:17
      Kocianno, tak przy okazji tematu dresskodu - mogłabyś mnie oświecić na czym polega ta wszechobecność olbrzymiastych , białych, szyfonowych kokard noszonych przez dziewczęta?
      www.swiatobrazu.pl/zdjecie/artykuly/288708/sergey-kozmin10.jpg
      fivka.pl/file//2013/11/rosyjskie-uczennice-26.jpg
      • morekac Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 16.05.15, 09:33
        Kocianna wyjaśniała: kokardy i podkolanówki stanowiły element oficjalnego stroju szkolnego dziewcząt przez wieki. Dziewczyny po prostu podtrzymują tradycję.
        • nick_ze_hej Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 16.05.15, 10:49
          Przez wieki to raczej chyba niewink
          Sądzę, że córki cara Mikołaja II były z modą na bieżąco...wink
          historykon.pl/wp-content/themes/sahifa/timthumb.php?src=/wp-content/uploads/2013/07/35915_10200416082908543_1041612767_n.jpg&h=330&w=660&a=c
          • morekac Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 16.05.15, 11:05
            Od 1834 do 1984 to przez wieki. wink
            • nick_ze_hej Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 16.05.15, 11:13
              Widocznie carównom pomógł gust ich matki nie-Rosjanki.
              Estetyka tej nacji to tragiczna kompilacja europejskiej prowincji i wschodniego bazaru.
          • morekac Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 16.05.15, 11:08
            Poza tym - czy córki cara chodziły do szkoły?
            • 3-mamuska Re: Wczesnonastolatkowy dresscode 16.05.15, 13:49
              To co Kocianna pokazała to tragedia i masakra.
              Nawet odjąć kokardy i podkolanówki to i tak okropieństwo.
              To ja juz wole ciemne jeansy i koszule niż to co Rosjanki uważają zastój galowy.

moze rozdziel jej szuflady w komodzie, w jednej ciuchy do szkoły w drugiej na podwórko.

Myśle ze 10-letnie dziecko wie ,ze do szkoły zakładamy spodnie w całości bez dziur. Koszulka o odpowiedniej długości. Która zakrywa plecy brzuch.

Na podwórko legginsy ,dres, spodnie z durami.Kolorowo i jak ci sie podoba.

Wiem ze moja 12 latka gdy miała lat 10 zakładała na siebie, ciuchy które lubiła, a one nie koniecznie pasowały do siebie. Tak samo robiła córka mojego brata.
              Potem powoli dziewczyny nauczyły sie co dobrze z czym wyglada co wypada a co nie.

Super ze do szkoły jest mundurek określone zasady i spokój.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka