Dodaj do ulubionych

Pustka egzystencjalna

17.05.15, 19:45
Dopadła mnie jakiś czas temu i trzyma. Głupie uczucie. Stare cele zrealizowałam, nowych jeszcze nie wyznaczyłam. Żyję z dnia na dzień, pracuję i wypełniam czas mniej lub bardziej pożytecznymi czynnościami. Teraz widzę, jakie głupie są rady w stylu „znajdź sobie jakieś hobby/zajmij się wolontariatem”. To tak nie działa, sama aktywność nie wystarczy, trzeba jeszcze poczucia, że tworzy się coś ważnego i wielkiego. Jeszcze niedawno mogłam chociaż planować sobie emeryturę, a teraz i to się rypło wink (Tak, wiem, że ludzie chorzy, bezrobotni i dotknięci innymi nieszczęściami chcieliby mieć takie problemy.)
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 19:48
      Może wyjazd do Egiptu i Tunezji i tamtejsza pomoc płci męskiej 20 lat młodszej?
      • echtom Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 20:46
        Dzięki za troskę, ale nie lubię się oszukiwać smile
    • krejzimama Nie martw sie 17.05.15, 19:50
      Niedługo PiS wyznaczy ci cele.

https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/v/l/t1.0-9/11229985_841637235890938_4912982033403013999_n.jpg?oh=49bc82fc3401b2cf1bd7d7fde95e44b9&oe=5602F9F7
      • gazeta_mi_placi Re: Nie martw sie 17.05.15, 19:55
        Oby nie.
    • asia_i_p Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 20:01
      Będę monotematyczna - a w zasadzie wypadnie, jakbym cierpiała na monomanię - czas zacząć pisać książkę. smile
      Widziałaś ten artykuł: Tekst linka ?

W ogóle fajna strona.
      • gazeta_mi_placi Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 20:03
        Ja mogę zostać skarbnikiem.
      • echtom Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 20:41
        Sadystka, żeby dać mi tyle do czytania po angielsku tongue_out A w ogóle to jeszcze nie dojrzałam do pisania, lecz może to właśnie będzie następny etap smile
    • fomica Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 20:37
      Może rozpocznij intensywny lobbying na rzecz wnucząt?...
      • echtom Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 20:42
        Jeszcze trochę za wcześnie smile
      • rasowa_sowa Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 21:34
        No tak, pustka egzystencjalna wypełniona wnukami - biedne wnuki i ich rodzice..
    • gazeta_mi_placi Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 20:40
      Idź na wybory i głosuj wiadomo na kogo.
      • gazeta_mi_placi Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 20:43
        I namów swoje dorosłe córki, koniecznie.
    • triss_merigold6 Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 20:42
      Poczekaj na wnuki. Masz dorosłe córki, trzy więc jest szansa że któraś zaciąży i będziesz mogła realizować sens życia poprzez wnuki.
    • ruda.anka2 Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 20:48
      A to się nawet czuje z Twoich postów.
      Ta pustka oznacza pewnie trochę wolnego czasu i względny spokój? To może się rozkoszuj?wink
      Nie ma jakiegoś miejsca na świecie, o którym marzysz? Może to jest moment?smile
      • echtom Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 20:53
        Jest nawet kilka (jedno przesunęło się wczoraj na początek listy, nawet sprawdziłam logistykę), ale na ten rok mam już inne plany. Lubię podróżować, to jednak też nie wypełnia życia i nie nadaje mu sensu smile
        • ruda.anka2 Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 20:59
          No to kochanekbig_grin
    • kropkacom Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 20:51
      Nie musi być wielkie i super truper ważne. Bylebyś czuła, że tworzysz coś na czym się znasz, co cię interesuje i aby za chwilę wszystko się nie rozbiło o słomiany zapał. Dla dobra córek nie czekaj na wnuki, które miałyby zapełnić twoją pustkę egzystencjalną.
      • echtom Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 20:56
        Przecież wiem, że wnuki nie będą moim dziełem smile
        • kropkacom Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 21:01
          Skup się na pierwszej części mojego posta wobec tego.
    • princess_yo_yo Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 20:59
      medytacja, nie jakas strasznie transcedentalna ale program cwiczen oddechowe ktore pozwalaja na ponowne znalezenie siebie w swiecie i nowych celow. polecam.
      • echtom Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 21:16
        To naprawdę działa?
        • princess_yo_yo Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 21:35
          nie w sensie rewelacji na temat sensu zycia wink ale umysl czasem wchodzi w role chomika w kolku i nic z tego nie wynika ani nie bardzo wiadomo o co chodzi, w takiej sytuacji zatrzymanie sie i znalezienie tu i teraz pozwala po prostu zobaczyc rzeczy oczywiste, jak chocby to ze pustka egzystencjalna o ktorej piszesz to faza albo stan nie koniecznie odpowiadajacy rzeczywistosci.
    • nenia1 Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 21:47
      echtom napisała:

> Teraz widzę, jakie głupie są ra
      > dy w stylu „znajdź sobie jakieś hobby/zajmij się wolontariatem”.

Tak samo głupie jak wszelkie inne rady. Gdyby była jakaś rada uniwersalna już dawno byśmy ją znali. A tak, jak sama pewnie widzisz, nawet jeśli coś działa to i tak działa wyłącznie przez chwilę, czasem dłuższą, czasem krótszą i tyle. Może być i dlatego, że sensu specjalnego nie ma, tylko my ludzie z jakiś powodów staramy się we wszystkim ten sens dostrzec i wszystkiemu jakiś sens nadać.
    • mamusia1999 Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 21:52
      1. Jon Kabat Zinn. na przykład.
      życie w teraźniejszości. ciągle planowanie przyszłości niszczy zdolność odczuwania radości każdej chwili tu i teraz. jesli nadchodzi ta zaplanowana przyszlosc, to sie nia nie cieszymy, tylko dalej planujemy, a jak nie ma juz co to marazm. ćwiczenie uważnego przeżywania momentu, jaki by nie był. zamiast uciekania od pieluch do planów urlopowych . bo inaczej na tym urlopie będziemy planować podróż powrotną lub co gorsza remonty w domu itd itp etc....
      2. narcyzm? imperatyw superlatywy tak nachalnie propagowany m.in. przez media? rzeczywistość musi być WYJĄTKOWA, WIELKA, żeby stanowić wartość? przeciętne życie jest cudem. pogodzić się z przeciętnoscią i delektować okruchami nadzwyczajnosci.

głowa do góry, to trwa,ale w końcu przeprogramujesz swoje ego wink
      • mamusia1999 Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 22:04
        ja się jako emigranta to spraw Ojczyzny wtrącać nie chcę. ale Tobie osobiście, tak dla wprawy radzę wybrać tego zwykłego, przeciętnego Komorowskiego a nie jakaś charyzmatyczny polityczna gwiazdę. twój głos losów kraju nie przesądzić, a może będzie zalążkiem osobistej zmiany w sposobie postrzegania świata.
        • echtom Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 22:10
          Ta sprawę już przemyślałam. Poza tym głosuję od ćwierć wieku i nie muszę się wprawiać smile
          • bi_scotti Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 22:41
            A jak tam przygotowania do Camino? Bo to fajna sprawa jest, naprawde ... been there done that smile Niby najlepszy czas jest maj-czerwiec ale ja przeszlam na przelomie wrzesnia i pazdziernika, i jedyny problem to byly coraz krotsze dni wiec mozesz zaczac planowac jeszcze na ten rok. Ja nawet jeszcze planuje moze w nastepna zime przejsc portugalski szlak www.santiago-compostela.net/portugues/index_cp_en.html To dobrze robi na pustke egzystencjalna big_grin Promise!
            A taka smieszna ksiazeczke znasz? www.goodreads.com/book/show/2018455.What_the_Psychic_Told_the_Pilgrim Moze Cie zainspiruje? Good luck smile
            • echtom Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 22:48
              Camino planuję bliżej emerytury smile Najpierw muszę zobaczyć Museum Vasa w Sztokholmie. Ale fakt, że muszę się wziąć w garść i wrócić do pieszych wędrówek.
              • olinka20 Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 23:16
                Och wspaniałe muzeum, prawie wołami mnie wyciagali smile
              • bi_scotti Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 23:19
                To Ci podrzuce jeszcze jeden szlak, ktorego sama wciaz nie przeszlam, bo skapie na brytyjskich pounds tongue_out ale przyjdzie dzien, ze i tam mnie nogi poniosa: johnmuirtrail.org/
                Cheers.
      • princesswhitewolf Re: Pustka egzystencjalna 18.05.15, 12:14
        ciągle planowanie przyszłości niszczy zdolność odczuwania radości każdej chwili tu i teraz.

nic nie sprawia mi takiej przyjemnosci tu i teraz jak wlasnie planowanie przyszlosci.

przeciętne życ
        > ie jest cudem.

dla niektorych niestety nieosiagalnym
    • a.va Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 23:14
      Zbuduj coś smile Tylko koniecznie własnymi rękami i coś takiego, co zostanie na dłużej - zbuduj domek dla ptaków, zrób na szydełku narzutę albo pomaluj meble. To bardzo dobrze robi na psychikę, szczególnie właśnie przy takim lekkim wypaleniu życiowym. Psychologowie mówią, że to dlatego, że człowiek ma poczucie sensu, jeśli tworzy coś, co będzie trwało dłużej niż on sam.
      Albo zajrzyj do książki "Każdy krok niesie pokój", to książka mnicha zen, takie ciepłe spojrzenie na zwykłą codzienność.
      • echtom Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 23:44
        Dobry pomysł, tylko ja straszna niezdara manualna jestem smile
        • a.va Re: Pustka egzystencjalna 17.05.15, 23:51
          Ja też, szczególnie do szycia i robótek ręcznych smile Ale w odnawianiu mebli się odnalazłam, może dlatego, że gabaryty większe, to nie trzeba być precyzyjnym.
    • princesswhitewolf Re: Pustka egzystencjalna 18.05.15, 00:01
      echtom a ile ty masz lat? jestes emama czy singlem? pytam bo inna sytuacja jak masz 20, inna jak masz 65 i dzieciaki odchowane, a inna jak masz 35 i masz dwa maluchy wokol sie gacaja...
      • echtom Re: Pustka egzystencjalna 18.05.15, 09:39
        Mam 50 i trzy córki 20-24 lata.
        • gazeta_mi_placi Re: Pustka egzystencjalna 18.05.15, 09:43
          W tym wieku Princess będzie miała dziecko, które właśnie poszło do szkoły big_grin
          • princesswhitewolf Re: Pustka egzystencjalna 18.05.15, 12:15
            raczej do gimnazjum. Do szkoly to ono idzie za 1.5 roku
        • princesswhitewolf Re: Pustka egzystencjalna 18.05.15, 12:17
          Mam 50 i trzy córki 20-24 lata.

no to faktycznie teraz sytuacja jest gdy corki w pelni sie usamodzielnily a ty musisz nieco zmienic swoj swiat i niejako wyhamowac po wielu latach pelnego zaangazowania w wychowanie ich. Mysle, ze znajdziesz nowe zajecia tylko warto wyjsc z domu. Zapisz sie to tu to tam na rozmaite regularne kursy.
    • riki_i Re: Pustka egzystencjalna 18.05.15, 09:48
      Kota sobie kup - powaznie radze. Kot jest dobry na wszystko.
      • echtom Re: Pustka egzystencjalna 18.05.15, 10:08
        Mam już trzy smile
        • peggy_su Re: Pustka egzystencjalna 18.05.15, 11:37
          No to nie rozumiem, koty zapełniają egzystencjalną pustkę wink
    • cosmetic.wipes Re: Pustka egzystencjalna 18.05.15, 11:18
      Pustka egzystencjalna jest wbrew pozorom bardzo odświeżająca. Rozkoszuj się i ciesz, a co ma przyjść to przyjdzie.

Boziuniu, trochę fatalizmem zawiało niezamierzenie big_grin
    • laquinta Re: Pustka egzystencjalna 18.05.15, 11:29
      Moze to syndrom pustego gniazda. Objawy sa podobne.
      • echtom Re: Pustka egzystencjalna 18.05.15, 11:37
        Może, choć nie tęsknię za fazą aktywnego macierzyństwa i nie przedłużam na siłę opieki nad dorosłymi dziećmi. Nawet mnie wkurza, że wciąż za bardzo mnie absorbują wink
        • laquinta Re: Pustka egzystencjalna 18.05.15, 14:49
          Ale mimo wszystko.
          A czy wiara nie wypelnia w jakims stopniu tej pustki?
          • echtom Re: Pustka egzystencjalna 18.05.15, 15:11
            To inny wymiar. Na co dzień potrzebuję maksymalnie angażujących wyzwań - to chyba rodzaj uzależnienia wink
            • laquinta Re: Pustka egzystencjalna 19.05.15, 15:07
              Czyli po prostu sie nudzisz, a slow "pustka emocjonalna" uzylas na wyrost. smile

Mysle, ze fajne bylyby jakies projekty. Mozesz np. odnowic kuchnie i lazienke. Zrobic przemeblowanie z malowaniem i wywaleniem szpargalow, zmienic garderobe, cos uszyc, cos wydziergac,

Mozesz planowac ksiazke. Wymyslac postaci, sceny itp.

Mozesz wymyslac siebie na nowo: Przyjrzec sie wadom, poglebiac zalety, Przyjrzec sie diecie i ewentualnie zaplanowac nowa, rozwiajc jakas dawniej porzucona galaz wiedzy, poczytac na temat rodzicow i ich doroslych dzieci, zapisac sie na jakies kursy, poznasz przy tym nowych ludzi, pochodzic nordycko w towarzystwie. W miare rozwoju akcji, przybedzie Ci nowych pomyslow.
              Obecnie jest tyle mozliwosci, ze mozna dostac od tego zawrotu glowy.

• echtom Re: Pustka egzystencjalna 19.05.15, 15:52
                Z drugiego akapitu tylko wywalenie szpargałów plus uporządkowanie księgozbioru, bo remontów nienawidzę smile Książka musi poczekać na swój czas. Co do reszty - wbrew pozorom nie mam aż tak dużo czasu wolnego, bo sporo pracuję zawodowo, tylko teraz mniej się w tym spełniam niż wtedy, kiedy działo się więcej innych rzeczy. Chyba odczuwam pewną nierównowagę w życiu i stąd te dziwne rozkminy.
    • lady-z-gaga Re: Pustka egzystencjalna 18.05.15, 11:41
      > Teraz widzę, jakie głupie są ra
      > dy w stylu „znajdź sobie jakieś hobby/zajmij się wolontariatem”.
      trzeba jeszcze poczucia, że tworzy się coś ważnego i wielkiego.

czy aby na pewno? wink moim zdaniem prawda jest brutalna - większość działań bierze się z tego, że człowiek chce się dowartościować
      czy to będzie kółko szachowe, czy turystyczne, czy zajmiesz się poprawianiem sobie urody i ogólnego wizerunku, czy sportem dla poprawy kondycji i udowodnienia sobie, że się nie podadajesz, czy wreszcie będzie to pomoc innym ludziom albo zwierzętom - wszystko prowadzi do własnego samozadowolenia
      znajdź dziedzinę, w ktorej potrzebujesz dowartościowania albo zmiany myślenia o sobie i - byc może znajdziesz receptę na swoje bóle wink
    • aandzia43 Re: Pustka egzystencjalna 18.05.15, 11:45
      Żyj, jak żyłaś do tej pory, tylko nie.zasklepiaj się za bardzo w rutynie i nie zamykaj na nowe. A jak nowe się napatoczy, to sobie wezmiesz i pójdziesz z nim dalej przed siebie. Czyli, po polsku: rób to, co do tej pory, ale pilniej rozglądaj się dookoła i od czasu do czasu niezobowiązująco próbuj nowinek. Może któraś stanie się twoją codziennością smile
    • gorajka Re: Pustka egzystencjalna 18.05.15, 11:49
      parę miesięcy temu wpadł mi w ręcę artykuł o wyczerpaniu się tzw.baterii życiowej
      żyjemy coraz dłużej, zadanie przedłużenia gatunku mamy za sobą będąc w Twoim wieku i co dalej?
      kiedyś się umierało i spokój a teraz egzystencja bez celu podstawowego traci sens
      większość o tym nie myśli kręcąc się w kołowrotku życia bezrefleksyjnie
      łączę się w "bulu" ale rady nie dam wink
    • echtom Czytam Wasze wypowiedzi 18.05.15, 13:19
      i powoli do mnie dociera, że najchętniej rzuciłabym to, czym się zajmowałam do tej pory, i zaczęła coś zupełnie innego. Asia jest chyba najbliżej z tą książką, bo tłumaczenie cudzych już mnie trochę nudzi. Niestety, nie mam zaplecza finansowego na taką życiową rewolucję wink
      • kropkacom Re: Czytam Wasze wypowiedzi 18.05.15, 13:30
        Pisz w internecie.
        • echtom Re: Czytam Wasze wypowiedzi 18.05.15, 14:09
          Przecież piszę od 10 lat - może to też pora rzucić? wink
          • kropkacom Re: Czytam Wasze wypowiedzi 18.05.15, 14:14
            To musiałam przeoczyć... Daj linka.
            • echtom Re: Czytam Wasze wypowiedzi 18.05.15, 14:34
              Na forum piszę smile
              • kropkacom Re: Czytam Wasze wypowiedzi 18.05.15, 14:38
                To chyba się nie zrozumiałyśmy.
                • echtom Re: Czytam Wasze wypowiedzi 18.05.15, 15:19
                  Tylko żartowałam. A tak serio, jakie formy pisania w internecie masz na myśli, oprócz bloga?
                  • kropkacom Re: Czytam Wasze wypowiedzi 18.05.15, 15:33
                    Nie wiem co masz na myśli pisząc blog. Nie ukrywam, blog jest chyba najbardziej dostępny. Blog jako strona internetowa. Pewnie są też inne sposoby publikacji w internecie.
      • mdro Re: Czytam Wasze wypowiedzi 18.05.15, 15:36
        www.pl.wikipedia.org i pokrewne projekty (wikisłownik, wikiźródła, wikipodróże).

Istotne i wielkie wink. I tylko od Ciebie zależy wybór dziedziny i sposobu działania (czy będziesz pisać, tłumaczyć, poprawiać literówki, a może zajmiesz się fotografowaniem). Możesz być samotnym wilkiem albo działać w grupie. Poza tym nic nie musisz wink, znudzi Ci się, to przestajesz i już, bez żadnych zobowiązań.

A napisanie solidnego, przekrojowego hasła to prawie jak książka wink (no, może artykuł).
        • echtom Re: Czytam Wasze wypowiedzi 18.05.15, 17:59
          Nawet mam o tym pojęcie, bo pisałam kiedyś hasła do bibliografii wink
    • anusia_magda Re: Pustka egzystencjalna 18.05.15, 15:46
      Jak kogoś nachodzi pustka egzystencjalna to zawsze się zastanawiam czy przypadkiem nie ma za dobrze ? smile
      • echtom Re: Pustka egzystencjalna 18.05.15, 18:00
        Ja też smile
        • simply_z Re: Pustka egzystencjalna 18.05.15, 22:12
          moze zacznij jezdzic na rowerze, wyjedz do cieplych krajow, znajdz miloscsmile?
          • echtom Re: Pustka egzystencjalna 18.05.15, 22:49
            Nie lubię jeździć na rowerze, ale już w tym tygodniu wrócę do długich spacerów po plaży i lesie. O punktach 2 i 3 pomyślę później wink
            • pole_koniczyny Re: Pustka egzystencjalna 19.05.15, 15:58
              Zaangazowalabym sie w wolontariat na Twoim miejscu. Jest masa mozliwosci.
              • echtom Re: Pustka egzystencjalna 19.05.15, 16:02
                Już działam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka