Dodaj do ulubionych

Czy brać nową pracę - DG

23.05.15, 18:09
Dziewczyny, zupełnie nieoczekiwanie dostałam wczoraj propozycję pracy. Sytuacja moja jest taka, że mam ciepły etacik w korpo, prywatną opiekę medyczną, kilka razy do roku wyjazdy na imprezy do centrali w DE, ogólnie cud miód i orzeszki. Nie planowałam absolutnie zmiany pracy, ale HR-ka jak powiedziała stawkę to aż przysiadłam. Prawie 70% więcej na rękę mi wyjdzie niż mam teraz. Kurczę, tak mnie to kusi i nęci że sama nie wiem.. Mam takie myśli jednak co by było jak zachoruję na raka albo inną przewlekłą chorobę. Pensyjka z korpo leciałaby przez ile miesięcy? Potem renta? A jak na DG? Generalnie mi chodzi czy w przypadku takich zdarzeń losowych na DG jesteś w czarnej doopie czy w czarnej doopie znajdziesz się również w przypadku etatu?
Obserwuj wątek
    • pomidorpomidorowy Re: Czy brać nową pracę - DG 23.05.15, 18:14
      pewnie jakas przyczyna jest ze musisz miec DG
      • nutella_fan Re: Czy brać nową pracę - DG 23.05.15, 18:21
        W mojej branży to norma, większość tak pracuje. IT.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Czy brać nową pracę - DG 23.05.15, 18:24
          W przypadku takich zdarzeń zawsze się znajdziesz w czarnej dupie.
          Ja z ciepłej posadki w korpo przeszłam na DG też w IT - i sobie chwalę. Płacę dobrowolnie składkę chorobową.
          • nutella_fan Re: Czy brać nową pracę - DG 23.05.15, 18:31
            Zuleyka, co to znaczy dobrowolną? Musisz przecież do ZUS płacić chorobowe czy jak tam i one są obowiązkowe. Jesteś na preferencyjnym ZUS?
            Tak sobie myślę, że tu jednak urlop czy zwolnienie (nie zadużywam) mam płatne, a na DG nic nie dostanę. Tylko że i tak mi się to opłaci, bo prawie dwa razy więcej mi chcą dać.

Ale co w wypadku jak zachowuję na raka? Dostanę coś z ZUS czy 0?
            • peonka Re: Czy brać nową pracę - DG 23.05.15, 18:38
              Obowiązkowe jest zdrowotne, a nie chorobowe.
              Przejdź się do jakiejś księgowej albo biura rachunkowego, zapłać za godzinę konsultacji i o wszystko wypytaj.
              Kwota "na rękę" w nowej firmie - czy to jest to, co oni Ci płacą, czy już po odjęciu zusu i podatku za DG?
              Jeśli będziesz płaciła preferencyjny zus, to w niektórych sprawach nie daje Ci on takich samych praw, jak pełny, np. po zamknięciu DG nie dostaniesz zasiłku.
              Poczytaj sobie więcej.

Klikamy, klikamy!
              www.karmimypsiaki.pl/pomagaj-codziennie
            • kasiamat00 Re: Czy brać nową pracę - DG 23.05.15, 18:39
              Musisz płacić ubezpieczenie zdrowotne, chorobowe jest dobrowolne. Składka zdrowotna idzie na leczenie (NFZ), składka chorobowa - na zasiłek chorobowy jakbyś zachorowała. Co nie zmienia faktu, że jeśli będziesz płacić najniższe możliwe składki, to ten zasiłek będzie bardzo mały.

Co więcej - przy jakim ZUS-ie wyjdzie Ci te 70% więcej na rękę? Nie przy minimalnym właśnie? A co jakbyś chciała płacić składki od całej pensji (czyli tak, jak masz obecnie)?

Jak z urlopami? Stawka jest godzinowa czy miesięczna i jakiś "na gębę" ustalony roczny "urlop"? Bo jak godzinowa, to nie przeliczaj przy 21 dniach pracujących w miesiącu, a 18 - tyle mi średnio wychodziło z wolnym i chorowaniem 1-2 razy w roku.
              • zuleyka.z.talgaru Re: Czy brać nową pracę - DG 23.05.15, 18:50
                Z urlopem jest tak jak sobie wpiszą w umowę o współpracy. Czyli musi sobie wynegocjować. Ja mam tyle co bym miała na etacie. 26 dni w tym 4 użety + 2 dni na dziecko.
                • zuleyka.z.talgaru Re: Czy brać nową pracę - DG 23.05.15, 18:51
                  A stawka taka jak normalnie.
                • kasiamat00 Re: Czy brać nową pracę - DG 23.05.15, 19:45
                  No właśnie to zależy i dobrze się upewnić - ja miałam normalną umowę "konsultancką", ze stawką godzinową. Też IT, też w Polsce.
              • nutella_fan Re: Czy brać nową pracę - DG 23.05.15, 21:00
                Chce placic zus minimalny bo zus to dziura w ktora kasa nie idzie na moja emertyture. Urlopo tutaj nie ms tzn sa ale bezplatne. Ale pensja jest na tyle wysoka ze i tak mi sie oplaca.
                • babcia.stefa Re: Czy brać nową pracę - DG 23.05.15, 21:13
                  A obecni emeryci mogą ciągnąć na szczawiu i mirabelkach, nie?
                  • nutella_fan Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 08:23
                    Obecni emeryci mnie nie interesuja, podobne jak obecnych emerytow nie interesuje moja emerytura w przyszlosci.
                    • babcia.stefa Re: Czy brać nową pracę - DG 25.05.15, 11:33
                      Mam nadzieję, że przyszłym pokoleniom Twoja emerytura będzie dokładnie tak samo zwisać i powiewać.
                      • zuleyka.z.talgaru Re: Czy brać nową pracę - DG 25.05.15, 11:36
                        Przecież JUŻ zwisa i powiewa. W ogóle co to za NAIWNOŚC myśleć, że przez kolejne 30 lat ten system się utrzyma....
                        • babcia.stefa Re: Czy brać nową pracę - DG 25.05.15, 11:59
                          To jest jedyny system, który ma szansę jeszcze istnieć za 30 lat (solidarnościowy).
                  • zuleyka.z.talgaru Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 08:35
                    A co ją mają dzisiejsi emeryci obchodzić? Ona jest odpowiedzialna za ten debilny system?
                    • annajustyna Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 18:37
                      Nie no, Bismarck przeciez jest wink.
    • arwena_11 Re: Czy brać nową pracę - DG 23.05.15, 18:25
      jeśli chodzi o leczenie to na DG opłacasz zdrowotne i masz spokojnie opiekę medyczną.
      Zastanów się dlaczego dostaniesz tam 70%? Bo pracodawca nie będzie płacił zusu od ciebie. A to są duże koszty.
      Jak chcesz dużą emeryturę to możesz sama odprowadzać najwyższe stawki coś ok 3500. Tylko po co? Lepiej zainwestować w jakieś polisy, albo na lokaty odkładać i mieć te 3500 w kieszeni. W ZUS to już chyba nikt nie wierzy.

Możesz sobie sama opłacić abonament medyczny. Pewnie ten najbardziej wypasiony wyniesie coś ok 400-500 zł miesięcznie?
      • nutella_fan Re: Czy brać nową pracę - DG 23.05.15, 18:29
        W tej nowej pracy też będę miała opiekę medyczną prywatną w Luxmed. A tam dostanę nie 70% obecnej pensji, tylko 170% smile
        • arwena_11 Re: Czy brać nową pracę - DG 23.05.15, 18:32
          To porównaj pakiety, bo mogą być różne. Ja bym się nie zastanawiała, tylko negocjowała jeszcze płatny "urlop", bo na DG urlopów normalnie nie ma. I odkładała sama na swoją emeryturę, a do zusu najniższą możliwą składkę.
          • zuleyka.z.talgaru Re: Czy brać nową pracę - DG 23.05.15, 18:52
            Na DG masz też urlop - tak jak go sobie wynegocjujesz smile
          • nutella_fan Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 08:25
            Dzieki arwena, tak wlasnie zrobie. Jak ugram urlop to biore smile
      • nutella_fan Re: Czy brać nową pracę - DG 23.05.15, 18:32
        Arwena, ja wiem że mam opiekę w ramach NFZ. Co jednak przy dłuższym zwolnieniu? Np. 3 miesiące czy pół roku? Na etacie płaciliby mi 80% pensji a na DG?
        • arwena_11 Re: Czy brać nową pracę - DG 23.05.15, 18:38
          na działalności będą ci płacili w zależności od tego od jakiej podstawy płacisz składki.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Czy brać nową pracę - DG 23.05.15, 18:51
          na DG tak jak pisze arwena.
          • nutella_fan Re: Czy brać nową pracę - DG 23.05.15, 20:56
            Sprobuje wynegocjowac urlop.

Zuleyka, a ty placisz zus minimalny? W takim wypadku to chorobowe chyba tyle co kot naplakal?
            • zuleyka.z.talgaru Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 08:18
              Nie, nie płacę minimalnego.
              • zuleyka.z.talgaru Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 08:34
                A, tylko ja w przyszłym roku przenoszę DG do innego kraju - żeby mieć korzystniej smile
                • nutella_fan Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 09:15
                  Tak po prostu czy emigrujesz? smile
                  • zuleyka.z.talgaru Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 09:22
                    Optymalizacja kosztów smile
        • e-kasia27 Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 00:14
          Jak będziesz płacić najniższą możliwą składkę, to nic nie dostaniesz za zwolnienie, tzn. dostaniesz kilka, czy kilkanaście zł za miesiąc.
          • arwena_11 Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 09:05
            chyba żartujesz. Płacąc najniższą składkę dostanie ok 1000/1200 zł i na dodatek za ten okres nie płaci składek, więc zyskuje dodatkową kasę, której nie wpłaca do worka bez dna jakim jest zus
            • peonka Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 19:54
              Niezupełnie. Najniższa stawka to stawka preferencyjna, czyli ok 500 zł. Zasiłku w takim przypadku dostajesz jakieś 300-400 zł....
    • babcia.stefa Re: Czy brać nową pracę - DG 23.05.15, 21:13
      Układ, w którym tzw. pracodawca spokojnie mógłby zatrudnić na umowę o pracę, i bez problemu znalazłby chętnych przy stawce, jaką zaoferuje, a mimo to proponuje DG, śmierdzi na kilometr i nikt przytomny nie będzie się w to pakował.
      • e-kasia27 Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 00:23
        Też tak uważam, to pracodawca na tym zyskuje, ale nie pracownik.

Chyba, że założysz DG będziesz też inną działalność prowadzić oprócz tego jednego pracodawcy, to wtedy to by może miało sens, ale zamieniać etat na DG, to według mnie zamienił stryjek siekierkę na kijek.

A jak będziesz w ciąży? Ani macierzyński, ani wychowawczy Ci się nie będzie należał. A jak się okaże, że całą ciążę będziesz musiała przeleżeć, bo coś tam, to masz zaplecze na przeżycie tych 9 miesięcy?
        • mandolinka.bramborova Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 01:30
          >A jak będziesz w ciąży? Ani macierzyński, ani wychowawczy Ci się nie będzie należał. A jak się okaże, że >całą ciążę będziesz musiała przeleżeć, bo coś tam, to masz zaplecze na przeżycie tych 9 miesięcy?

Ależ bzdurę napisała e-kasia27.
          Oczywiście, że należy się macierzyński, tak samo jak kasa za L4, gdy "całą ciążę będziesz musiała przeleżeć" - oczywiście O ILE będziesz płacić chorobowe i oczywiście w wysokości uzależnionej od tego, jakie stawki będziesz płacić. Mało to było hałasu o kobietach, które na początku ciąży podwyższały sobie stawki chorobowe do maksimum po to, by zaraz potem, gdy tylko otrzymają zwolnienie, pobierać wysokie zasiłki chorobowe?

A wychowawczy również się należy. Oczywiście nie dostaje się żadnych pieniędzy, tak jak i nie dostaje żadnych pieniędzy mama na wychowawczym zatrudniona na umowie o pracę. Ale kobieta prowadząca DG, która zadeklaruje wychowawczy, chociaż nie płaci wówczas ZUSu, to pozostaje ubezpieczona - ubezpieczenie płaci za nią państwo. To chyba od niedawna funkcjonuje.
          • e-kasia27 Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 02:19
            Nie bzdurę, bo autorka postu chce płacić składkę minimalną, a wtedy nic nie dostanie, tzn. dostanie z 10zł na miesiąc.

Składka minimalna to przez pierwsze dwa lata DG ok.500zł, a chorobowe od tego to ok.12zł - z takiej składki to jej na zwolnieniu i na macierzyńskim wystarczy na...3-4 bochenki chleba w miesiącu - co jej po takim zwolnieniu i takim zasiłku macierzyńskim, no chyba że ma kasę na życie w tym czasie bez pracowania.

A jedna duża składka już nie aktualna, teraz mają liczyć średnią z 12 miesięcy.
            • mandolinka.bramborova Re: Czy brać nową pracę - DG 25.05.15, 11:58
              Kasiu, wpisz najpierw hasło w wyszukiwarkę, a potem pisz, bo dalej nie masz racji. Przewiń to tabelki, w któej wszystko jest wyłuszczone:

meritumbiuro.com.pl/zasilek-macierzynski-od-2015-roku/
              No chyba, że kupujesz bardzo drogie bochenki chleba i dalej twierdzisz, że to grosze.

Dodam, że nie twierdzę, że to kokosy, ale:
              - czy rzeczywiście autorka chce płacić najniższy ZUS?
              - czy planuje ciążę w ciągu najbliższych 2 lat?
              - czy nie napisałaś "macierzyńśki nie będzie ci się należał"

I jak wyjaśnisz to, co napisałaś o wychowawczym?

Dalej twierdzisz, że nie palnęłaś głupoty?
          • arwena_11 Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 09:10
            tylko zmieniły się przepisy i już nie wystarczy płacić składek ok 4000 przez dwa miesiące i mieć ok 7000 na macierzyńskim i L4. Teraz trzeba płacić ok roku takie składki. Ale da sie zrobić bo i tak dostanie się więcej niż się wpłaca.
        • nutella_fan Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 08:35
          Mam 3 dzieci i w ciazy juz nie bede. A jak dostane na reke 3k wiecej niz mam teraz to w moim odczuciu i tak zyskuje.
          • saphire-2 Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 09:12
            3K więcej? To ile ty zawabiasz w tej korpo? Myślałam że 7-8K przynajmniej. Niewiele zarabiasz więc może warto się zdecydować na nową pracę.
            • zuleyka.z.talgaru Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 09:25
              3K NETTO. Brutto to jest ok 4200. Do tego biorąc pod uwagę, że od 5k brutto opłaca się DG (niższy zus i podatek - bo sobie koszty zrobi) to i tak będzie na plusie.
            • nutella_fan Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 09:26
              5.5 a moge miec 8.5
              • zuleyka.z.talgaru Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 09:28
                Zasadniczo opłaca Ci się DG ale szczerze mówiąc myślałam, że piszesz o zarobkach bliżej 20k niż 10.
                • dziennik-niecodziennik Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 12:01
                  big_grin big_grin big_grin big_grin
                  • nutella_fan Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 12:06
                    Ciesze sie ze cie rozbawilam, serio smile
                    • dziennik-niecodziennik Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 12:10
                      nie Ty, tylko zuleyka i jej zdziwienie ze ktoś rozkminia pensję ponizej 10k big_grin
                      • black_halo Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 16:54
                        Przeciez pani Bienkowska sie wypowiedziala, kto pracuje w tym kraju za 6 tys. No wiadomo, ze na ematce to minimum trzy srednie krajowe ....
                        • dziennik-niecodziennik Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 19:00
                          tak, czytałam. tak sie zastanawiam kim jestem ja w takim razie big_grin big_grin big_grin
                          • black_halo Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 19:16
                            Jesli zarabiasz 3 razy tyle to wiadomo, ze jestes ematka. Jesli 6 tysi to pani Bienkowska Cie opisala. Jesli mniej to wedlug ematkowych standardow jestes niedouczonym leniem.
                      • zuleyka.z.talgaru Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 19:54
                        No bo pisała, że jest z branży IT.
                        • nutella_fan Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 21:57
                          Zuleyko, kto wpranzy IT wyciąga 20? Programista abab, admin od baz danych? Jestem z branży IT, ale w mojej działce 20k nikt nie wyciąga.
                          • zuleyka.z.talgaru Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 22:10
                            konsultanci SAP smile
                            • nutella_fan Re: Czy brać nową pracę - DG 25.05.15, 11:40
                              To ty, Zuleyko? Jeśli tak, to chylę czoła wink
                              • zuleyka.z.talgaru Re: Czy brać nową pracę - DG 25.05.15, 15:54
                                Ja aż tyle póki co nie zarabiam - za krótkie doświadczenie po tej stronie barykady, ale to jest do nardobienia i absolutnie nie narzekam. Swoją drogą, 20k dla sapowca to też nie jest jakieś wielkie halo, panowie, którzy są w pełni dyspozycyjni i mogą wyjeżdżać na międzynarodowe projekty koszą dużo więcej - trochę im zazdroszczę, nawet nie kasy, ale możliwości zdobywania kolejnych projektowych doświadczeń. Ja w pełni mobilna nie jestem, zwłaszcza teraz smile
                • nutella_fan Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 12:10
                  20k w IT to tylko raczej management zarabia. Wiem co mowie bo znam branze bardzo dobrze (moj maz jest java developer na dzialalnosci).
                  • black_halo Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 19:18
                    Nie wiesz, ze jestes na ematce i tu wszystkie zarabiaja minimum trzy srednie krajowe a takie co placa kilkaset tysiecy podatkow rocznie, siedza tu od rana do wieczora tongue_out
                  • zuleyka.z.talgaru Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 19:53
                    Nie tylko. Wystarczy popatrzeć na zarobki konsultantów SAP smile
                    • nutella_fan Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 21:59
                      Ano tak, sapowcy tyle ciągną. Ale ja nie z tej działki (niestety).
                • babcia.stefa Re: Czy brać nową pracę - DG 25.05.15, 11:48
                  Nie opłaca się. Od biedy DG opłaca się przy tych zarobkach, ale nie przy jednym "pracodawcy". Ryzyko jest znacznie większe niż przy pracowaniu dla kilku (co najmniej 3) różnych klientów (w razie W zostaje się z zerowym dochodem, a działalnością i ZUS-em na głowie), więc trzeba to odpowiednio wycenić. Taki wariant to rzeczywiście ma sens od 20 k.
              • nutella_fan Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 09:29
                Netto oczywiscie mowie. Zuleyka dobrze prawi, jeszcze w koszta moge wrzucac mase rzeczy. Zuleyka, sama prowadzisz ksiegowosc?
                • zuleyka.z.talgaru Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 09:32
                  Mama mi prowadzi smile - ma swoje biuro rachunkowe więc po co ja mam się tym zadręczać smile
                • babcia.stefa Re: Czy brać nową pracę - DG 25.05.15, 11:48
                  Jaaasne, w IT. Spinacze biurowe i papier toaletowy.
              • saphire-2 Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 09:42
                Masz teraz 5,5 tys netto? Czy brutto?
                • zuleyka.z.talgaru Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 09:44
                  No przecież dziewczyna pisze o netto. Czytajże.
              • kasiamat00 Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 11:03
                Wez to dokladnie przelicz, uwzgledniajac:
                * 26 dni urlopu, czyli ponad miesiac pracy: to oznacza, ze rocznie nie dostaniesz 12*8.5 tylko mniej niz 11*8.5 - przez samo to wychodzi Ci jakies 7.5 na reke miesiecznie, a nie 8.5
                * albo rozsadne skladki chorobowe, albo co najmniej 1-2 tygodnie rocznie bezplatnego "urlopu" z racji choroby, albo jakies prywatne ubezpieczenie od tego
                * swieta panstwowe - placa Ci za nie? czy masz stawke godzinowa/dzienna, wiec kazde swieto panstwowe liczy sie jako dodatkowy bezplatny urlop?

BTW, podwyzka z 5.5 na 8.5 to o 55%, a nie 70%.
                • zuleyka.z.talgaru Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 11:08
                  No ale to zależy w jaki sposób wynegocjuje sobie wszystko. Jeśli wynegocjuje tak jakby miała kodeksowe przywileje to nic nie straci.
                • nutella_fan Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 12:15
                  Tak Kasiu, masz racje, cos mi sie pomerdalo smile
        • arwena_11 Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 09:07
          jak najbardziej macierzyński się należy. Wychowawczy o ile się nie mylę to jest bezpłatny, więc jak najbardziej może sobie zrobić zawieszając działalność i ubezpieczając przez męża. Tylko to się nie opłaca. Ale nie opłaca się tak samo na etacie jak i na DG jeżeli mówimy w kategorii przynoszenia dochodów.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 08:19
        Nie zgodzę się. Mi się milion razy bardziej opłaca DG niż etat. Zwłaszcza, że pracuję z domu.
        • nutella_fan Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 08:44
          W moim odczuciu i tak zyskuje, wiec raczej sie zdecyduje, chyba ze wyjda jakie nieoczekiwane fakty.
          • e-kasia27 Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 16:21
            Ale jak dostaniesz 3tys. więcej niż teraz na rękę, to w zasadzie wcale to nie będą 3tys., bo z tych 3tys. będziesz musiała składki zapłacić.
            Przez dwa lata będzie ok 500z + składka na NFZ trochę mniej niż 300zł, to już się z 3 tys, robi dwa z kawałkiem, a po dwóch latach będzie znacznie więcej, więc w sumie niewiele zyskasz, a przywileje (urlop, chorobowe, emerytura, renta) stracisz.
    • dziennik-niecodziennik Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 11:59
      wez pod uwage ze na DG sama sobie opłacasz wszystkie swiadczenia. urlop, choroba itd - masz niepłacone (tak standardowo, bo mozesz sobie popodpisywac dodatkowe ubezpieczenia).
      jak popłacisz wszystkie składki itd to Ci wyjdzie tyle samo co teraz, a zwolnić Cie bedzie banalnie prosto, wystarczy ze nie podpiszą z Tobą dodatkowej umowy. na etacie tak łatwo jednak nie jest.
    • nenia1 Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 12:15
      No no wiem, czy te 3000,- zł. jest tego warte. Tracisz jednak cały szereg przywilejów pracowniczych, które wbrew powszechnemu mniemaniu sa całkiem spore. Masz prawo do PŁANEGO urlopu, nie ponosisz odpowiedzialności materialnej całym majątkiem, w razie czego masz znacznie wyższe chorobowe, wyższe składki rentowe emerytalne, nie interesują cię kontrole ze skarbówki, nie musisz martwić się o księgowość czy terminową zapłatę podatków, masz płatny okres wypowiedzenia, prawo do płatnych nagodzin itd. Rak faktycznie dla mnie to co opisujesz to typowe samozatrudnienie szumnie zwane działalnością gospodarczą. Faktyczna działalność gospodarcza to zupełnie coś innego, niż uzależnienie od jednego klienta, z którym negcujesz nawet urlop. Dla mnie bezsensowna hybryda, bo łączy minusy etatu z minusami działalności gospodarczej. Jedynym plusem są wyższe zarobki, które po dwóch latach działalności i wyższym ZUS-ie coraz bardziej topnieją. Owszem można się bawić w przenoszenie działalności do np. UK, ale to jest śliska sprawa dla tych którzy lubią ryzykować.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 16:05
        To nie jest śliska sprawa tylko generalnie optymalne rozwiązanie dla ludzi prowadzących DG. Ale fakt, ja cały czas pisałam o DG a nie o samozatrudnieniu....
        • nenia1 Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 16:21
          Taaaa...kontroli z ZUS jeszcze nie miałaś?
          • zuleyka.z.talgaru Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 19:55
            Z jakiego paragrafu?
            • zuleyka.z.talgaru Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 19:57
              tj. na jakiej podstawie i dlaczego mieliby mnie kontrolować?
            • nenia1 Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 20:02
              Pozorność prowadzenia działalności gospodarczej albo wykonywania umowy w innym kraju. To nie działa w ten sposób, że tu prowadzisz działalność a tam płacisz składki.
              • zuleyka.z.talgaru Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 20:05
                Póki co to składki płacę tu.
        • annajustyna Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 18:40
          A gdzie jest roznica?
    • black_halo Re: Czy brać nową pracę - DG 24.05.15, 17:07
      Jak to mowia, kto nie ryzykuje ten nie pije szampana. Niedawno stanelam przed takim samym wyborem i tez przeszlam na wlasna dzialanosc ale tylko dlatego, ze na ten moment byla to jedyna mozliwosc zeby sie zalapac w przemysle motoryzcyjnym. Zdobycie etatu w firmie, w ktorej teraz robie projekt graniczy z cudem ale mam nadzieje, ze z tym doswiadczeniem w CV wroce na cieply etatcik gdzie indziej. W firmie, w ktorej jestem zatrudniona na etatcie musialam wziasc urlop bezplatny i generalnie po zakonczeniu tego projektu, 9-12 miesiecy, mam gdzie worcic ale oczywiscie moze byc tak, ze nie beda mieli dla mnie nowego projektu i bede musiala szukac nowej pracy.

Musisz wiec rozwazyc czy porpozycja bylaby trampolina do dalszego awansu zawodowego czy nie. Jesli to sa tylko wyzsze zarobki, ktore wcale nie sa tak rewelacyjnie wyzsze biorac pod uwage co musisz oplacic sama to nie warto. Jesli zas doswiadczenie jakie nabedziesz przyda sie w przyszlosci - to owszem, warto zaryzykowac. Nie wiem ile masz lat, ja zaryzykowalam teraz bo nie mam dzieci ani kredytu i dla mnie liczy sie doswiadczenie i spora kasa na ta chwile.

Umowe trzeba jednak negocjowac. I nie wiem czy ktos tu napisal - najwazniejszy jest okres wypowiedzenia. Na umowie o prace masz conajmniej 3 miesiace, na DG moga zakonczyc wspolprace z dnia na dzien i dlatego warto zapisac w umowie, ze obie strony moga zakonczyc wspolprace przy zachowaniu conajmniej dwutygodniowego okresu wypowiedzenia. Jesli dasz rade to wydus chociaz miesiac, zawsze to da Ci troche czasu.
    • lauren6 Re: Czy brać nową pracę - DG 25.05.15, 10:00
      Jeśli przyszły pracodawca chce omijać kodeks pracy to zawsze jest to podejrzane.
      Co innego jeśli daliby Ci możliwość wyboru: umowa o pracę za xxxx zł albo DG/ inna umowa śmieciowa za dużo większą stawkę. Jeśli proponują tylko DG to jest to imo ewidentna próba ominięcia kodeksu pracy i w jakimś celu to robią. Np. nie mówią Ci, że jest to praca np. tylko na rok i chcą mieć możliwość zwolnienia Cię w każdej dogodnej im chwili, bez okresu wypowiedzenia, bez odprawy itd.

Dobrze się zastanów i wylicz sobie czy to się opłaca. Jeśli negocjujesz jakieś warunki typu płatny urlop to nic na gębę, wszystko na piśmie.
      • arwena_11 Re: Czy brać nową pracę - DG 25.05.15, 10:03
        jeszcze nie spotkałam się z umowami w DG z mniejszym wypowiedzeniem niż miesiąc.
        Jeżeli umowa jest stała na czas nieokreślony a nie zlecenie na konkretny projekt, to zawsze jest wypowiedzenie.
        • annajustyna Re: Czy brać nową pracę - DG 25.05.15, 11:07
          Jesli stala, a nie na projekt i jeden zleceniodawca, to mamy do czynienia z obejsciem prawa.
          • arwena_11 Re: Czy brać nową pracę - DG 25.05.15, 11:12
            dlaczego? Jako Biuro Rachunkowe dokładnie tak podpisują moi rodzice umowy. Prawnicy też tak podpisują umowy ryczałtowe np.
            • babcia.stefa Re: Czy brać nową pracę - DG 25.05.15, 11:50
              I Twoi rodzice i ci prawnicy też mają JEDNEGO klienta?!
              • zuleyka.z.talgaru Re: Czy brać nową pracę - DG 25.05.15, 11:52
                A jak chcą udowodnić młodej dg, że ma celowo jednego klienta tylko? Od czegoś trzeba zacząć...
                • babcia.stefa Re: Czy brać nową pracę - DG 25.05.15, 12:04
                  Ale tu nie chodzi o zaczynanie DG z jednym klientem (z zamiarem szukania następnych), tylko układ z definicji polegający na obsłudze jednego klienta przez cały czas.
                  • zuleyka.z.talgaru Re: Czy brać nową pracę - DG 25.05.15, 12:07
                    Nadal pytam jak udowodnią, że ona się nie stara o innych klientów?
                    • annajustyna Re: Czy brać nową pracę - DG 25.05.15, 12:27
                      Chocby w ten sposob, ze wykonuje pelnoetatowa prace zdalna. No to kiedy i jak ma szukac tych innych klientow?
                      • zuleyka.z.talgaru Re: Czy brać nową pracę - DG 25.05.15, 12:32
                        na DG nie ma czegoś takiego jak pełen etat....także prowadzący DG może pracować całą dobę i nikomu nic do tego...
                        • annajustyna Re: Czy brać nową pracę - DG 25.05.15, 12:40
                          Taa, tylko dziwne, ze 8 godzin w biurze u "szefa" siedzi...
                          • zuleyka.z.talgaru Re: Czy brać nową pracę - DG 25.05.15, 12:42
                            Cytat prosze, bo nie znalazłam tej informacji w tym wątku.
                            • babcia.stefa Re: Czy brać nową pracę - DG 25.05.15, 12:48
                              Zapewne będzie mieć jakąś umowę z określeniem dostępności dla zleceniodawcy.
                              • arwena_11 Re: Czy brać nową pracę - DG 25.05.15, 12:58
                                niekoniecznie, a nawet jeśli to nadal nie wyklucza poszukiwania innych klientów na 2-3h tygodniowo, na projekt itd. Takie umowy mają się świetnie, jakby dało się je podważyć to już by to zrobiono bo nasze państwo szuka kasy wszędzie.
                                • annajustyna Re: Czy brać nową pracę - DG 25.05.15, 13:43
                                  Nasze panstwo beezprawiem stoi i ma gdzies kontrole takich umow. Stad wszechobecne smieciowki.
                              • zuleyka.z.talgaru Re: Czy brać nową pracę - DG 25.05.15, 15:49
                                No i? Nadal nie rozumiem w jaki sposób chcesz podważyć taką umowę.
                  • arwena_11 Re: Czy brać nową pracę - DG 25.05.15, 12:13
                    to akurat trzeba udowodnić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka