edelstein 27.05.15, 12:47 Na kurczaka w sosie curry z ryzem poszukuje.Zamarzylo mi sie pomozcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triismegistos Re: Sprawdzony przepis 27.05.15, 12:56 Zdefiniuj "kurczaka w sosie curry"? Chodzi o tajskie curry (jedno z kilku), karaibskie, indyjskie, brytolską podróbe indyjskiej kuchni, malezyjskie? Podejrzewam to ostatnie, ale wolę się upewnić. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Sprawdzony przepis 27.05.15, 13:09 Najprostsze: podsmażasz na oleju kuraka, na ostrym ogniu, ale nie do końca (w sensie, zeby w środku surowawy był), zdejmujesz z woka, na teym samym uleju obsmażasz jakie chcesz warzywa. Osobiście lubię szpinak i pieczarki. Też zdejmujesz z woka. Na tym samym oleju obsmażasz starty na tarce imbir, jak się zrumieni wlewasz mleko kokosowe i dodajesz sążną łyżkę curry. Ja osobiście wolę zielone, ale czerwone jest ładniejsze. Dodajesz ze dwa listki kaffiru, trzymasz na ogniu aż zgęstnieje i wrzucasz z powrotem mięso z warzywami. Doprawiasz sosem rybnym i limonką. Na talerzu już posypujesz siekaną chili, kolendrą i bazylią. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Sprawdzony przepis 27.05.15, 13:01 Sosy Pataksa serio mówię. Te sosy są przepyszne, podsmażasz kurczaka , wlewasz sos ze słoika, chwilę podusisz i gotowe. Przestałam robić curry, odkąd na nie trafiłam. www.google.pl/search?q=pataks+curry&espv=2&biw=1920&bih=947&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=saNlVZvvIoXzUtLrgPgC&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=pataks+curry+sos Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Sprawdzony przepis 27.05.15, 13:03 morgen, a oprócz curry próbowałaś jeszcze jakiegoś z tej firmy? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Sprawdzony przepis 27.05.15, 13:07 Korma, Rogan Josh, Mild Curry, Tikka Masala, Tandoori Curry (ten chyba najmniej nam podszedł) i kilka past marynat - baz do sosów, to chyba wszystko, co jadłam. Niestety w Polsce jest bardzo ograniczony wybór Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Sprawdzony przepis 27.05.15, 13:13 A w którym markecie to kupujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Sprawdzony przepis 27.05.15, 13:15 Teraz kupuję głównie online, Tesco lub Piotr i Paweł, ale u mnie w spożywczaku też są na półce "orientalnej". Kiedyś brałam w Auchanie, Geancie.. na pewno są w każdym supermarkecie w dziale z żywnością orientalną. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Sprawdzony przepis 27.05.15, 13:08 Ciekawe czy je w supermarkecie u nas maja.Jakby nie patrzyl w Pl jest milion sosow do wybor,a u nas marnie Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Sprawdzony przepis 27.05.15, 13:14 Tadaaam! Tu akurat są dwie pasty i dwa sosy, Korma jest łagodniejsza, z rodzynkami, Tikka Masala jest super. Pasty są świetne do marynat, potem podsmażasz tego kurczaka wytarzanego w paście, dodajesz pomidory i co tam jeszcze chcesz i gotowe. ssl.ecola.com/?p=search_result&CityID=-1&filterLocationID=-1&KatName=&filterKategorie1=&query=pataks&suchen=jetzt+suchen&redir=1 Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Sprawdzony przepis 27.05.15, 13:19 Swoja drogą nietanie są u was te sosy... w polskim tesco za Kormę 8,99 PLN, a w tym sklepie niemieckim 5,43 EUR. Wiem, że jest inny odnośnik do zarobków, ale przelicznik niezły. ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003120097606 ssl.ecola.com/?p=artdetails&from_page=search&Artikel=100013447 Odpowiedz Link Zgłoś
robbea1 Re: Sprawdzony przepis 27.05.15, 13:24 W linku z tesco sosu jest 350 gram, w linku z ecoli już 500 gram choć cena i tak wysoka. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Sprawdzony przepis 27.05.15, 13:30 Ale Gewicht to waga, może to razem ze słoikiem? Powyżej jest Grammatur 350 g. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Sprawdzony przepis 27.05.15, 13:35 Waga 500 gram, zawartosc 350 gram Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Sprawdzony przepis 28.05.15, 09:05 Częsty błąd, niestety sama go popełniam. Odpowiedz Link Zgłoś
ailia Re: Sprawdzony przepis 28.05.15, 09:10 W innym miescie chyba mieszkasz. Wysiadasz z metra na Oststr i masz sklep na sklepie. W kazdym w glebi hinduska polka z Patakiem. Wspomniany kaffir jest w listkach w lodowkach. A pasta tajska curry jest np w edece. Odpowiedz Link Zgłoś
run_away83 Re: Sprawdzony przepis 28.05.15, 09:19 Moje ulbione tajskie curry to to z zieloną pasta curry I mlekiem kokosowym. Przepis sprawdzony wzdłuż i wszerz, gotuję to średnio raz w tygodniu (tylko zmieniam dodatki). składniki (na ok 3-4 porcje): ok 2 łyżki oleju ryżowego (do smażenia) 4 czubate łyżeczki zielonej pasty curry 2 łyżeczki cukru trzcinowego sos sojowy (ok 5-6 łyżek) ok 500 g piersi z kurczaka lub indyka, pokrojonej w paseczki (wymiennie może być: polędwiczka wieprzowa, krewetki lub tofu) puszka (400 ml) mleka kokosowego (koniecznie takiego naturalnego, gdzie w składzie jest kokos i woda, te z emulgatorami się nie nadają) ok 500 g stosownie pokrojonych warzyw (moje ulubione zestawy: marchew+kalafior+brokuł / słodka papryka+mango / mango + szpinak / bakłażan+cukinia+pieczarki / fasolka szparagowa + świeże ziarna soi - generalnie można popuścić wodze kulinarnej fantazji) sok z jednej limonki otarte albedo (ta biała "skórka") z jednej limonki ok półtorej szklanki suchego ryżu (najlepszy basmati lub jaśminowy) opcjonalnie: świeża kolendra przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pastę curry i z cukrem aż lekko zbrązowieje (1-2 minuty). Wrzucić mięso, smażyć na wysokim ogniu, cały czas mieszając, aż się zetnie, wlać sos sojowy i mleko kokosowe, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 minut, aż mleko kokosowe zgęstnieje. W międzyczasie ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Do curry dodać warzywa - w takim odstępie od zakończenia gotowania, by były al dente. Ugotowane curry zdjąć z ognia, odczekać 1-2 minuty, wlać sok z limonki i wsypać starte albedo, zamieszkać. Serwować z ryżem, posypane posiekaną kolendrą. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś