laquinta 06.06.15, 13:53 Jaki napis na nagrobku dla rodzicow? Nie Ave Maria i nie Pokoj Ich Duszy, cos bardziej osobistego. Macie jakies pomysly? Pomnik juz wybrany, pan kamieniarz czeka na napis. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ichi51e Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 13:59 Z calym szacunkiem - mamy ci wymyslic osobisty napis na grob rodzicow...? Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 14:01 Dokladnie tak, bardzo prosze. Nie mam pojecia jakie sa w Polsce zwyczaje. To nie sa moi rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 14:09 ?Śmierć nie jest kresem naszego istnienia. Żyjemy w naszych dzieciach i następnych pokoleniach. Albowiem to dalej my, a nasze ciała to tylko zwiędłe liście na drzewie życia? Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 14:18 Piekne, nie wiem tylko czy nie za dlugie. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 14:28 skróć do 1 lub 2, lub 1 i 2 zdania Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 15:05 Nie wiem czy sie plycie zmiesci I czy bedzie wystarczajaco czytelne. Odpowiedz Link Zgłoś
welldonegirl Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 15:12 czytelne ?dla kogo pokazówke chcesz zrobic....po ch...napisy wogole? zrob spot tv bedzie bardziej czytelny! Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 21:03 welldonegirl napisała: > czytelne ?dla kogo pokazówke chcesz zrobic....po ch...napisy wogole? zrob spot > tv bedzie bardziej czytelny! Niezmiernie kulturalna odpowiedz. Gratuluje... Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 21:10 Wypowiedź godna trolla. Chyba ktoś chce obniżyć poziom gazeciarza.. Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 14:30 Jestem fanka prostych rozwiazan. Na paryskich cmentarzach urzekly mnie takie oto napisy: imie, nazwisko, rok urodzin, rok smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 14:34 no, nie trzeba zaraz do Paryża jechać żeby zobaczyć tak oszczędne w formie napisy nagrobkowe Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 15:18 Ja kiedyś widziałam przepiekny napis na jakimś nagrobki nawet miałam zapisany Ale gdzieś posiałam i nie pamiętam całego "witam cię liści szelestem cmentarną pustką i ciszą i chociaż jestem tu obok to ludzie mnie już nie słyszą..." Niestety dalej nie pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 15:31 Przypomnialo mi sie, jak w wieku nastoletnim lubilam wloczyc sie po cmentarzach, czytac epitafia i obliczac wiek zmarlych. Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 15:26 Pewnie tak, ale ja znam akurat z Paryza Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 14:36 Ja tez, ale nie moja tutaj decyzja. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 14:50 A takie najprostsze? Kochanej mamie, kochanemu tacie, niech odpoczywają w spokoju / pokoju ...... Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 15:04 Bardzo dobre. A moze - kochanym rodzicom, niech odpoczywaja w spokoju - I czy dodac - dzieci-, czy juz bez dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 15:17 Wyslalam pierwsza propozycje KOCHANYM RODZICOM NIECH ODPOCZYWAJA W SPOKOJU Czekam na odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
psim2 Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 15:31 płyta nagrobna informuje kto w nim leży, a nie kto pochował zmarłych i jakie ma z racji tego przemyślenia. "Kochanym rodzicom" można napisać na kartce urodzinowej. Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 15:33 To prawda, ale ludzie maja rozne pragnienia. Moze chca wyryc na kamieniu uczucie do rodzicow? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Napisy na nagrobkach 07.06.15, 10:30 To czemu sami nie wymyślą tego epitafium z serca płynącego..? Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Napisy na nagrobkach 08.06.15, 20:37 Idealne, żeby cały naród wiedział, że łaskawe dzieci szarpnęły się na pomnik. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 15:17 Na zawsze w naszych sercach / i w pamięci/... Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 15:24 beata985 napisała: > Na zawsze w naszych sercach / i w pamięci/... Moze dodac Na zawsze w naszych sercach - dzieci, wnuki i prawnuki Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 20:48 zamiast wszystkich wymieniać - Rodzina. Nikt nie pominięty. I taniej Odpowiedz Link Zgłoś
bcde Re: Napisy na nagrobkach 07.06.15, 19:14 >A moze - kochanym rodzicom, niech odpoczywaja w spokoju - >I czy dodac - dzieci-, czy juz bez dzieci? Koniecznie dodaj dzieci. Inaczej ktoś pomyśli, że nagrobek "kochanym rodzicom" postawili kuzyni. Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Napisy na nagrobkach 07.06.15, 19:30 Te dzieci tez mi się wydaly idiotyczne, ale takie pytanie mi przysłano z Polski, wiec pytam Was. Odpowiedz Link Zgłoś
totorotot Re: Napisy na nagrobkach 08.06.15, 07:46 Strudzony przechodniu, za krzyżem masz teczkę, w teczce karteczkę - narysuj mi [świeczkę *] Zagrabien nie deptaj, kwiatków nie kradnij, Nie musisz się modlić, czasem nie wspomnij Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Napisy na nagrobkach 08.06.15, 10:52 Rozsmieszylo mnie. Dobry początek dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 15:36 mie sie podoba to zdanie Szymborskiej 'Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci" lub Twardowskiego 'Spieszmy się kochać ludzi. Tak szybko odchodzą.' lub ?Nie wszystek umrę? Horacego. A moze po prostu 'zostaniecie w pamieci i sercach' tu znajdziesz wiecej: www.nekrologi-kondolencje.pl/Epitafia_i_sentencje/2 Odpowiedz Link Zgłoś
sta-fraszka Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 15:40 Moi dziadkowie (rodzice mamy) mają (wybrany przez mamę i jej siostry) cytat z Twardowskiego ("Szli razem szukając Boga lepszego od ludzi") Na pomniku cioci mojej mamy (bardzo nam bliskiej) jest cytat z jej ukochanej Rodziewiczówny, który często powtarzała, zwłaszcza w trudniejszych czasach. ("Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia.") Pomyśl, co było ważne dla Twoich rodziców. Powspominaj o czym mówili, co czytali, czego słuchali. A potem po prostu poguglaj słowa-klucze i cytaty. Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 15:49 To moi tesciowie. Tescia nie znalam. Odpowiedz Link Zgłoś
sta-fraszka Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 16:19 Zmyliło mnie "dla rodziców" w pierwszym poście. Jeśli dzieciom teściów zależy na napisie, który jest osobisty i ma symboliczne znaczenie, niech powspominają. Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 16:30 Nie maja czasu. Jeden syn ( moj maz) przylecial do Polski na krotko, zalatwic ten pomnik, a drugi syn, lezy na drugim koncu Polski w lozku, rozchorowal sie wlasnie na zapalenie pluc. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Napisy na nagrobkach 07.06.15, 10:32 To jak szwagier leży w łóżku, to może pogooglać i wymyślić epitafium dla rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 15:58 Może tu coś znajdziesz: prohankop.pl/sentencje_nagrobne.html Odpowiedz Link Zgłoś
bominka Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 20:31 Znikneliscie nam z oczu lecz nigdy z serca. To do mnie przemawia. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 20:53 Tu lezą rodzice Tata w garniturze, mama ma spódnice. Ja zalegnę na górze. Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 22:21 Byle nie Bóg tak chciał... Najbardziej żenujący tekst cmentarny. Mi najbardziej podoba się napis na znajomym grobie: Szczęśliwy dzień Twojego życia stał się dla nas dniem rozpaczy... Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 22:39 Odpoczną i wstaną Choć mnie się trochę kojarzy z apokalipsą zombie Odpowiedz Link Zgłoś
stara.mostowiakowa Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 22:47 Przypomniało mi się, jak moja koleżanka z podstawówki miała ojca, strasznego pijusa. Nie raz od niego oberwała, czasem pijany przychodził pod szkołę i robił jej wstyd. Kilk lat temu zmarł, a ja przypadkiem zobaczyłam jego grób, z dedykacją coś w stylu ''najdroższemu Tatusiowi i Mężowi'. Wiem, że to tylko ich sprawa, ale ciekawa jestem po co ten napis? Czy w tym przypadku nie wystarczą imię, nazwisko , daty? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Napisy na nagrobkach 07.06.15, 18:38 To akurat bardzo czeste. Mam znajoma od ktorej o ojcu slyszalam wylacznie ze pije i bil ich (zwlaszcza matke zaprzestal dopiero kiedy syn dorosl na tyle zeby powiedziec ze nastepnym razem odda) na koniec wylewy paranoje itd ostatnie slowa typu "dajcie setke wypije zdrowie wnuka". Umarl i w ciagu nastepnych dwoch tygodni duch 5 razy sie zamanifestowal zeby pokazac rodzinie ze nad nia czuwa i ogolnie facet awansowal do ukochanego tatusia i najlepszego meza. Odpowiedz Link Zgłoś
agaja5b Re: Napisy na nagrobkach 10.06.15, 11:51 Znam pania, której mąż całe zycie balował, pił, chodził zaszczany i wogóle nic ciekawego z nim nie miała (oprócz dwójki dzieci z których syn idzie w slady ojca). No i sie w końcu zapił, bo nie obudził się z zapaści w trakcie kolejnego ciągu alkoholowego, ale na nagrobku mu napisała że " umarł smiercią tragiczna". To musiała byc slepa miłość Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 Re: Napisy na nagrobkach 06.06.15, 22:47 "Dziekujemy za wszystko" - tak pisza w Skandynawii czesto Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Napisy na nagrobkach 07.06.15, 00:01 Może taka zgrabna inskrypcja (z grobu r. Leszczyńskich): Nędzny przechodniu ziemi! prochu za tym progiem Tu wspomnij na twój koniec I korz się przed Bogiem Nie mijaj bez westchnienia wspomóż nas modłami A i za tobą westchną Gdy się złączysz z nami Odpowiedz Link Zgłoś
lati7 Re: Napisy na nagrobkach 07.06.15, 18:19 "Dla tych Którzy odeszli W nieznany świat, Płomień na wietrze Kołysze wiatr..." Córka laquina Odpowiedz Link Zgłoś
grave_digger Re: Napisy na nagrobkach 07.06.15, 20:38 Bo śmierć to za mało, żeby przestać kochać. Odpowiedz Link Zgłoś
adorra0 Re: Napisy na nagrobkach 08.06.15, 07:39 Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.stefa Re: Napisy na nagrobkach 08.06.15, 08:38 O nie, to już się stało do bólu oklepane. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Napisy na nagrobkach 08.06.15, 08:45 Serce moje i Twoje, Boze polacz oboje. Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: Napisy na nagrobkach 08.06.15, 09:01 kiedyś widziałam taki opis ,, I to by było na tyle...." nieco kontrowersyjne ale na pewno nie oklepane heh Odpowiedz Link Zgłoś
sonniva Re: Napisy na nagrobkach 08.06.15, 09:14 Ja każę sobie napisać: "Zaraz wracam " Odpowiedz Link Zgłoś
gazdzinazdaleka Re: Napisy na nagrobkach 08.06.15, 12:26 Piękne Ja chciałabym coś w stylu Szymborskiej: "Tu spoczywa Krzysztof Przywsza, a tuż przy Przywszy żona bywsza. Jak widać z porównania dat, te zgony dzieli kilka lat - nieboszczka dłużej była żywsza." Ale to trochę przydługie i do tego wymaga jednak większego zaangażowania ze strony sponsorów w celu spersonalizowania Odpowiedz Link Zgłoś
gazdzinazdaleka Re: Napisy na nagrobkach 08.06.15, 12:36 I jeszcze tutaj, ku inspiracji: www.biblionetka.pl/art.aspx?id=470060 Odpowiedz Link Zgłoś
korolla-x Re: Napisy na nagrobkach 08.06.15, 20:53 Pokój Wam wieczny w cichej krainie, gdzie ból nie sięga i łza nie płynie... Odpowiedz Link Zgłoś
agaja5b Re: Napisy na nagrobkach 10.06.15, 11:58 Powinno byc " The End" trzeba iśc z duchem czasu Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Napis zostal wybrany 10.06.15, 11:35 Zawsze w naszych sercach. litery beda z mosiadzu. Wszystkim za pomoc serdecznie dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
srebrnarybka Re: Napis zostal wybrany 17.08.15, 14:33 litery z mosiądzu odradzam. Zaraz Ci ukradną. Odpowiedz Link Zgłoś
agaja5b Re: Napisy na nagrobkach 10.06.15, 11:57 Widziałam kiedyś napis " Wy wciąż w gościach, my juz w domu" tylko po rosyjsku, a najbardziej podobaja mi się zwykłe napisy kto leży data urodzin i śmierci. Moj pradziadek zawsze mówił że na nagrobkach to trzeba wyryć" Kto za zycia nie szanuje po smierci niech w d... pocałuje" Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Napisy na nagrobkach 10.06.15, 13:22 Mnie się podoba: Czym ty jesteś, ja byłem, czym ja jestem, ty będziesz. Quod tu es, fui, quod sum, tu eris. (łac.) To moim zdaniem oddaje cały sens życia i śmierci i skłania do zadumy. Odpowiedz Link Zgłoś
sofija_biala Re: Napisy na nagrobkach 17.08.15, 12:28 mój ulubiony choć nie wiem, czy w Twoim przypadku będzie się nadawał Odpowiedz Link Zgłoś
vi_san Re: Napisy na nagrobkach 17.08.15, 14:24 Jeśli osoby wierzące to jedno słowo "Resurgam", co oznacza "Zmartwychwstanę". Proste, krótkie i zawierające w sobie cały sens wiary katolickiej. Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Napisy na nagrobkach 17.08.15, 15:53 vi_san napisała: > Jeśli osoby wierzące to jedno słowo "Resurgam", co oznacza "Zmartwychwstanę". P > roste, krótkie i zawierające w sobie cały sens wiary katolickiej. > Nie katolickiej, tylko chrześcijańskiej. Znani mi zmarli chrześcijanie mają na nagrobkach " czeka na zmartwychwstanie". Odpowiedz Link Zgłoś