Dodaj do ulubionych

cholerna alergia!

10.06.15, 10:19
Wyżalić się chciałam. Mam uczulenie na wiele owoców i warzyw, na orzechy i na pyłki pewnych roślin. Przywykłam. A wczoraj postanowiłam powąchać piękną lawendę i się w sekundzie zasmarkałam a oczy mi spuchły jak balony. I się poryczałam jak dziecko bo nie będę już mogła pojechać na pola lawendowe sad
Obserwuj wątek
    • zuleyka.z.talgaru Re: cholerna alergia! 10.06.15, 10:22
      Nie filozuj. Odpowiedni strój i pojedziesz.

https://bhpdistribution.pl/include/photo/orginal/2013-05-23-14-51-00.jpg
      • chipsi Re: cholerna alergia! 10.06.15, 10:23
        Zabiłaś mnie big_grin
        • gulcia77 Re: cholerna alergia! 10.06.15, 14:12
          O, to jak ty skończysz oglądać prowansalską lawendę, to ja od ciebie strój pożyczę i pojadę oglądać szkockie wrzosowiska w czasie kwitnienia big_grin
          A swoją drogą jestem masochistką, drapię się po truskawkach, jak szalona, a i tak je wcinam. Za ten smak jestem w stanie ścierpieć bardzo wiele.
    • zuleyka.z.talgaru Re: cholerna alergia! 10.06.15, 10:23
      Lub też:

https://www.sklep-arsenal.pl/allegro/OP-1/demobil0125.jpg
    • gaskama Re: cholerna alergia! 10.06.15, 10:30
      A nie ewoluują ci te alergie jakoś? Bo z alergiami bywa (nie zawsze), że się pojawiają i znikają. Może akurat za rok będzie lepiej?
    • cosmetic.wipes Re: cholerna alergia! 10.06.15, 10:31
      A na łubin tez reagujesz?

Bo jak nie, to takie widoki na ciebie czekają:
      https://www.kreocen.pl/img/z/0/p/912110/1/Wally-piekno-dekoracji-fototapeta-04X-pole-lubinu-na-Alasce-1056.jpg
      • chipsi Re: cholerna alergia! 10.06.15, 10:40
        Śliczności smile No to szukam łubinu smile
    • mary_lu Re: cholerna alergia! 10.06.15, 10:34
      A odczulasz się, czy tylko tak marudzisz?
      • chipsi Re: cholerna alergia! 10.06.15, 10:40
        Kiedyś się odczulałam kilka lat, teraz tylko marudzę. Mam dobrze dobrane proszki więc jest ok, tylko się zasmuciłam odkrywając nowy alergen i to akurat taki, który mi plany pokrzyżował.
        • madzioreck Re: cholerna alergia! 10.06.15, 13:55
          Alergii nie leczy się "proszkami", poza tym, skoro się zasmarkałaś, to chyba nie są za dobrze dobrane uncertain Jeśli nie wystarczają i smarkasz, to używa się odpowiednich kropli do nosa i życie znów jest piękne.
          • chipsi Re: cholerna alergia! 10.06.15, 14:27
            Nie no, po co brać leki skoro można się męczyć w sezonie. Ale czekaj, niekonsekwencje widzę, proszki nie a kropelki tak?
            • madzioreck Re: cholerna alergia! 10.06.15, 16:36
              Nie, to nie jest niekonsekwencja. Mam alergię i astmę, i katar sienny miewałam, i to się leczy sterydowymi preparatami, a nie proszkami. Jeśli komuś tabletki wystarczają, jak mojemu mężowi, to OK, ale skoro mimo prochów smarkasz, to albo zmień prochy, albo pójdź w steryd do nosa i nie będziesz się męczyć.
              • chipsi Re: cholerna alergia! 11.06.15, 10:25
                To źle zrozumiałam, przepraszam. Tabletki wystarczają na szczęście, biorę je głównie sezonowo. Nie pomogły na lawendę, o której nie wiedziałam że mnie uczula.
    • a.va Re: cholerna alergia! 10.06.15, 10:35
      E tam, łykniesz tabletkę i będzie git.
    • 1matka-polka Re: cholerna alergia! 10.06.15, 12:48
      Kiedy unikam wszystkich moich alergenów pokarmowych, to o wiele słabiej reaguje na wziewne, których się nie da uniknąć.
      • wredna1zmija Re: cholerna alergia! 11.06.15, 12:02
        ja zdecydowanie mocniej reaguję na alergeny spożywcze w okresach pylenia.
        • 1matka-polka Re: cholerna alergia! 02.09.15, 20:48
          No i dlatego trzeba odstawić pożywienie na które jest się uczulonym.
    • paloma_blauwinder Re: cholerna alergia! 10.06.15, 14:08
      W fioletach polecam nadmorskie wrzosowiska jako substytut pól lawendowych.
      Mnie się też robi smutno, jak pomyślę, czego jedno z moich dzieci nie doświadczy przez alergię - np. spania w stodole na sianiesad
      • aqua48 Re: cholerna alergia! 10.06.15, 15:11
        paloma_blauwinder napisał(a):

> Mnie się też robi smutno, jak pomyślę, czego jedno z moich dzieci nie doświadcz
        > y przez alergię - np. spania w stodole na sianiesad

O matko,umarłabym na sianie. Ja szału dostaję jak mi trawniki koszą pod blokiem jeśli od razu nie zgrabią trawy..
    • emamamamowata Re: cholerna alergia! 10.06.15, 16:50
      Odczuwania nie przerywa się samemu,decydują wyniki badan,testów i lekarze. Zatem należy raczej stwierdzić : cholerna głupota pacjenta.
      • emamamamowata Re: cholerna alergia! 10.06.15, 16:51
        Odczulania -rzecz jasna.
        • wredna1zmija Re: cholerna alergia! 11.06.15, 12:14
          Wydawało mi się że z alergią można postępować na dwa sposoby: odczulać się lub brać leki zachowawczo (np. w okresach pylenia) - czyli w momencie jak przestają pylić roślinki które ci szkodzą można odstawić środek. Alergolodzy na garnuszku NFZ niechętnie zlecają odczulanie (ale to wyłącznie moja osobista obserwacja).
      • chipsi Re: cholerna alergia! 11.06.15, 10:28
        Tak, jestem głupia bo nie brałam szkodliwych dla płodu szczepień w ciąży. Kretynka ze mnie, powinnam wiedzieć że to co tam sobie producent napisał o przeciwwskazaniach to bzdury.
    • aga_sama Re: cholerna alergia! 03.09.15, 00:25
      Też się poryczałam, też gile mi z nosa leciały
      nie od alergii
      po diagnozie celiakii przyszedł św. Marcin, przechodziłam przypadkiem obok cukierni, do której zachodziłam w drodze z przedszkola prawie codziennie przez 2 lata. Tam mają najlepsze rogale... Jak je zobaczyłam, jak poczułam zapach migdałów i orzechów z cukrem to stałam i ryczałam

Alergie wziewne mam, z roku na rok co raz bardziej uciążliwe, kiedyś źle reagowałam na ukąszenia pszczół. Muszę iść do lekarza, nawet się nie mogę odczulić na nic buuuuu bo przy celiakii nie wolno

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka