jola-kotka 01.07.15, 13:24 Co albo kto ta gazela czy jakos tak bo to za trudne jak dla mnie,nie douczona jestem w tej kwestii,pierwszy raz cos takiego slysze raczej czytam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kkalipso Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 13:48 Od kiedy pamiętam tak się mówiło na piękne dziewczyny, zwłaszcza modelki. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 13:48 Taka sarna jakby. Tez nie slyszalam foki swinie sle gazela pierwszy raz Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 13:52 Ja słyszałam nie raz, w sumie miłe określenie młodej, ładnej i smukłej dziewczyny, która rusza się z gracją. Podoba mi się też "sikorka", to chyba z Rozmów z katem Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 13:58 Szykorka Ale musze przyznac, ze nie znac slowa "gazela" to dla mnie zdumiewajacy wyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 14:09 Znac,znam,ale nie w odniesieniu do kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
panikorbka-to-ja Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 15:21 piękna kobieta- to określenie arabskie Odpowiedz Link Zgłoś
aga.doris Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 14:09 Uwielbiam takie wątki hmm ...demaskatorskie One doskonale określają środowisko naturalne poszczególnych jematek. Podobny wątek o męskiej biżuterii Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 16:37 Tzn.jakie srodowisko?bo "smukla jak gazela "to moja babcia mowi,a lata swoje ma,ani to nowe,ani nie ordynarne Odpowiedz Link Zgłoś
aga.doris Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 17:06 Środowiska gdzie na kobiety mówi się foka, świnia, a nie słyszało się o gazeli Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 17:22 Myslalam,ze do gazeli pijesz.W zyciu nie slyszalam by ktos mowil o kobietach foki czy swinie? Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 20:41 bo tam pewnie na ładne i zgrabne wołają tylko laska drzazga albo dżaga Odpowiedz Link Zgłoś
natalie_rushman Re: Gazele ,co to? 02.07.15, 08:22 Nie zapomnij o suczkach. Ble. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 15:15 Nigdy w życiu nie spotkałam się z określaniem kobiety tym mianem. Prędzej już nieco archaiczne porównanie zgrabnej kobiety do łani. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 15:54 Ja snam byla smukla jak gazela ale nie samo okreslanie jak gazele :p Odpowiedz Link Zgłoś
malowanka06 Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 17:48 Też nie znałam tego okreslenia w stosunku do kobiet Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 15:57 > Podoba mi się też "sikorka", to chyba z Rozmów z katem > Raczej z "Potopu" Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 16:31 Potopu nie czytałam, a w Rozmowach z katem Stroop używał określenia "szykorka". Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 14:38 jola-kotka napisał(a): > Co albo kto ta gazela No, taka Lopa... Odpowiedz Link Zgłoś
mum2004 Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 14:53 Pierwszy raz spotkałam się z takim określeniem. Rozumiem ze to coś jak "laska". Odpowiedz Link Zgłoś
shell.erka Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 15:05 Wyścigówy - tak nazywał je mój tata Zgrabne, piękne, młode dziewczyny. Zapewne bliższe ci określenie suczka albo foczka?... Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 15:40 > Wyścigówy - tak nazywał je mój tata Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 15:25 Przyznam, że czytając te "pierwszy raz się z tym spotykam" czuję się podobnie jak wtedy, kiedy będąc młodą dziewczyną usłyszałam, że ŻADNA z moich ówczesnych koleżanek nie zna określenia "matnia". Ja rozumiem, że nikt w waszym otoczeniu nie używał tego słowa jako porównania ze zgrabna kobietą, ale nie pamiętam ile razy spotykałam się z tym w książkach... no dziwne zaiste Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 15:40 To samo pomyślałam, może też chodzi o to, że naprawdę zarezerwowane dla wyjątkowo pięknych kobiet. A takich nie jest dużo. Mam wyjątkowo piękną koleżankę i jak z nią chadzałam po mieście to nie było człowieka który by się nie obejrzał/potknął z wrażenia/zapomniał że auto prowadzi. Ogólnie bardzo dobrze mnie się to słowo kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 20:22 Do glowy przychodzi Noami C. A potem cisza Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 16:12 Ale powiedzialabys do faceta "popatrz, gazele ida" majac przy tym na mysli ladne kobiety? Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 16:22 Szczerze lepsze to niż -"Patrz jakie suczki/dziunie idą, albo galerianki, gazela jeśli nie ironicznie to wręcz komplement. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Gazele ,co to? 02.07.15, 00:44 No ja bym tego nie potraktowala jak komplement to z jakiejs wiochy slaby tekst jest. Odpowiedz Link Zgłoś
shell.erka Re: Gazele ,co to? 02.07.15, 07:26 Na wsi mieszkam, to i wiejskimi komplementami operuję, nie to co w wielkomiejskim Szczecinie Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Gazele ,co to? 02.07.15, 07:50 Ale to tylko twój problem jolu, że bys tego jako komplement nie potraktowała. Gazele to pozytywne i miłe okreslenie kobiety. A ty w tym wątku pokazałaś, ze wiocha przy tobie to naprawdę COŚ! Odpowiedz Link Zgłoś
natalie_rushman Re: Gazele ,co to? 02.07.15, 08:24 Nie wątpimy, że określenie foczka wzbudziłoby akurat w Twojej osobie więcej entuzjazmu. Z wiochy to Ty jesteś dziewczyno, mentalnej... Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 16:32 kalina_lin napisała: > Ale powiedzialabys do faceta "popatrz, gazele ida" majac przy tym na mysli ladn > e kobiety? Bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 17:43 Ja słysząc taki komunikat, rozglądałabym się za uciekinierkami z ZOO Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 21:34 > Ale powiedzialabys do faceta "popatrz, gazele ida" Na pewno nie użyłabym tego pogardliwie, jak Shellerka. Odpowiedz Link Zgłoś
shell.erka Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 21:42 Dzizys a gdzie ty pogarde slyszalas???? Ja z zachwytem to powiedzialam! ojp... Piekne, zgrabne dziewczyny szly. Do tych papci się przyczepilam dla jaj i w kontekscie poczucia estetyki mojego meza, z ktorego zreszta tez mam polewke. Wy na codzien tez takie wszystkie bardzo serio jestescie, czy tylko tu wam kije w cztery litery wchodza???? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Gazele ,co to? 02.07.15, 17:55 No nie wiem, jakoś tak nie leżał ten zachwyt z wytykaniem niepasującego obuwia. Nie, na codzień nie mam kija z niewymownych- wiem, na jakie kobiety gapi się mój mąż i często śmieję się z tego- ja, bo wiem, że on się gapi, on- bo wie, że ja wiem Odpowiedz Link Zgłoś
shell.erka Re: Gazele ,co to? 02.07.15, 18:51 Obuwie było istotne w związku z gustem męża. Nie ujmowało jednakowoż urody i figury dziewczętom. W końcu niektórych ludzi nie szata zdobi Odpowiedz Link Zgłoś
anilka Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 21:23 ale Morgen, przecież nie musisz DOSŁOWNIE brać każdego zdania. Ja też mogłabym napisać , ze nie wiem co to są gazele. Ale takie gazele w kontekście innego wątku. Wiem jak wygląda zwierzę gazela i gdzie żyje . Znam określenie smukła jak gazela. Ale jakby mi ktoś powiedział - ooo gaazeeelee idą, to też bym się zdziwiła Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 16:35 Gazela to zwierze;a w Pl mowi sie :smukla jak gazela. Nie wpadlabym na to,ze ktos moze tego zwierzecia nie znac Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 16:47 Mi się kojarzy z prestiżową nagrodą dla przedsiębiorców - Gazela Biznesu, ale widać jakie forum - takie skojarzenia Odpowiedz Link Zgłoś
eraz-lilipop Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 17:58 Ja słyszałam wieprzowinki, lale, miski , laski itp ale to faceci używają. Gazeli nie słyszałam jeszcze ale domyślić się można o co chodzi. Zwracając uwagę męża na przestrojone małolaty raczej okreslilabym dziewczyny jako lale , na piękną kobietę raczej bym powiedziała piękna kobieta. Mojej koleżanki mama mówiła Mewki na dziewczyny ubrane jak nie do kościoła . A jej dziadek mówił ze chować trzeba Broszki pod dłuższymi spódnicami Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 18:06 Bo mewki, to inaczej prostytutki. Dawno tego nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
joaaa83 Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 17:58 W moim otoczeniu każdy spontanicznie powiedziałby zamiast "gazele" po prostu "ale laski" albo najzwyklejsze "jakie ładne/zgrabne dziewczyny". Nie dziwi mnie porównanie wysokiej, zgrabnej kobiety do gazeli, ale to raczej w bardzo opisowej wypowiedzi, a nie mijając je po drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Gazele ,co to? 01.07.15, 18:30 Kiedyś zwano takie "antylopy". Najlepsze są ranne. Odpowiedz Link Zgłoś
jatojagodnik Re: Gazele ,co to? 02.07.15, 11:56 Moja córka zamienia się właśnie w taka gazelę. Wysoka, smukła, z nogami do samej szyi Ja zawsze byłam szczupła, ale jednak bardziej "przysadzista". A ona wczesna nastolatka zamienia się ze słodkiego dzieciaka w taką gazelę. Przeraża mnie to i fascynuje Odpowiedz Link Zgłoś
jesienna.nuta Re: Gazele ,co to? 02.07.15, 13:46 Gazela to ja. Dwadzieścia kilogramów temu : D Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Gazele ,co to? 02.07.15, 17:56 Swoją drogą mało trafne porównanie mając na uwadze, że one przecież wychodzą na łowy Powinno się mówić "gepardy" albo inne kocice Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Gazele ,co to? 02.07.15, 17:57 .... polujące nie na gazele czy antylopy, ale na swojskich jeleni! -że tak sama sobie dopowiem Odpowiedz Link Zgłoś