07.07.15, 15:55
Ematki, wbrew pozorom, to jest wątek psychologiczny. Tak mi się wydaje.

Byłam w tej lodziarni na Starowiślnej w Krakowie, wiecie, tej, do której ustawiają się kolejki jak po mięso za komuny albo jakby tam coś za darmo dawali. Zjadłam sobie smakołyka - i byłam, powiem wam szczerze, zawiedziona. No, smaczny. I tyle. Żadnych fajerwerków ani niczego, co by usprawiedliwiało taki ogonek pod drzwiami. Ot, całkiem dobry lód. Taki... zwykły. Normalny. Aż się zdziwiłam. No ale może mi się receptory smakowe stępiły...

A dziś byłam w lodziarni, w której za małego (podstawówkowego) dzieciaka praktycznie codziennie jadłam lody. Chodziłyśmy tam po szkole z moją najlepszą przyjaciółką. Był tam taki fajny pan, co czasem dawał nam po gałce gratis smile
I wiecie... tego pana już tam chyba nie ma, bo już od paru lat go tam nie widziałam. Ale kurde, te lody nadal są najlepsze w świecie big_grin

I teraz pytanie do ematek:
a) czy to sprawa psychologiczna - innymi słowy, to nie te lody są takie dobre, tylko tak smakuje wspomnienie dzieciństwa,
b) czy naprawdę te lody są najlepsze na świecie? smile

Pozdrawiam w ten gorący dzień kiss
Obserwuj wątek
    • gulcia77 Re: Lody 07.07.15, 16:04
      Co do lodów na Starowiślnej, to się zgadzam, żadna rewelacja, za to najlepsze lody na świecie są u Boratyna w Barlinku. Też podejrzewam, że najbardziej mi smakują wspomnienia smile
    • beata985 Re: Lody 07.07.15, 16:07
      ta kolejka to na serio tam stoi???
      za lodami??
      big_grin
      • gulcia77 Re: Lody 07.07.15, 16:11
        Serio serio...
      • marusia_ogoniok_102 Re: Lody 07.07.15, 16:13
        Serio, na własne oczy widziałam big_grin
        • beata985 Re: Lody 07.07.15, 16:15
          chyba im słoneczko zaszkodziło....big_grin big_grin big_grin
          • sumire Re: Lody 07.07.15, 16:17
            Nie, to tak wygląda w każdy ciepły dzień. Ale faktem jest, że chyba głównie turysty tam stoją, ściągnięte legendą - tymczasem w Krakowie ostatnio powstało dużo lepszych lodziarni.
            • beata985 Re: Lody 07.07.15, 16:23
              to może psychologia tłumu-skoro tyle ludzi stoi to mi nie wypada nie stanąć, no trzeba koniecznie, mus jest.....może właściciel zatrudnia kolejkowiczów aby taki tłum tworzyły???
              • misterni Owszem, kolejka jest duża ale szybko idzie 08.07.15, 02:19
                W każdym razie mnie nie przeraża, w ciągu kilku minut jest rozładowywana wink
            • ira_08 Re: Lody 07.07.15, 16:49
              Na mnie na początku też zrobiły wielkie wrażenie, a za lodami nie przepadam. Są bardzo klasyczne, pewnie dlatego wielu osobom tak smakują. Ja ostatnio odkryłam Donizetti na Marka, świetne są.
      • gazeta_mi_placi Re: Lody 07.07.15, 16:40
        My staliśmy z całą grupą i to wcale nie w jakiś letni dzień, kwiecień był jakoś.
    • joa66 Re: Lody 07.07.15, 16:19
      Może psychologiczna. Ja czasami nie mogę sobie odmówić Algidy śmietankowej na patyku (chociaż to pewnie sama chemia), ale smak przypomina mi lody Bambino z czasów PRL.
      • gazeta_mi_placi Re: Lody 07.07.15, 16:40
        Lody Bambino, ach... Najbardziej lubiłam waniliowo-śmietankowe, wzdłuż przechodziła granica, jedna część była bardziej biała, druga kremowa, pyszne były. Już takich lodów nie ma.
    • gazeta_mi_placi Re: Lody 07.07.15, 16:38
      Mam dokładnie tak samo, byłam 10 lat z grupą znajomych. Lód jak lód. Na pewno nie - niesmaczny, owszem smaczny, ale nie taka nadzwyczajność jak mówią "na mieście". Zwykły smaczny lód, o podobnym smaku można kupić w byle cukierni gdzie dają lody na gałki.
    • ichi51e Re: Lody 07.07.15, 16:43
      Masz dobre skojarzenia (i znasz ten smak)!wiec za kazdym razem dostajesz to czego oczekujesz. Po tamtych spodziewalas sie niewiadomo czego wiec sie rozczarowalas
    • triismegistos Re: Lody 07.07.15, 17:24
      Nie wiem jak w Krk, ale we Wrocławiu też jest lodziarnia z gigantycznymi kolejkami. Czy warto? Nie mam pojęcia, jeszcze nie upadłam na głowę, żeby w takiej kolejce stać. No, może gdyby rozdawali te lody za darmo. Na tony. W złotych pudełkach.
      No, ale ja mogę być niebiektywna, bo mieszkam między manufakturą z lodami naturalnymi a obłędnymi lodami włoskimi, jedno i drugie oddalone ode mnie o circa 300m, takżętego...
      • triismegistos o takie kolejki mi chodzi... 07.07.15, 17:38
        https://x3.cdn03.imgwykop.pl/c3201142/comment_ssUDC9XBq3b4KWhCQSUaglJfkzpL5Gng.jpg
      • lola211 Re: Lody 08.07.15, 00:27
        Mnie sie zdarza stac,ale jak kolejka krótka.Lody maja naprawde dobre,fajny pomysł z codziennie innymi smakami.Ale i tak najczesciej jade na Cybulskiego i kupuje w tej starej lodziarni, bo smak jak z dawnych lat.Dwa dni temu odwiedzilam jedna z najstarszych wroclawskich lodziarni, ciagle zachwalana w rankingach- lody sa paskudne.Przesłodzone, chemiczne.Ale maja swoich zwolennikow i im to cos smakuje.
        Odkryłam tez lody na Polaka- gdzie truskawkowe sa faktycznie z truskawek, lody nie sa przeslodzone, warto spróbowac.
      • mika8001 Re: Lody 08.07.15, 06:19
        Lodziarnia jest wypromowana przez gazete, a lody mocno przeciętne. Roma na Rydygiera w ogóle bez porównania.
        • lola211 Re: Lody 08.07.15, 09:16
          No wlasnie w Romie lody sa paskudne.Mdłe, przeslodzone, beznadzieja.Jesli Tobie smakują to faktycznie, te z Bema nie bedą, bo sa zupełnie inne.Sto razy lepsze.
      • mancipi Re: Lody 08.07.15, 08:44
        ja tam jadłam z Polish Lody, wg mnie ok, tzn dużo dużo lepsze niż grycan czy inne gałkowane, natomiast kolejka jest odstraszająca i w tym roku jeszcze nie próbowaliśmy-nawet wczoraj przy jakis 40-50 stopniach w słońcu stali desperaci... my najcześciej jemy w Borówce naprzeciw Renomy i wg mojego M ich są dużo lepsze niż te w Polish Lody. Jeszcze lubię z Romy, tylko tam mi mniej po drodze...
        a o jakich lodziarniach Ty mówisz-może czas spróbowac cos nowego?
        • lola211 Re: Lody 08.07.15, 09:21
          Polecam Fabryke Lodów na Polaka i lodziarnie na Cybulskiego.
          Jadłam lody z zielonej herbaty na Bema i ostatnio w Romie-te drugie sie nawet nie umywaja do Polishowych-kompletnie nie rozumiem fenomenu lodów z Rydygiera.
          • mancipi Re: Lody 08.07.15, 12:19
            o Fabryce słyszałam i zamierzam odwiedzic. Zielona herbata-mówisz o tej budce przy skrzyżowaniu z Na szańcach obok warzywniaka?Powinni sobie jakąś tablicę przy Polish Lody wystawic coby mniej cierpliwi do nich trafili. Przy okazji nowe lody na Sw, Antoniego-nic rewelacyjnego.
            Roma vs Cybulskiego to wole te pierwsze
            • lola211 Re: Lody 09.07.15, 00:14
              Zielona herbata-mówisz o tej budce p
              > rzy skrzyżowaniu z Na szańcach obok warzywniaka?

Nie, mam na mysli Polish lody i ich wyrób z zielonej herbaty.

> Roma vs Cybulskiego to wole te pierwsze

A dlaczego jesli mozesz napisac?
          • mika8001 Re: Lody 11.07.15, 10:08
            Cybulskiego tez jest bardzo ok. Dla mnie jak roma, tylko mniejszy wybór smaków.
    • magata.d Re: Lody 07.07.15, 17:55
      Chyba jest w tym coś psychologicznego. Tu, gdzie mieszkam też jest mały sklepik z lodami i wszyscy tubylcy tylko tam chodzą na lody, zachwalają, w niedzielę kolejka itp. Dla mnie te lody są niedobre, mają mało smaku, zdecydowanie wolę np. Grycana.
    • kanna Re: Lody 07.07.15, 19:13
      Uwielbiam lody, ale kolejek nie znoszę. Nawet jakby to były jedyne lody w mieście - nie stała bym. trzeba się szanować.
      • gazeta_mi_placi Re: Lody 07.07.15, 19:24
        W Krakowie za tymi lodami stoją głównie turyści i słoiki (autorka jest przykładem), tutejsi wiedzą, że nie warto bo w zwykłej cukierni kupisz równie smaczne.
        • mirmunn Re: Lody 07.07.15, 20:00
          Nie zgadzam się, stoję wytrwale od 1990.smile
        • misterni Bzdura 08.07.15, 02:24
          W zwykłej cukierni masz lody truskawkopodobne, czekoladopodone i wanilinowe.
          Na Starowiślnej masz prawdziwie truskawkowe, malinowe, poziomkow, czekoladowe z kawałkami czekolady, waniliowe z prawdziwą wanilią. Ponadto z racji tego, że przerób mają tam naprawdę duży, te lody są zawsze bardzo świeże.
          • gazeta_mi_placi Re: Bzdura 08.07.15, 09:36
            Lody na gałki mają być waniliowe lub śmietankowe, a nie owocowe czy czekoladowe. Poza tym nie każda cukiernia to sieciówka, są bardzo dobre małe cukiernie.
    • cosmetic.wipes Re: Lody 07.07.15, 19:24
      Najlepsze na świecie lody są w Krzeszowicach w lodziarni Aga.
      Ale na temat: chyba dobrze czujesz smak, mnie też jakoś wybitnie nie zachwycają. A psychologiczne to pamiętam swoje ogromne rozczarowarowanie czekolada Milka, kiedy pojawiła się normalnie w sklepach. Zupełnie inny smak, niż tej wyczekanej z Pewexu za dzieciaka big_grin
      • mirmunn Re: Lody 07.07.15, 19:59
        A dla mnie z kolei te z Agi w Krzeszowicach są wybitnie "sztuczne" . Rewelacją byłay lody z Melby w Krzeszowicach- te wyróżnione na Festiwalu Małopolski Smak- ale na codzień ich w lodziarni nie uświadczysz- ani w Krzeszowicacch, ani w filii. Za to są koszmarnie niebieskie "smerfowe" i jakaś "mięta", która wali po oczach wściekłą zielenią. Truskawkowe ok, ale za słodkie, sernikowe- bezpłciowe.

Dla mnie najlepsze są lody ze Starowiślnej- od lat ich nic nie przebiło, a kolejka idzie b. szybko. A fanką lodów jestem - i próbuję w każdej nowej lodziarni. Z dawnych lat i wspomnień- lody na Komandorskiej we Wrocławiu- ogromne, puszyste gałki lodów cytrynowych...
        Teraz nigdy nie mam czasu zajrzeć, nie wiem nawet, czy ta lodziarnia jeszcze istnieje...
        Grycan ma kilka fajnych smaków,ale dla mnie większość jest za słodka. Wentzla lubiłam za czekoladę z chilii, ale na wiosnę w tym roku kupiłam lody i- strasznie się popsuły. Jakby "popłuczyny "po dawnych, intensywnych smakach.
        Godne polecenia są też lody w Consonni na Szpitalnej- zwłaszcza te ze śliwką i koniakiem- boskie.
      • dziennik-niecodziennik Re: Lody 08.07.15, 07:48
        > Najlepsze na świecie lody są w Krzeszowicach w lodziarni Aga.

najlepsze na świecie lody sa w Nowym Targu w lodziarni na rynku w bramie, nie pamietam jak sie nazywa...
      • atena12345 Re: Lody 11.07.15, 10:23
        cosmetic.wipes napisała:

> Najlepsze na świecie lody są w Krzeszowicach w lodziarni Aga.

tak !
    • jagienka75 Re: Lody 07.07.15, 19:44
      co do lodów, to one rzadko kiedy mi smakują.
      kiedyś owszem, dziś chyba nie mogę trafić na swój "smak".
      przez ostatnie 3 dni robiłam sama lody w domu i te też mi śrdnio smakowały.
      mąż i dzieciaki zajadały się nimi, aż im się uszy trzęsły. nawet sąsiadce smakowało, bo i ją poczęstowałam. mnie jakoś tak nie za bardzo.
      gdy żył jeszcze mój dziadek ze strony mojej mamy to pamiętam, jak mawiał często " jakie te lody dziś niedobre" albo " jaka ta kiełbasa jest paskudna".
      dziwiłam mu się wtedy, że takie głupoty wygaduje, bo mnie tam wszystko smakowało.
      dziś widzę, że zaczynam mówić tak, jak on kiedyś.
      im jestem starsza, robię się coraz bardziej wybredna.
      • gazeta_mi_placi Re: Lody 07.07.15, 20:16
        Moja Babcia też tak mówiła. I ja też coraz częściej tak mówię, odnośnie wędlin nie jest wybredny, ale lody, słodycze, mleko nie są już takie jak kiedyś. I owoce.
        • jagienka75 Re: Lody 07.07.15, 21:34
          mnie wędliny nie smakują już od dawna i nie jem ich prawie wcale.
          • gazeta_mi_placi Re: Lody 07.07.15, 21:37
            Kupuję w małym mięsnym, takim co w poniedziałek praktycznie nic nie ma "bo jeszcze nie bili", tam są jeszcze jako takie, nie kupuję w supermarketach, nawet jeśli ich stoiska obsługują inne firmy.
            • jagienka75 Re: Lody 07.07.15, 21:53
              też wolę kupić w mięsnym, ale kupuję dla męża i dzieci. ja sama czasami coś tam z wędliny zjem, ale mało.
              kiedyś pracowałam na takim stoisku w jednym z marketów, poznałam wszystkie smaki i tak mi one wszystkie obrzydły, że dziś na nie patrzeć nie mogę.
              wolę zjeść sera żółtego, twarogu, jajek a nawet chleba z cebulą i pomidorem, niż wędlinę.
    • klubgogo Re: Lody 07.07.15, 22:14
      To chyba jednak chodzi o psychologię tłumu. Obserwuję taką kolejkę po lody naturalne przy pl. Zbawiciela i jakoś nie mam odwagi ustawić się w tej kolejce, która o 21-ej nie maleje.
      Raz jechałam też rzekomo po takie ekstra lody na Mokotów, kolejka magiczna też była i jednym słowem - rozczarowały.
    • misterni Lody na Starowiślnej są najlepsze na świecie i 08.07.15, 02:16
      koniec tematu tongue_out
      • sumire Re: Lody na Starowiślnej są najlepsze na świecie 08.07.15, 07:38
        Jeśli nie próbowało się innych w Krakowie, to tak smile
        Nie twierdzę, że są złe, ale najlepsze tutaj już nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka