sueellen 12.07.15, 10:27 Softcup czy mooncup? Czy ktos ma porownanie, który lepszy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gazeta_mi_placi Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 10:45 Super higieniczny, chlapiesz krwią na prawo i lewo by go wypłukać w zlewie. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 10:53 Po co miałabym go wyplukiwać w zlewie? Są jednorazowe. Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 11:23 Jak one są jednorazowe to czym w takim wypadku się różnią od tamponów? Myślałam, że w tych kubeczkach chodzi o to, że są "eko" i są wielorazowe. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 21:47 Nie wiem jak mooncup ale w softcup mozna uprawiac bezkrwawy seks . Poza tym podobno wytrz0ymuje 12 godzin. Nie probowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
kjut Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 12:22 Ja mam rainbow. Dość sztywny, ale tani w porównaniu z innymi markami. Możesz kupić na ebayu. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 15:59 dziewczyny to sie sprawdza? dajcie znac jak tego uzywac i czym sie rozni od tamponu, jakie ma zalety, ile kosztuje i gdzie to kupic? Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 16:11 Kubeczki są wielorazowe i faktycznie trzeba je płukać (dla mnie to nie problem, zlew się umyje, tak samo jak trzeba umyć ręce po zmianie tamponu). Kubeczek jest silikonowy i ma znacznie większa pojemność niż tampon więc nie trzeba go tak często zmieniać (8h spokojnie da radę nawet przy obfitej miesiączce). Wkłada się go podobnie jak tampon tylko płycej (nie jest wyczuwalny). Na początku trzeba się nauczyć ale to chwilka tylko. Zalety? po pierwsze nie wkładasz sobie waty tylko silikon, krew się zbiera i po prostu wylewasz ją do toalety, płuczesz kubeczek w ciepłej wodzie i aplikujesz znowu. Nie produkujesz śmieci, nie musisz co miesiąc kupować środków higienicznych, ja swój mam już prawie dwa lata i nic się nie dzieje. Na kubeczku mogę polegać znacznie bardziej niż na tamponie. Nie wszyscy lubią ich wybór, ja sobie chwalę. Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 16:33 Jak płuczesz kubeczek w publicznej toalecie? Wychodzisz krwawiącą z kabiny i idziesz z kubeczkiem do umywalek, płuczesz i wracasz, pokrzykując ,,kabina zajęta''? Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 16:37 ło matko ciągle ten sam argument.... Szczerze? Nie zdarzyło mi się zmieniać w publicznej toalecie (nie było potrzeby nie wychodziłam z domu na tak długo w publiczne miejsca) a gdyby się zdarzyło? Woda w butelce, chusteczki do higieny intymnej... Dużo możliwości. Dziewczyna pytało jak to działa to napisałam, nikogo na siłę nie przestawiam, mi odpowiada bardziej niż tradycyjne środki higieniczne, tobie nie twoja sprawa... Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Kubek menstruacyjny 13.07.15, 00:55 ale 8 godz poza domem to wcale nie tak dlugo - wychodzi na to ze w pracy z raz trzeba przeplukac. Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Kubek menstruacyjny 13.07.15, 09:55 Ja nie pracuje. Ale szczerze, to poza pierwszym najbardziej obfitym dniem kubeczek zmieniam 2x dziennie- rano i wieczorem i wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 18:43 Dodam ze mozna kubeczek zalozyc prewencyjnie, jesli czujesz ze okres tuz tuz. Nie chlonie wilgoci z pochwy jak tampon, nie grzeje jak podpaska, git. Co do zmiany w publicznej toalecie - albo mam szanse trafic na taka ze zlewem, albo wylewam do kibelka i przeplukuje woda z malej butelki. Ale poniewaz jest to ustrojstwo dosc pojemne, rzadko mi sie zdarza koniecznosc zmiany w przypadkowym miejscu w popolochu. Od lat uzywam i zadna straszna sytuacja nie przychodzi mi go glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 18:49 a jak tylko wylejesz i nie przepluczesz w razie tej dramatycznej absolutnie sytuacji wymiany w publicznej toalecie bez zlewu to chyba tez tragedia żadna się nie stanie? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 20:36 no tak mi sie zdawało, że jak sporadycznie przepłukać się nie uda z powodu nieodpowiednich ku temu warunków to też da się stosować dalej po wylaniu tylko...kurde chyba się skuszę... Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 20:54 można wytrzeć chusteczka do higieny intymnej sa takie pojedynczo pakowane i warto mieć zawsze( w razie zombie apokalipsy ) niezależnie czy ma się akurat okres czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 18:39 Ja mam mooncup i bardzo mi sie sprawdza. Kupilam kilka lat temu jakis inny, skuszona kolorem i okazalo sie ze jest z jakiegos innego silikony, zbyt twardego. Wiec polecam mooncup. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 19:14 No dobra A jak dobrać wielkość ? I widzę, że one mają różne końcówki. Kuleczki jakieś , pętelki, łodyżki... Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 19:21 Fuj. Super to on może być dla używającej, bo dla kogoś, kto potem będzie musiał skorzystać z pochlapanego krwią zlewu już niekoniecznie, rzyg. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 19:56 Myślę, ze dziewczyna, która będzie oplukiwać kubeczek zostawi umywalkę w stanie bez sladow tego oplukiwania Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 20:11 I tak jest to obrzydliwe, jak chce być ekologiczna niech robi chlew we własnej łazience. Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 20:31 Jasne! Wyciąga się kubeczek i najpierw malowniczo rozbryzguje wszystko wokół kibla potem robi się trzy piruety z kubeczkiem w ręku (coby ściany przyozdobić) następnie odkręca się wodę na cały regulator, żeby się ślicznie cała umywalka ubrudziła... Tak właśnie robimy dlatego gdziekolwiek się nie pojawię, zostawiam krwawe ślady.... Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 20:37 Mój syn ostatnio mocno się zaciął w palec. Szybko wsadził go pod zimną wodę z kranu żeby mniej leciało. Trwało to chwilę zanim mu zakleiłam plastrem. Umywalkę potem tylko umyłam... A powinnam też zdezynfekować ? Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 20:39 no oczywiście i wyparzyć! Krew to złoooooo!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 21:04 Zła jest krew menstruacyjna, ta z palca juz ok Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 20:42 Jednak krew menstruacyjna jest nieco inna... Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 20:52 toz to trucizna dlatego kobity w te dni trzeba było z wioski wypedzac Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 20:06 Dodaj jeszcze, że ściany i sufit też będą pochlapane Masz fantazję... Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 20:27 Sam fakt, że zlew będzie wymazany cudzą krwią wystarczy, co z tego, że opłukany jak opłukanie nic nie daje, należałoby go zdezynfekować, a np w pracy niektórzy sobie nad zlewem kubek po kawie opłukują To nie dość, że obrzydliwe, to jeszcze niehigieniczne, nawet w szpitalu się nie wylewa krwi do zlewu, ze względu na zagrożenie biologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 22:16 W mojej poprzedniej pracy była normalna łazienka, podobna jak w domu - prysznic, muszla i umywalka z lustrem, nie, nie przy samym kiblu, czysta, z której korzystało niewiele osób i tak, ponieważ do socjalnego trzeba było leźć na drugi koniec budynku i inne piętro, wszyscy myli kubki w łazience i tam napełniali czajnik i ekspres, w końcu do umywalki się nie sika, do socjalnego szło się na dłuższą przerwę, żeby coś zjeść. A np w centrach handlowych w sklepach w ogóle nie ma ani toalet ani nawet umywalek i nie raz widziałam jak ekspedientki z butików nalewały sobie wodę do czajnika w łazience. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 20:39 >nawet w szpitalu się nie wylewa krwi do zlewu tą krew to zdaje sie, że do kibla się wylewa a nie zlewu... Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 21:05 Kubki po kawie w kiblu myjecie? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Kubek menstruacyjny 13.07.15, 00:59 >Sam fakt, że zlew będzie wymazany cudzą krwią wystarczy, co z tego, że opłukany jak opłukanie nic nie >daje, należałoby go zdezynfekować, a np w pracy niektórzy sobie nad zlewem kubek po kawie opłukują To >nie dość, że obrzydliwe, to jeszcze niehigieniczne a jak ktos sobie bedzie tylek podcieral i sobie reke przy tym ubrudzi i pozniej umyje rece i nie zdezynfekuje umywalki? Odpowiedz Link Zgłoś
goodnightmoon Re: Kubek menstruacyjny 13.07.15, 09:48 kota_marcowa napisała: > Sam fakt, że zlew będzie wymazany cudzą krwią wystarczy Ale do czego wystarczy? Oblizujesz zlew, czy przepierke w nim robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
inszalla Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 20:04 Mój lunacup używany przez ostatnie 10 lat uległ niechcący nieodwracalnej destrukcji, nabyłam więc najtańszy na allegro. Nie wiem, po kiego grzyba są końcówki, ja je obcinam, bo je czuję. Wielkości, z tego, co się zorientowałam, bywają dwie: S dla tych, co jeszcze nie rodziły, i L dla tych, co rodziły. Od 10 lat używam kubeczka we wszystkich sytuacjach: w pociągu sypialnym (trzy doby podróży), w samolocie transkontynentalnym (9 godzin lotu), na dzikim kempingu na pustyni z toaletą typu "odchodzisz od namiotu na 200 metrów z saperką i kucasz, okrywając się płaszczem przeciwdeszczowym". Zawartości nie wylewa się do zlewu, tylko do kibla A potem w ostateczności można przetrzeć papierem toaletowym, jeśli zupełnie nie ma wody. Albo mokrą chusteczką. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 20:12 Po co dwie różnej wielkości skoro zdaniem e-mam po porodzie mają równie ciasną, najwyżej trzeba odczekać dwa miesiące po porodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 20:25 Nie tylko po porodzie dla kobiet 35+ tez się przewiduje trochę większe.. Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 20:22 końcówki się obcina do wygodnej dla siebie długości każda z nas jest trochę inna, chodzi o to żeby nie przeszkadzało ale z drugiej strony było za co złapać.. dlatego robią dłuższe końcówki i sama decydujesz jaka długość ci odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 20:33 Dzięki Chyba sobie kupię. Dotąd używałam tamponów bo podpasek nienawidzę. Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 20:50 tylko nie obcinaj od razu tyle ile ci się wydaje ze trzeba ja obcielam za dużo teraz mam z kulka na końcu i jest fajniejszy niż z ogonkiem Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 22:38 A długo się uczyłyście zakładania? Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 23:13 forum.gazeta.pl/forum/w,567,126754431,126754431,problem.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 23:37 PIerwszego dnia za każdym razem były 3 podejscia do zapodania potem poszło Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 20:33 > Mój lunacup używany przez ostatnie 10 lat uległ niechcący nieodwracalnej destru > kcji, nabyłam więc najtańszy na allegro. plissss powiedz, ze spalilas i nie jestem sama ja teraz meluny używam Odpowiedz Link Zgłoś
peggy_su Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 20:28 O dawno nie było wątku o kubeczkach i chlapaniu krwią Ja mam melunę, ale nie wiem, jakoś nie jestem z tym kompatybilna. Jak zakładam kubek, on się zasysa jak trzeba, ale jest zawsze wklęśnięty. Obracam trochę żeby się wyprostował, i wtedy nie jest już szczelny Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 20:38 ta chlapanie krwią musi być Moja znajoma próbowała kilku firm zanim któryś jej podpasował.. ja z mooncupem trafiłam od razu Ale znam tez dziewczynę, której żaden nie pasował.. różnie bywa.. Odpowiedz Link Zgłoś
kjut Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 21:06 Mam podobny problem. Za cholerę nie umiem tak założyć tego kubeczka, żeby się rozłożył... Może za sztywny jest... Albo ja jakas ulomna no, ale też problem odsunięty w czasie na kilkanaście miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
peggy_su Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 21:31 Ja wykombinowałam że może właśnie jest za miękki. Gdyby był sztywniejszy to by się rozłożył, a tak to mięśnie na niego naciskają i się nie rozkłada. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 21:40 A ktoras uzywa softcup? Rozni sie od mooncup tym ze nie ma koncowki jest jednorazowy i mozna w nim uprawiac czysty seks Odpowiedz Link Zgłoś
peggy_su Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 21:45 Jest tez duzo szerszy. Nie uzywałam, oglądałam tylko instrukcje na yt i grafiki. Wynika z tego że softcup nie zakłada się jak silikonowe kubeczki pionowo, tylko jakoś dziwnie w poprzek. Nie bardzo kumam jakim cudem miałoby to działać. Odpowiedz Link Zgłoś
wilowka Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 21:57 Widze jakiś za 30 zł na Alllegro. Zadziala? Czy musi byc jakis " markowy"? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 23:00 Właśnie zamówiłam. Nikt nie probował jak widać to się poświęcę i zrobię za królika Odpowiedz Link Zgłoś
wilowka Re: Kubek menstruacyjny 12.07.15, 23:37 Ale ten za 30 zł? To napisz koniecznie co i jak. Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: Kubek menstruacyjny 13.07.15, 01:02 Ja przez ten watek kupilam sobie na ebayu comfy cupa! Jak dojdzie i wyprobuje to sie pochwale Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kubek menstruacyjny 13.07.15, 15:36 Zamówiłam na amazonie softcup. Właśnie przyjechał. I wiecie co? Właśnie przeczytalam, że nie można go używać przy założonej spirali. Noż kurde, na stronie o tym nie pisali! Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Kubek menstruacyjny 13.07.15, 01:52 Ja mam mooncup, ale ona jakis sztywny jest i strasznie sie z nim mecze z zakladaniem go, wiec praktycznie nie uzywam. Zreszta chodzac do pracy dosc trudno mi go stosowac, bo jak to tej pory udalo mi sie go zalozyc jedynie w domu pod prysznicem . Kupilam ten dla rodzacych, bo jednak dwojke dzieci mam, no i swoje lata mam, ale moze powinnam sprobowac ten mniejszy. Ciekawi mnie jeszcze jak zmieniacie go w toaletach poza domem, jak nie macie pod reka umywalki, tylko te umywalki sa na zewnatrz kabin? Wychodzicie umyc kubeczek i wracacie? A jak jest toaleta z kolejka innych kobiet, a to sie akurat dosc czesto zdarza w publicznych toaletach? Odpowiedz Link Zgłoś
pulower8 Re: Kubek menstruacyjny 13.07.15, 03:06 Ja kubeczka co prawda nie używam ale wydaje mi się że wystarczy wziąć ze sobą butelkę z wodą i wypłukać go z resztek krwi menstruacyjnej. Moje rozumowanie jest takie (poprawcie mnie jeśli się mylę) - przed pierwszym włożeniem kubeczka należy do dokładnie odkaźić (bo jak wiadomo pochwa źle reaguje na bakterie z zewnątrz - po x godzin wyciągamy kubeczek (przedtem dokładnie myjemy ręce żeby nie wnieść bakterii z zewnątrz) krew wylewamy , kubeczek opłukujemy z krwi. Nie ma potrzeby odkażać kubeczka bo bakterie na kubeczku to są te same bakterie które rezydują w pochwie - ergo pochwie nic złego nie zrobią. Zagrożenie stanowi krew menstruacyjna zalegająca zbyt długo w ciele kobiety - zespół szoku toksycznego itd. Dlatego moim zdaniem przy wymianie kubeczka najważniejsze jest umycie rąk przed i pozbycie się resztek krwi menstruacyjnej. Ja bym dokladnie umyła ręce, weszła do kabiny nie dotykając niczego dłońmi, wyjęła kubeczek, wyłała krew jedną ręka i przepłukała wodą z butelki drugą ręką, włożyła z powrotem pierwszą ręką. Zaznaczam, że piszę teoretycznie, pewnie użytkowniczki mają lepsze porady niż ja. Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: Kubek menstruacyjny 13.07.15, 09:45 Jak jest kolejka to oblewamy pierwsza z czekajacych, rzecz jasna. Najlepiej jak jest to matka z dzieckiem, trauma typu "Carrie" gratis Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Kubek menstruacyjny 13.07.15, 10:03 co prawda nie mam kubeczka, ale sie nad tym rozwiazaniem od jakiegos czasu zastanawiam. troszke sobie czytalam, sledze tego typu watki na forum i tak mi sie wydaje, ze w sumie, to potrzeba zmiany kubeczka w toalecie publicznej przypada raczej sporadycznie. kubeczek wytrzymuje dluzej niz tampon czy podpaska, wiec jak sie wychodzi z domu na kilka godzin, to wystarczy wymienic/oproznic kubeczek tuz przed wyjsciem. osobiscie nie lubie zmieniac nawet podpasek czy tamponow w publicznych toaletach, wiec i tak zawsze tak wlasnie robie, zeby miec jak najmniejsze prawdopodobienstwo koniecznosci wykonania tej operacji w kibelku gdzies na dworcu czy w ch. kubeczek by w tej kwestii w sumie nic nie zmienil, a wlasciwie zmienil na tyle, ze bylabym pewniejsza, ze mi nie "przecieknie". Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Kubek menstruacyjny 13.07.15, 11:18 kilka godzin, a co jak kilkanascie? ja tez nie cierpie zmieniac w toaletach publicznych szczegolnie tamponow, zmiana podpaski jakos mnie mniej obrzydza w toalecie piblicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Kubek menstruacyjny 13.07.15, 12:48 wiesz, mnie sie raczej nie zdarza byc niespodziewanie kilkanascie godzin poza domem. jak gdzies jade na dluzej niz kilka godzin, to tak czy tak sie przygotowuje, wiec z kubeczkiem pewnie tez bym sie jakos przygotowala. teoretyzuje sobie, bo kubeczka, poki co nie mam, ale mysle, ze mozna sie przygotowac. ja np. zawsze mam w torebce mala butelke wody, wiec w razie czego moglabym wykorzystac te wode i oplukac kubeczek bez wychodzenia z kabiny. mozna tez miec ze soba chusteczki do higieny intymnej albo jakies dezynfekujace. to moje rozwazania czysto teoretyczne, bo jeszcze nie wiem, czy sie na kubeczek zdecyduje. poki co "trawie" . Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Kubek menstruacyjny 13.07.15, 14:10 No, ale ja pracuje i nie mnie w domu właśnie 11-12 godzin. W tym czasie wolalabym jednak kubeczek opróżnić. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Kubek menstruacyjny 13.07.15, 14:34 dobrze, ale wychodzisz do pracy codziennie, wiec nie jest to dla ciebie niespodziewane znikniecie z domu na kilkanascie godzin bez zadnego przygotowania, prawda? bez kubeczka tez musisz sobie jakos radzic i przygotowujesz sie na dluzszy pobyt poza domem w trakcie okresu (ja sie przygotowuje i biore zapas podpasek oraz chusteczek do hig. intymnej). poza tym, skoro jestes w pracy, to chyba nie musisz latac do ubikacji na dworzec czy do tojtojki przy placu zabaw? w warunkach pracowych bez problemu mozna sie zorganizowac. poza tym dziewczyny pisza, ze wymieniaja/oprozniaja kubeczek 2-3x na dobe, wychodzi wiec na to, ze te 12 godzin spokojnie taki kubeczek wytrzymuje i jest to duzo mniejsza czestotliwosc niz w przypadku podpasek/tamponow. Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: Kubek menstruacyjny 13.07.15, 12:48 ja opróżniam kubeczek 3 razy na dobe w 1 i 2 dniu okresu i 2 razy przez reszte czasu Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Kubek menstruacyjny 13.07.15, 15:45 Ohydztwo, ochlapanie się "taką" krwią przy płukaniu tego to nic przyjemnego. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Kubek menstruacyjny 13.07.15, 15:45 Ohydztwo, ochlapanie się "taką" krwią przy płukaniu tego to nic przyjemnego. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Kubek menstruacyjny 13.07.15, 16:53 serio az tak sie brzydzisz wlasnej krwi? Jak sie skaleczych i ochlapiesz to tez tak przezywasz? Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Kubek menstruacyjny 13.07.15, 16:54 Krew z palca jest inna niż krew miesięczna. Jest czysta. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Kubek menstruacyjny 13.07.15, 17:04 a co jest nieczystego w krwi miesiaczkowej? Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Kubek menstruacyjny 18.08.15, 11:58 Niniejszym odszczekuję wszystko, co kiedykolwiek złego napisałam na temat kubeczków. Są genialne. Mam vcup i kocham go miłością wielką. Głupia byłam, że go się bałam. Odpowiedz Link Zgłoś
barbibarbi Re: Kubek menstruacyjny 22.08.15, 10:51 Jakoś nigdzie nie zostało powiedziane, że................ kubeczek może generować hemoroidy. Uciskane sa żyły, kubeczek żeby się dobrze trzymał musi wywierać nacisk, długotrwale stosowanie kubeczka może skończyć się hemoroidami. Odpowiedz Link Zgłoś
barbibarbi Re: Kubek menstruacyjny 22.08.15, 11:11 Ponoś sobie trochę to będziesz miała źródło. Oby nie. Ja powaźnie piszę, nie mam nic do kubeczków, fajne rozwiązanie, ale mają wlaśnie tą jedną zasadniczą wadę. Krawędzie kubeczka uciskają żyły, jest to wielogodzinny stały nacisk w strategicznych miejscach. Przecież wiadomo, że na stronach producentów i sprzedawcw tego nie napiszą. A kubeczek jest jeszcze za mało popularny, żeby był wysyp wpisów na podstawie doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: Kubek menstruacyjny 24.08.15, 11:00 Nosze od wielu lat. Poguglalam, i jedyne co znalazlam to metne watki ze ktos nosil i ma hemoroidy ktorych wczesniej nie mial, ale nie wie czy jest zwiazek czy nie. Wiec sie pytam o wiarygodne zrodlo rewelacji. Odpowiedz Link Zgłoś