Dodaj do ulubionych

do mam z UK ile funtów

31.07.15, 09:57
Wybieram sie na wakacje do UK. Mam opłacony nocleg ze sniadaniami. Ile powinnam miec funtów na 1 dzien pobytu, aby starczyło na atrakcje i jedzenie (bez transportu), jeżeli wybieramy sie we 3 osoby?
Obserwuj wątek
    • la_dolce_vita Re: do mam z UK ile funtów 31.07.15, 10:36
      Witaj

Troche za malo info zeby dokladnie powiedziec, bo wiele zalezy od tego gdzie jedziecie i co chcecie zwiedzac/robic i 3 osoby dorosle czy dzieci tez beda.

Jest duzo bezplatnych atrakcji w wielu miejscach, jesli jada dzieci to mozna kupic bilet todzinny, ktory wychodzi taniej na osobe.

W zaleznosci od lokalizacji ceny jedzenia tez sie roznia.

Podaj info, to pomoge smile

• sweetsimplicity Re: do mam z UK ile funtów 31.07.15, 10:52
        2 os dorosłe, jedno dziecko. Mamy opłacone spanie ze sniadaniem, przemiesczac będziemy się samochodem, kosztu benzyny nie wliczam w kieszonkowe.
        Chodzi mi o to ile miec na 1 osobę(albo na 3) na dzień:
        - jeśc będziemy gdzieś na miescie (może być lokalna knajpka, czasem lepsza, czasem gorsza, jakas restauracja), kolacje - coś kupimy w markecie (ceny???)
        - zwiedzanie - dużo.
        - lokalizacja - małe miasteczko w okolicach Glasgow, ale - jak powiedziałam - chcemy jeździć
        Chodzi mi o jakąś srednią orientacyjną kwotę - czy np. 30 funtów na osobę na dzień to ciasno, czy w miare luźno?
        • amarulla Re: do mam z UK ile funtów 31.07.15, 10:56
          lunch w Glasgow opcji 'rozsądnej' czyli jakiś meal deal ale na siedząco i na ciepło to ok. 7-10L, na kolację na mieście podobnie, w markecie max.5L za produkty na głowę. zwiedzanie w Glasgow w większości darmowe, ale już np zamek w Edynburgu to coś koło 10L / osobę. plan juz jakiś macie co zobaczyć?
          • sweetsimplicity Re: do mam z UK ile funtów 31.07.15, 11:17
            O, o takie info mi chodzismile))
            Jest lista rzeczy do zobaczenia, na pewno coś z niej wypadnie. A jakie sa must see - Twoim zdaniem. Ja obstawiam zamek w Edynburgu i Loch Ness smile
            • amarulla Re: do mam z UK ile funtów 31.07.15, 11:35
              troszkę już niżej napisałam. ja bym na zamek nie wchodziła (ale ja jestem sknera, za 16,50 wolałabym gdzieś lepszy obiad zjeść wink) w Edynburgu na pewno Calton Hill, pospacerować Royal Mile do Zamku, park, tak po prostu poplątać się po uliczkach, może ktoś bardziej znający miesto coś dopisze?
              w Glasgow: Kelvingrove, Botanic Gardens, lunch gdzieś na West Endzie, wieczór w centrum (spacer wzdłuż Clyde?), osobny dzień na Pollok Park, Burrel Collection, Katedra i cmentarz, Riverside Museum

na pewno jakieś małe miasteczko nad wodą: Ayr, jeśli macie ochotę dalej pojechać to polecam Oban

Loch Ness wink znów - ja bym sobie odpuściła, ale rozumiem że to symbol wink jeśli się zdecydujecie to z jakimś noclegiem, bo szkoda tyle kilometrów robić tylko dla jeziora, no i na pewno jedźcie A82, przez Glen Coe

teraz nie mam już czasu, wieczorem mogę coś więcej smile gdzie macie bazę?

Szkocja jest piękna smile))
    • rosapulchra-0 Re: do mam z UK ile funtów 31.07.15, 11:07
      Radziłabym ci wziąć więcej niż mniej, czyli jak liczysz 30 funtów na osobę na jeden dzień, to od razu dołóż jeszcze 20.
      • amarulla Re: do mam z UK ile funtów 31.07.15, 11:15
        jasne, dołóż stówę i też się da wydać bez problemu wink a jak nie masz siedź domu wink

serio, 30L/ osobę/ dzięń jest dość rozsądne, nie na parówkach w lidla. aczkowiek już sprawdziłam, że zamek w Edi to 16.50 - moim zdaniem nie warto, lepiej pospacerować u podnóża i przejść się na Calton Hill. w Glasgow wszystkie muzea darmowe www.timeout.com/glasgow/things-to-do/the-top-ten-glasgow-attractions , zróbcie przynajmniej jeden dzień wyjazdowy nad Loch Lomond, podjedźcie nad ocean: Troon, Ayr? może Oban (na północ, ok 2h jazdy)?
        • princess_yo_yo Re: do mam z UK ile funtów 31.07.15, 11:47
          ja bym poszla do zamku, dla mnie bylo warto wink edynburg jest akurat dosc drogi zwlaszcza ze fringe juz za rogiem.
          w zeszlym roku jak zwykle weekendy w kraju, edynburg, peak district wynioslu nas drozej niz podobnej dlugosci wypady zagraniczne wink
    • princess_yo_yo Re: do mam z UK ile funtów 31.07.15, 11:43
      muzea i galerie sa bezplatne ale sprawdz sobie atrakcje jakie planujesz bo rozstrzal biletowy bywa bardzo rozny.
      kawy/ przekaski/ picie powinno sie zamknac sie w ok £10 na osobe, normalnym jest zamawianie tap water do posilkow zamiast wody mineralnej. ogolnie woda z kranu jest jak najbardziej pijalna i nie znam chyba nikogo kto regularnie pijalby tylko wode mineralna.
      lunch - £15-20 funtow na lebka, obiad w podobnych granicach blizej £20-30 wlaczajac drinka ale nie butelke wina. moze byc oczywiscie duzo drozej ale domyslam sie ze zwiedzanie ekskluzywnych restauracji to nie jest glowny punkt wakacji.
      • sweetsimplicity Re: do mam z UK ile funtów 31.07.15, 12:08
        a czy dzieci mają jakoś taniej (child menu - warto? ceny?) - mam na mysli obiad
    • sweetsimplicity Re: do mam z UK ile funtów 31.07.15, 12:37
      a jakie markety (spozywcze i nie tylko) polecacie, albo jakich NIE polecacie?
    • najma78 Re: do mam z UK ile funtów 31.07.15, 15:04
      Kids menu zazwyczaj jest w kazdej restauracji czy pubie. Jest tansze i porcje sa mniejsze, jesli dziecko nie jen duzo to czesto nie warto zamiawiac osobnej porcji tylko poprpsic o talerz dla dziecka, zazwyczaj sami proponuja. Markety? Nie wiem co tam w Szkocji jest lokalnie, bylismy kiedys na weekend w Edinburgh ale nie bylam w zadnym. Ja lubie Sainsbury, Morrisons i Asda,ceny porownywalne z tym ze w asda nieco taniej.
      co do zamku to my bylismy w srodku i nie zaluje. A jesli chodzi o pieniadze to zdecydowanie lepiej miec £ 50 na osobe niz 30.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka