Dodaj do ulubionych

Powiększony jajnik

03.08.15, 14:56
Z uwagi na fakt, że w przyszłym miesiącu zamierzałam zajść w ciążę wybrałam się do ginekologa na tzw "przegląd".
W czasie wykonywania badania palpacyjnego jak i po wykonanym USG dopochwowym lekarz oświadczył mi,że prawy jajnik jest powiększony oraz podejrzany i w tej chwili nie powinnam myśleć o rozrodzie. Wybiera się na urlop, więc zaprosił na wizytę dopiero we wrześniu.
Powiększenie tłumaczył cyklem (jestem akurat przed miesiączką) lub rozrostem guza. Ostatnie zdanie zelektryzowało mnie na tyle,że trzęsę się jak osika.
Czy któraś z Was miała powiększony jajnik?Co było przyczyną?Czy przeszło samoistnie?
Obserwuj wątek
    • takie_kwiatki Re: Powiększony jajnik 03.08.15, 15:23
      Hej,bez paniki. Półtora roku temu mój gin. u mnie stwierdził powiększony lewy jajnik. Od razu zrobił USG - okazało się,ze miałam niewielka torbielke. Na szczęście była wypełniona płynem,wiec to taka z nieszkodliwych. Nawet leków mi nie przepisał,bo powiedział,ze sama się wchłonięta. Tak się stało - po ok 7 m- cach,gdy ponownie robilam USG,po torbieli nie było śladu.
      Zatem nie zakładając najgorszego scenariusza. Nie wiem tylko dlaczego od razu nie zrobił ci usg- sprawa byłaby jasna.
    • milka_milka Re: Powiększony jajnik 03.08.15, 15:41
      Idź do innego lekarza po prostu, niech Cię dokładnie zbada i zrób USG u dobrego specjalisty.
    • waforki Re: Powiększony jajnik 03.08.15, 15:50
      Po pierwsze, idź do innego lekarza. Nie ma co czekać do września, aż Pan doktor z urlopu wróci. Po drugie, nie stresuj się niepotrzebnie. Co wyszło w tym USG, co masz w opisie? Powiększenie jajnika może wynikać chociażby z torbieli (i tu jest duża szansa, że zmiana się sama wchłonie), albo dokładnie tak jak ci lekarz powiedział - powiększenie wynika z cyklu. Powtórz USG, możesz zrobić dodatkowo marker CA125 z krwii.
    • snakelilith Re: Powiększony jajnik 03.08.15, 16:41
      Całej masie kobiet robią się od czasu do czasu cysty zwane też torbielami i samoistnie znikają, czyli się wchłaniają. To najczęściej ginekologiczna banalność tzw poowulacyjna cysta czynnościowa, przetrwałe ciałko żółte. Lekarz rzucający nieodpowiedzialnie (i bez potwierdzenia diagnozy) pojęciem guz, które źle się kojarzy, to idiota. Poczekaj na miesiączkę i pójdź po niej do innego lekarza zrobić nowe USG, wszystko powinno wrócić do normy.
      • lifika Re: Powiększony jajnik 04.08.15, 09:57
        Dziękuję Ci serdecznie za odpowiedź. Zamierzam wybrać się do innego zaraz po zakończonej miesiączce; lekarz stwierdził,że jeżeli to fizjologia, po miesiączce jajnik musi wrócić do swoich normalnych rozmiarów.Nie określił jednak, czy to co widzi to torbiel, zmiana rozrostowa czy coś innego. Określił to jedynie jako zmiana "podejrzana", która może okazać się niczym jak również może okazać się guzem.
    • tryggia Re: Powiększony jajnik 04.08.15, 10:04
      Ale użył słowa "guz"?
      Zrób sobie dla spokoju ca125, idź do innego lekarza, bo do września się przekręcisz.
      Ja miałam w styczniu takie przeboje, endometrioza rozlała się na jajnik, a z tego łatwo o większe gó....
      Na szczęście dało się to zahamować lekami, ale też miałam prawie miesiąc stresu.
    • asmarabis Re: Powiększony jajnik 04.08.15, 10:10
      oświadczył mi,że prawy jajnik jest powiększony oraz podejrzany i w tej chw
      > ili nie powinnam myśleć o rozrodzie
      . Wybiera się na urlop, więc zaprosił na wiz
      > ytę dopiero we wrześniu.

> Powiększenie tłumaczył cyklem (jestem akurat przed miesiączką) lub rozrostem gu
      > za. O
      statnie zdanie zelektryzowało mnie na tyle,że trzęsę się jak osika.

Gratuluje wyboru empatycznego i kompetentnego lekarza, naprawde zasluzyl sobie na ten urlop !
      • 0sizal Re: Powiększony jajnik 04.08.15, 17:19
        Też uważam,że trochę się wychylił z tym słowem "guz". Niepotrzebnie też zaczęłam czytać w internecie o objawach raka jajnika, bo teraz je wszystkie oczywiście mam.
        Ps. czy u Ciebie ta ednometrioza przebiegała bezobjawowo?Ja nie mam żadnych bóli brzucha czy innych bóli ginekologicznych.
        • tryggia Re: Powiększony jajnik 04.08.15, 17:35
          Mnie boli cały miesiąc, więc to niemiarodajne. Po lekach boli mniej i nie rozrasta się na potęgę, ale skazana jestem na hormony sad
          P.S. - objawy raka jajnika są bardzo niespecyficzne, więc nie panikuj, rób ca125

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka