Dodaj do ulubionych

ematka wie - nawigacja a roaming

04.08.15, 22:59
Jadę sobie w świat, niedaleko, ale potrzebuję chyba nawigacji. Nawigację mam w komórce, gugielową. W PL internet mam bez limitu, za granicą to chyba tak nie działa. Ale może gugielowa nawigacja korzysta tylko z gps, bez internetu? Nie znam się sad
Obserwuj wątek
    • klamkas Re: ematka wie - nawigacja a roaming 04.08.15, 23:07
      Nawigacja raczej będzie płatna.

Ale.. możesz ściągnąć mapy, które będą działać offline (nie wiem czy na każdy telefon, u mnie się dało). I na tych mapach wyznaczać sobie trasy do przejścia, zaznaczać punkty (np. hotel, w którym mieszkasz) itp. Bardzo wygodne rozwiązanie za granicą, nam się kilka razy przydało w czasie tegorocznych wakacji.
    • rasowa_sowa Re: ematka wie - nawigacja a roaming 04.08.15, 23:13
      Google maps żre mnóstwo danych, jak nie masz za friko internetu to nie włączaj. Są mapy bezpłatne, offline, chyba "here" taka jest.
      • lacitadelle Re: ematka wie - nawigacja a roaming 04.08.15, 23:23
        Aż takie mnóstwo to nie, szczególnie, jak nie korzystasz z trybu satelita. Ja przed wyjazdem za granice kupiłam pakiet transferowy za 30 zł, korzystałam za granicą z nawigacji i netu informacyjnie przez 5 dni i nie wykorzystałam całego pakietu.
        Mapy offline też są fajne, ale tu z kolei trzeba mieć dużo miejsca w pamięci telefonu.
    • myelegans Re: ematka wie - nawigacja a roaming 05.08.15, 05:09
      Moj sposob. Laduje cala trase na komorke jak jestem na WiFi. W trasie wylaczam cellular, zeby mi nie zzeralo przeplywu danych. Zaladowana trasa powinna pracowac bez polaczenia komorkowego.
      Przejechalismy tak ostatnio sporo Europy.
      • feel_good_inc Re: ematka wie - nawigacja a roaming 05.08.15, 09:04
        myelegans napisała:
        > Moj sposob. Laduje cala trase na komorke jak jestem na WiFi. W trasie wylaczam
        > cellular, zeby mi nie zzeralo przeplywu danych. Zaladowana trasa powinna pracow
        > ac bez polaczenia komorkowego.
        > Przejechalismy tak ostatnio sporo Europy.

Jest jednakowoż jeden problem - jeżeli zjedziesz z trasy poza zasięg ściągniętej mapy, to leżysz.
        • myelegans Re: ematka wie - nawigacja a roaming 05.08.15, 12:18
          Wtedy odzalujesz tych paru zlotych. Przechodzisz na komorke, trase wyprostowujesz i jedziesz dalej.

Poza tym nadal istnieja stare, dobre mapy 😀 i atlasy
    • izak31 Re: ematka wie - nawigacja a roaming 05.08.15, 05:38
      Sciągnij sobie na wyjazd wersje próbną automapy.
    • ichi51e Re: ematka wie - nawigacja a roaming 05.08.15, 06:56
      Google tez korzysta z netu
    • feel_good_inc Ściągnij sobie coś z Open Street Maps 05.08.15, 09:01
      Np. play.google.com/store/apps/details?id=com.mapswithme.maps.pro i ściągnij mapy krajów, po których się będziesz rozbijać.
    • myelegans Re: ematka wie - nawigacja a roaming 05.08.15, 12:19
      Motion GPS jest dobrym appem nawigacyjnym i ten sam myk.zaladuj mapy przed wyjazdem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka