Dodaj do ulubionych

Dyrektor Generalna?

12.08.15, 10:56
Pisałam ostatnio pismo do Bardzo Ważnej Instytucji, w której Dyrektorem Generalnym (Dyrektor Generalną?) jest kobieta. I miałam problem z tytułem. Rada Języka Polskiego obie formy uznaje za równorzędne, doszło do tego, że zaczęliśmy sprawdzać biogram pani, żeby ustalić, czy "nie jest przypadkiem feministką" (no co, wakacje są, w firmie też luźno).

W artes liberales żeńskie formy już są powszechne (psycholożka, socjolożka), czasem słyszy się "ministrę", ale Ważne Stanowiska niżej, niż ministra, a wyżej, niż szeregowa psycholożka, to jak? Wojewódzka Inspektor(ka) Weterynarii? Lekar(ka) Naczelna? Kierownik czy Kierowniczka Katedry albo USC? Szef(owa) Biura Bezpieczeństwa Narodowego?

Gdybyście były ważnymi szefowymi, to jak byście chciały być tytułowane?
Obserwuj wątek
    • b-b1 Re: Dyrektor Generalna? 12.08.15, 11:08
      Ja zachowuję formę pierwotnąbig_grin Pani psycholog, dyrektor, socjolog, kierownik itd....
      Jak słyszę hasło pani kierowniczko(nie do mnie) razi to moje uszy....
      • minor.revisions Re: Dyrektor Generalna? 12.08.15, 21:55
        > Ja zachowuję formę pierwotnąbig_grin Pani psycholog, dyrektor, socjolog, kierownik itd.

To nie jest forma pierwotna. To jest forma wprowadzona za komunizmu w ramach urawniłowki.
        Była w ramach obśmiewaczy tej formy humoreska (nie pamiętam, czy Tuwim, czy Słonimski), w której doktor zdradzał profesor z hydraulik czy jakoś tak.
        • minor.revisions Re: Dyrektor Generalna? 12.08.15, 21:56
          a, to Grodzieńska, już ktoś zalinkował przede mną smile
    • klamkas Re: Dyrektor Generalna? 12.08.15, 11:22
      Nie lubię i nie używam form żeńskich zawodów/stanowisk ani w sytuacjach codziennych, ani oficjalnych. Ostatnio pisałam pismo dla dziekana, akurat dyżurującym dziekanem jest kobieta. Miałabym napisać "Dziekanka Wydziału X"?
    • scher Re: Dyrektor Generalna? 12.08.15, 11:27
      Moim zdaniem największy szacunek wyraża forma Dyrektor Generalny.
    • joa66 Re: Dyrektor Generalna? 12.08.15, 11:33
      Ale czy to nie jest tak, że to nie Ty decydujesz jak ją w pismie tytułujesz, tylko ona ma stanowisko (i jego nazwę) ustaloną z gory? Przecież to łatwo sprawdzić na stronie firmy jak ta Pani zyczy sobie byc nazywaną (przynajmnoej oficjalnie)
    • spanish_fly Re: Dyrektor Generalna? 12.08.15, 11:40
      Zupełnie mnie nie rażą formy dyrektorka, kierowniczka, prezeska itp. W ogóle uważam, że rozterki naszego pokolenia w tym temacie są śmieszne - dzieci z podstawówki, z którymi mam kontakt używają tego typu form już zupełnie automatycznie. Uważam, że zmiana języka w tym kierunku jest nieuchronna.

A jeśli chodzi o Twój problem to trzeba sprawdzić co ta pani ma na wizytówce. W ten sposób się na pewno grzeczności nie uchybi.
    • menodo Re: Dyrektor Generalna? 12.08.15, 11:41
      Kocianna, znasz ten felieton Grodzieńskiej? smile

studioopinii.pl/stefania-grodzienska-dalam-listonosz/
      • ola_dom Re: Dyrektor Generalna? 12.08.15, 11:57
        menodo napisała:

> Kocianna, znasz ten felieton Grodzieńskiej? smile
        >
        > studioopinii.pl/stefania-grodzienska-dalam-listonosz/

Cudowny, dziękuję!
        I dedykuję... - komu trzeba ;D
      • minor.revisions Re: Dyrektor Generalna? 12.08.15, 21:56
        O! szukałam tego kiedyś. To Grodzieńska, nie Tuwim ani Słonimski, dlatego nie mogłam znaleźć. Dzięki, dobra kobieto smile
      • latarnia_umarlych Re: Dyrektor Generalna? 13.08.15, 12:40
        "Żegnaj STOP uciekam z technik dentystyczny" big_grin
    • cosmetic.wipes Re: Dyrektor Generalna? 12.08.15, 11:42
      Nie jestem ważną dyrektorką a na szczęście nikt nie wpadł na to, żeby tytułowac mnie inżynierką wink
      • aneta-skarpeta Re: Dyrektor Generalna? 12.08.15, 22:13
        I tak najgorzej mają smieciarki chyba że będziemy mówić smieciarzowe. To tak po cesarsku ;D
        • cosmetic.wipes Re: Dyrektor Generalna? 13.08.15, 05:52
          A kierowczynie/kierownice/kierowniczki?big_grin
          • jdylag75 Re: Dyrektor Generalna? 13.08.15, 12:46
            Kierowca-żeńska i kierowc-męska.
    • quelquechose Re: Dyrektor Generalna? 12.08.15, 11:43
      A mnie denerwuje stosowanie formy meskiej jako tej bardziej szacownej. Zdaje sobie sprawe, ze czasem forma zenska brzmi niezrecznie i bardzo nad tym ubolewam. Jestem jednak zdania, ze im czesciej bedzie stosowana, tym mniej glupio bedzie brzmiala.

Co do absurdow, to gdy mialam staz w banku, dyrektor nalegal aby glowna ksiegowa byla Glownym Ksiegowym, a ja stazystą...
    • kitek_maly Re: Dyrektor Generalna? 12.08.15, 11:59
      Szanowna Pani lub Szanowna Pani Dyrektor - dla osób z zewnątrz, na piśmie.
      W kontakcie osobistym Proszę Pani/ Pani Dyrektor.
      Dla osób z wewnątrz firmy - po imieniu lub na Pani.
      • kocianna Re: Dyrektor Generalna? 12.08.15, 12:33
        A nagłówek?
        Szanowna Pani Romana Iksińska, Dyrektor Zarządzająca (Zarządzający?) Dużej Firmy?
        • b-b1 Re: Dyrektor Generalna? 12.08.15, 12:37
          A po kiego aż tego tyle?
          Szanowna Pani Dyrektor
          Romana Iksińska
    • angeika89 Re: Dyrektor Generalna? 12.08.15, 21:20
      U mnie w pracy nie mówią do mnie "pani kontrolerko", tylko "kontroler jakości"...
      Gdybym była urzędniczką, czy na innym ważnym stanowisku wolałabym pierwotną formę.
      • sandra1301 Re: Dyrektor Generalna? 12.08.15, 21:27
        To jeszcze nic. W pewnym mieście nowozatrudniona urzędniczka przedstawiała się mniej więcej tak: Jestem Pełnomocniczką Prezydenta ds. rozwoju, byłam wcześniej Prezeską stowarzyszenia ... oraz Sekretarą w wydawnictwie.... wink
      • morgen_stern Re: Dyrektor Generalna? 13.08.15, 09:49
        > Gdybym była urzędniczką, czy na innym ważnym stanowisku wolałabym pierwotną for
        > mę.

Po raz drugi się pojawia ten zwrot w wątku. Co to do cholery jest ta "forma pierwotna"?
        • zuleyka.z.talgaru Re: Dyrektor Generalna? 13.08.15, 09:51
          Ameba big_grin
        • angeika89 Re: Dyrektor Generalna? 13.08.15, 14:25
          Nie zmieniona na żeńską formę, nie sfeminizowana big_grin
    • princy-mincy Re: Dyrektor Generalna? 12.08.15, 21:26
      Nie wiem, czy to prawda, ale podobno jeszcze 40 lat temu słowo studentka wywoływał podobne emocje jak dzis ta dyrektorka, prezeska itp.
      Dzis to zwyczajne słowo, myśle, ze z nazwami stanowisk bedzie podobnie.
      • nenia1 Re: Dyrektor Generalna? 12.08.15, 21:46
        princy-mincy napisała:

> Nie wiem, czy to prawda, ale podobno jeszcze 40 lat temu słowo studentka wywoły
        > wał podobne emocje jak dzis ta dyrektorka, prezeska itp.

Co prawda 40 lat temu to nie było, ale tak z 20-ścia. Prezes mi zamówił pieczątkę z napisem GłównY KsięgowY (plus moje imię i nazwisko) i jeszcze kłócił się ze mną, że tak jest ok.
        • princy-mincy Re: Dyrektor Generalna? 13.08.15, 08:13
          Serio 20 lat temu? W moich latach studenckich nie bylo to juz zadne udziwnione slowo, a zaczelam studia w 1999, czyli zaledwie 16 lat temu.
          • nenia1 Re: Dyrektor Generalna? 13.08.15, 12:47
            Może z 25 smile No mnie się też tak wydawało, ale w firmie przede mną był pan - może dlatego. Z biegłą też nie ma problemu, ale z doradcą podatkowym już tak.
    • mamharem Re: Dyrektor Generalna? 12.08.15, 21:34
      kocianna napisała:
      Gdybyście były ważnymi szefowymi, to jak byście chciały być tytułowane?

No przecież że chciałybyśmy być tytułowane szefową.
      • angeika89 Re: Dyrektor Generalna? 12.08.15, 21:41
        Tak Ty "szefową" big_grin
    • anika772 Re: Dyrektor Generalna? 12.08.15, 21:43
      > Gdybyście były ważnymi szefowymi, to jak byście chciały być tytułowane?

Żeńskimi formami.
    • mid.week Re: Dyrektor Generalna? 12.08.15, 21:50
      Ja mam, że tak powiem wywalone na tytuły i jest mi wszystko jedno jak mnie się nazywa. Byle nie obelżywie wink
      No ale ja bym nie chciała być ważną szefową więc bez sensu się tu wypowiadam...
    • fomica Re: Dyrektor Generalna? 12.08.15, 22:09
      Ja bym wolała formę pierwotną, czyli rodzaj męski, z uwzględnieniem poprawności przymiotnika, czyli Dyrektor Generalna. Do psycholożek i socjolożek nie potrafię się przyzwyczaić, wiem że język jest płynny i pewnie wejdą jako standard, ale mnie nadal rażą. A jeszcze dochodzą architektki, ministry, adiunktki...
      Kłóci się to wszystko z moim rozumieniem idei feminizmu.
    • ally Re: Dyrektor Generalna? 13.08.15, 00:04
      Ja lubię żeńskie formy i przyzwyczaiłam się do nich - razi mnie, kiedy np. otrzymuję od jakiejś kobiety maila zaczynającego się od "Jestem nauczycielem".
      • latarnia_umarlych Re: Dyrektor Generalna? 13.08.15, 12:37
        Ja tak samo! Dodatkowo drażni mnie, że kogoś drażni forma żeńska, a męska uznawana jest za tę "pierwotną" i oczywiście bardziej szacowną. Ale świat się zmienia i myślę, że kiedy dorosną dzisiejsze przedszkolaki, żeńska forma będzie dla każdego oczywistością.
    • pulower8 Re: Dyrektor Generalna? 13.08.15, 01:03
      Zauważyłam, że im wyższy status, tym więcej ludzi zaczyna mieć problemy z formą żeńską. Jakoś nie przypominam sobie, żeby ktoś wydziwiał na dyrektorki szkół czy kontrolerki biletów,

PS. sorry, teraz zauważyłam że nie pytasz o dyrektor/dyrektorka tylko o dyrektor generalny/generalna. Ja bym osobiście wybrała dyrektor generalna, bo o ile rzeczowniki w rodzaju męskim w odniesieniu do kobiet brzmią w miarę naturalnie to przy przymiotnikach robi się niezręcznie.
      • morgen_stern Re: Dyrektor Generalna? 13.08.15, 09:53
        > Zauważyłam, że im wyższy status, tym więcej ludzi zaczyna mieć problemy z formą
        > żeńską. Jakoś nie przypominam sobie, żeby ktoś wydziwiał na dyrektorki szkół c
        > zy kontrolerki biletów,

To prawda smile przedszkolanki, nauczycielki, sprzątaczki i konduktorki już się osłuchały i nie są dziwne. Na wysokich stanowiskach kobiet jest mniej i dlatego dla wielu uszu brzmi to dziwacznie. Poza tym wiadomo, Pani Dyrektor poważnie brzmi, a dyrektorka to może być ewentualnie w podstawówce tongue_out
        • ally Re: Dyrektor Generalna? 13.08.15, 12:49
          Swoją droga, ciekawe jest to założenie, że bycie dyrektorką szkoły to takie nic.
          • morgen_stern Re: Dyrektor Generalna? 13.08.15, 12:51
            Nic w tym dziwnego. Szkoła jest od wielu lat silnie sfeminizowana, a zawód nauczyciela nie cieszy się w Polsce żadnym szacunkiem.
    • mankencja Re: Dyrektor Generalna? 13.08.15, 01:11
      Życzyłabym sobie, żeby stosowano wobec mnie żeńskie formy: dyrektorka, kierowniczka, inspektorka
    • bella_roza Re: Dyrektor Generalna? 13.08.15, 07:26
      Dyrektor generalna
      mnie wkurza że nie ma żeńskich form zawodów prawniczych np radca prawny, doradca podatkowy
      Beata iksinska, świetny doradca podatkowy_-zgrzyta mi
      • fomica Re: Dyrektor Generalna? 13.08.15, 08:56
        Jest radczyni, doradczyni, adwokatka, prokuratorka... Utworzone na tej samej zasadzie co socjolożki i spółka i tak samo egzotycznie brzmiące.
    • semihora Re: Dyrektor Generalna? 13.08.15, 07:59
      Chciałabym być nazywana z podkreśleniem faktu, że jestem kobietą, ale to pewnie dlatego że przypadkiem jestem straszną feministką tongue_out
    • zuleyka.z.talgaru Re: Dyrektor Generalna? 13.08.15, 09:36
      Dyrektorem Generalnym.
    • sonniva Re: Dyrektor Generalna? 13.08.15, 09:41
      Też mnie swego czasu spytano jak sobie życzę mieć na wizytówce itd. określenie funkcji/stanowiska. Jako kobieta jestem zdecydowanie za tym aby używać męskich form np. Pani Dyrektor Generalny, Pani Prezes Zarządu, Pani Główny Księgowy, Pani Dyrektor Finansowy
      • maslova Re: Dyrektor Generalna? 13.08.15, 11:05
        Jako kobieta jestem zdecydowanie za tym aby używać męskich
        > form np. Pani Dyrektor Generalny, Pani Prezes Zarządu, Pani Główny Księgowy, Pa
        > ni Dyrektor Finansowy

Ojej, to dopiero okropnie brzmi. Pani Główny Księgowy??
        • morgen_stern Re: Dyrektor Generalna? 13.08.15, 12:43
          To jakiś koszmar językowy. Przecież w języku funkcjonuje od lat "Główna księgowa", co jest złego w tym określeniu?
    • mamharem Re: Dyrektor Generalna? 13.08.15, 10:06
      kocianna napisała:
      > Gdybyście były ważnymi szefowymi, to jak byście chciały być tytułowane?

Gdybym był ważną szefową, to bym kazał się tytułować "Ważna Szefowo".
      • wioskowy_glupek Re: Dyrektor Generalna? 13.08.15, 10:13
        Idiotyzm, to zależy od sytuacji przecież. Dla mnie naturalną sytuacją jest że, kierowniczką sklepu jest Anna Kowalska ale już ta sama Anna kowalska na drzwiach, wizytówce, czy w korespondencji powinna być kierownik Anną Kowalską. To samo tyczy się Anny Kowalskiej dyrektorki szkoły.
        Tak dyrektorką mojej szkoły, firmy jest Anna Kowalska ale już korespondencja powinna iść do Dyrektor Anny Kowalskiej. Podobnie jak jest lekarka która na drzwiach ma napisane lekarz. Nie dajmy się idiotyzmom zwariować.
        • mamharem Re: Dyrektor Generalna? 13.08.15, 10:50
          wioskowy_glupek napisała:
          > Idiotyzm, to zależy od sytuacji przecież. Dla mnie naturalną sytuacją jest że,
          > kierowniczką sklepu jest Anna Kowalska ale już ta sama Anna kowalska na drzwiac
          > h, wizytówce, czy w korespondencji powinna być kierownik Anną Kowalską. To samo
          > tyczy się Anny Kowalskiej dyrektorki szkoły.
          > Tak dyrektorką mojej szkoły, firmy jest Anna Kowalska ale już korespondencja po
          > winna iść do Dyrektor Anny Kowalskiej. Podobnie jak jest lekarka która na drzwi
          > ach ma napisane lekarz. Nie dajmy się idiotyzmom zwariować.

To się nazywa konwenans.
          konwenans «obowiązująca w jakimś środowisku norma zachowania się w określonej sytuacji»
          http://sjp.pwn.pl/sjp/konwenans;2564590.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka