Dodaj do ulubionych

Do chusto-noszących

01.09.15, 09:51
Wasze dzieci tez mają/miały duże potówki?
Moja śpi tylko na ręku lub na cycku i dużo ją nosze w chuście albo bez potem, po takiej 2-godzinnej drzemce ma potowki, ciexko je zaleczyc, bo ledwo powietrzy buzie przez godzinkę-dwie i zaraz znowu w chuste spac.
A teraz sobie jeszcze rozdrapala policzek jeden uncertain
Zaczelam jej dzis podkladac szmatkę - bo do tej pory było skóra do skóry, może to pomoże, jak nie będzie do mnie bezposrednio dotykać buzią.
Smarować czymś? Na razie przecieram tylko wodą i moim mlekiem.
Obserwuj wątek
    • run_away83 Re: Do chusto-noszących 01.09.15, 12:22
      Po noszeniu w chuście akurat u nas jakiejs plagi potówek nie było, ale wszyscy trzej synowie we wczesnym niemowlęctwie reagowali potówkami na każdą dłuższą przejażdżkę samochodem. Traktowałam toto swoim mlekiem naprzemiennie z mąką ziemniaczaną.

Jak nosiłam w chuście przy ciepłej pogodzie, to:

- wybierałam raczej chustę tkaną a nie elastyczną
      - preferowałam wiązania w których na dziecku jest jedna warstwa tkaniny, a nie dwie albo trzy (czyli jak plecak to raczej prosty a nie z krzyżem, jak z przodu to raczej kieszonka albo kangurek a nie 2X)
      -dziecko wsadzałm do chusty w samym body (a w upały nawet w samympampersie), ja pod chustę chętnie zakładałam oddychające sportowe topy; przy upałach wsadzałam między siebie i dzieco złożoną muslinową lub flanelową pieluchę, pod buzię podkładałam takie małe muślinowe albo flanelowe szmatki (miałam tego cały stos, używałam do wycierania buziaka)
      - jak pomimo powyższych zabiegów dziecię w chuście marudziło/pociło się jak mysz/zaczynało wyglądem i zachowaniem przypominać więdnącą roślinę, to od razu wyciągałam
      - poiłam ile wlezie, pierś na żądanie, choćby co minutę, dodatkowo proponowałam wodę

Przy temperaturach 30+ trzeba z chustą ostrożnie - niemowlaki bardzo łatwo się odwadniają i przegrzewają.
      • eve-lynn Re: Do chusto-noszących 01.09.15, 13:13
        U mnie upalow nie ma - 13 stopni i leje smile
        Chuste mam tkana i wiaze w kieszonke wiec powinno byc ok.
        Mam nadzieje ze szmatki pod buzie pomoga
    • kjut Re: Do chusto-noszących 01.09.15, 13:02
      Zawsze pomiędzy buzie malucha a mnie wkładałsm pieluszkę tetrową. Potówek uniknęliśmy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka