natalie_rushman 06.09.15, 01:42 ... i religię w szkołach. Niedługo to będzie podstawowy czynnik spiep.rzania młodych, gniewnych i głodnych muzułmańskich imigrantów z Polski dalej na zachód . Bezideowa i laicka Europa Zachodnia jest łatwiejsza do podbicia . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
woman_in_love ależ wybór, syfiasty islam czy syfiasty Meksyk lub 06.09.15, 09:36 inny katolicki Paragwaj. Odpowiedz Link Zgłoś
natalie_rushman Re: ależ wybór, syfiasty islam czy syfiasty Meksy 06.09.15, 09:47 Kościół katolicki nie każe mi w burce chodzić . Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: ależ wybór, syfiasty islam czy syfiasty Meksy 06.09.15, 10:08 natalie_rushman napisała: > Kościół katolicki nie każe mi w burce chodzić . juz nie każe chodzić pod jego modłę Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: ależ wybór, syfiasty islam czy syfiasty Meksy 06.09.15, 09:56 Cóż, jak mawiał klasyk, lepszy swój wróg niż obcy Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: ależ wybór, syfiasty islam czy syfiasty Meksy 06.09.15, 10:39 To mnie właśnie zaskakuje. Wróg to wróg. Jak cię zdzieli po łbie to tak samo boli. No chyba, że się mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: ależ wybór, syfiasty islam czy syfiasty Meksy 06.09.15, 10:46 Różnica jest bardzo wyraźna: KK mówi co masz robić - możesz mieć to głęboko w odwłoku i żyjesz dalej. Islam - nie stosujesz się - tracisz życie, a w najlepszym razie obleją ci buźkę kwasem. Wybór jest między nowotworem złośliwym, a katarem. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: ależ wybór, syfiasty islam czy syfiasty Meksy 06.09.15, 10:52 Kochanie, nie jestem taka jak ty ekspertką w temacie islam aby wiedzieć, ze na pewno mi buźkę obleją. Za to wiem co oznacza słowo wróg. Nagle okazuje się, ze PIS jest ok, KK nikomu nic nie dyktuje jak ma żyć, a kibol jest rycerzem w lśniącej zbroi. To, ze obecnie mamy taki a nie inny klimat nie oznacza, ze należy z automatu zgłupieć. Kiedy rozum śpi, budzą się potwory. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: ależ wybór, syfiasty islam czy syfiasty Meksy 06.09.15, 10:57 Zgadza się, chodzi mi jedynie o to, żeby nie przestać być obiektywnym. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: ależ wybór, syfiasty islam czy syfiasty Meksy 06.09.15, 11:05 Jedno, czego mnie nauczyły wątki na ematce to to, że obiektywizm jest w rzeczywistości subiektywnym spojrzeniem danej forumki. Spojrzeniem, które pozwala jej na pisanie głupot i histerię. Już w innym wątku ktoś napisał o rozsądku mając na myśli konkretne podejście do tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: ależ wybór, syfiasty islam czy syfiasty Meksy 07.09.15, 10:04 Taaa zwłaszcza Syryjczycy czy Irakijczycy, którzy od dawna zapatrzeni byli na laicki zachód. Oni są tak samo wierzący jak nasi katolicy, którzy owszem do kościoła chodzą ale antykoncepcję stosują, z zakładu pracy wyniosą co się da, a jak im nastoletnia córka w ciążę zajdzie to ją zaprowadzą na aborcję, Poziom wiary u przeciętnego muzułmanina jest ten sam. Odpowiedz Link Zgłoś
d.d.00 Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 09:48 Czyli kościół katolicki i niski socjal (generalnie bieda w kraju) będą naszym atutem Odpowiedz Link Zgłoś
natalie_rushman Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 12:17 Na to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 09:50 A idź pan w ****. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 09:59 Wybór między dżumą a cholerą. Zaiste, cudna alternatywa... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 10:06 natalie_rushman napisała: > ... i religię w szkołach. > Niedługo to będzie podstawowy czynnik spiep.rzania młodych, gniewnych i głodnych muzułmańskich imigrantów z Polski dalej na zachód . Bezideowa i laicka Europa Zachodnia jest łatwiejsza do podbicia . oni i tak nie mają tu w bezideowej szarej rzeczywistości być... Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 10:09 KK + kiepski socjal. U nas nikt się nie rozczula nad biednymi, starszymi czy niepełnosprawnymi, więc myślę, że mała jest szansa, żeby u nas się zadomowili. Inna sprawa, że fascynuje mnie logika osób które głośno krzyczą jaki to KK jest opresyjny, jak wchodzi w sferę publiczną, jak źle traktuje kobiety i jednocześnie stają na głowie, żeby ściągać nam tu przedstawicieli religii, której głównym celem jest espansja (również przestępczymi metodami), która kobiety traktuje jak sprzęt domowy (proszę sobie spojrzeć na filmik, na którym młody byczek rzuca ciężarną zonę i niemowlaka na tory jak worek ziemniaków). Jak Nergal podarł Biblię to mu jakiś obrażony katolik wytoczył proces, jakby tak zrobił z Koranem to by już dawno nie żył. I pewnie inni którzy szli na spacer i mieli niefart trafić na bombę niezadowolonego wyznawcy Allacha. I chyba tyle można powiedzieć w kwestii katolickich i muzułmańskich "fundamentalistów". Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 10:17 "U nas nikt się nie rozczula nad biednymi, starszymi czy niepełnosprawnymi, więc myślę, że mała jest szansa, żeby u nas się zadomowili." Serio nikt? czytuję regularnie jej bloga i wiem, jaka jest współpraca, a że nie nagłaśniana? Dla mnie to jedna z najpiękniejszych (w szerokim znaczeniu tego słowa) osób w KK. Za to od wczoraj jestem pod wrażeniem hipokryzji w powoływaniu się na Kościół w "Polityce": Tekst linka - blog Bendyka. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 10:40 Mówię o państwie. To, że kościół robi sporo w kontekście np. osób niepełnosprawnych to wiem bardzo dobrze, bo moja siostra chodzi do WTZ prowadzonych na terenie naszej parafii, wiem co robi katolickie stowarzyszenie niepełnosprawnych w Warszawie. Ale systemowe założenie panstwa jest takie, że niepełnosprawni i ich rodziny dostają jakieś tam minimum i mają sobie poradzić. Jakby muzułmanin dostał te 640 zł (tyle wynosi renta socjalna) to zaraz by kombinował jak zwiać do Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 10:47 Aha, teraz rozumiem i się zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 10:28 Ale ja tak samo sobie nie życzę muzułmańskich jak katolickich fundamentalistów mówiących mi jak mam żyć i myśleć. Wybór jak między dżumą a cholerą. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 10:31 Anorekrycznazdziero- ale patrząc na Twój ostatni wątek o córce i jej babci- to znając Twoje wypowiedzi na tenże temat, do dziś w szoku jestem i odnośnie chrztu Twojej córki, i jego komunii itd.- i teraz piszesz "nie życzę sobie"? Nie widzisz tego rozdźwięku? Dla mnie dokładnie taki sam, jak w zalinkowanym blogu z "Polityki", bo aby mieć ogólny ogląd zerkam na tematy różne i z lewa, i z prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 10:36 Forumka anocośtam jest zaślepiona. To raz. Nie przeszkadza jej to w byciu hipokrytką. Wiadomo, że wiekszość dzieci w Polsce jest ochrzczona i można wybaczyć rodzicom, że się ugięli. Moim zdaniem. Ale już pierwsza komunia, posyłanie na katechezę? Potem pretensje, że babcia zabiera do kościoła? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 11:25 kropkacom napisała: > Forumka anocośtam jest zaślepiona. To raz. Nie przeszkadza jej to w byciu hipokrytką. Wiadomo, że wiekszość dzieci w Polsce jest ochrzczona i można wybaczyć rodzicom, że się ugięli. Moim zdaniem. Ale już pierwsza komunia, posyłanie na katechezę? Potem pretensje, że babcia zabiera do kościoła? poddanie sie presji rodziców to dowód hipokryzji ?? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 13:06 Hipokryzją jest nie chcieć mieć nic wspólnego z KK i posyłanie na katechezę oraz do komunii. Odpowiedz Link Zgłoś
natalie_rushman Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 12:20 Ale to już nie te czasy w Polsce, że rodzice się przed czymś "uginają" i tylko dlatego chrzczą dzieci. Nikt za brak chrztu dziś nikogo nie wyklnie, w każdej praktycznie w szkołach świeckich są dzieci nie uczęszczające na zajęcia z religii, i to od małego. Nie podoba się coś - nie uczestniczę w tym, proste. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 12:59 W tym wypadku sprawa jest jeszcze prostsza: nie tak się umawialiśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 10:40 Chyba nie do końca zrozumiałaś mój wątek, jeśli wniosek masz taki, że akceptuję narzucanie mi ideologii religijnej Właśnie nie akceptuję. Właśnie o tym był wątek. Dobrze toleruję a nawet lubię religijnych ludzi, którzy dobrze pilnują granicy pomiędzy ich prywatną przestrzenią, gdzie jest miejsce dla ich praktyk religijną, a przestrzenią wspólną oraz prywaytną innych ludzi, które tym miejscem nie są i nie życzę sobie, żeby były. Proste Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 10:47 Być może nie zrozumiałam , ale po prostu odnośnie własnych dzieci nie rozumiem "dawania im" czegoś, o czym ma się tak złe zdanie, jak Ty masz. Tylko tyle. A mam koleżanki, które są ode mnie różne także światopoglądowo i naprawdę się lubimy. Bo każda z nas ma swoje życie do przeżycia i może dlatego uważam, ze tak ważna jest jednak spójność odnośnie rzeczy ważnych- i może dlatego, ze wiara jest dla mnie tak ważna, nie sprowadzam tego do "odbębniania tradycji". Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 10:58 Katolicyzm ma, powiem to oględnie: kilka wersji przy czym w Polsce niestety prym wiedzie ta, której nie trawię. To nie znaczy, że inne nie istnieją, i nie znaczy, że moim zdaniem nie ma fajnych katolików Natomiast proponowanie polskiej frakcji agresywnego katolickiego ciemnogrodu jako lekarstwa na potencjaly islamski fanatyzm to zaiste leczenie wybólu gardła sraczką Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 11:02 Nie zawsze się z tobą zgadzam, ale w tej wypowiedzi masz absolutną rację. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 11:03 Wiedzie prym? To tak jakbym ja swoje zdanie o feministkach miała tylko patrząc na panią Środę. A pokazują jako feministkę jedną z głównych- panią Środę; podobnie ma się sprawa z "wersją", o której piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
natalie_rushman Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 12:22 Swiadome posłanie dziecka do I Komunii jest jak najbardziej wyrazem zgody na akceptację "ideologii religijnej". Młody czy stary katolik jak najbardziej uczestniczy w nabożeństwach, zna podstawowe dogmaty wiary, modlitwy itp. itd. - czyli to wszystko, za co w wypadku Waszej rodziny wzięła się babcia. Nie rozumiem zdziwienia. Nie da się zjeść ciastko i mieć ciastko. No chyba, że komunia została wyprawiona głównie po to, żeby młody człowiek prezentów nałapał... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 11:18 anorektycznazdzira napisała: > Ale ja tak samo sobie nie życzę muzułmańskich jak katolickich fundamentalistów > mówiących mi jak mam żyć i myśleć. > Wybór jak między dżumą a cholerą. nie dygaj nic , nie jedz do Egiptu a ze 200 lat jeszcze nikt ci w Polsce nie będzie koranu narzucał Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love no np. mnie rozśmiesza niejaka marychna 06.09.15, 10:39 jedzie na KK aż miło, i słusznie, ale już tego że sprowadza najgorszą religijną hołotę (co z tego że rzekomo uciekającą przed wojną) to nie chce dostrzec. To tak jakby Terlikowski pochodził z Donbasu i byśmy go przyjęli, a teraz on by wyczyniał to co wyczynia. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 10:36 Naślesz na bojowników ISIS babcie z różańcami? Lol. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 10:37 Nie, kiboli, pijaków, meneli i tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
natalie_rushman Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 20:34 Menel i pijak = katolik? Ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 20:37 forum.gazeta.pl/forum/w,567,158635199,158643259,Re_Referendum_w_sprawie_kwot_imigrantow.html Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 20:44 W sumie Triss ma rację Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 07.09.15, 07:27 Każdemu według potrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 10:48 Może od razu wprowadźmy ze 4 godziny tej religii w szkołach? w końcu profilaktyka lepsza niż leczenie.... Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 10:52 lady-z-gaga napisała: > Może od razu wprowadźmy ze 4 godziny tej religii w szkołach? w końcu profilakty > ka lepsza niż leczenie.... No tak, sprowadzajmy wszystko do przesady na maksa, prawda? Gdy patrzę od dłuższego już czasu na te sprawy, widzę (powtórzę się) jakbyśmy na nowo znaleźli się w VI w. n. e. - po prostu zmienia się świat, zmienia się nasza cywilizacja i chociaż prawdopodobnie nie za naszego życia czy życia naszych dzieci- ale ze względu na demografię, przegrywamy, na całej linii. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 11:07 > No tak, sprowadzajmy wszystko do przesady na maksa, prawda? Przesadą na maksa jest sugerowanie, że religia w szkołach uchroni nas przez napływem islamistów. Ja się tylko dostosowałam do konwencji absurdu, nie ja ją wprowadziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 10:58 Witam Oj tam, oj tam, trochę trzeba ponarzekać. Kościół wzywa teraz do chrześcijańskiego miłosierdzia i wsparcia dla uchodźców, co zrozumiałe, nie może być inaczej. Ale to nie jest po mojej "linii partyjnej";-P Chcą nas rozmiękczyć, przemielić intelektualnie. Razem z Gazetką. Gazetka lepsza od biskupów. Tylko kto nam później zapewni bezpieczeństwo? Tu zapada milczenie. Cisza. Puk, puk... kto nam zapewni bezpieczeństwo? Uchodźcy to nie są terroryści przecież. Wspaniale. Znowu słowo ma moc sprawczą. Znowu magia wkracza w życie;-D Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 12:26 gdyby głupota dawała skrzydła, ty, lili, latałabyś jak gołębica. Odpowiedz Link Zgłoś
natalie_rushman Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 12:28 Ale ciebie i tak bym nie dogoniła, obawiam się . Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 12:29 Niedługo Polska będzie rajem dla imigrantów z zachodniej UE: rdzennych Brytyjczyków, Skandynawów, Beneluksczyków i Niemców. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 12:57 wyyznawczyyniwielkiegoczerwia napisała: > Niedługo Polska będzie rajem dla imigrantów z zachodniej UE: rdzennych Brytyjcz > yków, Skandynawów, Beneluksczyków i Niemców. Aż tak uważasz będzie ? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 13:00 No ja mam nadzieję Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 13:05 Nie lepiej aby była rajem najpierw dla Polaków? Pytam z ciekawości? Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 13:07 A ma być rajem dla Polaków? W sumie ile razy czytałam w historii o robieniu ludziom "raju na ziemi"- z reguły kończyło się to koszmarem. Zobacz z jak pięknymi hasłami zaczęła się np. rewolucja francuska, jaki miała dać "raj" ludziom i jak się skończyła dla wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love zobacz też na katolickie raje Ameryki 06.09.15, 13:10 Meksyk pod rządami episkopatu i kościelnych polityków to synonim syfu i degrengolady. A miał być katolicki raj. I tak z każdym katolickim rajem - im większy katolicki raj tym większy syf. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 13:13 Ten raj to tylko słowo. Kwestia, ze uciecha nad tym jakim to Polska jest nieatrakcyjnym krajem, nie jest zabawna. Choćby dlatego, że nie łatwo jest żyć w tym kraju przede wszystkim Polakom. Wątpię też aby była atrakcyjna dla Anglika, Francuza czy Niemca. Te kraje mają tradycje emigracyjną (poza tym) skierowaną nie w stronę Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 13:18 Na razie to bawimy się w prognozowanie- być może moje przekonanie o wejściu w czas zmiany cywilizacyjnej jest powodem mojego przewrażliwienia, ale tak to postrzegam. I widzę to przez pryzmat demografii- naprawdę liczby wystarczą, aby do tych zmian zaszło. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 13:25 Oh, zmiany są nieuniknione. Jednak chyba zgadzasz się do meritum, że nie ma się z czego cieszyć. W sensie, że Polska nie jest atrakcyjna. Nie ma szansy być atrakcyjna dla obywateli Zachodniej Europy. W razie czego wyjadą tam gdzie ich emigracja jest już od lat bardzo liczna a warunki finansowe godziwe. Owszem, jest szansa na emigrację ze wschodu, bo dla nich jesteśmy atrakcyjni. W miarę... Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 13:34 Może nie jest łatwo Polakom zarabiającym najniższą krajową. Wysoka (wciąż jeszcze) emerytura wypracowana w którymś z zachodnich krajów daje zupełnie inną perspektywę. Nie twierdzę, że przeniosą się tu en masse rdzenni mieszkańcy tych państw - myślę, że na początek wróci sporo polskich emigrantów. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 13:38 Albo wyjadą gdzieś dalej. Zobacz gdzie wyjechali Polacy w ostatnich latach. Jakie obrali kierunki i czym sie kierowali. wbrew pozorom nie różnimy się bardzo wyborem od uchodźców. Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 13:54 Ale mówimy o Europie za 10, 20 czy 30 lat, w której muzułmanie będą stanowili znaczący odsetek populacji. Oczywiście według dzisiejszych prognoz, bo w demografii zawsze może zaistnieć czynnik, który namiesza w kalkulacjach - np. przez dziesiątki lat demografowie straszyli przyrostem ludności w postępie geometrycznym, a tu nagle wyskoczył problem starzenia się społeczeństw. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom PS. 06.09.15, 13:56 Mówiąc krótko, w niedalekiej przyszłości dla społeczeństw już dorobionych atrakcyjnym czynnikiem może się okazać jednolitość etniczna państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 17:53 No i? Na jakiej podstawie uważasz, że całe rzesze ludzi wybiorą Polskę? Nawet Europę? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 19:34 Powtórzę - jednolitość etniczna. Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 19:43 echtom napisała: > Powtórzę - jednolitość etniczna. > jak widać, skoro teraz - gdy w tym cudownym kraju nad Wisłą ani bomby na głowę nie lecą, ani śmierć głodowa tu nie grozi, miliony dobrowolnie wyjechały do krajów, gdzie codziennie w drodze do piekarni mają szansę spotkać więcej "islamistów" (i innych obcych) niż pozostając tu przez całe dłuuuuugie życie, twoja "jedność etniczna", echtom, to żadna zaleta. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 19:56 Myślę, że koleżanka nie zrozumiała. Tamte społeczeństwa nie są już dawno tak hermetyczne jak polskie społeczeństwo. Wybiorą miejsce gdzie są ich znajomi, rodziny czy chociaż spora emigracja stamtąd. No i szanse na pracę, zarobki i tak dalej. Często lepszy klimat. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 20:37 Wiem, że nie mam charyzmy i nikogo nie przekonam do swoich prognoz czy koncepcji Dlatego się nie wykłócam, tylko spokojnie czekam, aż wyjdzie na moje. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 07.09.15, 07:46 Myślisz jak Polka dla której ważna jest akurat to co opisałaś. Jak twierdzisz, bo nie wiem ile w tym zaklinania rzeczywistości. Nawet twoi współobywatele nie wybrali na emigrację krajów jednorodnych etnicznie, kulturowo. Tak, codziennie spotykają więcej kultur niż ty za cały rok. Anglicy na przykład emigrują przede wszystkim do Australii, Stanów Zjednoczonych Ameryki, Kanady. I teraz pytanie z jakich powodów te trendy mają ulec gwałtownej zmianie? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 07.09.15, 07:58 Europa nie składa się z samych Anglików, a wspomniane państwa nie są szczególnie chętne do przyjmowania imigrantów (choć Anglików pewnie by przyjęli). To, co opisałam, nie jest dla mnie jakoś szczególnie "ważne", choć nie mam nic przeciwko temu, tylko po prostu dość prawdopodobne w przyszłości. Może wzięło mi się stąd, że mieszkam w mieście, do którego w latach dużej religijnej zmiany napływali tłumnie cudzoziemcy prześladowani we własnych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 07.09.15, 08:07 Anglicy to tylko przykład. Polska niestety/stety poza tym, ze nie ma tyle do zaoferowania ekonomicznie ma jeszcze ma jeszcze (nazwijmy to) trudne położenie. Niedawno ematki same panikowały a propos Ukrainy gdzie wyjechać... Można dyskutować o Niemcach, ale nie zapominajmy, ze tam są Niemcy z Polskimi korzeniami. Tu faktycznie jest realna szansa na tysiące emerytów Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 07.09.15, 08:08 Przepraszam za błędy. Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_magda Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 13:25 Zawsze mnie zadziwia jak ematki ateistki atakują KK który tak uprzykrza im życie. Mają duuużo szczęścia że nie urodziły się w państwie islamskim . Jestem wierząca ale znam wielu "wierzących niepraktykujących" którzy żyją po swojemu i nikt z KK nie dyktuje im co mają i kiedy robić. W dużych miastach to już w ogóle ksiądz nie wie co porabiają jego parafianie. KOlęda jest raz na 2-3 lata. Być może trochę inaczej jest na wsiach. Więc może te emamy właśnie z takiego śrdowiska się wywodzą że aż tak zaciekle walczą z regułami które narzuca społeczność? o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 13:30 A właściwie to dlaczego? Tzn czemu religia katolicka ma możliwość powstrzymania imigrantów? Bo nie bardzo rozumiem, co ma jedno do drugiego, w końcu innowierców na stosach się nie pali. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 13:36 Bo łatwiej wypełnić ideologiczną pustkę niż obszar już jakoś zagospodarowany. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 13:44 Jakoś mi się nie chce wierzyć, że ktoś, komu nie chce się być chrześcijaninem zostanie muzułmaninem, skoro to wymaga większych wyrzeczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 17:25 andaba napisała: > Jakoś mi się nie chce wierzyć, że ktoś, komu nie chce się być chrześcijaninem > zostanie muzułmaninem, skoro to wymaga większych wyrzeczeń. Nikt ciebie nie będzie pytał o zdanie: ,,Oto jakie znalazłam ostatnio na facebooku naprawdę bardzo ciekawe zestawienie statystyczne jak zmienia się postawa ludności islamskiej w danym państwie w zależności od tego ile procent obywateli stanowią wyznawcy Mahometa: „Kiedy populacja muzułmanów w jakimś kraju pozostaje około 2% lub mniejsza miejscowa ludność traktuje muzułmanów jako miłującą pokój mniejszość która nikomu nie zagraża. Tak jest w Stanach Zjednoczonych (0,6% muzułmanów), Australii (1,5% muzułmanów), czy Kanadzie (1,9% muzułmanów). [...] Kiedy populacja muzułmanów wynosi 2%, do 5 % , muzułmanie rozpoczynają działalność roszczeniową pobudzając inne mniejszości etniczne lub grupy niezadowolonych. Taki jest w: Danii (2,0% muzułmanów), Niemczech (3,7% muzułmanów) czy Wielkiej Brytanii (2,7% muzułmanów). [...] Począwszy od 5% muzułmanie zaczynają domagać się nieograniczonych praw dla ludności islamskiej. Na przykład żądają powszechnego dostępu do żywności halaal. To zjawisko występuje już we Francji (8,0% muzułmanów), Szwecji (5,0% muzułmanów) czy Holandii (5,5% muzułmanów). [...] Kiedy muzułmanie osiągają 10% populacji rozpoczynają szerzenie powszechnej anarchii, którą traktują jako środek pozwalający skarżyć się na warunki w tym państwie. Widzieliśmy już taką rewolucję miejską w Paryżu z paleniem samochodów i urządzeń miejskich. [...] Po osiągnięciu 20%, narody mogą spodziewać się przerażających wydarzeń w rodzaju tworzenia oddziałów milicji, sporadycznych morderstw, podpalania kościołów itp. [...] Po osiągnięciu 40% zaludnienia muzułmanów, w państwie dzieją się masakry i ludobójstwa ciągłe ataki terrorystyczne i nieprzerwana wojna wewnętrzna. Tak jak w Bośnii (40,0% muzułmanów) czy Líbanie (59,7% muzułmanów). W krajach w których liczba muzułmanów przekracza 60% mieszkańców odbywają się bez ograniczeń prześladowania niewierzących lub wyznających inne religie (z muzułmanami nieortodoksyjnymi włącznie) oczyszczania etniczne i sporadyczne masakry i ludobójstwa. [...] Począwszy od 80% zaczynają dziać się gwałty i zastraszanie ludności nie islamskiej, czystki etniczne sterowane przez państwo a także przypadki ludobójstwa w celu wypędzenia resztek ludzi niewiernych którzy jeszcze pozostali. W ten sposób kraj staje się w 100% muzułmański. Tak właśnie stało się lub dzieje się teraz w następujących krajach: Gaza (98,7%), Iran (98,0%), Jordania (92,0%) Maroko (98,7%), Pakistan (97,0%), Palestyna (99,0%), Syria (90,0%).”. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Edit 06.09.15, 13:46 Nie ideologiczną, tylko duchową. Mimo spadku poparcia dla KRK jest ono u nas na tyle duże, że przekłada się na realną siłę. A w razie jakiegoś zagrożenia poprą go też niewierzący, co było widać w czasach PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Edit 06.09.15, 16:16 i rozumiem ze ta duchowa i ideologiczna pustka jest teraz wypelniana islamem w europie zachodniej? moze oswiec mnie jak to dziala bo jakos ja zyje w kraju gdzie rownouprawnienie kobiet, wolnosc religijna i podstawowe zasady demokracji sa nadal duzo lepiej zakorzenione nie tylko w systemie prawnym ale tez w spoleczenstwie niz w pl. wg ematkowej paranoi pt 'islamska inwazja' powinno byc zupelnie inaczej i te 2% spoleczenstwa ktore okresla sie jako muzulmanie w cenzusie zamienia moja rzeczywistosc w miejsce gdzie kobiety sa dyskryminowane na rynku pracy i maja ograniczony zakres decyzji o decydowaniu o sobie to samo dotyczy mniejszosci seksualnych i innych grup o ograniczonym wplywie na decyzje wladzy i ogolnie religia jest odzwierciedlona w prawie... tak jak w pl. wytlumacz prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Edit 06.09.15, 16:32 Ale co tu jest do tłumaczenia? Jeśli zostanie tak, jak jest, wpływy islamu w zachodniej Europie będą w kolejnych dekadach rosły, a w Polsce nie, gdyż w przeciwieństwie do tamtych państw działa tu religijna instytucja, wokół której Polacy się jednoczą w momentach zewnętrznego zagrożenia. Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Edit 06.09.15, 17:51 ach wiec paranoja wynika z przekonania ze religia musi miec wplyw na stanowienie prawa i to jak dziala spoleczenstwo? i skoro w pl tak jest to wszedzie tez tak kiedys bedzie? rozumiem na czym to teraz polega ale podstawy logiczne takiej zaleznosci przyczynowo skutkowej sa nadal zadne. Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 17:26 echtom napisała: > Bo łatwiej wypełnić ideologiczną pustkę Tu przykład jak ta pustka zostaje wypełniona: www.wykop.pl/link/554151/islamizacja-francji-coraz-bardziej-postepuje-ciekawe-obrazki-z-paryskich-ulic/ Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 19:42 Zaraz Ci napiszą, że zmanipulowane Odpowiedz Link Zgłoś
natalie_rushman Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 20:38 Bo człowiek zaangażowany religijnie nie łyknie islamu tak łatwo... Wydaje mi się, że prędzej przyciągnie się indyferentną religijnie młodzież niż tę wychowywaną w duchu chrześcijańskim. Katolików jednak u nas dość sporo i innowiercy o złej sławie nie spotkają się ze zbyt łatwą akceptacją społeczną. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 20:44 Może przyciągnąć młodych ludzi wychowywanych w duchu akceptacji multi kulti i politycznej poprawności. Odpowiedz Link Zgłoś
natalie_rushman Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 21:48 Myślisz, że dużo ich tu, na miejscu? Polacy nie są specjalnie ufni i otwarci na multi kulti, przy czym społeczności imigranckie nie są zbyt wielkie, wciąż jesteśmy państwem dość jednolitym etnicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 16:33 natalia - głowa KK wlasnie poprosiła, żeby KAŻDA parafia katolicka przyjęła jedną rodzinę uchdźców. Popraw mnie jeżeli się mylę, w KK zdanie papieża jest nadrzędne w stosunku do słów biskupa? Odpowiedz Link Zgłoś
esme83 Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 16:51 A to by było akurat w miarę kompromisowe rozwiązanie: w takim rozproszeniu imigranci mieliby dużą szansę się zasymilować. Odpowiedz Link Zgłoś
esme83 Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 17:34 Tzn. może moja wypowiedź zabrzmiała zbyt optymistycznie - generalnie jestem w tej kwestii dość sceptyczna, ale myślę, że to by jeszcze nie było najgorsze rozwiązanie: zakładałoby jakąś kontrolę nad tym, kogo przyjmujemy, ułatwiałoby asymilację, zmniejszałoby ryzyko zamieszek (bo wiadomo, że większe grupy bardziej radykalne). Oczywiście, nikt by imigrantów nie zmusił do pozostania na miejscu, ale można przyjąć założenie, że pomoc materialna jest zależna od osiedlenia na stałe na terenie konkretnej parafii (na początek może nie każdej, ale np. co czwartej, to by się chyba liczbowo mniej więcej pokrywało z proponowanymi przez UE kwotami). Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 17:23 joa66 napisała: > Popraw mnie jeżeli się mylę, w KK zdanie papieża jest nadrzędne w stosunku do słów biskupa? Tylko w teorii, niestety. Polski episkopat ma w czterech literach, to co im nakazuje Franciszek, np. Franciszek powiedział nie tak dawno, aby dostojnicy kościelni przesiedli się to tańszych aut i co? - zero posłuchania. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 20:07 ale wierni chyba papieża słuchają? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love to celowe działanie - KK skłóca Polaków i dzięki 06.09.15, 17:59 temu zwiększa chwilowo swoją władzę oraz radykalizuje część społeczeństwa. Działanie "KAŻDA parafia katolicka przyjęła jedną rodzinę uchdźców." świetnie się w to wpisze. Ludność każdej parafii szybko bowiem dojdzie do wniosku, że uchodźcy nie są fajni i w efekcie jeszcze bardziej się zradykalizują i będą przeciw. Tak się stało w gminach, w których są ośrodki dla uchodźców np. z Czeczenii. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: to celowe działanie - KK skłóca Polaków i dzi 06.09.15, 18:07 Tak, wiemy już, przyjdzie Breivik- uratuje, pogodzi, raj Europie zafunduje- to taki uwięziony sprawiedliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: to celowe działanie - KK skłóca Polaków i dzi 06.09.15, 19:08 Nie, nie mam złudzeń, że Breivik nas uratuje. Jednocześnie śmieszy mnie że nie widzisz tego, że on wyjdzie z więzienia jako bohater. Wielu "terrorystów" tak zaczynało - Piłsudski za czasów PPS: "w świetle dokumentów terror stosowany przez polskich bojówkarzy w różnych etapach przybierał formę zwykłego bandytyzmu, połączonego z defraudacją pozyskanych finansów." Nie będzie to nic nowego - do zmiany oceny działalności człowieka wystarczą zmiany społeczne i zmiana nastrojów. A wraz z najazdem imigrantów, nastroje będą się radykalizować. I to co były "straszne" w 2015, będzie w 2030 albo 2040 (do wyboru i do koloru): szlachetne, szczytne, nieistotne, bohaterskie, czy jedynie nieistotnymi "błędami młodości". Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 18:50 Uchodzcom pomoge, emigrantom ekonomicznym - nie. A to dlatego, ze w Polsce nie ma zapotrzebowania na emigrantow ekonomicznych, a jesli juz by bylo, to wole pomoc polskiej rodzinie z Kazachstanu w repatriacji. Odpowiedz Link Zgłoś
natalie_rushman Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 20:40 Jest różnica między wspieraniem jednej rodziny przez każdą nawet parafię (zresztą idea szczytna), a enklawami "młodych gniewnych" innowierców w większych miastach, domagających się łatwego chleba i narzucających swoje obyczaje typu np. muslim watch, jak to się dzieje w UK. Rodzina emigrantów "zaopiekowana" przez parafię o wiele szybciej stałaby się częścią tutejszej wspólnoty, jak najbardziej przy tym pozostając przy własnej wierze, oczywiście (przy założeniu, że nie przyjdą tylko chrześcijanie). Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 20:44 Słyszałaś, żeby katolicy w Polsce zareagowali na prośbę papieża? Na przykład w Twojej parafii, szkole dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
natalie_rushman Re: Nie narzekajcie na Kościół katolicki... 06.09.15, 21:46 W szkole dziecka akurat co nieco robimy dla potrzebujących, więc może i coś będzie zorganizowane dla uchodźców - ale podejrzewam, że to byłoby raczej dla tych, którzy by się pojawili w naszej okolicy i potrzebowali jakichś rzeczy, żywności na zagospodarowanie itp. Bo to, co szkoła robi, robi właśnie dla potrzebujących lokalnie (dom samotnej matki, świetlice środowiskowe, hospicjum dziecięce itp. itd.). Na ostatnim nabożeństwie zresztą modliliśmy się m.in. w intencji uchodźców z terenów wojennych. Pożyjemy, zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 o, to już wiemy, kto jest beneficjentem obecnej sy 06.09.15, 18:11 obecnej sytuacji. Trzymajcie gęby na kłódkę, jak ci ksiądz proboszcz dzieci molestuje albo jest przymus finansowania religii w państwowych szkołach i kapelanów w takowych szpitalach czy jednostkach wojskowych bo inaczej przyjadą uchodźcy syryjscy i ci meczet postawią... Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: o, to już wiemy, kto jest beneficjentem obecn 06.09.15, 19:05 Słyszysz to co chcesz słyszeć. Odpowiedz Link Zgłoś