Dodaj do ulubionych

Wanna czy prysznic

08.09.15, 15:41
Łazienka maleńka, blokowa, ma może 4m2. Z trudem mieści się wąska pralka, umywalka, kosz na brudy, sedes i wanna. Użytkowniczka starsza, ma trudności w poruszaniu się. Do wanny z trudem wchodzi i z jeszcze większym trudem wychodzi, "ale to tak odpręża...". Widzicie jakieś rozwiązanie?
Obserwuj wątek
    • ola_dom Re: Wanna czy prysznic 08.09.15, 15:45
      kocianna napisała:

> Widzicie jakieś rozwiązanie?

Wanna. Nie wiem, jak przekonać starszą użytkowniczkę do prysznica, skoro woli wannę.
    • gaskama Re: Wanna czy prysznic 08.09.15, 15:46
      Kocianna, rozwiązania dyktuje metraż i warunki lokalowe. Widziałam niewielkie wanny wpuszczone w podłogę, tak że wystawały tylko na wysokość z 20 cm, reszta pod poziomem podłogi i do tego prysznic (wtedy kotara np.). Ale jeśli to blok, to nie wprowadzisz wanny w podłogę. Przy małej łazience jednak najlepiej prysznic, może być z siedliskiem w środku, nawet taki bez brodzika, tylko z dobrze poprowadzonym odpływem (by woda spływała a NIE zalegała w całej łazience).
      • ola_dom Re: Wanna czy prysznic 08.09.15, 15:53
        gaskama napisała:

> Widziałam niewielkie wanny wpuszczone w podłogę, tak że wystawały tylko na wysokość z 20
        > cm, reszta pod poziomem podłogi i do tego prysznic (wtedy kotara np.).

Ale jeśli to ma być rozwiązanie dla osoby mającej trudność z wejściem i wyjściem - to się nie nada. Tak samo trzeba się dźwignąć w jedną i drugą stronę. PODOBNO - z takiej wanny jest nawet trudniej (wyjść).
        Rozwiązaniem jest to, co niżej pokazuje urbanchaos - wanna z drzwiczkami. Ale pewnie koszt zabija uncertain.
        • szarsz Re: Wanna czy prysznic 08.09.15, 21:30
          > PODOBNO - z takiej wanny jest nawet trudniej (wyjść).

To logiczne. Musisz jakby wstąpić na wysoki schodek. W tradycyjnej wannie różnica poziomów nie jest duża i jak się przełoży nogę to dalej jest łatwo.
    • princy-mincy Re: Wanna czy prysznic 08.09.15, 15:46
      moja babcia tez sie odprezala w wannie ale po zmianie na prysznic docenila wygode korzystania, zwlaszcza ze maja z dziadkiem takie skladane krzeselko pod tym prysznicem
      najlepiej przekonac do prysznica
    • urbanchaos Re: Wanna czy prysznic 08.09.15, 15:47
      www.polen.badbarrierefrei.de/wp-content/gallery/milano/badewannentuer_mod_2.jpg
    • angiz Re: Wanna czy prysznic 08.09.15, 15:55
      Prysznic , od razu z uchwytami zabezpieczającymi w ścianach do przytrzymania się i składanym siedziskiem.
      np www.poreczelazienkowe.pl/work/krzeselko-prysznicowe-skladane/
      www.twenga.pl/krzeslo-prysznicowe.html
    • skarolina Re: Wanna czy prysznic 08.09.15, 16:14
      Prysznic też odpręża. Zatem kabina z ewentualnym siedziskiem, żeby odprężająco posiedzieć pod strumieniem ciepłej wody. Wygoda korzystania z prysznica jest nie do przecenienia, nawet dla osób niemających problemu z poruszaniem się.
      Trzy lata temu z duszą na ramieniu zamieniałam wannę na kabinę prysznicową. Przez te trzy lata na palcach jednej ręki (naprawdę jednej) mogę policzyć sytuacje, w których pomyślałam, że chętnie bym się wyciągnęła w wannie. A przedtem dłuższą kąpiel robiłam sobie kilka razy w tygodniu.
    • lucadimontezemolo Re: Wanna czy prysznic 08.09.15, 16:32
      A można praklę do kuchni przesieść? I pytanie czy jest suszarka pod sufitem?
    • berdebul Re: Wanna czy prysznic 08.09.15, 20:28
      Poręcze do ściany. Coś do podparcia przy wychodzeniu (podejrzewam, że pralka może tak działać w takiej małej łazience?). Nie przekonasz, ale mozesz próbować, wtedy prysznic, najlepiej bezbrodzikowy z krzesełkiem w środku, bo głęboki brodzik też bedzie wyzwaniem. Ewentualnie stabilny stopień + poręcz obok.
    • peonka Re: Wanna czy prysznic 08.09.15, 21:18
      Może takie krzesełko?
      m.ebay.co.uk/itm/Homecroft-Bathmaster-Deltis-Bath-Lift-Bathing-Aid-Lightweight-Compact-Reclining-/321801237507?nav=SEARCH
      Siadasz, przenosisz nogi, opuszczasz krzesełko do wody pilotem. Potem podnosisz pilotem, przekladasz nogi i gotowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka