antyk-acap 21.09.15, 14:55 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18861065,wiek-emerytalny-60-lat-dla-kobiet-65-dla-mezczyzn-duda-spelnia.html?lokale=katowice#BoxNewsImg cieszycie się? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaskama Re: 60 lat 21.09.15, 15:02 Ta. ZUS przysłał informacje, że po 20 latach składkowych (mam mniej więcej 3*średnia krajowa, czyli tak, jakby przeciętny Kowalski wpłacał przez 60 lat) miałabym w chwili obecnej emeryturę 730 zł brutto. Jak dociągnę do przepisowego 67 roku życia z tak wysokimi dochodami jak dotychczas, to będę miała z 1.300,00 brutto. Myślę, że i tak będę musiała się utopić na starość. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: 60 lat 21.09.15, 15:18 "Przejdę na emeryturę i będę żyć z oszczędności. A w drugim tygodniu to już nie wiem." Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: 60 lat 22.09.15, 10:41 Może czegoś do ZUS nie dostarczyłaś? Ja mam trochę ponad 20 lat pracy składkowej, zarobki takie sobie i w tej chwili mi wyliczyli ok. tysiąca (nie pamiętam dokładnie) a "na starość" wyliczyli mi ok. 1900. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: 60 lat 22.09.15, 10:51 To prawda, nie dostarczyłam jeszcze dwóch lat z uczelni (do naliczenia kapitału początkowego). Ale tam zarabiałam 730 zł brutto, wiec wyszłam z założenia, że to niewiele zmieni. Ale dokumenty mam. Muszę zanieść. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: 60 lat 22.09.15, 11:02 Masz kapitał początkowy, prawda? Ci bez kapitału mają przechlapane, tego 1900 to nie ma nawet mój mąż przy naprawdę rozsądnych zarobkach. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: 60 lat 22.09.15, 12:44 Mam. Ale autorka tez musi mieć, skoro ma tyle lat pracy. No fakt, autorka podała 20 lat pracy, ja mam 23. Może to jest powód różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: 60 lat 21.09.15, 15:06 A dlaczego mam się cieszyć? To jest pusty gest, bez żadnych konsekwencji prawnych. Kampania wyborcza trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: 60 lat 21.09.15, 15:08 Mam to w doopie. Przejdę sobie na prywatną emeryturę, kiedy poczuje taka potrzebę. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: 60 lat 21.09.15, 15:11 czy teraz za kazdym razem przy okazji wyborów będą nam zmieniać wiek emerytalny??? chore to.. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: 60 lat 21.09.15, 15:16 Myslisz, ze nie czytamy prasy, nie sluchamy radia, nie ogladamy TV? Gdyby nie Ty, to ta informacja umknelaby nam? Jekies swoje zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: 60 lat 21.09.15, 15:31 No nie cieszę się. Nawet jako samiec. Dzieci nie mam więc nie będzie miał mi kto podać szklanki wody. Choć obserwując poprzednie pokolenia bardziej spodziewałbym się odcięcia tlenu. Z drugiej strony nie ponoszę kosztów wychowania dzieci. Najbardziej śmieszy mnie to że wg projektu ktoś może pracować dłużej. Już teraz w starych przed emeryturą nie opłaca się inwestować. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: 60 lat 21.09.15, 15:52 Jakis przyczynek do dyskusji.. Niby wydaje sie sluszne, kto juz zarobil na swoja emeryture/odlozyl ze skladek, moze z niej skorzystac. Owszem, gdyby swoje skladki wplacal na konto systematycznego oszczedzania w PKO. To jest ubezpieczenie. Dzisiaj Ty masz wypadek, dostaniesz kase z naszch skladek.. Jutro ja bede mial, dostane z Waszych. Jezdzilem bez wypadku, zabieram swoje skladki i.. czesc, pa. Nie tak dziala ubezpieczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: 60 lat 21.09.15, 15:57 Tyle że to nie prawda. Po pierwsze nie zabierasz składek. Bo potrzebne są komuś innemu. Po drugie zapomniałeś o inflacji. Zje składki. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: 60 lat 21.09.15, 16:00 Skrot. Przechodzac na emeryture, przestaje wplacac. "zabieram skladki" = korzystam z nich nie dokladajac sie juz. Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: 60 lat 21.09.15, 15:45 Z czego tu się cieszyć? Że prezydent pozoruje ruchy, mając najwyraźniej wyborców i obywateli za imbecyli, którzy uwierzą, że na miesiąc przed wyborami to się da przyjąć? A po wyborach będzie: "no widzicie, przecież chciałem, tylko to niedobre PO uwaliło sprawę". Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: 60 lat 21.09.15, 15:59 Nie podoba mi się to. Później zaczynamy pracować ( przynajmniej w sposób oskładkowany ) dłużej żyjemy a poza tym coś mi świta że jest wyrok TK kwestionujący dopuszczalność różnicowania wieku emerytalnego w zależności od płci. Na przykładzie poparcia tego projektu widać, że nauka matematyki naprawdę leży. Powiedzmy kobieta zarabia 3000 zł brutto. Pracuje od 24 do 60 rż czyli 36 lat, w tym dwa razy po roku okresów nieskładkowych z okazji dzieci i z rok zwolnień lekarskich. Zostaje 33 lata okresów składkowych ( i tak dużo policzyłam ) 19,52% ( składka na ubezpieczenie emerytalne ) od 3000 to 585,00 zł czyli 7.020,00 zł rocznie x 33 lata = 231.660,00 zł. Do przeżycia na emeryturze ma statystycznie 18 lat ( bo podobno średni wiek życia kobiet to 78 lat ) czyli 216 m-cy. A to oznacza emeryturę w wysokości ....ta tam 1.072,50 zł. Gdyby pracowała te 7 lat dłużej to na emeryturę odłożyłaby więcej o 49.140,00 zł., a pobierałby ją tylko przez 11 lat czyli 132 m-ące. A to daje emeryturę w wysokości 2.127,00 zł. Jaki to poziom ? III klasa podstawówki ? Odpowiedz Link Zgłoś
5venuss Re: 60 lat 22.09.15, 13:31 no ok, ale: 1. kij ze statystyką sprzed kilku dekad, jeśli coraz to młodsi ludzie odchodzą sądzisz, że nasze pokolenie dożyje 67lat? statystyki dotyczą pokolenia naszych rodziców - pokolenia zdecydowanie mniej zestresowanego i znerwicowanego. 2. harujemy powyżej 40 h tygodniowo (w przeciwieństwie do innych krajów unii) za psie pieniądze, nie dość, że w stresie to jeszcze wyciskani z ostatnich soków na lichych umowach. 3. ale mi to pociecha, harować całe życie - 24-67 - aby - jeśli dożyję - jako strzępek człowieka mieć 2tys i oddać je na paczkę leków. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: 60 lat 22.09.15, 15:52 > 1. kij ze statystyką sprzed kilku dekad, jeśli coraz to młodsi ludzie odchodzą > sądzisz, że nasze pokolenie dożyje 67lat? statystyki dotyczą pokolenia naszych > rodziców - pokolenia zdecydowanie mniej zestresowanego i znerwicowanego. Pominę resztę twojej zabawnej wypowiedzi, ale ten argument mnie zachwyca niepomiernie: oczywiste jest, ze mamy dużo trudniej, niz poprzednie pokolenia, zabory, wojny, kryzysy, ocet na półkach i wychowywanie dzieci w gospodarce niedoboru na pewno nie powodowały w naszych takiego stresu, jak nasza praca na lichej umowie Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: 60 lat 21.09.15, 16:05 Nie wiem gdzie pracujecie ale ja poprzednio pracowałam w Spółce z o.o. gdzie najwięcej kasy zgarniały emerytki, które poszły na emeryturę ale i tak wróciły, babki miały bliżej do 70 i dalej sprawnie kartowały, składały operaty, ba nawet robiły mapy numeryczne. Obecnie pracuje w urzędzie i również emerytów u nas nie brak, u nas w wydziale mamy panią która nie idzie na emeryturę, bo ma męża wykładowcę który nadal jest czynny zawodowo i sama mówi że nie ma ochoty gotować i sprzątać w domu więc woli pracować i takich pań są 3. Oprócz tego mamy emerytów zatrudnionych na części etatu zatrudnionych w finansach i księgowości oraz na inżynierskich stanowiskach. Także na emeryturę pragną odejść albo osoby które mają swój biznes pomimo etatu, albo faktyczni fizyczni pracownicy, którzy są zmęczeni swoją pracą. O przepraszam znam nauczycieli którzy są już na emeryturze i podróżują + mają fuchy wg swojej specjalizacji - wujek i ciocia . Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: 60 lat 21.09.15, 16:11 Nie doczytalem, czy jestes za.. a moze wrecz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: 60 lat 21.09.15, 16:19 Bo nie napisałam. Jestem za możliwością przejścia na emeryturę w wieku powiedzmy 60 lat ale równocześnie z opcją deklaracji pracy dłużej, bo np. moja mama została niejako wygoniona na emeryturę w wieku 55 lat, a ona czuła się na siłach i chciała pracować jeszcze, niestety nie było takiej opcji więc poszła sobie dorabiać do lokalnego przedsiębiorcy i praca która wykonuje nijak ma się do jej możliwości, ale kobieta szczęśliwa bo jest wśród ludzi. A mój tato umarł w wieku 55 lat i nie dożył swojej emerytury i jego pieniądze poszły na marmury w zusie ;P Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: 60 lat 21.09.15, 16:34 > Jestem za możliwością przejścia na emeryturę w wieku powiedzmy 60 > moja mama została niejako wygoniona na emeryturę w wieku 55 lat, Uwazasz, ze tych 60 letnich nie beda "wyganiali"? Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: 60 lat 21.09.15, 17:13 Dlatego nalezy wprowadzic zapis ktory na specjalne zyczenie pozwoli przejsc wczesniej na emeryture tj w wieku 60 lat z info o wysokosci emerytury, reszta obligatoryjnie robi do np 65 Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: 60 lat 21.09.15, 17:50 Hahahaha! "Specjalne życzenie" to będzie miał pracodawca, kiedy zapragnie i ciebie "niejako wygonic na emeryturę". Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: 60 lat 21.09.15, 18:20 No popatrz a teraz pracodawca na specjalne życzenie może zaproponować ci zwolnienie za porozumieniem stron i co bierzesz? Ilu masz takich ch... pracodawców? Ja nie znam żadnego, może to kwestia środowisk w jakich się obracamy. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: 60 lat 22.09.15, 10:35 Jestes wielka idealistka. Real jest okrutny, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: 60 lat 21.09.15, 20:02 mynia_pynia napisała: > Także na emeryturę pragną odejść albo osoby które mają swój biznes pomimo etatu, albo faktyczni fizyczni pracownicy, którzy są zmęczeni swoją pracą. Wcześniejsza emerytura (55 lat), to często była ucieczka przed bezrobociem. Praca, a praca to zasadnicza różnica. Jak ktoś ma pracę umysłową, lekką, jest w miarę zdrowy, do tego jeszcze nieźle zarabia - to ja się wcale nie dziwię, że chce pracować. Osobiście uważam, że powinien być wybór: kto chce niech pracuje dłużej. Ale jeżeli ma już emeryturę, to nie powinien pracować jako emeryt, na tym samym stanowisku - niech sobie znajdzie pracę w innej firmie. Jestem przeciwko pobierania emerytury i pracowania dalej przy tym samym biurku. Nie wierzę w obniżkę wieku emerytalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: 60 lat 21.09.15, 18:57 Wyskakiwanie z projektem na miesiąc przed wyborami to kpina. Co to meritum - nowa ustawa byłaby ewentualnie do przyjęcia, ale wtedy, gdyby mozna bylo zapenić osobom osiągającym wiek emerytalny, że pracodawcy nie bedą ich wypychać. Niestety bedą. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: 60 lat 21.09.15, 19:53 tvn24bis.pl/z-kraju,74/ekonomisci-wytykaja-blad-kancelarii-prezydenta-ws-ustawy-emerytalnej,579141.html To jest śmieszne, szkoda, że się dzieje naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: 60 lat 22.09.15, 11:01 Nie denerwuj mnie. Do ostatniej chwili liczyłam, że poczucie odpowiedzialności zatriumfuje u faceta nad tzw. honorem. No such luck. To oznacza tyle, że te osoby, które zdecydują się pracować dłużej, jak ja, będą bardziej oskubywane w podatkach, żeby utrzymać osoby, które skorzystają z łaskawości prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: 60 lat 22.09.15, 12:03 A ja muszę przyznqac że widzę pewne plusy (przy całej świadomości minusów). Często zapomina się że przy dzisiejszym rynku pracy osoby po 50 nawet jeśli chcą pracować mają duży problem ze znalezieniem pracy. Bo sa już nie zatrudnialne lub prawie niezatrudnialne. Bo dla osób w takim wieku nie ma po prostu pracy - i nie mówię tu o paniach z biura, wykładowcach czy specjalistach a o zwykłym szarym człowieku mieszkającym gdzieś poza dużymi aglomeracjami. I dla części takich osób taka emertytura prawie głodowa jest alternatywą dla prawdziwego głodu. Bo to nie zawsze tak jest że się ludziom nie chce pracować ale czasem po prostu nie mają gdzie. Moja mama parę lat temu była w podobnej sytuacji (jej brakowało 3 lat pracy do prawa do wczęsniejszej emerytury) po miesiącach poszukiwania pracy skończyło się na tym że zatrudniła się fikcyjnie i pracowała prawie za darmo (dostawała około 300 zł miesięcznie) byle tylko właściciel płacił za nią składki. Myślicie że o tym marzyła na starość? Tak naprawdę nie wiadomo jak będzie wyglądała przyszłość naszych emerytur biorąc pod uwagę jak duży procent pracuje na śmieciówkach. przecież ci ludzie nie odkładają nic na swoich kontach a część z nich nie ma za co odkładać na prywatnych funduszach. Wiek emertyalny to pikuś. Tu jest potencjalna bomba emerytalna... Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: 60 lat 22.09.15, 17:46 > Moja mama parę lat temu była w podobnej sytuacji (jej brakowało 3 lat pracy do > prawa do wczęsniejszej emerytury) > Myślicie że o tym marzyła na starość? Zgrzyta mi "wczesniejsza" ze "staroscia". Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: 60 lat 22.09.15, 17:53 A mundurowi emeryci poniżej 40stki ci nie zgrzytają? Pamiętam czasy, kiedy mnóstwo kobiet szło na wcześniejszą emeryturę w wieku 55 lat, no i uważano wówczas, że to starośc. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: 60 lat 22.09.15, 12:53 emerytur i tak nie będzie dla naszego pokolenia więc w sumie bez znaczenia. System już plajtuje Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: 60 lat 22.09.15, 16:26 Ja bym nawet zgodziła się z tym obniżeniem wieku emerytalnego ale pod dwoma warunkami 1. likwidacja branżowych przywilejów. Przede wszystkim KRUS. 2. brak kwoty gwarantowanej przed 67rż. Jeśli w wieku 60 lat ktoś uskładał sobie na emeryturę po 200 zł m-cznie to tylko tyle powinien dostawać. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: 60 lat 22.09.15, 17:53 > 2. brak kwoty gwarantowanej przed 67rż. Jeśli w wieku 60 lat ktoś uskładał sobie > na emeryturę po 200 zł m-cznie to tylko tyle powinien dostawać. Jakie to ma znaczenie? MOPS doplaci. Do 0 doplaci wiecej, do 300 mniej. MOPS jest minimum gwarantowanym. Odpowiedz Link Zgłoś