Dodaj do ulubionych

jak się odciąć*

24.09.15, 10:25
*odgryźć...?
Koleżanka z pracy mówi do mnie po nazwisku, czyli np.
"Iksińska pomóż mi", "Iksińska, idziemy na obiad?"
Mówiłam jej, ze nie lubię jak się ktoś do mnie zwraca po nazwisku. Mam imię. Ona dalej swoje. Co robić szanowna redakcjo?
Obserwuj wątek
    • dobrochna00 Re: jak się odciąć* 24.09.15, 10:29
      Nie reagować. Lub odpowiedzieć: z osobami prezentującymi twój poziom kultury nie zamierzam jeść obiadu, bo jestem przyzwyczajona do towarzystwa osób na poziomie.
    • melancho_lia Re: jak się odciąć* 24.09.15, 10:30
      Nie reagować. Może sie nauczy.
      • czar_bajry Re: jak się odciąć* 24.09.15, 17:06
        Wiesz co Ysińska nie mam ochoty nigdzie z Tobą iść....
    • mary_lu Re: jak się odciąć* 24.09.15, 10:32
      Wyluzować. I dziękować bozi, że mimo takiego pupościsku masz jakąś koleżankę, która chce chodzić z Tobą na obiad.
      • kia5 Re: jak się odciąć* 24.09.15, 10:35
        To nie tak, do innych zwraca się po imieniu, stąd mój "puposcisk".
        A koleżanek mam wiele, ta akurat pracuje ze mną w jednej grupie. odgórnie narzucone.
      • dyzurny_troll_forum Re: jak się odciąć* 24.09.15, 10:43
        mary_lu napisała:

> Wyluzować. I dziękować bozi, że mimo takiego pupościsku masz jakąś koleżankę, k
        > tóra chce chodzić z Tobą na obiad.

100/10
        • kozica111 Re: jak się odciąć* 24.09.15, 10:47
          Tez bym mówiła do niej po nazwisku jednocześnie lekko je przekręcając.
          U mnie to wypróbowane bo tez mam dwie takie kumpele ale je lubięsmile
          • angelika.to.ja Re: jak się odciąć* 24.09.15, 11:26
            mysle ze problemem jest to ze autorka nie lubi swojego nazwiska stad problem....
            wal jej smialo np. @ blondyna podaj mi xxxx@
            • kia5 Re: jak się odciąć* 24.09.15, 12:00
              lubię, ale czy nie czułabyś się dziwnie gdybyś słyszała:
              Elciu...
              Krysiu...
              Ewuniu...
              Ikśińska...
              • dobrochna00 Re: jak się odciąć* 24.09.15, 12:08
                Jakby ktoś miał mówić do mnie Elciu to już być wolała po nazwisku
              • angelika.to.ja Re: jak się odciąć* 24.09.15, 12:09
                zalezy jakie macie stosunki. osobiscie gdybysmy byly dobrymi kolezankami badz przyjaciolkami to nie sprawialoby mi to przykrosci.w moim srodowisku w kt sie obracam do niektorych pasuje mowienie po imieniu do innych po nazwisku a do innych jeszcze inaczej.natomiast jesli nie lubisz kolezanki to cie to wkurza.
                • dobrochna00 Re: jak się odciąć* 24.09.15, 12:14
                  Generalnie kultura nakazuje zwracać się do drugiego człowieka tak, jak on sobie życzy. Jak Maria mówi wyraźnie, że nie chce być Marysią, to się nie powinno zdrabniać imienia. Jak ktoś akceptuje przezwisko i lubi, jak się tak do niego mówi, to w sytuacjach nieformalnych można po przezwisku.
                  • angelika.to.ja Re: jak się odciąć* 24.09.15, 12:17
                    dokladnie, kolezanka raczej z tych prymitywnych i w skrytosci serca cieszy z szarpania nerwów autorce.
    • asiula1987 Re: jak się odciąć* 24.09.15, 11:32
      nie da sie jej nazwiska jakos przekrecic? zeby wyszlo niekoniecznie fajnie i smacznie..ewentualnie dorobic jej przezwisko zwiazane z mankamantem urody/intelektu. jesli to moze choc samo jej nazwisko powtarzane za kazdym razem kiedy musisz sie do niej zwrocic, ja zniecheci.
      mozesz jeszcze do samego jej nazwiska dodac "ówna"-mnie to np straaasznie drażni jak slysze jakiekolwiek nazwisko przekrecone z ta koncówka. np. Ania Kowal- "eee kowalówna słuchaj..." cos w tym stylu tongue_out
    • kamunyak Re: jak się odciąć* 24.09.15, 11:38
      najlepiej zacznij zwracac się do niej w sposób, którego ona nie lubi. Musisz wybadać.
      Taki typ ludzi nie zrozumie dopóki nie poczuje na własnym tyłku_ o co chodzi.
      Mialam koleżanke w pracy, z przedmieść miasta, i ona miala w zwyczaju zwracać się do mnie w slangu, "ślicznota", wymawiane raczej jako "ślycznota".
      Cholery_ dostawałam. Delikatne, zawoalowane sugestie - bez skutku.
      • asiula1987 Re: jak się odciąć* 24.09.15, 11:49
        "ślicznota", wymawiane raczej jako "ślycznota".

uu błee <rzygi>
    • snakelilith Re: jak się odciąć* 24.09.15, 11:48
      Mów do niej kontrastowo, czyli "słoneczko", "skarbie", albo "maleńka". Współczesnej kobiety nic tak nie rusza, jak porównywanie jej do dziecka.
      • jatojagodnik Re: jak się odciąć* 24.09.15, 12:13
        W pracy jedna z koleżanek, zwraca się do innych per "dzieciaku" uncertain
        • kia5 Re: jak się odciąć* 24.09.15, 12:25
          wszystkich? bo jak tak to ok.
          Problem w tym, że ta zwraca się tak tylko do mnie.
      • kia5 Re: jak się odciąć* 24.09.15, 12:25
        Chyba sama bym sie porzy.. ła. Kobieta duża ok. 50.
        • miedzymorze Re: jak się odciąć* 24.09.15, 12:33
          'Babciu' ? ;D

pozdr,
          mi
        • nutka07 Re: jak się odciąć* 24.09.15, 16:56
          Mow jej stara.
          Albo milej moja stara :p
    • zona_mi Re: jak się odciąć* 24.09.15, 13:52
      W takich wypadkach dwa razy proszę, by ktoś nie zwracał się do mnie w sposób, jakiego nie akceptuję, a potem przestaję reagować, aż sam dojrzeje lub się odczepi.
      Szczególnie gdy nie zależy mi na kontaktach poza służbowymi.
      • nuta15 Re: jak się odciąć* 24.09.15, 15:15
        Odpowiadaj żartem używając jej nazwiska np "w czym Kowalska może pomóc Nowak ?" , "Nowak ,możesz zająć dla nas stolik w kantynie ? Kowalska przyjdzie za 5 minut" . Ośmieszysz ją tak ,jak ona chce ośmieszyć ciebie.
        • kia5 Re: jak się odciąć* 24.09.15, 16:13
          Świetne!!! To będzie pasowało do całej pracowej sytuacji na 100%.
    • nangaparbat3 Re: jak się odciąć* 24.09.15, 16:59
      Powtórz, ze nie lubisz, prosisz, by nazywala Cię po imieniu, bo inaczej przestaniesz reagować. Potem już nie reaguj.
    • angeika89 Re: jak się odciąć* 24.09.15, 17:47
      Generalnie masz kilka opcji. Albo nie reagować i powiedzieć, że zaczniesz zwracać na nią uwagę dopiero gdy zacznie zwracać się do Ciebie jak sobie tego życzysz. Albo również mówić jej po nazwisku, aby zobaczyła, że nie czujesz się komfortowo. Albo powiedzieć jasno i wyraźnie, że jak jeszcze raz powie do Ciebie po nazwisku to nie ręczysz za siebie...
      Dobrze, że ja nie mam takich problemów. W mojej pracy jak ktoś nie mówi sobie po imieniu to po prostu mówimy "per" pani

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka