Dodaj do ulubionych

sweter oversize - co robic ?

30.09.15, 11:31
no i sie narwałam na modny obecnie oversize - bialy , długi z cieniutkiej dzianiny, ładny
ale jest wieeeeelki , szeeeeeroki i siega niemal do kolan , na metce ma one size czyli nawet nie wiem w poblizu jakiego rozmiaru to stało

no i mam problem , ja mam 176cm wzrostu i mam nadwage - stad ten pomysl na oversajzowy sweter, mial wysczuplac sylwetke i oczywiscie nic z tego - w tak normlanie zalozonym ( do rurek czy legginsów ) wygladam jak sredniowieczna kolubryna a pasek akurat mu nie bardzo pasuje

i pomyslaam zeby go jakos "udrapować" - wiecie - cos podpiąć, złapać nitką , jakas małą zaszewkę , zrobic asymetryczną linię , niech to sie zacznie ukłądac jakos normlanie
, Gessler ma tak szyte tuniki wlasnie ( szerokie ale gdzie na dole "złapane" przy bocznym szwie i od razu krój sie robi delikatniejszy) - czy wiecie gdzie w necie mozna znaleśc jakies pomysly , fotki , takich walsnei "drapowań " luźnych ciuchów ?
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: sweter oversize - co robic ? 30.09.15, 11:40
      a masz z paskiem?
      mozesz go ufałdowac i zaszyc do paska- powstanie taliowanie, sylwetka sie wyszczupli. ale to zadziala tylko jak to nie ejst ogromnie oversize - jak jest ogromnie to bedzie wygladało jakbys poduszkę ściągnęła paskiem.
    • ola_dom Re: sweter oversize - co robic ? 30.09.15, 11:45
      Można zrobić "szczypankę" pod biustem - będzie wyszczuplało.
      Albo zmarszczyć na szwie z jednej strony. Albo zrobić kilka zakładek - zależy, co się lepiej układa.

Trudno powiedzieć, jak nie widać, o co chodzi z tym swetrem.

Niektórym pasuje zakładka na ramieniu - np. jednym, żeby było asymetrycznie.
    • lady-z-gaga Re: sweter oversize - co robic ? 30.09.15, 11:46
      Myślę, że przesadzasz smile nie myśl o wyszczupleniu, tylko o tym, że fajnie wygląda. Zakładaj do niego jakieś botki albo kozaczki, żeby "dociążyć" dół, na sweter jakiś wielki wisior i będzie dobrze smile
      Jesli masz duszę artystyczną oraz smykałkę do szycia i robótek, możesz pokombinować z udekorowaniem swetra pionowymi pasami po bokach, w kontrastowym kolorze (mam na myśli coś takiego, jak lampasy na spodniach). Możesz doszyć na wierzchu, z przodu, jakieś duże kieszenie w innym kolorze, w nietypowym kształcie, np lekko na ukos. Możesz naszyć coś po jednej tylko stronie - tez będzie ciekawie.
      Drapowanie i paski odradzam.
    • oqoq74 Re: sweter oversize - co robic ? 30.09.15, 11:57
      A może pokombinuj z jakimiś długimi szalikami, które optycznie zmienią proporcje?
      Jeśli byłby rozpinany, to można z różnej długości warstwami pokombinować.
    • szarsz Re: sweter oversize - co robic ? 30.09.15, 12:00
      > ja mam 176cm wzrostu i mam nadwage - stad ten pomysl na oversajzowy sweter,

Ja nie widziałam swetra oversize, który przy nadwadze odejmowałby kilogramów. Widziałam fajnie dobrane, ładne, bombowe babki, ale żadna nie wyglądała szczuplej, niż w dopasowanych ciuchach. Oversize wyszczupla drobne kobiety na zasadzie kontrastu, jak mała porcja obiadu na dużym talerzu.
      Jeśli odczuwasz potrzebę wyglądania szczuplej, a nie zwyczajnie ładnie, to oversizem moim zdaniem tego nie osiągniesz, szczególnie jeśli masz spory biust.
      • dziennik-niecodziennik Re: sweter oversize - co robic ? 30.09.15, 12:01
        a tu się zgodzę.
      • mozambique Re: sweter oversize - co robic ? 30.09.15, 12:11
        nie nie - wciaz mam maly biust ale pociazowo rejon "oddolny" mię sie powiekszył smile
        mam tez szczupłe nogi wiec glupio uwierzylam ze te lune ciuchy pomogą

tez zauwazylam ze najlepiej w ouwersajzach wygladają takie Anje Rubik i nikt więcej smile
        • pitahaya1 Re: sweter oversize - co robic ? 30.09.15, 15:04
          Spróbuj tak: długi wisior i na wierzch coś w rodzaju kamizelki długiej, żeby po bokach odcięło. Wtedy biały sweter nie jest jedną wielką plamą.

Tu masz coś podobnego, choć nie takie coś na szyję wink
          szafa.pl/c16009493-asymetryczna-biala-sukienka-tunika-luzna.html
          A tu przycięcie boków:
          szafa.pl/c15626162-poszukuje-czarne-spodnie-biala-bluzka-zlote-dodatk.html
          www.coco-fashion.pl/Biala-Modna-Tunika-z-Naszyta-Kamizelka-Zakladana-na-Szyje-p26948.html
          Taki efekt, bo nie takie koniecznie dodatki.
          Skoro to jest cienki sweter, powinno się udać.

• black_halo Re: sweter oversize - co robic ? 30.09.15, 12:35
      Jesli masz choc nadwage to oversize pogrubia.

Przy nadwadze, wiekszej, mniejszej i otylosci - jesli chcesz wygladac dobrze to musisz kupowac ciuchy dopasowane, nie obcisle ale dopasowane. Zadnych dzianin - podkreslaja kazda najmniejsza faldke. Wiele lat zajelo mi odkrycie tego, az zal.
    • mozambique Re: sweter oversize - co robic ? 30.09.15, 12:55
      www.google.pl/search?q=lu%C5%BCny+sweter+ze+szczypankami&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CFUQsARqFQoTCL2v1aLDnsgCFSaLcgodBAsLfg&biw=1257&bih=754#tbm=isch&q=+oversize+z+zaszewkami+&imgrc=GB5neh_sOiFbqM%3A
      to jest cos podobnego to tego w llnku tylko biały , wiekszy rozmiar ( chyab XXL tak na oko) no i do kolan - nosic tak po prostu sie nie da , jakbym poszwe od kołdry założyła
    • lady-z-gaga Re: sweter oversize - co robic ? 30.09.15, 15:02
      Na blogu "ubieraj się klasycznie" jest post poświęcony M.Gessler, nie widzę tam drapowanek, o jakich piszesz, ale przejrzyj sobie - ona nosi same oversizy, może coś Cię natchnie smile
      ubierajsieklasycznie.pl/styl-magdy-gessler/
      • pitahaya1 Re: sweter oversize - co robic ? 30.09.15, 15:06
        Gesslerowa właśnie niemal zawsze ma coś na szyi i z boków (sweter, szal). Coś co optycznie podzieli pionowo białą płachtę.
        • lady-z-gaga Re: sweter oversize - co robic ? 30.09.15, 15:23
          Tak, i w tym kierunku bym poszła na miejscu autorki wątku.
          Trzeba zrobic coś, co zaburzy dużą, jednobarwną płaszczyznę .

------
          Co nas nie zabije, to można jeszcze raz / by Buka
      • mozambique Re: sweter oversize - co robic ? 30.09.15, 15:08
        od dawna podziwiam jej styl , a konkretnei to M.NIemoczyńską która jej projektuje ( zreszta pislam kiedy so tym osobny wątek)
        bo dobrze ubrac osobę o takeij tuszy to niełątwe
        tylko ze M.G czesto jest ubierana wielowarstwowo i są to cieniutkie warstwy ( cieniutka bawełan, jedwab, lekkie szale , jakas lejaca sie narzutka itp) , tak naparwde wielkich swetrzysk M.G nie nosi

a szczypanke masz tu , srodkowe zdjecie , jednak nie na dzianinie
        ubierajsieklasycznie.pl/wp-content/uploads/2014/07/Magda-Gessler-oran%C5%BC.jpg
        • mozambique Re: sweter oversize - co robic ? 30.09.15, 15:12
          wow !!1, tutaj sukienka druga od prawej - swietna
          ubierajsieklasycznie.pl/wp-content/uploads/2014/07/Magda-Gessler-biel.jpg
          a mozna by pomyslec ze osoby o takich proporcajch nie mozna wieczorowo ubrać w biel
          • lady-z-gaga Re: sweter oversize - co robic ? 30.09.15, 15:23
            To prawda, super wygląda smile
    • 18lipcowa3 Re: sweter oversize - co robic ? 30.09.15, 20:09
      bedziesz wyglądała na jeszcze większą, oversize i do tego biały
      • b-b1 Re: sweter oversize - co robic ? 30.09.15, 20:56
        Przeszyć dwa razy wzdłuż i rozciąć w środku. Zmieni się ułożenie i proporcje.
        • nuta15 Re: sweter oversize - co robic ? 30.09.15, 21:35
          Jeżeli sweter jest z cieniutkiej dzianiny mogłabyś go nosić z modną długą kamizelką. Obfitości powinny się miękko ułożyć , a kamizelka da efekt jaki chciałaś osiągnąć - wyszczupli smile Ja też lubię styl Magdy Gessler. Pewnie zauważyłaś , że jej stylizacje są utrzymane w jednej kolorystyce albo w jednej tonacji , co bardzo dobrze buduje proporcje sylwetki. Do twojego białego swetra nosiłabym legginsy albo rurki jasnoszare , beżowe , w pastelowych kolorach. Jeżeli będziesz go nosiła z kamizelką , to dół niech będzie zbliżony kolorem do kamizelki.
          • mozambique Re: sweter oversize - co robic ? 01.10.15, 11:06
            tak, kolorystyka i dodatki to clou powodzenia jej stylu

ze tym ze te stylizacje wlasciwiei b. trudno powtórzyc - ona ma czesto dodatki ( chusty , szale) szyte z tych samych materiałów co bluzki, sukienki , albo dokladnie w identyczny wzór co buty itp

ale zauważyłam swietny i łatwy trik - czesto do sukienki czy tuniki , pod biustem lub w dekolcie ma przypiętą ( nawet agrafką) taką dłuuugą wstążkę czy tasiemkę w kolorze okrycia wierzchniego albo z tego samego materiału co szal , albo w kolorze torebki . To bardzo prosty sposób zeby nadac zwiewnosci i delikatnosci sylwetce i zgrac kolorystykę.
    • powiatowekiwi Re: sweter oversize - co robic ? 30.09.15, 21:45
      Czarne legginsy + kurtka ramoneska + szalik - powinno fajnie wyglądać.
      • mozambique Re: sweter oversize - co robic ? 01.10.15, 10:59
        dłuuugi swetr + ramoneska ?
        chyba dosc ryzykowne jelsi chodzi o proporcje
        ja nie mam figury Iriny Shyak tylko bardziej Darii Widawskiej
        • bei Re: sweter oversize - co robic ? 01.10.15, 11:19
          Mozesz zalinkowac ten sweter? Tak oczyma wyobrazni to widze te szczypanki- np. pierwsza ponizej kosci biodrowej, druga u samego dolu po przeciwnej stronie tej pierwszej.
          Na szyi cos dlugiego, rekawy podwiniete.
          Masz fajny wzrost, nie przesadzasz z tym, ze musisz cos tuszowac swetrem?smile

Szczypanki :w zaleznos i od stylu mozesz je robic prowizoryczne- do sportowego wykorzystaj zabki zelek, nawet cale fragmenty szelek. Elegantsze mozna zrobic przy pomocy lancucha- ukladasz bo pionowo, przeszywasz fastryga, sxiagasz nic...albo rzemykami, mozesz przy okazji doczepiec kilka zwisajacych i masz modne fredzle. Albo przewlecz sznurowki w pasujacych kolorach. Do boho mozesz wykorzystac pociete apaszki, do jeansowego fragmenty spodni... I pokaz nam, co wymyslilassmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka