dankaimirek 12.10.15, 07:54 Jak trzeba przygotować starsze dziecko do tego badania. Mam umówione to badanie na popołudnie, ale to chyba za póżno, musi być rano? Poprosze o jakies rady. Czy dziecko w tym dniu nie moze isc do szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aurinko Re: badanie EEG 12.10.15, 08:00 Nie musi być rano, dziecko normalnie może iść do szkoły jeśli godziny badania nie kolidują z lekcjami (skąd w ogóle pomysł, że dziecko nie może iść do szkoły?), może być jedynie problem jeśli jest na skierowaniu "we śnie" - dziecko będzie musiało zasnąć, a że to może być trudne tak na zawołanie, to lepiej żeby dziecko było tego dnia niewyspane. A jeśli nie macie "we śnie" to luzik. Odpowiedz Link Zgłoś
bogusia1231 Re: badanie EEG 12.10.15, 08:05 Przypilnuj dzień wcześniej, żeby dobrze się wyspało. Moje dziecko poszło dosyć zmęczone - i pierwszy wynik był niezbyt ciekawy.... Drugi raz był ok. Odpowiedz Link Zgłoś
larenata Re: badanie EEG 12.10.15, 08:24 Tak jak pisały poprzedniczki dziecko musi być wyspane, chyba, że eeg jest robione na śnie, to wtedy nie powinno spać wcześniej. W takim przypadku chyba robią jednak eeg rano. Dodatkowe zalecenia u nas były takie, że dziecko nie może być przeziębione i bezpośrednio po kuracji antybiotykowej. Na włosach ma nie być środków do stylizacji Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: badanie EEG 12.10.15, 09:07 dowiedziec sie,czy badanie ma byc we snie czy w czuwaniu. Jesli we snie, to trzeba dziecko wczesnie obudzic, zeby bylo w stanie zasnac podczad rejestracji. Wieczorem przed badaniem umyc wlosy i nie stosowac zelu ani innych kosmetykow do wlosow, jak wspomnialas. Odpowiedz Link Zgłoś
dankaimirek Re: badanie EEG 12.10.15, 09:11 badanie jest potrzebne, żeny neurolog napisał mi zaswiadczenie ze nie ma przeciwskazań do biofeedback i tyle. Że nie ma epilepsji itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kia5 Re: badanie EEG 12.10.15, 11:36 Ale badaniem eeg nie stwierdzi się obecności lub nie epilepsji. Po co Ci biofeedback - warto robic eeg, żeby byl biofedback - korzyście sa wątpliwe (sama miałam). Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: badanie EEG 12.10.15, 11:51 EEG jest podstawowym badaniem w diagnostyce padaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
kia5 Re: badanie EEG 12.10.15, 12:22 ale padaczki nie diagnozuje się na podstawie tego zapisu. EEG to badanie podstawowe, ale pomocnicze. Można miec dobre eeg i epilepsję oraz - złe eeg i jej nie mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: badanie EEG 12.10.15, 12:32 nie leczy sie zlego zapisu w przypadku braku objawow. Ale w diagnostyce padaczki jest to podstawowe badanie, wiec nie wprowadzaj ludzi w blad. Odpowiedz Link Zgłoś
kia5 Re: badanie EEG 12.10.15, 12:57 w diagnoistyce padaczki - tutaj mamy kwestie zaświadczenia o braku przeciwwskazań na biofeedback, a nie diagnostykę padaczki Podstawą diagnostyki padaczki są DWA napady padaczkowe (nawet nie jeden). Wtedy robi się eeg (i wtedy jest ono bardzo ważne), często MRI, TK, SPECT i przepływy. Odpowiedz Link Zgłoś
shige Re: badanie EEG 14.10.15, 12:42 EEG często przy padaczce daje zapisy fałszywie ujemne. Nie służy do diagnozowania padaczek z utratą przytomności?Jest to dobre badanie jeśli chcemy sie dowiedzieć czy mamy do czynienia z napadami ogniskowymi lub uogólnionymi. Jest to jedno z badań ale na pewno nie podstawowe. Podstawowy jest wywiad z pacjentem, badanie fizykalne, badania laboratoryjne. To na podstawie tych badań lekarz może ale nie musi skierować na dalszą diagnostykę w tym EEG. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: badanie EEG 14.10.15, 12:45 jakie badania laboratoryjne potwierdzaja padaczke? Odpowiedz Link Zgłoś
shige Re: badanie EEG 14.10.15, 18:42 Droga Pani, wiele badań laboratoryjnych może wykluczyć drgawki jako padaczkowe i wskazać nie neurologiczną przyczynę tych drgawek np. infekcja, cukrzyca, tężyczka itp.itd. Jest szereg chorób, które można wykryć prostymi testami laboratoryjnymi, a których częścią niestety są napady padaczkowe. Wszystko zależy od danego przypadku. -W dyskusji nie zniżaj się do poziomu idioty bo cię pokona doświadczeniem Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: badanie EEG 07.01.16, 16:05 tak, ale tylko przeprowadzone bodajże do 12h po domniemanym ataku. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: badanie EEG 12.10.15, 09:23 Moja młoda (6 l) miała mieć eeg we śnie, cała noc nie spała i tak w trakcie badania nie zasnęła, w końcu zrobili badanie w czuwaniu, całe szczęście wyszło OK mimo nie przespanej nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
jatojagodnik Re: badanie EEG 12.10.15, 09:23 Mój syn miał robione we śnie. Pojechaliśmy na 18, podłączyli go do kabelków, lekarka zgasiła światło, ułożyła go na kozetce. Kazał mi usiąść obok i trzymać go za rączkę, żeby czuł się bezpiecznie. Ja twierdziłam, że nie ma mowy, że syn nie zaśnie... i po pół godziny ktos mnie szarpie za ramię - prosze się budzić badanie skończone! Oboje przespaliśmy całe badanie kamiennym snem Odpowiedz Link Zgłoś
dankaimirek Re: badanie EEG 12.10.15, 09:32 czy ktoś przechodził terapie bioffedback? chciałam sioe dowiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
kia5 Re: badanie EEG 12.10.15, 11:38 Ja. I myslę, że nie warto. Tzn. ja mimo dośc wielu sesji nie zauwazyłam poprawy, choc paramenry ponoc sie poprawiły. A na co ten biofeedback? Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: badanie EEG 12.10.15, 12:27 Noc wcześniej powinien się dobrze wyspać, tego dnia nie ćwiczyć na WF i jeśli macie taką możliwość to po szkole a przed badaniem powinien odpocząć. Odpowiedz Link Zgłoś
shige Re: badanie EEG 14.10.15, 12:31 Przede wszystkim trzeba odstawić wszystkie leki pobudzające lub hamujące ośrodkowy układ nerwowy jeśli dziecko takie bierze (na 24 h przed badaniem). Dziecko powinno być wyspane (chyba że lekarz zleci inaczej), nie pobudzone (mocną herbatą, coca - colą, kawą, lekami z alkoholem lub samym alkoholem) po lekkim posiłku .Badania nie wykonuje się na czczo (ze względu na spadek insuliny)! Dzień przed badaniem myjemy włosy, w dzień badania nie układamy włosów lakierem żelem (sporo chłopców teraz używa). Dziecko nie może być po mocnym wysiłku fizycznym np. zajęciach wf- u w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
leli1 Re: badanie EEG 07.01.16, 14:55 odgrzebalam stary watek, ale mam pyt. do autorki, czy terapie biofeed sie odbyly i ew. na co, jakie efekty (o ile w ogole). Jestem przed terapia z moim 11 letnim synem (zaburzenia koncentracji i cale spectum dys...). Odpowiedz Link Zgłoś