Dodaj do ulubionych

o kwasach na twarz

25.10.15, 10:00
W celu przymiarki do nałożenia kwasu migdałowego na twarz kupiłam sobie tonik dra Norel i krem Ziaja z kwasami na noc. Wszystko w niskim stężeniu.
To co się dzieje po ich użyciu to masakra. Używałam razem i oddzielnie. Skóra się łuszczy niemiłosiernie. Jest zaczerwieniona i piecze. To normalne? Jak tego używać? Codziennie? Nie wyobrażam sobie. Najdłużej używałam przez jakieś 4 dni z rzędu. Rano nakładam makijaż i jest ok. Koło południa wyglądam jak wąż w trakcie zrzucania skóry. Masakra.Może raz w tygodniu? Będzie efekt?
Obserwuj wątek
    • lady-z-gaga Re: o kwasach na twarz 25.10.15, 10:11
      Przy kwasach chodzi generalnie o złuszczanie, więc masz, co chciałaś smile dwa preparaty na raz to niezbyt dobry pomysł, ja bym się nie odważyła. No i niepotrzebnie używałas ich od razu codziennie, skóra nie zdążyła się przyzwyczaić. Kupo sobie teraz jakis dobry apteczny nawilżacz (Np Cicabio, albo Cetaphil) i traktuj tym skóę. I nie zapominaj o filtrach przy kwasach.
    • b-b1 Re: o kwasach na twarz 25.10.15, 12:18
      A mogłabyś napisać jaki to dokładnie tonik i jakie kwasy w kremie z Ziai?
      Używam kwasów całorocznie z przerwą na urlop. Latem 5% migdałowy, resztę roku różne, przeważnie 12% glykoA, i raz w roku gabinetowe-po tych(czyli po wysokim stężeniu) tylko widać mocno zaczerwienioną skórę.
      • pade Re: o kwasach na twarz 25.10.15, 12:34
        Ale stosujesz filtry?
      • marysia460 Re: o kwasach na twarz 25.10.15, 12:42
        b-b1, moglabys napisac jaki ten migdalowy stosujesz ?
        Chcialabym zaczac stosowac w domu kwasy i nie wiem od czego zaczac ?
        Moglabys wiecej napisac o kwasach ?
        Przy suchej cerze mozna stosowac ?
        • pade Re: o kwasach na twarz 25.10.15, 12:44
          Zacznij od toniku 6% albo kremu z Pharmaceris 5%. Możesz stosować przy suchej cerze ale pamiętaj o natłuszczaniu twarzy.
        • b-b1 Re: o kwasach na twarz 25.10.15, 13:25
          marysia460 napisała:

> b-b1, moglabys napisac jaki ten migdalowy stosujesz ?
          > Chcialabym zaczac stosowac w domu kwasy i nie wiem od czego zaczac ?
          > Moglabys wiecej napisac o kwasach ?
          > Przy suchej cerze mozna stosowac ?

Kwasy genialnie sprawdzają się nawet przy naczynkowej cerze, więc nie podejrzewam, aby sucha skóra była przeciwwskazaniem.

Migdałowy stosuję z Bandi-wpiszesz w googlu, to się pokaże. Zaczynałam od stosowania co 3 dni, ale żadnych rewelacji nie było, więc stosowałam codziennie. Skóra na początku robi się cieniutka i gniecie się jak kartka papieru, ale to mija.
          Potem wskoczyłam na Bandi przed eksfoliacją -jest tam kwas glikolowy, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, kwas winowy oraz kwas jabłkowy. A na końcu na kremy(w sumie to peelingi) z kwasem glikolowym 12%-Iwostin, albo Colline Pharma.
          Obowiązkowo-całorocznie stosuję krem do twarzy z filtrem 50. Jeśli masz suchą cerę, nie potrzebujesz matowych kremów, możesz używać wszystkich-dopasujesz. Ja mam mieszaną i najlepszy dla mnie matujący Vichy.
          I nawilżacze, które łagodzą "skutki"-czyli przesuszenia po kwasach. Cetaphil Md, albo dla suchej skóry Cetaphil ultra, albo genialny Cicalfate(Avene) -to również zależy od upodobań skóry-aby stworzyć swoją bazę trzeba trochę potestować. Np krem naprawczy z Biodermy klei się niemiłosiernie na mojej twarzy więc odpada, co nie znaczy, że dla Ciebie nie będzie idealny itp...
          Włączam jeszcze antyoksydant-z witC-zaczynałam od 8% flavoC teraz stosuję 30% cell fusion.
          Tyle.
          Stosuję już 4 rok z genialnym skutkiem. Na bruzdy nosowo-wargowe kwasy wpływu nie miały-musiałam wypełnić, ale na resztę zmarszczek jak najbardziej-prasują na bieżąco big_grin
          • marysia460 Re: o kwasach na twarz 25.10.15, 15:39
            Dziekuje bardzo smile
      • best_bej Re: o kwasach na twarz 25.10.15, 14:35
        taki tonik
        taki krem
        • b-b1 Re: o kwasach na twarz 25.10.15, 15:12
          best_bej napisała:

> taki tonik
          > taki krem

To jak na pierwsze zastosowania -trochę po zbóju , że codziennie. I nie ma znaczenia, że na gabinetowych byłaś . Naskórek regeneruje się jak się nie mylę co 28 dni, więc skóra już wysokiego stężenia nie pamięta. Zrób tak jak pisze Pade, i czekaj aż skóra powoli się przyzwyczai.
    • pade Re: o kwasach na twarz 25.10.15, 12:37
      Tonik ma wyższe stężenie niż krem Ziaji, ale i tak bardzo niskie w porównaniu do zabiegów u kosmetyczki. Odstaw krem Ziaji, zamiast niego stosuj te, które poleciła Lady. Tonik zostaw.
      A co nakładasz rano na twarz, pod makijaż?
      • pade Re: o kwasach na twarz 25.10.15, 12:45
        Aha, i nie musisz używać toniku codziennie. Możesz co drugi dzień, póki się skóra nie przyzwyczai i też będzie efekt.
      • best_bej Re: o kwasach na twarz 25.10.15, 14:38
        pod makijaż stosuję to
        ostatnim razem używałam alatan light bo taka była piecząca i czerwona.
        mam wrażenie ze tonik jest dla mnie za mocny (?) mimo że juz miałam zabiegi z kwasami.
        • pade Re: o kwasach na twarz 25.10.15, 15:16
          Krem, a właściwie baza jest za słaba.
          Musisz i nawilżyć i natłuścić skórę. Alantanu też używałam, słabizna. Idź do apteki, w której mają spory wybór kremów, powiedz jaki masz problem ze skórą po kwasie i poproś o próbki.
    • owmordke Re: o kwasach na twarz 25.10.15, 20:24
      Jesli chodzi o kwasy to bardzo polecam pianke do mycia neostraty wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=68391.
      Teraz uzywam jej codziennie, ale na poczatku po kilku dniach tez mialam zmasakrowana cere (czerwona, super przetluszczona, luszczaca sie i w krostach). Dalam sobie tydzien przerwy i kiedy skora wrocila do normy zaczelam znowu uzywac mojej pianki, ale tym razem rzadziej, mniej wiecej co drugi dzien. Na to skora zareagowala lepiej, wiec po paru tygodniach mylam juz twarz codziennie. Do tego kupilam sobie krem nawilzajacy tej samej marki, wydaje sie ze soba dobrze wspolpracuja.
      Podraznien w tej chwili (trzecia butelka) nie mam zadnych. Pory i zmarchy sa mniejsze. Skora jest bardziej napieta i ma lepszy koloryt. Znikaja powoli potradzikowe blizny i a nowe krostki przestaly sie pojawiac (zawsze mialam lekko tradzikowa cere). Ogolnie rewelacja.
      Do ciala fajny jest glytone exfoliating body wash (likwiduje krostki na plecach i gesia skorke na ramionach, super gladka skora).
      Teraz zastanawiam sie nad jakims domowym pilingiem kwasem. Na razie czytam recenzje. Kiedys mi dermatolog zrobila piling migdalowy, ale byl tak delikatny ze nie zauwazylam zadnego dzialania wiec pewnie bede celowac w cos silniejszego.
      • barbibarbi Re: o kwasach na twarz 25.10.15, 21:01
        Neostrata to bardzo dobra firma. Kosmetyki z kwasami mają świetne. I jeszcze hiszpańska Natura bisse. Z polskich tańszych clarena jest OK i jeszcze bielenda, mają serie profesjonalne i można coś wybrać.

Ja stosuję od lat clareny serum AHA 35%, na mnie świetnie działa i nie trzymam tych 5, czy 15 minut tylko nie zmywam na noc smile Nie łuszczę się przy tym wcale, a skórę świetnie nawilża, nie ma mowy o przesuszeniach.

Niektóre kwasy faktycznie działają złuszczająco, dlatego ja lubię glikolowy, który działa tak, że rozpuszcza naskórek a po zmyciu już nic się nie łuszczy - najczęściej, jak jest jakaś badziewna jakość kwasu to różnie bywa, PH kwasu też jest bardzo istotne.
    • alfa36 Re: o kwasach na twarz 25.10.15, 21:28
      Piszecie o kwasach, które można stosować w domu? Samodzielnie? Czy u kosmetyczki?
      • b-b1 Re: o kwasach na twarz 26.10.15, 06:53
        alfa36 napisała:

> Piszecie o kwasach, które można stosować w domu? Samodzielnie? Czy u kosmetyczk
        > i?

W domu-samodzielnie-stężenia są niskie, "kremy" do kupienia w sklepach, albo aptekach.
    • mgla_jedwabna Re: o kwasach na twarz 26.10.15, 08:50
      Ten krem i tonik to normalnie do dostania w drogeriach są?
      • best_bej Re: o kwasach na twarz 27.10.15, 19:29
        Krem w kazdym rossmanie koszt ok 10-15 zl. Tonik na allegro z przesyłka ok 50 zl.
    • alfa36 Re: o kwasach na twarz 26.10.15, 12:56
      Dzięki. Mam ostatnio trochę czasu dla siebie, więc chyba najlepiej byłoby zrobić sobie samej kwasy. Tyle, że zawsze myślałam, że to tylko u kosmetyczki się da.... Dobrze poczytać emamę.
    • mary_lu Re: o kwasach na twarz 26.10.15, 13:20
      Mój ostatni hit to jest to serum:

wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=69368

Nie przepadam za bielendą, i reszta tej i sąsiednich serii według mnie jest do bani (moźe jeszcze toniki ok, ale nie używam ich często i efekt po nich nie jest silny), ale ta buteleczka ostatnio jest dla mnie podstawą pielęgnacji cery trądzikowej, łojotokowej, mieszanej, naczynkowej i skłonnej do podrażnień (mam taką super kombinację).

Rozprowadzam codziennie kilka kropelek i mam skórę promienną, wypilingowaną, nieprzetłuszczającą się, ze zmniejszonymi porami, bez zmarszczek, z równym kolorytem, przygotowaną pod lekkie nawilżenie albo pokrycie olejem. Używałam wcześniej kremu z 10% kwasem migdałowym eris, wiele razy miałam serie kwasów u kosmetyczek, sama mieszkałam kwasy ze sklepów internetowych, dobrze na mnie działały i widziałam, że kwasy są idealnym specyfikiem dla mojej cery, ale to jest dopiero "to".
      • pade Re: o kwasach na twarz 26.10.15, 13:27
        tonik Norela ma taki sam skład+ pantenolsmile
        • mary_lu Re: o kwasach na twarz 26.10.15, 13:37
          Jestem tak zadowolona z bielendy, że chyba nawet nie spróbuję, ale dzięki za polecenie firmy, wygląda zachęcająco smile ale ostatnio szukam retinolu i witaminyC, norel ma ciekawie wyglądające serum renew extremalnie, stosowałaś może?
          • mary_lu Re: o kwasach na twarz 26.10.15, 13:38
            *extreme, zwariuję z tą autokorektą
          • pade Re: o kwasach na twarz 26.10.15, 14:17
            nie stosowałam, może napisz do nich i poproś o próbki?
          • barbibarbi Re: o kwasach na twarz 27.10.15, 21:44
            vit C:

wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=79497
            • mary_lu Re: o kwasach na twarz 03.11.15, 11:25
              Dzięki, udało mi się znaleźć to serum w drogerii i jest jeszcze fajniejsze od tego z kwasami. Rozjaśnia skórę w kilka dni, bardzo zmniejsza widoczność naczynek, jest lekkie i ładnie pachnie. Testowałam je na plamie wątrobowej na dłoni, w kilka dni zrobiła się niemal niewidoczna.
    • alfa36 Norel- kto wie... 03.11.15, 10:44
      Któraś z WAS wspomniała o formie norel. Czy chodzi o serię:
      sklep.norel.pl/index.php?pg=productlist&c=8059 ?
      • pade Re: Norel- kto wie... 03.11.15, 11:23
        Mnie o tę własnie chodziłosmile
        • alfa36 pade 04.11.15, 09:13
          Dzięki. Używasz toniku czy pozostałych kosmetyków z serii też?
          • pade Re: pade 04.11.15, 09:35
            Tonik zawsze, krem miałam kiedyś, a teraz mnie kusi ten żel do mycia z kwasem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka