Dodaj do ulubionych

Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować?

• misiu-1 Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 02.11.15, 21:34
      Zgadzam się, że prawo jazdy to konieczność, ale przecież nie po to, żeby wrzucić je do szuflady, tylko żeby jeździć. W związku z tym rodzice powinni sfinansować nie tylko prawo jazdy, ale i jakiś przynajmniej w miarę sensowny samochód. A w ramach nagrody za dobrą naukę niech dorzucą co miesiąc parę złotych na benzynę, a raz na rok na ubezpieczenie i przeglądy. big_grin
    • mikams75 Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 02.11.15, 21:45
      wg mnie nie ma prostej odpowiedzi na to pytanie - czy prawo jazdy to koniecznosc czy zbyteczne. Zbyteczne - moze w tym momencie, ale ogolnie to przydatny dokument, nigdy nie wiadomom kiedy sie przyda po latach i wowczas lepiej miec. Koniecznoscia jest jesli rodzina mieszka w miejscu, gdzie nie da sie dojechac inaczej no i jeszcze ich stac na samochod dla mlodego czlowieka.
      Sytuacja finansowa rodziny i postawa syna/corki tez ma ogromne znaczenie. Jak kogos stac - tok super, ajk nie to trudno, sa wazniejsze wydatki. I jesli dziecko z tych co kazde otrzymane pieniadze rozwala na glupoty to uwazam, ze wowczas prawko powinno byc z pieniedzy uzbieranych.
    • fomica Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 02.11.15, 21:51
      Zdobyłam prawo jazdy w trakcie studiów, sfinansowałam je samodzielnie. Od tamtej pory w ogóle nie używam, komunikacją publiczną jest mi najwygodniej i nigdy nie kupiłam samochodu. Dlatego jeśli dziecko będzie chciało żeby mu zapłacic za kurs, nie ma sprawy, ale najpierw zapytam go po co to w ogóle robi. Czy ma jakieś widoki na zakup i utrzymanie auta, czy faktycznie potrzebuje, czy planuje wyjazdy, podróże tym autem, a nie wolałby np. samolotem, czy ma zaplanowane miejsce parkingowe. Jeśli to będzie na zasadzie "właściwie nie potrzebuję, ale wszyscy mają" to uznam że spokojnie może poczekać.
      • mikams75 Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 02.11.15, 21:57
        nie do konca masz racje;
        byl niedawno tu watek dziewczyny, ktorej majac prawie 40 lat nagle potrzebne jest prawko. Jednak latwiej sie robi za mlodu bez calej tej presji, dzieci pod opieka no i z glowa pelna obaw.
        Ja zrobilam za mlodu i tez 20 lat nie potrzebowalam wcale, zrobilam bo mialam wtedy akurat checi i odlozona kase i wszyscy robili choc w najblizszych planach nie mialam samochodu ani kasy, ani parkingu itd. I nagle okazalo sie po latach, ze musze jezdzic. Wzielam lekcje jazdy ale nie mialam tych nerwow, ze nie zdam, nie umiem, nie dam rady sie nauczyc, boje sie, dzieci straca matke itp.
        • fomica Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 02.11.15, 22:07
          A to prawko jest "nagle potrzebne" bo...? Bo "nagle" zamieszkała na wsi na odludziu, nagle skasowano wszystkie autobusy w mieście, nagle zatrudniła się jako szofer albo jako przedstawiciel handlowy? Żadna z tych opcji mi nie grozi. Poza tym po 20 latach od egzaminu to sie tak naprawde prowadzic nie potrafi, więc i tak trzeba wielu lekcji żeby to opanować. Ja jestem zdania, że można spokojnie całe zycie przeżyć bez prowadzenia samochodu, może kiedyś nieoczekiwanie zmienię zdanie.
          • mikams75 Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 02.11.15, 22:20
            zycia nie przewidzisz i rozne kwiatki wychodza. Co do tej pory bylo komfortowe, w pewnym momencie przestaje byc komfortowe.
            Moje nagle to - wyjazdy w miejsca, gdzie nie ma jak dojechac i calkowita zaleznosc od innych osob, a tego nie lubie, choc przezylam pare razy. Nie chcialam tez rezygnowac z atrakcyjnego wyjazdu ze wzledu na nieumiejetnosci prowadzenia samochodu. Nagle w rodzinie to choroba kierowcy i znam osobe zmuszona to zmiany trybu zycia z tego wzgledu, bo prawa jazdy nie posiada i samochod stoi i rdzewieje a kierowca nie moze jezdzic.
            I tak, po 20 latach nie potrafilam prowadzic. Kilka lekcji wystarczylo. Nie jestem super kierowca ale dojechalam wszedzie gdzie potrzebowalam.
            I owszem, mozna cale zycie przezyc bez prawa jazdy i nie czuc jego braku, znam tez takie osoby, szczegolnie starsze, mieszkajace w centrum miast. Ale w obecnych czasach jednak mlodzi ludzie sa mobilniejsi, podrozuja, zwiedzaja, chca korzystac z roznych atrakcji i sie szybko przemieszczac.
          • rosapulchra-0 Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 02.11.15, 22:59
            Moja teściowa jako młoda dziewczyna zrobiła prawo jazdy i nie jeździła ponad 20 lat. Aż w końcu okazało się, że może kupić auto i jeździć. Więc poszła na kurs znowu. Bo zapomniała jak się prowadzi. A że ona tchórzliwa z natury, to prowadziła jak.. o Jezusie Nazareński! Jak ona strasznie prowadziła. Zero płynności, nos przy szybie, zmieniała pas od razu po włączeniu kierunkowskazu - po prostu groza. Ale przejeździła tak kolejne 20 lat z kilkoma stłuczkami tylko.
            Różnie w życiu bywa.
          • cosmetic.wipes Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 03.11.15, 09:12
            > A to prawko jest "nagle potrzebne" bo...?

Mojej bratowej prawko okazało się nagle potrzebne, jak dostała propozycję fajnej roboty. Oferta była zaskakująca, bo bratowa pracy nie szukała, ale ponieważ warunki były niezwykle atrakcyjne, to żal było odrzucić.
            Posiadanie prawka było niezbędne, a czas na decyzję - dwa tygodnie.
            Kursu zrobić by nie zdążyła, na szczęście odkurzyła dokument i wykupiła kilka godzin jazd.
          • morekac Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 03.11.15, 20:00
            Logistyka okołoszkolna ją przerosła. Też nie jeździłam kilka lat po zrobieniu prawka - ale w sytuacji, kiedy było mi potrzebne, nie musiałam robić całej procedury od początku tylko wzięłam kilka jazd doszkalających i jakoś sobie radzę już kilkanaście lat. Nawet jeśli musisz sobie przypomnieć sporo, to nie musisz zapisywać się na egzamin z dużym wyprzedzeniem i potem jeszcze czekać na papiery.
        • chocolate_cake Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 02.11.15, 22:07
          Oboje z mężem zarobiliśmy sami na swoje prawa jazdy. Nie mieliśmy co prawda 18 lat ale niewiele więcej, około 22-23. Nasz syn zarobił sobie na część, wpłacił chyba 700 zł a my resztę. Tak chciał. Wcześniej za to dostał od nas pieniądze na pewien wyjazd, bardzo drogi, pięć razy tyle co cały kurs z egzaminami i dlatego chciał chociaż coś dołożyć z zarobionych przez siebie pieniędzy.
          • rosapulchra-0 OT, chocolate_cake 02.11.15, 23:05
            Dlaczego cały czas byłam przekonana, że jesteś młodą dziewczyną? Tylko się nie obraź, proszę. Normalnie mi szczęka opadła, gdy przeczytałam, że masz dorosłe dziecko shock
      • rosapulchra-0 Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 02.11.15, 22:04
        Z tym miejscem parkingowym to trochę przegięłaś big_grin
        • fomica Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 02.11.15, 22:11
          Dlaczego? Tu gdzie mieszkam miejsca parkingowe są ogromnie deficytowe i trzeba sie nakombinować żeby zaparkować blisko domu, zwłaszcza w ciągu dnia roboczego. Okoliczne wspólnoty się grodzą na potęgę, żeby tylko wykroic kawałek miejsca z którego nie będa mogli korzystać obcy, a jedynie mieszkańcy. Można pewnie coś wykupić, ale tego moja hojność wobec dziecka nie przewiduje smile
          • mikams75 Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 02.11.15, 22:23
            ale czemu zakladasz, ze twoje dziecko sie nie wyprowadzi w ciagu tygodnia od podjecia decyzji w miejsce, gdzie posiadanie prawa jazdy ulatwiloby bardzo zycie?
            Tak, wiem, ma najpierw przemyslec, gdzie sie wyprowadza, pozniej ewentualnie zrobic prawko i dopiero wtedy sie wyprowadzic. Ale to rzadko kiedy tak wyglada w zyciu.
            • najma78 Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 02.11.15, 22:35
              mikams75 napisała:

> ale czemu zakladasz, ze twoje dziecko sie nie wyprowadzi w ciagu tygodnia od po
              > djecia decyzji w miejsce, gdzie posiadanie prawa jazdy ulatwiloby bardzo zycie?

Slowo 'ulatwiloby' jest tu kluczowe. W jakie miejsce ktos przeprowadza sie nagle gdzie prawadzenie auta jest niezbedne? Ulatwic moze,ale nie oznacza ze jest niezbedne. Takie rzeczy jak zmiana miejsca zamieszkania jednak podejmuje sie po namysle zazwyczaj.
              • mikams75 Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 02.11.15, 22:46
                np. swietna oferta pracy w usa czy w innym miejscu - krotki czas na podjecie decyzji, prowadzenia auta w nowym miejscu zamieszkania - niezbedne.
                • najma78 Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 03.11.15, 08:45
                  mikams75 napisała:

> np. swietna oferta pracy w usa czy w innym miejscu - krotki czas na podjecie de
                  > cyzji, prowadzenia auta w nowym miejscu zamieszkania - niezbedne.

Szukasz rozwiazan, robisz prawo jazdy w usa albo nie przyjmujesz oferty pracy. Nie ta bedzie inna. Bez przesady.
                  • mikams75 Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 03.11.15, 11:40
                    Niby jakich rozwiazan? Rezygnacja nie jest rozwiazaniem problemu.
                    a pozniej mozna sobie dlugo w brode pluc, ze sie cos przegapilo ze wzgledu na brak prawa jazdy.
                    Zauwaz, ze wiekszosc mlodych osob robi prawko z latwoscia, 20 lat pozniej to juz tak latwo nie idzie.
                    • najma78 Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 03.11.15, 12:09
                      mikams75 napisała:

> Niby jakich rozwiazan? Rezygnacja nie jest rozwiazaniem problemu.
                      > a pozniej mozna sobie dlugo w brode pluc, ze sie cos przegapilo ze wzgledu na b
                      > rak prawa jazdy.

W brode zawsze mozna sobie pluc z jakiegos pwodu. W zyciu dokonuje sie wyborow na tym ono polega.

> Zauwaz, ze wiekszosc mlodych osob robi prawko z latwoscia, 20 lat pozniej to ju
                      > z tak latwo nie idzie.

Bez przesady.
                      • mikams75 Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 03.11.15, 12:23
                        dlatego najlepszym wyborem jest zrobienie prawa jazdy za mlodu nawet jesli sie nie ma ani samochodu ani miejsca parkingowego.
              • klamkas Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 02.11.15, 22:54
                Po namyśle, nie oznacza, że jest czas na zrobienie kursu i zdanie egzaminu na prawko. Mój brat zaraz po studiach zdecydował się (po namyśle z przyszłą żoną) na przeprowadzkę na wieś - od momentu propozycji do przeprowadzki minęły 3 tygodnie (limit mieli 4 tygodniowy, potem pracodawca miał szukać kogoś innego). Taką wieś, że jeśli nie własny samochód, to 15 km rowerem do sklepu, do przedszkola, do szkoły, bo żadnej komunikacji publicznej nie ma (no, była, do przystanku trzeba było dojść/dojechać 5 km). Bratowa wzięła kilka lekcji (prawko miała nieużywane od lat) i po wiejskich drogach na spokojnie oswoiła się z jazdą. Teraz jeździ normalnie. Podejrzewam, że gdyby jej życie nie zmusiło, to nigdy nie nauczyłaby się jeździć.

I nie bardzo mieli inne opcje - mogli przyjąć tą ofertę i żyć spokojnie, albo klepać biedę w komforcie MPK.
                • najma78 Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 03.11.15, 08:49
                  klamkas napisała:

> I nie bardzo mieli inne opcje - mogli przyjąć tą ofertę i żyć spokojnie, albo k
                  > lepać biedę w komforcie MPK.

No wiec byli zmuszsni. Zycie nie konczy sie na jednej ofercie pracy i koniecznie na odludziu. Naprawde zawsze jest wysjcie. Poza tym zawsze znajdzie sie cos czego brakuje, co w przypadku gdybysmy to mieli mogloby ulatwic zycie.
                • fomica Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 03.11.15, 08:54
                  Ani ja ani mój mąz nie mamy zawodów wymuszających zamieszkanie na wsi. I nie ma takiej siły która by nas nakłoniła do wyprowadzki z miasta. Jaki zawód wybierze syn - nie wiem, jeśli taki, który wymaga mieszkania na odludziu, to pewnie nie będzie w ogóle tej dyskusji, tylko prawko będzie oczywistością.
                  • cosmetic.wipes Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 03.11.15, 09:22
                    Nie bardzo łapię dlaczego tak się upierasz.
                    Umiejętność prowadzenia samochodu/jazdy na rowerze/pływania itp. może się nigdy nie przydać, niemniej jednak warto je posiąść.
                    • fomica Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 03.11.15, 09:26
                      Przy czym się upieram? Przy tym, że można żyć bez prawa jazdy? Albo że można je zrobic później, niekoniecznie w wieku 18 lat? Bo to prawda.
                      A tu rozmówcy podają jakieś dla mnie abstrakcyjne przykłady "a mój kuzyn...", "a moja bratowa...". No więc odpowiadam w tym samym stylu "a ja i mój mąż..." i opisuje nasza sytuację, inną niż wasze.
                      • cosmetic.wipes Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 03.11.15, 12:04

Ludzie ci dają konkretne, nie abstrakcyjne, przykłady na twoje pytanie w jaki sposób nagle może się prawko przydać.
                        Poza tym posiadanie prawa jazdy w żaden sposób życia nie utrudnia, nawet jeśli się z niego nie korzysta tongue_out
          • rosapulchra-0 Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 02.11.15, 23:06
            Większość mojego życia mieszkałam w centrum Warszawy, uwierz - bardzo dobrze wiem, co to znaczy szukać miejsca parkingowego wink
            • kardiolog Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 02.11.15, 23:09
              O tak
              🚙🚶🚙🚌🚗🚕🚚🚓🚙
        • najma78 Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 02.11.15, 22:30
          rosapulchra-0 napisała:

> Z tym miejscem parkingowym to trochę przegięłaś big_grin

Nie przegiela, z tym miejscem moze byc spory problem w niektorych miejscach,zalezy gdzie sie mieszka.
          • mikams75 Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 02.11.15, 22:47
            oczywiscie, ze pronlem moze byc, ale nie mozna zakladac, ze sie zawsze bedzie mieszkalo w tym samym miejscu.
            • fomica Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 03.11.15, 08:58
              No cóż, ja zakladam że mieszka się tam gdzie się wybierze, więc nie wiem z jakiego powodu miałabym (albo syn) zamieszkać w miejscu które nam ewidentnie nie pasuje, jest trudny dojazd, nie ma komunikacji miejskiej itp.
              • mikams75 Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 03.11.15, 12:27
                trudno wszystko w zyciu podporzadkowac do miejsca zamieszkania, bywaja w zyciu inne priorytety i wowczas trzeba isc na kompromis i zamieszkac z dala od przystanku autobusowego.
          • rosapulchra-0 Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 02.11.15, 23:09
            Napisałam wyżej, że dobrze wiem, jakie są problemy z miejscem parkingowym, ale pierwszy raz słyszę, żeby ktoś uzależniał zrobienie prawa jazdy i zakup auta od miejsca parkingowego smile
            • kardiolog Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 02.11.15, 23:17
              Oj trochę się nie zgodzę.
              Mieszkając np.w San Gimignano nie kupię bmw7 tudzież podobnego auta nie mając garażu.
              Natomiast nie wyobrażam sobie życia bez prawa jazdy. Ja musiałbym mieć chociaż na elektryczny wózek inwalidzki gdybym nie mógł na większe auto🙊🙈
              ..
              Aby znać człowieka, wystarczy poznać samego siebie; aby poznać ludzi, trzeba żyć pośród nich.
              Stendhal
            • fomica Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 03.11.15, 08:47
              Nie wiem czy zauwazyłaś, ale akurat o parkingu wspomniałam jako o jednym z kilku punktów i wcale nie najważniejszym.
          • princy-mincy Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 03.11.15, 06:15
            A dlaczego prawko musi sie równać zakup auta?
            Ja zrobiłam prawko w wieku 18 lat i do dzis nie mam własnego auta w sensie, ze nigdy nie byłam właścicielka- nie przeszkadza mi to w czynnym użytkowaniu samochodu od ponad 10 lat. Wczesniej, po zrobieniu prawka, jeździłam samochodem mamy, gdy tylko ona go nie potrzebowała.
            • fomica Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 03.11.15, 08:52
              > A dlaczego prawko musi sie równać zakup auta?
              A ktos twierdzi że musi? Chciałabym z dzieckiem przegadać czy w najbliższej perspektywie ma faktycznie użytkowanie auta, czy ma jakis dostep, czy zamierza wypożyczać, czy pozwoli sobie za zakup itd. Sama jestem przykładem, że prawko w wieku 20 lat było bezużyteczne, mogłam je zrobic 10 lat później a wtedy wydać te kasę lepiej, choćby na nauke jezyków.
              Ja samochodu nie posiadam, więc niby jak moje dziecko ma jeździć autem swojej mamy? Twój przykład zupełnie nieadekwatny do mojej sytuacji.
              • mikams75 Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 03.11.15, 12:29
                moje prawko tez bylo bezuzyteczne w wieku 20 lat ale wcale nie zaluje, ze wtedy zrobilam i nie odkladalam na niewiadomokiedy jak zajdzie taka potrzebe. Potrzeba pojawila sie po wielu latach i w tym momencie nie mialabym czasu na kursy, nauke itd.
              • mynia_pynia Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 03.11.15, 12:34
                No coś ty, ja jak tylko zrobiłam prawko (22 lata) zaczęłam być kierowcą po imprezach, bo tylko wtedy każdy chciał mi dawać samochód, przy okazji wakacji/ferii jeździłam samochodem u dziadków, następnie samochodem chłopaka, męża, później przez chwile swoim a teraz znowu męża wink
                Przez 15 lat posiadania prawka nie jeździłam może z 2 lata - i to w środku.
                • mikams75 Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 03.11.15, 17:32
                  widzisz,a mnie nie mial kto dawac samochodu, z imprezy wracalo sie nocnym autobusem.
                  Mimo wszystko, nie zaluje, ze zrobilam tyle lat temu bo jak nagle wyskoczyl "mus" to nie zaczynalam od zera i czasu niewiele potrzebowalam.
    • strega76 Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 02.11.15, 22:47
      Sama zarobiłam i opłacilam kurs w wieku 22 lat. Sama kupiłam 1 i kolejne auta. Przy pierwszym aucie mama była współwłaścicielem, bo majac prawko lata, miala duże zniżki. Tata zrobił prawko po mnie, majac 64 lata i kupił auto. Nie ma reguły.
    • nutella_fan Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 03.11.15, 02:46
      Uważam tak samo.
    • aamarzena Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 03.11.15, 10:28
      Jeśli tylko będzie mnie stać to dam dzieciom na kurs, potem będę użyczać swoje auto, by szlifowały jazdę. Uważam prawo jazdy za element wykształcenia ogólnego. Jeśli w życiu późniejszym im się nie przyda to na pewno nie zaszkodzi. Większe prawdopodobieństwo jednak, że prawo jazdy będzie przydatne czy wręcz konieczne.
      Oczywiście wszystko można zrobić później. Niemniej do zrobienia prawa jazdy potrzebny jest czas i szkoda byłoby go nie mieć jeśli trafi się okazja fajnego wyjazdu, stażu czy pracy, gdzie ta umiejętność jest wymagana, a podjąć decyzję trzeba będzie szybko.
    • mynia_pynia Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 03.11.15, 12:28
      Byłam już na studiach, nawet zarabiałam. Rodzice mi i siostrze wykupili kurs i popłacali egzaminy.
    • lilly_about Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 03.11.15, 12:36
      Kurs prawka dostałam w prezencie od rodziców, jak skończyłam 17 lat. Córce też zamierzam sfinansować kiedyś prawo jazdy.
    • woman_in_love kurs prawa jazdy pownien być zamiast 1 lekcji reli 03.11.15, 13:55
      gii. To się powinno robić w liceum, w ramach normalnych lekcji i z nauczycielem z uprawnieniami instruktora
    • jehanette Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 03.11.15, 13:59
      Zdumiewa mnie rozkminianie "kto powinien to czy tamto". Wszystko zależy od sytuacji, relacji, kontekstu. Jak Cię stać i chcesz, to sfinansuj. Jak Cię nie stać albo nie chcesz, to poszukajcie innej drogi.
    • male_a_cieszy Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 03.11.15, 14:53
      W wieku osiemnastu lat nie chciałam robić prawa jazdy. Dostałam od rodziców równowartość i kupiłam sobie rower big_grin. Moje siostry miały opłacone prawko przez rodziców. Brat również, ale on nie zdał trzech pierwszych podejść i kolejne finansował już sobie sam (pracował już). Mojemu mężowi prawko też finansowali rodzice. Dlatego swoim dzieciom też zamierzam sfinansować (ale to jeszcze kilka lat upłynie).
      • cegielka612 Re: Kurs prawa jazdy - kto powinien sfinansować? 03.11.15, 21:37
        Ja uczę dzieci tego co sama umiem - jako bazę. Nie wyobrażam sobie życia bez prawa jazdy. Nie widzę też przyjemności z korzystania z MPK w postaci darcia z buta o 7 na autobus, by dojechać do pracy. Nie widzę komfortu w takiej opcji wożenia dzieci do szkoły/przedszkola/na basen. Każda taka czynność transportem miejskim to wyprawa i jeszcze nie można się spóźnić. Oczywiście, że można żyć bez samochodu - bez bieżącej wody też można - tylko po co jeśli to nie problem finansowy?
        Sfinansowanie prawka - jeśli ma się środki to dla mnie oczywista oczywistość. Większy problem to co zrobić jak nie będzie miał potomek w tym wieku ochoty na realizację moich planów edukacyjnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka