asia-loi
08.11.15, 10:31
wyborcza.pl/1,75478,19155239,wypedzanie-zlego-w-sejmie-prawica-oczyszcza-pokoje-po-palikocie.html#BoxGWImg
W 2015 roku taka ciemnota. I tacy ludzie będą stanowić prawo w Polsce w XXI wieku.
Nie wiem: śmiać się czy płakać?
Artykuł jest jeszcze na głównej stronie gazety.pl, ale gdyby ktoś miał już blokadę na całość, to przekopiuję.
"Ksiądz zaproszony przez posłów Zjednoczonej Prawicy poświęcił sejmowe pomieszczenia zajmowane jeszcze niedawno przez parlamentarzystów Twojego Ruchu. - Chcemy wypędzić złe duchy. Tu odbywała się walka dobra ze złem - mówią posłowie.
- Błogosławieństwo niech pozostanie w tym pomieszczeniu i nad jego mieszkańcami. Teraz i na zawsze. Amen - mówił duchowny, święcąc w piątek pokoje sejmowego klubu Zjednoczonej Prawicy. Posłowie przejęli pomieszczenia po Twoim Ruchu. Zaprosili księdza, aby je "oczyścił", czy też - jak nazywa akcję Fronda - przeprowadził "duchowy detoks".
- To lokal po Twoim Ruchu. Chcemy wypędzić złe duchy z tego pomieszczenia, aby dobry duch nad naszą formacją czuwał - tłumaczył telewizji Superstacja poseł ZP Andrzej Romanek.
- Tu odbywała się walka dobra ze złem. Albo jeśli chodzi o Palikota - Złego z Dobrym. Pamiętamy próbę krzyku, aby krzyż zniknął z Sejmu - mówi posłanka Beata Kempa. W nowych pokojach Zjednoczonej Prawicy krzyże pojawiły się nad każdymi drzwiami. Na regałach posłowie postawili obrazki z wizerunkiem Jezusa.
Po posłach Twojego Ruchu zostały prawicy nie tylko pokoje ale i antyklerykalne plakaty. Takie znalazł u siebie szef Solidarnej Polski Zbigniew Ziobro. - Nie uwierzyłbym, gdybym nie zobaczył. Woda święcona jest jak najbardziej wskazana. Chcemy w dobrym klimacie funkcjonować. To, co zawiesił na ścianie Palikot, ściągnęło go do samego piekła w polityce. Mam nadzieję, że się jeszcze nawróci i do piekła nie trafi- mówił Superstacji Zbigniew Ziobro.
- Zaglądałem do środka. Pokój Zjednoczonej Prawicy bardziej przypomina teraz kaplicę niż pokój sejmowy. To przyczynek do dyskusji o świeckim państwie. Czy w tym Sejmie potrzebne są dwie kaplice? - komentuje dawny poseł TR Wincenty Elsner.