dankaimirek 09.11.15, 17:51 Ile dajecie, pozwalacie dzieciom jesc? Czy 2 batoniki kinder (opakowanie 8szt) to duzo? 10sztuk tygodniowo? Spieram sie z kolezanka ze nie jest to duzo. Ona twierdzi ze sporo. A jak myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dankaimirek Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 17:52 Zle napisalam. Czy dwa batoniki dziennie to duzo? Odpowiedz Link Zgłoś
natalie_rushman Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 17:59 Bardzo dużo. Te batoniki są małe, ale mają w sobie tyle tłuszczu, cukru i kalorii, co o wiele większy kawałek ciasta. No i jakoś to jest konserwowane, żeby miało tak długie daty ważności. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 19:01 Bez przesady. Czekolada kinder: 12,5g masy, 71 kcal, białko 1,1g, tłuszcze 4,4g, cukry 6,7g. Ciasto w owocami i kruszonką: średnio 140g, 438kcal, białko 6,3g, tłuszcze 21,8g, cukry 56,3g Odpowiedz Link Zgłoś
natalie_rushman Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 20:12 Nie jem aż tyle ciasta naraz . A dzieci tym bardziej, zjedzą mały kwadracik i koniec. A w batonach jako takich nie ma nic zdrowego, tym bardziej w tym kinder paskudztwie. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 02:03 Wiesz jak wygląda 140 gram ciasta? To jest właśnie niewielki kwadracik, a np sernika bardzo mały kwadracik. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 20:16 dankaimirek napisał: > Zle napisalam. Czy dwa batoniki dziennie to duzo? Dużo. O dwa za dużo i o dwa owoce za mało. Dzieciom batoniki do niczego nie są potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 21:06 owoce tez nie są super hiper. Odpowiedz Link Zgłoś
kotradykcja Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 08:44 Dwa batoniki dziennie to BARDZO dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 17:56 Ale po co dajesz kilogramy batonikow, co one wnosza do diety twojego dziecka? Moje dziecko nigdy w zyciu nie jadlo batonika, czy cos stracilo bo nie wiem? Odpowiedz Link Zgłoś
dankaimirek Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 17:57 A ja napisalam ze daje ? Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 17:59 To o czyje dziecko sie spieracie? Czy tak z nudow sie spieracie hipotetycznie hahaha? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 19:40 pytanie co twoje zyskalo ich nie jedzac? Odpowiedz Link Zgłoś
natalie_rushman Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 20:12 Zdrowsze zęby, brak nadwagi i problemów ze skaczącym cukrem? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 21:49 tzn wazy idealnie nie ma jednej dziury? czym sie objawia problem ze skaczacym cukrem? bo ja jem te batony juz 30 lat i dziur nie mam wage w normie i cukier tez nie narzekam... ale moze dlatego ze lubie sport? Odpowiedz Link Zgłoś
natalie_rushman Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 16:01 Naprawdę nie wiesz, że dzieci dzień w dzień rąbiące mnóstwo słodyczy są rozkojarzone, marudzące i trudno im się skoncentrować (np. w szkole) właśnie z powodu nadmiaru cukru? Ludzie, o co ten bój swoją drogą. Przecież te wszystkie batony, wafelki i cukiereczki i lizaczki to g... nad g..., najczęściej smakowo i jakościowo. Nie lepiej dawać porządnej czekolady, orzechy w czekoladzie itp. ? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 16:32 > Naprawdę nie wiesz, że dzieci dzień w dzień rąbiące mnóstwo słodyczy są rozkoja > rzone, marudzące i trudno im się skoncentrować (np. w szkole) właśnie z powodu > nadmiaru cukru? To mit. Odpowiedz Link Zgłoś
natalie_rushman Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 16:54 Lekarze o tym piszą... Odpowiedz Link Zgłoś
karolciab125 Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 09:57 Moja jest sucha jak patyk, zero próchnicy (w mleczakach też nie miała) a słodycze lubi i je - czasami mniej, czasami więcej. Są w miejscu ogólnodostępnym, pilnuję tylko, żeby były PO obiedzie a nie zamiast... Odpowiedz Link Zgłoś
karolciab125 Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 10:00 Próchnica zależy od wielu czynników a nie tylko od spożywania słodyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
natalie_rushman Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 16:03 Ale MIĘDZY INNYMI cukry niszczą szkliwo. Oczywiście, że są osoby, którym nic nie zaszkodzi. Całkiem sporo jest też osób, którym szkodzi sporo rzeczy w nadmiarze i powinny je sobie dawkować. Pasienie dzieciaka 2 kinderami dziennie uważam za przegięcie - to czysty syf, lepiej dać np. po 2 kostki dobrej czekolady. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Dawanie slodyczy dzieciom 11.11.15, 13:54 Na jedno wychodzi. Niektórzy to maja fobie cukrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Dawanie slodyczy dzieciom 11.11.15, 14:05 Na pewno obecna fala otyłości dzieci i młodzieży to od diety brokułowej. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Dawanie slodyczy dzieciom 11.11.15, 14:15 Slodycze jadły dzeci od zawsze, tyle że w domach matki gotowaly i piekły a dzieciaki wybiegane były. Teraz ani nie wybiegane za to karmine syfem a wine zwala sie na czekoladki Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Dawanie slodyczy dzieciom 11.11.15, 14:23 Dlatego kobiety do garów, a dzieci na podwórka. Odpowiedz Link Zgłoś
natalie_rushman Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 16:01 Codziennie kilka syfiastych batoników typu kinder? Czy może jednak coś lepszego? Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 21:48 Współczuję twojemu dziecku, rozumiem alergia czy coś ale widzimisię ??? Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 06:54 Dokladnie. Jak u Mormonow czy innych Amiszy. Schiza. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Dawanie slodyczy dzieciom 11.11.15, 13:57 Dokładnie. Jeśli te ematki były też tak bezcukrowo chowane to współczuje podwójnie. Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 18:04 O, no to się zacznie Ja nie daję w ogóle. Nie z powodów ideolo, tylko mnie batony obrzydzają. Zresztą za taką kasę to wolę kupić coś innego. Zamiast batonów np. granaty. Albo sama upiec ciasteczka. Odpowiedz Link Zgłoś
paloma_blauwinder Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 18:23 Batoniki kinder to syfologia - tłuszcze utwardzone i mnóstwo cukru. Wcale nie są też takie tanie jak na tak marny skład. W sensie zdrowotnym koleżanka ma rację - to dużo. W sensie gramatury - śmierdzą malizną, więc ty masz rację. Lepiej dać duży kawał zwykłej czekolady. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 18:29 ale co to są batoniki kinder? Bueno? Czy Mleczne Kanapki czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
dankaimirek Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 18:33 To nie chodzi o kanapki, tylko batoniki te male. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 18:57 Nie, te czekoladki po 12 gramów jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 21:11 ja nadal nie wiem o które chodzi. Możesz podać nazwę? Pierwsze słyszę o "batonikach" kinder Odpowiedz Link Zgłoś
mona_mayfair Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 21:17 kinder czekolada, o losie... pakowane w pudełko czekoladowe batoniki z mlecznym nadzieniem, takie z dzieciakiem na obrazku. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 07:58 to są batoniki? aha. Myślałam, że czekoladki. batony to raczej to: Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 18:24 Nie limituje,raz zje jeden,raz 6. Stawiam,ze 99% odpowiedzi bedzie:Nie daje takiego swinstwa Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 20:13 > Stawiam,ze 99% odpowiedzi bedzie:Nie daje takiego swinstwa To ty nie wiesz, że dzieci ematek wymiotują z obrzydzenia na sam widok cukierka? Przyswajają tylko niesolone kiełki, samodzielnie wyhodowane na glebie ekologicznej, popijając je wodą destylowaną P.S. Ciekawe skąd się biorą te dzieci, które jak rodzice nie widzą, rzucają się na byle słodki ochłapek jak zwierzęta (nie, to na pewno nie są dzieci, którym nie wolno nawet spojrzeć na cukier ) Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 20:33 Nie wiem,w moim realu nie wystepuja,bo moi znajomi nie maja pier...ca na punkcie slodyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 21:08 A ja uwielbiam takie watki, pamiętam jeden, w którym jak dziecko emamy miało się napić coli, to płakało (ze wstrętu oczywiście ) Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 21:11 Imidz najważniejszy, prawie żadna sie nie przyzna że dziecko je slodycze Odpowiedz Link Zgłoś
mona_mayfair Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 21:18 moje nie lubi gazowanego, ale pewnie tylko dlatego cola nie wchodzi;p Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 21:21 Mój nie wypije ani coli, ani niczego gazowanego. Myśle, ze w skrajnym przypadku mógłby sie rozpłakać z obrzydzenia ;p Natomiast słodycze jemy, bo lubimy. Ja właśnie wpieprzam swietomarcinskiego rogala. A syn dostanie na śniadanie mleczna kanapkę kinder, bo wyrodni rodzice nie kupili mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
mona_mayfair Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 21:22 wyobraziłam sobie, jak kruszę dziecku mleczną kanapkę do płatków mogłby sie zdziwić Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 21:52 to o moim dziecku? Wprawdzie nie placze bo nie musi pic coli ale wzdryga sie z obrzydzeniem - gazowane pali w jezyk a czarny plyn wyglada strasznie. Mimo tego - slodycze uwielbia i kolor czekolady jest niestraszny Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 14:50 Mojemu synowi (lat 14) tez zaszklily sie oczy po wypiciu mojej coli wzmocnionej whisky . Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 18:30 Każdy batonik to o batonik za dużo. Nie ma w nich nic wartościowego, zbędne tłuszcze, cukier, mleko w proszku. O ile rozumiem robienie sobie "święta" raz na jakiś czas tak ustalanie codziennej porcji słodyczy jest dla mnie dziwne. Po co uczyć że je się słodkie każdego dnia? Czymkolwiek to słodkie by nie było... Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 22:00 mid.week napisała: > Każdy batonik to o batonik za dużo. Nie ma w nich nic wartościowego, zbędne tłu > szcze, cukier, mleko w proszku. O ile rozumiem robienie sobie "święta" raz na j > akiś czas tak ustalanie codziennej porcji słodyczy jest dla mnie dziwne. Po co > uczyć że je się słodkie każdego dnia? Czymkolwiek to słodkie by nie było... Popieram. Wg. mnie tego typu batoniki, to swinstwo, sklad juz opisalas. I do tego, dawac to codziennie? Odpowiedz Link Zgłoś
mildenhurst Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 18:45 mój odkąd ma nielimitowany dostęp zjada......jedną dwie sztuki ogólnie słodkiego na tydzień. 12 lat. Bywa czasem, że jest to jeden cukierek. Nie pamiętam kiedy kupowałam słodycze ostatnio, poza lodami dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 18:49 Nie wyliczam. Jedzą tyle na ile mają ochotę pod warunkiem zjedzenia normalnego, wartościowego posiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 19:05 Jak są urodziny, mikołajki, jakieś święto i dostaną słodkie- to jedzą do wypęku, co czasem oznacza kilka czekoladek naraz, a kiedy indziej- odpakowanie jajek niespodzianek i pozostawienie całej czekolady nawet nie polizanej. Na codzień raczej nie kupuję czekoladek i batonów, ale dzieciakom wolno zjeść na podwieczorek coś słodkiego- budyń, kisiel, herbatniki, galaretkę, jogurt albo- o zgrozo! - monte. Raz na jakiś czas chrupki serowe. Latem - lody, codziennie. Obydwa chude jak patyki. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 19:10 A jak - cukier, cholesterol, poziom trójglicerydów oraz stan zębów? Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 06:57 Nikt takich badan raczej nie robi dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 08:10 U mnie po 30 latach nie odmawiania sobie słodyczy, a nawet o zgrozo, fast foodów, prawie idealne Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 09:47 Podstawą do dalszego zdrowia jest dzieciństwo, za czasów Twojego dzieciństwa słodyczy i różnych świństw spożywczych praktycznie nie było, nie widziałaś chipsów na oczy, ze słodyczy czekolada i tyle, cola - z okazji komunii gdy wujek pracujący za granicą przywiózł. Teraz puszkę coli kupisz za 1 zł w każdym sklepie, dzieciaka 2 -letniego widzę z colą i chipsami w łapie. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 09:52 Nie wszyscy urodzil sie tak dawno temu Za czasow mego dziecinstwa byl kapitalizm,slodycze byly ogolnodostepne.Jadlam te batoniki jako dziecko i zelki Haribo rowniez.W sklepu szkolnym mozna bylo kupic czipsy Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 10:18 I dlatego wzrosła w galopującym tempie (poczytaj sobie statystyki przed 1989 rokiem i powiedzmy od 1999 roku) nadwaga i otyłość w społeczeństwie, także wśród dzieci i młodych. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Dawanie slodyczy dzieciom 11.11.15, 14:02 Zauwaz jak zmienił sie sposób odzywania. Malo kto je w domu, często gotowce. Jedzenie coraz gorsze o ile ktoś nie wysili sie odrobine i nie będzie gotowal sam. To nie czekoladka jest odpowiedzialna za obecny stan zdrowotny społeczeństwa ale "dobrobyt" sklepowy. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Dawanie slodyczy dzieciom 11.11.15, 13:58 A jak sie to ma do czekoladki Kinder? Nawet dwóch. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 09:45 A szkoda Fanko ohydnego syfu do kanapek (chyba, że masz na myśli swoje preferencje seksualne). Obecnie już 10-letnie dzieci (!) mają zaczątki miażdżycy. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 08:39 Moje dzieci - lat 18 i 20, jedzace slodycze codziennie, ale bez obzerania sir maja zeby w idealnym stanie, waga w normie. Wyniki jednego w normie, drugiego nie bylo potrzeby badac. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 16:36 > A jak - cukier, cholesterol, poziom trójglicerydów oraz stan zębów? Dobre, dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 19:09 Raz w tygodniu w niedzielę po obiedzie dostają po 1-2 kawałki domowego ciasta. Jeżeli tak się składa, że w danym tygodniu są urodziny u kolegi, a co za tym idzie słodycze wtedy w niedzielę nie dostają. Wystarczy, że dzieci sąsiadów zapasione jak beczki i co czwarte dziecko w Polsce ma nadwagę, ale paście, je paście, jak mawia Kubek mniejsza konkurencja ze strony spaślaków dla moich. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 20:30 Pase jak moge,wszystko jada podwojnie,dwa sniadania,obiady,desery,kolacje.Nie mam pomyslu co moglaby mu jeszcze dac do jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 00:52 Kurde no, to muszę chyba do Twoich sąsiadów oddać, bo moja 10 latka waży 27 kg, mimo że pasę ją tym cichym zabójcą prawie codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 19:28 Ja nie daje wcale za to syn sam sobie kupuje jak ma.ochotę i z tego afery nie robię bo nie przepada za słodyczami zjada sporadycznie jak ja a mój ulubiony to Pawełek advocat Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 19:57 Czasem goszczę dzieci, które w domu na codzień nie mogą jeść słodyczy. Odbijają sobie wszędzie tam, gdzie rodziców nie ma. Na wyjazdach do picia cola i inne ulepki. W słodyczach nie ma nic wartościowego, bo i one od tego nie są. Są po to, żeby sprawiać przyjemność. Pytanie o 2 batoniki dot. dziecka w jakim wieku? Moje dzieci mogą zjeść coś słodkiego po normalnych posiłkach. Córka lubi i chętnie korzysta, syn czasem zje czekoladę, ale woli owoce. Ciężko stwierdzić, skąd to wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 09:41 Alkohol też daje przyjemność. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 09:53 moje dziecko mialo taki etap dzikiego rzucania sie na slodycze i ile by nie zezarla w domu to u kogos tez by zjadla do wyrzygu. Jakie jest rozwiazanie problemu? Karmic w domu slodyczami az sie pochoruje czy ograniczyc w domu i nie robic afery jak ktos inny nakarmi? Odpowiedz Link Zgłoś
natalie_rushman Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 16:06 Zrobić krzywą cukrową . Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 16:39 I co konkretnie ma wnieść ta krzywa cukrowa? Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Dawanie slodyczy dzieciom 11.11.15, 14:03 W jaki celu? Nikt bez wskazań nie zleci ani nie zrobi krzywej cukrowej dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 20:19 Ja wole dac wiecej a rzadziej, niz troche codziennie. My mamy slodyczowe soboty, kiedy to dzieciaki wybieraja sobie co chca slodkiego. W tygodniu nikt z nas nie jada deserow, tema slodyczy w ogole sie nie pojawia. W gosciach jedza ile chca. Batony codziennie jakos do mnie nie przemawiaja Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 21:11 A co za różnica, czy zje 5, po jednym dziennie, czy 5 naraz w słodyczową sobotę? Tak z ciekawości pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 21:15 Jesli zje po jednym dziennie to utyje, zęby zrujnuje a cukrzyca i wysoki cholesterol murowany Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 08:55 Jest szansa, że jak wygłodniałe słodkiego po całym tygodniu zje 5 w słodyczową sobotę to po prostu się wyrzyga i o to pewnie chodzi rodzicom Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Dawanie slodyczy dzieciom 11.11.15, 15:36 kota_marcowa napisała: > A co za różnica, czy zje 5, po jednym dziennie, czy 5 naraz w słodyczową sobotę > ? Tak z ciekawości pytam. Teoretycznie niewielka. Ja nie wierzę w te 5 na raz przy zalożeniu, że faktycznie nie je się cukru w tygodniu. Zaznaczam - cukru jako takiego w każdej postaci. IMO osoba, która potrafi wciągnąć taką ilość słodkiego na raz ma organizm przyzwyczajony w jakiś sposób do cukru - słodzona herbata, soki, kanapka z dżemem... A to tylko niejedzenie jakiegoś konkretnego batona, a nie odstawienie cukru. Dla mnie kilka batonów na raz to jak dla kilo baklawy kiedyś... Rzyg murowany. Poza tym musi być jakaś fizjologiczna róznica, nie wiem jaka ale każdy z trzech dietetyków z którymi miałam okazję rozmawiać mówił o jednym dniu z dyspensą na słodycze. Tak na logikę - cukier działą źle na szkliwo, a mało kto myje po batonku zęby więc z tej perspektywy lepiej jeść rzadko a więcej niż odwrtonie. (oczywiście nie mam na myśli forumek, które wraz z cała rodziną szorują zęby po każdym kęsie a dzieciom wraz z cukierkiem pakują do szkoły szczoteczkę i pastę...). Poza tym poziom cukru ci skacze raz w tygodniu a nie codziennie. Wyrabisz sobie dobry nawyk. I to co pisałam na początku - jesz mniej bo po tygodniowym poście nasycisz się mniejszą ilością. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Dawanie slodyczy dzieciom 11.11.15, 16:52 mid.week napisała: > > Ja nie wierzę w te 5 na raz przy zalożeniu, że faktycznie nie je się cukru w ty > godniu. Zaznaczam - cukru jako takiego w każdej postaci. IMO osoba, która potra > fi wciągnąć taką ilość słodkiego na raz ma organizm przyzwyczajony w jakiś spos > ób do cukru - słodzona herbata, soki, kanapka z dżemem... Swieta racja. Jesli od poczatku jest sie przyzwyczajonym do znikomej ilosci cukrow w ciagu tygodnia, to nie da sie nagle zjesc 5 batonow. Czlowiek nie jest po prostu przyzwyczajony. > > Poza tym musi być jakaś fizjologiczna róznica, nie wiem jaka ale każdy z trzech > dietetyków z którymi miałam okazję rozmawiać mówił o jednym dniu z dyspensą na > słodycze. Tak na logikę - cukier działą źle na szkliwo (...) > Poza tym poziom cukru ci skacze raz w tygodniu a nie codziennie. Wyrabisz so > bie dobry nawyk. I to co pisałam na początku - jesz mniej bo po tygodniowym poś > cie nasycisz się mniejszą ilością. > Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Dawanie slodyczy dzieciom 11.11.15, 16:30 taka, ze w sobote nie da rady zjesc 5. A dla zebow to obojetne ile cukru wpadlo do zoladka, wazne jak czesto byl kontakt z cukrami. Odpowiedz Link Zgłoś
joaaa83 Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 21:33 Według mnie 2 batoniki dziennie to sporo. I nie chodzi mi o to, że Kinder to chemiczne "paskudztwo" surowo wzbronione, lepsze domowe ciasto, ale ogólnie 2 batoniki codziennie to dużo. Jak tak lubią, to dawałabym jeden batonik co 2-3 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz1978 Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 21:41 te dwa batoniki to jedyne slodycze w ciagu dnia??? jesli tak, to moim zdaniem nieduzo... No ale ja sama jem duzo slodyczy (moje dzieci mniej niz ja, ale "w przeliczeniu" na kinder czkoledki to raczej wiecej niz 2 dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 09:36 Te dwa batoniki odpowiadaja 4kostkom czekolady.Faktycznie masakra.Kto widzial 4kostkom na raz zjesc Odpowiedz Link Zgłoś
joaaa83 Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 09:57 Ja nie jem codziennie czekolady, a na raz nie zjadam też całej tabliczki. Nie liczę ile co ma kcal i nie mam hopla na punkcie zdrowej żywności, dlatego uważam, że jak ktoś je tak jak np. moje dziecko - tu kajzerka, tam soczek, czasem smażony kotlet na obiad, to dodatkowo te 2 batoniki dziennie to dużo. Jak autorki dzieci piją wodę, jedzą tylko ciemne pieczywo i mnóstwo warzyw, to mogą sobie pozwolić na więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 21:56 duzo i nieduzo, zalezy od wieku dziecka. Jedzenie 2 batonikow dzien w dzien - to tak, duzo, ale jesli sie zastapi zdrowszymi deserami to ujdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikafoka Re: Dawanie slodyczy dzieciom 09.11.15, 21:59 Je normalnie słodycze. Batony czy wafelki akurat rzadko. Z kupnych czekolada mleczna najczęściej. Zdarza się guma mamba, monte, lubiś. Poza tym głównie wypieki domowe- te często. Dziecko mamrok starszego bratanka, który na widok słodyczy dostaje szału. Je do porzygu jak ma możliwość. Nie wiem czy to lepsze wyjście. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 00:02 U mnie dzieci mają słodycze limitowane- Starszy jest potwornie łakomy, nie je, a żre w zasadzie wszystko, więc nie pasę go dodatkowo słodyczami ( ma tendencję do tycia- bo kocha jeść, nie znosi wysiłku fizycznego). Młodszy - bardzo szczupły , energiczny - jemu częściej kupuję po cichu słodycze - ale on wie,co to umiar-np. zje dwa kawałki czekolady i sam mówi : "stop". Ogólnie - ja się "poświęcam" i dla dobra dzieci zjadam słodycze,jeżeli takowe są w domu To mój nałóg, nie chce aby dzieci go powieliły. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 01:21 Wcale nie wydzielam dziecku słodyczy, je tyle ile chce. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 01:58 U mnie w domu funkcjonuje tzw szuflada słodyczowa, do której każdy ma dostęp. Żadna z moich córek się na nią nigdy nie rzucała, wręcz przeciwnie, sięgają do niej bardzo rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 07:35 No tak to działa. Dziecko, któremu w domu nie wolno, jadłoby do porzygania. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 08:10 gdyby to było takie proste. często limitowanie słodyczy to raczej reakcja rodziców na niepochamowane lakomstwo dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 09:56 dokladnie, u mnie slodycze byly na widoku dopoki dziecko nie zaczelo sie objadac do wyrzygu, w pewnym momencie nie mialam wyjscia - slodycze musialam schowac i wydzielac. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 08:51 Ciekawe, że jakbyś zobaczyła okrągłego chłopca z tą czekoladą w dłoni, to nie zostawiłabyś suchej nitki na jego rodzicach. Moje dzieci jedzą słodycze. Ba, sama je im kupuje. Jednak uważam, że to rodzic (konkretny) decyduje czy jego (konkretne) dziecko ma mieć dostęp limitowany, czy nie. Kropka. PS. Są dzieci, które nie lubią tak słodkiego jak i napojów gazowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 08:00 Moje dziecko je duuuzo wiecej slodyczy, takze takie ilosci nie zrobilyby na mnie wrazenia... Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 08:53 No to zależy co jeszcze je dziecko w ciągu dnia. Jeśli je normalne 5 posiłków to te dwie czekoladki to jest nic złego. A jeśli dzieciak je syf non stop to jeszcze dodatkowa czekoladka to nie byłaby wskazana. No i lepiej, żeby to słodkie zjadło w pierwszej połowie dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 09:51 Nie wiem. U nas słodycze są ogólnie dostępne. Są w szafce. Jak syn ma ochotę, to może coś wziąć. Nie często ma ochotę. A z wiekiem generalnie wyrobił sobie nawyk, że sam sobie je dozuje. Są dni, kiedy nie nic słodkiego a są takie, kiedy mówi mi, że zjadł w szkole dużo słodyczy, bo M. miał np. urodziny i częstował. Czy dwa batoniki to dużo? To zależy od reszty diety. Jeśli jest to dodatek do tosta z nuetllą na śniadanie, naleśniczków ze słodkim serkiem na obiad i słodkiej bułki na kolację, to masakra. Jeśli dodatek do owsianki z owocami na śniadanie, ryby do surówki na obiad i warzyw na parze z parmezanem na kolację, to raczej mało. Liczy się bilans ... nawet nie dnia, nawet nie tygodnia, ale generalnie cała dieta. Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: Dawanie slodyczy dzieciom 10.11.15, 09:59 To zależy od dziecka, czy przedszkolak, czy uczeń, co je ogólnie, jak waga, jak zęby, ile się rusza. Ja unikam wyrobów Kinder bo mają dziwna konsystencję, za to dzieci mają do dyspozycji zwykła czekoladę, od czasu do czasu domowe ciastka lub domowy sernik, tego nie limituję. W praktyce czasami i przez tydzień nie jedzą żadnych słodyczy a czasami codziennie po trosze. Jednak jak od kogoś dostaną kinderki to nie zabraniam, są zdrowi, maja urozmaicona dietę, sporo ruchu, nic im się nie stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Dawanie slodyczy dzieciom 11.11.15, 17:47 tak jak wiekszośc tutaj 2 kinderki to bardzo dużo próbowałaś ich keidyśs? sa słodko - słodkie bez smaku ja daję dziecku sporadycznie słodycze - czasami jedną kostkę czekolady, czasami 2 lentilki, na mikolaja do paczki dorzuce do zabawki po JEDNEJ galaretce wedla (takim cukierku) w tygodniu daję maksymalnie 1/2 słodyczy z tego co ty dziennie!!! a i tak uważam, ze daję za dużo Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Dawanie slodyczy dzieciom 11.11.15, 17:59 Ja daję po obiedzie coś na zasadzie paru chrupek, albo mały batonik, czasem lód, ale nie zawsze. Warunek - obiad musi byc zjedzony. Czasem odmawiam bez poczucia żalu. Dzieci mam zdrowe, szczupłe, chodzące na zajęcia ruchowe, z białym zdrowymi zębami i jedzące zdrowo i mające dobre nawyki. Więc to też pozwala mi na większy luz. Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re: Dawanie slodyczy dzieciom 11.11.15, 18:26 widzę, że osoby tu się wypowiadające nie mają dzieci sportowców i same nie uprawiały sportu wyczynowo. Baton kinder to samo zło, ale wyeliminowanie zupełnie cukru z diety jest bez sensu. Szczególnie jak potrzebne jest paliwo podczas np: meczu. Odpowiedz Link Zgłoś