Dodaj do ulubionych

klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wypada

11.11.15, 20:30
sluchajcie.
"wypada" to tak w cudzysłowie- bardziej może warto zobaczyc. chciałabym, żebyście mnie zainspirowały.
takie, które kuluralny czlowiek zna.
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 11.11.15, 20:53
      "Lot na kukułczym gniazdem"
      • tontonik Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 12.11.15, 10:23
        Jak ja tego filmu nie lubię. Pewnie dlatego, że książkę uwielbiam, a film wszystko splyca. Niestety tak jest z większością ekranizacji.
    • menodo Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 11.11.15, 21:04
      Ale masz na myśli obecny/nadchodzący sezon czy klasykę?
      • menodo Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 11.11.15, 21:27
        Aha, doczytałam, tu masz na przykład:
        www.imdb.com/list/ls055592025/
        • magia Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 11.11.15, 21:38
          Też bym się zasugerowała imdb.
          Do tego dorzuciłabym wszystkie oscarowe, jeśli na liście imdb ich nie ma.
          I już ci życia nie wystarczy smile
          • menodo Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 11.11.15, 21:48
            No, dla mnie to akurat takie minimum jest.
          • 21mada Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 11.11.15, 23:36
            Serio oskar to jakies kryterium? Przeciez to tylko filmy z jednego kraju oceniane przez jedna i te sama klike starcow od lat. I to ma byc wyznacznik? W wiekszosci te filmy sa denne, a wdodatku na jedno kopyto. Widziales jeden, to jakbys widzial wszystkie.
            • magia Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 11.11.15, 23:44
              Kryterium jak każde inne.
              Dla mnie większość filmów z tzw klasyki jest niestrawna, podobnie jak większość książę z noblowskiej listy.
    • babunia_wygodka Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 11.11.15, 21:06
      "Łowca androidów", "Vabank", klasyczne Gwiezdne Wojny, "Leon"/"Nikita", "Obcy", "Czas Apokalipsy"/"Łowca jeleni", "Psy"...
    • mynia_pynia Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 11.11.15, 21:14
      Życie ukryte w słowach, Miedzy słowami, Persepolis i Myszyn impasyból ;P
      • jaskiereczka Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 11.11.15, 21:30
        Pulp fiction
        • jaskiereczka Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 11.11.15, 21:31
          Mechaniczna pomarańcZa. Rejs.
    • a.va Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 11.11.15, 21:56
      Thelma i Louise (jak mogło go zabraknąć na liście imdb?), Chłopiec w pasiastej piżamie, Życie jest piękne.
    • liliawodna222 Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 11.11.15, 22:30
      Na szybko, ale to skrawek:

Chinatown
      Pianista
      Misja
      Amadeusz
      Sprawa Kramerów
      Żądło
      12 gniewnych ludzi
      Niebezpieczne związki
      Dom dusz
      Polowanie na Czerwony Październik
      Doktor Żywago
      Absolwent
      Pożegnanie z Afryką
      IMIĘ RÓŻY!!! smile) Mój ukochany film!
      • andziulec Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 11.11.15, 23:04
        Dom dusz, chodzi o ten na podstawie książki? Jejku dla mnie straszliwie okrojony z głównych wątków książkowych. Przez to niestety dla mnie nudny jak cholera. Skakanie z wątku na wątek. Brak spójności czasowej.
        Polowanie na czerwony październik, mniej więcej te same zarzuty. W mniejszym stopniu.
        A może zwyczajnie jestem porąbana i szukam takich wiernych ekranizacji.
    • viridiana73 Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 11.11.15, 23:46
      La strada- mój nr1, nie można nie znać.
      • morgen_stern Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 13.11.15, 12:40
        A myślałam, że Viridiana smile
    • 21mada Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 11.11.15, 23:48
      Teraz na salonach rozmawia sie o 'Zonach Hollywood'.
    • viridiana73 Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 12.11.15, 00:03
      Około 20 lat temu TVP emitowała cykl "Sto filmów na stulecie kina". Myślę, że ta lista jest kompletna, jeśli chodzi o dzieła, które wypada znać (wpisz sobie tytuł cyklu w google i wejdź na Filmweb). Ale oczywiście "wypada znać" czasem nie pokrywa się z "zachwycił mnie do bólu"smile
    • jolie Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 12.11.15, 08:22
      W polskim kinie warto, jak dla mnie, zobaczyć takie filmy (również jako przykład różnorodnych nurtów w polskim kinie):

"Ziemia obiecana"
      "Barwy ochronne"
      "Miś"
      "Dekalog" (wszystkie części)
      • viridiana73 Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 12.11.15, 09:17
        Racja jolie. Śpiąca byłam i zapomniałam o polskim kinie. Kurcze, dużo jest takich, jakimi kryteriami się kierować? Te nominowane do Oskarów? Potop, Faraona raczej widział każdy, ale "Panny z Wilka" (cudowny, leniwy film), czy "Nóż w wodzie (napięty, niepokojący) są rzadko emitowane przez TVP. "Przygoda na Mariensztacie" pierwszy film barwny, taki słodki i naiwny, pierwszy polski kryminał "Dotknięcie nocy"- niezły, choć przerysowany. Kieślowskiego nie wypada nie znać-ja go uwielbiam, choć niektórzy zarzucają mu wciskanie do filmów taniej metafizyki. A "Wodzirej"? Ten film jak mało który demaskuje kruchość ludzkich zasad moralnych. O, zapomniałam o "Popiele i diamencie", tego to już w ogóle nie można nie znać... Nie wiem, czy da się stworzyć taką listę, tyle tytułów mi się nasuwa... chyba trudno obejrzenie ich potraktować zadaniowo, ja je oglądałam przez całe życie, czasem byłam na któryś gotowa, czasem doceniłam dopiero po latach...
        • jolie Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 12.11.15, 09:45
          O, spotkałam internetową bratnią duszę! "Panny z Wilka" uwielbiam i oglądałam chyba z 10 razy, ta muzyka Szymanowskiego i taki trochę oniryczny klimat. Opowiadanie Iwaszkiewicza nie zrobiło na mnie takiego wrażenia. Przesłanie jest trochę dobijające... Zresztą ja obejrzałam wszystko, co nakręcił Wajda, prawie wszystko Munka i ogólnie to, co się dało z Polskiej Szkoły Filmowej. Do niektórych filmów jak najbardziej nie dorosłam, a niektóre obejrzane po latach interpretuję zupełnie inaczej. Teraz nie chodzę już na spotkania DKF i nie jeżdżę na festiwale filmowe - to był przywilej młodości. Dziwi mnie tylko, gdy czytam takie opinie, że nie ma dobrych polskich filmów. Przecież jest ich mnóstwo.
          • viridiana73 Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 12.11.15, 12:56
            Bo ja w ogóle lubię takie "Snuje", a "Łomotami" pogardzamsmilesmile A co do Wajdy, już gdy kliknęłam "wyślij", uświadomiłam sobie, że nie wymieniłam "Wszystko na sprzedaż", a to przecież film tak dziwny i inny niż wszystkie.
            • jolie Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 12.11.15, 20:31
              Tak, "Snuje" wink to zdecydowanie moje klimaty (w tej kategorii na równi z "Pannami z Wilka" stawiam "Dolinę Issy" Konwickiego). Dobrym kinem obyczajowym też nie pogardzę. Największa moja miłość to kino polskie i rosyjskie - lubię ekspresję słowiańskiej duszy i tą jej lekką autodestrukcję.
              Wajda dla mnie złoty okres miał w latach 1956 - 1979. To wtedy zrobił m.in. "Kanał", "Popiół i diament", "Wszystko na sprzedaż", "Polowanie na muchy", "Brzezinę", "Ziemię obiecaną", "Człowieka z marmuru", "Panny z Wilka" - wszystke te filmy oglądałam kilka razy...
              • viridiana73 Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 12.11.15, 20:54
                A wiesz, nigdy tak nie rozgraniczałam, lubię raczej dzieła konkretnych reżyserów, niż kinematografię konkretnego kraju. Uwielbiam Kubricka, cenię Polańskiego, a Bunuela kocham miłością wielką i dozgonną, bo nikt tak cudownie jak on nie potrafił oddać klimatu snu w filmie...
                • jolie Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 13.11.15, 07:17
                  >lubię raczej dzieła konkretnych reżyserów

Tak też mam, podobnie z aktorami - obejrzę wszystko z Zapasiewiczem czy De Niro. Jednak na podstawie setek filmów, które widziałam stwierdzam, że tak raczej beznamiętnie oglądam kino czeskie albo południowoamerykańskie - to mogą być dobre filmy, ale jakiejś tam struny we mnie nie poruszają. Może za bardzo uogólniam. Myślę, że to jest wspaniałe w kinie - można znaleźć coś, co najlepiej gra ci w duszy.
    • hemp_plant oskary :/ 12.11.15, 08:45
      to często badziewia, no sorki sad
      taki n p titanik- dla mnie jednak gniot.
      a wiele wiele filmow bardziej niszowych (czy po prostu nie amerykańskich) nie dostało oskara. i własnie o takie by mi bardziej chodzilo.
      ale dzieki anyway
      • asia_i_p Re: oskary :/ 13.11.15, 09:02
        Gniot, nie gniot, ale znać trzeba, choćby w celu ułatwienia odbioru scen komediowych i kabaretowych.
    • triismegistos Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 12.11.15, 09:27
      Imo warto wziąć na tapetę klasyki swojego ulubionego gatunku filmowego i obejrzeć co kręcono w nim na poczatkach kina. No dobra, nie piszę o pionierskich zupełnie czasach, prawdziwe kino zaczęło się jednak raczej po 24r.
      Lubisz widowiska historyczne? Obejrzyj Narodziny Narodu, albo Fall of Babylon. Lubisz melodramaty? Kobiecznie zobacz Męczennicę miłości, albo Złamaną Lilię. Lubisz komedie? Obejrzyj Generała, albo Gorączkę Złota.
    • duveen Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 12.11.15, 09:34
      Człowiek pogryzł psa
      Całego lynch'a
    • shell.erka Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 12.11.15, 10:02
      Kobiety na skraju załamania nerwowego.

• kobalt_e Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 12.11.15, 20:47
      Proponuję wpisać na taką listę filmy Hitchcocka. A z propozycji klasyki serialowej "Duma i uprzedzenie" z Colinem Firthem- wiem, że nie o tym wątek, ale szkoda nie znać wink
    • nenia1 Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 12.11.15, 21:31
      W cholerę tego jest:

Ranking subiektywny, kolejność przypadkowa

Bergman Siódma pieczęć, Źródło, Tam gdzie rosną poziomki, Persona, Szepty i krzyki
      Fellini - 8 i pół, La strada, Amarcord
      Polański - Lokator, Chinatown, Wstręt, Dziecko Rosemary
      Visconti - Śmierć w Wenecji
      Herzog - Fitzcarraldo, Stroszek, Woyzeck
      Kurasawa - Tron we krwi, Rashomon, 7 samurajów
      Prócz tego: Kontrakt Rysownika, Underground, Przełamując fale, Idioci, Windą na szafot, Sokół maltański, Siedem, Dobry, zły i brzydki, Za garść dolarów, Cinema Paradiso, Brudny Harry, Fargo, Podziemny krąg, Olbrzym, Buntownik bez powodu, Kotka na gorącym, blaszanym dachu, Absolwent, Żądło, Requiem dla snu, Bullitt, Okno na podwórze, Psychoza, Ptaki, Zawrót głowy, Orły Temidy, Gruz 200, Fanatyk i pewnie z połowę zapomniałam.
    • haneke_29 Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 12.11.15, 21:56
      Z nowszych bardzo polecam "Sekret jej oczu".
      • bi_scotti Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 12.11.15, 22:49
        Miasto Kobiet
        Hair
        Pociag
        North by North West
        Upadek Amerykanskiego Imperium
        Matka Joanna od Aniolow
        Los Czlowieka
        Pociagi Pod Specjalnym Nadzorem
        Persona
        Mississipi Burning
        In the Heat of the Night
        Graduate
        Mroczny Przedmiot Pozadania
        Last Tango in Paris
        Nakarmic Kruki
        Ballada o Zolnierzu
        Pali sie Moja Panno
        ...
        kurcze, nie dam rady ... too many smile Milych zimowych wieczorow w domowym kinie! Cheers.
    • bramstenga Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 13.11.15, 08:38
      Serio nikt nie wymienił jeszcze "Ojca chrzestnego"?
      • ewa_mama_jasia Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 13.11.15, 09:01
        Ja chciałam. Ale skasowałam post. Bo moje typy wydawały mi się mocno przyziemne przy takim Bunuelu czy Wajdzie. Ale Ojca Chrzestnego, przynajmniej pierwszego ,należy znać. Tak samo jak Przeminęło z Wiatrem czy Matrixy. Do tego dorzuciłabym filmy z Kevinem Costnerem, Tomem Hanksem, kilka Bondów (przynajmniej po jednym z różnych okresów) i ze 2 - 3 ekranizacje Mac Leana. I koniecznie "Skrzypka na dachu". Oraz bajki - przynajmniej Shrek i Epoka lodowcowa.
      • bi_scotti Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 13.11.15, 13:38
        bramstenga napisała:

> Serio nikt nie wymienił jeszcze "Ojca chrzestnego"?

Jest na pierwszym miejscu w linku polecanym zaraz na pocztaku watku. Ja mysle, ze staramy sie nie dopisywac tych samych tytulow wink
        Ale nie zauwazylam czy ktos wymienil te:
        I Bog Stworzyl Kobiete
        Kobieta i Mezczyzna
        Zlodzieje Rowerow
        Cabaret
        Mephisto
        Grek Zorba
        Piknik Pod Wiszaca Skala
        ... no i znow sie wkrecam tongue_out Stop, stop, stop - nie starczy zimowych wieczorow big_grin Cheers.
    • gamma76 Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 13.11.15, 11:54
      "Absolwent", filmy Woody'ego Allena.
    • owmordke Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 13.11.15, 13:03
      Odyseja kosmiczna 2001 (i pewnie pare innych Kubricka), Obcy 8 pasazer Nostromo, Parszywa dwunastka, Czas Apoklipsy, The Thing, Powiekszenie, MASH.
    • owmordke Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 13.11.15, 13:05
      Obywatel Kane
    • ciociazlarada Re: klasyka i nie tylko- jakie filmy zobaczyc wyp 13.11.15, 14:00
      Z nieamerykanskich:

District 9, Hævnen (dostal Oscara), Frygtelig Lykkelig.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka