15.11.15, 17:04
Na ile jest dla was ważny aspekt Schengen związany z brakiem kontroli granicznej? Tak praktycznie? Podróżuję w strefie Schengen i poza nią i specjalnie nie widzę róznic. Na pewno w podróży samochodem to istotny element, ale czy aż tak istotny? W wielu dyskusjach problem urasta do niemal żelaznej kurtyny, wojny itd.

A moja podróż/odprawa do Paryża (Schengen) i Londynu (nie -Schengen) różni się kilkoma minutami.
Obserwuj wątek
    • kota_marcowa Re: Schengen 15.11.15, 17:13
      Mi strefa Schengen nie jest do niczego potrzebna, doskonale pamiętam czasy paszportowe i jakoś konieczność wylegitymowania się na granicy traumy nikomu nie przyniosła. Gdyby były nadal kontrole graniczne, to może by sobie terroryści tak beztrosko nie jeździli z kałachami w bagażniku.
      • joa66 Re: Schengen 15.11.15, 17:18
        konieczność wylegitymowania się na granicy traumy nikomu nie przyniosła.

Dlatego nie pojmuję problemu, który media od czasu do czasu wspominają (kreują?)

Do Berlina trauma i zamach na prawa obywatelskie do Londynu Ok.
        • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Schengen 15.11.15, 17:21
          To jest ogromny problem finansowy dla firm, dla osoby prywatnej co najwyżej kwestia komfortu. Ja tam wolę szczegółowe kontrole na granicach i lotniskach niż wpuszczenie terrorystów.
          • joa66 Re: Schengen 15.11.15, 17:23
            A jaki problem finansowy dla firm?
            • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Schengen 15.11.15, 17:33
              www.polskieradio.pl/42/4393/Artykul/1506344,Kryzys-imigracyjny-dotknie-przedsiebiorcow--
              Mój mąż:
              -nie robi zakupów (żadnych - spożywczych, chemia, ubrania) bo od wydawania pieniędzy jestem ja- by ewcia80 big_grin
              • joa66 Re: Schengen 15.11.15, 17:39
                Czyli kwestia wydłużenia transportu o kilka-kilkanaście godzin. Jeżeli granice będą przygotowane dobrze ten czas będzie nieznaczny. Przypominam, że te firmy funkcjonowały przed 2007 rokiem.
                • landora Re: Schengen 16.11.15, 11:51
                  Naprawdę nie pamiętasz, jak wyglądały kolejki na granicach przed Schengen?
                  • joa66 Re: Schengen 16.11.15, 12:01
                    Pozwolé sobie odpowiedziec w jednym poście Tobie i baltyckiemu.

Nie jestem nienormalna i wiem, że w przypadku powrotu kontroli paszportowej będzie mniej wygodnie i może to miec wpływ na firmy transportowe i finalnie na ceny.

Moje pytanie dotyczy jak WIELKIE są to koszty, czy jest to koniec świata i niemal powrót żelaznej kurtyny.
                    • baltycki Re: Schengen 16.11.15, 12:17
                      > Moje pytanie dotyczy jak WIELKIE są to koszty,
                      Podejrzewasz, ze na ematce przesiaduja analitycy Banku Swiatowego?
                      • joa66 Re: Schengen 16.11.15, 12:24
                        Podejrzewam, że jezeli ktoś mówi, że koszty będą wysokie (mam na myśli gospodarkę) to spotkał się z materiałami na ten temat i może np podesłać link. WWC podesłała linki, w których jeden z ekspertów mówi, że owszem koszty wzrosna, ale będzie to proces krótkotrwały.
                      • kocianna Re: Schengen 16.11.15, 20:30
                        Żebyś sie nie zdziwil...
                        • menodo Re: Schengen 16.11.15, 22:50
                          No, na przykład kocianna, która zna szefów wszystkich szefów.
                          • kocianna Re: Schengen 17.11.15, 07:46

• kocianna Re: Schengen 17.11.15, 07:47
                            Nie demaskuj mnie smile
                • baltycki Re: Schengen 16.11.15, 12:28
                  > Przypominam, że te firmy funkcjonowały przed 2007 rokiem.
                  Przypominam, ze "Uklad z Schengen" nie zostal zawarty w roku 2007.
                  Przypominam, ze przed rokiem 2007 wystarczalo przekroczyc jedna granice aby znalezc sie w strefie Schengen i dalej podrozowac/przewozic towary bez kontroli.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d3/SchengenAgreement_map_with_dates.svg
        • najma78 Re: Schengen 15.11.15, 17:21
          Nie widze problemu. Wg mnie byloby to z korzyscia bo jednak im wiecej granic do przekroczenia tym mniejsza szansa przedostania sie kryminalistow, terrorystow i innej masci smieci.
        • pade Re: Schengen 15.11.15, 17:31
          Ja mam autentyczną traumę związaną z przekraczaniem granic w latach 80-90 tych. Uświadomiło mi to przekraczanie granicy chorwackiej i widok celników.
          • na_pustyni Re: Schengen 15.11.15, 17:34
            Przeciez Chorwacja jest w Unii.
            • pade Re: Schengen 15.11.15, 17:35
              No i co z tego? Jest granica i kontrola paszportowa.
            • joa66 Re: Schengen 15.11.15, 17:41
              Unia i Schengen to nie jest to samo. UK i Irlandia też są w Unii a nie są w Schengen.
    • kropkacom Re: Schengen 15.11.15, 17:20
      Z racji, że do Austrii czy Polski jeździmy autem to po prostu jest wygodne odkąd nie ma kontroli. Po prostu jedziesz. Podobnie z terenami przygranicznymi przy turystyce. Mieszkamy blisko granicy ze Słowacją i Austrią.
    • nenia1 Re: Schengen 15.11.15, 17:22
      Ja bardzo dobrze czuję się w strefie Schengen, możliwości swobodnego przemieszczania się samochodem po całej Europie jest super, człowiek czasem nie wiem, że przekroczył granicę, takie odczucie swobody, bycia u siebie. Mnie jednak zawsze kontrola kojarzy się z tym, że ktoś mi może powiedzieć "oj nie, tu nie wjedziesz". Nawet jeśli to irracjonalne i nieprawdziwe to tak mam.
      • joa66 Re: Schengen 15.11.15, 17:26
        Ale masz takie kontrole w podróży np do Uk czy Irlandii, bardzo Ci to przeszkadza?

Ja wiem, że wygodniej i przyjemniej bez żadnych kontroli ale czy jest to jakiś wielki problem?
        • joa66 Re: Schengen 15.11.15, 17:27
          p.s. kontrole graniczne nie oznaczają z rezygnacji ze wszyskich ustaleń Schengen, nie mówiąc już o unijnych.
        • nenia1 Re: Schengen 15.11.15, 17:46
          Akurat do Uk czy Irlandii nie wjeżdżałam, ale już do Gibraltaru tak. No i owszem, jednak są kolejki, swoje trzeba odstać no i jakoś tak pan celnik bacznie patrzy smile Nie wiem jak teraz w Bośni, ale parę lat temu też się stało w niezłym korku, nawet z Andory jak wyjeżdżam a mam trochę więcej alkoholu niż wolno to mróz po kręgosłupie przechodzi jak celnik się przygląda. Może to trauma z czasów PRL, ale ja autentycznie czuję wielką radość jak o przekroczeniu granicy informuję mnie wyłącznie sms-y w telefonie albo znak przy drodze, a nie szlabany i budki z celnikami.
          • joa66 Re: Schengen 15.11.15, 17:56
            Gwoli ścisłości - urzędnikami imigracyjnymi, nie celnikamismile

Kontrola w Unii to jedna coś innego niż poza nią - ja od po raz pierwszy od wielu lat wyjechałam poza Unię we wrześniu. I zapewniam Cię, że kontrola paszportowa w UK i w Kanadzie to niebo i ziemia - być może siedzi nas pamięć PRL, ale naprawdę kontrola paszportowa w Unii, ale poza Schengen to jest pikuś.

Samochodem podróżowałam tego lata i prawdę mówiąc wszystko mi jedno czy stoję w kolejce do odprawy czy w korku (tak, na autrostradzie) smile
            • kropkacom Re: Schengen 15.11.15, 18:00
              To dodaj do korków na autostradzie korki na granicy. Idzie przywyknąć ale cieszyć się nie trzeba.
            • nenia1 Re: Schengen 15.11.15, 18:00
              No w korku też się stoi, szczególnie we Francji latem.
              • joa66 Re: Schengen 15.11.15, 18:04
                No więc właśnie - każda podróż niesie za sobą ryzyko zbędnego czekania -opóźniony samolot, korki , w tym te na autostradach, kolejki do odprawy. Oczywiście mi się to nie podoba, ale to nie jest wg mnie wielki problem.
                • nenia1 Re: Schengen 15.11.15, 18:06
                  No wiadomo, że olbrzymi nie, ale jednak dodatkowy problem będzie, no i w sferze symbolicznej, którą ja akurat mocno odbieram, to też będzie krok wstecz.
                  • joa66 Re: Schengen 15.11.15, 18:16
                    he, he - też czasami lubię sferę symboliczną i dlatego trochę brakowało mi "opuszczam Niemcy, wjeżdżam do Holandii" smile
          • aankaa Re: Schengen 15.11.15, 20:42
            nawet z Andory jak wyjeżdżam a mam trochę więcej alkoholu niż wolno to mróz po kręgosłupie przechodzi jak celnik się przygląda

a musisz wieźć "trochę więcej niż wolno" ?
            • nenia1 Re: Schengen 15.11.15, 21:38
              Nie muszę, a co?
    • landora Re: Schengen 15.11.15, 17:31
      Podróżuję dużo i pamiętam kolejki na granicy sprzed Schengen. Obecnie też, stanie kilka godzin na granicy chorwackiej nie należy do przyjemności. Upadek Schengen będzie dla mnie ogromną niedogodnością.
      • menodo Re: Schengen 15.11.15, 17:36
        Upadek Schengen będzie dla mnie ogromną niedogodnością. '

No cóż, czas chyba przewartościować wartości.
    • menodo Re: Schengen 15.11.15, 17:31
      Na ile jest dla was ważny aspekt Schengen związany z brakiem kontroli granicznej? Tak praktycznie? '

Nie jest ważny wcale. Mogę się legitymować i nawet zgodzić się na grzebanie mi w bagażach.
      Zresztą - w przypadku podróży samochodem - i tak przecież w strefie Schengen są kontrole celne; kilka razy, przekraczając stare granice byłam zatrzymywana do rutynowych kontroli we Francji, Hiszpanii czy Włoszech i korona z głowy od tego mi nie spadła.
    • na_pustyni Re: Schengen 15.11.15, 17:35
      Nie jest wazny.
    • krejzimama Re: Schengen 15.11.15, 17:59
      Powiedz to ludziom odpowiedzialnym we firmach za logistykę, utrzymanie produkcji, za utrzymanie łańcucha dostaw materiałów, za wysyłkę towaru do klienta, powiedz to ludziom którzy muszą podrózować po oddziałach swojej firmy w Europie i muszą w tygodniu być w 3 krajach.
      To im tak naprawdę Schengen ułatwia życie i pracę.
      • obrus_w_paski Re: Schengen 15.11.15, 18:05
        Trudno, bedą musieli poradzić sobie tak, jak sobie radziły firmy przed strefa Schengen.

Dla mnie zero problemu; na lotniskach kontrola jest taka sama, od lat nie przekraczałam granicy samochodem, a przec strefa Schengen tez jakoś strasznie nie cierpiałam.
        Nakręcanie problemu.
        • krejzimama Re: Schengen 15.11.15, 18:32
          Oczywiście nie zdajesz sobie sprawy, że to pociągnie za sobą wyższe koszty za które zapłacisz.
          Zero problemu.

Na lotnisku też jest jedna kontrola mniej.
          • d.o.s.i.a Re: Schengen 16.11.15, 00:07
            > Oczywiście nie zdajesz sobie sprawy, że to pociągnie za sobą wyższe koszty za k
            > tóre zapłacisz

Nie, no to jest dopiero problem! Nie to co setka zabitych.
      • joa66 Re: Schengen 15.11.15, 18:07
        A jak im się to udawało przed 2007 rokiem?
        • krejzimama Re: Schengen 15.11.15, 18:34
          Udawało się, ale to niosło ze sobą więcej pracy oraz więcej kosztów.
          Firmy poradzą sobie bardzo łatwo. Przerzucą koszty na końcowego klienta.
          • obrus_w_paski Re: Schengen 15.11.15, 18:39
            Jesli przerzuca koszty na końcowego klienta to stracą klientów. Firmy beda musiały dopłacać/ zmienic zasady, co słabsze pewnie padną, silniejsze sobie poradzą, tak jak spbie radziły inne firmy przed Schengen.
            • krejzimama Re: Schengen 15.11.15, 19:00
              "co słabsze pewnie padną" - świetny argument proszengen. Dzięki Schengen łatwiej jest prowadzić biznes i dzięki temu ludzie mają pracę. Schengen przyczynia się do zmniejszenia bezrobocia.
              • kaz_nodzieja Re: Schengen 15.11.15, 19:09
                Etatówie nie przetłumaczysz.
                • rosapulchra-0 Re: Schengen 16.11.15, 11:05
                  kaz_nodzieja napisał(a):

> Etatówie nie przetłumaczysz. - napisał bezrobotny big_grin
              • obrus_w_paski Re: Schengen 15.11.15, 20:44
                No to bedzie większe bezrobocie. W Polsce jest i tak poniżej 10% wiec jest super w porównaniu z innymi krajami, bedziecie musieli bardziej kombinować, ponoc adaptacja do zmieniających sie warunków jest najważniejszym "soft skill em" w robocie.
                • krejzimama [...] 15.11.15, 20:45
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • obrus_w_paski Re: Schengen 15.11.15, 21:30
                    No tak, bo krejzimama słynie z inteligentnych postów, autorytet na ematce w kategorii forumowych mądrości.
                    • krejzimama Re: Schengen 15.11.15, 21:32
                      Jak chcesz to potrafisz prawdę napisać.
      • kaz_nodzieja Re: Schengen 15.11.15, 19:08
        Dokładnie. Dla pań pierdzących w stołek w urzędzie lub korporacji albo na stoisku ze stanikami (gdzie co godzinę zaglądają na e-matkę) nie będzie to zauważalne.
        • ewa_mama_jasia Re: Schengen 15.11.15, 19:28
          Czemu obrażasz ludzi? Pytanie bylo o to, co DLA WAS znaczy wprowadzenie kontroli. Nie DLA PRZEDSIĘBIORCÓW, nie DLA GOSPODARKI. I kazda odpowiada we własnym imieniu i zgodnie z własnymi doświadczeniami.Zreszta każdego pracującego należy szanować. Nie tylko dmieciarza, takze pracownik budżetówki i sprzedawczynie bielizny.
          • kaz_nodzieja Re: Schengen 15.11.15, 19:41
            Przepraszam, trochę mnie poniosło.
          • krejzimama Re: Schengen 15.11.15, 20:01
            Jeśli coś ma wpływ na gospodarkę to ma wpływ na każdego człowieka.
            Przeraża mnie brak umiejętności spojrzenia na całość powiązań w jakie wplątany jest każdy z nas.
            • joa66 Re: Schengen 15.11.15, 20:07
              Jak było przed 2007 rokiem? Gorzej?
              • krejzimama Re: Schengen 15.11.15, 20:13
                Tak, gorzej.
                Tak jak gorzej było bez autostrad, telefonów komórkowych, emaili, tele/video konferencji, tanich i powszechnych połączeń lotniczych.
                To wszystko ułatwia i przyspiesza prowadzenie interesów. To wszystko wpływa na obniżenie kosztów i spadek cen.
                • joa66 Re: Schengen 15.11.15, 20:37
                  Poproszę o twarde dane dotyczące spadku cen towarów importowanych po 2007 roku ze strefy Schengen.
                  • krejzimama Re: Schengen 15.11.15, 20:42
                    Nie ma sprawy. Wyszukam. Kiedy podpisujemy umowę na wykonanie takiej usługi?
                    • joa66 Re: Schengen 15.11.15, 21:25
                      A to Ty dopiero szukać musisz....
                      • krejzimama Re: Schengen 15.11.15, 21:35
                        Nie muszę. Mogę wykonać analizę cen wybranych produktów.
                        Termin 31.01.2016, cena 12 000 pln
                        • joa66 Re: Schengen 15.11.15, 21:40
                          Oczywiście, że nie musisz. smile Tak jak ja nie muszę polegac na Twojej intuicji smile
                          • krejzimama Re: Schengen 15.11.15, 21:47
                            To nie jest intuicja.
                            Jeśli transport miał odbyć się na trasie Madryt-Warszawa to do tej pory kierowcy wsiadał i jechał oraz odpoczywał podczas obowiązkowych przerw.
                            Można było niemal co dogodziny wyliczyć jego pojawienie się w miejscu dostawy.
                            Teraz pojawi się niewiadoma jaką jest czas spędzony na 3 granicach ES-FR-DE-PL.
                            Niewiadome powodują dodatkow koszty. Choćby do tej pory nie trzeba było magazynować towaru,który niemal prosto z tira szedł na produkcję. Teraz będzie konieczne trzymanie zapasu magazynowego bo nikt nie będzie w stanie określi dokładnej godziny dostawy.
                            Tak! wyobraż sobie, że magazynowanie też kosztuje.
                            • joa66 Re: Schengen 15.11.15, 21:55
                              NIKT nie neguje, że to niewygoda i wzrost kosztów. Pytanie JAKIEGO RZĘDU. I czy X% ma duzy wpływ czy nie na gospodarkę.

• princesswhitewolf Re: Schengen 15.11.15, 21:58
                                sporego rzedu. Wyobrazasz sobie taka ciezarowke jadaca miedzy Polska a UK. Stoi na granicy w NIemczech, Francji, a jak chce szybko to przez jakis kraj Beneluxu....lomatko....

nie dziekuje
                                • joa66 Re: Schengen 15.11.15, 22:00
                                  Czyli tak jak ciężarówki z UK i Irlandii, tak?
                                  • joa66 Re: Schengen 15.11.15, 22:03
                                    sorry, za wczesnie mi się wysłało. Powierz jakiego rzędu czy cały czas gdybamy? Czy masz dostęp do danych sprzed roku 2007 i obecnych, żeby porównać? Niekoniecznie musi być Polska, dla ułatwienia moga być dane z dwóch państw strefy euro.
                                • klerjeser Re: Schengen 15.11.15, 22:03
                                  A dlaczego ta ciężarówka ma stać na granicy?
                                  • joa66 Re: Schengen 15.11.15, 22:06
                                    Bo tego nie da się wykluczyć - tak samo jak korków w innych miejscach. Będą stac albo nie. Pytanie czy z tego powodu moje czekoladki czy skarpetki zdrożeją o 1% czy o 25%. Jest to chyba cenna informacja w dyskusji na temat czy straty przywrócenia kontroli paszportowej sa wielkie czy nie.
                                    • klerjeser Re: Schengen 15.11.15, 22:19
                                      Nie będą stać ,tak jak nie stoją obecnie. Na przejściach granicznych dla ruchu towarowego są osobne pasy i jedyne co kierowca musi zrobić to pokazać dowód tożsamości. Schengen nie ma nic wspólnego z kontrolą towarów.
                                      • rosapulchra-0 Re: Schengen 16.11.15, 11:13
                                        klerjeser napisał(a):

> Nie będą stać ,tak jak nie stoją obecnie. Na przejściach granicznych dla ruchu
                                        > towarowego są osobne pasy i jedyne co kierowca musi zrobić to pokazać dowód toż
                                        > samości. Schengen nie ma nic wspólnego z kontrolą towarów.

Podajesz niewygodne dla tezy informacje, więc nikt cię nie słucha wink
                                  • baltycki Re: Schengen 15.11.15, 22:20
                                    Bo w ciezarowce tez jada osoby ktore wypada skontrolowac?
                  • krejzimama Re: Schengen 15.11.15, 20:44
                    Tak przy okazji tematem wątku, który sama założyłaś jest wpływ jaki może mieć przywrócenie kontroli granicznych na granicach wewnętrznych UE, a teraz próbujesz sprowadzić dyskusję na wygodne sobie tory.
                    • joa66 Re: Schengen 15.11.15, 21:25
                      Nie, moje pytanie to było czy przywrócenie kontroli to WIELKI problem.
                      • krejzimama Re: Schengen 15.11.15, 21:26
                        Tak, to wielki problem.
                        • obrus_w_paski Re: Schengen 15.11.15, 21:34
                          Krejzi pewnie pracuje w firmie ktora powstała PO 2007 , takiej ktora ma racje bytu tylko dzięki Schengen.
                          • krejzimama Re: Schengen 15.11.15, 21:38
                            Nie twój zasmarkany interes gdzie pracuje.
                          • lauren6 Re: Schengen 15.11.15, 21:40
                            No to sama przyznajesz, że istnieją firmy, które racje bytu mają dzięki Schengen i po zamknięciu granic upadną. Wtedy ich właściciele i pracownicy zasilą szeregi bezrobotnych. Nie ma cudów i będzie to miało wpływ na gospodarkę.
                            • joa66 Re: Schengen 15.11.15, 21:41
                              lauren - jaka branża? Mówmy o konkretach.
                              • joa66 Re: Schengen 15.11.15, 21:45
                                I jeszcze jedno - realny wpływ na ceny jest ważny. I pytanie - czy cena finalna produktu jest wartoscią samą w sobie? W tej chwili polskie firmy transportowe zatrudniają tysiące Ukrainców, bo ci pracują za niższe stawki - ergo dla "nas" produkt jest tanszy. Czy jednak warto? Dlatego pytam się o realne koszty/straty, żeby ocenić czy w dłuższej i szerszej perspektywie ewentualne kontroel na granicach to WIELKA strata.
                                • klerjeser Re: Schengen 15.11.15, 21:48
                                  Kontrola ruchu towarowego nie ma nic wspólnego z Schengen. Karnet TIR to coś zupełnie innego.
    • mayaalex Re: Schengen 15.11.15, 18:17
      bardzo wazny. duzo podrozuje, mieszkam w niewielkim panstwie i raz w miesiacu przynajmniej jade z niego dwa kraje dalej (albo trzy, zaleznie od trasy) i widze, ze wprowadzenie rzeczywistej kontroli na granicach wydluzy podroz calkiem sporo.. Dla mnie to niedogodnosc, dla firm duzy problem. Mysle ze wystarczyloby dac wiecej patroli w okolice przejsc i wyrywkowe kontrole, to mozna zrobic nie ruszajac niczego w Schengen.
    • mildenhurst Re: Schengen 15.11.15, 19:10
      Austria sobota rano-zero opóźnienia.
      • n1eobecna Re: Schengen 15.11.15, 20:56
        Niemcy poniedziałek rano - sznurek samochodów. Kiedyś byl ruch wahadlowy zwiazany z wymiana nawierzchni - godzina stania. Czy Wam tak ciężko sobie wyobrazic, ze poza Warszawą, Krakowem i Wrocławiem istnieje jakas cywilizacja? Ze sa ludzie, którzy przekraczają granicę bez nart na dachu?
    • lauren6 Re: Schengen 15.11.15, 20:13
      Zdrozeja importowane towary, bo logistyka zdrozeje.
      • joa66 Re: Schengen 15.11.15, 20:24
        Po 2007 r ceny spadły? (mam na myśli towary importowane z państw Schengen)

Jestem ciekawa twardych danych.
        • lauren6 Re: Schengen 15.11.15, 21:07
          Jak miały spaść skoro od tego czasu euro zdrożało.
          • joa66 Re: Schengen 15.11.15, 21:34
            Wymiana handlowa Pl-UK po 2007

s3.egospodarka.pl/grafika/handel-zagraniczny/Wymiana-handlowa-Polski-z-Wielka-Brytania-2010-M3KlyG.jpg

A propos euro - własnie o to chodzi , że koszt kolejek na granicy to minimalna część innych składników kosztu finalnego produktu.
      • kota_marcowa Re: Schengen 15.11.15, 20:24
        Przykre, ale jeżeli pomoże to w złapaniu choćby 1 terrorysty, uniemożliwi choćby 1 zamach, czy uratuje choćby jedno życie, to i tak się opłaci. Podziękujmy mutter Angeli za wpuszczenie do Europy podejrzanego elementu, bez jakiejkolwiek kontroli.
        • turzyca Re: Schengen 16.11.15, 06:47
          czy uratuje choćby jedno życie, to i tak się opłaci.

A co jeśli ludzie zaczną ginąć, bo kierowcy będą chcieli nadrobić stracony czas? I codziennie na drogach Europy zginie dodatkowe 150 osób? Jeśli codziennie będziemy mieć Paryż tylko rozciągnięty od Lizbony po Talin?
    • krejzimama Re: Schengen 15.11.15, 20:40
      Jest jeszcze kwestia zahamowania małej turystyki.
      Wyobraź sobie, jesteś na urlopie w Kudowie.
      Obecnie mając ochotę zwiedzić czeskie Skalne Miasta, Zoo w Dvur Kralove czy nawet Pragę wsiadasz w samochód i jedziesz. Pomyśl czy będzie ci chciało to zrobić mając w perspektywie stanie godzinę czy dwie na granicy.
      I odwrotnie. Czy Honza przyjedzie na chwilę do Polski?
      To są konkretne wymierne straty.
      Schengen jest esensją wolności. Trzeba tego bronić za wszelką cenę.
      Jeśli ceną będzie zatapianie barek z muslimami i strzelanie do nich na granicach zewnetrznych Schengen to trzeba to robić.
      • wioskowy_glupek Re: Schengen 15.11.15, 20:50
        Dla osób podróżujących głównie samolotem, różnica będzie minimalna i tak tam to wszystko koszmarnie długo trwa. Różnicę odczują osoby podróżujące samochodem i autokarowe wycieczki objazdowe. Przez ostatnie lata podróżowałam głównie po UE, ale 2 lata temu miałam przyjemność jechać do Grecji. Kontrola na granicy szczególnie węgiersko-serbkiej to była masakra. Nie chodzi o konieczność przetrzepania bagażu, bo to mi zwisa, ale kolejki są masakryczne.

W moim mieście popularne są 1 dniowe wycieczki do stolic europejskich. Taka wycieczka autokarowa wyjeżdża w pt w nocy i wraca w niedzielę rano. Nie bardzo to sobie wyobrażam, jeżeli doliczyć trzeba do tego będzie oczekiwanie choćby 2 godzinne na 1 czy 2 a czasem 3 granicach w 2 strony...

O firmach transportowych czy logistyce to już nie wspominam...
        • klerjeser Re: Schengen 15.11.15, 20:54
          Rożnica minimalna. Obecnie przy wjeździe do krajów unijnych nie należących do Schengen kontrola jest symboliczna czyli pomachanie paszportem albo dowodem. Zresztą przed 2004 na Słowację, do Czech czy Niemiec też już żadnych kolejek granicznych nie było. Pamiętam przejście w Szczawnicy, gdzie tłumy chodziły na piwo do Czerwonego Klasztoru.
          • landora Re: Schengen 15.11.15, 21:03
            Byłaś kiedyś w Chorwacji? Kolejki na granicy to często 2-3 godziny stania. Między Chorwacja a Bośnią też kontrola nie jest symboliczną. Z resztą, jeśli zniesienie Schengen miałoby coś dać, to kontrola musiałaby być porządna.
            • klerjeser Re: Schengen 15.11.15, 21:06
              Byłam wiele razy, ostatni raz w lipcu. 15 samochodów w kolejce w piątkowe popołudnie w Letenye i ze 3 minuty stania, bo ruch szedł na 2 pasy.

Z powrotem jak wracaliśmy było pusto może ze 3 auta.
              • klerjeser Re: Schengen 15.11.15, 21:10
                Kontrola na granicy bośniackiej jest symboliczna, Jechaliśmy do Medżugorje i Mostaru przejściem autostradowym. Machnięcie paszportem i może z 10 samochodów na granicy. Nawet pieczątek nie wbijali.
                • landora Re: Schengen 16.11.15, 12:00
                  Zależy jak trafisz. W tym roku na granicy między Chorwacją a Słowenią kolejki były obłędne. I tak jest praktycznie zawsze, jeśli trafi nam się jechać w weekend (a jeździmy co roku).
                  Między Bośnią a Chorwacją też kontrola wcale nie była "symboliczna" - stałam jakieś 45 minut.
                  Poza tym, pamiętam kolejki na granicy z Niemcami.
                  • klerjeser Re: Schengen 17.11.15, 08:04
                    Obłędne są też weekendowe korki na bramkach na rogatkach Zagrzebia czy na Jadrance od Splitu do Omisa, to też ma związek z Schengen?
          • turzyca Re: Schengen 16.11.15, 06:41
            Zre
            > sztą przed 2004 na Słowację, do Czech czy Niemiec też już żadnych kolejek grani
            > cznych nie było.

Nie było ich tak bardzo, że Niemcy, z którymi przekraczaliśmy granicę obejrzeli w 2001 przez szybę cudzego autobusu cały "Pearl harbor". Dokonali tej sztuki, bo film w Europie nie miał jeszcze premiery, a w polskim autokarze leciała już piracka wersja. Czyli nie dość że z nudów latali po poboczu oglądając, co się dzieje, to jeszcze blisko dwie godziny byli w stanie obserwować z pobocza telewizor w autokarze.
      • aankaa Re: Schengen 15.11.15, 20:56
        Schengen jest esensją wolności. Trzeba tego bronić za wszelką cenę.
        Jeśli ceną będzie zatapianie barek z muslimami i strzelanie do nich na granicach zewnetrznych Schengen to trzeba to robić

trochę się zagalopowałaś
      • milka_milka Re: Schengen 16.11.15, 08:09
        Ale to są bzdury. Podróżowalam przed Schengen dużo i może raz stałam na granicy dłużej niż 30 min. Co do firm - zapewniam Cię, że przed Schengen dawaly sobie radę calkiem nieźle. Jeśli w imię bezpieczeństwa koniecznie byloby przywrócenie kontroli granicznych, jestem absolutnie za.
    • anorektycznazdzira Re: Schengen 15.11.15, 20:51
      Sporo podróżuję, więc kontrole graniczne odczuję.
      Przede wszystkim jednak spowolnienie i utrudnienia w wymianie międzynarodowej odczują gospodarki, a to zawsze na koniec najbardziej odczuwają szarzy klienci.
      • klerjeser Re: Schengen 15.11.15, 20:57
        Nie odczują, bo swobodny przepływ towarów wewnątrz UE to zupełnie coś innego niż zniesienie kontroli paszportowej. Na granicy chorwackiej albo rumuńskiej kolejek tirów nie ma.
        • baltycki Re: Schengen 15.11.15, 21:22
          Odczuja, bo zacznie sie szukanie nielegalnych miedzy towarami.
          • klerjeser Re: Schengen 15.11.15, 21:46
            Nie odczuje, bo z karnetem TIR jest szukanie będzie takie samo jakie jest, a Schengen nie ma nic wspólnego z ruchem towarowym.
    • princesswhitewolf Re: Schengen 15.11.15, 20:55
      joa - dla ciebie nie ale bardzo duza roznica dla ciezarowek
      • bi_scotti Re: Schengen 15.11.15, 21:03
        Kocham EU wlasnie za Schengen, granicy amerykansko-kanadyjskiej po prostu nienawidze, kazde przekraczanie to loteria jak dlugo zejdzie ... wrrr ... A przemyt i tak idzie swoimi drogami, niedogodnie jest tylko dla zwyklych obywateli tudziez biznesow export-import, nawet Nexus niewiele pomaga; contraband zas dziala sobie spoko, podobnie przeciez na niby super-szczelnej granicy USA-Mexico. W ogole nie rozumiem jak mozna chciec powrotu idiotyzmu przejsc granicznych - z lapaniem przestepcow to naprawde ma niewiele wspolnego! Long live Schengen smile Cheers.
        • joa66 Re: Schengen 15.11.15, 21:30
          porównanie granicy US-kanada do granic wewnątrz Unii , ale nie w Schengen to nieporozumienie.
          • bi_scotti Re: Schengen 16.11.15, 01:34
            A ja mysle, ze Ty na to patrzysz dosc naiwnie, ze nawet jesli nie bedzie Schengen, to crossing borders bedzie tak easy jak jest teraz pomiedzy np. Wlochami i Szwajcaria. Przypomnij sobie jak bylo na tej granicy jeszcze np. w 2001 czy ktoryms z lat 90tych - byly kolejki, sprawdzanie kazdego paszportu, kazdego auta etc. etc. Potem przyszlo Schengen i powoli, powoli zaczelo sie rozluznianie rowniez tam gdzie Schengen nie siega. Ale jesli wroca granice, jesli wroci "nowe", to ja nie sadze ze to bedzie jak w drodze z Zurich do Milan w 2015 latem smile Ja mysle, ze to bedzie bardziej jak w drodze z Zurich do Milan latem 2000 albo i 1990! I wtedy bedzie jak pomiedzy US & Canada. Watch what you wish for, eh ... wink
            • joa66 Re: Schengen 16.11.15, 10:16
              Bi scotti - kilka razy w roku jestem poza Schengen , ale w Unii Europejskiej. Nie muszę sobie nic przypominać, mam to na bieżąco. Free Movement of Persons dotyczy Unii a nie tylko Schengen.
              • baltycki Re: Schengen 16.11.15, 11:14
                Samochodem?
                • joa66 Re: Schengen 16.11.15, 11:17
                  jeżeli to do mnie - bi-scotia nie pisała o kolejkach do odprawy tylko innym aspekcie (przynajmniej ja tak zrozumiałam)
                  • baltycki Re: Schengen 16.11.15, 11:48
                    Tak, do Ciebie.
                    Jezdzisz czy latasz poza strefe Schengen?
                    Roznice widzi tylko ten kto jezdzi, latajacy nie zauwazy jej.
                    • bi_scotti Re: Schengen 16.11.15, 13:48
                      baltycki napisał:

> Roznice widzi tylko ten kto jezdzi, latajacy nie zauwazy jej.

Dzieki, Baltycki. W obu moich postach powyzej dokladnie o to mi chodzi. Samoloty, airports to zupelnie inne zwierze/maly pikus i kwestia sprawdzania paszportu/ID jest zupelnie drugorzedna w kontekscie szajby security, ktora pewnie teraz i tak sie nasili etc. Problem z ograniczeniem (likwidacja) rozwiazania pt. Schengen odczuja wszyscy (doslownie wszyscy od niemowlecia po najstarszego seniora), ktorzy beda przekraczac granice drogowe czy to w celu turystycznym, zawodowym, czy jakimkolwiek innym. Poniewaz wiemy czym pachnie stanie w kolejce do przekroczenia granicy dziwi mnie, ze ktokolwiek z pokolenia starszego niz obecne nastolatki, moze brac pod uwage wyrazenie wewnetrznej zgody na powrot kontroli granicznych. To byl i jest kanal, regardless where it's done on the Planet uncertain Cheers.
                      • joa66 Re: Schengen 17.11.15, 09:54
                        Po raz ostatni - zgadzam się, że ewentualny powrót kontroli paszportowej skomplikuje podróże, ale jak bardzo? Na Boga , podróżowałam przezd Schengen i nie mam żadnej traumy - a zaczyna to urastać to scen dantejskich.
                        • joa66 Re: Schengen 17.11.15, 09:55
                          p.s. krótko mówiąc - czy nie warto poświęcić troche tej wygody i np 0,1% ceny towaru za to, żeby była większa kontrola przepływu osób w sytuacji kryzysowej?
                          • princesswhitewolf Re: Schengen 17.11.15, 10:40
                            Zamachowcy mieli belgijskie paszporty, joa66. Powaznie kontrola paszportowa niewiele zmieni. Bomby tez mozna spreparowac w danym kraju w dzisiejszych czasach.
                            • joa66 Re: Schengen 17.11.15, 11:09
                              I co z tego, że belgijskie? To obywateli belgijskich nie można szukac listem gonczym? Nie mogą mieć podrobionych dokumentów? Przecież kontrole paszportowe nie mają służyć temu, żeby oddzielić Marokanczyka od Belga.
                              • princesswhitewolf Re: Schengen 17.11.15, 15:46
                                Joa, popelniasz blad bo patrzysz na tych terrorystow jakby byli niezorganizowanymi dzieciakami.
                                Przeciez oni maja od poczatku po kilka paszportow...
                                • joa66 Re: Schengen 17.11.15, 16:36
                                  I co z tego, ze majá kilka paszportów? No chyba, ze myslisz, ze sluzby specjalne w UK, Francji, Belgii, etc to dzieci we mgle I nie wiedzá, że poszukiwany przez nich X, może się legitymować paszportami państw Y i Z, pod nazwiskami A, B, C i D.

Poza tym - nie piszemy tylko o potencjalnych zamachowcach, tylko w ogóle o nielegalnej imigracji, w tym handlu ludźmi (np w celu prostytucji)

do priness yo-yo: To w sumie kolejne pytanie - na ile chcemy pozwolic na blanketową zgodę na monitorowanie wszystkich srodków komunikacji, wszystkich obywateli. Co by nam to odebrało, a co moglibyśmy zyskać.
                            • joa66 Re: Schengen 17.11.15, 11:10
                              Poza tym - nie mówimy tylko o zamachowcach, ale o całej nielegalnej imigracji.
                        • nenia1 Re: Schengen 17.11.15, 12:43
                          Ale co to znaczy, " jak bardzo", masz jakąś skalę "bardzo"? Bo tak rozmawiamy nie wiadomo o czym. Ja powiem, że w moim odczuciu bardzo, ty że w twoim nie bardzo i możemy tak rozmawiać w nieskończoność.
                          • joa66 Re: Schengen 17.11.15, 12:47
                            Z prywatnej perspektywy - wiadomo , pytam o odczucia i nie dążę to ustalenia prawdy uniwersalnej, bo w tym przypadku nie istnieje

Z perspektywy gospodarczej - owszem, pytam jak bardzo skoro są to dane wymierne.
                            • bi_scotti Re: Schengen 17.11.15, 12:55
                              joa66 napisała:

> Z perspektywy gospodarczej - owszem, pytam jak bardzo skoro są to dane wymierne

No ale o co Ci chodzi, o to zeby ktos tu dla Ciebie zrobil research stats i podal links na tacy? C'mon, jak Cie tak interesuja dokladne dane to sobie poszukaj - Google Ci odpowie na kazde pytanie na temat strat spowodowanych staniem jednej ciezarowki na przejsciu granicznym przez extra 5 minut, 10, 15, godzine etc. Ewidentnie tu sie zadna ematka zawodowo nie zajmuje takim reserach, bo juz bys dostala swoje "hard numbers" ale chyba nie watpisz w to, ze one istnieja i ze straty sa wymierne, podobnie jak wymierne sa dla kazdej gospodarki straty zwiazane z kazego rodzajau przestojami, traffic na drogach etc. Joa czepiasz sie i tyle. Cheers.
                              • klerjeser Re: Schengen 17.11.15, 12:58
                                A teraz po polsku big_grin
                              • joa66 Re: Schengen 17.11.15, 13:04
                                Ok. Ci, którzy twierdzą, że straty byłyby WIELKIE maja rację. Nie mają danych, bo researchu ZA MNIE nikt nie zrobi. Poddaję się .smile
                                • princesswhitewolf Re: Schengen 17.11.15, 16:33
                                  Joa, gdyby strefa Schengen byla tak malo oplacalna nikt by jej nie tworzyl.
                                  • joa66 Re: Schengen 17.11.15, 16:43
                                    Pytanie co jest bardziej opłacalne. I nie stawiam tu żadnej tezy , bo nie wiem. Zakładając, że służby specjalne państw strefy Schenhen są jako tako wydolne , to "opłacalne" może być przywrócenie, przynajmniej czasowe, kontroli granicznej. Jeżeli są zupełnie niewydolne - to w sumie wszytsko jedno. Tylko czy w takim razie wierzyc im kiedy ogłaszają, że udaremnili zamch tu I tam.
                                    • joa66 Re: Schengen 17.11.15, 16:48
                                      Tak na na logikę, o ile polityka jest logiczna, to jeżeli głowy państw mówią o takiej możliwości to nie jest wykluczone, że z raportów swoich służb wiedzą, że jest to wazny problem w ich pracy.

Oczywiście istnieje możliwośc, że to padlina rzucona na pożarcie tłumom i dawanie ułudy bezpieczeństwa ("patrzcie , coś robię") , ale do końca tego nie wiadomo.
            • olena.s Re: Schengen 17.11.15, 17:17
              Tak kilka miesięcy temu pisał o zagrożeniu Schengen Economist: The effects wouldn't just be notional: various studies over the years have argued that the Schengen agreement led members to form closer trading partnerships, boosted both imports and exports, and drew tourists. Schengen is among the most visible manifestations of European unity; its erosion would send a powerful signal.

A jak ktoś woli naukowo, to może to, Dane Davis Thomas Gift, The World Economy
              Volume 37, Issue 11, pages 1541?1557, November 2014: We find that the effects of Schengen on European trade are considerable in substantive terms. When two countries are members of Schengen, total trade between them increases by approximately 0.10 per cent every year. Furthermore, a net increase in immigrants from one country to another by just 1 per cent annually can expand trade between two nations by an almost equivalent amount. When viewed in the context of overall trade, this can make a large imprint on the amount of cross-border commercial transactions that take place throughout Europe. For example, trade totals between Italy and Spain amounted to over $50 billion in 2011. Accordingly, a growth of 0.10 per cent in this figure would generate more than $50 million worth of extra trade between these states every year.

Our paper's main finding ? that the world's largest free labour compact has a positive influence on European integration through trade ? is germane to both academics and policymakers. It advances the ongoing scholarly debate over the nature of the relationship between labour mobility and factor endowments, including trade in product and service markets. Given the growing prominence of regional, integrative organisations throughout the globe, it also has salient implications for states considering joining Schengen or other similarly styled compacts. In the wake of a global financial crisis that has left the European Union teetering on the brink of collapse, it is particularly timely to probe the forces that may help save ? or ultimately shatter ? the largest experiment of pooled national sovereignty in history.

Czyli wpływ Schengen na ekonomię jest znaczący. Na politykę również.
              Turystyka j(jako miłe doświadczenie podróżującego) jest tu najmniej ważna.
    • n1eobecna Re: Schengen 15.11.15, 21:01
      Wyobrazcie sobie drogę krajowa w godzinach 7-18 i na niej patrol Policji legitymujacy kazdego kierowcę + plus pasażerów.
      • klerjeser Re: Schengen 15.11.15, 21:08
        Kiepski porównanie, na wewnętrznych drogach krajowych ruch jest znacznie większy niż na drogach przecinających granice.
        • n1eobecna Re: Schengen 15.11.15, 21:09
          A skad to wiesz?
          • klerjeser Re: Schengen 15.11.15, 21:14
            Bo długo nad tym myślałam i jakoś mi tak wyszło big_grin
            • n1eobecna Re: Schengen 15.11.15, 21:20
              To byl daremny trud.
              • klerjeser Re: Schengen 15.11.15, 21:45
                Niewątpliwie ruch na przejściu granicznym w Kukurykach jest taki sam ja na S8 big_grin

A na przejściu w Zwardoniu tworzą się korki na wjeździe na ekspresówkę big_grin
    • forumologin Re: Schengen 15.11.15, 21:38
      Schengen wygodne jest ale nie az tak by mimo wszystko ja utrzymywac...
    • hermenegilda_zenia Re: Schengen 15.11.15, 22:18
      Nie ma to dla mnie praktycznie żadnej różnicy, 90% moich podróży i tak odbywa się drogą powietrzną, a na lotniskach kontrole są zawsze i zawsze były, więc nie ma to dla mnie znaczenia, jeżeli pojawiły by się one również podczas podróży samochodem na granicach.
    • d.o.s.i.a Re: Schengen 16.11.15, 00:10

Mam nadzieje ze granice wewnetrzne i zewnetrzne unii jak najszybciej zostana uszczelnione, a kazda podejrzana osoba bedzie trzepana do skarpetek.
    • burina Re: Schengen 16.11.15, 01:23
      Taki najbardziej prozaiczny powód: nie muszę pamiętać o tym, żeby mieć przy sobie paszport, nawet jak zgubię albo zostaną mi skradzione dokumenty, to spokojnie i na luzie wrócę do domu zamiast szukać najbliższej ambasady, wydłużać urlop, odwoływać/zamawiać noclegi itp./itd.
    • gulcia77 Re: Schengen 16.11.15, 07:56
      Krótkowzroczne podejście. Schengen to więcej, niż podróż do Paryża prywatnym samochodem. Dla mnie przywrócenie kontroli granicznej oznacza REALNY spadek dochodów. Co więcej, w dłuższej perspektywie TY też odczujesz każdy litr wlanego do webasto paliwa na każdym artykule importowanym do kraju. Nie mówiąc o poważniejszych kwestiach, poza brakiem kontroli granicznej.
      • klerjeser Re: Schengen 16.11.15, 08:50
        Co ma wspólnego webasto z Schengen?
        • wioskowy_glupek Re: Schengen 16.11.15, 09:17
          Czas oczekiwania w kolejce i zużycie wink
          • klerjeser Re: Schengen 16.11.15, 09:20
            Przecież nie ma kolejek.
    • shell.erka Re: Schengen 16.11.15, 09:27
      Tak, wazne. Bo pamietam gigantyczne kolejki na granicy niemieckiej, a teraz podroz do Berlina zajmuje mi mniej czasu niz do Warszawy.
      Pamietam podroz do Wloch, czy Hiszpanii ze staniem na kazdej granicy i potem pierwszy taki wyjazd bez kontroli granicznych - w zasadzie nie bylo wiadomo gdzie sie juz jest. Cudo.

Powrot do przeszlosci mi sie nie widziuncertain
    • inguszetia_2006 Re: Schengen 16.11.15, 09:44
      Witam
      Przede wszystkim nie cenię zbytnio celników. Na pytanie celników, czy nie wiozę produktów zakazanych odpowiedziałam, że nie wiozę;-P I tyle. A wtedy szalała choroba wściekłych krów, jechałam promem z GB, potem przez Europę do Polski. Wiozłam produkty spożywcze, powinni je skonfiskować, bo był zakaz wwożenia. Byłam na to przygotowana. Nie było to mięso, ale sosy jakieś i inne brytyjskie gotowce. Wjechałam bezpiecznie do Polski nie nękana przez nikogosmile I na kiego grzyba komu tacy celnicy? Że niby wyglądałam miło i sympatycznie?
      I co z tego? Kobiety to najniebezpieczniejsi terroryści. Antyterroryści strzelają najpierw do kobiet - zamachowczyń, takie są zasady. Najpierw kobieta, potem cała reszta.
      Pzdr.
      Ing
      • klerjeser Re: Schengen 16.11.15, 09:54
        Jakich celników? Co mają celnicy do Schengen? Kontrola dotyczy dokumentów i przeprowadzana jest prze SG.
        • inguszetia_2006 Re: Schengen 16.11.15, 10:18
          klerjeser napisał(a): Jakich celników?
          Witam
          Skrót myślowy, oczywiście. Z rozpędu.
          Pzdr.
          Ing
          • klerjeser Re: Schengen 16.11.15, 10:28
            Nie. Dobrze napisałaś, że to celnicy zajmują się kontrolą tego co się przewozi w bagażniku.

Błędem było napisanie o kontroli bagażników w przejazdach wewnątrzunijnych, bo celników na wewnętrzych granicach UE o prostu nie ma, czy to kraje Schengen czy nie-Schengen.

Tak więc twój wpis i kilkanaście innych w tym wątku jest po prostu nie na temat..
    • snowbabe Re: Schengen 16.11.15, 09:48
      Mieszkam w strefie przygranicznej. Masa ludzi tutaj pokonuje granice 2 razy dziennie, w drodze do i z pracy. Ten kto mowi, ze ruch transgraniczny jest mniejszy niz wewnatrz kraju moze sobie sprawdzic w google maps obecne korki na Bardonnex (przejscie autostradowe Francja-Szwajcaria). Sprobujcie sobie wyobrazic, ze do pracy i z pracy jezdzicie coddziennie 2 godziny dluzej ;/
      • thaures Re: Schengen 16.11.15, 09:57
        Już się przyzwyczaiłam do wygody i jak ktoś napisał tylko sms mnie informuje, że przekroczyłam granicę. Ja pamiętam kolejki na granicach, grzebanie w bagażach i tą niepewność- wpuszczą czy nie. Chociaż nigdy nie miałam niczego zakazanego. Pamiętam też to poczucie niższości, gdy czekałam na wizę..
        Przeżyję kontrolę na granicy, ale będę miała poczucie, że jednak komuś innemu się udało ją przywrócić.
        • klerjeser Re: Schengen 16.11.15, 10:03
          Jakie grzebanie w bagażach??????????????????????? !
    • julita165 Re: Schengen 16.11.15, 10:09
      Z mojego pkt widzenia Schengen nie ma wielkiego znaczenie. Wyjeżdżam zagranicę tylko na wakacje, często samolotem a na lotniskach i tak jest full kontroli. Pamietam dobrze czasy przed Schengen i tragedii nie było.
    • princess_yo_yo Re: Schengen 16.11.15, 11:06
      dla mnie osobiscie zaden bo nie podrozuje po europie samochodem, ale dla wielu ludzi ktorzy pracuja tuz za granica swojego kraju, dla logistyki przewozu towarow i ustanowienia kontroli granicznych od nowa to dosc powazny wysilek takze finansowy wiec warto by sie bylo zastanowic czy gra jest warta swieczki i czy bedzie to mialo znaczenie w kontekscie zapobiegania kolejnym atakom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka