Dodaj do ulubionych

Moda wigilijna

21.11.15, 17:17
Byłam na Listach do M 2. Fajna bajka (śnieg w Święta? Panie, najstarsi górale nie pamietają), ładne katalogowe wnętrza i no właśnie - moda wigilijna. Od eleganckich sukienek przez sukienki mniej eleganckie, dżinsy, na zwykłych koszulach u panów skończywszy.
A w co Wy ubieracie się na kolację wigilijną? Kupujecie coś nowego, co akurat modne albo pokazane w Twoim Stylu czy innej Gali czy tez znajdujecie coś w szafie?
(Wątek nie jest o tym co powinno się założyć tylko co rzeczywiście zakładacie wink
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: Moda wigilijna 21.11.15, 17:26
      W tym roku mam niewielki wybór. Albo to w co się jeszcze zmieszczę (mam termin porodu na 25.12), albo koszula nocna (jak rozdwoję sie ciut wczesniej i Wigilię spędzę w szpitalu), albo jakies wygodne ciuchy jak będę juz w domu z noworodkiem (wtedy na kolacje wigilijna maz idzie sam ze starszakami).
      • froshka66 Re: Moda wigilijna 21.11.15, 20:42
        albo jakies wygodne ciuchy jak będę juz w domu z noworodkiem (wtedy na kolacje wigilijna maz idzie sam ze starszakami).

a mama z noworodkiem co robi podczas kolacji wigilijnej?
        • melancho_lia Re: Moda wigilijna 21.11.15, 20:58
          Odpoczywa. Nie będę kilka dni po porodzie ciągnąć się z noworodkiem do rodzimy ani tym bardziej zapraszać do nas. Mąż pojedzie odwiedzić dziadków i przywiezie smakołyki do domu.
          • froshka66 Re: Moda wigilijna 22.11.15, 11:18
            Wydawało mi się, że smakołyki przywozi się od rodziny ( miło jak chcą pomóc i czymś obdarować na kolację,) lub przygotowuje PRZED wigilią, następnie wigilię świętuje się w gronie najbliższej rodziny męża/ żony i dzieci.
            Tak bywało za moich czasów.
            Nie widzę powodu, żeby
            a/ świeżo upieczona mama leżała w łóżku zamiast choćby na fotelu przy stole
            b/ łaziła po rodzinie
            c/ robiła jakiekolwiek przyjęcie dla dalszej rodziny…
            osobiście czułabym się z takim postawieniem sprawy bardzo źle.
            Kto u diabła jest rodziną dla mojego męża? Mamusia czy ja i nasze dzieci??
            I nie ma co dorabiać naciąganej teorii- „a ty sobie kochanie w tym czasie odpocznij”.
            Mąż nie umie powiedzieć mamusi "zajrzę w pierwsze święto". Nie umie i tyle.
            I jeszcze żona nauczyła sie byc z tym "szcześliwa".

• melancho_lia Re: Moda wigilijna 22.11.15, 13:40
              Pomysl z takim układem świąt jest mój. Mój mąż z dziecmi jedzie do MOJEJ mamy. I Twoja teoria umarła big_grin
              • froshka66 Re: Moda wigilijna 22.11.15, 14:51
                niestety nie...
                • melancho_lia Re: Moda wigilijna 22.11.15, 15:18
                  Trudno. Twój problem.
                  • zuleyka.z.talgaru Re: Moda wigilijna 22.11.15, 15:21
                    czemu Twoja mama nie możę Wam przywieźć kolacji, żebyś mogła świętować z mężem i dziećmi? Takie macie słabe relacje?
                    • melancho_lia Re: Moda wigilijna 22.11.15, 15:25
                      A czemu nie możesz zrozumiec ze chce by dzieci zobaczyły sie w Wigilie z babcią i dziadkiem, a wieczorem spędzimy nasza własną Wigilię? I ze mi taki układ absolutnie odpowiada?
                      To nie jest tak ze maz zniknie z dziecmi na caly dzień. Wigilia u mojej mamy z różnych przyczyn zaczyna sie o 15, wiec o 18 mam męża, dzieci i jedzenie w domu smile
                      • zuleyka.z.talgaru Re: Moda wigilijna 22.11.15, 15:28
                        No ok smile Zwracam honor.

btw. moja teściowa jak usłyszała, że w tym roku jedziemy do moich rodziców na wigilię (u teściów byłam 2 lata temu, i mi się totalnie nie podobało, rok temu robiłam u siebie) to gotowa była zrobić wieczerzę o 13 LOL.... niech córeczka ich zabawia big_grin
                        • melancho_lia Re: Moda wigilijna 22.11.15, 15:37
                          Spoko. U nas nie ma kilku Wigilii, raz jest u nas, raz u mojej mamy, raz u teściów. Wtedy wszyscy przyjeżdżają do danego domu. W tym roku miało być u teściów ale to poza Warszawą, wiec zaburzylismy kolejność.
                          A wczesna godzina wynika z konieczności dojazdu oraz schorowania niektórych uczestników Wigilii.
                          • zuleyka.z.talgaru Re: Moda wigilijna 22.11.15, 15:41
                            Ja też tak chciałam - że co roku gdzie indziej ale teściowie nie chcą, chcieliby, żeby to do nich wszyscy przyjechali. Ja u nich totalnie nie czuję klimatu, więc odmawiam. Mąż też woli z moją rodziną więc cóż - z boku to wygląda klasycznie - synowa ukradła synusia tongue_out
                            • melancho_lia Re: Moda wigilijna 22.11.15, 15:46
                              smile
                              U nas to my zaprowadzilismy taki porządek. I jakos o dziwo rodzice podchwycili pomysł smile
                        • mia_siochi Re: Moda wigilijna 22.11.15, 15:55
                          Moja kiedyś tak zrobiła. W pełni wypasiona kolacja wigilijna w samo południe wink
                          • wegatka Re: Moda wigilijna 23.11.15, 19:07
                            Bosko big_grin Prawie, jak śniadanie wielkanocne wink
                      • froshka66 Re: Moda wigilijna 23.11.15, 19:23
                        a wieczorem spędzimy nasza własną Wigilię?

No nie spędzicie, bo napisałaś, ze męża na kolacji wigilijnej z tobą nie będzie, będzie u mamy.
                        Chyba, że zajrzy do mamy z życzeniami przed wigilią, zabierze w garnek smakołyków i ci przyniesie, razem sobie pyszności przy choince zjecie.
                        Chyba, że jest problem aby powiedzieć: mamo wigilie jemy w domu, wnuczka przyjdzie z życzeniami a mąż na kawę koło obiadu i podzielą się opłatkiem. Na wigilie będziemy u siebie w domu.
                        Skąd, Przecież trzeba zeżreć choćby i 4 kolacje u wszystkich, żeby ktoś się nie poczuł źle BO JAK TO, WIGILIA NIE U MNIE?
                        Zastanawiam jak jest granica pozwolenia na naruszenie swoich granic, kiedy nawet żreć karpia , żeby nikomu przykrości nie robić jest obowiązkiem rodzinnym, choćby zrzygać się tym karpiem?
                        Normalnie wszyscy jedzą po 3 kolacje ?
                        Przecież to o to chodzi, żeby razem być w ten dzień tak? O to , że się pamięta, a nie ma napisane – żeby zeżreć wszystko to co teściowa /mamusia ugotowała?

Taki off top - ciekawe, która z e-matek zajrzy w odwiedziny do domu swoich rodziców/tesciów, posiedzi 1-2 godziny pogada usciska i pójdzie. Bez wmuszania w siebie "chocby 4 pierożków"
                        Bo do tej pory tylko czytałam wątki: nienawidze tego koledowania od stołu do stołu - później cała choruje i mi niedobrze...

Przecież są z rodzicami, pamiętają - pamięć z jedzeniem sie lepiej liczy?
                        • melancho_lia Re: Moda wigilijna 23.11.15, 19:32
                          Wiesz co? Ręce opadają jak się Ciebie czyta.
                          Napisałam jak to będzie wyglądać, nie rozumiesz- trudno.
                        • klamkas Re: Moda wigilijna 23.11.15, 19:39
                          Pogódź się z tym, że nie każdy ma granice tam gdzie ty i życie stanie się łatwiejsze wink.

PS. Jakby pójść na cztery kolacje i jeść tylko na tej ostatniej, u siebie, to problem się rozwiąże? Bo z tego co piszesz tak big_grin.
                          • froshka66 Re: Moda wigilijna 23.11.15, 19:52
                            owszem, tak
                            • klamkas Re: Moda wigilijna 23.11.15, 20:02
                              Czyli pisałaś o granicach obżarstwa? To po co były wtręty o nieodpępowionym mężu i pseudoszczęśliwej żonie? Trzeba było od razu napisać melancholii żeby uczuliła męża na obżarstwo i o ile mniej nieprzyjemnych emocji byś wywołała.

No, tyle, że tobie wcale o obżarstwo nie chodziło ;p.
                    • rasowa_sowa Re: Moda wigilijna 24.11.15, 10:59

zuleyka.z.talgaru napisała:

> czemu Twoja mama nie możę Wam przywieźć kolacji, żebyś mogła świętować z mężem
                      > i dziećmi? Takie macie słabe relacje?

Ale się rzucilyście na melancholię, bo spędza święta inaczej niż wam odpowiada. Jeśli to taki problem zaakceptować inne święta w obcej forumki to dopiero będzie wesoło jak same będziecie teściowymi I trzeba będzie się pogodzić z innymi wizjami świąt we własnej rodzinie smile
            • jolunia01 Re: Moda wigilijna 22.11.15, 23:39
              froshka66 napisała:

> ... wigilię świętuje się w gronie najbliższej rodziny męża/ żony i dzieci.
              (...)
              > Kto u diabła jest rodziną dla mojego męża? Mamusia czy ja i nasze dzieci??
              (...)
              > Mąż nie umie powiedzieć mamusi "zajrzę w pierwsze święto".

Po co ci świętowanie wigilii? Zrób po prostu jakąś domową imprezę. Dla katolika 25 grudnia to Boże Narodzenie, a nie "pierwsze święto". Piszę ci to ja, ateistka.
            • madzioreck Re: Moda wigilijna 23.11.15, 01:04
              froshka66 napisała:

> Wydawało mi się, że

No to Ci się wydawało.

> Nie widzę powodu, żeby

Ale Melancholia widzi, więc cóż Tobie do tego?

> a/ świeżo upieczona mama leżała w łóżku zamiast choćby na fotelu przy stole
              > b/ łaziła po rodzinie
              > c/ robiła jakiekolwiek przyjęcie dla dalszej rodziny…
              > osobiście czułabym się z takim postawieniem sprawy bardzo źle.
              > Kto u diabła jest rodziną dla mojego męża? Mamusia czy ja i nasze dzieci??
              > I nie ma co dorabiać naciąganej teorii- „a ty sobie kochanie w tym czasie
              > odpocznij”.
              > Mąż nie umie powiedzieć mamusi "zajrzę w pierwsze święto". Nie umie i tyle.
              > I jeszcze żona nauczyła sie byc z tym "szcześliwa".

Bezczelność ludzka nie zna granic. Czemu uważasz że masz prawo się komuś z butami ładować w takie sprawy i mówić, jak powinien żyć i z jakiego powodu być szczęśliwy? W realu też tak się wcinasz i mówisz ludziom, co powinni? suspicious
              • klamkas Re: Moda wigilijna 23.11.15, 12:13
                No wiesz, to jak w wątkach o porodach rodzinnych - jak nie daj co nie chcesz/nie chciałaś i nie żałujesz swojego wyboru, to masz męża na ch i jeszcze ci wmówił, że ci z tym dobrze wink.
                • melancho_lia Re: Moda wigilijna 23.11.15, 12:18
                  big_grin
    • lady-z-gaga Re: Moda wigilijna 21.11.15, 17:27
      Zawsze znajdzie się w szafie cos spokojnego i klasycznego, co zakładam ze 3 razy w roku smile akurat Wigilia i BN są tak kiczowate, jesli chodzi o wystrój, kolory itp, że - wbrew moim normalnym, całorocznym przyzwyczajeniom - mam wtedy ochotę na nobliwe i eleganckie ubrania smile
    • marcelina4 Re: Moda wigilijna 21.11.15, 17:52
      w święta ubieram się tak jak zwykle, bez jakiegoś zadęcia, odświętnych kiecek i szpilek, wigilię spędzamy w bardzo małym gronie - 6 osób, nikt się nie stroi, to nie jest jakiś wielce odświętny wieczór, ani gala, normalna rodzinna kolacja, najważniejsze żeby nikogo nie zabrakło
    • butch_cassidy Re: Moda wigilijna 21.11.15, 18:39
      Właśnie dziś się nad tym zastanawiałam.

My zawsze tak półelegancko się ubieramy. Spodnie, może nie dżinsy, ale tez nie w kant, jakaś ładna bluzka, raczej z dzianiny a nie koszulowa, mąż koszula, ale nie biała. Tylko córka w kiecce, bo na takim jest jeszcze etapie, że ją to kręci.

A na tych zdjęciach w magazynach wszyscy odstawieni że hoho. Nawet mi przeszło przez myśl, czy by czegoś takiego nie kupić, ale potem postukałam się w głowę - przez prawie 40 lat ubieram się normalnie smile a te kolekcje w magazynach to przecież rodzaj reklamy.

Zamierzam założyć czarne spodnie i białą dzianinową cienką bluzkę ze srebrnymi motywami. A potem zamienię ją na sweterek z reniferem, bo mam cynk, że takowy dostanę pod choinkę wink
      • mag1982 Re: Moda wigilijna 21.11.15, 18:56
        O, to my też tak półelegancko. Na pewno nie będę kupować czegoś co założę może raz w roku.
    • mamma_2012 Re: Moda wigilijna 21.11.15, 18:53
      U nas stroje eleganckie, panowie garnitury i krawaty, kobiety sukienki i szpilki (im starsze tym niższe szpilki), nawet dzieci też "odpicowane".
      Przyznam, że na zdjęciach wyglądamy jak z reklam czekoladekwink
      Właśnie muszę rozejrzeć się za odpowiednią kieckąsad
      • kotradykcja Re: Moda wigilijna 21.11.15, 20:54
        mamma_2012 napisała:

> U nas stroje eleganckie, panowie garnitury i krawaty, kobiety sukienki i szpilk
        > i (im starsze tym niższe szpilki), nawet dzieci też "odpicowane".
        > Przyznam, że na zdjęciach wyglądamy jak z reklam czekoladekwink
        > Właśnie muszę rozejrzeć się za odpowiednią kieckąsad

O to jak u nas.
        Teściowa moja, kochana zresztą przeogromnie, złota kobieta, ma coś takiego w swoim zachowaniu, że robię się przy niej całkowicie nieasertywna. No i na pierwszą wigilię u teściów przybyłam "po swojemu " tj w spodniach, bez makijażu, itp. Teściowa wzięła mnie do pokoju, dała swoją sukienkę, kosmetyki i kazała się zrobić odpowiednio. Od tego czasu pilnuję dress code wink
      • zuleyka.z.talgaru Re: Moda wigilijna 22.11.15, 13:12
        U nas też tak. Ja uważam, że to fajny zwyczaj i lubię smile
    • purchawkapuknieta Re: Moda wigilijna 21.11.15, 18:53
      Raczej normalnie. Bluzkę dłuższą, zeby nie było widać rozpietych spodni po kolacji big_grin
      • stillgrey Re: Moda wigilijna 21.11.15, 19:07
        buahaha, w punkt wink
    • isa_bella1 Re: Moda wigilijna 21.11.15, 19:04
      Kiedyś jak byłam młoda to jakoś tak siadałam do stołu zwyczajnie ubrana. Teraz ubieram się w sukienkę, ale nie jakąś w stylu sylwestrowym smile, buty na obcasie . Szczerze mówiąc filmy i reklamy okołoświąteczne mnie zainspirowały ( wystrój , ubiór ).
      • lady-z-gaga Re: Moda wigilijna 21.11.15, 19:18
        Dla mnie to trochę dziwne, że trzeba w telewizji zobaczyć, żeby uwierzyć, że okazja jest szczególna, a nie codzienna. smile
        • matyldamoja Re: Moda wigilijna 21.11.15, 19:26
          Zawsze elegancko. Sukienka albo czarne spodnie i koszula, szpilki , biżuteria. Panowie koszule i garniturowe spodnie. Dzieciaki odpicowane elegancko. To wyjątkowa kolacja.
        • butch_cassidy Re: Moda wigilijna 21.11.15, 19:27
          Jednak tę szczególność każda rodzina inaczej akcentuje strojem. Jedni ubierają się bardziej galowo niż inni i chyba nic w tym złego nie ma? Ma być koniecznie jak z żurnala?
        • isa_bella1 Re: Moda wigilijna 21.11.15, 19:31
          ady-z-gaga napisała:

> Dla mnie to trochę dziwne, że trzeba w telewizji zobaczyć, żeby uwierzyć, że ok
          > azja jest szczególna, a nie codzienna. smile

ależ pudło, chodziło o to że podglądam jak ładnie można przystroić dom i stół, ew. dobrać ciuszki.
          Jestem Katoliczką dla mnie to zawsze było cudowne Święto...
          • bei Re: Moda wigilijna 21.11.15, 19:42
            Nie zakladam nowych rzeczy, bo czas swiateczny goloci mi portfel ( wydaje wszystko na prezenty)
            Wyjmuje wowczas z szafy albo sukienke, albo spodniczke lub elegansze spodnie z bluzka.
            Dopilnowuje, by moi mezczyzni zalozyli koszule. Dom jest wystrojony, stol rowniez przybrany i oczy nam blyszcza. Czy Was tez tak chwyta wzruszenie?
            Mysle wowczas zaklinajac los, Boga, przeznaczenie- by nikogo nie ubylo od stolu...
            • 3-mamuska Re: Moda wigilijna 21.11.15, 19:47
              Ciemne czarne spodnie, jeansy czy sztruksy, plus jakis ładny elegancki sweterek. Jakies baleriny.
            • isa_bella1 Re: Moda wigilijna 21.11.15, 20:53
              bei napisała:

> Nie zakladam nowych rzeczy, bo czas swiateczny goloci mi portfel ( wydaje wszys
              > tko na prezenty)

> Wyjmuje wowczas z szafy albo sukienke, albo spodniczke lub elegansze spodnie z
              > bluzka.
              w sumie ja też nic nowego

> Dopilnowuje, by moi mezczyzni zalozyli koszule. Dom jest wystrojony, stol rowni
              > ez przybrany i oczy nam blyszcza. Czy Was tez tak chwyta wzruszenie?

Oczywiście

> Mysle wowczas zaklinajac los, Boga, przeznaczenie- by nikogo nie ubylo od stolu
              smile
              > ...
              >
    • klamkas Re: Moda wigilijna 21.11.15, 19:49
      Nie zdarzyło mi się kupić ubrań "specjalnie na Wigilię" a już na pewno nie dlatego, że "W tym roku modne będą/są". Ubieramy się odświętnie, ale bez przesady (żadne garnitury i kolie na szyi nie wchodzą w grę wink).
    • fomica Re: Moda wigilijna 21.11.15, 20:31
      Gdy byłam podlotkiem, to pamiętam jakie zdziwienie budziły we mnie okołoświąteczne reklamy w których rodzina odziana w białe suknie, szpilki, garnitury i koszule z kołnierzykiem elegancko ze srebrnej zastawy spożywa barszczyk albo kolęduje uroczyście z użyciem pianina i fletów, a także świąteczne odcinki Klanu, gdzie tez wszyscy odstawieni jak na stróż na boże ciało.
      W mojej rodzinie w zyciu czegos takiego sie nie praktykowało, każdy chodził w codziennych ciuchach, mama po wyjściu z kuchni po całodziennym pitraszeniu odświeżała się i zmieniała bluzke na mniej zaplamioną smile i tyle.
      Odkąd jestem dorosła zaczęłam się ubierać bardziej wyjściowo, może nie w smoking i suknię wieczorową bez pleców, raczej w miare elegancką (ale bez przesady) sukienkę. Generalnie lubie sukienki, mam ich bardzo dużo i zawsze coś pasuje do okazji. Specjalnie na wigilie nie kupuję. Mąz wystepuje w koszuli i marynarce (oraz spodniach oczywiście).
    • marzeka1 Re: Moda wigilijna 21.11.15, 20:35
      W czasie świąt mamy zwyczaj odwiedzania się w rodzinie ze szwagierkami (u kogoś Wigilia, u innej- I dzień, u innej - II dzień)- i w sumie na każde spotkanie ubieram sukienkę, polubiłam noszenie na takie uroczystości suknie i mam kilka.
      • eryk2601 Re: Moda wigilijna 21.11.15, 20:43
        Ładniej niż na codzień ,ale nie bardzo elegancko,ma być też wygodnie.Spędzamy Wigilię w małym gronie najbliższej rodziny.
    • ertyla Re: Moda wigilijna 21.11.15, 20:40
      Elegancko bo jeździmy po rodzinie w ten wieczór, acz bez brokatow i innych satyn.
    • kocianna Re: Moda wigilijna 21.11.15, 20:53
      Zdecydowanie się przebieramy w bardziej eleganckie ciuchy i zakładamy buty smile Głupio tak zasiadać do przepięknie nakrytego stołu w dziurawych skarpetkach i dresie. Ale elegancja się zmniejsza wraz ze znikaniem potraw, przed ciastami zwykle rozpakowujemy prezenty i wtedy jest ogólny rozgardiasz, obcasy i krawaty znikają, paski się luzują...
      • klamkas Re: Moda wigilijna 21.11.15, 22:11
        U nas też po prezentach następuje rozluźnienie - zwykle wbijam się wtedy w bawełnianą kieckę i miękki zwisający sweter. I czekam aż dziecię pójdzie spać. I czekam na ten moment, kiedy przy zgaszonym świetle i świecącej się choince mogę się wtulić w męża i patrzeć w światełka i rozbłyski w bombkach. Jedna z magicznych chwil smile (wybaczcie matki purystki, kocham dziecko, kocham chwile tylko z nią i z rodziną w komplecie, ale zupełnie inaczej kocham męża i chwile z nim (wyjaśnienie w kontekście oburzenia irytacją własnym dzieckiem i tęsknoty za czasem bez niego)).
        • menodo Re: Moda wigilijna 21.11.15, 22:26
          (wybaczcie matki purystki, kocham dziecko, kocham chwile tylko z nią i z rodziną w komplecie, ale zupełnie inaczej kocham męża i chwile z nim (wyjaśnienie w kontekście oburzenia irytacją własnym dzieckiem i tęsknoty za czasem bez niego)).

A co purystki mają do tego?

• black_halo Re: Moda wigilijna 22.11.15, 11:26
            No jak bez dziecka moznatakie chwile przezywac smile
    • asia_i_p Re: Moda wigilijna 21.11.15, 21:20
      Nic specjalnego, spodnie lekko elegantsze i bluzka koszulowa najczęściej. Chyba że akurat mam wyjątkowo lubianą sukienkę, ale nieczęsto się to zdarza, bo jakoś do kupowania zimowych sukienek nie mam ręki.
      • najma78 Re: Moda wigilijna 21.11.15, 21:37
        Zwyczajnie, wygodnie. Wigilie spedzamy we wlasnym gronie, przy kominku, ogladamy jakis familijny film o BN, mamy dobre jedzenie. Przytulnie i milo. Swietujemy BN, albo zapraszamy gosci do siebie albo my idziemy do nich, wtedy ubieramy sie niecodziennie, ale raczej umiarkowanie elegancko. W kazdym razie panowie nie maja garniturow a panie sukienek wieczoowych.
    • beataj1 Re: Moda wigilijna 21.11.15, 21:54
      Zwyczajnie. Wygodnie.
      Czyli albo spodnie i jakiś miekki sweterek albo casualowa spódnica i lekka bluzka albo wygodna sukienka - ale nie tafta i tiul. Na bosaka - ja z frakcji która nie wygłupia się z butami w domu.
      Zresztą po kilkunastu minutach lądujemy na podłodze tarzając się w strzępach papieru prezentowego próbując odpakować prezenty dzieciakom (sposób montowania lalek do pudełek zasługuje wręcz na osobny wątek - te druciki kabelki itd). Zwykle zostajemy juz w okolicach podłogi siadając do stołu tylko na chwilę by się posolić czy napić - totalny luz i anarchia.
      te wszystkie gry zabawki itd - tym bardziej ze na wigilii jest u nas kilkoro dzieci i jest co oglądać i czym się bawić.
      Zwykle konczę wigilię tarzając się na podłodze przy grze w jakąś najnowszą planszówkę.
      • beataj1 Re: Moda wigilijna 21.11.15, 21:58
        A córka zwykle w jakiś wybajerzonych kieckach - ale ona chodzi tylko w sukienkach - spodnie nosi tylko za karę (dosłownie za karę) zatem to żadna zmiana. W tym roku prawdopodobnie wystąpi w kostiumie Elsy z Krainy Lodu bo od kiedy jej go kupiłam to prawie w nim zamieszkała. A ja nie widzę powodu by jej odmawiać tej przyjemności.
      • klamkas Re: Moda wigilijna 21.11.15, 22:14
        Sprawcie sobie kota - wtedy druciki, pręciki, wiązania i kabelki nabiorą zupełnie nowego znaczenia big_grin. Nie wiem kto bardziej lubił nowe lalki - córka, czy koty ;p
        • beataj1 Re: Moda wigilijna 21.11.15, 22:17
          Mamy 3 sztuki. Zapewniam że słowo strzępy papieru do pakowania zostało użyte bez przesady smile
          • klamkas Re: Moda wigilijna 21.11.15, 22:27
            Czyli kolejne miłe i rozrywkowe święta przed wami big_grin
        • feromona Re: Moda wigilijna 22.11.15, 10:28
          U nas choinka stoi w pełnym ubraniu, a moje koty mają to w nosie. Jedynie co je interesuje to woda z podstawki choinkowej.
          • beataj1 Re: Moda wigilijna 22.11.15, 10:32
            Choinkę też olewaja ale prezenty papierki druciki kokardki to już raj. Tym bardziej że u nas na święta koty też dostają prezenty smile
    • claudel6 Re: Moda wigilijna 21.11.15, 22:53
      ja uwielbiam odstawić się na Wigilię. może dlatego, że w szafie mam masę eleganckich ciuchów, których nie mam kiedyś nosić. przecież nie pojdę w koronkach do pracy. starczyłoby mi na 12 Wigilii, a tu na złość jest jedna...wink w ogole nie wiem, czemu mam tyle wieczorowych ciuchów, może moje podświadome alter ego planowało spędzać co tydzień wieczór w filharmonii. mam też pokaźną kolekcję ciuchów gotyckich, a to juz w ogóle nie wiem po co, pozostałośc po mieszkaniu w Londynie smile
    • landora Re: Moda wigilijna 21.11.15, 23:09
      Do niedawna się na Wigilię stroiliśmy, od paru lat nam się jakoś nie chce. W ogóle mamy większy luz, mniej gotowania, mniej spinki.
      W tym roku będę szczęśliwa, jeśli zmieszczę się w cokolwiek - termin mam na 26 stycznia.
      • melancho_lia Re: Moda wigilijna 21.11.15, 23:17
        Przynajmniej masz mało prawdopodobny poród w Wigilię, ja mam na to duże szanse smile
        • landora Re: Moda wigilijna 21.11.15, 23:21
          Zobaczymy wink
    • kardiolog Re: Moda wigilijna 21.11.15, 23:24
      Na najbliższą Wigilie żona kupiła czarną letnią sukienkę firmy coma😄
    • yuka12 Re: Moda wigilijna 21.11.15, 23:35
      Moja rodzina- panowie przynajmniej marynarka i koszula, panie bardziej wyjsciowe sukienki/ ubrania, seniorki obowiazkowo garsonki. Na kolacji wigilijnej bywa i 17 osobsmile. Rodzina meza- kazdy ubiera, co chce, kroluja dzinsy i swetry u panow i wyjsciowe wdzianka u pan. Co kto woli smile.
      • kardiolog Re: Moda wigilijna 22.11.15, 09:16
        Comma, sprawdziłem.
        A co to są wdzianka? Naprawdę nie wiem.
        • yuka12 Re: Moda wigilijna 23.11.15, 12:45
          "Wdzianko" od czasownika wdziewać czyli ubierać. Ubranko innymi słowy smile. Przecinka nie powinno być, bo kolejne "i" jest łącznikiem smile.
    • heca7 Re: Moda wigilijna 22.11.15, 00:18
      U nas elegancko panowie w garniturach a panie w sukienkach. Nie muszą być nowe. Ja nigdy specjalnie nie kupowałam, po prostu wyjmowałam z szafy to co pasuje.
      Dzieci bardziej na luzie. Dziewczyny w zależności od nastroju a nastolatki mają różne nastroje wink Ale raczej wyjściowo. Wszyscy w butach. Synowie są młodsi i zakładają koszule - zawsze mają bo przecież do szkoły trzeba się ubrać czasem na galowo smile
      Stół zawsze odświętnie. Świece , stroiki, najlepsza zastawa, biały obrus. Nie muzykujemy bo tak się składa, że wszystkim słoń nadepnął na ucho. Nawet na flecie nikt nie umie grać bez fałszowania. Kolędy więc lecą z płyty. A tv jest przez całą kolację wyłączony.
    • mamaemmy Re: Moda wigilijna 22.11.15, 01:26
      Odswiętnie smile
      Mój mąz przewaznie koszula i spodnie garniturowe. My z Emmą i moja mamą przewaznie mamy na sobie wszystkie sukienki -ostatnie kilka lat-były to zawsze sukienki z zary,zwykle ,proste, a jednak eleganckie. Do tego jakas bizuteria.
      W mojej rodzinie jednak zawsze był nacisk na to,aby ubierac sie stosownie do okazji .
      • butch_cassidy Re: Moda wigilijna 22.11.15, 08:54
        mamaemmy napisała:

> W mojej rodzinie jednak zawsze był nacisk na to,aby ubierac sie stosownie do
        > okazji .

Stosownie do okazji, a więc nie tylko za mało, ale również nie nadmiernie elegancko. Czyli według mnie, jak np. reszta rodziny, w tym seniorzy, ubiera się skromniej i swobodniej, to nagłe (czyli kiedy nie ma takiego zwyczaju, ani powodu, np. że tego samego dnia młodzi idą do teściów, gdzie panują inne zwyczaje) wystrojenie się w wieczorowe sukienki i szpilki też może nie pasować.
        Oczywiście nie mówię, że u Ciebie, tylko tak w ramach dyskusji smile
    • shell.erka Re: Moda wigilijna 22.11.15, 07:50
      Ja zawsze mala czarna. Zależnie od klimatu i osób z którymi jemy kolację bardzuej lub mniej elegancka.
      • kardiolog Re: Moda wigilijna 22.11.15, 09:17
        Z "małą czarną" uwazajcie drogie Panie. Nie w każdym wieku przystoi😌
        • memphis90 Re: Moda wigilijna 22.11.15, 09:31
          Mała czarna przystoi w każdym wieku- "mała" nie znaczy tu "mini" smile
          • kardiolog Re: Moda wigilijna 22.11.15, 09:37
            Ale guptak ze mnie🙊🙉🙈 Myślałem że mała to krótka i przyklejona do ciała, którą właścicielka ciągle poprawia
            • purchawkapuknieta Re: Moda wigilijna 22.11.15, 10:13
              Dobrze myślałeś smile
          • najma78 Re: Moda wigilijna 22.11.15, 09:39
            memphis90 napisała:

> Mała czarna przystoi w każdym wieku- "mała" nie znaczy tu "mini" smile

Nie oznacza ale gdy wpiszesz 'mala czarna' w google i przejdzisz do images to ponad 95% sa to obcisle mini.
            • kardiolog Re: Moda wigilijna 22.11.15, 09:57
              Znaczy 95% się myli.
              Czas na 🚶
              • feromona Re: Moda wigilijna 22.11.15, 10:41
                Spędzamy wigilię w bardzo wąskim gronie, przede wszystkim ubieramy się wygodnie, jakaś ładniejsza bluzka, spodnica lub spodnie. Żadnych szpilek, garsonek i eleganckich sukienek.
          • shell.erka Re: Moda wigilijna 22.11.15, 12:37
            big_grin
    • agni71 Re: Moda wigilijna 22.11.15, 12:34
      Przyznaję, że trochę jestem zdziwiona - większośc wypowiadających się nie ubiera się elegancko na Wigilię i święta, raczej króluje wygodna i swoboda.
      U nas jednak elegancko, panowie w garniturach i krawatach, panie w sukienkach, eleganckich spódnicach i bluzkach, w butach. Jest to okazja do wyciągnięcia co okazalszej biżuterii smile
      Dzieci też elegancko, choc oczywiście im starsze, tym więcej mają do powiedzenia w kwestii własnego ubioru i nie zawsze wizje ich i dorosłych są w 100% zgodne...
    • clio_1 Re: Moda wigilijna 22.11.15, 12:46
      U nas opcja elegancka - panowie w garniturach, panie w eleganckich (co nie znaczy wieczorowych) sukienkach, spódnicach, spodniach i bluzkach. Dzieci (na razie 2 chłopców) porządniejsze spodnie materiałowe, koszule, pulowery albo marynarki. Każdy ma buty (nie kapcie).
    • viridiana73 Re: Moda wigilijna 22.11.15, 13:03
      Lepiej niż na co dzień, ale bez przesady. Panowie smart casual, ja wizytowo (jakaś kiecka), nie wieczorowo Boże broń! Buty za to obowiązkowo, panowie się usiłują wykręcić ale wtedy ja przewracam oczami i mówię: "Chyba raz w roku możecie to dla mnie zrobić i wystąpić w butach?" smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka