Dodaj do ulubionych

obiad w Święta

07.12.15, 15:44
Powiedzcie, Dziewczyny, czy przygotowujecie w Święta takie typowe, pełne obiady, z zupą, ziemniakami itp., czy raczej po prostu "coś na ciepło" - jeśli tak, to co?
Obserwuj wątek
    • acapoalto Re: obiad w Święta 07.12.15, 15:56
      Dołączę się z prośbą o podpowiedź co podajecie, najchętniej bardzo wykwintnie, mniej typowo, bo np, drób typu kaczki, gęsi i perliczki są zamówione na pierwszy dzień świąt, a w staropolskie czy inne pracochłonne potrawy nie mam ochoty się bawić.
      Miałam zaprosić gości do restauracji, ale okazało się, że impreza ma być w domu. Szczęśliwie, to tylko około 12 osób, ale czym ich nakarmić, żeby było wow dla wybrednych podniebień i się nie narobić.
      • daisy Re: obiad w Święta 07.12.15, 21:14
        Hitem (oraz pilnie strzeżonym przepisem) w mojej rodzinie był bigos z porów - coś fantastycznego. Ale to tak raczej na zasadzie samodzielnego dania z pieczywem, więc na wystawny obiad średnio się nadaje, poza tym jest jednak dość pracochłonne (dużo krojenia porów).
        Gdyby cię jednak skusiło, to może się podzielę (chlip).
        • daisy Re: obiad w Święta 07.12.15, 21:17
          A ja chyba nakupię chipsów warzywnych z Lidla (boskie) i podam do zupy dyniowej.
          Jakoś przemawia do mnie idea postnych obchodów i chętnie rozciągam "rybny" post na całe Święta.
        • asia-loi Re: obiad w Święta 07.12.15, 21:33
          daisy napisała:

> Hitem (oraz pilnie strzeżonym przepisem) w mojej rodzinie był bigos z porów - coś fantastycznego.

Poproszę o przepis.
          • daisy Re: obiad w Święta 07.12.15, 22:07
            OK, ale wyłącznie na priv i jak się wewnętrznie przełamię. wink
            • asia-loi Re: obiad w Święta 07.12.15, 22:22
              daisy napisała:

> OK, ale wyłącznie na priv i jak się wewnętrznie przełamię. wink

Ok. Może być na priv - na gazetowy.
              asia-loi@gazeta.pl
            • kandyzowana3x Re: obiad w Święta 07.12.15, 22:26
              ej no Daisy ja juz robota do krojenia porów z szafy zdjęłam. bigos z porów brzmi jak cos właśnie dla mnie. proszę bez fałszywej skromności i przepis na forum wrzucić wink.
              serio bardzo ładnie proszę smile.
              • daisy Re: obiad w Święta 07.12.15, 22:43
                OK, z wdzięczności za waszą forumową niezawodną pomoc i wsparcie kulinarne już od tylu lat wrzucam przepis (bardzo prosty) publicznie,
                smacznego! na Święta z całego serca:

Bigos z porów
                0,5 kg wołowiny bez kości, pokroić w kostkę (średnią)
                2 kg porów dobrze umytych, pokroić w talarki (nie za chude, żeby nie wyszła mamałyga)
                0,5 szklanki oleju
                słoik koncentratu pomidorowego
                sól, pieprz, papryka słodka i ostra
                Wołowinę podsmażyć na oleju, dodać pory i dusić ok. 45 minut. Na koniec dodać przecier i przyprawy.

Przepis prosty jak tylko się da, a efekt fantastyczny. Kiedyś w czasach wegetariańskich zamiast wołowiny dawałam pieczarki, ale to nie to...
                • kandyzowana3x Re: obiad w Święta 07.12.15, 22:48
                  wielkie dzięki, jutro sprawdzę smile brzmi zachęcająco
                  • daisy Re: obiad w Święta 07.12.15, 22:52
                    Pamiętaj tylko, żeby zielone z porów też pokroić.
                • klamkas Re: obiad w Święta 07.12.15, 23:01
                  Jaka wołowina zmięknie w 45 min? (tzn. jaką dodajesz?)
                  • daisy Re: obiad w Święta 07.12.15, 23:29
                    Hm, to danie robiła kiedyś moja mama, a ja ostatni raz - w 2005 roku. Nie pamiętam szczegółów.
                    Może wystarczy porządnie obsmażyć i wtedy te 45 minut wystarczą? Może trochę dłużej? Kostka powinna być chyba trochę mniejsza niż na gulasz na przykład.
    • eliszka25 Re: obiad w Święta 07.12.15, 16:14
      u moich rodzicow w pierwszy dzien swiat z dan typowo obiadowych jest zwykle tylko rosol, najczesciej przygotowany najpozniej w wigilie. poza tym dojadamy pozostalosci wigilijne, czyli odsmazane pierogi, ryby, salatki, barszcz, jesli zostal, kapuste z grzybami. dania wigilijne, ktore mozna odgrzac rowniez w swieta (i przede wszystkim domownicy lubia i jedza rowniez 1 i 2 dnia swiat) zawsze robi sie wiecej, zeby bylo co odgrzac. poza tym zawsze w zamrazalniku/lodowce/sloikach zawsze czekaja takie dania jak: golabki, jakies miesa przyprawione i wlozone w rekaw, ktore wystarczy wstawic do piekarnika, na drugi dzien swiat zwykle jest kaczka z jablkami, ktora jest nacierana przyprawami w pierszy dzien swiat wieczorem, a drugiego dnia wystarczy wypchac jablkami, wstawic do piekarnika i tyle roboty, a jest dobry, swiateczny obiad.

ogolnie moja mama ma system taki, ze wszystko, co mozna na swieta przygotowac wczesniej, jest przygotowywane wczesniej, wiec w wigilie pozostaje tylko usmazenie ryb, podgrzanie dan, ktore maja byc na cieplo i wlasnie przyprawienie/zamarynowanie mies na 1 i 2 dzien swiat.
    • kaz_nodzieja Re: obiad w Święta 07.12.15, 16:17
      U nas w pierwszy dzień świąt zwykle dożera się resztki z Wigilii, a przeważnie zostają, karp z kapustą czy barszcz.
    • kandyzowana3x Re: obiad w Święta 07.12.15, 16:24
      pierwszy dzień świąt gęś i obowiązkowa sałatka warzywna smile, na drugi pieczen wołowa. jako przystawki dojadamy wigilijne dania smile.
    • solejrolia Re: obiad w Święta 07.12.15, 16:43
      Resztki z wigilii- super, i można je zjeść na sniadanie, albo kolację, a obiad to obiad i lubimy gdy jest obiadowy. bo własnie w święta mamy czas celebrować obiad (a nie zapychac sie resztkami).
      U nas menu dopiero ustala się.
      W któryś z dni świątecznych na obiad będzie wędzony kurczak, z naszej wędzarni.
      do tego ziemniaki, być może purre, lub zapiekane.
      Jakaś fajna surówka i gotowana jarzyna (lub sałatka z gotowanych jarzyn)

np klasyczny colesław.
      albo małe marcheweczki ugotowane, polane masełkiem.
      bardzo lubimy brokuła z masełkiem i bułeczką.
      albo coś z buraków (buraki ugotowane, starte i jeszcze takie letnie wymieszane z jabłkiem, cebulką i łyżką miodu, a sól, pieprz i ocet balsamiczny do smaku.)
      że nie wspomnę o bigosie (już mam gotowy)

dawno nie jedliśmy polędwiczek (zapiekanych pod musztardą) - to jest super mięsko na świąteczny obiad.
      i bardzo, bardzo mam ochotę na dorsza lub pstrąga z folii (z czosnkiem lub cebulą, plasterkiem cytryny, masełkiem i duzą ilością koperku)
      • paszewa Re: obiad w Święta 07.12.15, 19:10
        jak robisz te poledwiczki pod musztardą. Tylko ze szczegópłami tongue_out
        • solejrolia Re: obiad w Święta 07.12.15, 20:55
          proszę bardzo:

wielkiezarcie.com/recipes/30005134
          • paszewa Re: obiad w Święta 07.12.15, 20:57
            thx smile
    • nevada_r Re: obiad w Święta 07.12.15, 16:46
      Nie lubimy się męczyć, więc dojadamy resztki z Wigilii [które zresztą często zostają też na kolejne dni]. tongue_out A jak z jakiegoś powodu ich nie ma, to normalny obiad.
    • joa66 Re: obiad w Święta 07.12.15, 16:53
      Resztki z Wigilii na śniadanie, kolację, jako przystawki, itp. Na obiad coś co się robi "samo" - pieczone mięso lub mięso w wersji "gulaszowej" (duszone długo w niskiej temperaturze, w sosie, etc)
    • mae224 Re: obiad w Święta 07.12.15, 17:00
      Widzimy się z rodziną w Wigilię ( jemy dwie u jednych i drugich rodziców) , wiec w pierwszy dzień nie ruszamy się z domu, a z kanapy tylko, żeby podgrzać resztki z poprzedniego wieczoru. W drugie święto robię obiad dla teściów z przystawką ( np zapiekane warzywa), zupą ( grzybową, cebulową, bo nie lubię rosołu) i drugim mięsnym (lasagne, polędwica....) oraz deserem własnej produkcji....
    • butch_cassidy Re: obiad w Święta 07.12.15, 17:10
      U mnie będzie po chińsku: zupa jakaś tam wink a na drugie kurczak słodko-kwaśny. Wg Nigelli.
    • drinkit Re: obiad w Święta 07.12.15, 18:13
      W wigilię mamy koło poludnia mały obiad, najczęściej śledzie w śmietanie z ziemniakami, bo po prostu musimy coś zjeść o tej porze. 1 i 2 dzień świąt, zwykle u kogoś, to zazwyczaj klasyk typu pieczone mięsiwo, ziemniaki, sos, sałata.
      • najma78 Re: obiad w Święta 07.12.15, 18:39
        Oczywiscie, swiateczny obiad jest najwazniejszy. Jest wiec swiateczny czyli wykwitniejszy niz zwykly. W tym roku nie robimy bo jestesmy zaproszeni na obiad swiateczny😊. Zupy nie ma,jest danie glowne i deser. W domu rodzinnym obiad swiateczny byl zawsze i byl bardzo wazny, resztek z wigili nie dojadalismy. Wigilia nie byla taka wazna i nie bylo duzo jedzenia. W moim domu jest podobnie, w wigilie BN jest danie glowne na kolacje plus rozne przekaski, w BN jest swieto. 26.12 nie uznaje za swieto to dzien wolny i tyle.
    • klamkas Re: obiad w Święta 07.12.15, 18:43
      W pierwszy dzień świąt pożeramy resztki wigilijne, w drugi już normalny obiad: jako zupa zawsze jest grzybowa jeszcze z Wigilii (gotuję wielki gar, bo bardzo lubimy), na drugie różnie, ale zwykle pieczona kaczka, choć w tym roku skłaniam się raczej ku rybie, może jak dorwę ładnego sandacza, to będzie sandacz w śmietanie, zobaczymy.
    • landora Re: obiad w Święta 07.12.15, 18:50
      Na obiad w Święta są szykowane osobne dania, plus - jeśli ktoś ma ochotę - odgrzewany jest karp i pierogi z Wigilii. Ojciec zawsze szaleje z mięsami. Do mięsa obowiązkowe są pyzy, ale takie prawdziwe poznańskie pyzy, nie knedle ziemniaczane.
    • kocianna Re: obiad w Święta 07.12.15, 19:08
      Rosół z domowym makaronem i pieczone mięso (np. szynka, schab, pierś z indyka), drugiego dnia jakaś zupa-krem i jakieś standardowe, ale podkręcone danie, np. pierś z kurczaka w cytrynowej panierce.
      Resztki z Wigilii zawsze, ale nie na obiad.
    • angeika89 Re: obiad w Święta 07.12.15, 20:36
      W święta nie gotujemy typowego obiadu.
      W pierwszy i drugi dzień świąt dożera się pozostałości z wigilii. Poza tym jest jeszcze pieczone mięso, jakieś kotleciki, sałatka z mięchem np kurczak. Czy też gołąbki.
      Nie po to stoję 3 dni przy garach, żeby potem jeszcze ziemniaki w święta obierać etc.
    • volta2 Re: obiad w Święta 07.12.15, 21:54
      my lubimy mięso, więc dojadanie resztek wigilijnych jest u nas niepraktykowane.

na obiady świąteczne jest się zazwyczaj gdzieś zaproszonym lub ma się gości u siebie - to nie karmi ich się resztkami, tylko właśnie pełen świąteczny wypas zapodaje.

czyli zupa i drugie, raczej klasyka, czyli grzybowa, rosół + mięso + u niektórych ryba jakaś szlachetna + surówki/sałaty/jarzynki. mięso to już różnie, jak która gospodyni lubi, bywają schabowe, kurczaki w majeranku, ale i pieczenie.

potem jest jeszcze zimna płyta, też świąteczna, jakieś pasztety, garni itp.

do popicia na wyjście wigilijny akcent - barszczyk solo.

ja w tym roku wyjeżdżam, więc te świąteczne stołowe łamańce mnie ominą, mam tylko zrobić wigilięsmile
    • mikams75 Re: obiad w Święta 07.12.15, 22:02
      jak milo przeczytac, ze wigilijne dojadanie funkcjinuje tez u innych, bo ja uwielbiam a moja mama zawsze narzeka, ze nie wypada. Odsmazane pierogi, zupa grzybowa - mniam, po co robic cos innego?
      Na drugi dzien zazwyczaj cos innego jest czyli mieso z czyms tam, ale u mnie obiady sa jednodaniowe. I sama nie jadam w swieta ziemniakow, ryzu itp. W swieta i tak je sie dlugo obfite sniadanie, doprawia ciastem. Kto by dal rade zjesc pelny dwudaniowy obiad i jeszcze z ziemniakami?
    • kamunyak Re: obiad w Święta 07.12.15, 22:12
      robie typowy obiad, głównie dla jednego członka rodziny, który nie lubi niemal niczego z potraw wigilijnych. Reszta, w tym ja, raczej zjada pozostałosci wigilijne. Zresztą "pozostalości" to trochę na wyrost bo np. pierogów robię ok 100, bo to tylko raz w roku więc każdy obiada się na zapas, przez 3 dni.
      Obiady są robione tak, żeby wymagały jak najmniejszego wkładu. W tym roku to będa polędwiczki wg A.Starmach, pieczone w piekarniku. Pracy mało, pieką sie same. Do tego pieczone ziemniaki, tez pieką sie same, i jakas surówka, np. grecka lub tp.
      • andaba Re: obiad w Święta 07.12.15, 22:29
        Nie.
        W Boże Narodzenie i w Szczepana dojada się wigilijne resztki (dwie zupy, ziemniaki z kapustą, karp) raz sałatki, wędliny i ciasta.
        Na Wielkanoc gotuję gar żuru i je się z jajkami i wędliną,poza tym jw, sałatka, wędlina, ciacho.

Gospodyni też ma święta, o!
    • lola211 Re: obiad w Święta 07.12.15, 22:28
      Kaczka z jablkami, kluski i zasmazana czewona kapustka na winie.
      Jesli maja byc goscie.
      Bo jak nie, to jemy cały dzien baszcz z uszkami oraz swiateczny keks.
    • mamaemmy Re: obiad w Święta 08.12.15, 01:19
      U nas i "resztki "wigilijne i jakies pieczone mięso,plus ziemniaczki plus salatka.
      W tamtym roku -tzn w tym w sumie-było to mięso w woreczku z Krakusa -rewelacja.
    • julita165 Re: obiad w Święta 08.12.15, 10:23
      Moim zdaniem obiad w święta powinien być elegancki i jak najmniej pracochłonny w trakcie imprezy ( oczywiście dobrze byłoby żeby był małopracochłonny tez przed smile) bo nie ma nic gorszego niż gospodyni lub gospodarz spędzający imprezę w kuchni.
      Np. na przystawkę roladki z wędzonego boczku i wędzonych suszonych śliwek. Można przygotować wcześniej, a upiecze się samo błyskawicznie. Roboty niedużo nawet przy sporej liczbie gości bo wydaje mi się że spokojnie 2 na głowę wystarczy. Zupa - jakiś krem np. brokułowy ( ugotować wcześniej rosół i brokuły, zmiksować przed imprezą ) z grzankami ( można kupić, można zrobić wcześniej ) A na drugie np. polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim ( ja nawet wole polędwicę wołową ale to trudno zrobić bo mięso wymaga dłuższego pieczenia, ja albo spalę albo polędwica tryska krwią smile) - wygląda super a robi się właściwie samo. Do tego lubię jakąś sałatę.
      • klerjeser Re: obiad w Święta 08.12.15, 10:33
        U nas zwykle jest długie spanie po pasterce, a na drugi dzień późne śniadanie i dojadanie wigiljnych resztek smile Wieczorem późny obiad, a w zasadzie już kolacja, u kogoś z rodziny, z zimnymi przekąskami i czymś na gorąco. Typowy "duży" świąteczny obiad jest w drugi dzień Świąt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka