Dodaj do ulubionych

Mięso w wigilię

07.12.15, 19:27
Czy jakaś emama mieszkająca w Polsce podaje we wigilię mięsne dania?
Pytam bo zastanawiam się czy w tym roku nie podac czegoś normalnego do jedzenia.

To wszystko co jest tzw tradycyjnym jedzeniem wigilijnym jest delikatnie mówiąc paskudna i mdła. Takie jedzenie wieśniaków z 18 wieku. Co innego byłoby zjeść sobie steka z argetyńskiej wołowiny albo kawał indyka.
Obserwuj wątek
    • solejrolia Re: Mięso w wigilię 07.12.15, 19:31
      ale to lata temu zniesiono post w wigilię i można jeść mięso.
      u nas poza tymi tradycyjnymi potrawami są również wędliny- szynki, balerony, wszystko pyszne i własnej roboty.
      • izak31 Re: Mięso w wigilię 07.12.15, 19:39
        Chyba w 2003 zniesiono post. Ja podaje półmisek wędlin i uszka do barszczu mam z mięsem. Barszcz ugotowany na delikatnym wywarze. Nie lubię odsmażanych pierogów więc podaje je z wody i do tego skwarki z podsmażaną cebulą.
    • triismegistos Re: Mięso w wigilię 07.12.15, 19:32
      zabijcie to zanim złoży jaja!
      • bei Re: Mięso w wigilię 07.12.15, 19:40
        smilesmile Krejzi, steki to juz teraz mozesz jesc...
    • mamma_2012 Re: Mięso w wigilię 07.12.15, 19:46
      U nas bezmięsnie, bo my rybni jesteśmy, dziecku jak chcę wcisnąć kurczaka to mówię, że to rybkawink
      Pierogi z kapustą i grzybami to nasz rodzinny przysmak.
      Zresztą u nas domowa wigilia to karp i pierogi, reszta to krewetki z avocado z cateringu i inne zamawiane dania, którym bliżej do sushi niż polskich specjałów, ale 3 podstawowe rzeczy są zawsze (karp, pierogi i kompot z suszu) i tylko one są jedzone, reszta to tło.
    • kita.szek Re: Mięso w wigilię 07.12.15, 19:55
      jesteśmy rodziną wegetariańską każdego dnia, od ok 20 lat.
      więc Wigilia jest stuprocentowo postna, wegańska.
      u mnie w rodzinie w Wigilię raczej nie pojawia się nic z mięsa, ale już 1szego dnia Świąt zawsze coś zwierzęcego ląduje na stole.
      natomiast, w całej mojej rodzinie, u mojego partnera, i wszystkich dalszych zawsze (!) lądowała wódka na stole wigilijnym!

• kaz_nodzieja Re: Mięso w wigilię 07.12.15, 20:00
        Podasz przykładowe menu pysznej wegańskiej wigilii?
        • kota_marcowa Re: Mięso w wigilię 07.12.15, 20:14
          No wódka jest wegańska big_grin
          • kaz_nodzieja Re: Mięso w wigilię 07.12.15, 20:42
            Takim weganinem to mogę być big_grin
            • kita.szek Re: Mięso w wigilię 07.12.15, 21:07
              hehe wódka oczywiście jest wegańska wink
              12 potraw wege wigilijnych? bardzo proszę:
              - bigos (bez mięsa)
              - groch z kapuchą
              - uszka z grzybami
              -pierogi z kapuchą
              - kompot z suszu
              - wódka wink i woda zawsze na stole
              - nie-ryba po grecku
              - piernik
              - sojowa biała nie-kiełbasa
              - barszcz
              - grzybowa
              - kutia

zależnie w jakich ilościach i ile osób, ale to jadło starcza na ok 2-3 dni świąteczne
              i zdecydowana większość wersji postnych (wegańskie) smakuje mięsożernym gościom
              • kaz_nodzieja Re: Mięso w wigilię 07.12.15, 21:16
                A co mają mówić? Przecież nie powiedzą jak naprawdę to smakuje aby nie było Ci jako gospodyni smutno, nieraz byłem częstowany wegańskim guwienkiem i kłamałem, że owszem smaczne, bo co miałem powiedzieć? Zjeść się większość da, gwoli sprawiedliwości, ale smaczne to nie jest.
                • kaz_nodzieja Re: Mięso w wigilię 07.12.15, 21:16
                  A po zapiciu wódeczką w sumie wszystko może wydawać się smaczne, więc może i nie kłamali świadomie.
                  • kita.szek Re: Mięso w wigilię 07.12.15, 21:28
                    akurat często, moich wege potraw, smakuje bardzo krytyczny brat! i zwraca uwagę zawsze, przy najmniejszym minusiku potrawy - smakują mu moje wszystkie wege zupy i przetestowałam na nim: bigos, piernik, kompot, kapuchę i pierogi. nie chwali nigdy, ale jak bierze dokładkę, to nie mam wątpliwości.
                    ha, niewykluczone, że atmosfera świąteczna i wódeczka też łagodzą obyczaje moje złośliwego braciszka wink
      • krejzimama Re: Mięso w wigilię 07.12.15, 20:15
        Wódka? Bardzo dobry pomysł gdyż bardzo lubię wódkę.
    • drosetka Re: Mięso w wigilię 07.12.15, 20:11
      u nas wigilia jest tradycyjnie postna i nie wyobrazam sobie jeść w ten dzień schabowego czy rolady, cały dzień jemy postnie i jest w tym jakiś urok, bo pewne potrawy je sie raz w roku, np obiad postny w wigilię u nas to ziemniaki ze sledziami i smietaną, uwielbiam to jedzenie wieśniaków z 18 wieku!!!big_grin jedyne czego nie lubię to karp, ale chętnie go zastępuję inną rybą i nie widzę w tym jedzeniu nic mdłegoo i paskudnego, może nie umiesz odpowiednio przyrządzic i doprawić??
    • anel_ma Re: Mięso w wigilię 07.12.15, 20:15
      > To wszystko co jest tzw tradycyjnym jedzeniem wigilijnym jest delikatnie mówiąc
      > paskudna i mdła. Takie jedzenie wieśniaków z 18 wieku.

To nauczcie sie przyprawiać big_grin A zamiast jedzenia wieśniaków, przejdźcie na potrawy szlacheckie wink Sa różne tradycyjne potrawy.

Polecam suma na ostro na jabłku w miodzie gryczanym, albo sandacza duszonego w sosie grzybowym, ... Jest tyle możliwości.
      • morgen_stern Re: Mięso w wigilię 08.12.15, 14:12
        Krejzi was koncertowo podpuszcza smile
    • kajak.aja Re: Mięso w wigilię 07.12.15, 20:29
      Niektóre wigilijne potrawy bardzo lubię, a nie robię, bo są czasochłonne. Więc w wigilię, jak idę na gotowe, idę się najeść pierogów i makiełek, a nie indyka, którego mam na co dzień.
      • little_fish Re: Mięso w wigilię 07.12.15, 20:41
        nie jem w wigilię mięsa,ale też nie jem nic mdłego, może dlatego lubię wigilijne dania big_grin
    • angeika89 Re: Mięso w wigilię 07.12.15, 20:41
      Każdy robi jak uważa.
      Jednak ja jestem zwolenniczką tradycji i od zawsze wigilia jest u nas postna.
      Mięso jemy w I i II dzień świąt. Poza tym na wigilijnym stole nie ma u nas alkoholu, dopiero na następny dzień jak coś...
      Tak jestem nauczona i tak praktykujemy.
      Lubię te kapustno-grzybowo-rybne menu smile
      U nas nigdy nie jest mdło i paskudnie.
    • ola_dom Re: Mięso w wigilię 07.12.15, 20:45
      krejzimama napisał:

> Pytam bo zastanawiam się czy w tym roku nie podac czegoś normalnego do jedzenia.

Dopiero co pisałaś, że nie obchodzisz świąt - a Wigilię obchodzisz? I pytasz, czy możesz zjeść mięsko? big_grin
      • krejzimama Re: Mięso w wigilię 07.12.15, 20:50
        Wigilia to nie święto.
        • ola_dom Re: Mięso w wigilię 07.12.15, 20:58
          krejzimama napisał:

> Wigilia to nie święto.

To co za różnica, co zjesz w zwykły dzień?

Chyba za dużo trollowania na raz, bo tracisz formę big_grin
        • mallard Re: Mięso w wigilię 08.12.15, 11:01
          krejzimama napisał:

> Wigilia to nie święto.

Wieczór wigilijny to jak najbardziej święto, o czym dobrze wiesz zapewne, - Krejzi, nawet głupa cza zrzynać umiejętnie! tongue_out
    • eve-lynn Re: Mięso w wigilię 07.12.15, 21:05
      Zależy co świętuje. Ja np. Dzień zimowego stania słońca - i mam swoje własne menu menu na ten okres. Między innymi baranina jako jedno z ważniejszych dań.
    • vi_san Re: Mięso w wigilię 07.12.15, 21:28
      1. Kilka lat temu już zniesiono post wigilijny więc w czym masz problem?
      2. Skoro TWOJE dania wigilijne są mdłe i paskudne -świadczy to wyłącznie o tym, żeś kiepska kucharką, a nie o złym smaku potraw postnych - jakoś u mnie w domu, choć bezmięsnie, wszystko jest smaczne, aromatyczne i jakoś nikt nie tęskni za indykiem czy stekiem. tongue_out
    • wuika Re: Mięso w wigilię 07.12.15, 21:28
      U mojej mamy jest mięso w Wigilię. Gdyż lubią. Mnie jakoś nakazy postu nie wzruszały, zdarzało mi się opędzlować hamburgerka w Wielki Piątek czy tam kanapkę z szynką w Wigilię, więc co za różnica? Taka, że i w Wigilię można wsunąć np. pieczonego kurczaka, mniam mniam smile
    • default Re: Mięso w wigilię 08.12.15, 07:50
      Nie podaję mięsnych dań w Wigilię, bo po prostu bardzo lubimy tradycyjne dania wigilijne, szczególnie smażonego karpia, pierogi z grzybami i barszcz. Nie ma to żadnego związku z postem czy jego brakiem, bo jako niewierzący nie przywiązujemy do tego wagi kompletnie. Te same "postne" dania jemy (ja z córką) potem przez całe święta smile
      Bigos na Wigilię robię normalnie z mięsem, bo taki bardziej smakuje mężowi niż tradycyjna wigilijna kapusta z grzybami tylko i na oleju.
      • paradist Re: Mięso w wigilię 08.12.15, 08:10
        Hej krejzol, nie żałuj sobie z wieczerzą , wasi przetarli szlaki:

Zambik: Miał być szczupak po litewsku, ale że nie dostałem szczupaka, więc będzie goloneczka w piwie, towarzyszu generale.
        Molibden: Ooo, brawo
        Zambik: Bardzo wystawna wigilia.
        Molibden: No zgodnie z tradycją właściwie powinien być opłatek.
        Zambik: Słusznie, słusznie, ale nie róbcie z tego zagadnienia. Najważniejsza jest tradycja. Podzielimy się jajeczkiem.
        • fadilla Re: Mięso w wigilię 08.12.15, 08:24
          Nie, nie! nie o te opcję chodzi. Krejzi jada mięso halal, a jeśli juz świętuje to ramadan. Wtedy nic nie powinna jesc do zachodu słońca, ale co tam w Europie allah nie widzi.
    • julita165 Re: Mięso w wigilię 08.12.15, 09:58
      Ja lubie tradycyjne dania wigilijne ( chociaż z pewnymi modyfikacjami ) pewnie dlatego, że to tradycja i dlatego, że w takim zestawie występują tylko raz w roku, tworzy to klimat.
    • demonii.larua Re: Mięso w wigilię 08.12.15, 10:07
      >To wszystko co jest tzw tradycyjnym jedzeniem wigilijnym jest delikatnie mówiąc
      > paskudna i mdła.
      Ujowo przyrządzone stąd "paskudna i mdła".
    • asia_i_p Re: Mięso w wigilię 08.12.15, 10:13
      Może skonsultuj z jedzącymi? Ja akurat pierożki z grzybami mogłabym zapijać barszczykiem co drugi dzień, nie tylko w wigilię, ale każdy ma swoje gusta.
    • eliszka25 Re: Mięso w wigilię 08.12.15, 10:18
      u nas jest postnie, ale na stole pojawiaja sie tylko dania, ktore naprawde lubimy i jemy, wiec nikt nie marudzi, a wszyscy sie ciesza. paskudne i mdle potrawy zdarza mi sie jesc w gosciach, ale u nas wszystko jest doprawione pod nasz smak i nam smakuje.

poza tym postu w wigilie nie ma juz od lat, wiec nikt ci nie zabrania podac mieso. szwajcarzy na wigilie jedza miesne fonfue albo "rollschinkli", czyli szynke peklowana, wiec mozesz i ty.
    • woman_in_love "mięso" na Wigilię było w 19 wieku 08.12.15, 10:38
      Przepis na wigilijny jarmuż z kasztanami:

„Jarmuż jest dopiero dobry, gdy nieco przemarznie; wtedy wybrać same wierzchnie listki, opłukać i ugotować w gorącej wodzie; gdy zmięknie, odcedzić, przelać zimną wodą, wycisnąć i dopiero usiekać. Utrzeć na tarce na 6 osób parę marchwi, jeden burak i jedną parzoną cebulę, wymieszać to z jarmużem, włożyć w rondel dużo młodej słoniny lub masła, gdyż jarmuż musi być tłusty, zagotować z łyżką mąki, włożyć jarmuż, osolić, podlać rosołem lub smakiem z wieprzowiny i dusić pod pokrywą, aż się wysadzi. Do takiego jarmużu dają się kasztany upieczone albo ugotowane w wodzie, które obrać ze skóry, wrzucić w karmel, ale nie rumiany, zrobiony z cukru i odrobiny wody, zasmażyć chwilkę, wymięszać i wyjmować jeden za drugim, układając na brzegu półmiska koło jarmużu. Można także jarmuż okładać półgęskami lub wędzonką.
    • mikams75 Re: Mięso w wigilię 08.12.15, 12:08
      rob jak uwazasz, przeciez post nie jest obowiazkowy.
      U mnie nie ma miesa w wigilie, bo jest tyle pysznych dan, ze musialabym zglupiec, zeby je zamieniac na jakies miecho.
      • mikams75 Re: Mięso w wigilię 08.12.15, 13:01
        ah i znam osoby, ktore celowo zaczynaja wigilie bardzo pozno, siedza jak na szpilkach i co i raz zerkaja na zegarek czy juz polnoc nie wybila, zeby wyjechac z miechem na stol. Dla mnie to totalny bezsens. Nie rozumiem ludzi, ktorzy sie bez miesa obyc nie moga.
    • mgla_jedwabna Re: Mięso w wigilię 08.12.15, 12:50
      Jeśli tradycyjne jedzenie wigilijne jest paskudne i mdłe, to znaczy, że nie umiesz ich przyrządzić. Dla mnie mało jest rzeczy tak wyrazistych, jak pachnący czosnkiem i majerankiem barszcz, kapusta z grzybami robiona z kwaśnej kapusty, porządnie potraktowane pieprzem uszka, najzwyklejsze śledzie z cebulą...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka