wawrz 20.09.04, 23:01 Tak sie zastanawiam bo słysze podzielne uwagi.Czy w końcu bo obowiązek babć opiekowac sie wnukami czy też nie maja zadnego obowiązku?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamamarka Re: Obowiązek babć???? 20.09.04, 23:04 Moim zdaniem my mamy obowiązek zajmować się naszymi dziećmi. Babcie jeśli chcą i mają z tego radość - super. Jeśli nie mają ochoty - wychowały nas i wywiązały się ze swojego obowiązku. Odpowiedz Link Zgłoś
kubusala Re: Obowiązek babć???? 20.09.04, 23:08 A cóż Ty wyskoczyłaś jak filip z konopii)) czyż to nie z Tobą rozmawiałam na temat obowiązku pomocy? Posłuchaj to zależy od podejścia, a są zasadniczo dwa: 1) tak obowiązkiem babci jest pomagać, łaski nie robi, powinna wszystko dostosowac do potrzeb wnuka, najlepiej całe swoje zycie, prezenty obowiązkowo, byc pod telefonem i na każde zawołanie i najlepiej sie nie wtrącać i nie wypowiadać, tylko robić to o co sie Ją prosi. 2) nie, to nie obowiązek babci. jesli zechce się zająć wnukiem, to tylko z Jej dobrej woli, jesli nie zechce( z różnych powodów)no to przykra sprawa, ale obrażac sie nie nalezy. Nas wychowała i to był Jej obowiązek. No cóż, może mocno przesadziłam, ale ja wybieram opcje nr.2 Odpowiedz Link Zgłoś
devil1981 Re: Obowiązek babć???? 21.09.04, 07:56 Uważam że nie mają obowiązku.Swoje dzieci wychowały już. Nigdy nie miałabym takiej roszczeniowej postawy do mojej mamy czy teściowej,- że ma jakiś obowiązek. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2233 Re: Obowiązek babć???? 21.09.04, 09:02 Nie maja OBOWIAZKU byc na etacie opiekunki - jesli o to chodzi. Pomoc - owszem. To bardzo mile - pomóc rodzinie. Ale nie jest to OBOWIAZEK!!! Pewnie niektóre dziewczyny sie obruszą, ale to moje zdanie. Nigdy nie braliśmy pod uwagę by babcie u nas PRACOWAŁY. Przy dzieciach już się napracowały (swoich) teraz z opieki nad wnukiem powinny mieć przyjemność nie płynącą z obowiązku. Dziadkowie "służą" do rozpieszczania a nie wychowywania. A codzienna opieka wiąże się też z wychowywaniem. U nas wyugląda to w ten sposób: zawsze możemy się zwrócić o pomoc, rodzice zostają na np. popołudnie, czy jak w sobote idziemy do pracy, ale jesli mają swoje zajęcia - nawet nie proponujemy takiego rozwiązania. Tylko płacimy niani nadgodziny. Bez żalów i pretensji. Są starsi i potrzebują wypoczynku a nie nowych obowiązków. Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Obowiązek babć???? 21.09.04, 09:05 Przychylam sie. Nie maja obowiazku. Moja Mama np. sie naszej corki (o nasza corke?) boi - ona jest zupelnie inna niz ja w dziecinstwie, wszedzie jej pelno, takie wybijokno. No, a sama jest jednak ciutke starsza i slabsza niz wtedy, kiedy mnie wychowywala. Wiec chetnie sie przylacza do naszych zabaw czy spacerow, ale sama z mala raczej nie zostaje, no, chyba, ze w sytuacjach absolutnie ekstraordynaryjnych. I, mimo, ze to jest praktycznie nasza jedyna mozliwosc zostawienia dziecka pod odpowiedzialna opieka (drudzy dziadkowie sa o kilak tysiecy kilometrow stad), nie mamy o to pretensji. Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia Re: Obowiązek babć???? 21.09.04, 09:06 "moje" babcie nia maja zadnego obowiazku zajmowac sie moim dzieckiem. predzej moj maz poprosi ktoras z nich o opieke nad Mlodym niz ja. nie lubie obarczac nikogo swoim dzieckiem, tym bardziej teraz kiedy wymaga oczu wkolo glowy i biegania po domu caly dzien. oczywiscie babcie zawsze chetnie zajmuja sie dzieckiem. niejednokrotnie i tesciowa i moja mama wyganialy nas na impreze, proponujac opieke nad kacprem. staram sie jednak nie naduzywac ich uczynnosci i zostawiam dziecko z babciami w wyjatkowych sytuacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
annous Re: Obowiązek babć???? 21.09.04, 09:20 Nie mają obowiązku - taką przyjęłam opcję i dzięki temu mam w miarę normalne relacje z teściową Choć dziwnie się czuję gdy na prośbę męża, by babcia wzięła wnusię na spacer słyszę odpowiedź np. nie mogę bo muszę skosić trawnik; ależ ja muszę podłogę umyć ... Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
maminka1 Re: Obowiązek babć???? 21.09.04, 09:30 No właśnie - moim zdaniem NIE MAJĄ obowiązku zajmować się wnukami, o czym niektóre mamy niestety zapominają Zresztą nie tylko mamy - mój mąz często mówi "to zostawimy małego z babcią", albo "to babcia się nim zajmie" nie myśląc o tym, czy babcia ma akurat czas (bo ochotę to ma że hoho ). Na szczęście mały ma dopiero 5 mies. i potrzebuje mamy jak "kania dżdżu" Słyszę jednak często jak dziewczyny sie skarżą, że np. "teściowa to nie chce z nim zostawać [tonem "wredne babsko"], więc musimy wynając opiekunkę/oddać do żłobka". Cóż, mamy dzieci, mamy obowiązki i nie możemy ich na nikogo przerzucać Odpowiedz Link Zgłoś
mayessa Re: Obowiązek babć???? 21.09.04, 09:32 Nigdy w życiu bym nie pomyślała, że moja mama czy teściowa ma tego typu obowiązki.Oczekiwanie od babci pełnej gotowości do opieki nad wnukami uważam po prostu za wykorzystywanie jej.Ona już wychowała swoje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
katse Re: Obowiązek babć???? 21.09.04, 09:35 obowiązku nie ma. ale przykro jest jak nie chce mieć z wnuczkiem kontaktu. na szczęście nasze babcie uważają że MY rodzice mamy obowiązek im nasze dziecko od czasu do czasu powierzać na dłużej niż jeden spacer w tygodniu)) jak nie dbamy o to to dziadkom przykro. kaska Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: Obowiązek babć???? 21.09.04, 10:29 tez uwazam ,ze nie maja obowiazku... zreszta wychodze z zalozenia ze ponosze pelna odpowiedzialnosc ja z mezem za opieke, wychowanie mojego syna.babcia moze pomoc w naglych wypadkach, rozpieszczac wnuka... Odpowiedz Link Zgłoś