rosapulchra-0 14.12.15, 13:54 Co z nimi zrobić ciekawego? Tak poza usmażeniem w mące i jajku.. Proszę pięknie o dobre rady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klamkas Re: Mam kilogram filetów z mintaja 14.12.15, 13:58 Nie przepadam za mintajem, bo dla mnie smakuje niczym . Przerobiłabym na klopsiki i podała z jakimś wyrazistym sosem (np. pomidorowym) Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Mam kilogram filetów z mintaja 14.12.15, 13:58 Moja mama robi z nich zapiekankę. Takie upieczone przekłada cebula, serem (sosem serowym?), śmietaną, trochę podsypuje jakimiś przeprawami. To potem do piekarnika - jakie to jest cudne! Odpowiedz Link Zgłoś
stillgrey Re: Mam kilogram filetów z mintaja 14.12.15, 14:15 wuika upieczone czy usmazone? Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Mam kilogram filetów z mintaja 14.12.15, 14:18 Usmażone w mące potem zapieka. Źle napisałam Odpowiedz Link Zgłoś
stillgrey Re: Mam kilogram filetów z mintaja 14.12.15, 14:33 Tak myslalam, ale wolalam sie upewnic Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Mam kilogram filetów z mintaja 14.12.15, 14:47 Też tak robię z niezbyt udanymi rybami. Daję sporo oregano. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Mam kilogram filetów z mintaja 14.12.15, 14:25 O tak, tak, rybka po grecku, jak zrobisz za dużo to chętnie przyjmę Chodzi za mną od dłuższego czasu, może na Wigilię zrobię, kłopot w tym, że ani dzieci, ani mąż, ani teściowa nie lubią, więc przyjdzie mi samej jeść albo zamrozić (jak 2 lata temu). Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: Mam kilogram filetów z mintaja 14.12.15, 14:27 To lubię: pesto.art.pl/kuchnia/dania/ryby/brandade.php Wiem, że w przepisie jest dorsz ale morszczuk też pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Mam kilogram filetów z mintaja 14.12.15, 14:54 Mielić, dodać 2-3 ząbki czosnku, startą małą cebulę, jajko, doprawić solą, pieprzem, dodać trochę bułki tartej, tyle żeby dało się formować niewielkie kulki, panierować w bułce, usmażyć na złoty brąz. Po wystygnięciu zalać wystudzoną zalewą (na 4 części wody, jedna część octu spirytusowego, cukier do smaku, ziele angielskie, listek laurowy zagotować, na gotującą zalewę wrzucić pokrojoną w piórka cebulę). Kulki powinny swoje odstać w tej zalewie, co najmniej 12 godzin, ale warto, u mnie to hit Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Mam kilogram filetów z mintaja 14.12.15, 19:16 To zrobię na pewno w święta. Pysznie się czyta Odpowiedz Link Zgłoś
wielceszanownypan Re: Mam kilogram filetów z mintaja 14.12.15, 15:02 rosapulchra-0 napisała: > Proszę pięknie o dobre rady. Ależ proszę uprzejmie. Oto moja piękna i dobra rada: Ugotować mintaja w winie. Wino do gotowania mintaja. Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: Mam kilogram filetów z mintaja 14.12.15, 16:17 Fish cakes albo fish pie. Albo chowder. Odpowiedz Link Zgłoś
mas.uka Re: Mam kilogram filetów z mintaja 14.12.15, 16:19 Przeczytałam: "Mam kilogram FACETÓW z mintaja" Odpowiedz Link Zgłoś
ganesza Re: Mam kilogram filetów z mintaja 14.12.15, 16:40 posolić /potraktować sosem sojowym (według uznania, optuję za sojowym), wrzucić na patelnię na odrobinę oleju. przecisnąć przez praskę kilka ząbków czosnku na rybę, posypać od serca startym serem (dobrym - dziugas, parmezan, bursztyn etc lub jakimś, który się ładnie rozpuści, ale bez przesady. malutki słoiczek koncentratu pomidorowego wymieszać z wodą/ passata/ zmiksowana puszkę pomidorów wylać na rybę. doprawić (trochę lubczyku, czosnku niedźwiedziego, kozieradki, może być trochę suszonych (proszek)) pomidorów - to już zależy od pomidorodowości tego czym zalaliśmy rybę. jaak ktoś chce to pieprz taki czy inny, czy coś innego na ostro. kroimy czerwona paprykę w kostkę i dorzucamy na rybę. przykrywamy. gdy ryba gotowa jemy. jeśli sosu jest mało w trakcie polewamy rybę sosem. smacznego. proporcje według uznania, składniki stałe. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Mam kilogram filetów z mintaja 14.12.15, 17:36 Curry. Smazysz rybę na suchej patelni aż się zetnie. Zdejmujesz i wydlubujesz ości, a w tym czasie na patelnię wrzucasz pastę curry. Jak już w całej kuchni pięknie pachnie, zalewasz mlekiem kokosowym i rozprowadzasz żeby nie było grudek. Dorzucasz rybę i czekasz aż sos zrobi się cudownie kremowy. Rownolegle włączasz ricecooker. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Mam kilogram filetów z mintaja 14.12.15, 19:18 Dzięki dziewczyny Zupełnie zapomniałam, że mogę zrobić rybę po grecku, więc dziś idę na łatwiznę A wasze przepisy wykorzystam w święta i później. Odpowiedz Link Zgłoś