17.12.11, 14:53
Jestem zboczeńcem pierogowym. Uwielbiam.
Żadna nie da się naciągnąć.. sad
A to od zawsze był obowiązek pań domu, nawet prikaz:
www.youtube.com/watch?v=HCdzQkIsJTs
Obserwuj wątek
    • stefcia41 Re: Pierogi 17.12.11, 14:56
      No widzi Kapitan...ja nie umiem i dlatego nikt mnie nie chce przygarnąćsad
      nawet Kropka przygarnęli...
      • kapitan_marchewa Re: Pierogi 17.12.11, 15:01
        Kto tam pamięta Kropka, prehistoria..
        Tak jak Magdy już nikt nie pamięta. sad
        Wiesz jaka Magda?
        Magda, pocałuj pana smile
        • kapitan_marchewa Re: Pierogi 17.12.11, 15:05
          Łezka w oku:
          www.youtube.com/watch?v=TDAwp5oJzBg
          • tygrysgreen Re: Pierogi 17.12.11, 17:26
            Pijanowski
            uwielbiałam go
            pamiętacie Skojarzenia?
            20 pytań?
            Świnki trzy?
        • ewa9717 Re: Pierogi 17.12.11, 15:07
          Jaka prehistoria!!!! Stosunkowo niedawno nauczyłam się wreszcie robić fajne ciasto na pierogi i tak raz na miesiąc robię hurtowe ilości z najróżniejszymi nadzionkami wink
          PS Założyłam się sama z sobą. 20. To taki szyfr, rozwikłam zawiłość, jak przegram lub wygram wink
          • kapitan_marchewa Re: Pierogi 17.12.11, 15:28
            To zagadka? A kto wygra dostanie pierogi?
            Wchodzę smile
            A można uprecle... upreceze.. sprece.. sprycezy..
            Uściślić zagadkę?
            • tygrysgreen Re: Pierogi 17.12.11, 20:40
              co ty w tym widzisz
              klucha do której każdy chłam można wcisnąć
              moja babcia była zza Buga. ona to dopiero pierogi robiła....
          • gat45 Dawaaaaaaaaaaaj ! Ale juuuuuuuuuuuuuż ! 20.12.11, 10:55
            ewa9717 napisała:

> Jaka prehistoria!!!! Stosunkowo niedawno nauczyłam się wreszcie robić fajne cia
            > sto na pierogi ........

Ja z każdego przepisu robię coś, co skleja mi obie łapki w środku bryły, konsystencją przypominającej beton. W mózgownicy pałęta mi się wtedy scenka z jakiegoś fimlu gangsterskiego, gdzie zdrajcy zatapiają nózki w takiej bryle przed wrzuceniem go do oceanu. Nigdy nawet nie próbuję będąc sama w domu, bo zawsze potrzebuję pomocy osoby postronnej, żeby mi toto zeskrobała z rączek. Czy Twój przepis jest bezpieczny dla życia i zdrowia ?

Uwielbiam pierogi, umiem robić wszystkie farsze.... A z ciastem zero nul ze mnie.
            • dzidzia_bojowa Re: Dawaaaaaaaaaaaj ! Ale juuuuuuuuuuuuuż ! 20.12.11, 11:09
              Ja Ci mogę daćsmile Przepis na ciasto prosty jak budowa cepa: kilogram mąki tortowej + pół litra letniej wody. To ważne: nie za zimnej i nie za ciepłej. Takie proporcje na początek. No i zagniatam, zagniatam, zagniatam...długo dość, aż się kula ciasta zrobi elastyczna. Można podsypywać mąką, można popsikać wodą- w razie potrzeby. Jak wciśniesz palucha w wyrobione ciasto to powinno wrócić do pierwotnego kształtu. Znaczy się, dziura po wsadzeniu palucha znika, nosmile Nie dodaję do mąki jajka bo z samą wodą jest bardziej miękkie, elastyczne i łatwiej się skleja. Moja mama robi inaczej: łączy mąkę tylko z mlekiem- podobno lepsze.
              • gat45 Re: Dawaaaaaaaaaaaj ! Ale juuuuuuuuuuuuuż ! 20.12.11, 12:43
                Dziękuję i już marudzę : obawiam się, że sprawa rozbija się o mąkę. Bo w tym dzikim kraju, w którym żyć mi przyszło, "mąka jest jakaś inna" - tak twierdzą wszystkie znane mi Polki, świetne w wypiekach i innych ciastowych sprawach, które się tutaj potykają na swoich własnych, dobrze sprawdzonych przepisach. To znaczy tych mąk jest sporo, ale która odpowiada polskiej tortowej - o, to już ściśle tajne.

No i jeszcze to Twoje "zagniatam, zagniatam, zagniatam...długo dość" nie budzi mojego entuzjazmu sad. Niecierpliwa jestem w kuchni.
                • tygrysgreen Re: Dawaaaaaaaaaaaj ! Ale juuuuuuuuuuuuuż ! 20.12.11, 14:50
                  ja robię inaczej
                  do robota wsypuję mąkę, ok 2 szklanki
                  wlewam trochę wrzącej wody, włączam robot na chwile żeby pomieszał, znowu trochę wrzątku, znowu robot tak długo aż ciasto stanie się miękką kulą. wtedy jest elastyczne i łatwo się skleja, można spokojnie podsypać mąką jak się za bardzo klei, nie zaszkodzi mu.
              • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Dawaaaaaaaaaaaj ! Ale juuuuuuuuuuuuuż ! 20.12.11, 16:29
                Siostra ciasto pierogowe robi zasię na maślance.
                Idea jest taka: w mące jest węglowodan, czyli skrobia i białko, czyli gluten. Gluten - od "glue", klej.
                Gluten się uwalnia powoli, w trakcie wyrabiania wiąże z wodą i skleja ciasto. Więc musi być wyrabiane odpowiednio długo.
                • kapitan_marchewa Re: Dawaaaaaaaaaaaj ! Ale juuuuuuuuuuuuuż ! 20.12.11, 17:01
                  Tygrys ma rację. Maślanka albo kefir.
                  Gat, zobacz to:
                  fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50957103.html
                  • gat45 Re: Dawaaaaaaaaaaaj ! Ale juuuuuuuuuuuuuż ! 20.12.11, 17:43
                    No to kompletna klapa. Mieszkam w kraju bezmaślankowym sad Chlip, chlip...

Ale dziękuję przepięknościowo.
                    • kapitan_marchewa Re: Dawaaaaaaaaaaaj ! Ale juuuuuuuuuuuuuż ! 20.12.11, 18:04
                      gat45 napisała:

> No to kompletna klapa. Mieszkam w kraju bezmaślankowym sad Chlip, chlip...

Islandia czy Wyspy Zielonego Przylądka??? wink
        • stefcia41 Re: Pierogi 17.12.11, 15:16
          No wiesz...wiesz...
          takie rzeczy pamiętam...koniec swiata normalnie...
    • pendzacy_krolik Re: Pierogi 17.12.11, 17:55
      wal siesmile
      ps.zrobilam tyle w swoim zyciu pierogow, ze rzygam nimi. w dniu, w ktorym robilam z miesem zmarl moj ojciec (chcialam mu zawiezc do szpitala). od tej pory nie robie, czyli 18 latsmile

kapitan_marchewa napisał:

> Jestem zboczeńcem pierogowym. Uwielbiam.
      > Żadna nie da się naciągnąć.. sad
      > A to od zawsze był obowiązek pań domu, nawet prikaz:
      > www.youtube.com/watch?v=HCdzQkIsJTs
      • kapitan_marchewa Re: Pierogi 19.12.11, 15:12
        ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Pierogi_z_kapusta_i_grzybami__ok__50_sztuk_,,-13209168,9495.html
        • ladyhawke1 Re: Pierogi 20.12.11, 10:29
          o świateczny temat, pierogi, uszka, w czwartek bede robić pierogo i uszka na swieta. Serniczek, i makowiec tez, nie wiem tylko czy zdaze z pierniczkami na choinkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka