kapitan_marchewa 17.12.11, 14:53 Jestem zboczeńcem pierogowym. Uwielbiam. Żadna nie da się naciągnąć.. A to od zawsze był obowiązek pań domu, nawet prikaz: www.youtube.com/watch?v=HCdzQkIsJTs Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefcia41 Re: Pierogi 17.12.11, 14:56 No widzi Kapitan...ja nie umiem i dlatego nikt mnie nie chce przygarnąć nawet Kropka przygarnęli... Odpowiedz Link
kapitan_marchewa Re: Pierogi 17.12.11, 15:01 Kto tam pamięta Kropka, prehistoria.. Tak jak Magdy już nikt nie pamięta. Wiesz jaka Magda? Magda, pocałuj pana Odpowiedz Link
kapitan_marchewa Re: Pierogi 17.12.11, 15:05 Łezka w oku: www.youtube.com/watch?v=TDAwp5oJzBg Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: Pierogi 17.12.11, 17:26 Pijanowski uwielbiałam go pamiętacie Skojarzenia? 20 pytań? Świnki trzy? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Pierogi 17.12.11, 15:07 Jaka prehistoria!!!! Stosunkowo niedawno nauczyłam się wreszcie robić fajne ciasto na pierogi i tak raz na miesiąc robię hurtowe ilości z najróżniejszymi nadzionkami PS Założyłam się sama z sobą. 20. To taki szyfr, rozwikłam zawiłość, jak przegram lub wygram Odpowiedz Link
kapitan_marchewa Re: Pierogi 17.12.11, 15:28 To zagadka? A kto wygra dostanie pierogi? Wchodzę A można uprecle... upreceze.. sprece.. sprycezy.. Uściślić zagadkę? Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: Pierogi 17.12.11, 20:40 co ty w tym widzisz klucha do której każdy chłam można wcisnąć moja babcia była zza Buga. ona to dopiero pierogi robiła.... Odpowiedz Link
gat45 Dawaaaaaaaaaaaj ! Ale juuuuuuuuuuuuuż ! 20.12.11, 10:55 ewa9717 napisała: > Jaka prehistoria!!!! Stosunkowo niedawno nauczyłam się wreszcie robić fajne cia > sto na pierogi ........ Ja z każdego przepisu robię coś, co skleja mi obie łapki w środku bryły, konsystencją przypominającej beton. W mózgownicy pałęta mi się wtedy scenka z jakiegoś fimlu gangsterskiego, gdzie zdrajcy zatapiają nózki w takiej bryle przed wrzuceniem go do oceanu. Nigdy nawet nie próbuję będąc sama w domu, bo zawsze potrzebuję pomocy osoby postronnej, żeby mi toto zeskrobała z rączek. Czy Twój przepis jest bezpieczny dla życia i zdrowia ? Uwielbiam pierogi, umiem robić wszystkie farsze.... A z ciastem zero nul ze mnie. Odpowiedz Link
dzidzia_bojowa Re: Dawaaaaaaaaaaaj ! Ale juuuuuuuuuuuuuż ! 20.12.11, 11:09 Ja Ci mogę dać Przepis na ciasto prosty jak budowa cepa: kilogram mąki tortowej + pół litra letniej wody. To ważne: nie za zimnej i nie za ciepłej. Takie proporcje na początek. No i zagniatam, zagniatam, zagniatam...długo dość, aż się kula ciasta zrobi elastyczna. Można podsypywać mąką, można popsikać wodą- w razie potrzeby. Jak wciśniesz palucha w wyrobione ciasto to powinno wrócić do pierwotnego kształtu. Znaczy się, dziura po wsadzeniu palucha znika, no Nie dodaję do mąki jajka bo z samą wodą jest bardziej miękkie, elastyczne i łatwiej się skleja. Moja mama robi inaczej: łączy mąkę tylko z mlekiem- podobno lepsze. Odpowiedz Link
gat45 Re: Dawaaaaaaaaaaaj ! Ale juuuuuuuuuuuuuż ! 20.12.11, 12:43 Dziękuję i już marudzę : obawiam się, że sprawa rozbija się o mąkę. Bo w tym dzikim kraju, w którym żyć mi przyszło, "mąka jest jakaś inna" - tak twierdzą wszystkie znane mi Polki, świetne w wypiekach i innych ciastowych sprawach, które się tutaj potykają na swoich własnych, dobrze sprawdzonych przepisach. To znaczy tych mąk jest sporo, ale która odpowiada polskiej tortowej - o, to już ściśle tajne. No i jeszcze to Twoje "zagniatam, zagniatam, zagniatam...długo dość" nie budzi mojego entuzjazmu . Niecierpliwa jestem w kuchni. Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: Dawaaaaaaaaaaaj ! Ale juuuuuuuuuuuuuż ! 20.12.11, 14:50 ja robię inaczej do robota wsypuję mąkę, ok 2 szklanki wlewam trochę wrzącej wody, włączam robot na chwile żeby pomieszał, znowu trochę wrzątku, znowu robot tak długo aż ciasto stanie się miękką kulą. wtedy jest elastyczne i łatwo się skleja, można spokojnie podsypać mąką jak się za bardzo klei, nie zaszkodzi mu. Odpowiedz Link
pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Dawaaaaaaaaaaaj ! Ale juuuuuuuuuuuuuż ! 20.12.11, 16:29 Siostra ciasto pierogowe robi zasię na maślance. Idea jest taka: w mące jest węglowodan, czyli skrobia i białko, czyli gluten. Gluten - od "glue", klej. Gluten się uwalnia powoli, w trakcie wyrabiania wiąże z wodą i skleja ciasto. Więc musi być wyrabiane odpowiednio długo. Odpowiedz Link
kapitan_marchewa Re: Dawaaaaaaaaaaaj ! Ale juuuuuuuuuuuuuż ! 20.12.11, 17:01 Tygrys ma rację. Maślanka albo kefir. Gat, zobacz to: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50957103.html Odpowiedz Link
gat45 Re: Dawaaaaaaaaaaaj ! Ale juuuuuuuuuuuuuż ! 20.12.11, 17:43 No to kompletna klapa. Mieszkam w kraju bezmaślankowym Chlip, chlip... Ale dziękuję przepięknościowo. Odpowiedz Link
kapitan_marchewa Re: Dawaaaaaaaaaaaj ! Ale juuuuuuuuuuuuuż ! 20.12.11, 18:04 gat45 napisała: > No to kompletna klapa. Mieszkam w kraju bezmaślankowym Chlip, chlip... Islandia czy Wyspy Zielonego Przylądka??? Odpowiedz Link
stefcia41 Re: Pierogi 17.12.11, 15:16 No wiesz...wiesz... takie rzeczy pamiętam...koniec swiata normalnie... Odpowiedz Link
pendzacy_krolik Re: Pierogi 17.12.11, 17:55 wal sie ps.zrobilam tyle w swoim zyciu pierogow, ze rzygam nimi. w dniu, w ktorym robilam z miesem zmarl moj ojciec (chcialam mu zawiezc do szpitala). od tej pory nie robie, czyli 18 lat kapitan_marchewa napisał: > Jestem zboczeńcem pierogowym. Uwielbiam. > Żadna nie da się naciągnąć.. > A to od zawsze był obowiązek pań domu, nawet prikaz: > www.youtube.com/watch?v=HCdzQkIsJTs Odpowiedz Link
kapitan_marchewa Re: Pierogi 19.12.11, 15:12 ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Pierogi_z_kapusta_i_grzybami__ok__50_sztuk_,,-13209168,9495.html Odpowiedz Link
ladyhawke1 Re: Pierogi 20.12.11, 10:29 o świateczny temat, pierogi, uszka, w czwartek bede robić pierogo i uszka na swieta. Serniczek, i makowiec tez, nie wiem tylko czy zdaze z pierniczkami na choinkę. Odpowiedz Link