paszczakowna1
15.12.15, 19:03
Nie mam skłonności do paranoi. Ale zajrzyjcie na onet: jakie komentarze są na wierzchu. Ludzie nie są tacy głupi. Zalew kłamliwych informacji, dosłownie morze. Jeśli czytacie po angielsku, przeczytajcie to:
www.theatlantic.com/international/archive/2014/09/russia-putin-revolutionizing-information-warfare/379880/
Kaczyński jest marionetką. Wygląda na to, ze ma słaby kontakt z rzeczywistością. Jego odpowiedź Krzywonos:
Co my zrobimy z konstytucją, kiedy ją, przepraszam, rozpieprzą zupełnie? W jakiej Polsce będą żyć nasze dzieci? Jak spojrzymy im w twarz? Z Henryką Krzywonos rozmawia Agnieszka Kublik.
AGNIESZKA KUBLIK: Co powiedziała pani prezesowi PiS w środę w Sejmie, gdy w końcu udało się pani do niego przedostać?
HENRYKA KRZYWONOS: Spytałam, czy się nie wstydzi. Odpowiedział bardzo niewyraźnie, że robotnicy nie mają nic wspólnego z tym, co się stało. Nie zrozumiałam, o co mu chodzi z tymi robotnikami. Chciałam się tylko dowiedzieć, bo mnie jest wstyd za nich.
wyborcza.pl/magazyn/1,149724,19297333,henryka-krzywonos-spytalam-kaczynskiego-czy-sie-nie-wstydzi.html
A Putin?
Prezydent Rosji Władimir Putin zatwierdził we wtorek przepisy, które dają Sądowi Konstytucyjnemu prawo do odrzucania orzeczeń międzynarodowych sądów, w szczególności Europejskiego Trybunału Praw Człowieka.
Zgodnie z podpisaną przez prezydenta ustawą rosyjski Sąd Konstytucyjny będzie się teraz kierował "zasadą nadrzędności rosyjskiej konstytucji przy podejmowaniu decyzji w kwestii orzeczeń sądów międzynarodowych". Ustawa ustanowiła specjalny mechanizm prawny, który pozwala zdecydować: respektować wyroki w sprawie obrony praw człowieka czy też nie. Jeśli Sąd Konstytucyjny uzna, że wykonanie wyroku "jest niemożliwe w całości lub części", to wyrok nie zostanie wykonany.
Poprawki do ustawy o Sądzie Konstytucyjnym uchwalił niedawno rosyjski parlament. Teraz nowelizację podpisał prezydent.
Na spotkaniu z sędziami Sądu Konstytucyjnego rosyjski prezydent nazwał tę decyzję "bardzo ważną".
- Nie wymyśliliśmy tu niczego nowego, kraje europejskie idą w zasadzie taką samą drogą - przekonywał Putin.
Z kolei prezes sądu Konstantin Zorkin zapewnił, że ewentualne problemy w relacjach z Europejskim Trybunałem Praw Człowieka będą rozwiązywane "na drodze dialogu".
Rzecznik prezydenta Dmitrij Pieskow zapewnił, że decyzja o nadrzędności prawa rosyjskiego nad werdyktami ETPCz nie jest sprzeczna z Europejską Konwencją Praw Człowieka.
Cały tekst: wyborcza.pl/1,75477,19348653,putin-podpisal-ustawe-i-juz-nie-musi-respektowac-wyrokow-trybunalow.html#ixzz3uPhVssCJ
Tak, ja też się dałam strollować - nie zagłosowałam na Komorowskiego, dając wygrać Dudzie.
Nie wierzcie w żadną polityczną wrzutkę sieciową, nic, co nie jest dobrze potwierdzone.