Dodaj do ulubionych

Kim są...

18.12.15, 13:18
obecni zwolennicy PiS-u? Podkreślam - obecni, a nie ci z wyborów? Moim zdaniem życiowi nieudacznicy, co to nic nie mają. No może poza długami. albo mieszkaniem na niespłacalny kredyt. Żadnych życiowych sukcesów, pieniędzy, majątku, stanowisk. Nie mają nic do stracenia. Co więcej, dla nich rozwalenie Polski jest szansą. W końcu gorzej im już nie będzie. A może lepiej? Zabierze się bogatym i rozda biednym. W końcu, jak ktoś ma pieniądze, to musiał je komuś ukraść. A jak ma mieszkanie, to pewnie odziedziczył je po przodkach-komunistach.

---
Kazałam dzieciakowi wysiąść, mówiąc, że ze mną jej rodzice nie ustalali, że wraca z nami. Dzieciak przerażony, bo ona sama autobusami jeszcze nie jeździ i jak ona ma teraz wrócić. Powiedziałam jej by zadzwoniła do rodziców i odjechałam (by beatulek).
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: Kim są... 18.12.15, 13:22
      Nie tylko to, nie maja żony/męża, dzieci oraz kota, no i bidetu rzecz jasna big_grin
      • dyzurny_troll_forum Re: Kim są... 18.12.15, 13:24
        kozica111 napisała:

> Nie tylko to, nie maja żony/męża, dzieci oraz kota, no i bidetu rzecz jasna big_grin

Prezes ma tylko kota, to go chyba nie wyklucza z Twojego opisu?!
        • lokitty Re: Kim są... 18.12.15, 14:04
          Ale ten uroczy rudzielec to kot sąsiadki wink.
      • iskierka3 Re: Kim są... 18.12.15, 15:59
        Przykro mi to mówić, ale absolutnie wszyscy zwolennicy pisu, jakich znam ( ale nie znam zbyt wielu) albo łapia sie na kategorie zyciowych nieudacznikow z wielkimi pretensjami do swiata albo nie maja partnerow/dzieci. Jedna jest chora psychicznie, ma za soba pobyt w szpitalu ( i nie na depresje).
        Tak wiem, napiszesz, ze zmyslam. Prosze uprzejmie. Ale rzeczywistosci nie zmieni to ani na jote.
        • iskierka3 Re: Kim są... 18.12.15, 16:02
          Nie zebym uwazala, ze nieposiadanie rodziny w jakikolwiek sposob wplywa na ocene kogokolwiek - bo tak moze wyszlo. Zabawnie tylko wyszlo, ze szydercza w zamiarze uwaga kozicy tak idealnie zgadza sie z rzeczywistoscia. Te osoby, ktore znam nie sa niestety samotne bez przyczyny i ta przyczyna lezy w ich nieszczegolnie nadajacym sie do wspolegzystencji charakterze.
        • aneta-skarpeta Re: Kim są... 18.12.15, 17:06
          a ja znam twardy elektorat pisu, który jest pracowity, ma jakiś tam majatek- nie bogactwo, ale godne życie, albo i lepiej, chodzi do kościoła, ale nie zalatuje fanatyzmem i prywatnie ja bardzo lubię tych ludzi ( nie rozmawiamy o polityce, ale wiemy kto jakie ma poglądy)

nawet jak nie do końća im się podoba co robi Kaczyński, to mają przekonanie, że widocznie tak było trzeba, no trochę się pogubił ale i tak lepszy od Tuska etc
          • iskierka3 Re: Kim są... 18.12.15, 18:39
            Ja tych moich ( niektórych ) też bardzo lubie. Mamy niepisana umowe, że na pewne tematy nie rozmawiamy bo znamy swoje poglady i nikt nikogo i tak nie przekona.
    • araceli Re: Kim są... 18.12.15, 13:23
      To ludzie, którzy nie biorą odpowiedzialności za własne życie. Jeżeli im jest źle to znaczy, że 'oni' ich okradli.
      • iskierka3 Re: Kim są... 18.12.15, 16:04
        Tak, to tez. Ogólnie jesli czują frustracje w jakiejkolwiek dziedzinie to "ktoś" musi być winien. Gdyby nie.... to byłoby wszak tak cudnie.
        Piszę o zwolennikach pisu, ktorych znam - nie sile się na uogólnienie.
        • rosapulchra-0 Kto głosował na PIS? 18.12.15, 16:28
          Zachęcam do lektury.
          • iwles Re: Kto głosował na PIS? 18.12.15, 18:32
            A ty umiesz czytac ze zrozumieniem czy zawsze tylko z nastawieniem?
            Przeciez Przystanek nie pyta o to, kto glosowal na PiS! uncertain
    • paszczakowna1 Re: Kim są... 18.12.15, 13:24
      Obecni zwolennicy PiS to ludzie zaczadzeni putinowską propagandą sączącą się z wpolityce.pl. TV Republika, Trwam itd. To nie są ludzie źli, tylko zatruci i tak należy do nich podchodzić.

Znacznie mniej mam natomiast współczucia do cyników, którzy widzą co sie dzieje i to usprawiedliwiają.
    • lauren6 Re: Kim są... 18.12.15, 13:31
      Tzw. przegrywy życiowe, które nie wezmą odpowiedzialności za własną porażkę, więc winni muszą być inni. Stąd to szukanie spisków i inne paranoiczne zachowania podchodzące pod definicję chorób psychicznych.
    • ruczki_dwie Re: Kim są... 18.12.15, 13:37
      wadatka, kozica111, misiu-1 i tiszantul, która tu ostatnio chyba najgłośniej ujada - no właśnie, jak tam u was w tym temacie?
      • kozica111 Re: Kim są... 18.12.15, 13:43
        Czy potrzebujesz danych z nazwiskiem i miejscem pracy żeby to zweryfikować? Bo jaki to ma inaczej sens, powiesz ze kłamie, czyż nie?

• ruczki_dwie Re: Kim są... 18.12.15, 17:03
          Czemu?

Z imion, nazwisk i miejsc pracy da się złożyć jakiś ogólny obraz wiernego wyborcy narodowo-populistycznej partii Prawo i Sprawiedliwość?
    • hermenegilda_zenia Re: Kim są... 18.12.15, 13:47
      Sądząc po grupie z tutejszego forum - frustraci z nieudanym życiem prywatnym i zawodowym, którzy zwalają swoje niepowodzenia na cały świat, a osoby radzące sobie bez problemu i mające lepiej od nich utopiliby w łyżce wody, osoby z manią prześladowczą i niezrównoważone psychicznie węszące wszędzie spisek, układy, "plecy" i PO oraz jednocześnie o kiepskim wykształceniu i poziomie wiedzy ogólnej, politycznej, ekonomicznej, finansowej, bez własnych przemyśleń, roszczeniowcy uważający, że wszyscy mają im "dać", bo nie chce się pracować. Pasuje jak ulał do misia, gogologa, asralabis, olewki (kombinującej jak by tu wyłudzić jeszcze jakiś zasiłek), black halo, klerjeser etc. Zal im doopy ściska, że ktoś ma dobrze i jest zadowolony z życia w Polsce, nieogarniający, że można zarabiać tutaj 5-ciocyfrowe pensje li tylko pracą swoich rąk.
      • 21mada Re: Kim są... 18.12.15, 14:00
        > można zarabiać tutaj 5-ciocyfrowe pensje li tylko pracą swoich rąk.
        big_grin A jaka to praca? Bo ze praca CUDZYCH rak mozna tyle zarobic, w to nie watpie.
        • hermenegilda_zenia Re: Kim są... 18.12.15, 14:05
          Oszczędzanie na prezentach pod choinkę dla dzieci rodziny i byciu "bogatą" ciotką z zagranicy, która nie ma czasu na symultaniczne gotowanie 12 potraw, marna trolico. Fajnie, że ci tak gul skacze - możesz sobie tylko pomarzyć.
          • 21mada Re: Kim są... 18.12.15, 14:11
            Prosze o konkrety. Nie ma takiej pracy? Tak myslalam. smile Sama jestes marna trolica.
            • hermenegilda_zenia [...] 18.12.15, 14:30
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • fadilla Re: Kim są... 18.12.15, 14:33
                A Twoim zdaniem wszyscy maja tylko to robić? Kto mi śmiecie wywiezie, chleb upiecze, na kasie w biedrze usiadzie, podetrze dziecku tyłek w żłobku?
                • hermenegilda_zenia Re: Kim są... 18.12.15, 14:44
                  Czy ja to gdziekolwiek napisałam, że wszyscy to robią/mają robić? Wg PISowców wszyscy w Polsce zdychają z głodu, kraj w ruinie, dno i pięć metrów mułu, a kto ma dobre życie to PO, komuch i zdrajca na usługach Niemiec albo Rosji. Nie mieści im się w głowie, że są ludzie żyjący i zarabiający na poziomie europejskim, nie mający potrzeby wyjeżdżania nigdzie za chlebem i nie są to pojedyncze jednostki. Jeszcze raz i postaraj się przeczytać ze zrozumieniem - odnoszę się do forumowych wyznawców PIS-u, przecież ich szlag trafia, że innym się w tym kraju dobrze powodzi i żyje. Natomiast w realu nie znam osobiście nikogo, kto głosował na PIS - albo widzą, że to obciach i się nie przyznają, albo po prostu ich w moim otoczeniu nie ma.
              • lokitty Re: Kim są... 18.12.15, 14:44
                Ale to nie jest PRACA WŁASNYCH RĄK, tylko PRACA WŁASNEGO UMYSŁU - walenie w klawiaturę jest czynnością wtórną wobec intelektualnego ogarnięcia danego programu wink.
                I myślę, że Twojej przedmówczyni dokładnie o to chodziło, że PRACĄ WŁASNYCH RĄK nie jest aż tak łatwo zarobić tę dziesiątkę, bo do tego trzeba mieć inne kwalifikacje, umiejętności itp.
                • hermenegilda_zenia Re: Kim są... 18.12.15, 14:47
                  Przeceniasz możliwości intelektualne tego trolla, a do tego dosłownie rozumiesz każde słowo. Praca własnych rąk oznacza SAMODZIELNE zarobienie pieniędzy, a nie to czy wykonujesz pracę nogami, rękami, głową czy doopą.
                  • lokitty Re: Kim są... 18.12.15, 14:57
                    Ale chyba doskonale zdajesz sobie sprawę, że na tym forum dyskutantki obrócą każde słowo milion razy w każdą stronę i zależnie od swoich zamiarów, potraktują to bardzo literalnie albo wysnują wnioski z kosmosuwink.
                    Większość tu zrobiłaby sporą karierę w świecie prawniczym, zdecydowanie minęły się z powołaniem big_grin.
                • iskierka3 Re: Kim są... 18.12.15, 16:10
                  No ale na całym świecie tak jest, że im wyższe kwalifikacje tym wyższe zarobki. I jak ktoś małeb jak sklep i żyłkę do zarabiania to inni będą "tymi recami" pracować a on będzie klepał w klawiaturę. Co w tym dziwnego?
          • lokitty Re: Kim są... 18.12.15, 14:42
            Kolejna, która wypomina komuś sytuację materialną i to już nie pierwszy raz... Oj, wstyd.
        • lokitty Re: Kim są... 18.12.15, 14:05
          Jak własnych rąk, to np. wzięty kafelkarz, hydraulik... wink
          • 21mada Re: Kim są... 18.12.15, 14:12
            Hydraulik zarobi 5 cyfrowa pensje co miesiac? Moze pracujac w Anglii i przeliczajac na zlotowki.
            • lokitty Re: Kim są... 18.12.15, 14:40
              O to to big_grin
        • black-cat Re: Kim są... 18.12.15, 14:55
          Dobrzy tłumacze, dobrzy terapeuci, lekarze, prawnicy, pracownicy na wyższych szczeblach w korporacjach, i wielu innych doświadczonych specjalistów. Wielu z nich ciężko pracowało na to, żeby po wielu latach zdobywania doświadczenia i poszerzania wiedzy te 5-cyfrowe pensje zacząć zarabiać.
    • 1matka-polka Re: Kim są... 18.12.15, 13:51
      Znam ze 20 takich osób, prawie wszyscy po wyższych studiach technicznych lub ekonomicznych, właściciele sadów. Mają rodziny i pieniądze. Co ich łączy, mieszkają pod Warszawą lub w Warszawie, chodzą do kościoła.
      • 1matka-polka Re: Kim są... 18.12.15, 13:54
        Znam jeszcze dwóch z Wrocławia, inżynierzy, wąscy specjaliści ale chodzą do kościoła. Wydaję mi się, że wspólnym mianownikiem wszystkich PIS-owców jest kościół.
        • 1matka-polka Re: Kim są... 18.12.15, 13:58
          I jeszcze, kiedy tak myślę, to jakaś taka wrodzona skłonność do paranoi. Być może skłonność do paranoi koreluje w jakiś sposób z wiarą w boga...
    • sonniva Re: Kim są... 18.12.15, 13:55
      Widzisz to jest tak:
      jesteś ateistą do czasu, aż nie zacznie samolot spadać;
      feministką do czasu aż nie wyjdziesz za mąż;
      no i socjalistą ... aż się nie wzbogacisz.
      big_grin

• 1matka-polka Re: Kim są... 18.12.15, 13:57
        Zwłaszcza, z tą feministką i ateistką jest nietrafione.
      • fadilla Re: Kim są... 18.12.15, 14:20
        Idac tropem tego pierwszego przykładu, czyli samolotu to wszystko pozostałe jest taka sama katastrofą. wink
    • oqoq74 Re: Kim są... 18.12.15, 13:57
      Nie wiem po co kolejny wątek dzielący ludzi.
      Kompletnie mi nie po drodze z PiS, ale takie klasyfikowanie ludzi ani do niczego nie prowadzi, ani nie jest mądre, ani nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością.
      Tylko nakręca wzajemną niechęć i antypatię.
      • asia_i_p Re: Kim są... 18.12.15, 16:08
        Popieram.
        Liczebność zwolenników PiS-u wynika między innymi z tego, że tak byli traktowani z różnych powodów.

Dziewczyny, z którymi w tej chwili w wątkach politycznych często mam podobne zdanie, nieraz w wątkach światopoglądowych informowały mnie, że jestem głupia, obłudna i bezwstydna, bo jestem katoliczką, więc nie bardzo rozumiem zdziwienie, że PiS zbiera wysokie notowania wśród wierzących. Tak się odpycha ludzi, jeżeli się trafi na kogoś, kto nie ma sprecyzowanych poglądów politycznych, to pójdzie tam, gdzie są dla niego milsi i traktują z szacunkiem, przynajmniej w pierwszej chwili.

Ja mam w rodzinie wyborców PiS, całkiem sporo, i przykro mi się czyta i ataki na ich inteligencję, i wyrazy satysfakcji, że oberwą. Świadomość, że moja ciotka będzie być może miała obciętą możliwość dorabiania na emeryturze przez partię, której jest szczerą fanką, powoduje we mnie podwójne współczucie, bo to jest po prostu cholernie nie fair, a przy naszym rodzinnym uporze nawet powściekać się do woli nie będzie potrafiła.
        • iskierka3 Re: Kim są... 18.12.15, 16:15
          Ja tez jestem katoliczką i aczkolwiek czasem forma jest nieprzyjemna to potrafie zrozumieć, że kościól jako instytucja solidnie pracuje na taka anie inna opinie a i tzw "polski katolicyzm" moze byc wytykany palcem. Katolicy jako ogól i masa daja niestety powody do daleko idacej krytyki i ani mi się sni z tego powodu obrazac na kogokolwiek.
          • asia_i_p Re: Kim są... 18.12.15, 16:23
            A ja uważam, że jeżeli chcemy, żeby ludzie wybierali na podstawie poglądów, a nie emocji, to musimy trochę język krytyki odsunąć od języka potępienia i pogardy, bo niestety w tej chwili jest niepokojąco blisko i widzę to po obu stronach.
            • iskierka3 Re: Kim są... 18.12.15, 16:44
              Tak samo jak za kościól katolicki nie odpowiadam, tak w kwestii formy moge odpowiadać jedynie w swoim imieniu. A zatem wink - jestem zwolennikiem spokoju, dialogu i nieobrażania się. Jednakże widząc chamskie ( delikatnie mówiąc) zachowania i obelgi oraz porażającą obłudę, szarganie symboli wszelakich w imię swych brudnych interesów - tracę chęć na miły dialog. Szczególnie, że on już był - bo nie oszukujmy sie - prócz kilku ostrzejszych wystąpień pisowski hejt nie spotykał sie z twardym odporem hejtowanych. Co miało efekt wśród ludzi ( czego piękny pzrykład dała wypowiedź asmarabis) - jeśli nie protestują, widocznie są winni. I też dlatego pis wygral. Ponadto opisuję co widzę - nie opisuję ogółu zwolenników, co zaznaczałam - a że w moim otoczeniu akurat takie soby głosują na pis - nic na to nie poradzę i nie widzę powodu by ten fakt tuszowac po kolejne ponadto - nie przeszkadza mi, że troll jeden z drugim wyzwie mnie od esbekow na forum, mam to w nosie i kompletnie mnie to nie rusza. Natomiast gnojenie każdego kto stanął pisowi na drodze ( godnych szacunku, porządnych ludzi mających imię i nazwisko) - to nie jest dla mnie rzecz do załatwienia dialogiem.
        • oqoq74 Re: Kim są... 18.12.15, 18:37
          Dzięki Asia.
          Z każdej strony można znaleźć i biednych i bogatych, i wykształconych i nie, pracujących i bezrobotnych. Różnie bywa.
          Ostatnio moja znajoma, wykształcona, prowadzi firmę, jeździ po świecie, glosowała przeciw PiS i mi mówi, że dobrze, że ta afera z TK jest, bo ona w ogóle nie wiedziała, że coś takiego istnieje.
          No, zdziwiło mnie to, aż zaniemówiłam.
    • mdro Re: Kim są... 18.12.15, 13:58
      Ja bym jednak nie dzieliła Polaków w taki sposób i nie obrażała tych ciągle popierającyh PiS, bo do niczego dobrego to nie prowadzi. Sporo spośród nich po prostu powtarza to, co wmawia im się na rozmaitych, często sterowanych z Moskwy portalach. A jak już się raz przyznało do jakiegoś poglądu, to trudno - nawet przed samym sobą - się z niego wycofać, to znane mechanizmy psychologiczne.

To dość wygodne, nazwać ich nieudacznikami i idiotami, ale w ten sposób się do nich nie dotrze, a jedynie okopią się na swoich stanowiskach. Podobnie w drugą stronę - czy wyzwiska od komuchów i złodziei robią na Tobie wrażenie?

Oczywiście są tu ewidentne trolle, niejednokrotnie wprost opłacane, ale są i osoby, które zostały ogłupione kremlowską propagandą do tego stopnia, że już trudno przebić się do nich z przekazem, by postarały się zweryfikować to, o czym czytają, w innych źródłach. Niestety ten aspekt edukacji został rażąco zaniedbany, nie tylko w Polsce - ludzie szukają informacji najłatwiejszej do uzyskania i nie starają się sprawdzić jej wiarygodności.
    • ichi51e Re: Kim są... 18.12.15, 14:03
      moje ciotki sie okazaly zagorzalymi pisowkami. no jakos tam nie odniosly specjalnych sukcesow ale dach nad glowa i maselko do chleba maja wlasne. mi sie wydaje ze to kwestia pogladow - one naprawde sa przeciw invitro (grzech) gender (grzech) i uwazaja ze to byl zamach...
      • aneta-skarpeta Re: Kim są... 18.12.15, 17:10
        wg moich teściów- których lubię i nie są to nieudacznicy, są pracowici i po prostu po ludzku dobrzy- PiS to jedyna partia, która jest dla prostych i biednych ludzi i starych
        • kaz_nodzieja Re: Kim są... 18.12.15, 17:14
          Starzy ode mnie z rodziny głosują na wszystko byle nie na PiS. W tym 91-latek.
    • lokitty Re: Kim są... 18.12.15, 14:04
      W każdym kraju są tacy ludzie, których sytuacja jest bardzo kiepska i są podatni na populistyczne hasła, nie widzę powodu, żeby się tym podniecać. Ani traktować kogoś pogardliwie, bo ma słabą sytuację życiowo-finansową.
      Na pewno przynajmniej po części jest tak, jak piszesz, ale to też jest część "nowoczesnego" społeczeństwa.
      • lokitty Re: Kim są... 18.12.15, 14:46
        A, znajoma studentka podrzuciła mi właśnie info, że u nas na pewnym wydziale uniwersytetu, humanistycznym z grubsza mówiąc, 90% wykładowców i tyleż studentów to prawicowcy i narodowcy wink. Mówimy więc o profesorach, dr hab. i młodej przyszłości tego narodu wink. Wydział spory.
        • triss_merigold6 Re: Kim są... 18.12.15, 15:56
          Niech zgadnę, wydział historyczny?
          • lokitty Re: Kim są... 18.12.15, 16:02
            Exactly
            • triss_merigold6 Re: Kim są... 18.12.15, 16:04
              Nic nowego, prawica narodowa rządziła na wydziale historycznym odkąd pamiętam.
    • saszanasza Re: Kim są... 18.12.15, 14:05
      Nie wiem, kim są, ale należy do nich również moderacja. Dzisiaj zniknęło 5 moich wątków dotyczących zaginięcia wątku głównego.
      • lusitania2 Re: Kim są... 18.12.15, 14:14
        saszanasza napisała:

> Dzisiaj zniknęło 5 moich wątków dotyczących zaginięcia wątku głównego.

bo takie pytania to na priv do moderacji, no przecież nie pojawiłaś się tu wczoraj.
        A twój wątek główny iwles przekleiła do założonego wcześniej przez aagnes wątku "strach iść spać cd".
      • oqoq74 Re: Kim są... 18.12.15, 14:14
        Przecież ten wątek został przeklejony.
        • saszanasza Re: Kim są... 18.12.15, 15:45
          oqoq74 napisał(a):

> Przecież ten wątek został przeklejony.

no fajnie tylko że ja nic o tym nie wiemuncertain
    • lilly_about Re: Kim są... 18.12.15, 14:07
      Tylko i wyłącznie nieudacznicy, co dobrze widać na tym forum.
      • 21mada Re: Kim są... 18.12.15, 14:14
        Na tym forum NIE MA nieudacznikow. Sa same waskie specjalistki z 5-cyfrowymi pensjami w Polsce. big_grin
        • iskierka3 Re: Kim są... 18.12.15, 16:18
          Oraz trolle, które jednocześnie przyjeżdżają na wigilie z dalekiego kraju na ostatnią chwilę, równocześnie przygotowując 12 dań dla całej rodzinywink
          Tak wiem, wycieczka osobista.
          Tak, wiem, jestem nikczemnikiemsmile
          • 21mada Re: Kim są... 18.12.15, 17:03
            >przyjeżdżają na wigilie z dalekiego kraju na ostatnią chwilę,
            Gdzie to napisalam?
    • hipinka Re: Kim są... 18.12.15, 14:12
      Ja mam 2 koleżanki w pracy, które otwarcie wyznają miłość do PiS
      I dziwnym trafem są do siebie podobne jak dwie krople wody:
      Obie mściwe, zacięte, zapiekłe, obrazalskie, ciagle czują się niedocenione w pracy (a przecież one są takie wyjątkowe ), a wrecz upokarzane, wszędzie widzą spiski i szerzą teorie zamach smoleńskiego
      • kozica111 Re: Kim są... 18.12.15, 14:47
        A nie maja błogosławionego łona przypadkiem, patrzyłaś? big_grin No i koniecznie sprawdź jak z tym kotem u nich.....
    • fadilla Re: Kim są... 18.12.15, 14:17
      Dziwne, żeby wszyscy mieli zajmowac wysokie stanowiska, przeciez ktos musi pracować. A że z tej pracy nic nie ma to i sie w końcu zbuntowali.
    • langsam Re: Kim są... 18.12.15, 14:24
      Ne znoszę PiSu, ale tak się składa, że mam sporo znajomości w kręgach politycznych, również PiSowskich. I to są bardzo różni ludzie, jedni mają sukcesy, inni nie mają. Intencje mają częściowo idiotyczne, ale poczciwe - to a czesto gorący patrioci, nawet jeżeli zupełnie inaczej definiują dobro Polski czy Polaków niż ja.
      Bardzo chętnie zobaczę Dudę przed Trybunałem Stanu, ale powtarzam za Pisłuskim, rok 1916, w kontekście konkurencji i walki z Dmowskim i dmowszczyzną:
      "Nie możecie patrzeć na te sprawy z poziomu wiecowej polityki: na wiecach mogą sobie nazywać nas pruskimi pachołkami, a wy możecie ich nazywać carskimi sługusami i moskalofilami. To nie jest ani mój sposób myślenia, ani moja polityka...."
    • lusitania2 Re: Kim są... 18.12.15, 14:33
      różnych znam:
      i ludzi świetnie radzących sobie finansowo - tak za komuny jak i teraz, ale dręczonych żalem, że o ile za komuny ciężko było od nich znaleźć bogatszych we wsi/gminie/województwie, tak po 1990 obrotniejsi_i_bogatsi od nich się pojawili. I właśnie z tego powodu czują się pokrzywdzeni przez III RP i głosują na pis;
      i ludzi, których ciężko mi nazwać inaczej niż zacni - gotowi w rzeczywistości podzielić się z potrzebującym ostatnią kromką chleba - tych łączy u mnie wiek (60+), słabe wykształcenie i czerpanie informacji z radia maryja, tv1.
      i wreszcie - prostackie chamy, mający na celu li i jedynie dorwanie się nareszcie do "żłobu" i nachapanie się jak najwięcej. A potem niech się wali i pali.
    • tiszantul Re: Kim są... 18.12.15, 14:33
      > obecni zwolennicy PiS-u? Podkreślam - obecni, a nie ci z wyborów?

bo według sondaży wyznawcy PISu z wyborów już dawno przeszli do Nowoczesnej. Jak głosowali na Kaczyńskiego, to nie wiedzieli, że to Kaczyński. Myśleli, że głosując na Kaczora głosują na Kopacz i Petru. Teraz się okazało, że Kaczyński to Kaczyński, a oni czują się oszukani. Co trzeba mieć w głowie, żeby w to wierzyć?

> życiowi nieudacznicy, co to nic nie mają. No może poza długami. albo mieszkanie
      > m na niespłacalny kredyt.

największe problemy z obsługą zadłużenia ma zachód Polski, gdzie jak się zdaje mieszkają ostatni wyznawcy antypisa

www.bankier.pl/wiadomosc/2-mln-Polakow-maja-problem-z-zadluzeniem-7290622.html
      • tiszantul Re: Kim są... 18.12.15, 14:43
        www.bankier.pl/wiadomosc/2-mln-Polakow-maja-problem-z-zadluzeniem-7290622.html
        mapka całkiem dobrze oddaje korelację. Im większe poparcie dla PIS, tym mniejsze problemy z długami. Radziłbym cisnąc narrację, że "miłośnicy wolności" to osoby ambitne i dlatego biorą kredyty. Chociaż w tradycyjnej pisowskiej narracji problemy z zadłużeniem mają ludzie z pretensjami do życia ponad stan, którzy uwierzyli platformie, że są bogaci.
      • morekac Re: Kim są... 18.12.15, 15:57
        > Myśleli, że głosując na Kaczora głosują

Może myśleli, że głosują na przyszłą premier Szydło... Bo premier nazywa się Szydło, Beata Szydło. Chociaż byłoby dobrze, żeby i ona to wiedziała...
        W swoim okręgu wyborczym Kaczyński przegrał z Kopacz, jakby co.
        Tak a propos zadłużenia: to kiedy będzie ta ustawa dla frankowiczów, co to ją prezydent jeszcze w swojej kampanii wyborczej obiecywał?
        Cała ta sprawa z frankami pokazuje, że - niestety - w szkołach brak nie tyle historii, co ekonomii...
    • kvitebjorn Re: Kim są... 18.12.15, 14:46
      To teraz lecicie wg tego klucza? Upokorzać, udowadniać swoją wyższość nad maluczkimi?

Głosy na PiS rozkładały się podobnie w calym kraju. Chyba tylko jedyne miejsca gdzie platforma wybiła się na mocne prowadzenie to więzienia.
    • kawka74 Re: Kim są... 18.12.15, 14:47
      Najbardziej rzuca się w oczy poczucie krzywdy, której autorami są masoni, cykliści, NATO, UE, PO, Żydzi (są wszędzie, oczywiście), bogacze, Wałęsa, stoczniowcy, komuniści, socjaliści, ekonomiści. Wszyscy ich okradają, a ich aktualna sytuacja (kiepska w rzeczywistości albo w wyobraźni), wynika ze spisku wyżej wymienionych. Zerowa odpowiedzialność za własny los, przekonanie, że będzie im lepiej, kiedy zmieni się wszystko dookoła.
      • saraanna Re: Kim są... 18.12.15, 15:00
        Przyjacielska rada - autorko watku zmien dilera big_grin
        • kim5 Re: Kim są... 18.12.15, 15:15
          Moi znajomi pisowcy to o dziwo ludzie sukcesu. Nie do końca to ogarniam, ale kiedyś zapytałam wprost, dlaczego PiS - odpowiedź była banalnie prosta: bo PiS prosto tłumaczy świat. Że jest źle, bo Unia, bo złodzieje i komuniści, bo zmowa okrągłego stołu itp. Bo on woli świat prosty i poukładany, a nie postmodernistyczny relatywizm.
          Plus duża podatność i wiara w propagandę i manipulacje lingwistyczne...
    • zona_glusia Re: Kim są... 18.12.15, 15:09
      Napisz jeszcze, że noszą skarpetki do sandałów. big_grin
    • kaz_nodzieja Re: Kim są... 18.12.15, 15:15
      Nieszczęśliwymi ludźmi, z mózgami spranymi od dzieciństwa przy pomocy KK, nie chcący myśleć samodzielnie, bojący się myśleć samodzielnie, raczej nie zamożni, uważający, że całemu złu są winni bogaci i/lub pracodawcy oraz PO. Mało przebojowi, smutni ludzie. Nieszczęśliwi, którymi łatwo manipulować, łatwo szczuć, nie podejmują dyskusji. Wybaczam im bo nie wiedzą co czynią.
    • margierita Re: Kim są... 18.12.15, 15:26
      Mnie się kojarzą ze słowem autorytaryzm, w każdej możliwej konfiguracji.
      Mieli autorytarnych rodziców, odebrali autokratyczne wychowanie i na koniec również mocno autorytarną osobowość przejawiają.

Moje zdanie opieram jednak tylko na podstawie mi znajomych wyborców PIS-u i nie musi być cechą wspólną dla wszystkich. Chociaż jak tak czytam forumowych zwolenników....
      • kozica111 Re: Kim są... 18.12.15, 15:48
        Te wszystkie odpowiedzi bardzo dużo o was mówią, między innymi to że sami posiadacie cechy które przypisujecie innym smile
        • margierita Re: Kim są... 18.12.15, 15:51
          Uderz w stół ... smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka