Dodaj do ulubionych

Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opinie.

20.12.15, 13:52
Zainspirowana wątkiem alina460 o terminach przerwy świątecznej w różnych krajach, chciałam was zapytać jak wam się podobają różne systemy w różnych krajach.

Dla przykładu, ja mieszkam w UK. Dzieci mam w podstawówce/przedszkolu. Są tu trzy semestry w ciągu roku szkolnego:
1. Wrzesień - Boże Narodzenie.
1a. Dwa tygodnie przerwy świątecznej, a zarazem miedzysemestralnej.
2. Styczeń - Wielkanoc.
2a. Dwa tygodnie przerwy świątecznej, również jednocześnie między semestralnej.
3. Kwiecień - koniec lipca.
4. Wakacje letnie: ostatni tydzień lipca i sierpień, w sumie szesć tygodni.
Ponadto każdy z trzech semstrrów ma tak zwany "half term break" czyli tydzień wolnego w połowie semestu, wypada to w październiku, lutym i maju.

Osobiście bardzo ten system lubię. Wakacje nie wydają mi się za krótkie; sześć tygdni to całkiem sporo czasu. Przerwy miedzy semsestrami, które są jednoczesnie świętami są bardzo, hm, brakuje mi słowa, wyraziste. Dobrze oddzielają semestry. A tygodniowe przerwy w trakcie semstrów bardzo mi pasują, są w sam raz na złapanie oddechu w pędzie szkolnym, na odpoczynek, wycieczkę, kino. Bardzo jestem z tego systemu zadowolona.

Jak jest u was? Lubicie tak, jak jest u was?
Obserwuj wątek
    • bergamotka77 Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 20.12.15, 14:12
      tez lubie system angielski i ubolewam nad polskim, kiedy wakacje masz wtedy kiedy jest najdrozej najtloczniej i najgorecej. Wkurza mnie to bo 9 tyg. latem jest doskonale zbedne za to w roku szkolnych chcialabym miec przerwe - jesienia by pojechac w gory czy na wiosne. Swieta spedzam tradycyjnie z rodzina w kraju wiec odpadaja wtedy cieple kraje itp.
      • ichi51e Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 20.12.15, 22:33
        Przecież gdyby wakacje u nas wypadały tak jak w UK to wtedy tez byłyby inne ceny - chyba nie myślisz ze te ceny są podyktowane czymś innym niż tylko tym ze masa ludzi wlasnie wtedy ma wakacje big_grin
        • joana.mz Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 21.12.15, 00:15
          ceny np w Hiszpanii by uległy zmianie, gdyby w Pl wprowadzono inne terminy wakacji??
          Akurat przeglądam oferty i ubolewam, że nie możemy cała rodziną pojechać np w kwietniu czy październiku na jakieś 10 dni...
          • mikams75 Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 21.12.15, 00:19
            ceny na wyloty z polski w terminie ferii bylyby duzo wyzsze, biua podrozy tez by na tym zarabialy.
            Owszem, mozna wyjechac na wlasna reke do tego samochodem -wowczas faktycznie wyjdzie taniej niz w sezonie. My wyjezdzamy na wlasna reke ale ceny biletow lotniczych w terminie ferii ida niezle w gore.
          • fifka02 Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 21.12.15, 08:18
            Dokładnie tak. Po pierwsze ceny lotówna ten tydzien,, kiedy są ferie, skaczą nawet kilkukrotnie. A i ceny hoteli w najpopularniejszych dla Brytyjczyków miejscowościach też są wtedy wyższe.
            Z każdym krajem byłoby tak samo, bo przewoźnicy i hotele są te same.
            Aczkolwiek właśnie - Polacy mogą na południe Europy pojechać. Brytyjczycy muszą polecieć.

Co, ja pisałam już winnym miejscu, nie zmienia faktu, że nawet jak się nie wyjeżdza, to te częste przerwy na oddech od szkoły bardzo mi i moim dzieciom odpowiadają.
            • koronka2012 Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 21.12.15, 23:38
              Jak masz tydzień przerwy, to wyjazd samochodem jest dość nieekonomiczny.
    • mid.week Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 20.12.15, 14:59
      Bardzo fajny układ. Zdrowszy i korzystniejszy dla dzieciaków. Lepiej jest mieć więcej krótszych przerw na odpoczynek niż jedną długą. I odwronie - lepiej miec więcej małych partii materiału do nauki niż mniej obszernijszych - dlatego podział na 3 semestry wydaje się być bardzo rozsądny.
    • valtho Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 20.12.15, 19:30
      Szkoła francuska w Warszawie - ferie generalnie jak we Francji, z lekką modyfikacją ze względu na polskie święta narodowe. Wakacje 8 tygodni - od pierwszych dni lipca do pierwszej środy we wrześniu, 10 dni na koniec października, 2 tygodnie na Boże Narodzenie, 2 tygodnie na koniec lutego i 2 tygodnie na koniec kwietnia. Dzieci od 3 do 11 lat codziennie w szkole 8.30-14.40 (podstawa programowa), codziennie możliwe zajecia dodatkowe do godziny 17.00.
    • chocolate_cake Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 20.12.15, 19:45
      System brytyjski znam z opowieści bliskiej mi osoby i bardzo mi się ten system podoba. Nasz polski nie bardzo. Najgorszy jest czas od 1 września do 22 grudnia praktycznie bez żadnych ferii. Ruchome ferie w styczniu czy lutym też bez sensu.
      • jusytka Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 20.12.15, 20:15
        Mamy problem z wyjazdem do cieplych krajów Latem za gorąco, za tłoczno u za drogo, a zimą, za zimno, zwłaszcza woda w morzu, czy oceanie i dzień zbyt krótki Oczywiście mam na myśli kraje bardziej dostępne dla przeciętnego Polaka Takie ferie w maju czy październiku byłyby idealne Podoba mi się system angielski
        • gris_gris Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 20.12.15, 22:29
          No angielscy rodzice nie sa wszyscy zachwyceni - ceny biletów na loty w okresie ferii sa strasznie wysokie, wiec dla nich te wakacje nie sa tanie. A co mnie całkiem dziwi, to dużo z nich narzeka na za długie wakacje w lecie!
          • fifka02 Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 20.12.15, 22:55
            W jakimkolwiek okresie by te ferie nie były, to ceny by skakały dokładnie na te tygodnie, kiedy są ferie. Z tego punktu widzenia można spokojnie rozważać, jakie odstępy między semestrami i feriami dla dzieci i rodziców są najlepsze. Mnie pasują bardzo te, które są. Często.
            • gris_gris Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 20.12.15, 22:57
              Ja sie z Tobą zgadzam, bo to jest logiczne przecież. To odpowiedz na wpis, ze tam lepiej niż w Polsce, bo można poza sezonem pojechać na wakacje - no nie można bo to wtedy wlasnie sezon smile
              • fifka02 Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 20.12.15, 23:01
                Otóż to. Ja wcale w ferie nie latam do ciepłych krajów bo ceny sa kosmiczne. Ale taki tydzień oddchu od gonitwy, spokojne wyspanie się, spokojne poczytanie zaległych książek, spokojy spacer, kino, tak w sam raz co szesć-siedem tygodni nauki bardzo jest potrzebny. Nie wiem jak ja znosiłam jako dziecko maraton wrzesień-grudzień w Polsce. Chyba ciężko było.
              • jusytka Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 23.12.15, 17:14
                Wtedy sezon w ciepłych krajach, kiedy Anglicy mają ferie??? Bez przesady!!!! Jedynie ceny samych lotów w okresie ferii mogą być nieco wyższe, co zrozumiałe, cała reszta jest tańsza niż w wysokim sezonie i tłumów w maju czy październiku też nie będzie, a pogoda znacznie dla nas przyjemniejsza!
        • wioskowy_glupek Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 21.12.15, 11:38
          Polakowi nikomu nie dogodzisz big_grin
    • mikams75 Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 20.12.15, 22:09
      w szwajcarii wakacje letnie to 5 tygodni, poza tym sa dwutygodniowe ferie jesienne, zimowe i wiosenne plus czas okoloswiateczny w grudniu, w zaleznosci jak sie dni w kalendarzu uloza.
      Bardzo sobie chwale ten system, nie trzeba czekac pol roku zeby gdzies wyjechac a latem 5 tygodni to wystarczajacy czas na wakacje czy zorganizowanie jakiejsc opieki. W czasie ferii jesiennych, wiosennych, zimowych i czesciowo letnich jest zorganizowana odplatna opieka.
      Poza tym bardzo rygorystycznie podchodzi sie do nieobecnosci w przedszkolu/szkole i nie ma zabierania sobie dziecka ot tak, bo sie ma ochote zrobic sobie jakas wycieczke. Ale to jest ok jak od ferii do ferii nie trzeba czekac bardzo dlugo. Semestry sa dwa.
      • eliszka25 Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 21.12.15, 16:59
        w szwajcarii z feriami letnimi jest roznie, w zaleznosci od kantonu/gminy. u nas wakacje letnie trwaja 6 tygodni - od drugiego tygodnia lipca do pierwszego poniedzialku po 15 sierpnia. potem sa 2 tygodnie ferii jesiennych (nasze ulubione ferie, wtedy wlasnie wyjezdzamy, bo na poludniu jest jeszcze cieplo, ale juz nie ma tlumow turystow i ceny w wielu miejscach juz po sezonie, choc nie wszedzie, bo niektore regiony przystosowuja ceny do ferii szwajcarskich). jesienne ferie sa zwykle w pierwszej polowie pazdziernika. pozniej 2 tygodnie okolobozonarodzeniowe. w tym roku chlopaki ostatni raz szli do szkoly 18 grudnia, a wracaja 4 stycznia. w zaleznosci od tego, jak wypada wielkanoc, sa jeszcze 2 tygodnie wolnego na koniec karnawalu, 2 tygodnie ferii wielkanocnych i najdluzszy zwykle ores nauki od wielkanocy do wakacji.

w niektorych regionach/gminach ferie przypadaja nieco inaczej. w naszym kantonie niektore gminy maja 5 tygodni wakacji letnich i 3 tygodnie ferii jesiennych. osobiscie wole nasz system i dluzsze wakacje.
        • mikams75 Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 21.12.15, 23:08
          a ty wiesz, ze nigdy nie slyszalam o 6 tygodniach wakacji latem? We wszystkich okolicznych jest po 5 tylko z tygodniowym przesunieciem, podobnie jak i jesienne i zimowe i wiosenne - po dwa tygodnie z przesuneiciem czasowym, zeby nie bylo jednakowo. Klopotliwe to jest dla rodzin, gdzie dzieci chodza do szkol w roznych gminach - narzekaja, ze ciezko im w rodzinie ferie zgrac.

a ferie wielkanocne macie faktycznie zawsze w wielkanoc? u nas sa ferie wiosenne ale w zaleznosc od tego kiedy wielkanoc przypada - czasem pokrywaja sie ze swietami a czasem nie.
          • mikams75 Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 22.12.15, 00:01
            zastanawia mnie tez, gdzie macie o jeden tydzien mniej jesli latem jest wiecej?
        • gris_gris Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 22.12.15, 10:00
          zazdroszcze dwoch tygodni w pierwszej polowie pazdziernika! Wtedy malo kto ma ferie w Europie, wiec pewnie jest dosc pusto i ceny ok. U nas 10 dni (koniec pazdziernika/poczatek listopada) - to juz nie to samo....
          • mikams75 Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 22.12.15, 11:11
            owszem, dosc pusto (bywa probem ze znalezieniem noclegu czy restauracji poza sezonem w malo turystycznych miejscach) i faktycznie ceny nizsze, ale nie na przeloty jak w szwajcarii duzo osob ma ferie w tym czasie. No i trzeba jechac gdzies na poludnie, w szwajcarii w tym czasie wszedzie jest tlok uncertain
    • iwoniaw Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 20.12.15, 22:23
      W polskim systemie nie podobają mi się ruchome ferie zimowe; co trzy lata wypadają dramatycznie bez sensu, zaraz po przerwie bożonarodzeniowej, co daje miesiąc wolnego, a potem długo, długo nic. Moim zdaniem termin ten powinien być dostosowany do higieny pracy uczniów i jak najbardziej odsunięty od przerwy świątecznej 23.12-06.01.
      • paniusiapobuleczki Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 20.12.15, 23:13
        Nie mówiąc już o wprowadzeniu wolnego 6 stycznia. Ferie w pierwszym terminie to paranoja. Nie wierzę, że to się zmieni, o dzieciach nikt nie myśli, liczy się sezon w górach. Nie chciałabym natomiast skróconych wakacji letnich lub przesuniętych jak w GB na sierpień- połowa Europy ma wtedy wolne i wszędzie są masakryczne korki. Ferie zimowe można by ewentualnie podzielic, połowa w lutym połowa jesienią.
    • asia_i_p Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 20.12.15, 23:05
      Podoba mi się wasz układ, chyba bardziej niż polski.

W Polsce ten okres 1 września - 20 grudnia w zasadzie bez żadnej przerwy, poza przedłużonymi weekendami na 1 listopada i 11 listopada, ciągnie się bardzo. Za to potem wolne jest tak zagęszczone, że ciężko dzieci rozpędzić do pracy, nim nabiorą tempa, już znowu wolne.

Nasza szkoła sobie tak radzi, że pierwszy semestr nominalnie trwa 4 miesiące (wrzesień - grudzień), a drugi 6 miesięcy (styczeń - czerwiec), ale to wyrównuje tylko liczbę dni pracy, a nie siły i zapał uczniów.
      • mikams75 Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 21.12.15, 13:20
        w systemie gdzie ferie sa rozbite na kilka razy w roku nie ma lajtowych okresow przed i po feriach. Rozped jest od pierwszego dnia po feriach a prace domowe do ostatniego dnia szkoly i normalne zajecia tez do ostatniego dnia. Nie ma ulg - bo za tydzien juz ferie i dzieci sa przyzwyczajone i nie potrzebuja rozpedow powakacyjnych.
    • mamusia1999 Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 20.12.15, 23:15
      Niemcy, Badenia- Württemberg
      rok szkolny z grubsza od połowy wrzesnia do końca lipca
      ferie tzw kartofle 1 tydzień październik/listopad
      BN 2 tygodnie
      Karnawał 1 tydzień
      Wielkanoc 2 tygodnie
      Zielone Światki 2 tygodnie
      Lato 6 tygodni
      Wychodzi 13 tygodni plus 1-2 długie weekendy.
      Urlop pracowniczy 6 tygodni. Czyli teoretycznie rodzice przy dzieciach muszą się wymieniać, wspólnego wyjazdu niet, a i tak tygodnia im zabraknie wink
      Dlatego z wdzięczności będę zawsze głosować na CDU, bo to dzięki ich polityce moja córka będzie miała łatwiej. Powstały właśnie komunalne świetlice i inne atrakcyjne przechowalnie dla dzieci. Tudzież żłobki, podział urlopu wychowawczego między rodziców, szkoły podstawowe z programem całodziennym ( do 17 a nie 12.30) itp.
      W moim pokoleniu (czyli matki obecnych nastolatków) niestety przeważnie kobiety na kawałek etatu pracowały i dni wolne odrabiały. "Niestety" odnosiło się do konieczności okiełznania ambicji na rzecz stanowisk, na których kawałki etatu realnie istniały.

• kleszcz50 Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 21.12.15, 08:52
      Norwegia
      rok szkolny zaczyna sie okolo 15 sierpnia (w tym roku 18 bo akurat wtedy byl poniedzialeksmile
      pierwsze ferie "jesienne" pod koniec wrzesnia/poczatek pazdziernika - tydzien
      potem przerwa swiateczna 2 tygodnie
      ferie zimowe tydzien w lutym
      potem przerwa wiosenna na wielkanoc, zaczyna sie od poniedzialku, konczy w nastepny wtorek
      wakacje trwaja 8 tygodni
    • yuka12 Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 21.12.15, 11:24
      Z punktu widzenia dzieci system w UK jest swietny. Z punktu widzenia pracujacych rodzicow- hm niekoniecznie.
      • wioskowy_glupek Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 21.12.15, 11:40
        Dokładnie już widzę, jakie darcie japy by się podniosło gdyby u nas to wprowadzić i rodzice kilka razy do roku musieliby dla dzieci organizować opiekę i wolne ;D
        • yuka12 Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 21.12.15, 14:02
          Zwlaszcza ze w UK za opieke podobna do swietlicowej trzeba placic i to calkiem sporo (jezeli sie w ogole dostanie miejsce). Nie kazdy zalapuje sie na zwrot czesci tych pieniedzy od panstwa.
    • topo-lina Wlochy - 3,5 mies. letnich wakacji... 21.12.15, 14:08
      Naprawde... To jest dopiero hardcore jak sie nie ma babci pod reka sad
      Szkola trwa mniej wiecej do konca 1. tygodnia czerwca i zaczyna sie w polowie wrzesnia.
      Na polnocy Wloch dzieci dostaja zadania domowe na lato, wiec cale wakacje to jedna wielka batalia, zeby to dziecko kilka stron zrobilo...
      Ktos mnie pobije...? wink
      • asia261 Re: Wlochy - 3,5 mies. letnich wakacji... 21.12.15, 15:17
        wygląda na to, że w Polsce wcale nie ma aż tyylllle wolnego, lecz jest podobnie jak w innych krajach. Fajny ten wątek, nie ma przynajmniej nagonki na szkołę/nauczycieli jak co roku smile
      • berber_rock Belgia 21.12.15, 15:18
        2 tygodnie z okazji Bozego Narodzenia do 6.01

Tydzien karnawalowy w celu wyjazdu na narty

2 tygodnie na Wielknoc

W maju tydzien z okazji nie pamietamczego

wakacje letnie zaczynaja sie chyba tydzien pozniej niz w PL, poczatek roku 1 wrzesnia

Co bym zmienila:
        - zazdroszcze ze w PL co 3 lata tak sie uklada, ze mozna wyciagnac w sumie miesiac wolnego zima. Potrzebuje miesiac zima na Ameryke Poludniowa, a tutaj nie mozna zaliczac nieobecnosci wedlug wlasnego widzimisie
        - mam jedno dziecko w szkole belgijskiej, drugie w mnarodowej i tygodnie ferii nie zawsze sie pokrywaja. Problem ten co prawda rozwiaze mi sie juz za 2 lata, ale mozna dostac krecka przy organizacji wyjazdow
        • berber_rock Re: Belgia 21.12.15, 15:52
          zapomnialam!

Jeszcze jest tydzien w listopadzie "przyklejony" z reguly do 1.11
    • kropkacom Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 21.12.15, 16:16
      Jesienne ferie - dwa dni (czwartek, piątek) w październiku. Jeden dzień wolnego miedzy semestrami czyli na końcu stycznia. Tydzień wiosennych ferii (termin ruchomy w zależności od tego gdzie znajduje się szkoła). Dwa miesiące głównych (letnich) ferii. Plus święta. Republika Czeska.
      • biala_ladecka Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 21.12.15, 16:25
        kropkacom napisała:

> Jesienne ferie - dwa dni (czwartek, piątek) w październiku. Jeden dzień wolnego
        > miedzy semestrami czyli na końcu stycznia.

No, poszaleli wink
        • kropkacom Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 21.12.15, 16:31
          No są jeszcze bożonarodzeniowe ferie, ale o tym już pisałam wcześniej. smile
    • alina460 Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 21.12.15, 16:49
      Bardzo mi się podoba model zachodnioeuropejski, tj. krótsze wakacje letnie, a za to przerwa w październiku. Może kiedyś i u nas tak będzie? smile
    • koronka2012 Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 21.12.15, 23:36
      Mi system angielski zupełnie by nie pasował, bo w przypadku młodszych dzieci oznaczałoby to konieczność brania urlopu w terminie dla mnie od czapy (październik, kwiecień) jeśli chodzi o naszą strefę klimatyczną. Czas zmarnowany na siedzenie w domu przed TV, bo wyjazd za granicę gdzie cieplej jest dość kosztowny. Sporo ludzi zwyczajnie nie ma kasy nawet na jedne porządne wakacje, a co dopiero wyjazdy 4 razy w roku, co im pozostaje kiedy na zewnątrz słota? Kino można zaliczać bez przerwy semestralnejtongue_out
      U nas takie pomysły ktoś kiedyś forsował, na szczęście dla mnie - nie przeszło.
      • mikams75 Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 22.12.15, 00:00
        ale w sumie w roku to wychodzi tyle samo czasu do zagospodarowania w roku, tylko latem mniej. Latem tez musisz cos dzieciom zorganizowac do tego bardzo dlugie te wakacje.
        Czasu sie w pozostale ferie nie marnuje przed tv, bo przede wszystkim w pracy nie ma sie tyle urlopu co dziecko w szkole, wiec czesc z tych ferii dziecko i tak spedza w swietlicy. Wole dni spokojnie mozna spedzic w okolicy nawet przy marnej pogodzie tylko trzeba chciec.
      • fifka02 Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 22.12.15, 13:30
        Wcale nie trzeba siedzieć przed tv, nie trzeba też brac urlopu. Są półkolonie sportowe, teatrealne, inne. Zawozi się dzieci i odbiera w tych samych godzinach, w których działa w ciągu roku szkola. Kosztują różnie, ale da się znieść.
        Tak, są rodzice, którzy narzekają, że urlopy na to tracą, ale wiekszość jednak żyje w tym systemie od lat i zwyczajnie jest przyzwyczajona i zorganizowana. A dzieciom taka odmiana, że przez tydzień chodzą gdzie indziej, (lub mogą się wyspać i właśnie nie chodzić nigdzie, jeśli pracują intensywnie w ciągu semestru) jest bardzo potrzebna.

Moje na przykład były raz na półkoloni z tenisa ziemnego. Kompletnie nie potrafiły nawet trafić rakietą w piłkę, a szczęśliwe wracały codziennie jak nie wiem co. smile
        • ichi51e Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 22.12.15, 19:53
          Jeździłam nienawidziłam. Ale wyjścia nie było.
          • ichi51e Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 22.12.15, 19:53
            Raz były fajne - parafialne. Do dziś wspominam ze łza w oku.
        • koronka2012 Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 22.12.15, 21:04
          Odpowiem hurtemsmile Odnoszę się głównie do przerwy jesiennej i wczesnowiosennej, czyli wtedy kiedy w Polsce warunki pogodowe są słabe.

Półkolonie w Polsce? są płatne i obciążające logistycznie, to raczej nie szkoła na sąsiednim podwórku. W naszych realiach pozostaje świetlica = nuda i przechowalnia. W październiku na tygodniowe kolonie nie byłoby gdzie dziecka wysłać. Szaro, zimno i ciemno, rozrywką byłoby baseny, kino itp - czyli z grubsza to samo, co mogłoby mieć w domu. Na koloniach letnich/zimowych dzieci dużo czasu są na zewnątrz, możliwości aktywności jest mnóstwo (no, w zimie śnieg by się przydałtongue_out). Kolonie w lecie są zwyczajnie tańsze i bardziej wartościowe jeśli chodzi o korzyści.

Dla mnie wyjazd na tydzień w październiku/kwietniu jest bardzo mocno ograniczający, pozostaje tylko samolot, i to na bliższe kierunki (w październiku odkąd odpadły kraje arabskie wybór żaden poza geriatrycznymi Wyspami Kanaryjskimi). Nie znoszę jeździć w to samo miejsce, wyjazdy "zwiedzające" dziecię doceniło dopiero w okolicy matury, wcześniej snuło się znudzone, zblazowane i wqr..e mnie do imentusmile. No i dla mnie konieczność siedzenia plackiem w mieście do połowy lipca byłaby ogromnym dyskomfortem. Zazwyczaj startowałam w 2 połowie czerwca, kiedy zajęcia są fikcją.

Wolę mieć możliwość wyjazdu na 2-3 tygodnie gdziekolwiek, ale nie być skazana na najgorętszy sierpień, gdzie w całej Europie wszyscy mają wakacje i ceny są kosmiczne. W lecie łatwiej zorganizować pozostały czas - dzieciak wyjdzie na podwórko, pobędzie na świeżym powietrzu, posiedzi na działce u dziadków itd. W październiku podwórko odpada, działki też, co zostaje dla osób, które nie wyjadą za granicę, a chcą odpocząć? spacerki po okolicy przy siąpiącym deszczyku i porywistym wietrze to słaba opcja. Zwyczajnie szkoda mi urlopu na wypoczynek-kichę.

No i krótsze wakacje = większy problem z zastępstwami w pracy, problem z wzięciem długiego urlopu.
          • mikams75 Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 23.12.15, 11:39
            prawde mowiac nie rozumiem twoich argumentow, ferie jesienne czy wiosenne poza wyjazdami w cieple miejsca sa swietne wlasnie na zwiedzanie miast, gdzie czesc czasu spedza sie na zewnatrz a czesc w muzeach czy innych zamknietych atrakcjach. Latem jest za goraco na dlugie lazenie po miescie.
            I co z tego ze pada czasem deszcz? Od tego sa odpowiednie ubrania.
            Wole zwiedzac miasta z parasolka w reku niz w najwiekszym skwarze.
            Poza tym w ciagu roku szkolnego nie mamy zbyt duzo czasu na jakies dluzsze wyjscia w miejsca w niedalekiej okolicy i te pare dni wolnego tez sie przydaje nawet jak sie nie wyjezdza.

W innych krajach na czas ferii swietlica tez jest platna i to niemalo. Niestety, opieka dla dziecka kosztuje niezaleznie czy ferie sa latem czy jesienia.

Z kanarami tez przesadzasz - to sa swietne miejsca do zwiedzania, ale trzeba samemu sobie wyjazd zorganizowac.

A zajecia nie powinny byc fikcja do ostatniego dnia przed wakacjami.

My czasem wyjezdzamy na cale ferie, czasem na pare dni ferii i reszta swietlica plus jakies pojedyncze wolne dni na okoliczne atrakcje, takie ferie kombinowane jesli jestesmy na miejscu.
          • mikams75 Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 23.12.15, 11:42
            aaa i problem z urlopami wlasnie nie istnieje, bo rozklada sie urlop w roku, poza tym ci co nie maja dzieci w wieku szkolnym biora zawsze urlop poza sezonem i tez moga miec urlop latem np. na poczatku lipca kiedy to lato w europie jest w pelni a to jeszcze nie sezon w pelni.
          • little_fish Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 23.12.15, 12:13
            biorąc pod uwagę to, co dzieje się z pogodą od kilku lat absolutnie nie widzę wyższości ferii "zimowych" w styczniu i lutym, kiedy na dworze jest -1 lub +2, nad feriami w październiku/listopadzie, kiedy termometry pokazują 12 stopni
    • franczii Re: Wakacje i ferie - terminy, rożne kraje, opini 22.12.15, 21:12
      We Wloszech wakacje letnie sa najdluzsze ze wszystkich opisywanych krajow. trwaja od okolo 10 czerwca do okolo 10 wrzesnia czyli bite 3mce. Ludzie mowia ze przez upal tak jest, rzeczywiscie nie wyobrazam sobie siedzenia w szkole w upal 40stpniowy ale o 2 tygodnie daloby sie moze okroic.
      Przerwa swiateczna jest od 23 grudnia do 6 stycznia. Przerwa wielkanocna 5 dni. 3 dni wolnego na karnawal. Nie ma za to 2 tygodniowych ferii po zakonczeniu semestru.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka